Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Ahad, 25 Mac 2012

Biar putih tulang, jangan putih mata


Keberanian Leftenan Adnan Saidi dan rakan yang bertempur bermati-matian adalah episod yang kekal dalam lipatan sejarah tanah air.

“Biar Putih Tulang, Jangan Putih Mata”, itulah kata-kata pembakar dan menyemarakkan lagi semangat juangnya supaya tidak gentar menghadapi Jepun, demi mempertahankan Tanah Melayu sehingga titisan darah terakhir.

Apakah perjuangan dan pengorbanan Leftenan Adnan menggadaikan nyawanya dalam usia 27 berbaloi?

Masih adakah anak bangsa pada hari ini, mahu mengikut jejak langkahnya. Pastinya, jika Leftenan Adnan dapat melihat Malaysia hari ini, Allahyarham pasti tidak menyesal mempertahankan negara dengan darahnya.

Keberanian Leftenan Adnan turut diakui General Yamashita yang dikenali sebagai Harimau Malaya. Beliau mengatakan “Jika terdapat 10 Leftenan Adnan, pasti Malaya tak jatuh ke tangan Jepun”.

Iktibar dan pengajaran boleh peroleh dari kisah keberanian beliau adalah semangat cintakan negara hendaklah dengan sepenuh hati. Jika seluruh perajurit negara dan rakyat Malaysia mempunyai semangat seperti beliau, pastinya negara ini tidak mudah dijajah atau ditewaskan musuh. Rakyat Malaysia akan lebih bertanggungjawab dan tidak sesekali menggadaikan maruah demi kepentingan diri sendiri.

Rakyat Malaysia tidak akan sanggup memperjudikan nasib negara untuk perjuangan yang tidak jelas dan merugikan.

Kepada rakyat Malaysia khususnya generasi muda, mereka perlu didedahkan dengan kekuatan sejarah agar tidak sesekali alpa dengan kemakmuran dikecap.

Mereka harus menjadikan semangat Leftenan Adnan sebagai pemangkin kepada perpaduan dan cintakan negara.

Terima kasih kepada pahlawan dahulu yang berjuang untuk mempertahankan negara.

Sama ada nama mereka tercatat atau tidak dalam lipatan sejarah, jasa mereka pasti tidak akan dipersia-siakan.

Sesukar mana pun pengorbanan mencapai kemerdekaan, lebih sukar lagi tanggungjawab mempertahankan negara.

Pada tanggal 14 Februari setiap tahun, akan diangkat sebagai tarikh memperingati gugurnya pejuang tanah air, Leftenan Adnan Saidi dan marilah kita hadiah sekalung doa bagi memastikan Malaysia bebas, aman dan merdeka, Al-Fatihah.

read more...

Biografi - Lt Adnan Saidi

Biografi - Lt Adnan Saidi (1915 - 1942)
Pegawai Infantri, Hero Perang

Antara 13 dan 14 Februari 1942, Singapura menyaksikan satu pertempuran paling sengit yang pernah dikenali dalam sejarah beliau. Kalangan orang-orang yang berjuang dengan berani dalam peperangan itu bagi Pasir Panjang dan kehilangan nyawa mereka yang berusia 27 tahun pegawai infantri, Lt Adnan Saidi. Lt Adnan Saidi dan kontinjen 42 orang dari Batalion 1 dan 2 Rejimen Askar Melayu bertempur tanpa takut untuk mempertahankan Pasir Panjang Ridge. Perjuangan ganas yang diletakkan oleh Rejimen Askar Melayu pada Operasi Komando Malaya dari 8 Dis 1941 hingga 15 Feb 1942.


Selepas dua jam serangan berat dan mortaring, Jepun menyerang Rejimen Askar Melayu yang berkubu di Pasir Panjang Ridge merupakan benteng pertahanan yang terakhir ini, mereka berjuang dengan gagah berani, hebat dan megahnya sehingga ke titisan darah yang terakhir tetapi walaupun ramai rakan sepejuangan telah gugur ke bumi serta ada yang mengalami kecederaan parah, dan dalam masa yang sama musuh telah menghampiri Gap (Pasir Panjang Ridge).

