Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 1 Julai 2011

Ada apa dgn wanita dan mengapa pula dgn lelaki?


1. Kecantikan seorang wanita ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) malunya, sementara kegagahan seorang lelaki ialah terletak sejauh mana ia dapat menahan (menjaga) marahnya.

2. Orang yang membujang adalah orang yang belum menemukan penghibur duka dan dia baru memperolehinya dengan berkahwin.

3. Suami adalah orang yang mencari kebahagiaan hidup dengan menghilangkan sebahagian kemerdekaannya.

4. Wanita menghadapi banyak permasalahan; sebahagian diatasi dengan berkahwin dan sebahagian yang lain diatasi setelah dia masuk ke liang kubur.

5. Mata yang paling indah tetapi juga harus diwaspadai adalah mata kaum wanita.

6. Jangan menyalahkan perasaan isteri anda kerana perasaannya yang terbaik ialah ketika ia menerima anda sebagai suami.

7. Perawan tua ialah wanita yang kehilangan kesempatan menyusahkan seorang lelaki.

8. Yang diinginkan seorang gadis dari dunia ini hanyalah seorang suami,dan apabila ia sudah memperolehinya, ia menginginkan segala-galanya.

9. Wanita bisa memaafkan suatu pengkhianatan suaminya, tetapi dia tidak bisa melupakannya.

10. Kecantikan wanita tidak bererti apa-apa dibandingkan dengan kemuliaan akhlak dan perilakunya.

11. Sebelum kahwin, wanita hafal seluruh jawaban dan sesudah kahwin, ia hafal seluruh pertanyaan.

12. Barangsiapa mengahwini wanita kerana hartanya, maka dia telah menjual kemerdekaannya.

13. Wanita adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita, lelaki bermalam dalam kegelapan.

14. Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis.

15. Wanita tertawa bila ia mampu dan menangis apabila ia menginginkan sesuatu..

16. Pudarlah kebahagiaan seorang wanita jika ia tidak mampu menjadikan suaminya teman yang termulia.

17. Wanita sangat berlebihan dalam mencintai dan membenci, dan tidak mengenal pertengahannya.

18. Wanita selalu tergolong manusia halus dan lembut sampai saat dia berkahwin.

19. Tidak mungkin seorang lelaki hidup bahagia tanpa didampingi oleh isteri yang mulia.

20. Wanita hidup untuk berbahagia dengan cinta, sementara lelaki mencintai untuk hidup berbahagia.

21. Kebijaksanaan wanita terletak di dalam hatinya.

22. Seorang wanita yang bijaksana menambahkan gula pada kalimatnya setiap kali berbicara dengan suaminya, dan mengurangi garam pada ucapan suaminya.

23. Cincin perkahwinan adalah cincin termahal di dunia, sebab mengharuskan pemberinya mengingatkan harganya setiap bulan tanpa henti.

24. Sesungguhnya tidak ada wanita yang sangat cantik, yang ada ialah kaum lelaki yang sangat lemah bila berhadapan dengan kecantikan.

25. Bagi lelaki, yang terakhir kali mati ialah jantungnya dan bagi wanita adalah lidahnya.

26. Wanita tidak diciptakan untuk dikagumi semua lelaki tetapi sebagai sumber kebahagiaan seorang suami.

27. Pada waktu bertunang, lelaki banyak berbicara dan perempuan mendengarkan. Pada saat perkahwinan, perempuan berbicara dan pengantin lelaki mendengarkan. Sesudah perkahwinan, suami dan isteri banyak berbicara dan para jiran tetangga mendengarkan.

28. Setiap wanita mempunyai dua mata. Adapun wanita yang cemburu berlebihan mempunyai tiga mata. Satu di sebelah kanan, satu di sebelah kiri dan yang ketiga diarahkan kepada suami.

29. Wanita pada umumnya takut akan tiga hal : tikus, munculnya uban dan wanita-wanita cantik yang menjadi saingannya.

30. Isteri yang bersikap jujur dan setia kepada suami meringankan setengah beban kehidupan suaminya.

31. Seorang wanita menghadapi kesulitan apabila ia berada di antara lelaki yang dicintainya dan yang mencintainya.

Sumber: Ayobpro

p/s: adehh..aweks atas tu cun lah...tapi ngapain mate die besor? bulls eye...hehe..
read more...

Makna Wanita diciptakan dari Tulang Rusuk yang paling bengkok

by the window by salmawatts 200x300 by the window by salmawatts

“Berbuat baiklah kepada wanita, kerana sesungguhnya mereka diciptakan dari tulang rusuk, dan sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang paling atas. Maka bersikaplah para wanita dengan baik.” (HR al-Bukhari Kitab an-Nikah no 5186)

Ini adalah perintah untuk para suami, para ayah, saudara saudara lelaki dan lainnya untuk menghendaki kebaikan untuk kaum wanita, berbuat baik terhadap mereka , tidak menzalimi mereka dan senantiasa memberikan hak-hak mereka serta mengarahkan mereka kepada kebaikan.

Ini yang diwajibkan atas semua orang berdasarkan sabda Nabi, “Berbuat baiklah kepada wanita.”

Hal ini janganlah sampai dihalangi oleh perilaku mereka yang adakalanya bersikap buruk terhadap suaminya dan keluarganya, baik berupa perkataan mahupun perbuatan kerana para wanita itu diciptakan dari tulang rusuk, sebagaimana dikatakan oleh Nabi bahawa tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang paling atas.

Sebagaimana diketahui, bahawa yang paling atas itu adalah pangkal tulang rusuk, itulah tulang rusuk yang paling bengkok, itu jelas. Maknanya, pasti dalam kenyataannya ada kebengkokkan dan kekurangan. Kerana itulah disebutkan dalam hadis lain dalam ash-Shahihain.

“Aku tidak melihat orang orang yang kurang akal dan kurang agama yang lebih dapat menghilangkan akal lelaki yang teguh daripada salah seorang diantara kalian (para wanita).” (HR. Al Bukhari no 304 dan Muslim no. 80)

Makna “kurang akal” dalam sabda Nabi S.W.T adalah bahawa persaksian dua wanita sebanding dengan persaksian seorang lelaki. Sedangkan makna “kurang agama” dalam sabda Baginda adalah bahawa wanita itu kadangkala selama beberapa hari dan beberapa malam tidak solat, iaitu ketika sedang haid dan nifas. Kekurangan ini merupakan ketetapan Allah pada kaum wanita sehingga wanita tidak berdosa dalam hal ini.

Nabi Muhamad S.A.W tidak berbicara berdasarkan hawa nafsu, tapi berdasar wahyu yang Allah berikan kepadanya, lalu baginda sampaikan kepada ummatnya, sebagaimana firman Allah:

“Demi bintang ketika terbenam, kawanmu (Muhammad) tidak sesat dan tidak keliru, dan tiadalah yang diucapkannya itu menurut kemahuan hawa nafsunya. Ucapannya itu tiada lain hanyalah wahyu yang diwahyukan (kepadanya).” (Qs. An-Najm:4)

Oleh: Andhika Al-Banjari Mtp

read more...

Cintakah Anda Padanya?

Seorang pencinta akan taat pada kekasihnya. Seorang gadis yang mencintai arjunanya akan sanggup berbuat apa-apa sahaja demi arjunanya yang tercinta. Begitu juga seorang ibu yang mencintai anak-anaknya pasti akan sanggup berkorban apa sahaja bahkan nyawanya sendiri demi kebahagiaan anak-anaknya.

Apakah yang dimaksudkan dengan cinta? Cinta adalah pautan jiwa seseorang terhadap sesuatu yang dipandang dan dapat membahagiakan jiwa seseorang serta akan membina satu pautan yang kukuh. Jika pautan itu sangat kuat, maka ia dinamakan rindu, rindu inilah yang menjadikan seseorang ibarat hamba kepada kekasihnya.

