Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 5 Ogos 2011

Hadis 3 : Fadhilat RamadhanDaripada Hazrat Ka'ab Bin 'Ujrah r.a. beliau berkata bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda : ' Hadirlah ke mimbar! Maka kami pun telah hadir. Apabila baginda naik satu anak tangga mimbar, baginda berkata ' Amin' dan apabila naik anak tangga yang kedua, baginda berkata ' Amin ' dan apabila naik anak tangga yang ketiga baginda berkata ' Amin '. Apabila baginda turun, kami telah bertanya ' Ya Rasulullah! Hari ini sesungguhnya kami telah mendengar dari tuan sesuatu yang belum pernah kami dengar. Baginda bersabda : ' Sesungguhnya Jibrail telah muncul kepadaku dan berkata ' Binasalah dia yang mendapati Ramadhan tetapi belum juga diampunkan'. Maka aku berkata " Amin'. Apabila aku naik anak tangga yang kedua dia berkata ' Binasalah dia yang apabila engkau disebutkan di depannya, tidak pula dia menselawatimu. ' Aku juga berkata ' Amin' dan apabila aku naik anak tangga yang ketiga dia berkata ' Binasalah dia yang mendapati kedua ibu-bapanya atau salah seorang darinya telah tua tetapi ,mereka tidak menjadi sebab untuk dia masuk ke dalam syurga'. Aku berkata ' Amin '.

Huraian Ringkas

Dalam hadis ini Jibrail a.s. telah memohon tiga doa ( kebinasaan ) dan Rasulullah s.a.w pula telah mengaminkan ketiga-tiganya. Pertama apa kurangnya dalam doa Jibrail a.s, satu malaikat yang begitu hampir dengan Allah s.w.t. dan kemudian jelas kepada kita amin Rasulullah s.a.w. pula telah menjadikan doa itu kuat. Hanya Allah s.w.t. dengan limpah-Nya sahaja boleh memberi taufiq kepada kita untuk menjauhi ketiga-tiga perkara itu supaya kita terpelihara dari semua kebinasaan itu. Jika tidak, tiada sebarang kesangsian lagi terhadap kebinasaan kita sendiri. Di dalam sesetengah riwayat dari kitab Durre- Manthur dinyatakan bahawa Jibrail a.s. sendiri yang berkata kepada Nabi s.a.w. ' Katakanlah Amin!'. Lalu Rasulullah s.a..w. pun berkata 'Amin'. Dengan itu dapat diketahui bahawa perkara itu lebih diambil berat.

Orang pertama ialah dia yang Ramadhan datang kepadanya tetapi dia masih tidak diampunkan. Yakni bulan yang penuh dengan kebaikan dan keberkatan seperti Ramadhan itu pun masih dihabiskan dengan kelalaian. Di dalam Ramadhan keampunan dan rahmat Allah s.w.t. turun seumpama hujan. Oleh kerana itu sesiapa yang Ramadhan pun berlalu padanya dalam keadaan keburukan dan kecuaian begitu sekali sehingga menyebabkannya terluput dari keampunan, maka masa mana lagi yang boleh menjamin keampunan untuknya dan apa lagi yang hendak ditunggu untuk kebinasaannya. Sementara jalan untuk mendapat keampunan ialah dengan menunaikan amalan-amalan Ramadhan seperti puasa dan tarawih dengan sepenuh-penuh perhatian dan kemudian pada setiap masa memperbanyakkan taubat dan istighfar ke atas dosa-dosa sendiri.

Semoga Allah s.w.t. menerima amalan-amalan baik kita dan memasukkan kita ke dalam golongan orang-orang yang bertaqwa. ... Amin.
read more...

TDM : Perutusan Ramadan Oleh Panglima Tentera Darat Tahun 2011M / 1432H

ramadan2011

Bismilahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia

Segala puji-pujian hanyalah untuk Allah Subhanahu Wataala, Tuhan sekelian alam, selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad saw.

Alhamdulillah, dengan penuh kesyukuran saya panjatkan kehadrat Allah swt kerana dengan taufiq, hidayah dan inayahnya jua, kita masih lagi di beri peluang dan kesempatan untuk menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak yang penuh dengan kemuliaan dan keberkatan ini, bagi kita melaksanakan ibadah puasa yang merupakan rukun Islam yang keempat yang diwajibkan ke atas kita. Saya ingin mengingatkan diri saya dan semua warga Tentera Darat akan firman Allah swt yang bermaksud “wahai orang-orang yang beriman diwajibkan kepada kamu berpuasa sepertimana diwajibkan keatas umat yang terdahulu mudah-mudahan dengannya kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa” (Surah al-Baqarah ayat 183).

Sehubungan dengan ini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak kepada semua warga Tentera Darat dengan iringan doa dan harapan, semoga Ramadhan yang kita tempuhi dan harungi berbekalkan semangat iman dan taqwa ini, membawa impak dan erti yang sangat besar dalam kehidupan, khususnya dalam konteks menjalin dan mengukuhkan hubungan kita dengan Allah (hablun minallah) dan hubungan kita sesama manusia (hablun minannas) melalui proses pentarbiahan dan pendidikan madrasah Ramadhan.

Kelebihan dan keberkatan bulan Ramadhan ini amat banyak sekali untuk kita perkatakan dan kesempatan ini wajar direbut oleh kita semua. Memadailah untuk kita memahami secara umum kelebihan ini berdasarkan sebuah hadis Nabi Muhammad saw yang bermaksud “setiap amal perbuatan anak adam (manusia) itu pahalanya dilipatgandakan. Satu kebaikan itu di balas dengan sepuluh kali lipat ganda sampai tujuh ratus kali lipat ganda. Allah swt berfirman kecuali puasa, kerana sesungguhnya puasa itu bagi ku dan aku sendirilah yang akan membalasnya” (hadis riwayat Imam Muslim).

Hadis ini jelas menunjukkan kepada kita betapa muhim dan saratnya Ramadhan dengan ganjaran dan kelebihan yang dijanjikan oleh Allah swt, sehinggakan para salafus soleh, solihin dan siddiqin sentiasa menanti-nantikan bulan mulia ini dengan penuh harapan dan kesabaran. Antara pakej ganjaran amal yang di sebut oleh para ulamak berdasarkan nas-nas syarak yang turut mengiringi bersama tawaran Ramadhan ini ialah, tawaran rahmat Allah, keampunan Allah, jaminan syurga, jaminan kesejahteraan hidup dan cahaya petunjuk daripada Allah swt. Justeru, saya menyeru kepada semua lapisan kepimpinan dan warga tentera darat supaya mengambil manfaat dan iktibar sepenuhnya melalui Penghayatan ihya’ ramadhan dengan merancang dan melaksanakan aktiviti peningkatan sahsiah diri melalui pembinaan dan pemantapan nilai-nilai ”intangible” seperti integriti, kejujuran, keikhlasan dan ketabahan di hati sanubari anggota di formasi/pasukan masing-masing, bagi memastikan kesejahteraan dan kualiti hidup anggota serta keluarga sentiasa terpelihara.

Saya amat yakin, bahawa kedatangan Ramadhan ini bukanlah alasan atau faktor utama yang akan melesu dan memenatkan kita daripada melaksanakan tugas sebagai anggota tentera. Fahaman dhaif ini perlu dikikis habis dan di lontar jauh di dalam minda dan benak pemikiran setiap warga tentera darat, sebaliknya setiap anggota hendaklah merasakan bahawa ruh dan semangat Ramadhan itu sendiri sebenarnya, merupakan peniup dan pencetus kekuatan dan semangat jaya diri yang sudah cukup memberi kekuatan tersendiri bagi setiap warga tentera darat meneruskan pelaksanaan tugas dengan berkesan.

