Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 20 Ogos 2010

Salleh Gregor Samsa Hina Islam

Dipetik dari blog Albanjari Online

11 Ramadhan 1431H / 21 Ogos 2010

Salleh Gregor Samsa - LAKNAT atas kamu !

7:30 AM Posted by radens albanjari

Di Florida, gereja dah pilih tarikh untuk 11 September 2010 sebagai hari membakar al-Quran. Akibatnya bukan saja orang islam yang marah, malah orang gereja juga tidak suka provokasi melampau semacam itu.

Di Malaysia pula, ada kumpulan dah mula karang KITAB baru. Hahaha..! Apa punya sengal..! Siap nak himpun 20-30 ribu pengikut. Macam ler Malaysia ni mak bapak dia punya, nak buat ikut suka hati diorang. Siap letak tajuk mahu beri pengampunan pulak dihujung GIG agama baru tu nanti. Nampaknya Malaysia akan menerima seorang lagi Tuhan baru. Dulu ada Ayah Pin, Sekarang Tuhan baru tu pula bernama Salleh Gregor Samsa.

Nama Salleh tu dah cantik dah..! Mungkin itu juga niat mak dia masa kena tindih dengan bapak dia dimalam hari melayar bahtera cinta, yaa..betul la tu memang ikhlas nak letak nama tu agaknya. Dengan harapan anaknya akan menjadi seorang yang soleh kepada agama. Rupanya silap hitung. Si Salleh ni terlebih soleh plak..siap nak bikin kitab beb!

Sedangkan zaman Jahiliyyah Arab dulu pun, berbuih otak kafir Quraisy nak tiru al-Quran, ini kan pulak budak melayu yang hingus tak cukup kering.

Syaitan sesat mana yang dah kotorkan otak budak ni. Mungkin dah banyak sangat telan air setan kot, yg jadi macam tu punya sengal. Lu tak mau puasa..itu lu punya hal la mangkuk. Tak payah nak kutuk orang yg istiqomah berpuasa. Lu nak pegang botol tu lu sorang2 pegang ler..tak payah nak letak tangan lu yg kotor tu sama dengan orang lain.

Kalaulah Malaysia ni praktiskan Undang-Undang Syariah Islam, sure aku dulu yang seru 'bunuh jer..' mamat sesat ni dari terus sesatkan orang lain dengan ideologi dia yang jelas terpesong. Tapi oleh kerana masih sedar bahawa Malaysia dinaungi oleh Undang2 Lord Reid yang sekular, maka adalah wajar..tangkap dan siasat mamat sengal tak cukup 'hun' ni. Publik pun nak dengar juga hebat mana mamat ni dengan 'kitab' dan wirid-wirid power dia tu. Orang pejabat agama wajar alert dengan aktiviti-aktivi yang jelas tidak sihat dan boleh menganggu ketenteraman awam.

Hina orang islam berpuasa, sama dosanya dengan menghina perintah Allah swt. Orang yang hina perintah Allah swt..apa hukumanya? Ustaz MRK albanjari dan Ustaz Albanjary boleh bagi khutbah detail nanti. Cilakak punya Salleh !

Teringat penulis Norway yang mati kering 2-3 tahun sudah, gara-gara hina Nabi Muhammad SAW. Geram betul aku pagi ni..!! Cerita lanjut sila LIHAT DI BAWAH

Aug 18, 2010

Mission Terjah Blog Dan Gambar Sebenar Salleh Gregor Samsa Berjaya...!!!

Salam Semua.. Nama Salleh Gregor Samsa *Aku Gelarkan Dia Salleh Glukosa* Kini Mulai Popular. Cerita Mengenainya Budak PraMatang Ini Kini Menjadi Satu Isu Hangat Bagi ParaPara Sakura Blogger Dan Forum Yang Begitu Prihatin Denganya.. Dan Seperti Yang Kita Sedia Maklum, Salleh Gregor Samsa Mempunyai Facebook Dan Dua (2) Buah Blog Peribadi Tempat Dia Melepaskan Segala Kandungan Yang Terpendam Di Nalurinya Sebagai Seorang "FreeThinker" Dan Berjiwa PunkRock...

Malangnya, Kedua-Dua Blognya Kini Telah Di'Private'kan Bagi Mengelakan Sebarang Kejadian Baling Kasut Terjadi Kepadanya.. Tapi.. Berita Baik Kepada Pembaca Blog Ini.. Aku Sempat Menerjah Blog Beliau Dan Mengopy (Copy) Sedikit Entry Dan Gambar Dari Blog Miliknya (http://bintangkertas.blogspot.com). Oh! Salleh Gregor Samsa, Benci Betul Kamu Kepada Orang Melayu Dan Islam... Kenapa Bah...??? Sambung Membaca Di Sini >>

Klik Pada Gambar Untuk Pembesaran Tulang

Di Sebabkan Perasaan Ingin Tahu Yang Bembuak-buak, Aku Meluangkan Membazikan Masa Hampir 1 Jam Bagi Membaca Setiap Entry Yang Di Tulis Carut Oleh Salleh Gregor Samsa Di Blog http://bintangkertas.blogspot.com Miliknya *Thanks To acot For The Guide* Sambil Meneka Yang Mana Satukah Gerangan Jejaka Yang Mengelarkan Dirinya Sebagai Salleh Gregor Samsa Itu..

Dah Macam Pesta Gay La Pulok....!!!!

Page By Page Aku Selak Sambil Matu Ku Terkebil-Kebil ( Membaca + Kepedihan Mata Akibat Suhu AirCond Di Tempat Kerja Yang Begitu Sejuk Hingga Ke Tahap Sejuk Beku ) Setiap Perkataan Yang Di Tulis Olehnya Disusunya Dengan Begitu Rapi Sekali.. Mungkin, Pengalaman Menulis Blog Selama 4 tahun *Dari Tahun 2006* Membuatkan Gaya Penulisanya Agak Unik Dan Tidak Menjemukan Si Pembaca.


Dan Tidak Dapat Menafikan, Yang Salleh Gregor Samsa Ni Boleh Di Kategorikan Sebagai Seorang Blogger Hebat... Selain Daripada Gaya Penulisan Yang Power, Di Setiap Entry Yang DiTulis Olehnya Turut Di Hiasi Dengan Pokok-pokok Photo-Photo Punk Band Dari Luar Negara, GIG Yang Mereka Hadiri, Gambar Berunsur Ketuhanan *Yang Ni Memang Tak Bleh Blah...* Dan Macam2 Lagi...
AMARAN : Setiap Gambar Dan Entry Yang Di Tulisnya Bakal Membuatkan Seseorang Itu Berfikir Panjang... Jangan Baca Jika Iman Tak Kuat.. Hehehe...


Akhirnya, Daripada Petunjuk Dan Hasil Titik peluh Daripada Pembacaan Blognya Selama Hampir 1 Jam. Aku Berjaya Menemui 3-4 Keping Gambar Sebenar Salleh Gregor Samsa Yang Bakal Membuatkan Gadis2 Di Luar Sana Tak Tidur Lena...
Hehehe... Nah... Hambik Nih...


Yang Mana Satu Salleh Gregor Samsa ??? Korang Kena Baca Di Blog Salleh Gregor Samsa Yang Aku Dah Upload Kat MediaFire Ni... Download Dan Open With WinRAR.... Lepas Baca, Kompom Korang Akan Jatuh Cinta Dengan Salleh Gregor Samsa Ni... Selamat Mencuba....


Kepada Yang Masih Samar2 Atau Tidak Mengenali Si Salleh Gregor Samsa Ni, Korang Boleh La Ke
Entry Sebelum Ini...


P/s : Download Salleh Gregor Samsa Untuk Membaca Blog Bintangkertas Ini...
P/s/s : Thanks Kepada Mereka Yang Link Ke Blog Ini... Thanks Dude..
P/s/s/s : Mp3 Lagu Raya Dah Ada Ke Blom...?? Kalau Takde, Downlod La kat Sini...

read more...

Khamis, 19 Ogos 2010

Tujuan Bernikah

Berhubung dengan persoalan kahwin atau nikah ini, kita perlu mengetahui apakah tujuan kita kahwin. Bagi orang Islam yang sebenar, tujuan perkahwinannya atas mencari keredhaan Allah, bukan sekadar ikut-ikut atau bertujuan untuk berseronok-seronok.

Oleh itu niat kita hendak mendirikan rumahtangga kita itu mestilah betul seperti yang dikehendaki oleh Allah swt. Kalau niat mendirikan rumahtangga tidak betul mengikut kehendak Allah dan Rasul, maka keluarga yang didirikan tidak akan mendapat pimpinan dari Allah swt.Sekiranya kita sudahpun mendirikan rumahtangga, tidak salah kalau niat ini kita perbetulkan semula.

Niat yang pertama yang mesti kita pasang dalam mendirikan rumahtangga kita ialah untuk mendapat sebanyak-banyak anak yang soleh.

