Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 25 Februari 2011

Tayangan Drama Bersiri 15 Episod Platun Harimau Semperna HUT TDM

Tentera Darat Malaysia akan menyambut Hari Ulang Tahun ke 78 di Dataran Merdeka pada 4 - 6 Mac 2011 dengan slogan "1 ANGKATAN : TETAP GAGAH, TETAP SETIA".

Pada 1 Mac, TV1 akan menyiarkan drama bersiri (15 episod) PLATUN HARIMAU semperna HUT Tentera Darat yang Ke-78 (1 Mac 1933). Kisahnya bermula apabila Platun Harimau yang sedang menjadi latihan lanjutan di Pusat Latihan Peperangan Khas, Komando Sg Udang terpaksa dihentikan serta merta. Mereka di perlukan di belantara Pahang. Enam anggota dari Platun 6 Kompeni Bravo Terbunuh. Dua hari kemudian Platun 7 di serang hendap, 9 perajurit lagi terkorban. Empat perajurit terputus kaki dek letupan jerangkap samar (bobby trap). Darah Prebet Aleng bergenang, membeku dan berkilat di dalam keranda. Menitis di sepanjang langkah ke kubur. Sebahagian titisan, memerahkan baju anggota-anggota yang mengusung. Isteri yang sedang sarat mengandung, teresak sayu mengenangkan nasib di hadapan.

Bendera Malaysia, dilipat kemas, keranda diturunkan, yang tinggal hanyalah tanah merah sebatang dahan kemboja. Tujuh das tembakan dilepaskan, meruntun jiwa sesiapa sahaja yang mendengarnya. Bendera diserahkan kepada balu Prebet Aleng yang sarat mengandung.

“Puan, Saya bagi pihak Seri Paduka Baginda YDP Agong, negara Malaysia dan seluruh rakyatnya, Tentera Darat khususnya Rejimen Askar Melayu Diraja; dengan kalimah Allah, kami serahkan bendera Malaysia yang mana kerananya Perajurit Aleng binti Wan Minah telah berjuang dan terkorban. Tanah pertiwi dan rakyatnya bernafas dan hidup dengan nyawanya”.

Bendera Malaysia dilipat tiga segi diserahkan. Isteri perajurit Aleng terjelepok di pusara. Ayah mertuanya teresak-esak di dahan kemboja yang masih hijau dan harum.

Pengganas komunis adalah bangsat dan penderhaka. Mereka telah bertindak kejam kepada rakyat. Keduanya ialah Tentera Darat khususnya Askar Melayu telah dengan gigih berjuang. Dalam perjuangan itu, ramai perajurit askar Melayu yang terkorban, tercedera, putus kaki, cacat penglihatan dan sengsara hingga ke saat ini. Bangkitlah anak-anak Malaysia menentang golongan yang memperjuangkan komunis.

[Platun Harimau berlatih di Kem Komando. Mempersiapkan diri, mental dan fizikal bagi menyelinap ke dalam kem musuh - membunuh atau terbunuh]

Setelah mendapat khabar malang dari sahabat-sahabat di perbatasan, Platun Harimau yang sedang menjalani latihan lanjutan khas di Kem Komando, Sg Udang, menamatkan latihan lebih awal.

Kata Jurulatih Komando:

"Hari ini, sudah sampai masanya, anak-anak harimau kembali ke hutan. Ingatlah pesan terakhir, anda hanya ada dua pilihan iaitu 'membunuh atau terbunuh"

Kata jurulatih PARPU komando:

[Belantara tidak menyediakan tilam dan karpet merah untuk anda. Jangan hebat di atas tetapi jika jatuh ke bawah, anda tidak hebat. Nyawa di tangan anda sendiri]

[Kesemua anggota Platun Harimau berjaya di turunkan dengan pesawat di tiga lokasi; tasik Banding, Hutan Pahang dan Sempadan negara. Empat buah pesawat NURI terbang rendah iaitu 'tactical flying' membawa empat KTK Platun Harimau ke kawasan musuh]
Sedutan dari kisah Platun Harimau.
Sumber rujukan :

http://celoreng.blogspot.com/2010/11/drama-platun-harimau-15-episod.html

http://celoreng.blogspot.com/2011/01/latihan-akhir-platun-harimau.html

http://celoreng.blogspot.com/2010/12/harimau-kembali-ke-hutan.html

http://celoreng.blogspot.com/2010/12/platun-harimau-di-ambang-perang.html

http://celoreng.blogspot.com/2010/12/unit-penggempur-ke-6-pkm.html
read more...

1 ANGKATAN : Tetap Gagah, Tetap Setia - Hari Ulang Tahun TDM Ke 78

TARIKH 1 Mac merupakan tarikh keramat bagi setiapwarga Tentera Darat (TD). Sejak ditubuhkan pada 1Mac 1933 dianggotai oleh 25 orang anak watan yang menyertai Kompeni Percubaan Askar Melayu, TD telah melalui pelbagai cabaran serta evolusi yang tersendiri. Walaupun ramai yang beranggapan bahawa TD masih ‘muda’ jika dibandingkan dengan angkatan tentera darat yang lain, kita telah membuktikan keupayaan kita bukan sahaja mendokong dasar pertahanan negara tetapi juga kemampuan mempertahankan kemakmuran dan kedaulatan negara.