Di samping penghayatan dan pengamalan ibadah puasa yang merupakan satu kewajipan yang dituntut oleh Islam, pada masa yang sama ianya juga akan memperkukuhkan usaha kita untuk membina 1Jiwa Tentera di kalangan seluruh warga Tentera Darat. Oleh itu, walaupun di bulan puasa, kita harus meneruskan segala program dan aktiviti yang menjurus kepada pembangunan akal budi ketenteraan untuk menentukan tahap profesionalisme tinggi di kalangan kita semua. Bagi rakan-rakan kita yang bukan beragama Islam, gunakanlah peluang ini untuk membina saling kesefahaman antara kita dengan menjalin sikap penerimaan dan menghormati amalan agama yang berbeza.

Akhir kata saya menyeru dan berdoa agar seluruh warga Tentera Darat dan keluarga sentiasa di berkati dan di rahmati Allah swt di mana jua mereka berada. Semoga Ramadhan yang kita lalui ini, merupakan Ramadhan terbaik bagi kita dari sudut pengisian dan pelaksanaan ibadah. Elakkan persengketaan sesama sendiri yang akan merugikan diri dan organisasi, sebaliknya rapatkanlah barisan saf persaudaraan dengan semangat saling bantu membantu dan hormat menghormati serta elakkan pembaziran di dalam perbelanjaan di bulan mulia ini. Semoga kemuncak ibadah puasa ini menjadikan kita insan yang benar-benar bertaqwa kepada Allah swt.

Sekian, selamat menjalani ibadah puasa.

"GAGAH SETIA"

"TENTERA DARAT: 1 ANGKATAN, TETAP GAGAH TETAP SETIA"

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..............................................................................................

JENERAL DATUK HJ ZULKIFLI BIN HJ ZAINAL ABIDIN

PANGLIMA TENTERA DARAT

read more...

TDM : Demonstrasi Kuasa Tembakan 2011


KuasaTembakan2011Demonstrasi Kuasa Tembakan Tentera Darat siri 40/2011 pada 14 Julai 2011 di Lapang Sasar Asahan berlangsung dengan jayanya. Ketibaan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek bin Hj Hassan dan Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin tepat jam 9.30 pagi disambut dengan demonstrasi tembakan dari 35mm Oerlikon Gun iaitu Artileri Pertahanan Udara sebagai gimik ketibaan kepada para jemputan yang menyaksikan DKT pada tahun 2011 ini.

Menurut Panglima 3 Divisyen, Mejar Jeneral Dato’ Razali bin Hj Ahmad demonstrasi kali ini akan dipersembahkan dalam dua segmen iaitu Demonstrasi Dinamik dan Demonstrasi Kuasa Tembakan.

Gabungan Penggempur 3 Divisyen memulakan demonstrasi Dinamik dengan meorientasikan sasaran seterusnya memperkenalkan senjata seksyen dan platun bagi Batalion Infantri Standard(BIS). Turut dipertontonkan adalah kenderaan kompeni Infantri Mekanise dengan 14 buah Adnan serta senjata bantuan batalion seperti Heavy Machine Gun, Automatic grenade Launcher, Peluru Berpandu Eryx, Metis-M dan Bakhtar Shikan serta 81mm Mortar. Manakala kenderaan Armor yang mengambil bahagian adalah CONDOR, SIBMAS dan Stormer serta SCORPION dan PENDEKAR. Tidak ketinggalan senjata dan peralatan Artileri iaitu Mortar 105mm dan 155mm, Misil Anza, Igla dan FN-6, Meriam 35mm Oerlikon dan Roket ASTROS.

Segmen kedua, Demonstrasi Kuasa Tembakan dimulakan dengan orientasi Sasaran seterusnya demonstrasi daripada pesawat TUDM, Mortar 81mm, meriam 105mm PH L5, Meriam 155mm G5 Mk III dan Senjata Ringan Launcer Berganda (SRLB) ASTROS II (SS 30).

Ketua Setiausaha Negara, Panglima Tentera Darat, Timbalan Ketua Polis dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan juga turut di bawa menyaksikan Pameran Statik.

Seramai 2000 trup, 340 kenderaan pelbagai jenis dan lebih 240 senjata pelbagai kaliber telah mengambil bahagian di Lapang Sasar Asahan bagi menjayakan Demonstrasi Kuasa Tembakan tahun 2011.

Turut hadir pada demonstrasi tersebut adalah Timbalan Ketua Polis Negara, Dato’ Sri Khalid bin Abu Bakar, Panglima-panglima, pegawai dan anggota tentera serta penjawat awam Kementerian Pertahanan.

read more...

TDM : 38 pegawai kanan Tentera Darat naik pangkat


ZULKIFLI Zainal Abidin (kiri) memakaikan pangkat Leftenan Jeneral kepada Zulkiple Kassim di Wisma Transit, Jalan Padang Tembak, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 3 Ogos - Tentera Darat mencatat sejarah dalam organisasi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) apabila 38 pegawai kanannya dinaikkan pangkat serentak.

Kenaikan pangkat tersebut melibatkan jawatan Leftenan Jeneral, Mejar Jeneral, Brigedier Jeneral, Kolonel dan Leftenan Kolonel.

Antara tersenarai Panglima Medan yang baru dilantik, Datuk Zulkiple Kassim yang dinaikkan pangkat kepada Leftenan Jeneral berkuat kuasa esok.

Beliau yang ditemui selepas majlis pemakaian pangkat tersebut berkata, kenaikan pangkat dan pelantikan sebagai Panglima Medan yang baru adalah satu tanggungjawab besar.

Bagaimanapun, beliau yakin, kenaikan pangkat serta lantikan tersebut memberi motivasi kepadanya supaya berusaha lebih gigih bagi meneruskan kecemerlangan Tentera Darat dan ATM.

"Tanggungjawab yang bakal saya pikul selepas ini lebih besar tetapi saya menerimanya sebagai cabaran.

"Panglima-panglima sebelum ini telah melaksanakan tugas mereka dengan cemerlang. Segala rancangan juga telah diatur dengan kemas sebelum ini, jadi saya akan melaksanakan serta menyambung usaha mereka itu supaya kecemerlangan Tentera Darat serta ATM dapat ditingkatkan," katanya.

Upacara pemakaian pangkat dilaksanakan Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Zulkifli Zainal Abidin.

Turut dinaikkan pangkat ialah Panglima 2 Divisyen yang baru iaitu Datuk Azizan Md. Delin. Beliau akan bergelar Mejar Jeneral mulai esok.

Zulkiple mengambil alih tugas Panglima Medan sebelum ini iaitu Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi yang baru dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat.
read more...

Op Pasir bukti kecekapan ATM jaga perairan negara


Ahmad Zahid Hamidi bersalaman dengan penduduk sempena Program Mesra ATM bersama rakyat di Pulau Danawan, Samporna, Sabah baru-baru ini.


SUASANA di dalam bilik rahsia yang menempatkan Pusat Kawalan dan Sistem Pengawasan (JRCC) Op Pasir, tiba-tiba bertukar 'wajah' apabila operator memaklumkan radar milik Angkatan Tentera Bersama (ATB) mengesan sebuah bot mencurigakan memasuki perairan Pantai Timur Sabah.

Arahan kemudian dikeluarkan agar pesawat tanpa juruterbang (UAV) Aludra MK II, yang ketika itu sedang membuat rondaan rutin di sekitar perairan Sabah, dikejar ke lokasi kejadian bagi mengenal pasti 'identiti' sebenar bot 'penceroboh', dengan hanya memasukkan koordinat lokasi 'suspek' dari pusat kawalan.

Sebaik koordinat diterima, Aludra terus terbang menuju ke sasaran. Pada masa yang sama, arahan juga dikeluarkan agar bot tempur dan kapal peronda ATB serta sebuah helikopter Nuri yang sepanjang masa berada dalam siap siaga di Lapangan Terbang Tawau, supaya bersedia untuk bertindak jika keadaan memerlukan.

Dua minit kemudian, imej pertama bot 'penceroboh' berjaya dirakam menggunakan kamera beresolusi tinggi Aludra dan imej tersebut dipaparkan secara langsung di monitor JRCC tetapi disebabkan keadaan awan yang tebal, imej menjadi kurang jelas, memaksa dua bot tempur ATB diarah memintas bot 'penceroboh' itu.