Allah dan Rasul memang menghendaki niat seperti ini kerana muka bumi ini adalah diserahkan oleh Allah swt kepada manusia-manusia untuk ditadbirkan dengan baik mengikut peraturan-peraturan yang telah Allah berikan.

Manusialah yang telah dijadikan oleh Allah sebagai khalifah di muka bumi ini. Firman Allah swt yang bermaksud:

"Aku hendak jadikan khalifah-khalifah di muka bumi ini."

Rasulullah saw juga penah bersabda:

`………..kerana aku berbangga di hari kiamat nanti dengan ramainya umat-umatku dibandingkan dengan umat Rasul-Rasul sebelumku."

Yang dimaksudkan dengan umat di sini ialah hamba-hamba Allah yang patuh dan tunduk kepada perintah-perintah Allah serta yang beriman kepada Allah dan Rasul.

Adalah hikmah dan rahsia pada ramainya bilangan isteri Rasulullah saw itu ialah supaya menggemarkan umat Islam pada membanyakkan bilangan umat Islam.

Jelas pada kita betapa Allah dan Rasul memang mengkehendaki umat yang ramai dan kerana itu Allah sediakan nikmat-nikmat yang banyak untuk manusia. Dan dengan sebab itulah, apa saja yang ada di muka bumi ini, samada kita sedar atau tidak, semuanya adalah untuk kita. Ini dijelaskan sendiri oleh Allah swt di dalam firmannya yang bermaksud:

"Dialah Tuhan, yang menjadikan apa saja di atas muka bumi ini untuk kamu (manusia)."

Perlu kita ingat bahawa Allah amat mengetahui rancangan kita dalam merancang keluarga. Contohnya,kita tidak mahu anak yang banyak., kita makan pil-pil atau sebagainya.

Hakikatnya perbuatan kita itu adalah menipu Allah swt.Muslihat itu Allah amat mengetahui dan akibatnya,Allah akan lebih menipu daya kita. Buktinya, ada setengah-setengah wanita itu, kerana terlalu hendak merancang keluarga, langsung Allah tidak kurniakan anak kepadanya.

Ada sesetengah wanita itu, kerana terlalu hendak merancang anak supaya dapat anak yang sedikit, apabila dia melahirkan anak, lahir anak-anak kembar yang banyak. Jadi haruslah kita sedar siapakah Allah yang hendak kita tentang kehendak dan kekuasaannya.

Bukan sedikit anak itu yang menjamin kebahagiaan hidup kita. Malah, anak yang banyak yang kemudiannya soleh-soleh pula, dia akan mendatangkan kebajikan dan memberi kebahagiaan hidup kita, bukan saja di dunia,bahkan di akhirat juga. Jika anak itu mati semasa kecil, dia akan mendatangkan syafaat kepada ibubapanya.

Jadi, niat yang pertama dalam kita hendak mendirikan rumahtangga ialah niat untuk mendapat anak sebanyak yang boleh. Pasanglah niat ini baik-baik kerana, kalau pun pada pelaksanaannya, ia tidak boleh dilakukan,namun pahalanya telah Allah catatkan.

Niat yang kedua dalam kita mendirikan rumahtangga ialah bahawa kahwin itu dapat menghilangkan nafsu yang jahat dan yang rakus, khususnya nafsu syahwat terhadap wanita-wanita yang tidak halal bagi kita.

Melalui perkahwinan akan dapat mengelakkan diri kita daripada tindakan nafsu syahwat yang jahat. Melakukan perkara yang halal dengan niat untuk mengelakkan diri daripada perkara yang haram merupakan satu kebajikan yang akan membawa pahala dari Allah. Rasulullah sawbersabda yang maksudnya:

"Pada kemaluan seseorang kamu itu pun adalah sedekah."

Apabila seseorang itu berkahwin dengan niat ini,ia memilih jalan yang dihalalkan oleh Allah dan telah dicontoh oleh Rasulullah saw untuk memenuhi keinginan semulajadi.Ia mengatur dan menyusun perhubungan tadi mengikut lunas-lunas Islam.Dengan sebab itulah, Allah telah menghalalkan pernikahan dan mengharamkan perzinahan.

Niat yang ketiga dalam kita hendak mendirikan rumahtangga ialah bahawa kahwin itu akan menyelesaikan masalah hati daripada mentadbir rumahtangga.

Dengan berkahwin, seseorang itu tidak akan menumpukan perhatiannya dalam menghadapi rumahtangga, terhadap ibadah kepada Allah terutamanya di dalam sembahyang.Kerana segala perurusan rumahtangganya sudah diselesaikan oleh isteri daripada memasak makanan,mambasuh pakaian, mengemas dan sebagainya, sekiranya seorang isteri itu tidak bekerja makan gaji. Isteri yang solehah dan yang beragama itu, dia akanmenyelesaikan semua urusan rumahtangga.

Dalam hal ini Rasulullah saw pernah mengingatkan kita dalam sabdanya yang bermaksud:

"Perempuan itu dinikahi dengan empat sebab: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Tetapi hendaklah kamu pilih yang kuat beragama, nescaya dia menguntungkan kamu."

Rasulullah menyuruh kita memilih yang beragama kerana perempuan yang beragama itu sempurna Islamnya dan sempurna ihsannya. Ini adalah syarat agama atau rukun beragama iaitu iman, Islam dan Ihsan.

Apabila kita hendak berkahwin, terpaksalah kita mencari perempuan yang sempurna agamanya kerana beragama itu adalah salah satu sifat wanita-wanita solehah.

Niat yang keempat dalam kita hendak mendirikan rumahtangga ialah bahawa kahwin itu boleh menghiburkan hati kita.

Dengan kita kahwin, pada isterilah tempat kita berhibur-hibur dan berseronok-seronok serta bergurau senda dan bermanis muka. Dengan demikian akan menenangkan hati kita serta memberi kegembiraan kepadakita lantaran kita dapat menumpukan sepenuh kusyuk kepada ibadah kita dengan Allah swt terutamanya di dalam sembahyang yang mana merupakan ibadah yang terpokok.

Sedangkan untuk mendapat kekusyukkan di dalam sembahyang itu adalah yang paling susah sekali selagi kita tidak dapat hadir hati di dalam sembahyang. Kalau hati sentiasa resah dan gelisah, maka akan bertambahberserabutlah sembahyang kita.

Sebab itulah, hati kita ini perlu diberi hiburan dengan senda gurau kita terhadap isteri. Malah bukan dalam sembahyang saja, kita dapat mengusahakan kekusyukkan beribadah bahkan puasa juga tidak akansempurna kalau hati kita tidak tenang.

Puasa yang sempurna itu ialah apabila hati kita tidak teringat kepada perkara-perkara yang boleh melalaikan kita kepada Allah swt seperti kita teringat kepada dunia, kepada wanita-wanita dan sebagainya.

Dan akhirnya, niat yang kelima yang hendak kita pasang apabila kita hendak mendirikan rumahtangga ialah dengan niat untuk melawan hawa nafsu. Ia bererti yang apabila kita telah mempunyai isteri, kita terpaksa berlawan dengan kewajipan-kewajipan menjaga dan mendidik anak isteri.

Dalam hal ini Rasulullah saw pernah mengingatkan kita tentang sifat-sifat seorang perempuan itu bahawa kata baginda, perempuan-perempuan itu adalah dijadikan daripada tulang rusuk yang bengkok yang kalau kamuluruskan ia dengan cara paksa dan mendadak, ia akan patah. Sebab itu, hendaklah di jaga isteri itu dengan bijaksana.

Satu daripada tugas kita dalam melawan nafsu ini ialah dalam menghadapi kelakuan-kelakuan isteri yang tidak selaras dengan syariat. Memang sudah demikian Allah jadikan kamu perempaun mempunyai nafsu lebih daripada lelaki.

Nisbah kalau nafsu itu ada sebanyak 10, 9 daripadanya adalah pada kaum perempuan dan satu pada kaum lelaki.Sedangkan nafsu itu sentiasa mengajak manusia berbuat jahat. Ertinya, kejahatan sajalah yang mempengaruhi kaum-kaum perempuan. Oleh itu, tugas kita bila berhadapan dengan isteri adalah berat dan itulah mujahadah kita dengan nafsu.

Sejauh mana kita berjaya memimpin anak isteri kita ke jalan yang diredhai Allah hingga mereka dapat melaksanakan syariat Allah, maka di situlah nilai pahala yang tinggi bagi kita di sisi Allah swt.

Di sinilah akan lahirnya sifat sabar pada suami iaitu kenalah banyak bersabar dalam menghadapi ujian yang didatangi oleh isteri, selain daripada terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai ujian yang lain.Firman Allah swt yang maksudnya:

"Sesungguhnya orang yang sabar itu diberi ganjaran tanpa hisab."

Demikian lima niat yang hendak kita pasang di dalam diri kita semasa kita hendak mendirikan rumahtangga.Lima niat ini adalah yang paling kurang selain dari niat-niat baik yang lain seperti niat untuk mencari rezeki yang halal untuk anak isteri dan lain-lain.

