Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 1 Ogos 2012

Selamat HUT GGK ke 47


Lepas subuh kita terus PT
jangan ada yang tuang!!!
Jangan lupa lirik

Lari lari kita lari
Agar kuat urat kaki
Badan letih tak mengapa
Kerana kita angkatan tentera

Satu ribu dua ribu
Tiga ribu belum tentu
Empat ribu pasti kembang
Kalu tidak nyawa melayang

Beret hijau lambang kami.
Harimau garang sifat kami
adik ku jgn bimbang.
Abang pergi pasti pulang.
3 minit bagi seorang pelatih basic KOMANDO umpama 3 jam...
3 hari bagi seorang pelatih basic KOMANDO umpama 3 tahun...
3 bulan bagi seorang pelatih basic KOMANDO umpama 30 tahun...
Sepanjang basic KOMANDO kita tidak akan tahu langsung mengenai dunia luar...
Kita diibaratkan katak di bawah tempurung...
ADA BER@NI TAK MAU JOIN KOMANDO??

Penubuhan pasukan elit tentera darat ini pada 1 Ogos 1965. Hari ini genaplah 47 tahun GGK. GGK adalah satu pasukan elit utama negara dalam naungan Angkatan Tentera Malaysia dan juga merupakan pasukan komando elit yang disegani ramai kerana kesanggupan mereka melakukan apa sahaja. Pasukan ini beroperasi di Sungai Udang di Melaka dan Kuala Kubu Bharu.

Penubuhan pasukan elit tentera darat ini bermula selepas konfrontasi yang melibatkan Persekutuan Malaysia-Indonesia pada tahun 1965. Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfantasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu, Tun Abd. Razak bin Haji Dato' Hussein, telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian. Menteri Pertahanan telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari tentera darat dan laut untuk mengambil bahagian. Pada 25 Feb. 1965, satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin DiRaja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee, Johor Bharu, Johor.

Daripada 300 sukarelawan yang mengambil bahagian, hanya 15 orang sahaja yang terpilih untuk menjalani latihan asas Komando selama 6 minggu. Pada akhir latihan, hanya 4 Pegawai dan 9 anggota dari lain-lain pangkat berjaya dalam latihan ini dan juga merupakan trup nukleus yang pertama. Mereka adalah :

1. Leftenan Kolonel Shahrul Nizam Bin Ismail (Jeneral Bersara)
2. Mejar Abu Hassan bin Abdullah (Kolonel Bersara)
3. Leftenan Mohd Ramli bin Ismail (Mejar Jeneral Bersara)
4. Leftenan Dua Ghazali bin Ibrahim (Mejar Jeneral Bersara)
5. Leftenan Dua Hussin bin Awang Senik (Kolonel Bersara)
6. 6842 Sarjan Ariffin bin Mohamad
7. 300152 Sarjan Anuar bin Talib
8. 4861 Sarjan Zakaria bin Adas
9. 201128 Sarjan Yahya bin Darus
10. 202072 Koperal Silva Dorai
11. 203712 Koperal Moo Kee Fah
12. 13852 Lans Koperal Johari bin Haji Morhd Siraj
13. 10622 Lans Koperal Sabri bin Ahmad
Kejayaan ini membuktikan bahawa rakyat Malaysia juga berkebolehan untuk mengambil apa jua peranan dan tugas yang diberikan. Dengan bimbingan dan tunjuk ajar daripada jurulatih khas dari Rejimen ke-40 Royal Marines Commando British, Grup Gerak Khas mula melebarkan sayap pada tahun yang sama, mereka berjaya mengatasi 6 latihan asas komando.

Mejar Abu Hassan bin Abdullah merupakan Pegawai Komand Pertama bagi Grup Grak Khas (GGK), dan Sarjan Ariffin menjadi Mejar Skuadron yang pertama. Pada akhir 1965, kekuatan GGK adalah sebanyak 70%. Bagi memastikan pembangunan yang seiring dengan pasukan elit, pegawai dari pelbagai pangkat dihantar keluar negara untuk menjalani kursus-kursus khas seperti penyusupan lintas udara, penerjunan bebas, operasi-operasi khas, renjer, teknik amfibia dan sebagainya.

