Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Selasa, 28 Ogos 2012

Pakaian tentera pengganti baju rayaANGGOTA-ANGGOTA tentera meronda dengan bot tempur sempadan Malaysia-Thailand.

DARI jauh ku pohonkan ampun maaf

Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang nasib diri di rantauan
Bergema takbir raya menitis air mata
Terbayang suasana permai desa

Rindu hati ini inginku kembali
Pada ayah bonda dan saudara
Tetapi aku harus mencari rezeki
Membela nasib kita bersama

Hanya ku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas
Dari jauh kupohonkan ampun maaf
Jangan sedih pagi ini tak dapat kita bersama
Meraikan aidil fitri yang mulia

Restu ayah bonda kuharap selalu
Hingga aku pulang kepadamu

Hanya ku sampaikan doa dan kiriman tulus ikhlas
Dari jauh kupohonkan ampun maaf
Jangan sedih pagi ini tak dapat kita bersama
Meraikan aidil fitri yang mulia

Restu ayah bonda kuharap selalu
Demi anakmu yang kini jauh

Seperti mana lirik lagu yang didendangkan Allahyarham Sudirman itu, begitulah juga kata-kata yang mampu diungkapkan sebahagian anggota tentera yang terpaksa bertugas di sempadan negara pada hari raya ini.

Walaupun berhari raya jauh di perbatasan sudah menjadi lumrah hidup sebagai anggota tentera, namun sebagai insan biasa sudah tentu jauh di sudut hati akan tetap diulit rasa rindu terhadap keluarga tersayang yang berada jauh di kampung halaman.


Ini bukan sahaja melibatkan mereka yang tidak pernah bertugas pada hari raya tetapi yang paling terasa sekali tentulah mereka yang kali pertama menyambut raya dengan berjauhan dari sekeluarga sedangkan inilah pertama kali bergelar suami atau ayah.


Begitulah, demi mempertahan kedaulatan dan keselamatan negara, semua kepentingan diri rela diketepikan sebaliknya arahan bertugas disahut dengan penuh bangga dan tanggungjawab.

Bersama rakan-rakan setugas di tengah belantara, tuntutan puasa dan seruan merayakan kemenangan melawan nafsu sebaik munculnya fajar 1 Syawal tetap dilaksanakan selaras yang dikehendaki agama.


Malah dalam keadaan serba sederhana, takbir tetap dilaungkan dengan penuh bangga memecah kesunyian rimba menandakan kemenangan telah dicapai walau di dalam lubuk hati, hanya Tuhan yang tahu sejauh mana rindu mencengkam sebaik terdengar pujian-pujian kepada Ilahi.


Hanya ketupat dan lemang - dua hidangan wajib di hari raya menjadi pengubat rindu dan sebagai mengimbau nostalgia, ada yang turut menyalakan pelita sekurang-kurangnya dapat mengubat kerinduan kemeriahan Syawal di kampung.


Atau jika masih kuat rasa kesyahduan terhadap insan yang tersayang, kad raya yang menjadi pengganti diri akan ditatap, dibaca berulang kali, sekurangnya dapat mengusik kenangan lalu walau sekadar khayalan dalam ingatan.
Situasi seperti inilah yang dapat dilihat di Pos - Pos Kawalan Rejimen Sempadan. Hanya mereka yang faham tugas, peranan dan tanggungjawap seorang anggota tentera di sempadan sahaja dapat menyelami suka duka anggota tentera yang bertugas jauh di hutan ketika umat Islam berpuasa dan menyambut hari raya.


Mereka yang terdiri daripada anggota 8 Briged Batalion Infantri dibawah Markaz 2 Divisyen itu ditugaskan mengawal keselamatan di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand yang hanya dipisahkan Sungai yang sederhana luasnya.


Justeru apabila umat Islam yang lain bertakbir dan berpakaian indah pada 1 Syawal, anggota berkenaan bakal berpakaian celoreng pengganti baju raya sambil menyandang senjata api.


Namun walau tugas di perbatasan yang sangat mencabar tambahan pula kawasan seperti itu tentunya cukup berisiko, semangat juang mereka tetap utuh.


Demi tugas, cintakan negara dan semangat keperwiraan yang tinggi ternyata berjaya menyuntik motivasi anggota untuk terus berkhidmat dengan cemerlang.
Sudah menjadi lumrah anggota yang bertugas di perbatasan, para anggota yang bertugas di pos kawalan pada musim perayaan, mereka akan diberikan bungkusan kuih yang ternyata mampu melahirkan senyuman di wajah anggota yang terlibat kerana sekurang-kurangnya dapat juga merasakan kuih dan biskut yang sinonim dengan Hari Raya Aidilfitri.


Tambah-tambahan buat anggota pertama kali menyambutnya jauh dari kampung halaman, menerima semua ini dengan perasaan bangga kerana dapat menyumbangkan kepada keamanan negara bagi membolehkan rakyat Malaysia yang lain bergembira di hari mulia.


Dari pihak keluarga, mereka tentu macam susah sikit terutama isteri kerana dia juga terpaksa berjauhan dari keluarganya, tapi semuanya akan faham dengan tugas sebagai seorang perajurit yang sanggup gadaikan nyawa dari anasir jahat demi negara tercinta. Berbekalkan semangat keperwiraan yang tinggi, amanah warisan pejuang terdahulu dan ikrar kesatriaan dalam pasukan tentera.


Namun bagi sesetengah anggota tentera apabila semakin dekat tiba hari raya, rasa sayu sikit itu ada juga tambahan pula apabila wajah ibu bapa terkenang di mata sambil terdengar takbir raya yang dilaungkan di tengah rimba ini.


Selamat Hari Raya Aidilfitri, Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan ke 55 kepada :


Tentera Darat Malaysia “Gagah Setia”


Tentera Laut Diraja Malaysia “Sedia Berkorban”


Tentera Udara Diraja Malaysia “Sentiasa Di Angkasaraya


Selamat Menyambut Hari Ulang Tahun ke-79 Angkatan Tentera Malaysia pada 16 September 2012.


Angkatan Tentera Malaysia “Tunggak Kedaulatan Negara”

read more...