Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 21 Januari 2011

Gathering Halaqah.net di Kuala Terengganu

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Sesiapa yang ingin hadir perjumpaan ini, sila tuliskan nama di ruangan ini. Program ini terbuka kepada semua halaqian Halaqahnet tidak kira orang baru atau orang lama.

Tujuan untuk memudahkan pengurusan penginapan, pengangkutan (mungkin boleh kongsi kenderaan) dan makanan.

Kalau tak mahu tulis di sini sila pm pada ummi email : munaliza_smtun@yahoo.com. Nama sebenar, username halaqah dan nombor telefon untuk mudah dihubungi.

Bayaran pendaftaran program adalah sebanyak RM 50.00 (makanan dan penginapan)

Rasa- rasa kalau murah, boleh sumbangkan lebih, kalau tak mampu bayaran pendaftaran sebanyak itu,sila PM maklumkan pada ummi untuk pengecualian.

Untuk Tindakan Segera...tujuan pengurusan...

Maklumat Gathering

Tempat pertemuan dan aktiviti : Ma'ahd Tahfiz Darus Syifa,Kg.Kolam, Kuala Ibai,Kuala Terengganu.

Tarikh : 13.03.2011 - 14.03.2011 (2 hari 1 malam)

Penginapan :

1. Muslimin ~ Asrama Maahd Tahfiz Darus Syifa
2. Muslimat ~ Banglo Teratai Home stay,Kg.Kolam
(http://www.terataihomestay.com/contact.htm )

Aktiviti :

1. Sessi Taaruf/Ice breaking
2. Tazkirah
3. Qiamulail
4. Permainan futsal
5. Bola sepak pantai
6. Membersihkan kubur
7. Gotong royong kebersihan

Tantatif Program : Akan disusun kemudian

AJK :

Penaung : Ustaz Alhaudhie
Pengarah Program : Ummi Munaliza
S/U : Duratul_Mujahidah
Bendahari : Anazahra
Urusetia : msa

AJK lain-lain : mohon sukarelawan (sila maklumkan sesiapa yang sudi menyumbang tenaga, sila PM saya)

Semoga pertemuan ini mendapat redha, rahmat dari Allah. Jual dunia,beli akhirat, bukan kemewahan yang dicari tetapi keeratan ukhuwwah yang kita rasai.
read more...

Kapal peronda generasi baru buatan tempatan

Kapal Ronda KD Selangor yang ditauliahkan di Pangkalan TLDM Lumut, baru-baru ini.

PROJEK pembinaan kapal peronda generasi baru (NGPV) yang bermula pada 1999 akhirnya tamat dengan pentauliahan Kapal Diraja (KD) Selangor dalam perkhidmatan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) pada 28 Disember tahun lalu.

KD Selangor merupakan kapal peronda terakhir daripada enam kapal yang ditempah oleh kerajaan menerusi projek NGPV yang terpaksa memakan masa selama 10 tahun akibat krisis kegawatan ekonomi.

Dua buah kapal peronda dalam projek tersebut iaitu KD Kedah dan KD Pahang dibina di limbungan Blohm dan Voss Hamburg, Jerman manakala empat lagi iaitu KD Selangor, KD Perak, KD Terengganu dan KD Kelantan dibina oleh syarikat tempatan, Boustead Naval Shipyard (BNS) di Lumut, Perak.

"Projek pembinaan enam buah NGPV ini bermula pada 1999 tetapi tergendala akibat kelembapan ekonomi. Namun, kita dapat menyelesaikannya sebelum berakhirnya Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan 2010,'' kata Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis pentauliahan KD Selangor di Pangkalan TLDM Lumut baru-baru ini.

Upacara penamaan dan pelancaran KD Selangor telah disempurnakan oleh anakanda Sultan Selangor, Tengku Zatashah Sultan Sharafuddin Idris Shah di Limbungan BNS di Lumut pada 19 Mei 2009.

Namanya diambil sempena nama kapal peronda KD Sri Selangor yang telah dilucutkan tauliah pada 1995.

Menurut Abdul Aziz, KD Selangor mempunyai keistimewaannya tersendiri kerana ia merupakan kapal keempat dan terakhir dalam kelas Kedah yang dibina 100 peratus oleh syarikat tempatan.

"Pencapaian ini amat membanggakan industri perkapalan dan pertahanan negara," kata beliau.

Apa yang lebih penting, dengan kehadiran KD Selangor, TLDM kini mempunyai enam NGPV, sekali gus memperkukuhkan kekuatannya dalam membuat rondaan dan mempertahankan perairan negara daripada diceroboh anasir luar.

