Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Sabtu, 9 Julai 2011

Bersih 2.0: Gas Pemedih Mata & Air Ditembak Untuk Suraikan Perarakan

Anggota FRU berkawal di depan Menara Kembar KLCC. - Foto THE STAR Oleh AZHAR MAHFOF

BERIKUT merupakan perkembangan terkini di Kuala Lumpur:

6.40 petang: Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, semua yang ditahan dijangka dibebaskan pada pukul 9.30 malam. Difahamkan Ambiga dan beberapa pemimpin lain telah dibebaskan.

6.30 petang: Sejumlah 1,401 ditahan, termasuk 1,273 lelaki, 115 wanita, 12 remaja lelaki dan perempuan. Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, mereka akan dibebaskan selepas siasatan selesai.

Anggota FRU melepaskan gas pemedih mata ke arah ribuan penunjuk perasaan yang berkumpul di sekitar Pudu Raya, Kuala Lumpur pada tengah hari Sabtu.

Beribu orang penunjuk perasaan berarak di Jalan Sultan menuju ke Jalan Petaling, Kuala Lumpur. -Foto THE STAR Oleh DARRAN TAN

6.00 petang: Pasukan FRU dan polis bersurai pada pukul 6 petang di Jalan Ampang dan KLCC. Keadaan terkawal.

5.30 petang: Jawatankuasa Bersih 2.0 gagal menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara. Namun, ia menyifatkan perhimpunan tersebut mencapai matlamatnya.

Ia juga menyelar penangkapan terhadap para peserta, termasuk daripada kumpulan lain.

Ahli jawatankuasa, Subramaniam Pillay berkata Bersih akan menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong dalam masa terdekat dan tidak melibatkan perhimpunan.

Dia juga mengesahkan Ambiga telah ditahan oleh polis. Katanya, khidmat pesanan ringkas Ambiga menyatakan dia berada dalam keadaan baik.

5.25 petang: Seramai 924 tangkapan dibuat sehingga 3.30 petang. Sebanyak 875 lelaki dan 49 wanita ditahan, menurut polis.

5.10 petang: Ramai orang memasuki KL Sentral. Kebanyakannya memakai tuala muka dan botol air mineral.

Polis melepaskan gas pemedih mata kepada anggota Bersih yang tidak mengendahkan amaran yang diberikan. -Foto THE STAR oleh RAJA FAISAL HISHAN

4.25 petang: Di KLCC, Jalan Ampang, pasukan FRU dan polis bersiap sedia untuk menangani sebarang kemungkinan. Keadaan masih tenang dan tiada perarakan dilaporkan setakat ini.

4.30 petang: Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh berkata para pemimpin perhimpunan haram itu ditahan atas pelbagai kesalahan termasuk di bawah Seksyen 27, Akta Polis kerana berhimpun secara haram.

4.20 petang: Orang ramai yang berkumpul di Kuala Lumpur untuk Bersih dan Patrior bersurai. Polis memantau situasi. Seorang penganjur kanan Bersih meminta para penyokong berdekatan Dewan Perniagaan Cina di Jalan Maharajalela supaya bersurai.

3.36 petang: Dari Jalan Tun Perak, para penunjuk perasaan berjalan melalui Lebuh Ampang dan Jalan Ampang keluar dari bandar.

Seorang lelaki yang menyertai perhimpunan Bersih di Stesen KTM Kuala Lumpur ditahan pihak berkuasa. - Foto THE STAR oleh SHAHRUL FAZRY ISMAIL

3.34 petang: Orang ramai masih berarak di sepanjang Jalan Tun Perak sekarang.

3.32 petang: Kedua-dua stesen LRT Masjid Jamek masih ditutup sehingga sekarang.

3.18 petang: Orang ramai berkumpul di pintu utama Stadium Merdeka berdekatan MBSSKL. Sesetengah di halangan polis tetapi kebanyakannya berundur dan berjalan di sepanjang Jalan Hang Jebat. Situasi tenang.