Selama 78 tahun juga, cukup banyak perubahan-perubahan yang telah dilaksanakan. Kelengkapan serta peralatan tempur yang diperuntukan kepada kita kian berkembang. Di dalam jangkamasa yang singkat ini kita telah berjaya membangunkan keupayaan TD menjadi sebuah angkatan yang kredibel dan mempunyai keupayaan mempertahankan kedaulatan negara. Walau apa jua perubahan yang dialami dari segi persenjataan mahupun peralatan, yang tidak boleh berubah adalah semangat dan nilai-nilai murni sebagai anggota tentera. Tidak ada perkara mustahil, yang tidak dapat dilakukan dengan disiplin serta semangat setia kawan yang tinggi. Dari sebuah pasukan yang kecil, TD telah melalui berbagai duri dan ranjau penaklukan Jepun ke atas Tanah Melayu, Darurat, Konfrontasi dan perang melawan insurgensi. Semua ini dilakukan dengan terbaik, dengan semangat perjuangan yang kental dan tidak kenal menyerah. Itulah TD yang harus kita banggakan. Setelah melalui pelbagai cabaran dan rintangan, kini TD telah berubah mengikut peredaran zaman dan cabaran masa kini. Perubahan-perubahan yang nyata lebih kompleks dan mencabar memerlukan TD lebih bersiap sedia bagi menghadapi evolusi yang mendatang.

Sebagaimana pepatah ‘jika tidak ada yang lama, masakan ada yang baru!”, justeru, pengorbanan para pahlawan mempertahankan kedaulatan negara perlu kita contohi dan hayati. Malah semangat sanggup berkorban yang menjadi pegangan para pahlawan yang terdahulu jangan sekali luput dari ingatan kita. Keikhlasan dalam melaksanakan tugas, rajin serta gigih berusaha untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan serta diri sendiri, mengekalkan tahap disiplin profesyen ketenteraan yang tinggi dan bermoral tinggi adalah antara nilai-nilai yang perlu dikekalkan dan dipertingkatkan lagi. Semua ini amatlah perlu agar TD dilihat sebagai sebuah organisasi yang terbaik. Ini akan melayakkan TD untuk bersaing dengan lain-lain angkatan pertahanan di rantau ini. Nilai-nilai ini juga akan menjadi landasan kepada kekuatan TD menjadi sebuah angkatan yang mampu mempertahankan kedaulatan negara dari apa jua bentuk ancaman. Melalui proses evolusinya, dan sejak kemerdekaan negara ini, peranan TD selaku benteng pertahanan dalam memelihara kedaulatan dan mengekalkan ketenteraman dan keamanan negara yang berdaulat menjadi suatu tuntutan yang besar. Tidak keterlaluan dikatakan bahawa cabaran alaf globalisasi akan lebih tertumpu kepada peperangan teknologi dan ledakan era teknologi maklumat serta lahirnya masyarakat tanpa sempadan. Ini menjadikan tugas TD semakin sukar.

Sejajar dengan perubahan ini, adalah wajar untuk TD mempersiapkan organisasi dan anggotanya untuk menggalas cabaran-cabaran tersebut agar organisasi dapat berperanan dengan lebih berkesan. Persekitaran strategik global dan serantau sentiasa berubah dan tidak menentu, sekali gus membawa pelbagai ancaman, cabaran dan peluang. Ketidakstabilan rantau ini boleh mengundang kuasa-kuasa besar bertapak semula di rantau ini. Sebagai anggota tentera, kita perlu membuat persediaan yang terbaik. Secanggih manapun peralatan pertahanan yang dibekalkan kepada kita, sekiranya kita tidak berupaya menukar minda atau merubah paradigma kita dan mempertingkatkan ilmu ketenteraan serta kemahiran yang sedia ada, kecanggihan peralatan tersebut tidak mendatangkan manfaat. Dengan keyakinan serta tanggungjawab yang diberikan oleh rakyat, amat jelas setiap warga TD harus berusaha bersungguh-sungguh untuk meningkatkan tahap profesionalisme di samping berusaha gigih melengkapkan diri dengan pelbagai pengetahuan dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan berkesan dan penuh kewibawaan. Kejayaan satu-satu angkatan tentera itu diukur melalui anggota yang berkualiti.

Oleh itu, tumpuan yang menyeluruh perlu diberikan untuk melahirkan anggota yang kompeten dan versatile. Keperluan menyediakan anggota yang berpengetahuan, kompeten dan bersikap positif amatlah penting bagi menentukan segala aset canggih yang dimiliki oleh TD dapat menghasilkan keupayaan yang dihasratkan. Dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan, setiap warga TD mestilah menyemai semangat perpaduan demi untuk keutuhan TD amnya, komited, bertanggungjawab serta ‘accountable’ dalam segala tindak-tanduk. Kelebihan inilah yang dapat membawa TD untuk mengharungi cabaran-cabaran masa hadapan dengan berkesan.

TD perlu mempamerkan keupayaan untuk bertindak sebagai sebuah angkatan tempur yang kredibel dan seimbang serta berdaya tahan untuk memikul amanah sebagai benteng pertahanan negara. Pun demikian, kelengkapan yang serba canggih tidak akan menjanjikan kejayaan dalam satu-satu pertempuran. Keupayaan serta aset sumber manusia juga perlu selaras dengan pembangunan teknologi pertahanan itu sendiri. Sebagai sebuah organisasi profesional, TD perlu sentiasa meningkatkan kepakarannya agar berupaya bergerak selaras dengan perubahan yang berlaku disekeliling. Perkembangan teknologi yang berlaku perlu diapplikasikan dengan sebaik mungkin. Mengekalkan keamanan dan kedaulatan yang dinikmati sekarang, adalah sumpah keramat dan amanah rakyat yang dipikul oleh TD.