GGK juga mengadakan latihan bersama dengan pasukan elit dari negara lain seperti KOPASSUS TNI-AD dari Indonesia, Special Air Service (Australia, Britain), Special Service Group (Pakistan), US Delta Force dan Green Beret (U.S). KOPASSUS yang merupakan pasukan elit Indonesia yang paling kerap mengadakan latihan silang bersama dengan GGK ini kerana bagi menjaga nama baik kedua-dua negara serumpun selepas konfrontasi tersebut, pasukan ini mengadakan hubungan persahabatan dengan unit elit ini. GGK telah mengadakan operasi di Timur Malaysia dan semasa insiden 13 Mei 1969. Selepas Konfrontasi 1967, terdapat perbincangan sama ada untuk menyambung atau mengekalkan unit khas ini. Ini kerana terdapat implikasi kewangan dari unit GGK di mana ia bersamaan dengan keperluan dua Batalion Infantri. Oleh kerana isu tersebut, GGK telah dipindahkan ke Kem Segenting, Port Dickson pada 1968.

Insiden 13 Mei telah membuktikan bahawa GGK merupakan aset yang berharga buat kerajaan dan patut dikekalkan dan dikembangkan kepada regimen. Apabila elemen dan unit baru diserap ke dalam GGK, mereka telah dipindahkan ke Kem Sungai Udang, Melaka dan pada 1 Ogos 1970, Regimen Gerak Khas pertama telah dibentuk. Walaupun GGK telah mendapat kredit pada 1971 tetapi keanggotaannya masih menjadi milik kor masing-masing. Situasi ini menyebabkan masalah bagi merancang kerjaya anggotanya. Untuk mengatasi masalah ini, sukarelawan yang di buang dari senarai untuk menyertai Regimen Khas.

Lambang Rejimen

Digelar sebagai "Harimau Berjuang", wajah harimau mengaum dan pisau komando. Warna hijau melambangkan status Rejimen Komando dan melambangkan warna hijau juga sebagai warna suci agama Islam. Warna Biru melambangkan hubungan erat antara Rejimen Gerak Khas dengan 40th Royal Marines Commando British. Harimau melambangkan keberanian, dan ketangkasan. Pisau melambangkan ketajaman fikiran anggota rejimen gerakhas, lineyard biru melambangkan hubungan antara 40th royal marines commando.

Beret Hijau
Anggota Rejimen Gerak Khas menggunakan Beret Hijau, merupakan simbol am diantara komuniti pasukan komando di seluruh dunia. Lambang "harimau berjuang" diletakkan pada beret hijau.
read more...

Selasa, 31 Julai 2012

Hari Pahlawan : Kamilah Angkatan Tentera Malaysia


Foto: KITA SEPATUTNYA BERSYUKUR !!! ALLAH PELIHARALAH PAHLAWAN PAHLAWAN NEGARA BAIK YANG MASIH BERTUGAS ATAUPUN YANG SUDAH BERSARA.   Anda harus bersyukur...di buai lena bernaungkan keselesaan. Siang malam kami tidak tidur,di kelilingi hutan belantara,bertemankan pacat dan serangga.  Anda harus bersyukur...saling bertukar ganti pakaian harum lagi bersih. Seragam hamis,berkeringat.... berminggu minggu melekat di badan.  Anda harus bersyukur...pelbagai makanan tersedia,cuma selera menentukan pilihan. Sehari suntuk belum lagi menjamah...walaupun sesuap nasi.  Anda harus bersyukur...masih mempunyai masa depan yang sungguh cerah. Kami korbankan masa depan kami... buat anugerah masa depan anda.  Anda harus bersyukur... Kenangkan jasa kami... jangan sia-siakan masa depan anda....  KAMILAH ANGKATAN TENTERA MALAYSIA...

Foto: Yang ini hadiah untuk peminat2 amphibian/paskal dan lain2 unit yang kuat berendam.  Admin jadi stim (Ralit) pulak tengok gambar ini ...batal ke puasa aku ?