Sudah adakah tanda-tanda cinta itu dalam dirimu?. Jika ada, pada siapa ya cinta dan rindumu itu? Pada kekasih yang jauh dimatakah? Ataupun pada arjuna yang setia menanti di hadapan mata? Mungkin juga pada keluarga yang tercinta? Namun bagaimana pula tahap kasih anda kepada kekasih Allah yang agung, yakni Rasulullah S.A.W? Baginda sangat mencintai kalian sebagai umat baginda sehinggakan di saat kewafatan baginda, baginda telah menyebut perkataan Ummati sebanyak 3 kali. Lalu adakah anda sebagai umat baginda telah melaksanakan perkara-perkara yang sewajarnya anda lakukan untuk membalas lambaian cinta baginda?

Muhasabahlah diri anda wahai rakan-rakan seperjuangan. Adakah anda benar-benar mencintai Nabi Muhammad S.A.W seperti mana yang sering anda ucapkan melalui lisan? Atau adakah ianya sekadar menanam tebu di tepi bibir semata-mata? Pernahkah anda melakukan 5 perkara seperti yang di bawah? Kerana 5 perkara inilah merupakan tanda-tanda anda mencintai baginda Rasulullah S..A.W:

1. Apabila disebutkan nama Rasulullah S.A.W dihadapanmu, anda terasa suka dan gembira serta merasakan ketenangan dan dengan segera melafazkan selawat keatas Rasulullah S.A.W.

2. Mendalami sejarah hidup baginda Rasulullah S.A.W serta cuba menghayati akhlaknya yang mulia, mengikut segala perintahnya dan meninggalkan segala larangannya.

3. Anda sering merasa rindu untuk berjumpa Rasulullah S.A.W dan mengharapkan dapat bersamanya di dalam Syurga.

4. Sentiasa berselawat ke atas Baginda SAW dan menjadikannya sebutan dibibir anda dan hati anda.

5. Mengingati peristiwa-peristiwa penting yang berkaitan dengan sejarah hidup Rasulullah S.A.W, dan perjuangan baginda.

Sungguh beruntung sekiranya kalian benar-benar mencintai Rasulullah S.A.W dan di dalam hati kalian tertanam tanda-tanda cinta kepada Rasulullah S.A.W.

Sabda Rasulullah S.A.W:
"Demi diriku berada digenggaman-Nya, tidak beriman seseorang dikalangan kamu sehinggalah Aku ini lebih dicintai daripda ibubapanya, anaknya dan sekalian manusia".

Berdasarkan hadis ini, kesempurnaan iman hanyalah akan tercapai jika Rasulullah SAW adalah kecintaan kita yang utama, melebihi kecintaan terhadap keluarga dan harta benda sekalian.

Rasulullah S.A.W bersabda lagi:

"..Sesiapa yang mencintaiku, maka dia akan bersamaku di dalam Syurga."

"Kamu akan bersama dan dikumpulkan dengan orang yang kamu cintai di akhirat."-Riwayat Bukhari dan Muslim.

Satu keuntungan yang besarlah jika ada tertanam di dalam hati kita semangat cinta kepada Rasulullah S.A.W yang begitu kental sekali melebihi segala-galanya.

Semoga Allah menanamkan di dalam hati kita kecintaan kepada Rasulullah S.A.W yang amat mendalam, serta dapat mengerjakan segala sunnah baginda dengan penuh taat dan kasih sayang, Amin.

Sumber imej : Google Image

-Artikel Iluvislam.com

read more...

Bukan ku tak sudi

ku anggapkan semalam
satu kenangan yang suram
bila cinta kita putus di jalan
ku harapkan impian
menjadi kenyataan
namun aku kecewa
mudahnya waktu melafazkan janji
engkau dan aku berdua serupa
rupanya mentah di dalam mainan
percintaan.. ..
telah pun ku bentangkan segalanya
mencari entah dimana silapnya
jelas asmara kecundang jua
bukan ku tak sudi kasih
untuk bersamamu bercinta lagi
kerna diantara kita
tidak sehaluan lagi
maafkan diriku sayang
menolak cinta mu dikali ini
walau pun ku tahu
bersungguh benar hasrat hatimu....
read more...

Warkah Buat Kekasihku

Mencorak bintang menjadi kerongsang ku tak berdaya
Kerna nyata ku tak sehebat dia bermain kata
Memintal buih menjadi keranjang ku tak berdaya
Kerna aku tahu imaginasiku ada batasnya

Kekasih jangan pula engkau
Menolak warkah cintaku yang tak bermaya
Kekasih harap kau terima warkah cintaku
Yang biasa tiada berbunga
Namun begitu izinkan aku menghibur jiwamu
Dengan kata-kata yang sederhana

Aku bukannya sasterawan negara
Aku hanya manusia biasa
Menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa
Maaf jika kutak sepeka dia
Tak mampu menganyam awan gemawan
Menjadikannya selendang untukmu
Oh kekasih
read more...

Yang Kan Terjadi Tetap TerjadiDi ketika ini keadaan tiada mengizinkan
Untuk ku lafazkan kata-kata menghuraikan perasaan
Tapi ku menyakini yang kan terjadi tetap terjadi
Usah ada gesaan apalagi suatu paksaan
Kau tahu diriku serba tiada ku ingin lebih bersedia

Lalu di atas nama cita-cita kau ku tinggalkan sementara
Dengan percaya engkau akan mengerti
Dan sabar menanti...

Berdoa-berdoalah sayang
Sepenuh keyakinan
Bukan berjanji bukan bersumpah
Cuma percaya...
Ku kan pulang padamu jua... (dinda)

Apa yang terjadi kan terjadi
Dengan keizinan Ilahi
Aku menyakini yang kan terjadi tetap terjadi
Aku menyakini yang kan terjadi tetap terjadi
Pertemuan... di azali...
read more...

Iman dan Taqwa

Kita hamba dicipta
Bersyukur kepada yang Esa
Solat tiang agama
Sempurna hidup di dunia

Wahai insan semua
Jalankan perintah agama
Tunaikan kewajipan
Agar hidup sejahtera

Beriman kepada Allah
Dengan penuh ketaqwaan
Jalankan semua suruhan
Hindar segala larangan

Ku serahkan segala
Seluruh jiwa raga
Untuk hidup dalam syurgaMu
Walaupun ku tahu
Banyak jalan berduri
Ku yakin kan hidup di sana

Dengan iman di hati
Ku pohon restu hidayahMu
Menempuh hidup ini
Bertaqwa memuji Illahi
read more...

Cinta Suci

Pernah hatiku luka pedih
Kerana dicalari cinta penuh duri
Lemas aku dalam dilema
Kata janji manis sungguh tak bermakna

Mencarimu kasih bagai mencari mutiara putih
Walau ke dasar lautan sanggup ku selami
Namun tak percaya apa yang telah aku terjumpa
Sebutir pasir tak berharga

Demi cinta yang suci
kurela korbankan kepentingan diri
demi sinar bahagia
ku hambakan diri pada yang esa

Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
ranjau yang berduri akan aku tabah merempuhnya
menyubur iman di dalam jiwa

Baru kini ku rasai nikmatnya cinta yang suci
tiada terbanding dengan cinta yang kau beri
ranjau yang berduri akan aku tabah merempuhnya
menyubur iman di dalam jiwa

Demi cinta yang suci
kurela korbankan kepentingan diri
demi sinar bahagia
ku hambakan diri pada yang esa
demi cinta hakiki
ku sanggup redahi apa yang terjadi

Apalah erti cinta suci
andai janji janji sering di mungkiri
apalah erti cinta murni
andai kata kata sering didustai
read more...

Sayangku

Sayangku..
Setiap Pertemuan Denganmu
Membawa Kenangan Yang Manis
Kerana Jiwa Mu Yang Periang, Peramah Dan Romantis
Jauh Di Sudut Hati Ku,
Aku Memendam Perasaan
Yakni, Kenangan Bersama Mu
Membawa Nostalgia Rindu

Sayangku..
Sayangilah Insan Yang
Merindui Dan Menyayangi
Diri Mu

Sayangku..
Pernahkah Terlintas
Di Hati Mu
Setiap Memori
Biar Luka, Gembira Akan
Membawa Kenangan, Yang
Bila Difikir Tak Akan Kembali…

read more...