Akhirnya dalam masa kurang tujuh minit sebaik sahaja bot 'penceroboh' dikesan memasuki perairan Pantai Timur Sabah, 'suspek' berjaya dipintas dan siasatan mendapati bot itu sebenarnya milik nelayan tempatan, bukannya musuh yang berniat mahu mencabuli kedaulatan perairan negara.

Dengan serta-merta, skuad bot pemintas yang pada mulanya meluncur laju diiringi 'mood' perang menukar perwatakan kerana program jiwa murni dengan bertanya khabar kepada kumpulan nelayan tempatan itu sebelum kembali semula ke pangkalan yang terletak di Samporna.

Demikian senario kecekapan dan kemampuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam mengawal perairan negara khususnya di Pantai Timur Sabah sejak Op Pasir (Operasi Pandanan dan Sipadan Island Resort) dilancarkan 11 tahun lalu, selepas terjadinya insiden penculikan oleh kumpulan Abu Sayyaf.

Demonstrasi tersebut khususnya mengenai kewujudan JRCC, yang sebelum ini diklasifikasikan sebagai sulit buat pertama kalinya didedahkan kepada media, sempena lawatan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bersama pengarang kanan ke kawasan operasi Op Pasir di Sabah baru-baru ini.

Lebih menarik, pada ketika semua mata petugas media terarah pada monitor besar yang menunjukkan 'bot penceroboh', di sebuah monitor lain pula terpapar imej kapal perang Indonesia, yang berada di sekitar perairan Ambalat dan ini menunjukkan, setiap inci perairan negara sentiasa diawasi pihak keselamatan.

Ia sekali gus menyuntik keyakinan kepada seluruh warga media yang mengikuti rombongan tersebut bahawa angkatan bersenjata negara ini bukan sahaja memiliki disiplin dan kecekapan yang tinggi, tetapi pelbagai aset canggih sebenarnya telah ditempatkan di perairan Pantai Timur Sabah, secara 'diam-diam' oleh pihak berkuasa.

Antara peralatan terbaru ialah penempatan 12 buah radar di sepanjang 'laluan panas' dengan kemampuan mengesan sebarang pergerakan kapal mahu pun bot kecil, pada jarak 100 kilometer (km) selain. enggunaan dua buah UAV ciptaan syarikat pertahanan tempatan iaitu dari Aludra dan Fulmar.

Pada masa yang sama, sesuai dengan skop Angkatan Tentera Bersama, sebarang operasi Op Pasir disokong oleh aset-aset tempur milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Tentera Darat, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) serta Pasukan Khas Laut (Paskal) yang diiktiraf sebagai antara pasukan khas terbaik di dunia.

Kesemua aset tersebut kemudian diatur gerak dari sebuah bilik rahsia yang menempatkan JRCC dan selaku 'otak' kepada keseluruhan operasi Op Pasir, JRCC dibangunkan hasil kombinasi antara teknologi ciptaan syarikat perisian pertahanan tempatan, System Consultancy Services (SCS) dengan teknologi Amerika Syarikat.

Dalam pada itu, walaupun Op Pasir diwujudkan bagi tujuan menangani ancaman kumpulan Abu Sayyaf tetapi sebenarnya ia lebih bersifat serampang dua mata, khususnya ketika banyak negara menjangka konflik bersenjata bakal meletus di Laut China Selatan ekoran, masalah tuntutan bertindih di kepulauan Spratly.

Jadi, selaku salah sebuah negara yang turut menuntut hak di kepulauan itu, Malaysia tidak ketinggalan membuat segala persiapan terutama dari segi ketenteraan, memandangkan iklim di Spratly ketika ini begitu panas, ekoran sikap agresif yang ditunjuk China. Medan terbaik ialah mempersiapkan diri adalah melalui Op Pasir.

Maka tidak hairanlah apabila Ahmad Zahid sendiri memberitahu bahawa Kementerian Pertahanan bersedia memperluaskan kawasan operasi Op Pasir serta keupayaan Markas Angkatan Bersama (MAB), bagi meningkatkan lagi keselamatan kawasan Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) negara di perairan Laut China Selatan.

"Tanggungjawab lebih luas akan diberi kepada MAB. Buat masa ini kawasan di bawah kawal selia MAB meliputi 22 pulau dan 11 kawasan pesisiran pantai sepanjang 1,577 kilometer dari Tawau hingga Kudat. MAB akan dipertanggungjawab untuk memperluaskan operasi ke Laut China Selatan selepas ini.

"Ini kerana terdapat kemungkinan perairan Laut China Selatan bakal menyaksi meletusnya konflik bersenjata ekoran tuntutan bertindih dalam tempoh lima hingga 10 tahun akan datang jika masalah di kepulauan Spratly gagal ditangani dengan bijak oleh semua negara yang terlibat," katanya.

read more...

Tiada tempoh beli pesawat tempur pelbagai guna


Eurofighter Typhoon


KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak menetapkan tempoh bagi pembelian pesawat tempur pelbagai guna (MRCA) bagi menggantikan sepenuhnya pesawat pejuang MiG-29 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini kerana, pembelian pesawat itu tertakluk kepada peruntukan kewangan yang diperolehi kementerian berkenaan.

"Buat masa ini, kita masih mengkaji dokumen-dokumen MRCA," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri perhimpunan bulanan Kementerian Pertahanan di sini hari ini.

Kerajaan baru-baru ini telah mempertimbangkan untuk membeli pesawat MRCA Eurofighter Typhoon yang bernilai RM3 bilion setiap satu bagi menggantikan sepenuhnya pesawat pejuang MiG-29.

Dalam perkembangan berlainan, Ahmad Zahid memberitahu, Kementerian Pertahanan telah mendapat peruntukan tambahan sebanyak RM493.33 juta bagi tujuan belanja mengurus aset kementerian.

Katanya, ia digunakan bagi menyelenggara dua kapal selam milik negara dari kelas Scorpene.

"Peruntukan itu telah diluluskan dalam sidang Dewan Rakyat pada penggal lalu," katanya.

Sementara itu, ketika mengulas mengenai pertemuannya dengan Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen baru-baru ini, Ahmad Zahid menyifatkan pertemuan itu bagi membincangkan kawasan yang menjadi pertikaian di mana ia telah diputuskan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICJ).

read more...

Timbalan Panglima Tentera Darat yang baru

Serah Terima Tugas Timbalan Panglima Tentera Darat

KUALA LUMPUR 1 Ogos – Panglima Medan Tentera Darat Lt Jen Dato’ Seri Panglima Ahmad Hasbullah bin Haji Mohd Nawawi di lantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat menggantikan Jeneral Datuk Haji Zulkifli bin Haji Zainal Abidin yang kini menjawat jawatan Panglima Tentera Darat.

Majlis penyerahan tugas kepada Timbalan Panglima Tentera Darat yang baru itu dilaksanakan sendiri oleh Jeneral Datuk Haji Zulkifli bin Haji Zainal Abidin di Wisma Pertahanan, Kementerian Pertahanan.

Dalam ucapan pelantikannya, Lt Jen Dato’ Seri Panglima Ahmad Hasbullah bin Haji Mohd Nawawi berharap akan mendapat sokongan semua pihak terutamanya daripada Panglima Tentera Darat supaya dapat melaksanakan tugas serta tanggungjawab yang diamanahkan dengan sempurna.

A.Hasbullah Timbalan Panglima Tentera Darat Baru

Ahmad Hasbullah dilantik Timbalan Panglima Tentera Darat

KUALA LUMPUR 5 Ogos — Panglima Medan Tentera Darat, Lt Jen Datuk Seri Panglima Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat berkuat kuasa 1 Ogos lalu.

Beliau mengisi jawatan Timbalan Panglima Tentera Darat yang dikosongkan oleh Jen Datuk Zulkifli Zainal Abidin yang kini menjadi Panglima Tentera Darat.