Kalau sekiranya kita ada mempunyai 5 niat yang betul dan baik ini, maka di situlah Allah akan bantu kita dan akan memberi taufik dan hidayahnya kepada kita untuk kita dapat melahirkan satu rumahtangga yang aman dan bahagia yang selaras dengan kehendak syariat Allah swt.
read more...

Perkahwinan, tujuan dan falsafahnyaDi mana rahsia kebahagiaan suami isteri?


Assalamualaikum warahmatullah

Sebelum saya menghurai tajuk ini, saya awali tulisan ini dengan beberapa pertanyaan lebih dahulu. Dari pertanyaan-pertanya an itulah setiap orang yang membaca tulisan saya ini akan dapat memberi jawapan masing-masing dan dari jawapan masing-masing itulah bertitik tolak rahsia yang sebenarnya kebahagiaan suami isteri atau berlaku sebaliknya, baik bagi yang sudah berkeluarga, yang belum atau pun yang bakal berkeluarga, insya-Allah.

Di antara pertanyaan-pertanya an yang saya ajukan adalah seperti berikut:

 1. Mengapa saudara-saudari menikah atau ingin menikah? Apa tujuan saudara-saudari menikah?
 2. Lelaki atau perempuan bagaimana yang telah dipilih atau akan dipilih untuk menjadi suami atau isteri? Adakah:
 • kerana kecantikannya atau rupanya. Kalau lelaki, kerana tampan atau gagahnya?
 • kerana kekayaannya?
 • kerana keturunannya?
 • kerana agama dan akhlaknya?
Mengapa menikah?

Ramai di kalangan umat Islam terutama di akhir zaman, di zaman moden dan sains teknologi canggih ini akan memberi jawapan bahawa mereka menikah kerana ingin bersenang-senang dan memuaskan nafsu. Kalau tidak menikah kita akan terasa sepi.

Baiklah, kalau kerana itulah setiap lelaki dan perempuan itu menikah ertinya kita akan atau telah menempuh jalan yang salah, jalan yang menjatuhkan taraf kita sebagai manusia, jalan yang mana di awal niat menikah lagi kita telah membuka pintu kehancuran rumahtangga baik kita sedar atau tidak.

Kenapa dan mengapa?

Pertama: Kita telah setarafkan diri kita sebagai haiwan. Haiwan berhubungan kelamin tidak ada tujuan lain selain kerana melepaskan nafsunya semata-mata. Tidak ada tujuan-tujuan selain seks itu saja.

Kedua: Kalau menikah dengan tujuan nafsu semata-mata, ini amat berbahaya kerana sekiranya kemahuan kita sudah tidak ada lagi dengan isteri kita atau suami kita disebabkan kita sakit, atau isteri kita sakit, atau setelah isteri sudah tua, atau setelah kecantikannya sudah pudar, di waktu itu keinginannya sudah tidak ada lagi untuk perhubungan kelamin, mungkin kita ceraikan dia atau isteri minta cerai.

Kalaupun tidak bercerai kerana memandang anak-anak sudah ada dan tidak mahu berpisah dengan anak-anak, di waktu itu kemesraan sudah tidak ada lagi. Hubungan suami isteri sudah tentu renggang. Masing-masing mudah buat onar, mudah tersinggung, mudah benci, mudah marah-marah, maka terjadilah krisis rumahtangga tidak habisnya. Kemudian hal ini akan memberi pengaruh terhadap psikologi anak-anak. Oleh kerana itu menikah dengan tujuan hiburan seks semata-mata tidak akan dapat membangun keluarga yang bahagia lebih-lebih lagi masyarakat yang bahagia.

Perempuan atau lelaki seperti apakah pilihan kita?

Dalam memilih jodoh baik lelaki atau perempuan, terjadiah pemilihan itu dari berbagai-bagai sudut dan aspek:

1. Pilih kerana kecantikan

Ada orang memilih kerana kecantikan, itu kalau lelaki. Kalau perempuan kerana kegagahan dan tampannya seorang lelaki. Kalau itulah yang menjadi target, hal ini amat berbahaya. Bahayanya itu kalau tidak terjadi dalam jangka pendek mungkin akan terjadi dalam jangka panjang. Kerana kalau seorang perempuan itu sudah tidak cantik lagi dan suami sudah tidak tampan, mungkin kerana selalu sakit, atau kerana kerja berat, sudah menghilangkan kecantikan atau ketampanannya, atau setelah berumur sudah tentu hilang kecantikan. Pada waktu sudah hilang kecantikan, daya tarik sudah tidak ada untuk hubungan suami isteri sebab berahi sudah lemah. Lebih lagi di luar rumah seperti di tempat kerja, pergaulan laki-laki perempuan pun bebas, rangsangan kepada perempuan atau lelaki lain lebih daripada isteri atau suami sendiri, sehingga di waktu itu mudah saja bertengkar atau bercerai.

Kalau tidak bercerai pun oleh kerana anak sudah banyak kerana tidak mahu berpisah dengan anak-anak, namun hubungan suami isteri sudah tidak indah lagi. Kerenggangan dan marah-marah pun mudah berlaku. Singgung menyinggung pun terjadi. Mudah saja benci membenci. Kalau begitu di manalah indahnya berkeluarga di waktu itu dan ini juga sangat memberi tekanan psikologi kepada anak-anak. Anak-anak akan menjadi korban, mungkin mereka akan menjadi liar, jauh dengan orang tua, benci tinggal di rumah, suka mencari hiburan di luar rumah, maka mudahlah terjebak dan terlibat dengan narkoba, rokok, minuman keras, bohsia, bohjan, melepak, mungkin terlibat dengan zina dan berbagai kriminalitas kerana berasal daripada rumahtangga yang tidak bahagia dan tidak harmoni.

2. Pilih kerana kekayaan

Ada orang memilih jodoh baik lelaki atau perempuan kerana kekayaannya. Dia mungkin kaya kerana gajinya besar, kerana dia dari keturunan orang kaya atau sebab-sebab lain. Ini juga amat berbahaya.

a. Mana tahu dengan takdir Allah Taala, si isteri atau suami itu dipecat. Boleh jadi kekayaan yang ada itu habis atau dia jatuh miskin kerana berbagai-bagai sebab yang dapat saja terjadi. Di waktu itu sudah tentu akan terjadi kerenggangan di antara suami isteri. Mulailah tidak senang satu sama lain, benci-membenci pun dapat terjadi. Masam-masam muka pun terjadi. Pertengkaran dan krisis rumahtangga pun terjadi. Pintu perceraian pun terbuka.

Kalau tidak bercerai pun hal ini dilakukan kerana tidak mahu berpisah dengan anak-anak atau kerana hendak menjaga status diri. Tapi apalah ertinya lagi rumahtangga yang sentiasa bergolak dan bergelora macam air laut yang sentiasa bergelombang. Yang akan lemas adalah anak-anak yang tidak berdosa, anak-anak juga akan mengalami seperti yang sudah kita ceritakan di atas.

Biasanya seorang lelaki menikah dengan perempuan kerana kekayaannya, si isteri tidak begitu hormat dengan suaminya. Ini kerana dia merasakan bahawa dialah yang menanggung suaminya. Atau kalau dia tidak menanggung pun, dia merasakan dapat berdikari tanpa pemberian suami. Ada suami atau tiada suamikah, dia sanggup hidup sendiri kerana memiliki kekayaan.

Dengan sebab itu lama-kelamaan taat dan setianya kepada suami itu akan berkurang. Bahkan kalau suami itu bersandar hidup dengan isteri, isteri biasanya memperbudak suaminya sesuka hati. Di arah ke sana, arah ke sini, suruh itu, suruh ini, dia akan kontrol suami sesuka hati (queen control). Akhirnya wibawa suami tergugat, kuasa suami sudah tiada lagi, bahkan takut kepada bini atau bapak mertua atau ibu mertua.

Biasa orang kaya, selalunya isteri itu dibacking oleh ibu dan ayahnya. Ada kalanya isteri berani bersuara tinggi dan mengherdik suaminya. Apakah suami boleh tahan selama-lamanya hidup begini? Apakah suami sanggup dayus sepanjang masa? Apa suami boleh merasa bahagia dengan hidup begini? Kalau pun tidak bercerai, saya rasa hidup berkeluarga begini sudah tentu tidak ada makna apa-apa. Tidak ada kemerdekaan. Sedangkan rasa kemerdekaan itu satu nikmat dan menjadi cita-cita hidup setiap orang.