3.01 petang: Polis berkata, sebanyak 672 ditahan sehingga 2.30 petang (624 lelaki dan 48 wanita).

3.00 petang: Nurul Iman, Nurul Nuha, Maria Chin, Ambiga, Abdul Hadi Awang ditahan polis.

Anwar dan Wan Azizah kembali ke KL Hilton.

2.30 petang: Penyokong Pakatan Rakyat dan Bersih 2.0 berjaya keluar dari KL Sentral yang sebelum ini dikepung oleh polis dan menuju ke Jalan Tun Sambanthan.

Ambiga, Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Lim Kit Siang dan beberapa lagi dilihat berada bersama penyokong mereka.

read more...

Jumaat, 8 Julai 2011

Bersih 2.0: Gas Pemedih Mata Dilepaskan, Meriam Air Ditembak

Beribu orang penunjuk perasaan berarak di Jalan Sultan menuju ke Jalan Petaling, Kuala Lumpur.

BERIKUT merupakan perkembangan terkini di Kuala Lumpur:

2.45 petang: Abdul Azeez ditahan oleh polis. Sebelum itu, Khairy ditahan polis.

2.30 petang: FRU melepaskan gas pemedih mata terhadap penyokong gabungan itu.

2.15 petang: Perarakan tetap diteruskan dalam keadaan hujan.

2.10 petang: Pasukan FRU berkumpul di hadapan Am Bank, Jalan Pudu. Mereka dalam keadaan siap sedia untuk mengambil tindakan jika gabungan itu meneruskan perarakan menuju ke Stadium Merdeka.

2.10 petang: Pasukan FRU melepaskan gas pemedih mata terhadap penunjuk perasaan yang berada di perkarangan luar KL Sentral dan sekitar Jalan Tun Sambanthan.

1.50 petang: Anwar Ibrahim, Ambiga, Hadi Awang, Wan Azizah dan Nurul Izzah bersama penyokong Bersih keluar dari Hotel KL Hilton untuk berarak bersama-sama para penyokong mereka ke KL Sentral sebelum menuju ke Stadium Merdeka.

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang mula berarak bersama-sama anggota pergerakan itu dari Bukit Bintang menuju Stadium Merdeka di Kuala Lumpur, Sabtu. - Foto Malaysiakini

1.45 petang: Para penyokong Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka. Reezal Merican mengingkari perintah larangan untuk memimpin Patriot di Bukit Bintang.

Polis melepaskan gas pemedih mata kepada anggota Bersih yang tidak mengendahkan amaran yang diberikan.

1.40 petang: Khairy tiba di kawasan perarakan. Abdul Azeez menyusul lima minit kemudian.

1.30 petang: Para penyokong Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia menyanyikan lagu, "Inilah Barisan Kita." Ia diketuai Ahli Jawatankuasa Pemuda Umno Pusat, Lokman Adam. Kelibat Khairy dan Abdul Azeez tidak kelihatan.

1.25 petang: Polis berkata, 514 orang ditahan sehingga 12.30 tengah hari (478 lelaki dan 36 wanita).

1.20 petang: Lebih 500 Pemuda Umno dan Kelab Putera 1Malaysia berkumpul di hadapan BB Plaza, Jalan Bukit Bintang dan mengedarkan baju Patriot berwarna merah.

Namun kelibat Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Presiden Kelab 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim masih belum kelihatan.

Seorang lelaki yang menyertai perhimpunan Bersih di Stesen KTM Kuala Lumpur ditahan pihak berkuasa.

Mereka melaungkan slogan, "Hidup rakyat, hidup Malaysia, hancur Anwar, hancur Ambiga."

1.20 petang: Kumpulan Bersih bergabung dengan kumpulan lain berhampiran Puduraya.

1.15 petang: Lebih 1,000 penyokong Bersih mula berarak dari Jalan Imbi menuju ke Stadium Merdeka.

1.10 petang: Ribuan penyokong Bersih mula berarak dari Pudu Plaza, melalui Bukit Bintang dan sedang dalam perjalanan ke Jalan Pudu dalam percubaan untuk sampai ke Stadium Merdeka.