Sebagai sebuah organisasi TD merupakan tulang belakang pertahanan negara dan memainkan peranan yang penting didalam menjamin keamanan dan kestabilan negara bagi membolehkan negara menjadi maju dan makmur. Oleh itu, demi memikul tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat, TD perlu bersedia menggalas cabaran ini agar dapat berperanan dengan lebih berkesan serta memperlihatkan kemampuannya sebagai sebuah ketumbukan yang decisive dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi.

1 ANGKATAN : TETAP GAGAH, TETAP SETIA

read more...

Hukuman Bunuh Ke Atas Tali Barut Komunis

BATANG KALI MASSACRE: HUKUMAN BUNUH KE ATAS 24 ORANG TALI BARUT KOMUNIS (BATANG KALI , 12 DIS 1948)

Isu hukuman bunuh ke atas 24 orang tali barut komunis di Batang Kali pada 12 Dis 1948 oleh pasukan Tentera British, sekali lagi cuba diangkat oleh mereka-mereka yang masih kuat menyokong fahaman komunis. Penukaran perkataan ‘hukuman bunuh’ kepada ‘pembunuhan’ berjaya memberi impak. Kelompok ini cuba memberi interpretasi baru kepada peristiwa ini dengan memberi gambaran bahawa 24 orang yang di tembak mati adalah orang-orang kampung yang seakan-akan langsung bersih dari dosa. Bahkan satu kolum internet di wujudkan dan membuat al-kisah yang tidak tepat. Kolum ini menyatakan terdapatnya wanita dan kanak-kanak yang dibunuh. Nyatanya semua wanita dan kanak-kanak telah dibebaskan. Hanya 24 orang lelaki menjadi tali barut komunis selepas dikenal pasti melalui soal siasat sahaja di tahan. Selebihnya di bebaskan. Usaha mengangkat isu ini sangat merbahaya dan di lihat telah mula meracuni pemikiran generasi yang cetek sejarah dan mudah jatuh kasihan tanpa usul periksa. Kaedah pendedahan secara ‘selective’ di aplikasikan oleh kelompok ini upaya memesongkan pembaca. Hanya data-data yang berpihak dan memberi kelebihan sahaja yang dipilih dan di paparkan. Manakala data-data dan kenyataan yang negatif berkaitan mereka diabaikan.

Dalam melihat isu ini, tiga perkara pokok perlu dianalisis supaya kita tidak ‘dikaburkan’ oleh ‘selective information’. Pertamanya ialah mengapa? Iaitu mengapa 24 orang tali barut komunis di hukum bunuh. Kedua, siapakah 24 orang tali barut ini? Dan Ketiga, mengapa isu ini diangkat semula?

Ke arah memahami isu ini, adalah sangat perlu untuk mengenal environment persekitaran pada tahun 1948. Apakah peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada tahun 1948? Di sepanjang tahun 1948, terdapat sembilan peristiwa penting yang berlaku di Persekutuan Tanah Melayu yang mana ia sangat berkait dengan peristiwa Batang kali 1948.


(1) Pengisytiharan Persekutuan Tanah Melayu.
(2) MPAJA menentang pengisytiharan Tanah Melayu dan menubuhkan Parti Komunis dan melancarkan perang keganasan.
(3) Pembunuhan tiga orang pengurus estet berbangsa Eropah di Sg Siput.
(4) Seorang kanak-kanak eropah di Kampung Kachau (pusat logistik komunis) dan seorang peladang di kajang dibunuh.
(5) Pengganas komunis menyerang, dan membakar kampung, kereta api, ladang dan kemudahan-kemudahan awam.
(6) Darurat dikuatkuasakan.
(7) Sir Henry Gurney dihantar ke Malaya bagi mengawal keadaan.
(8) Pemusnahan lokasi bantuan logistik komunis di Kg Kachau.
(9) Memburu tali barut Komunis di Batang Kali.

Sebaik sahaja kembali ke Malaya selepas Jepun menyerah kalah pada tahun 1945, British berhadapan dengan pelbagai masalah. Selain dari terpaksa membina semula Negara yang musnah akibat perang, British berhadapan pula dengan berjuta buruh-buruh Cina dan India yang dibawa masuk sebelum perang meletus. Tatkala British lari menyelamatkan diri dari Tentera Jepun, dalam masa yang sama buruh-buruh Cina yang dibawa masuk melalui tiga sistem iaitu tiket kredit, sistem pengambilan kakitangan, dan sistem pengambilan rumah kongsi, mengambil kesempatan membebaskan diri mereka. Bagi buruh-buruh yang diburu kerana kesalahan jenayah, bertindak lari dari rumah kongsi. British terpaksa memperkenalkan Malayan Union bagi mentadbir semula Tanah Melayu. Malayan Union di dapati menghakis kuasa raja-raja Melayu dan orang Melayu. Bangsa Melayu bangkit menentang Malayan Union (perlu dinyatakan di sini bahawa bangsa lain khususnya bangsa cina tidak menyokong penentangan ini). Penentangan oleh orang-orang Melayu akhirnya membawa kepada penubuhan UMNO di Johor Baharu yang diketuai oleh Onn Jaafar. Bagi menutup kelemahan mereka, maka satu syarat dikenakan oleh British kepada 9 orang sultan Melayu iaitu menerima buruh-buruh yang tidak terkawal tadi sebagai rakyat Negara ini. 9 orang Sultan Melayu menerima dalam terpaksa seperti yang ditulis oleh Yam Tuan Besar Negeri Sembilan di belakang surat perjanjian. Tuanku mencatat dengan tulisan jawi lama yang tidak difahami oleh orang British – ‘DENGAN PAKSA’[1]. Manakala Sultan Kedah, sesampainya di Kedah, Tuanku menyatakan rasa keterpaksaannya kepada rakyat Kedah[2].