Pertahanan terakhir Singapura dalam pertempuran epik 48 jam, kemuncaknya jatuh ke tangan tentera Jepun.

Kehidupan awal

Dilahirkan 1915 di Kampung Sungai Ramal, Kajang, Selangor, Leftenan Adnan Saidi merupakan anak sulung dalam keluarganya. Adik beliau, Ahmad Saidi dan Amarullah Saidi merupakan terlebih dahulu menjadi askar. Ahmad Saidi terbunuh dalam pertempuran selepas dia memasuki angkatan laut pada tahun 1939. Jepun tenggelam kapal, HMS Pelanduk, dalam perjalanan ke Australia. Amarullah Saidi terselamat dalam peperangan dan kini telah bersara dan menetap di Kajang, Selangor.

Leftenan Adnan Saidi menerima pendidikan di Pekan Sungai Ramal dalam aliran Bahasa Inggeris. Beliau adalah seorang pelajar yang rajin dan cemerlang dalam pelajarannya. Selepas menamatkan pengajiannya, Adnan telah dipilih untuk menjadi guru pelatih dan mengajar di Alma Mater selama lebih dari setahun. Nasibnya telah ditentukan, Adnan Saidi memilih untuk mengejar kerjaya tentera.

Pada tahun 1933, ketika beliau berusia 18 tahun, Adnan Saidi menyertai Askar Melayu. Setahun kemudian, beliau terpilih sebagai rekrut terbaik. Pada tahun 1936, Adnan telah dinaikkan pangkat ke pangkat Sarjan - kenaikan pangkat yang pantas bagi seorang tentera muda. Pada tahun 1937, beliau telah dipilih untuk mewakili platunnya dalam perbarisan tentera istiadat di London untuk menghormati King George VI ke takhta. Tidak lama selepas itu, Adnan Saidi telah dinaikkan pangkat sekali lagi kepada Sarjan Major dan menuju ke Singapura untuk kursus latihan pegawai. Selepas menamatkan pengajian sebagai Leftenan 2, Adnan Saidi dilantik sebagai ketua Platun ke-7, Kompeni 'C'.

Seorang Lelaki Berkeluarga

Sekembalinya dari London, Leftenan Adnan Saidi telah berkahwin dengan seorang guru sekolah dari kampung. Puan Sophia Pakih Muda telah melahirkan tiga orang anak: dua anak lelaki, Mokhtar dan Zainudin (kini tinggal di Seremban dan Johor masing-masing), dan seorang anak perempuan. Anak bongsu daripada tiga beradik, bayi perempuan meninggal dunia di peringkat awal sejurus selepas Singapura jatuh ke tangan tentera Jepun.

Walaupun dengan jadual yang sibuk sebagai pegawai tentera, Lt Adnan Saidi melaksanakan tugas dengan cepat sebagai seorang yang berkeluarga. Beliau mengasihi kanak-kanak lelaki dan sentiasa akan cuba mencari masa untuk anak-anak beliau. Dia membawa mereka untuk berjalan-jalan atau bermain permainan dengan mereka. Permainan bahawa dia bermain dengan kanak-kanak lelaki adalah kasar dan berceranggah. Adnan mahu anak-anaknya untuk membesar sehingga sukar. Dalam satu temu bual dengan Berita Harian (9 Sept `95), Mokhtar Adnan menyifatkan bapanya sebagai :

"Bapa saya tidak bercakap banyak. Beliau adalah seorang lelaki yang tegas dan percaya dalam disiplin. Dia sentiasa serius dan garang lagi mempunyai hati yang baik. Seolah-olah menjadi 'cahaya' yang menerangi mukanya."

Pada akhir 1941, Lt Adnan Saidi telah dihantar ke Singapura dan membawa bersama keluarganya. Mereka tinggal di sebuah rumah besar di luar Pasir Panjang, dalam kawasan yang dikhaskan untuk keluarga Rejimen Askar Melayu. Apabila cakap - cakap perang menjadi semakin dekat dan Jepun mula persiapan untuk menyerang Singapura, Lt. Adnan menghantar keluarganya kembali ke kampung mereka di Kajang. Ia adalah satu hari cuba untuk Lt Adnan - isterinya, Sophia telah membawa anak ketiga mereka. Pemuda-pemudi mencium tangan bapa mereka dan beliau mengingatkan mereka untuk menjadi baik. Ia adalah kali terakhir mereka bersama.