1.07 petang: FRU setakat ini telah berjaya menyuraikan para penunjuk di hadapan Bank Agro dan Pasar Seni. Di kedua-dua tempat gas pemedih mata telah ditembak untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang menjerit "reformasi".

1 petang: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah menghantar mesej tweet bahawa beliau ditahan di hadapan Hilton kerana mengganggu tugas polis. Beliau berada dalam sebuah Black Maria sekarang.

12.55 tengah hari: Polis berkata, sebanyak 441 ditahan sehingga 12 tengah hari. 421 lelaki dan 20 wanita.

12.50 tengah hari: Gas pemedih mata ditembak ke arah penunjuk perasaan yang berarak dari hadapan Bank Agro menuju ke Pasar Seni melalui Daya Bumi.

12.45 tengah hari: Lim Kit Siang dan lain-lain pemimpin Pakatan Rakyat berkumpul di Hotel KL Hilton. Mereka merancang untuk berarak ke stadium dari situ.

12.40 tengah hari: Anggota FRU melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang menjerit "reformasi" di Bank Agro berdekatan Daya Bumi di Kuala Lumpur.

12.30 tengah hari: Satu kumpulan besar penunjuk perasaan sambil menjerit "reformasi" meninggalkan Pasar Seni dalam percubaan menuju ke Masjid Jamek dan Dataran Merdeka. Berdekatan Masjid Negara, penunjuk perasaan turut membawa bendera PKR dan PAS sambil melaungkan "Bersih".

12.28 tengah hari: Ribuan orang sedang berarak sambil menjerit "reformasi" melintasi tebing sungai melepasi Pasar Seni menuju ke Dataran Merdeka dan Masjid Jamek.

Seorang penunjuk perasaan ditahan oleh polis di hadapan Masjid Jamek Kampung Baru. - Foto THE STAR Oleh AZHAR MAHFOF

12.15 tengah hari: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub ditahan oleh polis di KL Sentral.

12.13 tengah hari: Polis membenarkan lima peguam daripada Majlis Peguam menuju ke stesen keretapi Kuala Lumpur ketika ramai orang menjerit "reformasi" dari dalam stesen keretapi.

12.05 tengah hari: Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) tiba di KL Hilton ditemani ahli Parlimen Subang, R Sivarasa dan peguam Latheefa Koya. Turut hadir, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

12.00 tengah hari: Polis mengesahkan seramai 338 orang termasuk 17 wanita ditahan di sekitar Kuala Lumpur.

11.35 pagi: Keadaan aman di KLCC. Para pelancong mengambil gambar. Pihak keselamatan mendirikan halangan di sekitar pintu masuk kecuali ruang kosong untuk pembeli belah masuk.

11.30 pagi: Jumlah tangkapan di sekitar Kuala Lumpur adalah seramai 236 orang termasuk lapan wanita, kata polis.

11.20 pagi: Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga menghantar mesej tweet meminta semua orang keluar dengan memakai baju kuning.

11.18 pagi: Sebuah trak polis membawa sekumpulan lelaki yang ditahan keluar dari kawasan Masjid Jamek menuju ke kawasan tahanan di Pulapol.

Polis membuat pemeriksaan rambang terhadap orang ramai ketika membuat rondaan di Jalan Tuanku Abdul Rahman berdekatan Chow Kit. - Foto THE STAR Oleh AZHAR MAHFOF.

11.02 pagi: Tren RapidKL tidak akan berhenti di tiga stesen dari 10.15 pagi atas arahan polis. Stesen-stesen tersebut ialah Hang Tuah dan Maharajalela (laluan monorel) dan Hang Tuah (laluan Ampang).

11.00 pagi: Seorang lelaki memakai baju kemeja merah ditahan oleh polis dekat dengan stesen LRT Masjid Jamek.

10.40 pagi: Pusat media Bukit Media mengeluarkan kenyataan bahawa seorang daripada 21 orang yang ditahan pada awal Sabtu telah dibebaskan.