Keganasan pengganas komunis memuncak. Bermula di Selangor hingga ke seluruh negara. Apabila keadaan bertambah teruk, pada 12 Julai 1948, darurat diisytiharkan ke seluruh negara. Parti Komunis Malaya telah diharamkan pada 23 Julai 1948. Tawaran menyerah diri diberikan kepada pengganas komunis tetapi malangnya tawaran tersebut di balas dengan beberapa siri keganasan. Tentera British memburu pengganas komunis yang ketika itu berbangsa cina. Tentera British menghadapi kesukaran kerana pengganas komunis mengambil kesempatan bersembunyi di kampung-kampung Cina, di kongsi-kongsi dan ladang-ladang.

Operasi menahan komunis dilakukan mengikut Peraturan Darurat 17D. Sesiapa sahaja yang dikenal pasti terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan pengganas komunis akan di hukum. Bagi penduduk kampung yang membantu komunis akan di pindah ke kawasan baru. Mereka dilarang menuntut ganti rugi kerana telah membantu komunis. Malah mereka dianggap musuh negara dan dibuang negara. Terdapat tiga kawasan utama tali barut pengganas komunis iaitu di Semenyih (Selangor), Batang Kali (Selangor) dan Bentong (Pahang).

Berikutan beberapa kejadian keganasan dan pembunuhan, Tentera British melakukan usaha mengesan di tiga kawasan utama aktiviti subversif komunis iaitu Semenyih, Batang Kali, Rasa, Kuala Kubu Bharu, Kerling dan Bentong. Beberapa pemimpin komunis di dapati bersembunyi di rumah setinggan Cina di Kampung Kachau, Batang Kali dan Sg Ruan, dan Sang Lee. Bahkan penduduk Cina di situ memberi maklumat pergerakan pasukan keselamatan kepada komunis dan membantu pengganas komunis secara sukarela yang membawa kepada beberapa serang hendap. Bagi penduduk yang tidak ingin membantu, rumah mereka akan di bakar dan mereka sendiri akan diseksa dan di bunuh. Antara beberapa tindakan drastik yang diambil oleh Sir Henry Gurney ialah:

(1) Menutup beberapa sekolah Chung Hwa di sekitar kawasan tersebut yang didapati diresapi pengaruhi komunis, menyimpan bendera komunis dan menjalankan kegiatan subversif.

(2) Memindahkan penduduk Kampung Kachau ke Kawasan penempatan baru dan kemudian kampung berkenaan di bakar.

(3) Menangkap tali barut komunis di beberapa kawasan setinggan Cina di Batang kali yang didapati terlibat dalam beberapa siri serang hendap. 24 orang yang disahkan terlibat dijatuhkan hukuman mati pada 12 Dis 1948.

[1] Lihat Surat Perjanjian Kemerdekaan.
[2] Rujuk rakaman arkib.


Artikel Oleh : Pena Celoreng
read more...

Asal Usul Laungan Medeka

Barangkali ramai di antara kita yang tidak mengetahui bagaimanakah perkataan MERDEKA ini dijadikan slogan laungan penaik semangat kebangsaan. Anda tahu? Jika jawapannya adalah ‘tidak’, sila terus membaca.

Pada Okt 1945, setelah Jepun menyerah kalah, Tentera British kembali ke Malaya. Sebaik sahaja kembali, British mendapat sedikit tentangan dari orang-orang Melayu kerana sikap mereka lari menunggalkan Malaya dan menyerahkan nasib rakyat kepada Jepun. Di samping itu, buruh-buruh orang China dan India yang didatangkan dari Tanah besar China dan Benua India di bawah tiga sistem kemasukan pekerja seperti Kangani, Rumah Kongsi, Kelompok dll telah mengambil kesempatan membebaskan diri mereka dari terikat kepada majikan-majikan. Bagi samseng-samseng rumah kongsi China mengambil kesempatan melarikan diri.

Sultan-sultan Melayu tidak lagi mempercayai British. Atas sebab-sebab ini British membuat keputusan bagi mentadbirkan terus Negeri-Negeri Melayu di bawah nama gagasan Malayan Union. Seorang Gabenor akan dilantik bagi menjalankan tugas. Malayan Union akan memberi hak sama rata kepada semua rakyat termasuk kaum-kaum pendatang yang di bawah oleh British sebagai buruh-buruh.

Manakala Pulau Pinang dan Melaka kekal di bawah pemerintahan British yang mana Pulau Pinang di tadbir atas prinsip sewaan dari Kerajaan kedah dengan bayaran RM 5,000 setahun (sehingga kini pulau pinang adalah di sewa dari kerajaan Kedah). Manakala Singapura pula kekal sebagai tanah jajahan British sebagai ibu pejabat [Maka itu kita lihat Singapura sekarang mendapat banyak kelebihan termasuk pulau-pulau berdekatan kerana Ibu Pejabat British. Setelah British menyerahkan kepada Singapura, maka Lee Kuan Yew mendapat keuntungan daripadanya. Ini melibatkan segala perjanjian semasa British yang memberi banyak kelebihan kepada British].