Manakala bekas Panglima 4 Divisyen Tentera, Lt Jen Datuk Zulkiple Kassim dinaikkan pangkat sebagai Panglima Medan Tentera Darat yang baru menggantikan Ahmad Hasbullah berkuat kuasa hari ini.

Acara penyerahan tugas itu yang disaksikan Panglima Tentera Darat Datuk Zulkifli Zainal Abidin diadakan dengan penuh istiadat di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi, di sini, malam tadi.

Buat pertama kali, upacara perbarisan itu diadakan bermula pukul 10 malam sempena bulan Ramadan yang disertai oleh 15 pegawai dan 440 anggota di bawah divisyen itu. - Bernama

read more...

Khamis, 4 Ogos 2011

Hayati madrasah Ramadhan

RAMADAN kembali lagi. Seperti nikmat Allah SWT yang tidak pernah berkurang, begitulah Ramadan yang sentiasa dilimpahi rahmat kepada mereka yang mencarinya. Sabda Rasulullah SAW: Apabila tiba Ramadan, pintu-pintu rahmat akan dibuka (riwayat Muslim).

Kehadiran bulan ini sentiasa dinanti-nantikan oleh jiwa-jiwa beriman yang kasih dan mengharapkan pengampunan Allah.

Firman-Nya: Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa. (al-Baqarah: 183).

Objektif akhir insan yang berpuasa adalah untuk mencapai tahap ketakwaan dan keredaan Allah.

Untuk mencapai tahap takwa ini, kita akan berhadapan dengan pelbagai tugasan, peraturan dan ujikaji sikap sepanjang sebulan ini.

Justeru, sekolah atau madrasah Ramadan perlulah dihayati dan dipenuhi dengan pelbagai amanah kerja yang diminta oleh Allah dan diajar oleh Rasulullah. Tanpa pendaftaran atau yuran, bulan tarbiyah dan pendidikan ini menjanjikan kelebihan dan kemenangan kepada hamba-Nya yang bertakwa. Benarlah janji Allah: Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa mendapat kemenangan. (al-Naba': 31).

Takwa secara ringkas maksudnya melakukan suruhan Allah dan meninggalkan larangan-Nya.

Maksud ini dilaksanakan melalui arahan berpuasa yang hakikatnya bukanlah setakat menahan diri daripada makan minum.

Namun lebih besar lagi adalah meninggalkan segala larangan seperti menipu, mengumpat, bertelingkah, boros berbelanja, membazir, makan harta riba, berjudi dan sebagainya.

Madrasah Ramadan juga mengajar kita supaya sentiasa melakukan kebaikan kerana pahalanya adalah berlipat kali ganda. Oleh itu, amalan tadarus al-Quran, qiamullail, solat berjemaah, tarawih, tazkirah, bersedekah, memberi makan orang yang berpuasa, memberi makan anak yatim dan sebagainya hendaklah menjadi agenda kita sehari-harian dalam bulan berkat ini.

Mereka yang menghidupkan amalan Ramadan dijanjikan dengan rahmat tanpa batasan dan diluaskan pintu keampunan. Sabda Rasulullah: Sesiapa yang mendirikan (menghidupkan) Ramadan dengan keimanan dan mengharap (keampunan), maka akan diampunkan dosanya yang telah lalu. (riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Walaupun pelbagai ganjaran yang boleh direbut dalam Ramadan, namun terdapat di kalangan umat Islam di negara kita yang telah mengkurus-keringkan pahala mereka.

Ini akibat daripada salah faham dan kesilapan tradisi dalam melakukan ibadah puasa Ramadan.

Perkara berkaitan salah faham dan kesilapan yang disebutkan dalam rencana ini hanyalah beberapa peringatan kepada kita untuk memastikan ibadat puasa kita diterima sepenuhnya oleh Allah. Kadang-kadang, kita lebih mementingkan perkara-perkara kecil, sedangkan perkara yang lebih besar tidak diberi perhatian.

Contohnya, wujud tradisi dalam masyarakat kita yang terikut-ikut budaya bergaduh atau bertengkar mengenai jumlah rakaat dalam solat Terawih.

Hakikatnya, solat tersebut adalah sunat bukannya wajib. Kedua-duanya adalah sunnah Nabi dan juga para Khulafa' al-Rasyidin yang dimulakan oleh Umar al-Khattab.

Sepatutnya, perkara ini tidak menjadi isu. Malah, jangan terkejut khalifah Umar Abdul Azi pernah menguatkuasakan solat Terawih sebanyak 36 rakaat dan tiga kali witir.

Apa yang penting adalah amalan tersebut disertai dengan niat yang ikhlas. Dua rakaat yang ikhlas lebih mulia daripada 100 rakaat yang ujub. Pertelingkahan dalam perkara-perkara kecil dan sunat hendaklah dielakkan demi menjaga silaturahim sesama Muslim.

Justeru, sepanjang madrasah Ramadan ini kita hendaklah mengawasi pancaindera dengan melakukan perkara-perkara berikut bagi memenuhi tuntutan sebenar ibadat puasa;

n Menjaga lidah daripada bercakap kosong, mengumpat, memburuk-burukkan orang lain dan sebaiknya hendaklah dibasahi dengan berzikir atau bertadarus al-Quran;

n Menjaga mata daripada melihat perkara yang diharam dan melalaikan kita daripada mengingati Allah SWT;

n Menjaga telinga daripada mendengar lagu-lagu dan perbualan yang tidak berfaedah dan sebaiknya digunakan untuk mendengar bacaan al-Quran.

n Menjaga anggota-anggota tubuh lain seperti perut, kaki, tangan dan sebagainya. Perut semasa bersahur dan berbuka puasa hendaklah diisi dengan makan halal, baik dan mengikut sunnah. Kaki dan tangan hendaklah digunakan untuk berzikir, solat, dan melangkah ke surau atau masjid.

Dengan pengawasan dan amalan baik, insya-Allah Ramadan tahun ini adalah yang terbaik untuk kita sebelum dijemput ke alam barzakh. Alangkah indahnya jika kita berjaya menghabiskan tempoh latihan di madrasah Ramadan ini dengan memperoleh ijazah takwa yang dijanjikan itu.

Beruntunglah kita di dunia dan berbahagialah kita di akhirat. Ingatlah perkhabaran Rasulullah: Orang berpuasa memiliki dua kegembiraan yang dia bergembira dengannya, iaitu kegembiraan apabila berbuka, dan apabila bertemu Tuhannya dia bergembira dengan puasanya. (riwayat al-Bukhari).

read more...

Kawal pancaindera ketika berpuasa

SETIAP orang yang berpuasa perlu mematuhi peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut. Antara yang terpenting ialah menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena mengena dengannya.

Mata dan telinga pula perlu dipelihara daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh Syarak dan yang sia-sia.

Mengawal perutnya daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur subahat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam ada berpesan: "Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbuka dan di manakah kamu akan berbuka?"

Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal.

Sepanjang menjalankan ibadat puasa semua pancaindera dan anggota tubuh badan perlu dijada daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara sia-sia.

Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna.

Ramai yang hanya mendapat penat, lapar dan dahaga kerana membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda. Puasa mereka menjadi rosak binasa dan keletihan yang ditanggung tidak berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah "Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga (riwayat an-Nasaei)."

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada setiap orang Islam. Apatah lagi bagi yang berpuasa ia sangat dituntut dan diwajibkan.

Sabda Rasulullah: "Puasa itu adalah 'perisai', sekiranya seseorang dari kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: Saya sedang berpuasa (riwayat al-Bukhari dan Muslim)."

Sebab itu sepanjang bulan Ramadan kita tidak digalakkan banyak tidur pada siang hari dan makan berlebihan pada sebelah malamnya.

Kita perlu bersederhana dalam kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga.

Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsu kurang dan hati ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapa.

Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat.

Tidak perlu ada perbezaan daripada segi hidangan pada bulan puasa dengan bulan-bulan yang lain.