3. Pilih kerana keturunan

Ada orang menikah kerana keturunan seperti keturunan orang-orang yang bangsawan, umpamanya keturunan raja, keturunan Datuk-Datuk atau keturunan orang-orang besar. Kalaulah pernikahan itu atas dasar itu saja yang tidak ada bersangkutan dengan agamanya, ini amat berbahaya lebih-lebih lagi kalau keturunan bangsawan itu adalah isteri. Di waktu-waktu berselisih faham dia akan menyebut-nyebut keturunannya dan dia akan menghina keturunan suami. Atau biasa orang berketurunan bangsawan itu kalau tidak ada agama, dia sombong dengan suami, atau keluarganya memandang rendah terhadap suami hingga suami akan terasa terhina atau merasa rendah. Di sini dapat mencacatkan kebahagiaan dan keharmonian suami di dalam rumahtangga.

4. Pilih kerana agamanya

Menikah kerana agamanya. Seorang menikah baik lelaki atau perempuan kerana agamanya, itulah yang tepat. Itulah yang dituntut oleh syariat Islam. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Dinikahi perempuan itu kerana empat perkara: kerana hartanya, keturunannya, kecantikannya dan kerana agamanya. Tetapi ambillah perempuan yang beragama uapa beruntung hidupmu." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hal ini adalah dipuji oleh Allah dan Rasul kerana menikah di atas dasar agama itu, baik dia cantik atau tidak, kaya atau miskin, bangsawan atau orang biasa, masing-masing tetap merendah hati, berakhlak mulia, suami kasih dengan isteri, isteri menghormati suami, suami memberi tanggungjawab terhadap isteri, isteri juga memberi tanggungjawab kepada suami. Akan berlaku tenggang rasa, isteri mengutamakan suami, suami bertimbang rasa dengan isteri, ada kerjasama, masing-masing berlomba-lomba hendak layan-melayan satu sama lain, maaf-bermaafan, isteri memandang hormat dengan suaminya, suami senantiasa belas kasihan dengan isteri, kedua-dua keluarga dihormati.

Allah Taala sentiasa dibesarkan melalui ibadah yang berbagai jenisnya. Perjalanan hidup Rasul dijadikan tradisi kehidupan mereka. Allah, Rasul, Syurga, Neraka, dosa, pahala, menjadi bahan percakapan. Walaupun berusaha mencari kekayaan dunia namun ia dipandang kecil, bukan menjadi tujuan, bukan menjadi bahan perbincangan. Akhirnya dunia selamat, akhirat selamat. Wujudlah kebahagiaan dan keharmonian di dalam rumahtangga.

Oleh sebab itulah daripada empat pilihan itu, iaitu kecantikan, harta, keturunan dan agama, pilihlah kerana agamanya. Hal ini sangat menyelamatkan dunia dan akhirat kita. Tapi kalau mampu memperoleh keempat-empat sekaligus maka bertambah cantik dan indahnya kehidupan berumahtangga itu. Kehidupan ini bertambah ceria dan berseri namun susah hendak dicari.

Mengapa kita menikah?

Bagi umat Islam yang faham Islam, yang beramal dengan agamanya, menghayati dan mencintai agamanya, yang ada cita-cita hendak membangun agamanya secara syumul (menyeluruh) atau global, kemudian diperjuangkannya, pernikahan atau mendirikan rumahtangga mempunyai erti yang besar. Ini kerana dari peribadi muslim dan keluarga muslim itulah titik tolak atau starting point untuk memancarkan Islam ke masyarakat, ke negara dan seluruh alam sejagat.

Dari sinilah kalau pilihan suami isteri itu tepat mengikuti ajaran Islam, kemudian hiduplah dua sejoli atau mempelai itu secara aturan Islam, setelah itu kalau Allah Taala takdirkan mereka mendapat cahaya mata atau anak-anak yang banyak dari dua insan yang berpadu kasih, yang mempunyai cita-cita Islam yang mendalam itu, maka sudah tentulah anak-anak itu dididik secara kehidupan yang dikehendaki oleh Islam. Maka insya-Allah akan lahirlah satu keluarga yang hidup secara Islam yang menjadi contoh teladan. Kalau suami isteri yang lain pula mendirikan rumahtangga mempunyai cita-cita yang sama, gabungan keluarga-keluarga yang menghayati Islam itu menjadi masyarakat yang menghayati Islam lebih besar lagi. Selepas itu sudah tentu mudah saja untuk menegakkan Islam dalam negara dan seterusnya Islam sejagat.

Tidaklah seperti apa yang terjadi hari ini di seluruh dunia. Bagi pejuang-pejuang Islam, amat sulit sekali untuk memperjuangkan Islam di peringkat negara, kerana individunya belum siap. Keluarga Islam belum siap. Masyarakat lebih-lebih lagilah belum siap. Oleh kerana itu, sudah tentu amat susah sekali untuk diajak menegakkan Islam di peringkat negara.

Mengapa terjadi demikian?

Kesilapan itu bermula dari individu dan dari dua suami isteri yang menikah. Islam itu tidak dijadikan tujuan mereka mendirikan rumahtangga. Mereka tidak ada cita-cita Islam.

Menikah itu sekadar hendak melepaskan dorongan naluri, keinginan alami atau dorongan biologi. Tidak ada pun dikaitkan dengan cita-cita Islam itu. Maka dari itu apakah tujuan penikahan itu? Apakah sekadar melepaskan nafsu?

Tujuan pernikahan yang sebenarnya

Tujuan pernikahan menurut Islam yang sebenarnya adalah seperti berikut:

 1. Allah Taala telah mentakdirkan bahawa lelaki ada nafsu kepada perempuan. Perempuan juga ada nafsu dengan lelaki. Hakikat ini tidak dapat ditolak. Kita tidak dapat lari daripada dorongan alamiah itu. Oleh kerana itu untuk menyelamatkan keadaan maka tujuan kita menikah agar jangan sampai kita melakukan zina yang terkutuk. Mestilah kita menikah agar ia tersalur secara yang halal yang memang dibenarkan oleh Allah Taala yang Maha Pengasih.
 2. Daripada hubungan suami isteri itu, adalah sebagai sebab pertemuan benih kedua jenis manusia yang akan melahirkan zuriat (keturunan), anak-anak, cucu-cucu yang ingin sangat kita jaga, asuh, didik, diberi iman dan ilmu, agar menjadi hamba-hamba Allah yang berakhlak dan bertaqwa. Yang akan menyambung perjuangan Islam kita agar perjuangan Islam kita bersambung selepas kita mati. Memang setiap umat Islam yang belum rosak jiwanya sangat menginginkan generasi penerusnya.
 3. Kalau begitu tujuan kita menikah, kita inginkan anak yang akan kita didik menjadi seorang Islam yang sejati dan anak itu adalah merupakan aset kepada kita. Anak itu sendiri pula boleh menjadi harta dan tenaga kepada Islam.
 4. Dengan pernikahan itu, jika tujuan kita mendapat anak berhasil, dan berhasil pula dididik dengan Islam dan menjadi seorang muslim yang berguna, kemudian dia akan melahirkan cucu yang juga berjaya dididik secara Islam dengan sebaik-baiknya, berapa banyak pahala yang kita dapat sambung-menyambung. Itu adalah merupakan aset simpanan kita di Akhirat kelak. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Apabila meninggalnya anak Adam maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara yaitu doa anak yang soleh, sedekah jariah dan ilmu yang bermanfaat." (Hadis riwayat Muslim)
 5. Alangkah indahnya kalau Islam yang maha indah itu dapat menjadi budaya hidup sebagaimana yang pernah mengisi ruangan dunia ini di masa yang silam, selama tiga abad dari sejak Rasulullah SAW. Sekarang keadaan itu tinggal nostalgia saja. Yang tinggal pada hari ini hanya akidah dan ibadah. Itu pun tidak semua umat Islam mengerjakannya. Kita sangat ingin keindahan Islam itu dapat diwujudkan. Di dalam suasana keluarga pun jadilah, kerana hari ini, hendak buat lebih dari itu memang amat sulit sekali. Lantaran itulah pernikahan itu amat perlu sekali kerana hendak melahirkan masyarakat Islam kecil. Moga-moga dari situ akan muncul masyarakat Islam yang lebih besar.
 6. Seorang muslim bukan saja diperintah untuk mencari keredhaan Allah Taala tetapi diperintah juga untuk menghiburkan hati kekasih Allah Taala yaitu Rasulullah SAW, yang mana Rasulullah SAW sangat berbangga dengan ramainya pengikut atau umatnya di Akhirat kelak. Maka sebab itulah Rasulullah SAW menyuruh umatnya menikah,seperti dalam sabda baginda yang bermaksud, "Bernikahlah kamu supaya kamu berketurunan dan supaya kamu menjadi banyak, kerana sesungguhnya aku akan berbangga dengan umatku yang ramai di hari Kiamat." (Hadis riwayat Al Baihaqi) Setiap umat Islam hendaknya apa yang menjadi kesukaan Rasul-Nya itulah juga kesukaan mereka.
 7. Kalaulah Rasulullah SAW berbangga dan bergembira dengan banyaknya umat, maka kita sepatutnya juga berbangga dengan ramainya umat Islam di dunia ini. Maka untuk memperbanyakkannya, lantaran itulah kita menikah. Jadi kita menikah itu ada bermotifkan untuk menambah jumlah umat Islam. Ada cita-cita Islam sejagat. Kita menikah itu ada cita-cita besar, bukan sekadar sebatas hendak melepaskan nafsu seks seperti cita-cita kebanyakan manusia.
 8. Menikah itu jangan sampai putus zuriat kerana kita berbangga dapat menyambung zuriat yang menerima Islam sebagai agamanya dan dengan keturunan itulah orang kenal siapa asal-usul kita atau mereka.
 9. Tujuan-tujuan lain sebagai maksud tambahan daripada pernikahan bahawa setiap lelaki dan perempuan yang menjadi pasangan suami isteri hendaklah meniatkan satu sama lain hendak memberi hiburan kepada seorang hamba Allah Taala yang inginkan hiburan, kerana niat menghiburkan orang mukmin itu mendapat pahala.