Peristiwa Harold MacMicahel yang memaksa dan mengugut sultan-sultan Melayu telah menyebabkan mereka terpaksa menandatangani syarat-syarat perjanjian yang menghilangkan kuasa mereka ke atas negeri-negeri melayu. Lantaran itu, pada 1 Mac 1946, wakil-wakil dari 41 persatuan anak Melayu telah bermesyuarat dan menubuhkan ‘United Malay National Organization’ iaitu UMNO. Ada rujukan yang mengatakan pada 11 Mei 1946. Presiden UMNO yang pertama ialah Onn Jafar. UMNO mengeluarkan resolusi menentang Malayan Union. Bagi menyatukan orang-orang Melayu (INGAT: Tidak semua orang melayu menyokong UMNO), maka UMNO mencadangkan SATU slogan bagi dilaungkan dalam perarakan atau tunjuk perasaan iaitu ‘HIDUP MELAYU’. Sejak itu, slogan Hidup Melayu diperkasakan. Ditulis di sepanduk-sepanduk. Maka itu, kita lihat pendatang-pendatang kaum China dan India tidak turut bersama menentang Malayan Union kerana slogan Hidup Melayu. Penentangan secara perarakan dibuat di beberapa tempat hingga aklhirnya pada 31 Mac 1945, Pentadbiran tentera British di tamatkan secara rasminya. Tentangan hebat dan terus-tersusun oleh orang-orang Melayu khususnya melalui UMNO sangat membimbangkan British. Maka itu, British menghantar dua orang pegawai tentera iaitu Katen L.D Gammans dan Lt Kol D.R. Ress William selaku wakil parlimen British bagi meninjau pendapat orang-orang melayu. Hasil tinjauan sangat memeranjatkan British kerana orang-orang Melayu berpadu sangat kuat menentang malayan union. Kerajaan Britih di UK menjadi semakin bimbang kerana bukan sahaja tentang orang-orang melayu menjadi semakin kuat bahkan terdapat pegawai- pegawai tentera British sendiri yang tidak setuju dengan Malayan Union. Contohnya Ralp Hone iaitu Ketua Pegawai Hal Ehwal Awam Pentadbiran British sejak awal lagi menentang dan tidak setuju dengan mengurangkan kuasa sultan. Selain dari itu ialah Malcom Mc Donald iaitu Gabenor Jeneral yang turut menyokong idea Persekutuan Tanah Melayu oleh UMNO. Tentangan demi tentangan akhirnya pada 31 Jab 1948, Malayan Union dibubarkan. Dan diganti dengan penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 21 Jan 1948. Raja-raja Melayu menandatangani Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu di Bilik jamuan King’s House (iaitu Carcosa sekarang).

Pada 4 Feb 1951, dalam satu persidangan setengah tahun Majlis Perikatan Pemuda UMNO di Kelab Sultan Sulaiman, satu cadangan telah diangkat iaitu menukar slogan ‘HIDUP MELAYU’ kepada ‘HIDUP MERDEKA’. Setelah berbincang panjang lebar, persidangan UMNO mendapati cadangan slogan baru iaitu HIDUP MERDEKA adalah kurang sesuai, maka ia di tolak. Oleh kerana ketika itu objektif perjuangan UMNO bukan lagi membubarkan malayan union tetapi perjuangan mendaratkan kemerdekaan, maka slogan HIDUP MERDEKA diubah suai dan hanya perkataan MERDEKA sahaja yang dipersetujui. Maka sejak itu slogan merdeka dilaungkan dalam semua perjumpaan UMNO dan perkataan ini juga diangkat kepada Tunku Abdul Rahman pada 31 Ogos 1957 sempena pengisytiharan Persekutuan Tanah Melayu sebagai tanah yang MERDEKA.

Demikainlah.

Artikel Oleh :
Pena Celoreng
read more...

Cara Membuat Laksam

From : Naim Qlate

Sedikit info nak dikongsikan berkaitan laksam.

Laksam merupakan sejenis masakan yang diperbuat daripada tepung beras
dan dimakan bersama kuah. Biasanya adunan cair tepung beras ini akan disalut pada tudung periuk dan dimasak. Apabila mengeras, ia akan digulung menjadi panjang dan sedia untuk dihidangkan. Semasa dihidang, ia boleh dipotong-potong agar mudah menyerap kuah laksam.

Kuah
300 gm isi ikan
150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
4 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
2 kiub pati ayam
Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun dan daun salam (dihiris)
Sedikit lada hitam

Laksam
Minyak masak, garam & lada sulah 1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2-3 cawan air
sedikit garam

Cara penyediaan
Tepung beras, tepung ubi, garam dan air dibancuh sehingga sebati. Gunakan tudung periuk sebagai loyang dan guna satu senduk adunan bagi setiap loyang. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak. Keluarkan kepingan laksam dari loyang dan digulung. Ulang proses ini hingga adunan habis. Ketepikan. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan. Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Matikan api dan ia sedia unduk dihidangkan.

Cadangan Hidangan
Potong tepung laksam anggaran 1 sm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan.
read more...

Majlis Pembarisan Sambutan Hari Ulang Tahun (HUT) Rejimen 515 Askar Wataniah Ke 9

LT Siri 2 : Majlis Pembarisan Sambutan HUT Rejimen 515 Askar Wataniah Ke 9

Kuala Lumpur, 20 Feb 2011 – Komander Rejimen 515 Askar Wataniah (R515AW), Yang Berbahagia Briged Jeneral Mohd Amin Bin Md Din merasmikan Majlis Pembarisan Sambutan Hari Ulangtahun (HUT) Rejimen 515 AW Yang Ke 9 dan pembukaan latihan anggota sukarela tahun 2011 bertempat di Padang Kawad Kem Wangsa Bukit Keramat R515AW bersebelahan Kem Transit, penubuhan Rejimen 515 AW pada 1 Februari 2002. Ini merupakan sambutan HUT R515AW yang ke 3 di Kem baru yang mula beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2009, yang sebelum di Kem Jalan Ampang R515AW.