Diri perlu digembleng supaya dapat mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan yang mana ia akan memberi kesan positif terhadap kecerahan hati yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.

Mereka yang menjadikan nafsu perut sebagai tunggangan akal ketika berbuka hingga menyalahi kebiasaan sebenarnya terpedaya dengan pujukan dan rajuan Iblis yang bertujuan menghilangkan berkat ibadah puasa mereka, nikmat limpahan ketenangan dari Allah. kekhusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepada-Nya.

Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanan sehingga terserlah kesan puasa itu. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas melakukan ketaatan kepada Allah.

Sabda Nabi: "Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya (riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)."

Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: "Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang."

Para ulama yang terdahulu selalunya akan mengurangkan perkara yang bisa dilakukan sebaliknya memperbanyakkan amal ibadat di bulan Ramadan. Bahkanmereka tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan. Sebaliknya kesempatan yang ada digunakan untuk beribadat dan mengingati Allah sebaik mungkin. Justeru, mereka tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan harian atau yang menjadi tanggungjawab di bawah tanggungannya.

Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhiratnya.

Amalkan sunnah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya. Berbuka dengan buah dan jika tiada memadailah dengan segelas air selain melambatkan makan sahur.

Amalan Nabi ialah baginda berbuka dahulu sebelum baginda mengerjakan solat Maghrib.

Sabda baginda: Ummatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur.

Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air juga amat digalakkan.

Sabda Nabi: "Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa) (riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)."

Malam sepanjang bulan Ramadan pula perlu dipenuhi dengan amalan sunat seperti solat Terawih, witir dan sebagainya.

Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat Terawihnya seperti mana amalan kebiasaan sebahagian besar mereka di masjid dan surau.

Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadah solat itu kerana meninggalkan perbuatan wajib ketika solat seperti tomakninah semasa rukuk dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga meninggalkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya.

Amalan Terawih seperti itu menjadi tidak sempurna dan berkurangan pahalanya.

Kerana itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain. Sempurnakan qiyam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.

Bagi makmum pula, disyorkan supaya sentiasa bersama imam dalam mengerjakan solat Terawih sehingga selesai sama ada sebanyak 20 rakaat atau pun 10 rakaat.

Sabda Rasulullah: "Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala qiyam semalaman (riwayat an-Nasaei)."

read more...

Puasa tanpa solat

DALAM kehidupan ini, setiap apa yang kita laksanakan perlu dilakukan secara sempurna. Allah SWT dan rasul-Nya tidak suka kepada individu yang melakukan sesuatu kerja dengan tidak bersungguh-sungguh dan sambil lewa kerana ia tidak boleh mendatangkan hasil yang baik. Sesuatu kerja yang tidak lengkap dan sempurna pastinya mempunyai nilai yang rendah di mata masyarakat.

Sebagai manusia yang telah dikurniakan Allah dengan Islam, kita mestilah melaksanakan Islam dengan sempurna. Kegagalan berbuat demikian tentunya akan dianggap sebagai tidak menghargai pemberian nikmat beragama sebagai nikmat terbesar dan ternilai dalam kehidupan kita.

Islam seumpama sebuah rumah yang lengkap dan sempurna. Kita diperintahkan untuk membina rumah yang lengkap tersebut mengikut spesifikasi dan reka bentuk yang telah ditetapkan oleh Allah.

Islam yang tidak lengkap adalah seumpama sebuah rumah tanpa dinding atau bumbung. Walaupun ia adalah rumah, namun tidak dapat dimanfaatkan dek kerana belum sempurna. Bahkan, dengan ketidaksempurnaan itu, ia langsung tidak dapat diiktiraf sebagai rumah!

Dalam kerangka inilah, Allah memerintahkan hamba-hamba-Nya yang beriman supaya melaksanakan Islam secara keseluruhannya. Firman Allah yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata (al-Baqarah: 208).

Setiap kali datangnya bulan Ramadan, seringkali kita dipaparkan khabaran tentang tangkapan segelintir umat Islam yang tidak berpuasa.

Maka kita yang menyaksikannya menggeleng-gelengkan kepala tanda meluat, geram dan jijik dengan angkara tersebut.

Mungkin juga kita pelik dan hairan dengan sikap mereka yang mengaku beragama Islam, namun tidak mahu berpuasa.

Keingkaran melakukan fardu puasa ini seolah-olah berita sensasi yang menjadi rutin biasa bulan Ramadan.

Namun, kadang-kadang kita terfikir kenapa kita hanya mengkhususkan tindakan tersebut kepada puasa sahaja? Kenapa tidak kepada ibadah-ibadah yang lain seperti solat?

Dewasa ini terdapat segelintir orang Islam yang sanggup meninggalkan solat secara terbuka. Lihat sahaja mereka yang terus-menerus leka dengan berniaga walaupun jemaah di masjid sedang melakukan solat Jumaat.

Bahkan, yang menambahkan kehairanan kita ialah terdapatnya yang berpuasa di bulan Ramadan, tetapi tetap enggan melakukan solat atau sewenang-wenangnya meninggalkan solat ketika sibuk dengan urusan dunianya. Bukankah ini merupakan sebuah kepincangan dalam beragama?

Antara faktor suasana ini berlaku ialah disebabkan krisis kefahaman tentang kesyumulan Islam. Kedangkalan ilmu dalam diri ditambah pula dengan sikap ego serta sombong akhirnya menjadikan golongan ini tetap dalam keadaan serba-salah dalam kehidupan beragama.

Faktor yang lain ialah adanya tanggapan bahawa ibadah hanyalah tidak ubah seperti adat. Oleh kerana majoriti orang ramai di sekelilingnya berpuasa, maka dia juga berpuasa. Jika ramai yang berkunjung ke masjid atau surau untuk mendirikan solat hari raya, maka dia pun menyertai mereka, walaupun kakinya hanya menjejakkan kaki ke masjid atau surau tersebut di kala hari raya sahaja.

read more...

TDM : Panglima 4 Divisyen yang baru

Abdul Rahim Dilantik Panglima 4 Divisyen

KUALA LUMPUR, 4 Ogos (Bernama) -- Mej Jen Datuk Abdul Rahim Mohd Yusoff pada Khamis mengambil alih jawatan Panglima 4 Divisyen dari Jen Datuk Zulkiple Kassim.

Dalam satu majlis di Kem Wardieburn di sini, Abdul Rahim, 55, yang sebelum ini Panglima Latihan Tentera Darat, menerima tugas itu daripada Zulkiple yang dilantik Panglima Medan Tentera Darat.

Zulkiple dalam ucapannya berkata anggota tentera juga mudah terdedah kepada gejala sosial.

"Hanya anggota yang terlatih dan mempunyai jati diri dapat menjaga profesionalisme ketenteraan," katanya.

Beliau juga berkata tahap keselamatan kem, stor senjata dan gudang peluru tentera mesti diutamakan kerana musuh negara kini muncul dalam pelbagai bentuk.

"Kita harus sentiasa peka, bersedia dan mengambil langkah mempertingkatkan kawalan di dalam kem. Sikap alpa, cuai dan tidak ambil kisah adalah faktor yang menjurus kepada berlakunya kejadian yang tidak diingini," katanya.

Abdul Rahim sebelum ini merupakan Panglima Latihan Tentera Darat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan akan memulakan tugasnya sebagai Panglima 4 Divisyen yang ke-17, bermula hari ini.

Zulkiple ketika menyampaikan ucapan pada majlis penyerahan tugas itu mengingatkan setiap anggota 4 Divisyen tentang peranan serta tugas mereka menjaga kawasan seperti yang telah diamanahkan.

Beliau juga menekankan kepentingan setiap anggota menghindari perbuatan yang bercanggah dengan norma-norma profesion ketenteraan demi menjaga nama baik organisasi serta tidak terpengaruh dengan ancaman daripada pihak tidak bertanggungjawab.

"Musuh-musuh negara kini muncul dalam pelbagai bentuk seperti golongan pelampau, perompak, blogger serta kelompok pejuang kebebasan. Jadi, kita perlu sentiasa peka, bersedia dan mengambil langkah mempertingkatkan tahap keselamatan organisasi serta negara.