KD Selangor akan ditempatkan di Pangkalan TLDM Lumut bersama dengan KD Kelantan manakala KD Kedah dan KD Pahang di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu, Sabah dan KD Perak serta KD Terengganu pula di Pangkalan TLDM Kuantan, Pahang.

Semua kapal tersebut kini menjadi tulang belakang kepada segala operasi yang dilaksanakan di wilayah masing-masing, ujar Panglima Tentera Laut.

Untuk rekod, KD Selangor sepanjang 91.1 meter dan lebar 12.8 meter menggunakan sistem persenjataan STN Atlas Cosys 110-M1 dan senjata utamanya adalah meriam 76 milimeter (mm) OTO Melara dan meriam 30 mm OTO Breda.

Kapal tersebut dibina berkonsepkan 'fitted for but not with'. Ini bermakna, sistem dan peralatan sedia ada boleh diintegrasikan tanpa melalui proses modifikasi kompleks yang meningkatkan keupayaan peperangan pada kapal.

Pentauliahan KD Selangor juga mengembalikan kemasyhuran serta legasi kapal peronda KD Sri Selangor ketika pertempuran dengan Kor Komando Penggempur Indonesia di Selat Singapura pada 24 Julai 1964 pada era konfrontasi.

Dalam pertempuran itu, KD Selangor yang di bawah pemerintahan Leftenan P.K Nettur telah berjaya melumpuhkan musuh serta menenggelamkan bot mereka selepas membalas tembakan musuh.

Namun, kejadian itu mengakibatkan Laskar Kelas Satu Mekanik Elektrikal, Abdul Samad Sulaiman terkorban manakala Laskar Kanan Persenjataan, Kweh Onn Cheong dan Pegawai Kadet Kanan, Musa Jabar tercedera.

"Peristiwa itu membuktikan pengorbanan yang sanggup dilakukan oleh anak-anak kapal KD Selangor dalam mempertahankan kedaulatan dan integriti perairan negara.

"Oleh itu, saya harap pentauliahan KD Selangor ini dapat mengingatkan kita kepada rumpun sejarah perpaduan antara anggota tentera laut dan akan membakar semangat sedia berkorban di kalangan generasi baru warga kapal KD Selangor khasnya dan warga TLDM amnya," kata Abdul Aziz.
read more...

PDRM guna dua kem ATM latih anggota baru


Robiah Abdul Ghani memperkatakan sesuatu kepada pelatih polis ketika mengadakan lawatan ke Pusat Latihan Asas Tentera Darat di Port Dickson, semalam.

TELOK KEMANG 18 Jan. - Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggunakan dua kem latihan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membolehkan pengambilan pelatih polis ditingkatkan lagi jumlahnya.

Pengarah Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Robiah Abdul Ghani berkata, kem tersebut ialah Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini dan KD Sultan Ismail Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Tanjung Pengelih, Johor.

Menurutnya, kerjasama yang pertama kali diadakan itu dijangka membolehkan pengambilan sebanyak 6,600 pelatih pada satu-satu masa.

Malah kata beliau, pengambilan pelatih polis akan ditingkatkan sebanyak 150,000 orang menjelang 2015.

''Ini merupakan salah satu kerjasama antara ATM dan PDRM yang disarankan oleh kerajaan dalam memastikan sasaran PDRM tercapai dan ia akan diteruskan pada pengambilan pelatih polis pada masa depan.

''Kita akan meletakkan 1,000 pelatih di Pusasda, manakala di Johor pula, seramai 600 orang akan ditempatkan di Pangkalan TLDM Tanjung Pengelih selama enam bulan," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja sempena Siri Pendaftaran Pelatih Konstabel, Siri 1/ 2011 di Pusasda di sini hari ini.

Katanya, antara kemudahan yang diberikan oleh ATM meliputi dewan makan, kelas, blok penginapan, padang kawad serta serta kelengkapan lain bagi membolehkan latihan diberikan kepada pelatih.

Robiah juga menjelaskan, dengan pengunaan secara optimum kemudahan yang ada di kedua- dua kem tentera itu, perbelanjaan kerajaan juga dapat dijimatkan.

''Walaupun kita menggunakan kemudahan ATM, dari segi latihan asas ia tidak ada bezanya kerana PDRM mempunyai modul latihan serta tenaga pengajar tersendiri.