10.35 pagi: Sebuah Black Maria di Masjid Jamek memuatkan 13 orang ditahan, kebanyakannya lelaki. Mereka dipercayai merupakan penunjuk perasaan Bersih.

10.30 pagi: Ramai berkumpul di stesen keretapi berdekatan Masjid Negara. Turut kelihatan ramai anggota polis diketuai Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner (ACP) Mohamad Zulkarnain Abdul Rahman mengawal situasi.

10.30 pagi: Lebih banyak trak polis tiba menyertai trak FRU di pintu utama Istana Negara tetapi situasi masih lengang.

Helikopter polis terbang berdekatan Stadium Merdeka, pagi Sabtu.

10.01 pagi: Kedai-kedai dibuka untuk perniagaan. 100 pelanggan beratur di hadapan Machines, Lot 10, untuk membeli iPad2.

10.00 pagi: Seorang lelaki ditahan polis di Jalan Melayu, off Jalan Masjid India, selepas menjerit secara agresif terhadap orang ramai dan wakil media.

9.50 pagi: Anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) mengawal pintu masuk Pasar Seni. Mereka berkata, ia akan dibuka seperti biasa pada pukul 10 pagi tetapi mereka akan mengawalnya. Polis meronda di sekitar Pasar Seni sebelum ia dibuka.

9.45 pagi: Sekumpulan 100 orang di sekitar Masjid India diarahkan bersurai oleh polis.

9.28 pagi: 12 peguam berjaket dan bertali leher berada di luar stesen LRT Masjid Jamek. Kehadiran ramai anggota polis. Aktiviti normal. Stesen masih dibuka.

9.15 pagi: Satu kumpulan dengan lebih 100 orang berada di stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM) berdekatan Masjid Negara. Polis sedang memantau mereka.

9.10 pagi: Polis menahan satu kumpulan yang berkumpul berdekatan masjid Kampung Baru.

9.07 pagi: Sekatan jalan raya di lebuh-lebuh raya menghala ke Kuala Lumpur menyebabkan trafik bergerak perlahan. Satu sekatan berdekatan Batu Tiga menyebabkan kesesakan teruk. Pemandu terpaksa menggunakan lebih sejam untuk bergerak dari Shah Alam ke plaza tol menghala ke Kuala Lumpur. Bagaimanapun, trafik berjalan lancar selepas plaza tol itu.

9.05 pagi: Tiga peguam, berjaket hitam dan bertali leher, berjalan di Jalan TAR. Mereka memberitahu wartawan bahawa kehadiran mereka di situ adalah untuk memberikan bantuan guaman.

8.50 pagi: Kira-kira 15 trak Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) berada di luar Istana Negara. Sekatan jalan dibuat 500 meter dari pinta utama ke istana.

8.45 pagi: Enam ambulans memasuki Jalan TAR dipercayai bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan.

8.40 pagi: 12 trak polis dan sebuah Black Maria ditempatkan di luar Sogo. Kira-kira 120 anggota polis di sekitar situ. Pemeriksaan rambang dibuat terhadap pejalan kaki di Jalan TAR.

8.15 pagi: Polis menutup laluan ke Jalan Stadium dengan dawai berduri. 20 Black Maria diletakkan di depan tempat letak kereta.

8.10 pagi: Kehadiran ramai anggota polis, kurang kenderaan di jalan raya dan tidak kelihatan kumpulan besar di kawasan sekitar Chow Kit dan Kampung Baru.

Anggota-anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) bersiap sedia menghadapi sebarang perhimpunan haram di sekitar Istana Negara, Kuala Lumpur, Sabtu. - Foto THE STAR Oleh SIA HONG KIAU

8.05 pagi: Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) ditutup dengan kehadiran ramai anggota polis di luar Sogo.

8.00 pagi: Kuala Lumpur hampir lengang. Di Jalan Raja Laut, hanya kelihatan anggota polis bertugas. Di luar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, kira-kira 200 anggota polis kelihatan bersarapan pagi. Sebuah helikopter polis berlegar-legar di ruang udara.