Erti Seorang Suami bagi IsteriSunnatullah dan Syariatullah


Memahami syariatullah iaitu segala hukum hakam yang termaktub di dalam quran dan hadis. Seorang suami juga, perlu memahami sunnatullah seorang wanita (isteri), yang Allah jadikannya lain dari dirinya.

Seorang wanita, sifatnya lain sifat seorang lelaki,pelengkap dirinya, maka perlu difahami akan hakikat seorang wanita yang perasaannya lebih halus dari dirinya.

Syariatullah pada seorang suami kepada isteri :

Nafkah zahir - tempat tinggal, makan minum.
Nafkah batin - merasa selamat dibawah naungan suaminya, tempat berteduh bagi dirinya, tempat tumpuan kasih sayang , tempat kemesraan dan segala yang berkait rapat dengan perasaan.

Inilah hak-hak kejiwaan yang perlu dimainkan peranan oleh seorang suami kepada isterinya. Seorang suami perlu juga melihat dunia kekeluargaan dari sudut pandang seorang isteri. Kerana seorang wanita punyai pandangan yang berbeza dari seorang lelaki. Kombinasi pandangannya dan isteri memainkan peranan dalam menjamin keutuhan dan keharmonian keluarga.

Kombinasi antara pengetahuan tentang syariatullah dan kefahaman terhadap sunnatullah , insyaAllah, akan melahirkan keluarga yang penyejuk di mata penawar di hati, bahagia di dunia cemerlang di akhirat.

Uswah Hasanah

Uswah hasanah seorang suami merupakan suri tauladan untuk keluarganya. Segala tindak-tanduknya menjadi perhatian seisi keluarganya. Anak-anak lebih mudah meniru apa yang dibuat berbanding mendengar apa yang diucap oleh ayahnya. Seorang isteri juga lebih mudah mengikut apabila suaminya lebih perihatin terhadap dirinya juga perasaannya.

Seorang suami merupakan pemimpin bagi keluarganya. Jadikan diri contoh terbaik di dalam keluarga. Amanah (tanggungjawab) Menjadi seorang suami merupakan amanah besar yang dipikul bagi seorang lelaki. Bila berjayanya akad nikah, maka seorang lelaki memikul tanggungjawab seorang wanita yang sebelumnya berada di bawah tanggungan ayahnya, kini berada di bawah tanggungannya. Didikan, agama, nafkah dan sebagainya yang ditanggung oleh seorang ayah.

Amanah

Perkataan amanah ini perlulah selalu diletakkan di dalam minda bahawa bukan perkara kecil dalam membina daulah islamiyah yang terkecil dalam masyarakat,iaitu keluarga. Ilmu memainkan peranan dalam menjalankan amanah sebagai suami, dan juga amanah apabila sudah bergelar seorang ayah.

Matlamat

Matlamat seorang suami atau ayah atau lelaki, perlulah punyai matlamat kemanakah hala tuju yang ingin dibawa olehnya dalam kehidupan berkeluarga ini. Sama ada ke syurga atau ke neraka?.. Mahu memberikan kemewahan dunia yang sementara dan berpoya-poya selagi nyawa masih ada? Mahu menjadikan anak-anak dan isteri sebagai perhiasan dunia semata atau sehingga ke dalam syurga? Jika mahu dibawa ke syurga, bagaimana caranya, apakah sudah ada?

Matlamat ini perlulah disematkan seboleh-boleh sebelum perkahwinan dilangsungkan , atau selepas bergelar suami. Jika sudah terlajak, masih boleh diperbetulkan matlamat ini, selagi nyawa dikandung badan.

Istiqamah

Istiqamah dalam menjalankan tanggungjawab sebagai suami, sifat istiqamah atau berterusan dalam melakukan amalan sangat-sangat menjadi titik penting dalam menjaga keharmonian dan juga kesan didikan kepada isi keluarga. Jika seorang suami atau ayah, tidak istiqamah dalam perbuatannya, manakan mungkin dia akan menjadi uswah (ikutan) terbaik bagi isteri dan anak-anaknya.

Didikan seorang ayah / suami yang dalam tegasnya terselit didikan, dalam garangnya punyai asuhan dan dalam tuturnya penuh dengan kemesraan. Semuanya perlulah dalam kadar yang berterusan. Didikan kepada anak-anak dan isteri jika tiada sifat istiqamah ini, boleh runtuh sebuah institusi keluarga.


Kesimpulan

S - Sunnatullah & Syaratullah
U - Uswah hasanah
A - Amanah
M - Matlamat
I - Istiqamah

Sama-sama kita mengambil pengajaran. Buat teman-teman yang bakal melangsungkan perkahwinan pada cuti ni, moga Allah luaskan pintu rezeki buat kalian, dan dikurniakan zuriat yang soleh lagi solehah dan sebagai pengganti risalah Islam di hari kemudian. (Haih, tengah-tengah malam boleh fikir pasal niat...tepuk dada, tanya iman.)

Sama-sama muhasabah diri. Jangan difikir tentang hidup berkeluarga jika hanya mahu hidup berdua, tetapi fikirkan juga yang ketiga dan seterusnya. Pengolahan dibuat berdasarkan kefahaman penulis terhadap isu-isu masyarakat.
read more...

Profile Panglima Tentera Darat

TPTD

JENERAL DATUK HJ ZULKIFLI BIN HJ ZAINAL ABIDIN
PJN SIMP PSAT DGMK DPTS PAT JSM KMN AMK BSK rcds mpat lmt MM (AIM)
Manila ADBM (Wales)

Dilahirkan di Perak pada 30 November 1958, Jeneral Datuk Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin mula berkhidmat dalam Tentera Darat Malaysia pada 5 Januari 1978. Beliau merupakan pemegang Diploma Perniagaan dan Pengurusan dari Swansea Institute of Higher Education, University of Wales pada 1995. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke Asian Institute of Management dan berjaya menamatkan pelajaran dalam bidang Sarjana Pengurusan pada 1998. Selain itu, beliau juga lepasan Diploma, Royal College of Defense Studies dari Imperial Defense College, London yang merupakan program bersama dengan King’s College, London pada 2005.

Selain akademik beliau juga mempunyai kelulusan dalam bidang ketenteraan. Antaranya, Diploma Maktab Turus Angkatan Tentera pada 1992, Diploma Maktab Pertahanan Malaysia pada 1999 dan beliau juga turut menghadir pelbagai kursus ketenteraan dan awam di Malaysia, Australia, United States, United Kingdom dan New Zealand.

Pengalaman beliau dalam melatih dan mengajar antaranya ialah menjadi Jurulatih di Army Training Group and Senior Instructor di New Zealand Army Infantry School pada 1986 hingga 1988. Beliau dipertanggungjawabkan bagi mengajar pegawai- pegawai dari New Zealand dan negara kommonwel yang lain tentang persenjataan, taktik dan Counter Insurgency Warfare (CIW). Pada tahun 1992 hinga 1993, beliau telah menjadi jurulatih di Institut Pengurusan Tentera Darat (IPDA). Beliau juga pernah menjadi Komandan PUSASDA di Port Dickson pada tahun 2002 hingga 2004. Seterusnya beliau telah menyandang jawatan sebagai Naib Canselor di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). Pada 21 Mei 2010 beliau telah diberi kepercayaan untuk menyandang jawatan sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat. Pada 14 Jun 2011, atas keyakinan dan kepercayaan yang penuh serta dedikasi yang tinggi, beliau telah dilantik sebagai Panglima Tentera Darat yang ke-24.

Antara pencapaian beliau disepanjang perkhidmatan adalah menjadi penuntut terbaik dalam pelbagai kursus ketenteraan yang beliau hadiri. Jeneral Datuk Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin semasa memegang jawatan sebagai Panglima 7 briged telah berjaya memenangi Army award excellence in management pada tahun 2006 dan Armed Forces award of excellence pada tahun 2007.