Pembarisan ini diadakan bertujuan untuk memperingati dan menghargai ulangtahun penubuhan Rejimen 515 AW sebagai Benteng Pertahanan ke 2 TDM untuk menjaga dan melindungi keselamatan negara daripada serangan musuh. Melalui majlis ini, warga R515AW dapat melihat kembali tujuan penubuhannya dan seterusnya melihat ke hadapan memastikan R515AW sentiasa relevan dan bersedia menghadapi perubahan dalam persekitaran yang semakin mencabar khususnya dalam peperangan alaf moden dengan segala aset-aset peperangan tercanggih dan terhebat. Turut hadir ialah Timbalan Komander R515AW, Lt Kol Hj Roslan Hj Zakaria , pegawai-pegawai tentera tetap dan pegawai sukarela.

Ucapan perasmian oleh Komander R515AW Briged Jeneral Mohd Amin Bin Md Din, beliau telah menyentuh beberapa perkara seperti R515AW ialah satu-satunya rejimen AW yang kini dilengkapi dengan infrastruktur yang moden dan terbaik yang harus dihargai dan dijaga dengan baik supaya tahan lama untuk kegunaan anggota-anggota lain pula. Kehadiran yang sangat tidak memuaskan walaupun kem 515AW yang dulu di Kem Jalan Ampang telah dipindah dan dinaik taraf tetapi masih tidak mampu meningkatkan jumlah kehadiran LT pada tahun 2010 yang lepas. Beliau juga menyentuh mengenai pelbagai aktiviti R515AW sepanjang tahun ini yang salah satunya ialah pelancaran Kompeni Askar Wataniah kawasan parlimen yang akan dilakukan selama lebih kurang seminggu pada 10 Mei 2011 untuk persiapan sehingga tarikh sebenar Majlis Perasmian Pembarisan Kompeni Askar Wataniah Parlimen Kuala Lumpur iaitu pada 15 Mei 2011 di Dataran Merdeka. Majlis Perasmian Pembarisan ini nanti turut menggunakan beberapa Aset-aset Tentera Darat untuk kegunaan perasmian, julung kalinya perasmian Kompeni Askar Wataniah peringkat Parlimen menggunakan aset-aset penting Tentera Darat dan juga melibatkan kehadiran Panglima, orang-orang kenamaan VVIP dan pihak pemberita. Ia satu pengiktirafan bagi R515AW yang akan membantu menaikkan nama R515AW dan mencipta sejarahnya tersendiri dalam Malaysia amnya dan khususnya untuk Rejimen Askar Wataniah. Setiap anggota sukarela R515AW sepatutnya merasa bangga dengan pengiktirafan yang diberikan oleh Markas Tentera Darat, untuk itu kepada anggota sukarela yang berminat untuk menyertai pembarisan julung kalinya diadakan, sila berikan nama kepada batalion masing-masing. Program besar seumpama ini juga telah diberi pengiktirafan oleh Datuk Bandar untuk dilakukan di Dataran Merdeka walaupun tempat yang dicadangkan pada awalnya ialah di Putrajaya/UM. Kerjasama daripada semua anggota sukarela R515AW untuk menjayakan program itu nanti amat diperlukan dan dihargai sekiranya tenaga manusia yang digunakan untuk tujuan tersebut hanyalah dari R515AW sahaja tanpa bantuan daripada unit-unit lain.

OC latih Lt Kol Abdullah Ibrahim telah menyebut latihan tempatan tahun ini dijalankan 2 tempat.

1.
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) – Kehadiran anggotanya dalam siri latihan sebelum ini sangat menggalakkan dengan menunjukkan minat dan komitmen yang tinggi dari agensi atau individu lain. LT akan dilakukan kampus UIAM.

2. R515AW – Siri LT untuk individu dan mana-mana agensi yang lain.

Gambar-gambar dibawah ini menunjukkan gelagat anggota sukarela semasa sambutan HUT R515AW sebelum dan selepas ketibaan Komander Rejimen dan Pegawai-pegawai Rejimen.


Pbt Alias dan Pbt Lee menunggu ketibaan lauk-pauk masa jamuan makan tengahari

Pbt David tengah termenung jauh sebelum tiba waktu makan tengahari

Pbt Loga dan Pbt Naim sedang memerhatikan sesuatu, Naim macam dah tak sabar untuk makan

Menu makan tengahari

Pbt Umar Ismail dari UIAM


Anggota sukarela dari UIAM dan lain-lain agensi rancak berborak sambil menunggu ketibaan Komander dan barisan kepimpinan R515AW


Majlis pemotongan pulut kuning dari barisan pegawai-pegawai kepimpinan R515AW diketua Komander R515AW Briged Jeneral Mohd Amin Bin Md Din


Displin merupakan cara hidup bagi tentera, nak makan kena berdiri dulu sambil menonton pemotongan pulut kuning oleh Komander R515AW

read more...