KITA SEPATUTNYA BERSYUKUR !!! ALLAH PELIHARALAH PAHLAWAN PAHLAWAN NEGARA BAIK YANG MASIH BERTUGAS ATAUPUN YANG SUDAH BERSARA.


Anda harus bersyukur...di buai lena bernaungkan keselesaan.
Siang malam kami tidak tidur,di kelilingi hutan belantara,bertemankan pacat dan serangga.

Anda harus bersyukur...saling bertukar ganti pakaian harum lagi bersih.
Seragam hamis,berkeringat.... berminggu minggu melekat di badan.

Anda harus bersyukur...pelbagai makanan tersedia,cuma selera menentukan pilihan.
Sehari suntuk belum lagi menjamah...walaupun sesuap nasi.

Anda harus bersyukur...masih mempunyai masa depan yang sungguh cerah.
Kami korbankan masa depan kami... buat anugerah masa depan anda.

Anda harus bersyukur...
Kenangkan jasa kami... jangan sia-siakan masa depan anda....

KAMILAH ANGKATAN TENTERA MALAYSIA...
read more...

Darah pahlawan melayu sejatiDarah pahlawan melayu sejati
Darah pahlawan terus mengalir
Waris kekal sejak berzaman
Darah datuk bahaman yang gagah
Darah datuk maharajalela yang megah
Darah tok janggut yang tersimbah
Pantang tunduk pantang menyerah
Tekad dipegang bulat di hati
Walau nyawa jadi taruhan
Bercerai nyawa dari badan
Takkan undur walau selangkah

Darah pahlawan melayu sejati
Cuba selak kembali pegangan mereka
Ikatan sama sendiri kukuh tersimpul
Tiada langsung erti pilih bulu
Tiada langsung erti hidup berpuak
Tiada langsung erti bersendirian
Tali silaturrahim tersimpul mati
Kukuh padu dijiwa mereka itu
Bulat sekali pegangan mereka
Pada keimanan teguh di hati mereka
Itulah pahlawan melayu sejati
Yang diwaris sejak zaman mereka
Hingga kini masih ada sisanya
Pada segelintir umat cuma

Darah pahlawan melayu sejati
Selami kata datuk hang tuah
Takkan melayu hilang di dunia
Hebatkah agaknya kita ini
Jika hadir kita asyik bertelagah
Hingga lupa yang menang jadi arang
Hingga lupa yang kalah tetap kan jadi abu
Yang jadi juara tetap sang api
Yang membakar membaham setiap dari kita
Kita kita yang sudah mula lupa
Lupa ajaran orang-orang lama
lupa didikan orang-orang lama
Lupa warisan orang-orang lama
Sia-sia perjuangan mereka

Darah pahlawan melayu sejati
Adat sesama orang kita, dari kita untuk kita
Kadang hati penuh taman, pantang tercuit terus merawan
Kadang hati penuh batu, tiada kesan apa mendatang
Kadang hati penuh api, pantang tersentuh terus membakar
Maka tatkala itulah kita mula tersedar
Siapakah sebenarnya yang benar
Siapakah sebenarnya yang salah
Kita sendiri tahu
Kerna kita punya warisan

Darah pahlawan melayu sejati …

DARAH PAHLAWAN MELAYU SEJATI

Berkisahkan tentang hidup kita di zaman serba moden ini. Kita semakin melupakan ajaran yang telah lama dipupuk oleh nenek moyang kita dahulu. Apa yang telah mereka terapkan dalam perjuangan mereka mendaulatkan agama, bangsa dan negara.

Kebanyakan dari kita sudah mula lupa semangat bersatu padu dan hidup penuh harmoni saling bantu membantu sesama kita. Kita sudah mula hidup berpuak yang sama sekali tidak menguntungkan. Kisah jumud ini akan semakin menghancurkan semangat kebersamaan kita. Kita bangsa bermaruah dan usah kita gadaikan maruah kita demi sebuah kemanisan sementara.
read more...