Jeneral Datuk Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin telah berkahwin dengan Datin Hjh Rusnah bt A. Rahman dan dikurniakan empat orang anak. Hobi beliau adalah memburu, bercucuk tanam dan bermain golf.

read more...

Persembahan Tatu PDRM dan ATM menjalin hubungan mesra

TATU PDRM bersemangat perkasa menjalin hubungan mesra

PAROI : 1 Julai – Persembahan Tatu Polis DiRaja Malaysia bersempena Sambutan Hari Polis ke-204 berlangsung meriah di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi malam tadi.

Dengan tema ‘ 204 Tahun Melindungi Masyarakat dan Negara’ persembahan Tatu ini juga bertujuan mengeratkan hubungan dan menerapkan rasa menghormati di antara masyarakat dan PDRM sejajar dengan konsep ‘1 Malaysia’.

Menteri Besar, Dato’ Seri Utama Hj. Mohamad Hj. Hasan dan Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin menjadi ‘Tetamu Kehormat’ memeriahkan program persembahan Tatu ini yang dihadiri hampir 20,000 penonton berbilang kaum.

Sejarah Tatu PDRM bermula sejak tahun 1940 dan semenjak itu persembahan Tatu kerap terus diadakan dengan menampilkan pelbagai keunikan serta kecekapan anggota PDRM dari cawangan unit tertentu.

Antara acara pada pertunjukan tatu itu ialah persembahan pancaragam PDRM dan ATM, kawad tanpa perintah oleh Pusat Latihan Polis (Pulapol) Air Hitam, tempur tanpa senjata oleh ATM, kawad patung oleh Pulapol Kuala Lumpur, persembahan akrobatik bermotosikal oleh PDRM dan ATM, unit berkuda dan Komando 69 dan juga acara payung terjun.

Persembahan Tatu PDRM sering digabungkan dengan persembahan Tatu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pastinya menyerlahkan lagi kehebatan kedua-dua pasukan penjaga keamanan Negara ini serta menghasilkan semangat bangga juga keyakinan tinggi semua para penonton terhadap keupayaan PDRM dan ATM.

Sejajar dengan misi PDRM mahu memberi perkhidmatan profesional dan berkualiti dalam melindungi Negara serta menjamin persekitaran yang selamat bagi masyarakat, program-program seumpama ini amat berkesan juga dirasakan mampu menarik minat golongan muda menyertai pasukan beruniform ini.

Persembahan Tatu PDRM dan ATM malam tadi jelas memperlihatkan disiplin yang tinggi serta fokus yang jitu menjadikan keterampilan kedua-dua pasukan ini luar biasa dan dikagumi oleh semua pihak sehingga penonton juga tidak berganjak sampai ke akhir persembahan.

Penganjuran program persembahan Tatu ini juga pastinya akan dapat menyampaikan mesej bahawa PDRM dan ATM sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ancaman dan mampu mempertahankan kedaulatan Negara pada bila-bila masa.

Kerjasama yang erat antara Kerajaan Negeri , PDRM, ATM dan masyarakat tentunya mampu memberi impak positif dalam mengatasi semua isu serta permasalahan yang dihadapi bertujuan menjamin keamanan serta kesejahteraan rakyat.

Hadir sama, Timbalan Ketua Polis Negara Dato’ Sri Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Negeri Sembilan SAC Dato’ Osman Hj. Salleh dan Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Hj Zulkifli Bin Hj Zainal Abidin yang mewakili Panglima Angkatan Tentera Malaysia.

klik disini utk lebih banyak gambar : http://n9kini.fotopages.com/?entry=2252064

read more...

Jual isteri bayar kereta

Jual isteri bayar kereta

Oleh Mohd Firdaus Ibrahim dan Raja Noraina Raja Rahim
mfirdaus@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Seorang suami durjana memaksa isterinya melacur semata-mata ingin mendapatkan wang untuk menjelaskan ansuran bulanan keretanya.

Kejadian kira-kira jam 11 pagi kelmarin, di Bukit Bintang, di sini, bukan kali pertama wanita berusia 25 tahun itu diperlakukan sedemikian, sebaliknya lebih sepuluh kali dalam tempoh hampir setahun lalu.

Suami yang berusia lewat 20-an dan tidak mempunyai pekerjaan tetap itu memaksa isterinya menjual tubuh apabila kesempitan wang dengan dia bertindak sebagai ‘bapa ayam’ untuk mencari pelanggan.

Tidak tahan dengan tindakan jijik suaminya, mangsa yang meloloskan diri daripada kawalan suaminya membuat laporan di Balai Polis Tun H S Lee, di sini, tengah hari kelmarin.

Sumber polis berkata, dalam laporannya mangsa memberitahu dia melarikan diri daripada suaminya selepas selesai melayan seorang pelanggan di sebuah hotel murah di Bukit Bintang.


read more...

Rej 515 AW : Ujian sukar dalam belantara
SELEPAS sarapan dan membawa sebotol dua air mineral dalam beg masing-masing, peserta Kumpulan 2 pagi itu bagai tidak sabar dan teruja ingin memulakan misi Kembara Duga di hutan belantara Taman Negara Kuala Koh di Gua Musang, Kelantan.

Seramai 36 peserta Perajurit Muda pasukan Askar Wataniah dari Kem Rejimen 515 Askar Wataniah begitu bersemangat apabila mengetahui bahawa kumpulan sebelum mereka berjaya menamatkan misi dengan penuh cabaran.

Kumpulan 1 itu terdiri daripada pelatih dari kem Rejimen 502 Askar Wataniah, Bahagian Teknologi Persenjataan (Stride) Batu Arang dan Stride Kajang seramai 30 orang. Kumpulan itu diterajui Sarjan Sapawi Hamdan Mohd. Nor dan Sarjan Junaidi Mamat.

Ramai yang begitu teruja mahu untuk menempuhi misi berkenaan kerana rata-rata peserta termasuk penulis dan rakan dari Platun Media, kali pertama menjejakkan kaki ke taman negara tersebut.

Selesai taklimat ringkas dari Ketua Program, Mejar Mohd. Yusoff Sadri, dan kata-kata semangat daripada Staf Sarjan Mohd. Yusuff Musa, kira-kira pukul 9 pagi kesemua peserta memulakan cabaran yang dipanggil Canopy Walk dengan melalui jambatan gantung sejauh kira-kira 50 meter dan tinggi lebih kurang 25 meter.

Kemudian perjalanan merentas hutan (jungle tracking) di belantara itu benar-benar menakjubkan apatah lagi peserta dapat melihat keindahan flora dan fauna yang terpelihara untuk tatapan untuk generasi akan datang.

Kira-kira dua jam meredah hutan, tidak dinafikan fizikal dan mental peserta mula tercabar. Riuh rendah suara dan keriangan mereka mula bertukar perasaan serius, letih dan cemas ketika merentasi lebih lima bukit-bukau di Pertang.

Dalam kembara itu, pelbagai aksi peserta mencuit hati rakan sekumpulan apabila ada dalam kalangan mereka yang panik dan terkejut akibat ‘serangan’ pacat di kaki mereka.

Walau apa jua rintangan yang menanti, kesemua peserta meneruskannya atas dasar semangat berpasukan walaupun keletihan. Seorang wartawan Bernama, Nurqalbi Mohd. Reda, 28, dari Platun Media yang mengalami kecederaan pangkal buku lali juga tidak patah semangat demi menyempurnakan misi berkenaan.

“Misi ini memang mencabar fizikal dan mental, lepas turun bukit curam kita daki pula bukit yang tinggi. Biar apa pun, kita harung juga sampai tamat.

“Buddy, lepas dua jam, kita harung bukit ini memang nalla (bermakna besar mengikut dialek Utara),” kata rakan sekhemah penulis, Mohamad Naim Firdaus Abd. Aziz.

Meskipun letih, Mohamad Naim yang bertindak selaku jurugambar, yakin menyempurnakan misi berkenaan sambil tidak melepaskan peluang merakamkan keindahan hutan, aksi para peserta dan juga bekas tapak kaki harimau menerusi kamera digital Canon 1D Mark V yang begitu lasak.