Raptai Pembarisan Hari Ulang Tahun Rejimen 515 Askar Wataniah Ke 9

Kem Wangsa Bukit Keramat, 19 Feb 2011 – Anggota-anggota sukarela Pasukan Simpanan Tentera Darat (PSTD) telah menghadirikan diri untuk Latihan Tempatan Siri 1 bagi tahun 2011 di Rejimen 515 Askar Wataniah (R515AW). Kehadiran ini amat penting bagi seluruh pasukan R515AW kerana pada keesokkan harinya iaitu 20 Feb 2011, Majlis Perasmian Pembarisan Sambutan Hari Ulang Tahun (HUT) Rejimen 515 Askar Wataniah akan diadakan bertempat di Padang Kawad R515AW dan perasmiannya akan dilaksanakan oleh Komander Rejimen 515 AW Yang Berbahagia Briged Jeneral Mohd Amin Bin Md Din.

Kehadiran anggota sukarela pada Latihan Tempatan Siri 1 ini untuk melaksanakan Raptai Pembarisan Sambutan HUT R515AW. Sesi latihan raptai ini tamat jam 3.00 petang, raptai penuh pembarisan akan dilakukan pada jam 7.00 pagi esok (20 Feb) dan Majlis Perasmian Pembarisan Sambutan HUT R515AW akan dilakukan jam 8.30 pagi pada hari yang sama.

Cik Bahaddin yang mengendalikan raptai HUT R515AW pada hari tersebut walaubagaimanapun tidak dapat menghadirkan diri pada Hari Jadi keesokkan kerana orang tua beliau baru sahaja kembali ke Rahmatullah dan harus bergegas pulang. Anggota sukarela yang hadir telah sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah ayah mentua beliau dan kutipan sumbangan kilat dilakukan oleh pegawai bertugas.
read more...

Nadirasa, Tentera Darat terbit drama Platun Harimau

ARKIB : 19/02/2011 - Utusan
Nadirasa, Tentera Darat terbit drama Platun Harimau

ZULKIFELI Mohd. Zin (kanan) tertarik dengan uniform baru anggota tentera pasukan Wira Merah di Kem Transit Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur, semalam.
---------------------------------------------------
KUALA LUMPUR 18 Feb. - Diadaptasi daripada sebuah novel perang bertajuk Platun Harimau, Nadirasa Budaya (M) Sdn. Bhd. dengan kerjasama Tentera Darat menerbitkan sebuah drama bersiri bertajuk Platun Harimau.

Drama dengan tema 'Hutang Darah dibayar Darah' itu diangkat daripada kisah benar unit skuad kombat Tentera Darat dalam mempertahankan negara dari ancaman komunis sepanjang 1987 hingga 1988.

Platun Harimau yang diadaptasi daripada novel perang karya Leftenan Kolonel Mohd. Radzi Abd. Hamid yang juga ketua skuad kombat terbabit bakal ditayangkan sebanyak 13 episod di RTM1 bermula 1 Mac ini sempena Hari Ulang tahun Tentera Darat ke-78.

Penerbit drama bersiri itu, Razali Mohd. Yussof berkata, drama Platun Harimau itu bertujuan menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas yang bertindak kejam kepada rakyat negara ini.

"Tentera Darat khususnya askar Melayu telah berjuang menentang komunis dan ramai yang terkorban, tercedera, cacat penglihatan dan sengsara hingga ke saat ini. Bangkitlah anak-anak Malaysia menentang golongan yang memperjuangkan komunis," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran drama tersebut oleh Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin di Dewan Bunga Tanjung, Wisma Transit, di sini hari ini.

Hadir sama timbalannya, Leftenan Jeneral Datuk Wira Zulkefli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi.

Drama Platun Harimau adalah cerita sebenar yang dilalui Tentera Darat melalui Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) sekitar 1980-an yang menerima tentangan hebat pengganas komunis yang dikenali sebagai 'Black Jacket'.

Seramai 16 perajurit gugur di medan perang di Daerah Gubir, di utara Perak bersempadan dengan Betong (wilayah Siam) yang merupakan kawasan hitam pengganas komunis Black Jacket yang diketuai oleh Chong Woo.

Razali berkata, drama yang menjalani penggambaran sekitar kawasan hutan di Tapah, Perak dan Kem Sungai Udang serta Kem Terendak di Melaka itu dibarisi pelakon seperti Zul Huzaimi, Norman Hakim dan Yatt Hamzah.

Sementara itu, Mohd. Radzi berkata, novel Platun Harimau merupakan pengalaman yang mampu membawa masyarakat khususnya golongan remaja mempunyai semangat nasionalisme yang tinggi terutama apabila ia menyentuh soal keselamatan negara.

"Remaja sekarang harus sedar mereka mempunyai tanggungjawab dan dalam memberikan sumbangan yang bermanfaat dan bermakna kepada negara kita selain mementingkan semangat setiakawan," katanya.
read more...

Isnin, 21 Februari 2011

Gagah Setia - Pameran HUT Tentera Darat Malaysia

Mahkota - Melambangkan Taat Setia Tentera Darat Malaysia kepada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan Raja-raja Melayu. Bulan dan Bintang - Melambangkan sikap anggota Tentera Darat Malaysia yang taat setia kepada agama Islam yang merupakan agama rasmi Negara. Perkataan Allah dan Muhammad melambangkan Tuhan Yang Maha Esa dan Rasulullah sebagai pesuruh-Nya. Berlian melambangkan kekayaan hasil bumi yang dinikmati rakyat Malaysia. Kalungan Bunga Padi sebanyak 16 butir menunjukkan 16 kor yang terdapat di dalam Tentera Darat Malaysia. Keris Bersilang Duku Ilang melambangkan keperwiraan. Lambang ini menunjukkan pantang undur dan sanggup berjuang sehingga ketitisan darah yang terakhir.