"Sikap alpa, cuai dan tidak ambil kisah adalah faktor yang menjurus kepada berlakunya kejadian yang tidak diingini," katanya.

Markas 4 Divisyen berperanan menjaga keselamatan serta mempertahankan wilayah-wilayah tengah negara iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Dalam pada itu, Zulkiple berharap kesinambungan segala komitmen yang dicurahkan kepadanya selama ini diteruskan terhadap panglima baru tanpa rasa prejudis serta dilaksanakan dengan ikhlas.

Beliau juga yakin, sokongan, kerjasama serta komitmen yang diberikan oleh setiap anggota akan menjadikan divisyen tersebut 'Disegani Kawan dan Digeruni Lawan'.

read more...

Isnin, 1 Ogos 2011

Tazkirah Ramadhan : Jangan tangguh tunai zakat

Soalan 1:

SESEORANG yang telah cukup segala syarat wajib zakatnya tetapi dengan sengaja menangguhkannya tanpa sebarang keuzuran sehingga berlaku kebakaran menyebabkan hartanya rosak, apakah dia masih wajib berzakat?

Jawapan:

Seorang muslim yang baik ialah mereka yang bersegera melaksanakan kewajipan apabila telah cukup syaratnya. Jika sudah mempunyai harta melebihi nisab dan menggenapi haul tetapi sengaja menangguhkannya tanpa sebarang alasan, bermakna seseorang itu bersikap acuh tak acuh kepada perintah Allah SWT.

Apabila hartanya rosak kerana sesuatu musibah, maka dia ditakrifkan sebagai muslim yang lalai dalam kewajipannya, kerana bertangguh-tangguh sehingga hartanya rosak baharu teringat untuk berzakat.

Dalam kes ini, dia dianggap berhutang dengan Allah SWT dan wajiblah membayar zakatnya apabila dia sudah memiliki kemampuan dalam hartanya.

Inilah pandangan ulama yang dianggap rajih (kuat), seperti pandangan Ibn Hazm, Imam Ahmad, Abu Hanifah Syafiie, Ibn Qudamah dan ramai lagi.

Ini kerana, ia adalah satu hutang kepada Allah SWT, maka ia wajib dilunasi seperti mana hutang manusia sesama manusia. Wallahua'lam. (Rujuk Sayid Sabiq, Fikih Sunah, Jilid 3, hal. 82).

Soalan 2 :

DI DALAM sebuah buku fikah, saya pernah terjumpa bahawa asas pengiraan nisab zakat bukanlah dinilai kepada 85 gram emas; sebaliknya dinilai kepada berat 94 gram emas. Saya keliru, kenapakah ada perbezaan dan berat emas manakah yang lebih tepat di sini?

Jawapan:

SUKACITA dimaklumkan, nisab emas di Malaysia khususnya di Selangor, disandarkan kepada berat 85 gram emas semasa sebagaimana yang dikeluarkan oleh pihak Bank Negara Malaysia. Walau bagaimanapun, memang ada beberapa buah negara lain yang menyandarkannya kepada berat yang berbeza, misalnya 94 gram emas.

Hal ini terjadi, disebabkan wujudnya variasi kepada kualiti emas berdasarkan campuran logam lain ke dalamnya.

Misalnya terdapat emas tulen (99.99 peratus emas), emas 24 karat (97 - 98 peratus), emas 23 karat (96.5 peratus), emas 22 karat (91.6 peratus), emas 18 karat (75 peratus) dan emas 14 karat pula 58.5 peratus. Ada juga emas dinamakan emas 999, emas 950 dan emas 916 berdasarkan mutunya.

Perbezaan kualiti emas ini menyebabkan berbeza harga. Maka, harga-harga itulah yang digunapakai oleh pihak berkuasa agama bagi sandaran nisab zakat di tempat mereka.

read more...

Kembalilah Kasih


Sendirian ku di halaman
Bulan dan bintang menyaksikan
Perpisahan dua insan tiada rela
Diabadikan bunga merah
Menjadi lambang perpisahan
Percintaan dua insan tiada tara

Kini hilang dari pandangan jernih berkaca
Sayu kedengaran suaramu
Kini hilang dari pandangan jernih berkaca
Sayu suaramu

Kembalilah kekasih kembali segera
Hilangkan kerinduan yang masih melanda
Kudambakan bisikan asmara kasihmu penuh makna
Kuyakin bunga cinta pasti mekar semula
read more...

Hanya MilikmuAku tak salahkan hatimu
bila harap itu tak ada
tak relakan bila terjadi
hanya waktu yang tentukan

Ku ingin kuatkan hatimu
yakinku hanyalah milikmu
benar cintaku tak berubah
walau kini rasa itu
luluhkan hatimu

Ku hanya milikmu
cuba kau rasa
yakinnya hatiku
meski kau tinggalkan
masih ku milikmu
mengertikah bila cinta ini
tak akan pernah
sedikit pun pudar
selain tuk mu

Ku ingin kuatkan setiamu
yakinku hanyalah milikmu
benar cintaku tak berubah
walau kini
rasa itu
luluhkan hatimu

Ku hanya milikmu
cuba kau rasa
yakinnya hatiku
meski kau tinggalkan
masih ku milikmu
mengertikah
bila cinta ini
tak akan pernah
sedikit pun pudar
selain untukmu

Ku hanya milikmu
cuba kau rasa
yakinnya hatiku
meski kau tinggalkan
masih ku milikmu
mengertikah
bila cinta ini

Ku harapkan
hanya padamu
ketulusan ini
nanti kan ku jalani
tetap ku milikmu
mengertikah bila cinta ini
memang tak pernah
sedikit pun pudar
selain untuk mu
read more...

Bagiku mendekatkan hati


Telah banyak yang ku lewati
Jalan hitam di dunia
Tak terhitung selama nodai
Masihkah ada kesempatan
Bagiku mendekatkan hati dan cinta kasih-Mu

Ku ingin bersihkan diriku
Dari segala dosa yang telah ku perbuat hingga kini
Ku ingin bersihkan jiwaku
Terangilah dengan segala petunjuk jalan-Mu

Tiada yang ada selain-Mu
Yang selalu menjagaku meski kadang tinggalkan-Mu
Aku hanyalah manusia yang mencari jalan-Mu
Yang pasti kembali pada-Mu
read more...

Engkaulah wanita istimewaKau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan
read more...

Cinta Bersulam Noda


Di malam sepi kusujud menghadap-Mu
Mengharap maghfirah dari-Mu
Oh Tuhan Yang Esa

Kucemari hidup dengan kesesatan
Membutakan hati yang sering terleka
Terasa jauh diriku dari Tuhan
Dengan godaan syaitan

Kutahu Dialah penerima taubat
Walaupun kusering tinggalkan suruhan
Berilah kesempatan ini untuk berubah

Cintaku dambakan hanya pada-Mu oh Tuhan
Terimalah permintaan dariku hamba yang hina
Kusering berjanji namun sering kumungkiri
Janji yang tak pernah lagi kutepati

Kupasrahkan segala pada-Mu oh Tuhan
Jangan kau palingkan hati ini dari kebenaran
Andai esok nafasku terhenti di sini
Kumohon jauhkan diriku dari azab-Mu
read more...

Lautan HatikuWahai kekasihku
Hatiku merindu
Memang merindu akanmu

Kayak perak yang murni
Bersinar waktu malam

Bayangan indah
Elok dan ayu
Bayangan wajah
Hati merindu

Membayang Ratu Malam
Atas lautan hatiku

Wahai kekasihku
Hatiku merindu
Memang merindu akanmu

Citra wajahmu
Dibayangkan begitu
Atas permukaan lautan hatiku

Tanpa tudung kulihatmu
Memang citra nurani

Wahai kekasihku
Hatiku merindu
Memang merindu akanmu
read more...