Kebakaran dan Kematian di Bukit Candu

Pertempuran di Pasir Panjang lebih dikenali sebagai "Battle of Bukit Candu". Candu Hill atau Bukit Candu dalam bahasa Melayu, telah dinamakan sempena kilang memproses candu yang digunakan untuk berada di kaki bukit. Pertempuran sengit telah didahului hari awal. Askar-askar sudah lali dengan pertempuran Tentera Jepun ke 25 yang terkenal telah pesat terharu kedudukan pertahanan strategik di Singapura. Bukit Candu ditandakan perimeter pertahanan muktamad. Ia merupakan kedudukan pertahanan penting di Singapura selama dua alasan strategik: ia diabaikan pulau Singapura ke utara dan kedua, jika Jepun menokok mengawal permatang, ia memberikan mereka laluan langsung ke kawasan Alexandra. British Army mempunyai peluru utama dan depot bekalan, hospital tentera dan lain-lain pemasangan utama yang terletak di sana. Pertahanan gempal rabung adalah kritikal di mana-mana kos.

Pertahanan rabung telah diamanahkan kepada Kompeni 'C'. Kompeni 'C' adalah sebahagian daripada 1 dan 2 Rejimen Askar Melayu yang membentuk Briged Infantri Melayu 1, Rejimen British 2 Loyals dan Briged India 44. Pada 13 Februari 1942, Bahagian retak Chrysanthemum Tentera Imperial Jepun di bawah Lt. Gen. Renya Mutaguchi mengalihkan perhatian mereka kepada bahagian selatan pantai Singapura - Pasir Panjang Ridge. Pada pagi itu, rabung banyak dihujani dengan sokongan udara, mortar berat dan tembakan meriam. 'C' coy dan Lt Adnan Saidi ditempatkan di Perkampungan Pasir Panjang. Tentera Jepun terpaksa berundur dalam menghadapi tentangan sengit daripada 'C' coy. Adnan dan orang-orangnya telah membina tembok pertahanan Rejimen di kawasan tanah tinggi, yang dikenali sebagai Gap. Walaupun lebih banyak daripada tentera Jepun di bawah Major Kimura tidak boleh melepasi perimeter pertahanan Jurang itu.

Pada tengah malam, 14 Februari 1942, Kompeni 'C' menerima arahan untuk bergerak ke kedudukan pertahanan baru - PT. 226, Bukit Candu. Lebih ramai askar ditambah kepada pasukan Lt Adnan - seramai 42 orang. Selepas melakukan tinjauan teliti di semua sudut kawasan, Lt Adnan Saidi telah mengarahkan orang-orangnya untuk memperkukuhkan lagi dinding pertahanan mereka dengan beg pasir. Bukit itu dikelilingi dengan beg pasir.

Pada awal petang 14 Februari, Tentera Jepun melancarkan serangan mengejut. Dari Jalan Pepys membawa yang susah untuk Pt.226, Lt Adnan Saidi memerhatikan satu kontinjen "tentera Sikh" daripada Tentera British-India menghampiri. Membezakan dirinya sekali lagi, mata tajam Lt Adnan dan fikiran cepat perasan bahawa sesuatu yang tidak kena apabila dia memerhatikan pasukan tentera di dalam serban, memajukan dalam kumpulan merangkak dan bukannya bertiga biasa Tentera British. Melihat melalui muslihat, Lt. Adnan Saidi dan tenteranya melepaskan tembakan dan sampai mati mencederakan kira-kira 20 tentera pada jarak dekat. Tentera Jepun berundur.

Dua jam kemudian, Jepun melancarkan serangan habis-habisan dalam jumlah yang besar. Serangan balas oleh Lt Adnan Saidi dan tenteranya. Askar Melayu berjuang bermati-matian dalam pertempuran tersebut, mereka berjuang sehingga kehabisan peluru. Ada yang terkorban dalam keadaan mengerikan dan menyayat hati.