Begitulah sebahagian daripada tujuan-tujuan dan maksud-maksud daripada pernikahan di dalam Islam. Pernikahan dalam Islam ini mempunyai cita-cita yang murni. Melahirkan cita-cita Islam, ingin mewujudkan satu rangkaian dan elemen-elemen amalan serta suasana Islam.

Jika hal ini dapat digabungkan dengan rangkaian-rangkaian dan elemen-elemen golongan yang mempunyai cita-cita dan tujuan yang sama seperti yang Islam kehendaki, lama-kelamaan gabungan ini akan menjadi satu masyarakat Islam yang lebih besar lagi, yang syiarnya akan dapat dilihat di mana-mana saja di muka bumi Tuhan ini. Dunia ini akan menjadi amat meriah, ceria, gembira dan bahagia. Barulah kita dapat meyakinkan orang lain kerana keindahan Islam itu begitu nampak.

La Tahzan..(n_n)

Petikan Dari : Yahoogroup
read more...

Bukan Cinta Biasa

Oleh : Ustaz Pahrol Mohammad Juoi


Dipegang jubah suaminya. Matanya yang jernih merenung sayu.“Apakah ini kerana Allah?” tanya hampir berbisik.

“Ya, wahai isteri ku. Semua ini kerana Allah,” jawab suaminya lalu segera berlalu. Tanpa toleh, tanpa berpaling.

Mendengar jawapan itu Siti Hajar tidak berkata apa-apa lagi. Mata dan hatinya menghantar suaminya Ibrahim AS berlalu pergi. Tega dan redha. Kalau suami ku bertindak meninggalkan aku kerana Allah, aku mesti rela ditinggalkan juga kerana Allah, mungkin itulah rasa hati Siti Hajar sewaktu ditinggalkan Ibrahim.

Itulah sedikit gambaran perpisahan kerana Allah. Nabi Ibrahim AS rela meninggalkan isteri dan anaknya Ismail di bumi yang kering kontang. Satu lembah yang gersang jauh daripada manusia, haiwan dan tumbuhan. Ya, itu semua perintah Allah. Demi cinta khalik yang lebih tinggi dan suci, ditinggalkannya cinta terhadap anak dan isterinya. Itulah hati Nabi Ibrahim. Jika dulu dia diuji dengan bakaran api, kini dia diuji lagi oleh perpisahan dengan anak dan isteri.

Jangan disangka hanya Siti Hajar sahaja yang menderita ditinggalkan, tetapi bayangkanlah juga derita suaminya Nabi Ibrahim yang “meninggalkan”. Kekadang orang yang meninggalkan lebih perit dan sakit penanggungannya daripada orang yang ditinggalkan. Namun apakah pilihan Ibrahim, bila cinta Allah berbicara, cinta yang lain akan membisu seribu bahasa…

Mengapa hanya kata-kata “apakah semua ini kerana Allah?” yang diminta kepastian oleh Siti Hajar terhadap suaminya Nabi Ibrahim? Mengapa tidak ada ucapan yang lain? Mengapa tidak diucapkan, “kenapa sampai hati kau buat begini?” Tidak, ucapan seumpama itu sama sekali tidak terkeluar daripada mulut isteri solehah seperti Siti Hajar. Apa yang hendak dipastikannya hanyalah satu… semua itu dibuat oleh suaminya kerana Allah. Bila kerana Allah, tenanglah hati Siti Hajar… Tuhan pasti tidak akan mengecewakannya. Suaminya tidak akan menganiayanya.

Bertemu kerana Allah, berpisah pun kerana Allah. Itulah tradisi dalam cinta para solihin dan muqarrabin. Dan iktibar buat kita, untuk mengekalkan cinta dalam rumah tangga inilah juga teras dan asasnya. Jangan ada “kerana” yang lain. Jika ada yang lain, pasti cinta itu tergugat jua walaupun bagaimana teguh sekali pun janji dan peneguhan kata yang pernah dimeterai. Untuk mengekalkan cinta, ini sahaja prinsipnya – berbuatlah apa sahaja kerana Allah. Lurus, tulus dan telus tanpa belok dan bengkok.

Sekalipun terpisah, namun cinta Nabi Ibrahim dan Siti Hajar tidak pernah luntur. justeru kedua-dua berpegang kepada asas cinta yang kekal… cintakan Allah. Dan bila mereka bertemu kembali, beberapa tahun kemudiannya, cinta itu teruji lagi. Kali ini Nabi Ibrahim diperintahkan pula oleh Allah untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail. Nabi Ibrahim tekad, Ismail mesti dikorbankan. Tetapi bagaimana Siti Hajar?

Siti Hajar teruji lagi. Nilai anak bagi seorang ibu, kekadang melebihi nilai suami kepada seorang isteri. Ikatan hati antara ibu dan anak jauh lebih teguh dan kukuh daripada ikatan suami dan isteri… begitu kekadang pakar-pakar psikologi mengungkapkan. Namun itu sedikit pun tidak menjejaskan jiwa Siti Hajar, sekali lagi “jika itu kehendak Allah” dia pasrah. Allah tidak akan mengecewakannya. Siti Hajar rela “kehilangan” anak dan suami berkali-kali. Seperti air zam-zam yang menyuburkan lembah Makkah yang gersang maka begitulah iman yang memperkasa jiwa Siti Hajar. Sekali lagi dia rela dan tega.

Ah, agungnya sejarah itu. Namun di mana asas kekekalan cinta itu masa kini? Kadar perceraian melonjak semakin tinggi. Janji hidup bersama, mati berdua hanya jadi mainan kata sewaktu bercinta. Tetapi sebaik musim bulan madu berlalu, cinta semakin hari semakin terhakis. Dan akhirnya usahkan untuk mati bersama, hidup berdua pun sudah tidak mampu lagi. Suami jemu dengan kerenah isteri. Isteri bosan dengan tingkah laku suami… tak berubah-rubah, macam-macam tu juga. Akhirnya, perceraian pun tidak dapat dielakkan lagi.

Mengapa ini berlaku? Jawabnya, kerana dalam hati suami dan isteri itu tidak ada lagi prinsip “kerana Allah”. Rasa syak wasangka, marah melulu, kecewa, jemu, jeran dan terancam mula bersarang dalam jiwa apabila “bukan kerana Allah” menjadi begitu dominan dalam sanubari suami dan isteri masa kini. Semakin lama berumah tangga semakin ketara segala kelemahan dan kesalahan.

Pada mulanya dicuba-cuba juga bersabar. Ah, demi cinta ku pada nya, begitu pujuk-pujuk hati. Hari demi hari, bulan demi bulan, tahun demi tahun, segala-galanya masih “gitu-gitu” juga. Bila suami sampai di muka pintu (pulang daripada bekerja), muka isteri mencuka, keluhan atau leteran pun bermula, tidak ada lagi salam berkucup tangan, tidak ada lagi wangian dan haruman, tidak ada jawapan salam yang sopan…

Dulu pernah suami menegur bersulam kata dengan kiasan dan perlambangan. Namun isteri buat tidak tahu kerana di hatinya juga ada “dendam”. Ah, kau sahaja yang ingin aku berubah, kau pula bagaimana? Aku jemu melihat kau umpama raja dalam rumah tangga yang menyuruh aku membuat segala-galanya. Sejak bangun tidur aku bagaikan hamba sahaya yang asyik membersihkan, memasak, mengasuh, mengemas dan seribu satu kerja lagi, gerutu hati isteri.

Kau tidak pernah berubah wahai suami. Pakaian bersepah. Tingkah laku mu jauh daripada yang ku kenal dahulu. Pantang ditegur, ego mu meledak. Kau semakin bungkam dan bisu ketika aku ingin meluahkan dan menceritakan segala-galanya. Dan perlukah aku meluahkannya lagi, setelah berkali-kali kau seakan tuli untuk mendengarnya!