Sajak Hari Pahlawan31 julai hari pahlawan
Hari kenangkan jasa
Buat semua pejuang bangsa
Buat insan bergelar pahlawan
Yang pernah titiskan darah
Yang pernah titiskan keringat

Demi ibu pertiwi
Demi malaysia
Demi bumi bertuah ini

31 julai hari pahlawan
Terkenang kisah portugis
Terkenang kisah belanda
Terkenang kisah inggeris
Terkenang kisah jepun
Terkenang kisah perajurit
Terkenang kisah pejuang kemerdekaan

Banyak nyawa terkorban
Banyak harta tergadai
Sejak zaman hang tuah bersaudara
Sejak zaman tok janggut
Sejak zaman datuk bahaman
Sejak zaman leftenan adnan
Sejak zaman pahlawan tanpa nama
Semua demi tanah tercinta

Tanah keramat milik kita
Selamat hari pahlawan
Buat semua insan
Yang bergelar pahlawan
read more...

TLDM Turut Menjayakan Iklan Hari Pahlawan


Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah terpilih bagi menjayakan iklan sempena sambutan Hari Pahlawan yang bakal disambut pada 31 Julai 2012. Sehubungan itu, pelbagai acara akan diadakan bagi mengenang jasa pasukan keselamatan dalam usaha mencapai kemerdekaan negara.Dalam pada itu, pihak TLDM juga tidak ketinggalan dalam memberi sokongan melalui usaha murni dengan kerjasama syarikat DMS Advertising Services Sdn Bhd yang kini dalam proses pembikinan iklan 'Warkah Terakhir'. Lokasi penggambaran telah dilaksanakan bertempat di Batu 18, Hulu Langat, Selangor. Iklan ini dilihat mampu menarik golongan generasi muda agar mengingati semangat perjuangan dan pengorbanan yang telah diberikan oleh pasukan keselamatan negara selama ini yang terdiri daripada Angkatan Tentera Malaysia iaitu Tentera Darat, Laut dan Udara termasuklah Polis Diraja Malaysia (PDRM).Ini juga merupakan inisiatif kerajaan Malaysia dalam menyemai semangat patriotik di kalangan belia negara yang bakal menerajui dan menjadi pemangkin untuk bangsa, agama dan negara.


Selamat Menyambut Hari Pahlawan dari warga the Navy People untuk seluruh

perwira

dan srikandi negara.

Jasa dan bakti kalian sesungguhnya amat dihargai dalam mempertahankan

tanah air tercinta
read more...

Selamat Menyambut Hari Pahlawan

31 Julai saban tahun, negara merakam sejarah keramat ini sebagai Hari Pahlawan selaras tamatnya darurat menentang Pengganas Komunis Malaya pada 31 Julai 1960. Semasa pemerintahan British, hari tersebut dikenali sebagai Poppy Day sempena nama bunga poppy. Konvensyen Geneva 1945 yang secara ringkasnya menggariskan larangan membunuh atau menyerang tentera yang hors de combat yakni orang yang cedera, tidak sedarkan diri dan telah meletakkan senjata dan tidak berupaya untuk berperang.

Mengambil semangat dari pengiktirafan konvensyen ini dengan tamatnya peperangan dunia kedua yang dikenang di seluruh dunia maka tarikh ini telah ditetapkan oleh kerajaan pimpinan Yang Teramat Mulia Al-Marhum Tunku Abdul Rahman iaitu Perdana Menteri Malaysia yang pertama untuk memperingati jasa perajurit dan polis yang terlibat secara langsung di dalam kemelut perebutan dengan beberapa pihak yang berkepentingan yang berlarutan sehingga bertahun-tahun selepas Malaysia merdeka.

Kempen Hari Pahlawan hari ini telah menjadi tradisi dan sinonim sebagai acara penting samada di peringkat nasional maupun negeri-negeri, sebagai mengenang jasa pahlawan. Mengambil iktibar dari suasana semasa di dalam negara yang berkaitan dengan sejarah pertahanan dan kemerdekaan, adalah sangat bererti jika mulai tahun ini dan tahun-tahun mendatang, sambutan Hari Pahlawan diisi dengan menampilkan pahlawan-pahlawan yang masih hidup ini ke tengah masyarakat dengan program-program patriotik yang lebih menyeluruh.