''Malah kita juga akan membahagi-bahagikan masa dan tempat untuk tujuan latihan akademik dan jasmani mengikut jadual yang telah ditetapkan. Jadi soal pertembungan antara latihan ATM dan PDRM tidak akan wujud,'' katanya.

Ditanya mengenai penyertaan golongan bukan bumiputera dalam pasukan PDRM, Robiah menjelaskan, pihaknya sendiri telah menjalankan pelbagai inisiatif untuk membolehkan mereka menyertainya namun ia dilihat masih rendah.

''Kita akan teruskan walaupun penyertaan mereka masih rendah dan kita harapkan jumlah mereka akan bertambah pada masa akan datang dengan penglibatan pelbagai pihak termasuklah parti-parti politik," katanya.
read more...

Kongsi gelap ubah hidup Siw Choon


DEPUTI SUPRITENDAN WONG SIW CHOON

MENYERTAI pasukan polis sememangnya menjadi idaman setiap anak muda di sekitar tahun 1970-an kerana gaji yang ditawarkan ketika itu dikatakan antara yang lumayan.

Dengan permulaan gaji sebanyak RM420 sebulan, ia merupakan nilai yang agak besar bagi seseorang kakitangan kerajaan. Secara tidak langsung, gaji juga menjadi salah satu faktor Wong Siw Choon menyertai Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Namun, selain gaji, Siw Choon mempunyai sebab lain mengapa beliau berminat untuk menyertai pasukan PDRM - selepas melalui pengalaman berdepan dengan penjenayah.

"Ada sebab yang melucukan dan saya rasa lain dari lain kenapa saya menyertai pasukan polis.

"Pada mulanya bukan minat saya untuk menyertai pasukan keselamatan ini tapi ia bertitik tolak dari satu pengalaman," jelas beliau yang kini berpangkat Deputi Supritendan.

Minat untuk menjadi polis bermula apabila dia bertekad untuk menyumbangkan tenaga selepas menyaksikan rakan baiknya diserang sekumpulan samseng kongsi gelap.

Kejadian itu masih segar dalam ingatannya dan sukar untuk dilupakan.

"Pada hari kejadian, saya ingin menonton wayang pertama lakonan Bruce Lee dalam filem Big Boss di panggung Ruby di Seremban, Negeri Sembilan.

"Sewaktu beratur menunggu giliran untuk mendapatkan tiket, rakan saya didatangi sekumpulan ahli kongsi gelap," katanya memulakan bicara.

Menceritakan lebih lanjut, beliau pada waktu itu kesal kerana tidak dapat berbuat apa-apa untuk membantu rakannya yang dibelasah oleh samseng tersebut.

Tidak dapat dibayangkan, apabila sekumpulan lelaki bertubuh sasa mengelilingi rakannya serta membelasah tanpa rasa kasihan.

"Berikutan kejadian itu, rakan saya yang cedera di seluruh anggota badan dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan," katanya.

Anak jati kelahiran Kuala Pilah, Negeri Sembilan itu kemudian menanam azam ingin menjadi anggota polis supaya dapat berkongsi tenaga membanteras gejala kongsi gelap.

Selepas peristiwa hitam itu, beliau pulang ke rumah dengan pelbagai emosi dan perasaan.

Semangatnya berkobar-kobar untuk membanteras dan sekali gus menyedarkan ahli-ahli kumpulan kongsi gelap itu bahawa apa yang mereka lakukan adalah tidak membawa apa-apa faedah.

"Saya memberitahu keluarga tentang hasrat menyertai anggota polis dan mendapat sokongan daripada mereka.

"Saya menanam azam untuk memberi komitmen yang terbaik dalam PDRM bagi menjamin ketenteraan awam di negara kita," jelas beliau bersungguh.

Sebagai seorang anggota polis, risiko menerima ugutan dan amaran daripada penjenayah adalah asam garam warga dalam pasukan itu.

Jika tiada hal-hal sedemikian, masakan profesion sebagai anggota polis dianggap mencabar selain berjaya menjamin keselamatan negara berada dalam keadaan selamat.

Begitu juga dengan Siw Choon, sewaktu berada dalam sebahagian anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bahagian Judi, Kongsi Gelap dan Maksiat (D7), pelbagai ugutan diterimanya.

Bahkan, ugutan terbabit bukan calang-calang ugutan kerana ia turut melibatkan nyawa beliau dan keluarga.

"Pernah satu ketika sekitar tahun 1977, saya diugut oleh ketua-ketua kongsi gelap di sekitar Selangor.