Jiwa yang kecil akan membesarkan masalah yang remeh apatah lagi masalah yang memang besar. Bila di hati tidak ada lagi “kerana Allah”, rumah tangga akan semakin goyah. Di dalam hati sudah timbul bibit-bibit ingin berpisah… Berpisah secara rasmi dengan jatuhnya talak bersendikan syarak atau berpisah secara sepi, dengan putusnya ikatan cinta tanpa kemesraan dan keharmonian hati.

Jasad rapat, tetapi hati kian jauh terpisah. Sesetengah pasangan nekad terus mengambil keputusan untuk berpisah. Jika begini apa gunanya ditunggu lagi, kita bercerai! Dan sesetengah pasangan pula tetap di situ mempertahankan cinta yang bagaikan hidup segan mati tak mahu – “better bend than break” (biar sekah asalkan tak patah). Golongan ini sabar mengharungi perkahwinan yang tidak bahagia.

Mereka yang memilih bercerai, inginkan bahagia di tempat, di suasana atau dengan keadaan yang lain (dan mungkin juga dengan orang yang lain?). Tidak ada gunanya mempertahankan perkahwinan yang tidak bahagia… cari sahaja bahagia di tempat yang lain. Mereka yang bertahan pula mungkin merasakan, jika pasangan ku ini pun tidak memberikan aku bahagia, sedangkan aku yang mencari dan dicarinya dulu, mana ada jaminan aku bahagia dengan orang atau di tempat yang lain? Biarlah, aku bertahan sahaja…

Siapa antara kedua golongan ini yang lebih bernasib baik? Yang bercerai untuk mencari bahagia atau yang bersabar dengan perkahwinan yang tidak bahagia? Subhanallah, hasil kajian menunjukkan setelah bertahun-tahun berlalu mereka yang bersabar degan perkahwinan yang tidak bahagia akhirnya lebih bahagia daripada mereka yang mengambil keputusan untuk bercerai!

Itulah berkat sabar. Kerana kesabaran itu lebih dekat dengan iman. Bukankah kesabaran itu separuh daripada iman. Dan dalam iman itulah tersemat roh kalimah “kerana Allah”. Sesungguhnya, Allah bersama dengan orang yang sabar. Bukankah dalam hidup ini, mereka yang berjaya mengharunginya bukan orang yang bijak, cantik dan ternama… tetapi oleh orang yang sabar.

Justeru, walau seteruk mana kerenah pasangan kita, belajarlah menerima dia seadanya. Bersabarlah dengan sikapnya kerana dia pun hakikatnya sedang belajar bersabar dengan kerenah kita. Jangan marah jika dia tidak berubah mengikut apa yang kita kehendaki kerana kita juga hakikatnya tidak berubah mengikut apa yang kita sendiri kehendaki.

Kita tidaklah setabah Siti Hajar dan pasangan kita pun tidak sebaik Ibrahim… namun setidak-tidaknya kita mengakui dan sentiasa mencuba untuk bersabar dengan peneguhan kata “kerana Allah”. Ingatlah, ragam, karenah dan tabiat pasangan kita bukan semuanya untuk diselesaikan. Seperti juga masalah-masalah hidup yang lain ada yang dapat diselesaikan dan ada yang tidak.

Bagaimana menghadapi masalah yang tidak dapat diselesaikan? Ya, ada masalah yang kita “kena hidup dengannya.” Selama-lamanya. Ia memang tidak dapat dan tidak perlu diselesaikan… Mengapa? Allah takdirkan begitu sebagai saluran kita merintih, merayu dan bergantung kepada-Nya.

Oh, rupa-rupanya Allah pasangkan kita dengan pasangan kita untuk kita saling merintih kepada Allah dalam menghadapi kerenah masing-masing. Allah menguji kita melalui dia, Allah menguji dia melalui kita. Inilah yang kita belajar daripada cinta dan sabar dalam rumah tangga Nabi Ibrahim dan isterinya Siti Hajar. Sesungguhnya, cinta mereka itu bukan cinta biasa!

AKU BUKAN SUMAYYAHMU!

Suami ku bunga semalam telah layu
Gugur dari jambangannya
Mujur cinta dan perjuangan kita
Bukan itu lambangnyaMulut ku kaku untuk merayu
Hati ku malu untuk terus cemburu
Tidak seperti dulu
Kerana kini kau mujahid
Yang rindu memburu syahid

Maaf kiranya tutur dan tingkah
Senyum dan seri wajah
Pudar dan hambar di mata mu
Pada ku yang baru belajar
Menjadi seorang mujahidah

Aku kini hanya mendoakan
Agar kau menjadi Yassir
Walau kiranya… bukan aku Sumayyahmu

Dalam tangis ku cuba senyum ketika kau bermusafir
Sepertinya Siti Hajar
Sewaktu ditinggalkan Ibrahim

Biar selalu kita berpisah
Selalu derita kerap susah
Kerana syurga menagih ujian berat
Sedangkan neraka dipagari nikmat!

Renung-renungkanlah ..
read more...

Wanita di Bawah Naungan Islam : Menikah Dengan Pezina


Oleh: Said Abdul Aziz al-Jandul

Di sini ada satu pertanyaan yang harus segera dijawab, iaitu: apakah pengharaman menikahi perempuan atau lelaki penzina dari kaum beriman itu merupakan pengharaman abadi atau sampai waktu orang itu telah bertobat?

Dalam masalah ini terjadi perbedaan pendapat di antara para ulama, namun yang lebih mendekati ruh syari’ah, dan lebih dekat kepada hati adalah pendapat Imam Ahmad bin Hambal rahimahullah, yaitu lelaki beriman tidak boleh menikah dengan perempuan zina, dan juga tidak boleh perempuan beriman dinikahi oleh lelaki zina kecuali kalau ia telah melakukan taubat sejati, tidak melakukan perbuatan keji itu lagi.

Maka apabila seorang lelaki telah bertobat dengan tulus, maka ia boleh menikah dengan perempuan beriman (suci), begitu pula sebaliknya, perempuan pezina, apabila ia telah bertobat dengan sungguh-sungguh boleh dinikahi oleh lelaki beriman, karena taubat yang sungguh-sungguh dan sejati dapat menghapus dosa yang sebelumnya.
read more...

Buang bayi: Antara musim mengawan dan menetas

episodeperjuangan.blogspot

Iklim sosial negara kita kian teruk dan parah . Nilai maruah dan harga diri telah turun semurah sekeping kad prepaid .

Jika seketika dulu dunia dikejutkan oleh tindakan Natalie Dylan dari San Diego USA [ 22 tahun ] melelong daranya dan dibida oleh seorang lelaki Britain dengan harga 2.5 juta pound [ RM 13 juta ] , kemudian Miss Spring [ 17 tahun ] melelong daranya turun pada bidaan serendah RM 1 juta dan Alina Persia [ 18 tahun ] pula menerima bidaan 10 Ribu euro apabila beliau turut melelong daranya .

Tetapi anak - anak gadis Malaysia ada yang melelong daranya dengan mee goreng sepinggan dan kad prepaid sekeping . Demikianlah harga maruah yang semakin susut malah hancur dan binasa .

Apabila maruah dan harga diri boleh dilelong dan digadai semurah itu , apalagi nilai yang ada pada manusia seperti itu untuk dipertahankan . Mereka akhirnya menjadi hamba nafsu yang tidak lagi mengenal syurga dan neraka atau dosa dan pahala .

Hidup mereka hanya diabadikan kepada perut dan apa yang berada dibawah perut . Rosak nilai , hancur maruah dan binasa tamadun .

Akhir - akhir ini , negara kita semakin menggerunkan . Sungguh menakutkan apabila statistik jenayah rogol , zina dan buang bayi ini semakin berleluasa seperti tidak menunjukkan tempoh tamatnya. Bermula dengan pergaulan bebas , pil ectasy , dadah , arak , pusat pelacuran , filem porno ,

laman lucah dan sebagainya sehinggalah sekatan ke atas majlis agama , sekolah agama rakyat [ SAR ] , mengurangkan sukatan pengajian Islam di pusat pengajian tinggi , mengambil tindakan ke atas khatib yang tidak bertauliah telah menyuburkan mungkar dan maksiat yang sedang berleluasa ini .

Saya memerhatikan sejak kebelakangan ini untuk tempoh beberapa tahun seperti menunjukkan satu trend bahawa bulan Julai , August dan Sept adalah bulan yang cukup banyak kes buang bayi dilaporkan dan ditemui .

Jika bulan julai , august dan september ini bulan menetas ertinya bulan december sebelumnya adalah musim mengawan . Dalam bahasa mudah , jika bulan julai , august dan september ini adalah bulan buang bayi ertinya bulan december sebelumnya adalah bulan berzina . [ sebab tidak mungkin berzina bulan ini , bulan depan buang bayi ]

Bulan December adalah bulan terakhir bagi setiap tahun menurut kalendar masihi . Biasanya di negara kita akan menyambut kedatangan tahun baru detik 12.00 am 1 january dan sambutan itu akan rayakan dengan pesta - pestaan , konsert hiburan , tari menari sedari awal malam sehingga ke awal pagi esoknya .