Riak sungai


PENGALAMAN menaiki trak tentera untuk ke Taman Negara Kuala Koh begitu mengujakan.


Apabila terdengar bunyi air sungai semakin hampir dan jelas, kesemua peserta kembali bersemangat meneruskan perjalanan untuk tiba di check point pertama berehat dan menunggu makan tengah hari di Sentri Kelah.

Sejurus selesai makan dan berehat kira-kira satu jam lebih, pengembaraan diteruskan semula. Mental dan fizikal peserta sekali lagi diuji apabila dikehendaki berpatah balik dan mendaki beberapa buah bukit untuk ke check point kedua.

Perjalanan kali ini benar-benar menguji kekentalan semangat para peserta selepas sejam lebih berjalan. Ada beberapa peserta hampir putus asa untuk meneruskan perjalanan berikutan mengalami keletihan dan kesakitan di pangkal buku lali.

Bukan sekali dua kaki peserta terpelecok malah ada yang beberapa kali tersadung tunggul-tunggul kecil. Saat berjalan terhoyong-hayang dan kesakitan di kaki, ketika itu kelibat Medic, Koperal Mohd. Saifuddin Mohamed, Koperal Razal Aziz dan Prebet Noriyana Md. Shah memainkan peranan membantu peserta yang memerlukan rawatan.

Rasa penat bukan kepalang berbanding perjalanan pagi membuatkan pakaian peserta habis lencun dek peluh. Hanya mental dan gerak berpasukan menjadi tonik terbaik bagi meneruskan langkah.

Jeram Sinar

Tanpa beralah pada kepenatan dan kesakitan, kesemua peserta akhirnya berjaya dan selamat tiba di check point kedua di Jeram Sinar. Perasaan puas dan bangga segera dirasai kerana itulah laluan yang mencabar sebelum meneruskan aktiviti terakhir iaitu Rubber Floating sejauh dua kilometer (km).

Rubber Floating adalah aktiviti air yang memerlukan peserta berbaring di atas tiub pelampung besar dan menyusuri Sungai Kuala Koh hingga di check point terakhir.

“Inilah saat yang ditunggu kerana kita tidak perlu berjalan. Cuma relaks dalam pelampung ini. Walaupun nampak mudah, aspek keselamatan tetap diutamakan.

“Pengalaman merasai Rubber Floating ini memang menyeronokkan setelah penat mengharungi halangan hutan belantara,” ujar seorang peserta yang juga pensyarah muzik, Yasmin Malik.


BERGAMBAR kenang-kenangan selepas menamatkan Program Kembara Duga Askar Wataniah.
Gambar Sebelah kiri duduk Koperal Razal Aziz, Gambar tengah duduk (baju gelap) Sarjan Sapawi dari Rej 515 AW.


Akhirnya, kesemua peserta tiba di check point terakhir kira-kira pukul 4.15 petang selepas tujuh jam mengharungi misi berkenaan. Tatkala berjaya menamatkannya semua peserta sekali lagi bersorak kegembiraan sebagai tanda berjaya menamtkan misi tanpa ada seorang pun ahli kumpulan terkecuali.

Aktiviti hari ketiga Kembara Duga itu dianggap paling mencabar selepas hari sebelumnya kumpulan penulis melakukan aktiviti merentas hutan ke Bumbun dan Pertang.

Pengalaman bermakna

Selain aktiviti berkenaan, peserta juga berpeluang melakukan aksi terbang keluang (flying fox), menikmati makan malam barbeku dan mengunjungi perkampungan Orang Asli di sekitar taman negara tersebut.

Salah salah seorang peserta, Ahmad Syah Ejaz Ismail, 23, berkata, penyertaannya bersama rakan-rakan dalam program berkenaan memberi pengalaman yang bermakna dari aspek mental dan fizikal.

“Ia sesuatu yang menarik untuk dikongsi bersama rakan kumpulan dalam membentuk kerja berpasukan dan membina semangat yang kental,” katanya.

Seorang lagi peserta, Zuhaira Zainuddin, 34, berkata, dia berasa bangga dapat mengikuti program yang diatur untuk pasukan Wataniah.

“Walaupun bukan seorang tentera tetap, saya berasa amat teruja dan amat berminat sekiranya diberi peluang sebegini pada masa akan datang,” katanya.

Kehadiran kesemua peserta menerusi perjalanan sejauh lebih 500km dan mengambil masa kira-kira tujuh jam dari Kuala Lumpur ke taman negara itu pada 2 hingga 5 Jun lalu merupakan aktiviti yang dirancang oleh pihak kementerian di bawah Program Kembara Duga Askar Wataniah, Kementerian Pertahanan.

read more...

Fida Cipta Rekod Jelajah Semenanjung 72 Jam

Rafidah akan menjelajah Semenanjung Malaysia selama 72 jam tanpa henti. - Foto YAP CHEE HONG

PETALING JAYA: Pelakon Rafidah Ibrahim (Fida) akan menganjurkan program jelajah Semenanjung Malaysia selama 72 jam tanpa henti pada minggu kedua bulan Ogos depan.

Program yang dinamakan ‘Rifters Jelajah Amal Tanpa Henti’ itu merupakan idea Fida dan rakan kelab peminatnya, Rifters untuk mencipta rekod dalam Malaysia Book of Records.

“Saya dan peminat akan berkunjung ke kampung-kampung untuk menghantar makanan sempena bulan Ramadan nanti.

“Setakat ini, kawan-kawan saya dari Rifters telah meninjau beberapa lokasi untuk dikunjungi,” katanya yang turut sibuk mempromosikan filem Man Sewel Datang KL.

Selain itu, Fida juga baru sahaja selesai berlakon drama Kasih Alia untuk slot Akasia di TV3.

“Drama Kasih Alia akan disiarkan di TV3 selepas selesai drama Dewa Cinta yang sedang disiarkan sekarang.

“Selain berlakon, saya turut menyanyikan lagu tema drama itu berjudul Teriakan Kalbu,” ujarnya lagi.

Juara Bintang Pantene ini juga tidak sabar dan teruja untuk menyertai program 'Artis Pencinta Alam' di Hutan Belum, Pulau Banding, Grik pada 8 hingga 10 Julai ini.

“Saya mula suka masuk hutan sejak menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) pada tahun 2004.

“Apabila berpeluang, saya mahu menyertai aktiviti berkaitan alam semula jadi untuk menyegarkan mata, hati dan minda seolah-olah pergi ke spa,” katanya yang pertama kali ke Pulau Banding.

Bagi pendapat Fida, program tersebut mampu pergi jauh sekiranya seseorang artis itu benar-benar mencintai alam dan seronok melakukan aktiviti tersebut.

read more...

Noh & Mizz Nina Selamat Diijabkabulkan

Noh dan Nina selamat dinikahkan.

PETALING JAYA: Selepas lapan bulan bertunang, vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh,27, akhirnya sah bergelar suami kepada penyanyi Mizz Nina atau nama sebenarnya Shazrina Azman,31.

Majlis pernikahan mereka dilakukan di kediaman keluarga Nina di Ukay Heights, Ampang, dekat sini.

Pasangan tersebut dinikahkan sendiri oleh bapa Nina, Tan Sri Azman Hashim kira-kira pukul 10.20 malam, Jumaat.

Manakal bapa Noh, Salleh Ibrahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia Sdn Bhd, Datuk Adnan Alias bertindak sebagai saksi kepada kedua-dua pengantin.

Turut serta menyaksikan upacara akad nikah itu ialah ibu Nina, Puan Sri Arishah Tuanku Maamor dan ibu Noh, Dayang Soraya Abang Fadzail.

Pada majlis itu, pihak lelaki menyerahkan wang hantaran sebanyak RM11,111.11 dan mas kahwin pula sebanyak RM888.88 berserta tujuh dulang hantaran yang terdiri daripada sirih junjung, set barang kemas, iPad 2, cincin dan kek lapis Sarawak.

Ia dibalas tujuh dulang hantaran oleh pihak perempuan yang terdiri daripada sirih junjung, sepasang kasut, dompet, sepasang baju bersanding, coklat, “Playbook” dan cincin.