Kematian Patriot 1

Pertempuran sengit di Bukit Candu. Semua jenis senjata digunakan, termasuk bom tangan dan senjata automatik. Lt Adnan sendiri mengendalikan senjata Lewis. Dalam banyak kes, askar yang terlibat dalam pertempuran sengit tangan-tangan menggunakan bayonet mereka. Namun, mereka berdiri alasan yang mereka menggagalkan musuh mereka. Dalam pertempuran yang berikutnya, lelaki dan pegawai jatuh.
Adnan mengalami kecederaan parah namun menolak untuk berundur dan sebaliknya memberanikan orang-orangnya berjuang untuk ke titisan darah yang terakhir. Dia langsung tidak memperdulikan bahaya yang datang sebaliknya melawan dengan berani.

Tan Sri Dato 'Mubin Sheppard, 86, seorang bekas pegawai dan bekas POW, berkata rakannya Lt Adnan:

"Beliau telah banyak mengatasi serangan oleh Tentera Jepun. Mereka mengebom dia tetapi dia berjuang garang dan dikenakan kerugian yang besar kepada mereka Adnan tidak pernah menyerah kalah di bawah mana-mana keadaan. Dia telah benar-benar berdedikasi, malah sebelum pertempuran, beliau mengguna pakai moto untuk platunnya "Biar putih Tulang, jangan putih mata" -. kematian sebelum menghina "

Korporal Yaakob, yang memenangi Pingat Gallant kemudiannya, adalah salah satu daripada beberapa yang terselamat Bukit Candu. Dalam kacau-bilau pertempuran, dia jatuh dan mendarat di atas mayat mereka yang terkorban. Beliau terselamat dari maut dengan meletakkan gerakan di kalangan timbunan mayat dan menyaksikan kematian mengerikan Adnan Saidi. Musuh yang menang berjaya menawan Lt Adnan. Marah oleh rintangan pertempuran sengit, ketua platun itu diseret dan ditolak ke gunnysack 1. Tentera Jepun kemudiannya telah menggantungkan kakinya pada pokok ceri. Marah dengan kematian rakan-rakan seperjuangannya mereka, Tentera Jepun menikam Lt Adnan dengan bayonet. Dalam beberapa kejadian, lehernya telah dikelar berulang kali. Dalam keadaan Koperal Yaakob 'kematian', beliau menyaksikan perbuatan mengerikan ini. Selepas pertempuran, tiada siapa telah dibenarkan untuk menjatuhkan badannya untuk dikebumikan. Tiada siapa yang berani. Beberapa sumber mendakwa bahawa badan cacat Lt Adnan Saidi telah dibakar menjadi abu.

Haji Burhan Muslim, yang tinggal berhampiran Bukit Candu, telah memanjat bukit candu dengan sepupunya beberapa hari selepas pertempuran tersebut. Dalam satu banglo putih yang berdiri di atas bukit Lorong Pepys, dia melihat badan-badan yang dismembered Askar Melayu di mana-mana. Dalam salah satu bilik, meletakkan tubuh seorang tentera Melayu. Lehernya telah dikelar beberapa kali. Dengan pakaian seragam yang telah basah dengan darah. Berdasarkan kepada lencana yang terdapat pada pakaian seragamnya, Haji Burhan percaya bahawa dia adalah seorang pegawai berpangkat tinggi. Beliau merasakan bahawa orang itu Lt Adnan Saidi.

Mimpi Ngeri Berterusan

Keluarga Adnan telah dimaklumkan kematiannya melalui telegram 1. Beberapa hari selepas itu, Puan Sophia telah melahirkan anak ketiga mereka. Tidak lama selepas itu, bayi perempuan meninggal dunia.

Mimpi ngeri tidak berakhir di situ untuk keluarga Lt Adnan. Jepun mula memburu keluarganya. Seorang jiran telah memberi amaran bahawa Jepun sedang mencari keluarga Adnan Saidi. Mereka akan dibunuh juga. Bimbang bahawa Jepun akan dapat mengesan keluarganya, Amarullah Saidi terpaksa memberikan gambar-gambar dan barang-barang kepunyaan abangnya. Tidak ada sesiapa yang berani untuk menyimpan barang Lt Adnan. Hari ini, perkara-perkara yang hanya bapanya yang Mokhtar Saidi mempunyai tiga pingat yang telah dianugerahkan kepada Adnan oleh British.