Kamus Dewan menterjemahkan ‘pahlawan’ adalah orang yang gagah dan berani, pejuang yang gagah, perwira yang ditakuti. Manakala Hari Pahlawan didefinasikan sebagai hari memperingati pahlawan yang terkorban.

Jika mengambil kira ungkapan ‘orang yang gagah dan berani dan telah terkorban’ kerana mempertahankan kedaulatan negara dari dijajah oleh anasir luar atau cubaan dari anasir dalaman yang berhaluan kiri dan kumpulan-kumpulan yang ingin mengkucarkacirkan kestabilan negara. Walaupun ianya bergerak tidak dalam kumpulan anggota berunifom atau seumpamanya, maka selayaknya mereka juga digelar pahlawan.

Pahlawan-pahlawan negara seharusnya dikenang oleh sejarah Malaysia yang telah terlebih dahulu mencipta ketamadunan negara Malaysia dan sekali gus adalah bangsa tuan kepada bumi ini yang berhak mendapat hak-hak keistimewaan. Kemasukan bangsa-bangsa asing, bermastautin dan diterima sebagai warganegara Malaysia selepas itu dan secara tidak langsung ikut sama terlibat di dalam perjuangan pembebasan dan kematian mereka juga telah diiktiraf dan tidak dinafikan jasa mereka kepada negara.

Ini bermakna, negarawan, ahli-ahli politik malah juga orang-orang persaorangan atau pun kumpulan yang bermandi darah dan keringat, berjuang dengan cara masing-masing dengan hasrat yang sama iaitu untuk membebaskan bumi Malaysia dari cengkaman penjajah dan pertualang-pertualang yang mengkhianati bangsa dan negara sendiri demi kelangsungan ideologi dan perjuangan mereka untuk menjadikan negara ini bukan sebuah negara demokratik adalah merupakan dari kelompok pahlawan.

Oleh kerana mereka berjuang bukan atas nama mana-mana organisasi berunifom, adalah menjadi sukar untuk mengesan jejak-jejak mereka untuk sama-sama didokumentasikan sebagai pejuang sebaris dengan pahlawan-pahlawan yang tersenarai dalam rekod sejarah negara.

Walau apa pun tafsiran, jasa dan pengorbanan mereka yang tiada tolok banding nilainya di sisi sejarah telah menjadi titik tolak kepada kecemerlangan pembangunan negara hari ini. Mereka datang bukan hanya dari satu bangsa majoriti malah mewakili bangsa-bangsa minoriti yang lain.

Sejarah perjuangan pahlawan-pahlawan negara yang berjuang samada di era sebelum merdeka maupun pasca merdeka dikenang sampai hari ini. Tugu peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira dan perajurit yang sanggup mengorbankan nyawa mereka demi kestabilan dan keamanan tanahair.
read more...

Rebut kelebihan Ramadan


Pada Ramadan, masyarakat Islam digalakkan memperbanyak bersedekah, menyediakan juadah berbuka puasa dan menghulurkan apa juga bantuan yang terdaya bagi mencontohi perbuatan Baginda Nabi SAW yang sangat pemurah.

Begitu juga kewajipan bersegera menunaikan fardu zakat fitrah bagi yang berkemampuan tidak harus dilengah-lengahkan. Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sesiapa daripada kalangan mukmin memberi makanan kepada mukmin yang kelaparan maka Allah SWT akan memberinya makanan buah-buahan syurga pada hari kiamat. Sesiapa daripada kalangan mukmin memberi minuman kepada mukmin yang kehausan maka Allah SWT akan memberinya khamar syurga yang termeterai bekasnya pada hari kiamat. Sesiapa daripada kalangan mukmin memberi pakaian kepada mukmin yang tidak berpakaian maka Allah SWT akan memberinya pakaian syurga yang berwarna hijau.” (Riwayat al-Tirmiziy dan Abu Daud)

“Tidaklah berkumpul suatu kaum di rumah Allah, mereka membaca al-Quran dan saling mempelajarinya kecuali akan turun kepada mereka ketenangan, diliputi rahmat Allah SWT, malaikat akan menyertai mereka dan Allah SWT membanggakan mereka di kalangan malaikat yang ada di sisinya.” (Riwayat Abu Daud)

Baginda SAW pernah ditanya sedekah yang paling afdal dan Baginda menjawab, sedekah pada Ramadan.