Menurut Noh, dia bersyukur kerana akhirnya pernikahan mereka berjalan dengan lancar dan berharap ia akan kekal sehingga akhir hayat.

"Saya berdoa supaya kami kekal selamanya. Selepas ini kami merancang untuk berbulan madu di United Kingdom, Rome dan Maldives selama dua minggu.

"Percutian ini juga dikira sebagai masa rehat memandangkan jadual kerja kami begitu padat dengan aktiviti seni sebelum majlis ini (nikah)," katanya.

Bagaimanapun Nina belum memikirkan untuk memperoleh anak dalam masa terdekat.

"Kalau nak diikutkan, kami merancang untuk menerima seorang anak selepas dua tahun perkahwinan kami bagi mengukuhkan kerjaya.

"Tetapi jika rezeki itu datang lebih awal, kami tidak menolak," ujar Nina.

Pada majlis nikah itu, Noh mengenakan pakaian rekaan Shaiful Baharim manakala Nina mengenakan pakaian rekaan Lady Jane.

Pada 3 Julai ini, resepsi untuk keluarga dan tetamu-tetamu kehormat akan diadakan di Hotel Shangri-La bertemakan Ungu Elegan.

Kemudian, pasangan ini akan diraikan pada sebuah resepsi berkonsep Jepun bersama pihak media dan rakan-rakan pada 6 Julai ini manakala majlis sambut menantu (sebelah lelaki) akan diadakan di Miri, Sarawak pada 15 Julai depan.

Pasangan ini bertemu sewaktu sama-sama bekerjasama menyanyikan lagu Kurnia ciptaan Noh pada 2008 dan cinta mula berputik setahun selepas itu.

read more...

Tomok Dan Rahayu Selamat Bernikah

Tomok dan Rahayu selamat dinikahkan. Foto - SHAARI CHEMAT

KUALA LUMPUR: Dengan sekali lafaz, penyanyi Tomok atau Shah Indrawan Ismail, 27, kini sah menjadi suami kepada pramugari Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) Rahayu Abbas, 32, pada pukul 9.30 malam di Dewan Serbaguna AU2 Taman Keramat, Kuala Lumpur, malam Jumaat.

Pasangan ini dinikahkan oleh Pegawai Pentadbir Agama dan Pendaftar Kanan Pejabat Agama Islam Daerah Gombak, Daim Jaluli berwalikan bapa Rahayu, Abas Mohd Saidon.

Pada majlis itu, Rahayu menerima mas kahwin berjumlah RM300 beserta sembilan dulang hantaran termasuklah wang hantaran sebanyak RM12697.11.

Manakala pihak lelaki pula menerima sebanyak 11 dulang hantaran.

Kedua-dua mempelai kelihatan cukup berseri apabila mengenakan pakaian nikah berwarna krim rekaan Hatta Dolmat.

Dianggarkan seramai 200 tetamu termasuklah keluarga, dan rakan media memeriahkan majlis nikah bertemakan bidadari itu

Sementara itu, pasangan ini akan melangsungkan tiga resepsi perkahwinan iaitu sebelah pihak perempuan di lokasi yang sama (2 Julai), majlis bersama-sama rakan media di Saloma Bistro, Kuala Lumpur (6 Julai) dan resepsi sebelah pihak lelaki di rumah keluarga Tomok di Alam Damai, Cheras (9 Julai).

read more...

TARIKH TAYANGAN DRAMA PLATUN HARIMAU

Tarikh Mula Tayang: 21 Julai 2011 (Khamis).

Tarikh Tamat Tayang: 20 Okt 2011

Masa Tayangan: 9 malam, setiap malam khamis.

Saluran: TV2 (Slot Selekta Prima On 2 sempena bulan kemerdekaan).


MAJLIS PELANCARAN

DRAMA PLATUN HARIMAU: HUTANG DARAH DI BAYAR DARAH


[Panglima Angkatan Tentera, Panglima Tentera Darat dan Panglima Medan Tentera Darat di perkenalkan kepada barisan pelakun. Kelihatan Mandy Chong dan Prebet Aleng]

[Panglima Angkatan Tentera di perkenal kepada 'veteran' pejuang iaitu Mejar Arman Yadi (Bersara) yang turut berlakon dan memberi khidmat nasihat khususnya dalam taktik dan teknik pertempuran hutan. Kelihatan dalam gambar ialah Puan Maimon sebagai ibu kepada Prebet Aleng, Norman Hakim sebagai CO, dan Pengarah berpengalaman Nurhalim aka Ahmad Nispu daa]

[Panglima Angkatan Tentera dan barisan pelakon bersedia bagi acara pelancaran]

[Gong dipalu sebagai tanda pelancaran]

[Sebaik sahaja gong di palu, Platun Harimau terjun dari siling dewan dan menembak pengganas komunis di dalam Klinik (babak serang hendap di atas siling Klinik Chong Wah)]


Assalamualaikum para sahabat,

Pertamanya, berbanyak maaf kerana agak lama tidak menulis. Sebenarnya saya ada banyak masa sebab semester ‘break’ sehingga September. Masalahnya ialah serangan ‘virus malasungguh’.

Saya hanya ingin berkongsi satu perkara berkaitan Drama Platun Harimau yang ditunggu sekian lama. Selepas tarikh tayang pada 1 Mac tertunda, saya tidak lagi berani memaklumkan tarikh-tarikh tayangan sebab bimbang ia tidak berlaku, walaupun dimaklumkan beberapa lagi tarikh lagi selepas 1 Mac.

Pagi ini saya telah menerima surat dari RTM yang menyatakan bahawa Drama Platun harimau akan ditayang pada tarikh dan maklumat yang dinyatakan di atas.

(Yat sebagai heroin. Cantikkannn]

[Penulis novel, Heroin dan Pengarah Nurhalim]

[Mesti 'OK']

Sebab tarikh 21 Jul 2011 dipilih ialah bersempena pelancaran Kempen Kibaran jalur Gemilang Merdeka 2011.

[Majlis kudapan sebaik sahaja pelancaran selesai. Kelihatan dalam gambar CO 4 RAMD yang telah banyak membantu. Hampir 4 bulan barisan pelakun dan krew menginap di Kem Tapah. Terima kasih Tuan]

[Setelah berpenat lelah lebih 4 bulan, sekarang - makan time -]
[Sambil makan, sembang-sembang, para hadirin dihiburkan oleh artis-artis dari Badan Kesenian Tentera Darat. Pelakon Puan Maimon dan Zaidi Omar turut menyumbangkan dua buah lagu. Suara orang lama dicampur dengan lagu lama, memang peeeerrghhh]
read more...

Amah di Saudi tuntut naik gaji

JEDDAH 1 Julai - Sehari selepas Arab Saudi mengumumkan untuk tidak lagi mengeluarkan permit kerja kepada amah dari Indonesia dan Filipina berkuat kuasa esok, pembantu-pembantu rumah tidak berdaftar di Jeddah dilapor menuntut gaji mereka dinaikkan.

Majikan di Arab Saudi berkata, pembantu rumah mereka mengancam untuk berhenti kerja sekiranya permintaan mereka itu tidak dipenuhi terutamanya sebulan lagi menjelang Ramadan, ketika permintaan terhadap amah tambahan semakin meningkat.

"Saya terkejut apabila pembantu rumah saya dari Indonesia meminta gajinya dinaikkan kepada 1,800 riyal (RM1,443) sedangkan mereka biasanya dibayar sekitar 700 riyal (RM561).

"Amah saya juga mengancam untuk berhenti kerja dengan alasan dia boleh mencari kerja lain menjelang Ramadan ini," katanya.

Mengikut undang-undang Arab Saudi, amah tidak boleh mencari kerja lain tanpa kebenaran majikan, namun disebabkan kos pengambilan pembantu rumah yang tinggi, ramai majikan memilih untuk mendapatkan amah dari pasaran buruh gelap.

Arab Saudi kini juga sedang menimbang untuk mendapatkan pembantu rumah dari negara lain seperti Ethiopia atau Kenya bagi memenuhi permintaan pasaran tempatan selepas pengumuman semalam.