7.55 pagi: Lebih ramai anggota tiba dengan menggunakan monorel dan mereka turun di stesen Maharajalela bertentangan dengan Stadium Merdeka.

7.30 pagi: Sejumlah besar trak Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) termasuk yang dilengkapi dengan meriam air, melalui Jalan Maharajalela dan menghala ke Masjid Negara serta Masjid Jamek.

read more...

Bernama nafi hantar SMS mengenai pembubaran Parlimen

KUALA LUMPUR: Bernama hari ini menafikan penghantaran teks pesanan kononnya mengenai pembubaran Parlimen pada Isnin ini.

Ketua Pengarang Bernama, Datuk Yong Soo Heong berkata: "Kami kesal kerana beberapa pihak tidak bertanggungjawab mengambil jalan keluar dengan menggunakan SMS (khidmat pesanan ringkas) untuk memanipulasi minda rakyat dengan matlamat mewujudkan keadaan huru-hara dan kekeliruan sambil merancang niat tersembunyi mereka."

"Teknologi mempunyai dua maksud dan adalah lebih baik untuk menggunakannya dengan bijaksana. Ini bukanlah kali pertama pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan ke atas saluran penyebaran yang meluas dan nama baik Bernama," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.
"Kami menggesa mereka yang telahpun menerima SMS kononnya mengaitkan Perdana Menteri dengan dakwaan pembubaran Parlimen pada Isnin ini supaya mengabaikannya sama sekali," katanya.

Yong berkata, Bernama akan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk mengesan pihak yang bertanggungjawab menyebar SMS palsu dan melampau itu. - BERNAMA
read more...

TM taja Harimau Malaya


TENGKU ABDULLAH (duduk dua dari kiri) menurunkan tandatangan pada majlis perjanjian antara FAM dengan TM sebagai penaja utama skuad bola sepak kebangsaan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam. TM diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Seri Zamzamzairani (duduk dua dari kanan).


SKUAD bola sepak kebangsaan mendapat suntikan terbesar apabila mendapat tajaan mencecah RM27.8 juta daripada Telekom Malaysia Berhad (TM) untuk tempoh empat tahun sehingga 30 Jun 2015.

Penajaan tahunan berjumlah RM6 juta untuk tahun pertama disusuli kenaikan 10 peratus untuk setiap tahun berikutnya itu membolehkan logo TM dipaparkan pada jersi latihan serta pelbagai barangan sukan, peralatan latihan dan pakaian rasmi skuad kebangsaan.

Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, penajaan tersebut merupakan satu sejarah baru dalam memasarkan skuad kebangsaan sebagai satu produk.

“TM akan menyalurkan peruntukan pertama pada 15 Julai ini. Malah insentif tambahan sebanyak RM1 juta juga akan diberi andai skuad kebangsaan muncul juara pada kejohanan di rantau ini (Piala Suzuki AFF).

“Tetapi saya berharap insentif kemenangan ini turut diberikan kepada skuad B-23 jika menjuarai Sukan SEA atau Sukan Asia kerana skuad kebangsaan hanya bersaing pada Piala Suzuki AFF, dua tahun sekali.

“Selain itu, TM juga akan menaja RM150,000 setahun untuk kelengkapan pakaian para pemain kebangsaan. Ini sudah cukup bagus untuk permulaan,” kata Tengku Abdullah pada majlis menandatangani perjanjian itu di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.

Namun bagi Tengku Abdullah, jumlah penajaan itu masih terlalu rendah jika hendak dibandingkan dengan perbelanjaan tahunan skuad kebangsaan Jepun berjumlah AS$40 juta (RM120 juta).

“Kalau nak berjaya seperti Jepun, kita perlu mempunyai dana yang cukup untuk program pembangunan dan skuad kebangsaan. Jadi diharapkan TM dapat merealisasikan harapan itu pada masa akan datang,” jelasnya.

Bagi memastikan wang penajaan TM itu digunakan dengan betul, Tengku Abdullah mahu FAM menubuhkan satu unit khas supaya akaun skuad kebangsaan dapat diasingkan.