Pada tahun 1949, Puan Sophia menjadi sakit dan meninggal dunia. Anak-anaknya telah dipupuk.

Kent Ridge Park

Pada tahun 1995, plak peringatan perang di Drive vigilante, Kent Ridge Park, telah didirikan untuk menghormati semangat juang dan semangat patriotisme di Lt. Adnan Saidi dan Briged Melayu.

Ada walaubagaimanapun merasakan bahawa laman plak bukan tempat sebenar pertempuran. Haji Burhan Muslim, bekas seorang penduduk Bukit Candu, percaya bahawa pertempuran sebenar berlaku satu kilometer dari Kent Ridge Park.

Patriotisme wira Lt Adnan Saidi akan menjadi sukar untuk melupakan: Müzik di dinding ruang memorial utama kehancuran War Cemetery adalah No. 385 - "Lt Adnan Saidi".
read more...

TDM : Pahlawan Iban Kanang anak Langkau

Kanang anak Langkau (lahir 1945) ialah pahlawan dan askar Malaysia yang terkenal. Berasal daripada komuniti Dayak (Iban) di Sarawak, beliau adalah daripada Rejimen Renjer Dirajadan merupakan Sarjan Mejar Rejimen kepada 8 Renjer dalam Angkatan Tentera Malaysia. Kanang dianugerahkan dengan pingat-pingat Panglima Gagah Berani dan Seri Pahlawan Gagah Perkasa oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Ahmad Shah pada 3 Jun 1981.

Dilahirkan di Julau, Sarawak, Kanang menyertai perkhidmatan Renjer Sarawak sebagai Pengesan Jejak Iban pada 21 April 1962. Beliau diserap ke dalam Renjer Malaysia apabila Persekutuan Malaysia diisytiharkan pada 16 September 1963. Kanang menyiapkan perkhidmatannya selepas 21 tahun sebagai Pegawai Waran 1.

Menyusuli kematian seorang askar di kawasan Tanah Hitam, Perak, akibat serangan oleh pihak komunis pada 8 Februari 1980, Platun Perisikan Pertempuran Unit dalam Renjer Diraja Batalion Ke-8 di bawah pimpinan Kanang ditugasi untuk mencari-cari dan memusnahkan kumpulan komunis. Mereka menjejaki pihak musuh selama 11 hari di rupa bumi yang sudah biasa kepada pihak musuh. Pada sekitar 1500 jam waktu petang 19 Februari 1980, platunnya dapat menganggar kedudukan pihak musuh yang berhampiran.

Bagaimanapun, mereka kemudian menyedari bahawa mereka telah membuat kesilapan dan telah memasuki kawasan pihak musuh apabila mereka menjumpai tali pintal komunikasi yang menghubungkan tempat terpencil sentri dengan pasukan utama pihak musuh. Tali pintal itu biasanya diikat pada sebatang pokok yang rimbun atau tin kosong supaya sentrinya boleh menarik perhatian pasukan utama tentang sebarang penceroboh.

Kanang yang ketika itu berada sejauh 8 meter daripada tempat sentri pihak musuh melancarkan serangan pada rusuk kanannya. Beliau kemudian mendapati bahawa pasukan utama pihak musuh berada di rusuk kirinya dan menyerang rusuk kiri dengan serta merta.

Dengan itu, beliau berjaya menumpaskan pihak musuh, dengan seorang musuh tercedera ditangkap dan lima orang komunis dibunuh. Seorang askarnya mengalami cedera parah manakala Kanang pada dirinya ditembak sebanyak tiga kali tetapi terselamat dan akhirnya kembali untuk meneruskan perkhidmatannya.

Beliau hampir menemui ajal selepas peluru musuh mengenai jantung merosakkan satu buah pinggangnya, terburai usus perut dan terlantar di hospital selama 14 bulan.
read more...