Jurucakap Kementerian Buruh, Hattab Al-Anzi membayangkan, negaranya akan mula mendapatkan tenaga kerja termasuk pembantu rumah dari negara lain.

"Bagaimanapun, saya secara peribadi bimbang sama ada pekerja asing dari satu atau dua negara lain mampu mengisi kekosongan tenaga kerja yang buat masa ini dikuasai rakyat Indonesia," katanya.

Sementara itu, Filipina hari ini berkata, pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan kerajaan Arab Saudi berikutan pengumuman semalam.

Setiausaha Luarnya, Albert del Rosario berkata, kira-kira 1.3 juta daripada sembilan juta pekerja asing Filipina kini berada di Arab Saudi. - Agensi/AFP

read more...

Zulkifeli teruskan kecemerlangan


Azizan Ariffin (kiri) menyerahkan tongkat kuasa kepada Zulkifeli Mohd. Zin sebagai simbolik serah tugas sambil disaksikan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi di Kuala Lumpur baru-baru ini.


KEWUJUDAN sesuatu organisasi bukan hanya perlu dilihat, malah ia perlu 'dirasai'. Dalam sektor swasta dan perbankan, contohnya, sesebuah organisasi itu boleh dianggap lebih mudah dirasai dan dikenali kerana ia berurus niaga secara langsung dengan masyarakat setiap hari.

Keadaan ini berbeza dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mempunyai cabaran menjenamakan ketumbukan itu. Dengan dasar negara yang banyak berdiplomasi dalam hubungan antarabangsa, ATM dilihat jarang terlibat dalam konflik atau menyelesaikan sesuatu masalah melalui perang.

Ia berbeza dengan negara-negara lain di dunia yang agresif dalam bidang ketenteraan seperti Amerika Syarikat (AS) dan China. Dengan terlalu banyak penglibatan dalam konflik dunia, sudah tentu angkatan tentera kedua-dua negara itu lebih 'popular' di kalangan masyarakat masing-masing.

Menyedari hakikat itu, ATM perlu lebih mendampingi masyarakat awam dalam usaha menjenamakan pasukan tersebut supaya ia lebih dekat di hati rakyat.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin dalam ucapan Perintah Ulungnya Jumaat lalu menggariskan lima fokus pasukan itu dalam memastikan ia sentiasa relevan.

Ia termasuk aspek pengukuhan kelakuan organisasi dan hubungan tentera dengan masyarakat awam.

Jelas kedua-dua perkara itu menzahirkan hasrat ATM untuk lebih mendekati hati dan minda masyarakat untuk terus menyokongnya.

"Dengan sokongan dan pengorbanan anda semua ATM akan akan terus relevan. Pengukuhan lima aspek ini juga memberi keupayaan kepada ATM mewujudkan kesan cegah rintang ke atas musuh.

"Legasi ATM dalam mempertahankan negara akan ditulis dengan tinta emas dalam sejarah negara, jangan sesekali lalai atau terlalu mengagungkan keselamatan masa lalu.

"Perkasakan imej kita dan tingkatkan keyakinan rakyat ke atas kita," katanya pada majlis di Kem Tentera Darat Sungai Besi, Kuala Lumpur tersebut.

Zulkifeli mengambil alih tampuk pemerintahan tertinggi ATM sebagai Panglima Angkatan Tentera Ke-18, menggantikan Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin 15 Jun lalu.

read more...

Kepentingan perkahwinan dan berkeluarga

Keluarga merupakan asas pada pembentukan sebuah masyarakat. Ia adalah sebuah unit asas yang terdiri dari seorang suami dan isteri, juga jika dikurniakan zuriat, maka ianya menjadi penyempurna kepada sebuah keluarga. Tulisan ini bukan mahu menceritakan apa yang perlu ada pada dalam perkahwinan tetapi apa yang ada pada sebelum perkahwinan. Hasil pengamatan penulis terhadap generasi terbilang yang sama-sama kita boleh berkongsi bersama. Juga untuk rujukan kita jika kita mahu mengamalkannya dalam kehidupan. Umum diketahui bahawa generasi terbilang dahulu adalah hasil tarbiyah dan didikan. Yang seterusnya melahirkan generasi gemilang. Di sini dicoretkan beberapa kemuliaan (bagi padangan penulis) seorang wanita dalam erti kepada perjalanan kepada perkahwinan.

Apabila dituruti sirah nabi-nabi , kemuliaan wanita adalah terletak pada apabila mereka dikahwinkan oleh bapa mereka. Mungkin kita sedikit mencebik apabila dikatakan bahawa perkahwinan yang diatur oleh ibu bapa adalah perkahwinan zaman dahulu, tetapi hakikatnya ia adalah sunnah para Nabi. Mari kita turuti beberapa kisah dari pengamatan yang terhasil :

1. Perkahwinan Nabi Musa dengan anak penternak (Surah Alqosos : 22-28 )

Kisah bermula apabila Nabi Musa sampai di sebuah tempat setelah jauh membawa diri dari pihak Penguasa Firaun. Ketika sampai di suatu sumber air di sebuah tempat bernama Madyan , baginda melihat dua orang anak gadis muda sedang menghambat ternakan mereka. Terus ditanyakan pada mereka

“mengapa kamu buat begitu”

‘kami tidak boleh memberi minum pada ternakan kami sehinggalah penternak-penternak yang lain pulang sedangkan ayah kami adalah seorang yang sangat berumur'. kata kedua-dua anak gadis tersebut.

Maka di atas sifat seorang manusia, Nabi musa membantu kedua anak gadis tersebut memberikan minuman pada ternakan-ternakan mereka. Sehingga selesai dari kerja itu, Nabi Musa kembali ke tempat perteduhannya.

Setelah beberapa ketika, seorang dari dua perempuan yang dibantu Nabi Musa datang kepadanya dengan keadaan yang malu-malu, sifat semula jadi seorang wanita, menjemput Nabi Musa kerumahnya kerana ayah mereka ingin membalas budi yang ditaburkan Nabi Musa kepada mereka.

Perkenalan Nabi Musa dengan ayah gadis-gadis ini dan setelah penceritaan semua peristiwa yang berlaku, salah seorang dari wanita gembala itu, mengusulkan pada ayah mereka agar diambil Nabi Musa bekerja dengan mereka kerana pada Nabi Musa ada sifat orang yang dipercayai dan juga seorang yang kuat.

Terus dikatakan pada Nabi Musa oleh ayah pada wanita ini,

“aku sangat ingin untuk menikahkan kamu dengan salah seorang anakku, dengan (mahar) dasar kamu bekerja denganku 8 tahun dan kalau kamu mahu cukupkan 10 tahun, itu terserah padamu.”

‘Nabi Musa bersetuju dengan syarat tersebut. Maka Nabi Musa dikahwinkan dengan salah seorang dari wanita anak kepada penternak binatang ini.

Kesimpulan cerita :
Seorang wanita mulia adalah mereka yang dijodohkan dengan seseorang yang dipercayai kebaikan dan akhlaknya oleh ayahnya sendiri. Yang datang dari mulut ayahnya bukan dari pihak Lelaki.

2. Kisah Nabi Lut dengan kaumnya (surah Hud : 76-77)

Ketika datang utusan ( malaikat ) yang membawa berita dari Allah dalam bentuk manusia. Mereka mendatangi Nabi Lut sebagai tetamu. Berita tentang kedatangan tetamu ini, diketahui oleh kaumnya.Kita ketahui bahawa kaum Nabi Lut merupakan pelaku sodom (homoseksual- lesbian-suka sama jenis).. apabila diketahui ada Lelaki yang datang bertamu ke rumah Nabi Luth,segera mereka datang kepada Nabi Lut dalam keadaan bergesa-gesa.