Ingin Menjadi Isteri Idaman ?
“Dunia ini adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang sholehah” (H. R. Muslim)

Untuk para isteri yang berhasrat menjadi penyejuk hati dan mata suaminya. Semoga Allah memelihara, membimbing dan melindungimu dalam naungan kasih sayang dan Rahmat-Nya untuk cintanya kepada? Allah SWT dan suami & anak2. Amin.

Isteri memegang peranan yang sangat penting dalam istana keluarganya. Maka ia dituntut untuk memahami peranan tersebut lalu mengaplikasikannya dalam kehidupan berkeluarga. Berikut ada beberapa petunjukt untuk mereka yang berhasrat menjadi isteri yang mendambakan keluarga bahagia. Semoga mendapat manfaat bagi kita semua. InsyaAllah.

1. Takwa kepada Allah dan menjauhi maksiat. Bila engkau ingin kesengsaraan bersarang di rumahmu dan bertunas, maka bermaksiatlah kepada Allah. Sesungguhnya kemaksiatan menghancurkan negeri dan menggoncang kerajaan. Oleh kerana itu jangan engkau goncangkan rumahmu dengan berbuat maksiat kepada Allah. Wahai hamba Allah, jagalah Allah maka Dia akan menjagamu beserta keluarga dan rumahmu.

Sesungguhnya ketaatan akan mengumpulkan hati dan mempersatukannya, sedangkan kemaksiatan akan mengoyak hati dan mencerai-beraikan keutuhannya. Kerana itulah, salah seorang wanita sholehah jika bersikap keras hati dan berpaling dari suaminya, ia berkata:”Aku mohon ampun kepada Allah…. itu terjadi kerana perbuatan tanganku (kesalahanku)….”

Maka hati-hatilah wahai saudariku muslimah dari berbuat maksiat, khususnya: Meninggalkan sholat atau mengakhirkannya atau menunaikannya dengan cara yang tidak benar. Duduk di majlis ghibah dan namimah, berbuat ria’ dan sum’ah, memburuk-burukkan dan memperkecil-kecilkan orang lain.

Allah berfirman, “Wahai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olokkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang diolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olokkan) dan janganlah wanita-wanita (mengolok-olokkan) wanita lain (kerana) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita yang mengolok-olokkan” QS. Al Hujurat: 11

Keluar menuju pasar tanpa kepentingan yang sangat mendesak dan tanpa didampingi mahram. Rasulullah bersabda: “Negeri yang paling dicintai Allah adalah masjid- masjidnya dan negeri yang paling dibenci Allah adalah pasar-pasarnya” HR. Muslim

Membiarkan suami dalam kemaksiatannya. Tabarruj (pamir kecantikan) dan sufur (membuka wajah). Membiarkan supir (pemandu) dan pembantu masuk ke dalam rumah tanpa kepentingan yang mendesak.

2. Berupaya mengenal dan memahami suami.

Hendaknya engkau berupaya memahami suamimu. Apa apa yang ia sukai, berusahalah memenuhinya dan apa-apa yang ia benci, berupayalah untuk menjauhinya dengan catatan selama tidak dalam perkara maksiat kepada Allah kerana tidak ada ketaatan kepada makhluk dalam bermaksiat kepada Al-Khalik (Allah ‘Azza Wajalla).

3. Ketaatan yang nyata kepada suami dan bergaul dengan baik.

Sesungguhnya hak suami atas isterinya itu besar. Rasulullah bersabda: “Seandainya aku boleh memerintahkanku seseorang sujud kepada orang lain nescaya aku perintahkan isteri untuk sujud kepada suaminya” HR. Imam Ahmad dan Tirmidzi, dishahihkan oleh Al-Albany

Hak suami yang pertama adalah ditaati dalam perkara yang bukan maksiat kepada Allah dan baik dalam bergaul dengannya serta tidak menderhakainya. Rasulullah bersabda: ” Dua golongan yang sholatnya tidak akan melepasi kepalanya, iaitu budak yang lari dari tuannya hingga ia kembali dan isteri yang derhaka kepada suaminya hingga ia kembali” HR. Thabrani dan Hakim, dishahihkan oleh Al-Albany

Ketahuilah, engkau termasuk penduduk syurga dengan izin Allah, jika engkau bertakwa kepada Allah dan taat kepada suamimu. Dengan ketaatanmu pada suami dan baiknya pergaulanmu terhadapnya, engkau akan menjdai sebaik-baik wanita (dengan izin Allah).

4. Bersikap qanaah (merasa cukup)

Kami menginginkan wanita muslimah redha dengan apa yang diberikan untuknya baik itu sedikit ataupun banyak. Maka janganlah ia menuntut di luar kesanggupan suaminya atau meminta sesuatu yang tidak perlu. Renungkanlah wahai saudariku muslimah, adabnya wanita salaf radhiallahu ‘anhunna…

Salah seorang dari mereka bila suaminya hendak keluar rumah ia mewasiatkan satu wasiat kepadanya. Apakah itu? Ia berkata pada suaminya:”Hati-hatilah engkau wahai suamiku dari penghasilan yang haram, kerana kami boleh bersabar dari rasa lapar namun kami tidak boleh bersabar dari api neraka…”

5. Baik dalam mengatur urusan rumah tangga, seperti mendidik anak-anak dan tidak menyerahkannya pada pembantu, menjaga kebersihan rumah dan menatanya dengan baik dan menyiapkan makan pada waktunya. Termasuk pengaturan yang baik adalah isteri membelanjakan harta suaminya pada tempatnya (dengan baik), maka ia tidak berlebih-lebihan dalam perhiasan dan alat-alat kecantikan.

6. Baik dalam bergaul dengan keluarga suami dan kerabat-kerabatnya, khususnya dengan ibu suami sebagai orang yang paling dekat dengannya. Wajib bagimu untuk menampakkan kecintaan kepadanya, bersikap lembut, menunjukkan rasa hormat, bersabar atas kekeliruannya dan engkau melaksanakan semua perintahnya selama tidak bermaksiat kepada Allah semampumu.

7. Menyertai suami dalam perasaannya dan turut merasakan dukacita dan kesedihannya. Jika engkau ingin hidup dalam hati suamimu, maka sertailah ia dalam dukacita dan kesedihannya. Renungkanlah wahai saudariku kedudukan Ummul Mukminin, Khadijah radhiallahu ‘anha, dalam hati Rasulullah walaupun ia telah meninggal dunia.. Kecintaan beliau kepada Khadijah tetap bersemi sepanjang hidup beliau, kenangan bersama Khadijah tidak terkikis oleh panjangnya masa. Bahkan terus mengenangnya dan bertutur tentang keteguhannya dalam ujian, kesulitan dan musibah yang dihadapi.

Seorangpun tidak akan lupa perkataannya yang mashur sehingga menjadikan Rasulullah merasakan ketenangan setelah tergoncang dan merasa bahagia setelah bersedih hati ketika turun wahyu pada kali pertama: ” Demi Allah, Allah tidak akan menghinakanmu selamanya. Kerana sungguh engkau menyambung silaturahmi, menanggung orang lemah, membantu mereka yang tiada daya upaya dan engkau menolong setiap upaya menegakkan kebenaran”. HR. Mutafaq alaihi, Bukhary dan Muslim

8. Bersyukur (berterima kasih) kepada suami atas kebaikannya dan tidak melupakan keutamaannya. Wahai isteri yang mulia! Rasa terima kasih pada suami dapat kau tunjukkan dengan senyuman manis di wajahmu yang menimbulkan kesan di hatinya, sehingga terasa ringan baginya kesulitan yang dibebani dalam pekerjaannya. Atau engkau ungkapkan dengan kata-kata cinta yang memikat yang dapat menyegarkan kembali cintamu di hatinya. Atau memaafkan kesalahan dan kekurangannya dalam menunaikan hak-hakmu dengan membandingkan lautan keutamaan dan kebaikannya kepadamu.