Tentunya pula pesta - pesta itu akan diserikan lagi dengan arak , pil ectasy , pil kuda dan pelbagai bahan khayal untuk membekalkan tenaga kepada melakukan maksiat semaksima mungkin .

Pengalaman saya meronda bersama dengan skuad Dewan Pemuda PAS Pusat dan negeri - negeri jelas menunjukkan bahawa malam sambutan tahun baru inilah menjadi musim mengawan beramai - ramai atau besar - besaran pasangan - pasangan yang tidak mengenal lagi batas dosa dan pahala .

Sebahagian besar mereka adalah remaja atau anak - anak yang mengawan semahunya memuaskan nafsu liar mereka . Akhirnya 7 atau 8 atau 9 bulan kemudian tibalah masa menetas .

Kini kita boleh saksikan bagaimana pesta menetas pula di dada - dada akhbar yang saya yakin akan berkurang sedikit selepas september nanti .

SANDAKAN [ 3 Julai 2010 ] Mayat seorang bayi perempuan ditemui di tapak pelupusan sampah di Batu 8 Jalan Fook Kim . Sandakan Sabah .

JOHOR BHARU [ 12 Julai 2010 ] Mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak ditemui oleh orang awam yang melalui kawasan itu . Johor Bharu .

JOHOR BHARU [ 22 Julai 2010 ] seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg berhampiran hentian bas dekat Hospital Sultan Ismail sebelum ditemui seorang pekerja kilang wanita yang sedang menunggu bas di tepi jalan pesiaran Mutiara Emas yang mengesyaki sesuatu apabila melihat sebuah beg bergerak - gerak .

KUALA LUMPUR [ 24 Julai 2010] Mayat bayi perempuan baru lahir yang dibungkus dalam beg plastik ditemui bersama longgokan sampah di Flat Sri KelantanBandar Baru Sentul. Mayat yang masih bertali pusat dan diselimuti dengan kain batik itu ditemui dalam tong sampah oleh pengutip barangan lusuh ketika menggeledah tong sampah di flat itu .

NIBONG TEBAL [ 31 Julai 2010 ] Seorang bayi perempuan yang masih hidup ditinggalkan berbalut dengan plastik dan kertas surat khabar di kaki lima sebuah bangunan kedai di taman Cegar Simpang Ampat .

KUALA LUMPUR [ 6 August 2010 ] seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan ditinggalkan dalam sebuah lubang paip dalam longkang berhampiran sebuah stesen minyak di Klang Gate.

GEORGE TOWN [ 9 August 2010 ] Janin bayi lelaki dipercayai digugurkan ditemui seorang lelaki pemungut tin kosong dalam tong sampah di Pasar Borong Pulau Mutiara Jalan Makloom.

TAMPIN [ 10August 2010 ] Tidak sampai 4 jam selepas dilahirkan , seorang bayi perempuan terpaksa menahan sejuk lapar sambil menangis akibat ditinggalkan dihadapan sebuah rumah di Air Kuning Selatan dekat Gemencheh .

TANAH MERAH [ 12 August 2010 ] Bayi perempuan masih bertali pusat dipercayai dibuang sejak seminggu lalu ditemui seorang murid di dalam lubang kumbahan najis di belakang asrama sebuah kolej di bandar Bukit Bunga .

MELAKA [ 12 August 2010 ] Bayi baru dilahirkan dan masih hidup ditemui dalam tong sampah berdekatan pondok kawalan sebuah kilang plastik di Ayer keroh . Bayi perempuan yang masih bertali pusat itu dimasukkan dalam sebuah beg pakaian berwarna hitam sebelum dibuang ke dalam tong sampah.

KELANTAN , MELAKA DAN KUALA LUMPUR [13 August 2010 ] 3 kes lagi pembuangan bayi telah dilaporkan dalam tempoh 24 jam di kelantan , Melaka dan Kuala Lumpur .

PETALING JAYA [ 15 August 2010 ]- Meskipun kerajaan telah mengumumkan akan bertindak tegas terhadap pesalah kes buang bayi, ia masih gagal memberi kesedaran malah perbuatan itu berlaku lagi. Kali ini, mayat seorang bayi perempuan ditemui dalam sebuah beg sandang yang tersangkut di tebing Sungai Tambun, Kota Damansara di sini hari ini.

Insyaallah Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan satu Sidang Meja Bulat di Anjung Rahmat Gombak pada 22 hb August 2010 [ jam 2 pm hingga 5.30 pm ] bagi membincangkan isu Jenayah rogol , zina dan buang bayi serta jalan penyelesaiannya . Sidang meja bulat ini akan turut mengundang parti - parti politik , ngo - ngo dan tokoh - tokoh tertentu .

Harakahdaily/-
read more...

Rabu, 18 Ogos 2010

Pelik Tapi Benar - India Ada, Malaysia Tiada

Entri ini diterima dari yahoogroup, diceritakan oleh Intanberlian87 seorang pelajar perubatan Malaysia di sebuah IPT di India berkisah pengalaman hidupnya di negara berkenaan.

Huhu ok nak bagitahu awal-awal entri ini amat panjang.maaf ye kalau berpinar mata baca.jangan juling sudeyh..

1. TANDAS DI MANA SAHAJA SELAGI KAU MUKA TEMBOK

First sekali, tak terkira orang kencing tepi jalan.bukan kencing je.malah berak pon melambak.. lepas dah settle qada’ hajat..bangun.. tanpa membasuh.perkh kalau naik bas tahan aje lah bau hancing nye. dulu aku terperanjat , tapi sekarang dah lali.hoho. yang perempuan.. tak duduk pon. Kangkang kat longkang je kot.adoih. hmm malaysia ada? Kalau sewel ada kot yang buat.huhu. sebab itu lah hilangnya udara nyaman di india. Sekali aku jejak KLIA.. wah bahagia gila ada udara segar.

Ingatan penting bila di india..jangan sesekali jalan atas tanah mahupun tepi jalan. Situ port baik punye orang membuang. Kawan aku pernah terpijak taik manusia di pantai..sila hati2 ok.

2. PLEASE SOUND HORN

Hon kereta bingit tak ingat dunia.boleh pecah gegendang telinge. Ini adalah satu kejutan yang amat drastik bagi aku.. tiada lagi keamanan dalam hidup aku bila ke town.. Dalam satu bas tu ada macam-maca jenis hon.. kalau jumpa keta hon perlahan sikit.kalo jumpa lori.hon mengaum sikit.. kira signal ni dah tak pakai lah.. main hon je.nak potong keta depan guna hon.nak masuk selekoh pakai hon.hebat tak? Di belakang lori siap tulis PLEASE SOUND HORN! Hoho. Kalau di Malaysia hon orang..mahu kena sekeh kepale? Kurang ajar namanya..

3. TRAFFIC YANG MENGGILA

Traffic india sangat-sangat teruk.. jalan 2 lane jadi 3-4 lane.. memang polis kat depan tu macam tunggul je.. kalau di Malaysia aku rasa masyarakat lagi perihatin.. kan ada bunyi bila kereta nak undur kan? Bunyi kalau di malaysia..tet tet tet.. kan?? Kalau di india..ada macam-macam bunyi..malah lagu hindustan pon ada.. hebat tak cara diorang menghargai industri muzik diorang?

4. AUTOMAN

Di india semestinya ada AUTO.. hmm senang beb. Kalau kat malaysia.. orang naik teksi kan.. kalau nak culik..sekali kunci pintu.. dah tak dapat lari.. tapi kalau naik auto.. boleh lompat2 keluar.boleh jerit2 minta tolong sebab takde pintu pon.huhu.

5. TONG SAMPAH TIADA MAKNA


Di India aku belajar nak buang sampah.. buang saje di mana-mana.. nak cari bakul sampah.tong sampah.. haremmm!! Kolej aku pon. Payah betul nak cari tong sampah.. sudahnya. Aku pon jadi budaya India.buang aja di mana-mana.. dulu aku pandang gak kiri kanan atas bawah kalau-kalau nak cemarkan persekitaran.nampaknya sekarang aku semakin adapt dengan jayanya. Hoho.ampun. jangan aku balik malaysia buat macam tu sudeyh,mampoiii kena saman.

Then kalau orang nak meludah,ludah saje mana2.. takde sape nak marah. Agak2 kalau bas lalu tepi kau.. jangan sesekali diri sebelah.. orang meludah.mahupun muntah sesuka hati tanpa pandang kiri kanan atas bawah.. pernah aku naik bas..tetiba.sedap makcik tu muntah tanpa bagi warning..perkh..nasib baik aku sangat cepat dan tangkas ok.