Melihatkan sikap yang dipamerkan oleh kaumnya ini, Nabi Lut tahu dengan apa maksud yang merka ingin darinya,terus ditawarkan pada mereka anak-anak perempuannya dengan maksud dikahwinkan dengan mereka :

“wahai kaumku, ini merupakan puteri-puteriku, mereka lebih suci bagi kamu semua.bertakwalah kamu kepada Allah, dan janganlah kamu mencemarkan aku dihadapan tetamu-tetamu ku ini.tiadakah dikalangan kalian orang yang berakal?” ayat ini disebut oleh Nabi Luth setelah sikap yang dipamerkan mereka dihadapan tetamu yang hadir. Sebagai seorang manusia yang berakal, timbul perasaan malu pada diri Nabi Luth dengan sikap yang dipamerkan oleh kaumnya.

Jawapan yang diberikan oleh kaumnya :

“Kamu dah tahu bahawa kami tiada keinginan terhadap anak-anak kamu, dan kami pasti kamu tahu apa yang kami mahu” jawapan yang sangat mengharu-birukan perasan seorang manusia yang berakal terhadap sikap yang dipamerkan oleh satu kaum yang sudah tidak kenal erti kemanusiaan.

Kesimpulan cerita :
Seorang ayah akan menjodohkan anaknya yang mulia dengan lelaki yang sanggup untuk membuat perubahan ke arah lebih baik.

3. Kisah perkahwinan Muhammad dengan Khadijah

Umum sudah kita ketahui kisah ini, yang Khadijah merisik Nabi. Kecerdikan, keramahan, dan sifat mulia yang ada pada diri Muhammad s.a.w sangat menarik hati dan naluri khadijah terhadap budi pekerti muhammad.

Dari perkahwinan antara Khadijah dan Muhammad , lahir seorang wanita yang menjadi antara wanita yang mula-mula sekali masuk ke syurga.Itulah Fatimah Azzahra.

Kesimpulan cerita :

a. Seorang wanita yang mulia akan memulakan langkah dengan merisik sendiri lelaki idamannya dengan melalui saluran yang betul. (guna orang tengah tanya bahagian lelaki).

b. Zuriat yang bagus juga dari hasil bermula cara perkahwinan dari ayah dan ibunya.


4. Perkahwinan Ali dan Fatimah

Nabi menawarkan pada para sahabat baginda tentang hasrat hatinya untuk mengahwinkan salah seorang dari kalangan mereka dengan puterinya Fatimah . Perkahwinan ada syarat yang diperlukan. Akhirnya, Ali cukup syarat yang diperlukan.

Hasil perkahwinan Ali dan Fatimah melahirkan Hasan yang diketahui oleh kita telah menyatukan kembali perpaduan umat Islam yang berpecah di zamannya.

Kesimpulan cerita :

a. Seorang ayah akan mengahwinkan anaknya yang mulia dengan seorang lelaki yang cukup ciri kemuliaan dengan anaknya.

b. Ciri seorang pemimpin yang terbilang dihasilkan/dilahirkan dari pertemuan atau bagaimana cara pertemuan perkahwinan ibu bapanya.

5. Umar al-Khattab mengahwinkan anaknya

Suatu hari , saidina Umar melakukan rondaan di waktu malam untuk melihat suasana rakyatnya disamping mengetahui keadaan sebenar rakyatnya. Diri beliau yang selaku seorang khalifah umat Islam, cuba melakukan seadil mungkin di atas amanah dan tanggungjawab yang dipikulkan ke atas bahunya.

Suatu ketika ketika melakukan rondaan, beliau terdengar suatu pebualan di suatu rumah, Umar berhenti untuk mendengar perbualan tersebut.. Seorang ibu menyuruh anaknya agar memerah susu untuk dijual esok dan periksa berapa banyak susu yang ada. Hasil dari pemeriksaan, anaknya (seorang perempuan) memberitahu bahawa susu yang ada hanya sedikit.

“kamu tambahkan air ke dalam susu tersebut. Biar banyak sedikit hasil yang akan kita peroleh” kata si ibu.

“tidak boleh ibu, iu seperti kita menipu timbangan pada manusia’ , kata si anak.

“tidak mengapa, saidina umar tidak tahu perkara ini” balas si ibu.

Ketika ini, saidina umar semakin tertarik dengan perbualan mereka dan cuba mendengar apa jawapan dari anak perempuan tersebut.

‘ibu, saidina umar sememangnya tidak mengetahui perkara ini, tetapi Tuhan saidina Umar tahu akan perkara ini.’

Terkejut saidina Umar dengan jawapan yang diberikan oleh anak perempuan wanita tersebut. Setelah itu , keesokannya, Saidina umar mengarahkan pengawalnya memanggil kedua-dua beranak ini ke pejabatnya. Dan menawarkan kepada wanita tua tersebut untuk anaknya (seorang lelaki) dikahwinkan dengan anak wanita itu.

Hasil dari keturunan inilah lahirnya khalifah umar abdul aziz, seorang pemimpin yang terkenal dengan sifat adilnya dalam pemerintahan.

Kesimpulan cerita :

a. Seorang wanita yang mulia akan ditawarkan/dirisik oleh ayah seorang lelaki yang ingin mengahwinkan anaknya dengan wanita tersebut.

b. Seorang pemimpin yang terbilang adalah hasil dari benih pertemuan ketika bermulanya perkahwinan dari ibu dan ayah mereka.

Kesimpulan dari cerita-cerita

Dari kisah-kisah yang dipamerkan, jelaslah kepada kita, bahawa sunnah orang-orang beriman dalam perkahwinan banyak yang datang dari pihak perempuan dahulu. Hasil dari tarbiyah dan didikan itu, melahirkan pemimpin-pemimpin umat. Jodoh pertemuan adalah seperti nasi/makanan, yang mana ianya perlu diusahakan , bukan sekadar hanya mengharap tetapi usaha perlu dahulu dimulakan.

Akhir kalam, janganlah kalian (para wanita) untuk malu melakukan langkah dahulu dalam memastikan kebahagiaan di dunia sebagai wasilah cemerlang diakhirat. Jika sudah dikenal pasti siapa yang berkenan di hati, jangan ragu-ragu untuk menyatakan hasrat melalui saluran yang betul.(elok ibu ayah atau orang tengah ).

Terbukti bahawa dari kisah-kisah di atas bahawa permulaan kepada pernikahan yang dimulakan oleh wanita menunjukkan kemuliaan wanita itu.Mahu menggunakan ibu ayah, maka Nabi Muhammad sebagai contoh dalam mengahwinkan anaknya, mahu mencari sendiri , maka khadijah (isteri Nabi) sebagai suri contoh .

Sifat malu itu bertempat. Dalam perkara ini, jika wanita memulakan dahulu bukan bermakna dia tidak punya sifat malu, tetapi wanita yang kata dia tidak mahu memulakan itu kerana malu ia adalah salah konsep, ia adalah segan bukan malu atau istilah lain, malu tidak bertempat.

Ingatlah, bahawa lelaki mulia dengan memilih seorang ibu yang baik untuk anak-anaknya, dan kemuliaan seorang wanita adalah dengan memilih calon bagi dirinya untuk kebahagiaan dunia dan akhiratnya.

Percayalah bahawa anda seorang yang mulia walaupun anda yang memulakan dahulu.
Sumber: http://persadapepias.blogspot.com/
read more...

Jika kau sayang padaku


Jika kau sayang padaku
teruslah sayang padaku
tapi aku tak bisa memaksamu
karena itu cintamu
aku hanya bisa menerima
dan hidup di dalamnya
penuh bahagia

Jika kau benci padaku
bertanyalah pada dirimu
apamu yang terganggu
dengan adanya aku
dari situ kita berdua belajar
siapa kaudan siapa aku

Jika kau sama denganku
jangan sesali kepergianku
karena kehilangan yg terbesar bukanlah
kematianku
tetapi apa yang mati di antara kita
ketika aku masih ada

Dan jika cinta memang ada di antara kita
aku tak akan pergi jauh darimu
hidup terus dihatimu
menghangatkanmu dalam kedinginan
menenangkanmu dalam kemarahan
membawa senyum dalam saat-saat sepi
aku tidak tidur
aku tidak mati
akulah kekuatan bagimu
selalu ada
read more...