9. Menyimpan rahsia suami dan menutupi kekurangannya (aibnya). Isteri adalah tempat rahsia suami dan orang yang paling dekat dengannya serta paling tahu kekhususannya. Bila menyebarkan rahsia merupakan sifat yang tercela untuk dilakukan oleh siapapun, maka dari sisi isteri lebih besar dan lebih hina lagi. Saudariku, simpanlah rahsia-rahsia suamimu, tutuplah aibnya dan jangan engkau nampakkan kecuali kerana masalah yang syariat seperti mengadukan perbuatan zalim kepada Hakim atau Mufti atau orang yang engkau harapkan nasihatnya.

10. Kecerdasan dan kecerdikan serta berhati-hati dari kesalahan. Termasuk kesalahan adalah: Seorang isteri menceritakan dan menggambarkan kecantikan sebahagian wanita yang dikenalnya kepada suaminya. Padahal Rasulullah telah melarang perkara itu dalam sabdanya :”Janganlah seorang wanita bergaul dengan wanita lain lalu mensifatkan wanita itu kepada suaminya sehingga seakan-akan suaminya melihatnya” HR. Bukhary dalam An-Nikah

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian dari harta mereka. Sebab itu maka wanita yang sholeha, ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana Allah telah memelihara (mereka)….” Q. S. An Nissa 4.34

“Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang Dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu” Q. S. An Nuur 24:35

“Wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku satu ungkapan tentang Islam, yang saya tidak memintanya kepada sesiapapun kecuali kepadamu.”

Rasulullah saw bersabda, “Katakanlah, ‘Aku beriman kepada Allah,’ kemudian Istiqamahlah.” H. R. Muslim
read more...

Surah Al-Mulk ( Kedaulatan )67:1

Maha Berkat (serta Maha Tinggilah kelebihan) Tuhan yang menguasai pemerintahan (dunia dan akhirat); dan memanglah Ia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu;


67:2

Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);

67:3

Dia lah yang telah mengaturkan kejadian tujuh petala langit yang berlapis-lapis; engkau tidak dapat melihat pada ciptaan Allah Yang Maha Pemurah itu sebarang keadaan yang tidak seimbang dan tidak munasabah; (jika engkau ragu-ragu) maka ulangilah pandangan - (mu) - dapatkah engkau melihat sebarang kecacatan?


67:4

Kemudian ulangilah pandangan (mu) berkali-kali, nescaya pandanganmu itu akan berbalik kepadamu dengan hampa (daripada melihat sebarang kecacatan), sedang ia pula berkeadaan lemah lesu (kerana habis tenaga dengan sia-sia).


67:5

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang.


67:6

Dan bagi orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhan mereka, disediakan azab neraka Jahannam, dan itulah seburuk-buruk tempat kembali.


67:7

Apabila mereka dicampakkan ke dalamnya, mereka mendengar suara jeritannya meraung-raung, sedang ia menggelegak.


67:8

Hampir-hampir ia pecah berkecai-kecai kerana kuat marahnya. Tiap-tiap kali dicampakkan ke dalamnya sekumpulan besar (dari orang kafir), bertanyalah penjaga-penjaga neraka itu kepada mereka: "Tidakkah kamu pernah didatangi seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran (di dunia dahulu)?"


67:9

Mereka menjawab: "Ada! Sebenarnya telah datang kepada kami seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran, lalu kami dustakan serta kami katakan (kepadanya): Allah tidak menurunkan sesuatupun, kamu (wahai orang yang mendakwa menjadi Rasul) hanyalah berada dalam kesesatan yang besar! "


67:10

Dan mereka berkata: "Kalaulah kami dahulu mendengar dan memahami (sebagai orang yang mencari kebenaran), tentulah kami tidak termasuk dalam kalangan ahli neraka".

67:11

Akhirnya mereka mengakui dosa-dosa mereka (sebagai orang-orang yang kufur ingkar), maka tetaplah jauhnya rahmat Allah dari ahli neraka.


67:12

Sesungguhnya orang-orang yang takut (melanggar hukum) Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.


67:13

Dan tuturkanlah perkataan kamu dengan perlahan atau dengan nyaring, (sama sahaja keadaannya kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan segala (isi hati) yang terkandung di dalam dada.


67:14

Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Ia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya!


67:15

Dia lah yang menjadikan bumi bagi kamu: mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya).


67:16

Patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Tuhan yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menunggang-balikkan bumi menimbus kamu, lalu bergegarlah bumi itu dengan serta-merta (melenyapkan kamu di bawahnya)?


67:17

Atau patutkah kamu merasa aman (tidak takut) kepada Allah yang pusat pemerintahanNya di langit itu: menghantarkan kepada kamu angin ribut yang menghujani kamu dengan batu; maka dengan itu, kamu akan mengetahui kelak bagaimana buruknya kesan amaranKu?


67:18

Dan demi sesungguhnya! orang-orang (kafir) yang terdahulu daripada mereka telah mendustakan (rasul-rasulnya lalu mereka dibinasakan); dengan yang demikian, (perhatikanlah) bagaimana buruknya kesan kemurkaanKu.


67:19

Patutkah mereka menutup mata dan tidak memerhatikan (kekuasaan Allah pada) burung-burung yang terbang di atas mereka, (siapakah yang menjaganya ketika) burung-burung itu mengembang dan menutupkan sayapnya? Tidak ada yang menahannya (daripada jatuh) melainkan (kekuasaan) Allah Yang Maha Pemurah. Sesungguhnya Ia Maha Melihat serta mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.


67:20

Bahkan siapa dia yang menjadi tentera bagi kamu, yang akan menolong kamu selain dari Allah Yang Maha Pemurah? (Sebenarnya) orang-orang yang kafir tidak lain hanyalah berada dalam keadaan terpedaya.


67:21

Atau siapa dia yang dapat memberi rezeki kepada kamu jika Allah menahan rezekiNya? (Tidak ada sesiapapun), bahkan mereka (yang musyrik itu) kekal terus dalam keadaan sombong angkuh serta melarikan diri (dari kebenaran).


67:22

Maka adakah orang yang berjalan (melalui jalan yang tidak betul, yang menyebabkan dia selalu jatuh) tersungkur di atas mukanya: boleh mendapat hidayah - atau orang yang berjalan tegak betul, melalui jalan yang lurus rata?


67:23

Katakanlah (wahai Muhammad): "Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada), dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (untuk kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur".


67:24

Katakanlah lagi: "Dia lah yang mengembangkan kamu di bumi, dan kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan".


67:25

Dan mereka (yang ingkar) berkata: "Bilakah datangnya (hari kiamat) yang dijanjikan itu, jika betul kamu orang-orang yang benar?"


67:26

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang masa kedatangannya) hanya ada pada sisi Allah, dan sesungguhnya aku hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan dan amaran yang terang nyata".

67:27

Kemudian apabila (datang kiamat dan) mereka melihat (azab) yang dijanjikan itu secara dekat, muramlah muka orang-orang yang kafir itu, serta dikatakan (kepada mereka): "Inilah dia yang dahulu kamu kerap kali minta disegerakan kedatangannya!".


67:28

Tanyalah (wahai Muhammad, kepada mereka): "Bagaimana fikiran kamu, jika Allah binasakan daku dan orang-orang yang bersama-sama denganku (sebagaimana yang kamu harap-harapkan), atau Ia memberi rahmat kepada kami (sehingga kami dapat mengalahkan kamu), - maka siapakah yang dapat melindungi orang-orang yang kafir dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya?".


67:29

Tegaskan (wahai Muhammad, kepada mereka): "Allah Dia lah Yang Maha Pemurah, yang kami beriman kepadaNya, dan yang kepadaNya kami berserah diri; oleh itu kamu akan mengetahui kelak siapakah yang berada dalam kesesatan yang nyata".


67:30

Katakanlah lagi: "Bagaimana fikiran kamu, sekiranya air kamu hilang lenyap (di telan bumi), maka siapakah (selain Allah) yang dapat mendatangkan kepada kamu air yang sentiasa terpancar mengalir?".
read more...