Selain itu kelebihan, Ramadan juga dibahagi-bahagikan kepada nikmat beroleh rahmat Allah SWT pada 10 hari pertama, ganjaran pengampunan dosa pada 10 hari berikut dan akhirnya pembebasan daripada api neraka di 10 terakhir.

Kelebihan Ramadan jadi motivasi muslimin beramal

Semua kelebihan ini motivasi untuk muslimin beramal memenuhi Ramadan dengan aktiviti bermanfaat. Diriwayatkan juga apabila tiba Ramadan, pintu langit, pintu syurga, pintu rahmat dibuka, pintu neraka ditutup dan syaitan dibelenggu.

Masyarakat Islam diseru berusaha bersungguh-sungguh memenuhi seluruh Ramadan dengan pelbagai kegiatan ibadah yang memiliki ganjaran hebat. Ganjaran bertadarus al-Quran contohnya mampu memberi ketenangan dan menarik rahmat Allah SWT.

Ini dinyatakan dalam riwayat: “Tidaklah berkumpul suatu kaum di rumah Allah, mereka membaca al-Quran dan saling mempelajarinya kecuali akan turun kepada mereka ketenangan, diliputi rahmat Allah SWT, malaikat akan menyertai mereka dan Allah SWT membanggakan mereka di kalangan malaikat yang ada di sisinya.” (Riwayat Abu Daud)

Ramadan juga bulan pengampunan dosa yang memberi peluang individu Muslim melipatgandakan usaha memohon keampunan seterusnya bertaubat dan tidak lagi mengulangi dosa itu.

Kelebihan yang tiada tolok bandingnya terdapat pula pada malam lailatulqadar. Berjihad mencari lailatulqadar adalah kemuncak daripada segala amal kebajikan dilakukan sejak hari pertama Ramadan.

Pada malam itu dosa sesiapa beristighfar diampunkan, doa dan permohonan kepada sesiapa yang ikhlas menadah tangan kehambaan diperkenankan.

Malah pahala beribadah menyamai 1, 000 bulan iaitu seolah-olah 83 tahun umur manusia bakal diraih insan terpilih beroleh nikmat beribadah pada malamnya. Ini juga peluang keemasan yang perlu diraih setiap Muslim.

Ia tiba setahun sekali dan tiada sesiapa yang boleh menjangka akan memperoleh lagi kenikmatan seperti ini pada tahun mendatang.

Penulis ialah Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru.
read more...

Puasa perisai hadapi cabaran dunia, akhiratSetiap orang yang berpuasa seharusnya menyedari ibadah puasa yang mereka laksanakan dengan penuh keinsafan dan penghayatan akan menjadi perisai bagi dirinya. Bukan hanya menjadi perisai di dunia, malah di akhirat sana nanti.

Selain itu, puasa juga menjadi perisai dalam kehidupan dunia dalam erti kata mendinding diri daripada terjebak dalam kancah dosa dan maksiat, lebih-lebih lagi sesudah berlalunya Ramadan, saat kita terdedah dengan 11 bulan penuh mencabar dan sangat menguji keimanan serta kesabaran.

"Puasa itu perisai dari api neraka seperti perisai (benteng) salah seorang kamu dalam peperangan. (Puasa akan menjadi perisai) selama mana dia tidak merosakkannya dengan kata-kata dusta dan umpatan”. - Riwayat Ahmad, An-Nasa’i dan Ibnu Majah

Serangan nafsu dan syaitan secara kombinasi sangat hebat. Tipu helah mereka datang dari segenap arah. Bayangkan, jika puasa tidak berupaya menghasilkan ‘benteng’ ampuh seperti diharapkan, maka jadilah kita kala itu ‘bahan’ sepak terajang nafsu dan syaitan.