6. UNIVERSITI MACAM TADIKA

Universiti aku sebijik macam sekolah. Bila ambil attendance.. nama kena panggil sorang-sorang.. sapa tak datang kantoiii.. bila tengah duduk di luar, tiba-tiba lecturer lalu depan kita.. tak depan pon.. mahu 10 kaki kot.kena bangun tanda respek. Even lecturer masuk kelas pon kena berdiri.. bukan itu sahaja.. layanan memang sebijik macam budak sekolah.. fuhh.. kat malaysia aku jamin main sign je attendance kan? Nak datang lambat pon takde orang marah kan? Sini lambat.. diri lah kau kat luar kelas.

Bukan itu saja.. kelas aku masih gunakan kapur dan blackboard ok.. kerusi dan meja pon lagi buruk dari budak sekolah.


ni medical dan dental college


7. SKULL DAN MAYAT

India..aku boleh dapatkan skull dan bones original dengan harga yang sangat murah.. nak lagi hebat? Beli dekat kubur beb. . harga sekepala tak sampai RM20 pon. Huhu. Kat Malaysia artificial je.. mahal pulak tu. Rasa hebat tak tidur dengan kepala orang.yela tengah belajar-belajar anatomi tu sekali terlelap pulak kan.hoho.

nama dia bobo.huhu


8. PONDAN MINTA SEDEK
AH

pernah tengok orang minta sedekah? Mesti pernah.. tapi pernah tengok pondan minta sedekah? India melambak beb.. bila budak kecik minta sedekah semua boh layan.. tapi si pondan akan tepuk tangan 2 kali.. then tadah tangan..kompem diorang bagi.. bagi orang india.. golongan pondan ni golongan istimewa.. so sebab tu diorang sedekah.. sengal kan?

9. BAS MACAM SARDIN

Kau boleh sumbat seberapa ramai lagi orang dalam bas tu walau dah senget macam mana pon.asalkan boleh muat walau sebelah kaki.. yang penting tangan kene kuat mahu bergayut sebelah tangan dan sebelah kaki.. agak2 kalau tergesel montot tu paham2 lah eh..
10. BANGUNAN SEPARUH SIAP UNTUK PANJANG UMUR


India bangunan semua separuh siap.especially di tempat aku.. Salem. Kenapa? Sebab katanya kalau bangunan siap.. nanti umur pendek.hoho.. so hospital separuh siap. Bila bawah dah siap. Kasi penuh dengan pesakit.. atas tak siap takpe.penuh ceracak.. agak-agak pesakit melimpah ruah. Tambah lagi setingkat.
hostel ni memang tak siap pun time kitorang sampai.11. MAKANAN


Makanan di india.. memang pedas. Dia tanya spicy or non spicy? Non spicy pon bapak pedas.hoho.. and then. Tak macam malaysia.. ada air milo ais, teh ais, laici, bandung.bla2.. india minum air putih je.. kalo nak jus ade.tapi pure jus.manis macam minum selori gula.. agak2 berani mati.. minum lah air putih diorang. Haha.. kompem toilet jadi bilik kedua nanti.. perot tak tahan memang janganlah sesekali minum air selain air mineral.. air di India tak sebersih air di Malaysia.. satu lagi kandungan klorin sangat tinggi berbanding Malaysia.. sebab tu banyak insiden Fluorosis.

India ada pelbagai roti yang best.. ada roti nan, romali roti, tandoori roti, kulcha, dosa selain capati,paratha dan tosei.. grilled chicken perkh... memang ada umph.. hehe.aku tak rasa malaysia ada semua ni..

12. TOILET

Toilet di India.. ada 2 jenis.. kebanyakkannya bukan lelaki dan perempuan tetapi toilet india (toilet cangkung ) atau western ( toilet duduk).. toilet terbuka tak semesti takde orang.. sebab pernah pintu tak kunci..sekali aku tolak ada makcik tengah tutttt. Dang!

13. GOLEK2 ATAS RUMPUT

Cerita melayu mana ada orang golek2 atas rumput..keliling bukit.. pakai skirt kat salji.. lepas golek2.. tiba-tiba tukar baju lain.. tengah menari2 gelek2 tiba baju lain.. hah takleh lawan filem hindi mahupun tamil.. hebat tak?

14. TREATMENT MURAH

Treatment gigi mahupun klinik di india sangat-sangat murah. Aku pakai braces total bernilai RM 1200. Kalau di Malaysia, braces saja RM1500. Tak termasuk appoinment setiap bulan RM100+ total semua mahu RM4k. Hehe.. so memang harga ubat di India murah.

15. KATIL ATAS BAS

India ada bas yang ada katil..means seat untuk baring.. dipanggil sleeper class.. hmm takde dah main rebahe kerusi..huhu hebat tak? Best je baring.. tahu2 dah sampai destinasi.. dah lah ada langsir.. so bolehlah nak tanggal tudung ke waktu tidur.. siap bantal dan selimut dalam tu..


ni bas ada katil 2 tngkat.. memang selesa.. siap ada langsir.


16. COKE MASALA

Satu lagi ada tak kat malaysia orang minum coke dengan masala? India ada.. hoho.

17. SARI

India ada sari yang cantik dan murah berbanding malaysia.huhu.boleh buat baju kurung =D

18. WEDDING


Majlis orang kahwin di India makan guna daun pisang.. =D


19. MOVIE DALAM BA
S

Mana ada bas di Malaysia tayang filem dalam bas.. kat india ada.. aku agaklah kan..sekali aku pergi town.. sekali tu aku khatam satu cite tamil syiok lama-lama layan ni.. konjem2 tamil tariyamma.. tengok aku pon dah leh cakap tamil =D

20. MARATHON PAKAI HEELS

Mana ada orang marathon pakai heels.. sports day..bersukan pakai labcoat macam orang di India.. India takde game futsal,basketball,netball utk perempuan.. tapi ada game THROWBALL dan TERNICOTT.. malaysia takde.hee

21. DUIT INDIA BUSUK

Bila duit malaysia berconteng..adalah satu yang pelik.tetapi itu kebiasaan di india. Bila duit india suci bersih.cantik berkilat.. diorang akan chek. Tak caya.cubalah.. sebab dikhuatiri duit palsu.. tapi kalau duit tu berconteng2.. kotor boloh.. busuk gila.yang tu kompem ori. Hoho. Geli den pegang duit india. Cuba bayangkan.. lepas kencing sepah-sepah tak cuci tangan.then pegang duit.. errr geli.

22. TENAGA BURUH PAKAI SARI

India masih gunakan tenaga buruh untuk buat bangunan dan jalanraya.. tak macam malaysia cukup semua mesin dan kelengkapan.. kadang-kadang aku tengok..makcik tu pakai sari relax je angkut batu batan besar2...dahsat2... dan kebanyakkannya perempuan yang buat kerja-kerja camni.


diorang masih gunakan sistem takal =D


23. SALJI

India ada salji!!! Salji sepanjang tahun gitu.. malaysia takde salji.heee.


DI Kullu Manali, Himachal Pradesh

memang sejuk gila lah.. tempat ni ada salji sepanjang tahun.

24. TAJ MAHAL

Yang pasti india ada Taj Mahal!!!!! Bukti suci cinta agung Shah Jahan dan Mumtaz.. dari mana datang TAJ MAHAL? TAJ=TAZ.. mahal bermaksud istana.. sepatutnya adanya BLACK TAJ MAHAL yang sepatutnya terbina di belakang TAJ MAHAL.. dan di situ bakal diletakkan makam untuk Shah Jahan.. sayangnya..usaha itu ditentang oleh anak shah jahan sendiri lalu dikurung bapanya di AGRA FORT.. sebab anaknya tidak mahu ada lagi membuang duit rakyat semata-mata untuk kepentingan bapanya.. di situ.. saban hari shah jahan menangis sambil memandang taj mahal yang sayup boleh dilihat dari tempat kurungannya.. akhirnya shah jahan pon mati.. sampai sekarang masih wujud tapak untuk BLACK TAJ tu.. tapak je la..

Taj mahal ni dibina semetri.. kesemuanya semetri... dan hanya satu makam mumtaz di tengah2 nya.. cuba perhatikan.. kelainan pada 4 menara di sekeliling taj mahal tu.. apa yang pelik? Ape yang berlainan??? Dapat??? Tahu kenapa??? Cuba carik... =D

Kos masuk tak mahal berharga RS 750 bersamaan RM 55 kot.huhu.. tapi local. Hanya RM 2 Je.. hee.

tempat wajib amik gambar =D

tapak black taj.
Agra Fort

Gate of India, Delhi
kat situ.. dicatatkan semua nama perwira-perwira
yang telah terkorban =D
telefon bergerak.


25. BADANG @ KULI

Hmm hebatkan badang tu? Tak terlatih kot..haha. boleh hangkut beg tu sekaligus. Beg aku je agak2 dah dekat 30kg. Campur yang atas tu...errr... boleh tergeliat leher. KULI ni dah memang sedia ada di mana-mana stesen keretapi.. hoho.


kuatkan pakcik nihmm india memang banyak sangat homeless.

diorang memamg boleh tidur di mana sahaja..

oklah.. panjangkan entri aku.. hehe.. maaplah cepit ko kena baca sampai habis..
read more...