"Antara ugutan yang masih saya ingat hingga sekarang adalah kata-kata; 'Kau hentikan operasi kau banteras kongsi gelap, kalau tidak kau akan makan peluru hidup-hidup.'

"Namun, saya memberi jawapan; 'Kalau kau berani, bagi saya lokasi di mana, dan kita jumpa'," katanya yang merupakan Inspektor pertama sebagai ketua cawangan D7 di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor pada ketika itu.

Siw Choon berkata, aktiviti kongsi gelap pada masa itu sangat kejam, mereka ini membuat kacau bilau dan sanggup membunuh.

Katanya, terdapat satu kes yang beliau tidak akan lupa sampai bila-bila iaitu seorang remaja berusia 16 tahun telah diragut dan dibogelkan di sebuah panggung wayang di Taman Pekeliling Kelam, Klang.

"Remaja perempuan terbabit kemudian disuruh oleh kumpulan kongsi gelap itu berjalan dalam keadaan berbogel pulang ke rumahnya.

"Bayangkan sepanjang perjalanan pulang ke rumah dalam keadaan berbogel," ujarnya.

Katanya, bapa remaja terbabit kemudian membuat laporan polis memaklumkan mengenai peristiwa tersebut.

"Semasa bapa remaja terbabit membuat laporan polis, pada masa yang sama juga remaja itu cuba membunuh diri di rumahnya kerana malu dengan peristiwa yang menimpa dirinya itu," jelasnya.

Kata Siw Choon, berikutan peristiwa itu, polis telah mengadakan operasi besar-besaran untuk menjejaki geng kongsi gelap terbabit.

"Mereka akhirnya tertangkap dan saya berasa puas kerana penahanan kumpulan ini dianggap berjaya membalas kekejaman yang dilakukan terhadap remaja tadi," katanya.

Jelas anak kesembilan daripada 13 adik beradik itu, apa yang diharapkan olehnya adalah agar ahli-ahli kumpulan kongsi gelap sedar bahawa kegiatan kumpulan itu tidak membawa faedah kepada mereka dan masyarakat.

Bapa kepada tiga orang cahaya mata ini menambah, beliau berasa berbangga apabila ada di antara ahli kumpulan yang ditangkap dan dihantar ke Pulau Jerejak, Pulau Pinang untuk pemulihan berterima kasih selepas keluar dari tahanan itu.

"Saya masih ingat lagi ada di antara mereka yang pernah saya tangkap dan hantar ke Pulau Jerejak kerana terlibat dalam kegiatan kongsi gelap di Klang, bertemu saya kembali dan mengucapkan terima kasih kerana menyedarkan mereka.

"Apabila perkara itu berlaku, ia merupakan 'kepuasan' kepada saya," ujarnya bangga.
read more...

Misi keamanan Malbatt 3

Oleh Farabi Sheikh Said al Jabri


Rodzali Daud memeriksa barisan pada Majlis Perbarisan Penyerahan Bendera Malaysia dan Pemakaian Beret PBB kepada Malbatt 3 di Port Dickson baru-baru ini.

KEUPAYAAN Batalion Malaysia (Malbatt) dalam melaksanakan misi keamanan sememangnya telah terbukti dan keyakinan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu diperlihatkan dengan kesinambungan tugas pasukan itu di bumi Lebanon.

Jika dilihat dari segi geografi dan kecanggihan senjatanya, Malaysia bukanlah sehebat negara kuasa besar seperti Amerika Syarikat (AS) dan negara-negara lain yang mempunyai kekuatan dari segi peralatan yang canggih serta berteknologi tinggi.

Namun dari segi sumbangan terhadap dunia, Malbatt dilihat mempunyai kebolehan yang luar biasa malah disanjungi oleh semua pihak termasuk di bumi Lebanon itu sendiri.

Malah misi Mallbatt 3 bukan sekadar meneruskan misi menjaga keamanan, tetapi menjadi penerus kecemerlangan yang telah diperlihatkan oleh pasukan terdahulu.

Untuk menjayakan misi kali ini, seramai 62 pegawai dan 588 anggota daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei akan menyertai Malbatt 3 yang akan meneruskan misi keamanan di Lebanon mulai bulan ini.

Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin berkata, bagi menjayakan misi Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unifil), pasukan itu akan disusun melalui tiga kumpulan.

Jelasnya, kumpulan pertama akan memulakan misi mereka pada 20 Januari melibatkan 300 anggota manakala kumpulan kedua pada 27 Januari membabitkan 140 anggota manakala selebihnya akan tiba pada bulan Mac.