Puasa yang hebat bukan saja menjadi pendinding untuk sehari dua bahkan dapat menjadi perisai melindungi diri setiap masa sehingga bertemu Ramadan yang akan datang.

Manakala di akhirat nanti, ibadah puasa turut menjadi perisai daripada terjerumus ke dalam api neraka. Inilah kurniaan yang sangat besar kepada hamba berpuasa.

Nabi SAW bersabda: “Puasa itu perisai dari api neraka seperti perisai (benteng) salah seorang kamu dalam peperangan. (Puasa akan menjadi perisai) selama mana dia tidak merosakkannya dengan kata-kata dusta dan umpatan.” (Riwayat Ahmad, An-Nasa’i dan Ibnu Majah)
Hikmah agung

Sesungguhnya ibadah puasa difardukan Allah SWT mempunyai pelbagai hikmah agung bertujuan membuktikan ketaatan kepada Allah SWT dan mampu melahirkan manusia yang benar-benar menghayati sifat kehambaan dan dapat membina keperibadian diri muslim sejati.

Justeru, kewajipan kita bukan sekadar menerima puasa sebagai satu perintah daripada Allah, bahkan kita turut berkewajipan melaksanakannya dengan rasa penuh keikhlasan. Hanya puasa yang dibina atas tapak keikhlasan saja yang sampai kepada Allah.

Puasa dalam kategori inilah yang dijanjikan Allah bakal memperoleh ganjaran pahala tiada tolok bandingnya. Bukannya berpuasa kerana manusia atau kepentingan duniawi yang bersifat sementara.

Ikhlas laksana ibadah

Rasulullah SAW sangat mengambil berat dan memberi peringatan tegas mengenai keikhlasan melaksanakan perintah Allah.

Daripada Syaddad bin Aus, ia mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa berpuasa demi mencari pujian (nilaian) manusia, sesungguhnya ia telah berbuat syirik, barang siapa solat demi pujian (nilaian) manusia, maka sesungguhnya ia telah berbuat syirik dan barang siapa yang membayar zakat demi pujian (nilaian) manusia, maka sesungguhnya dia juga telah berbuat syirik.” (Riwayat Tabrani)

Puasa dilaksanakan dengan ikhlas kerana Allah adalah puasa yang gemilang dan penuh kekuatan. Pada hari kiamat nanti puasa yang gemilang berkilauan akan tampil di hadapan Allah SWT dan berkata: “Izinkanlah aku memberikan syafaat kepadanya.”

Inilah yang katakan rahmat Allah SWT yang tiada bertepi luasnya. Daripada Abdillah ibn Umar, Rasulullah SAW bersabda: “Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba di hari kiamat nanti. Puasa berkata: Wahai Tuhanku! Aku telah menegahnya dari makan dan menuruti nafsu syahwat (semasa menjalani ibadah puasa), maka izinkanlah aku memberikan syafaat kepadanya. Al-Quran pula berkata: (Wahai Tuhanku) Aku telah menegahnya dari tidur di sebelah malam, maka izinkanlah aku memberi syafaat kepadanya. Maka kedua-duanya (puasa dan al-Quran) diizinkan (Allah) memberikan syafaat itu.” (Riwayat Ahmad, Tabrani, Ibnu Abid Dunya dan Al-Hakim)

Peluang berharga

Tidak terhenti dengan kurniaan pahala yang tidak bertepi, mukmin berpuasa kerana Allah diberi kurniaan tambahan iaitu doanya dijamin mustajab, pasti didengari dan dikabulkan. Peluang berharga ini, janganlah disia-siakan.

Hakikatnya di dunia ini, berapa ramai orang yang berdoa, berbuih-buih mulutnya bukan sehari tetapi bertahun-tahun, namun Allah belum berkenan memakbulkannya. Keadaan sebaliknya bagi orang yang benar-benar berpuasa.

Bukan sekadar Allah akan memakbulkannya bahkan Allah juga rindu dan ternanti-nanti doa dan rintihan hamba-Nya yang berpuasa.

Sabda Rasulullah SAW: “Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang berpuasa, doa orang yang dizalimi dan doa orang yang musafir.” (Riwayat Bukhari)
read more...