Pameran dan Demonstrasi besar-besaran Aset Tentera Darat Malaysia

TENTERA Darat Malaysia (TDM) sebagai salah satu cabang perkhidmatan darat dan komponen terbesar di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini sudahpun berusia 78 tahun dan sambutan Hari Ulang Tahun TDM pada 1 Mac 2011 sejak penubuhannya pada 1 Mac 1933. TDM meliputi beberapa pasukan tempur dan pasukan bantuan tempur yang diberikan tugas mempertahankan tanah air daripada ancaman musuh

Pada usia itu, TDM sudah melalui pelbagai fasa pembangunan, kecemerlangan dan evolusi terutama dalam soal aset, penggunaan teknologi terkini serta pembangunan sumber manusia.

Kenderaan ringan platform senjata "Kenderaan taktikal bermobiliti tinggi"

Sejarah moden Tentera Darat Malaysia bermula dengan pengambilan 25 orang pemuda Melayu sebagaiKompeni percubaan Pasukan Askar Melayu pada 1 Mac 1933. TDM kini sudah mara ke depan dengan pemilikan pelbagai aset yang ada antaranya tercanggih di dunia.

Namun, segala pencapaian yang dikecapi itu tidak bermakna sejarah mengenai TDM wajar dilupakan begitu saja kerana ia merupakan satu titik tolak kepada kecemerlangan yang diperolehi pada hari ini.

Pada 4 – 6 Mac 2011 bertempat di Dataran Merdeka, TDM mengadakan Pameran besar-besaran segala aset-aset TDM yang ada untuk dipertonton kepada umum dan ia adalah salah satu acara yang diadakan sempena sambutan Hari Ulang Tahun TDM ke-78 yang disambut pada 6 Mac nanti.

TDM sering menjadi perhatian umum terutama membabitkan peranannya.

Walaupun ancaman komunis sudah terhapus, namun peranan TDM dilihat terus penting. Pada masa sama, kewibawaan TDM juga dapat dilihat dengan tugasannya di luar negara di bawah panji-panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atau dalam konteks bantuan kemanusiaan, salah satu daripada banyak faktornya ialah komitmen tinggi setiap anggota.

Perkembangan terkini dalam pertahanan negara khususnya latihan dan kemampuan TDM. Ia diambil kira dari aspek aset, sumber manusia, semangat anggota dan latihan. Ia merangkumi kesiapsiagaan.

TDM hanya melengkapkan elemen berkenaan kepada pasukan-pasukan tempur sahaja. Ini kerana mereka akan melaksanakan tugas-tugas yang diberikan untuk pertahanan barisan depan.

Tidak semua pasukan dalam Tentera Darat mencapai tahap ini tetapi memadai kumpulan-kumpulan yang telah ditetapkan untuk menjayakan operasi.

Khususnya pasukan-pasukan khas seperti komando, Para, tempur dan mekanisme. Mereka seharusnya mempunyai tahap kesiapsiagaan tinggi termasuklah unit bantuan artileri kepada pasukan tempur tadi dan pasukan pertahanan udara.

Jadi dengan adanya konsep kesiapsiagaan, TDM boleh melaksanakan tugas dalam pelbagai keadaan.

Kemahiran dan disiplin tinggi yang dipamerkan oleh anggota Tentera Darat juga memainkan peranan.

Sebelum ini ancaman paling besar bagi Tentera Darat ialah pengganas komunis, tetapi pada masa sekarang dan akan datang bentuk ancaman sukar diramal dan dikenal pasti, tambahan pula kini teknologi berkembang pantas, akan tetapi bagi rantau sebelah sini, keamanan akan berterusan dengan adanya beberapa perjanjian dua hala dimeterai antara Malaysia dengan negara-negara lain.

Mungkin apa yang dihadapi oleh negara-negara di sebelah sini ialah ancaman bersama iaitu pengganas. Mengenai ancaman yang boleh mengganggu kepentingan negara pula, dengan latihan secara berterusan, pasukan tentera kita bersedia berdepan dengan apa saja ancaman pada bila-bila masa.

Sebenarnya itulah tujuan ditubuhkan pelbagai pasukan khas dalam TDM. Ia membolehkan TDM sentiasa bersedia menghadapi ancaman itu.

Malaysia dikelilingi oleh pelbagai konflik dalaman yang dialami jirannya seperti di selatan Thailand, isu Thailand-Kemboja dan sebagainya.

Rakyat tidak perlu khuatir kerana TDM ada mekanisme berkenaan kedudukan keselamatan di sempadan. Buat masa ini, di sempadan sebelah Malaysia masih aman.

TDM sentiasa mempunyai Moral yang tinggi, bukan sahaja kerana kepimpinan yang berhemah malah meliputi aspek latihan dan kemudahan-kemudahan yang diberikan kepada mereka.

Ia bukan sahaja diberikan kepada anggota malah keluarganya juga. Jadi melalui nilai kualiti hidup tinggi maka moral anggota pun meningkat. Bahkan kerajaan sendiri begitu menghargai sumbangan dan perkhidmatan setiap anggota tentera kita.

Dengan kemudahan, latihan dan peralatan dimiliki, anggota tentera darat kompetitif, profesional dan berilmu tetapi yang paling penting, mestilah nampak berkeupayaan mempertahankan negara.

Rakyat pasti bergantung kepada anggota Tentera Darat untuk melindungi mereka daripada sebarang ancaman.

Mereka harus ingat, Tentera Darat merupakan tulang belakang pertahanan negara.
read more...