"ATM telah memberi persetujuan kepada Unifil untuk meningkatkan lagi kekuatan pasukan Malaysia di Lebanon dengan penambahan sebanyak 210 termasuk 110 anggota Angkatan Bersenjata Diraja Brunei.

"Penambahan ini dibuat berdasarkan permohonan kerajaan Lebanon yang masih memerlukan sokongan PBB bagi memastikan kestabilan dan kemakmuran di negara itu," katanya pada Majlis Perbarisan Penyerahan Bendera Malaysia dan Pemakaian Beret PBB kepada Malbatt 3 di Padang Kawad Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda), Port Dickson baru-baru ini.

Panglima Tentera Udara, Tan Sri Rodzali Daud mewakili beliau pada majlis itu.

Batalion tersebut yang akan dibahagikan kepada tiga kumpulan bakal ditempatkan di tiga lokasi iaitu Harris, Tibnin dan Brasit.

Kesemua anggota Malbatt 3 telah menjalani latihan integrasi pasukan atau dikenali dengan Force Intergration Training (FIT) selama tiga bulan di Pusasda.

Azizan berkata, dengan latihan yang diberikan itu, ia sekali gus memberi ruang persediaan bagi menghadapi cabaran semasa melaksanakan tugas termasuklah iklim yang sentiasa berubah di Lebanon.

"Antara cabaran lain yang perlu dipertimbangkan adalah dari segi keselamatan memandangkan bentuk muka bumi di sana adalah berbeza dengan Malaysia selain amalan hidup dan perbezaan budaya.

" Saya berharap supaya semua anggota dapat membina tali silaturahim serta permuafakatan dengan masyarakat setempat supaya kehadiran pasukan nanti diiktiraf dan disenangi semua," katanya.

Azizan juga mahu setiap yang berkhidmat di bawah panji PBB menghayati konsep berkecuali iaitu dengan matlamat dan objektif utama adalah untuk membantu memulihkan keamanan.

Justeru katanya, setiap anggota Malbatt hendaklah menetapkan fokus untuk bersama-sama dengan Angkatan Tentera Lebanon bagi membawa keamanan di negara itu.

"Oleh itu fahamilah matlamat tugas dan hendaklah sentiasa merujuk pada dasar serta prosedur yang digariskan oleh PBB apabila menghadapi keadaan yang mendesak.

"Kebijaksanaan menghadapi pelbagai situasi bakal membawa manfaat kepada semua," kata beliau.
read more...

Perlawanan Bowling Anjuran YahooGroup


Salam Warga Kelakarian dan YahooGroup sekalian..

Seperti semua sedia maklum, Jiran kita IdamanGroup ada menganjurkan perlawanan Bowling pada 6hb Mac 2011, pukul 10.30am, di Flamingo Ampang.. Jadi kita akan menghantar Team Kelakar bagi memeriahkan lagi pertandingan itu dan kita mesti jadi juara, hehehehe... Ape pun, team paling hapening dan juara longkang perlu dikekalkan, hehehe...

Jadi kepada yang berminat atau sudah ada team, bleh la memberi nama kepada Faiz, kak rynn atau Bangbrongkos utk kami isi dan kemaskini.. Pembayaran boleh dilakukan skrg dan selewat-lewatnya pada 27hb Feb 2011, ini kerana pada 1hb Mac 2011, pihak kami akan serahkan semua duit penyertaan kepada Urusetia Pertandingan.. Harap dapat kerjasama dari semua warga kelakar..

Syarat Utama penyertaan adalah:
1. Setiap team diwakili 4 org, termasuk sekurang-kurangnya seorang wanita.
2. Tiada had umur ditetapkan.
3. Pemain bertaraf profesional tidak dibenarkan menyertai.
4. Yuran penyertaan RM200.00 bagi setiap team. Bagi team yg menarik diri di saat akhir atau tidak dapat menghadirkan diri pada hari pertandingan, yuran penyertaan tidak akan dikembalikan.
5. Penyertaan individu juga diterima. Pengurusan akan membuat team bagi penyertaan individu.

Pembayaran bleh dibuat melalui akaun Faiz...
- Ahmad Faiz Rosli..
- Maybank - 151101125733..
- Call sy dulu sebelum bank in duit tu, ( 0197321150 )
- Selepas bank in, fakskan slip bank tu kepada Faiz. ( 0326983610 - up.. Faiz )..
Klau ada ape2 yg kurang jelas, sila telefon Faiz....

BOLEH HUBUNGI 019-7321150 @
Email Faiz.spain08@gmail.com.
read more...