“Saya mahu diwujudkan satu unit khas untuk memantau pentadbiran skuad kebangsaan ini dalam semua aspek termasuk latihan gaji, staf dan pemasaran. Saya mahu ia diuruskan secara profesional,” ujarnya.

Dalam pada itu, Tengku Abdullah mencadangkan supaya diwujudkan yayasan bekas pemain bola sepak dalam masa terdekat ini bagi menjaga kebajikan para pemain yang pernah beraksi untuk skuad kebangsaan.

read more...

Melayu jangan bermusuhan


SULTAN SHARAFUDDIN bersalaman dengan orang ramai selepas merasmikan Masjid As-Salam, Hulu Selangor semalam.


HULU SELANGOR - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam bertitah bahawa baginda akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba mencetuskan api permusuhan dan perbalahan antara kaum dan masyarakat di Selangor.

Baginda bertitah, sebagai ketua negeri Selangor, baginda tidak akan membiarkan adanya anasir yang akan merosakkan bangsa dan agama.

"Di sini, beta ingin menyeru kepada rakyat Melayu di negeri Selangor ini supaya hendaklah bersatu-padu dan janganlah berbalah-balahan antara satu sama lain disebabkan oleh ideologi politik yang berlainan.

"Kita orang Melayu bersatu dengan satu agama iaitu agama Islam," titah baginda ketika merasmikan Masjid As-Salam, Bukit Sentosa di sini.

Sultan Selangor bertitah, baginda akan berasa sedih jika rakyat Melayu di negeri Selangor berpecah-belah disebabkan pendapat politik yang berlainan.

Baginda turut mengingatkan orang Melayu supaya tidak terlalu mengikut emosi dan cepat terpengaruh dengan hasutan-hasutan yang tidak memberi keuntungan serta manfaat kepada diri sendiri, masyarakat, bangsa dan agama.

read more...

Bersih : 58 jalan sekitar Kuala Lumpur yang ditutup

KUALA LUMPUR – Berikut adalah 58 jalan yang ditutup atau dilencongkan sepanjang perhimpunan haram Bersih hari ini:

1. Lebuh Raya Seremban-Kuala Lumpur/Istana Baru

2. Jalan Sungai Besi/susur bulatan Sungai Besi dari arah Seremban

3. Bulatan Sungai Besi

4. Jalan Sungai Besi/Bulatan Pudu

5. Bulatan Pudu/Jalan Pudu

6. Bulatan Pudu/Jalan Pasar

7. Jalan Kajang/Bulatan Sungai Besi

8. Jalan Chan Sow Lin/Jalan Tun Razak

9. Jalan Cochrane/Jalan Tun Razak (Jalan Pasar)

10. Jalan Tun Razak/Kondo Ezora

11. Kondo Ezora/susur Jalan Sultan Ismail, Jalan Imbi

12. Bulatan Kampung Pandan

13. Jalan Selatan

14. Susur Jalan Tun Razak/Bukit Bintang

15. Lampu isyarat Jalan Tun Razak/Jalan Bukit Bintang

16. Jalan Kampung Pandan/persimpangan bertingkat ke PD 92

17. Jalan Tun Razak/Jalan Kia Peng

18. Jalan Tun Razak/Jalan Eaton

19. Jalan Tun Razak/Persiaran Stonor

20. Jalan Tun Razak/Lorong Kuda

21. Jalan Tun Razak/susur Jalan Ampang (Esso)

22. Jalan Tun Razak/Jalan Ampang

23. Jalan Tun Razak/Megan Phileo

24. Jalan Tun Razak/Jalan Yap Kwan Seng

25. Jalan Tun Razak/Terowong KLCC

26. Jalan Tun Razak/Perkeso

27. Jalan Tun Razak/Jalan Raja Muda Abdul Aziz

28. Jalan Tun Razak/Parking IJN

29. Jalan Tun Razak/Bangunan IJN Baru

30. Jalan Tun Razak/Padang Bola HKL

31. Susur Tun Razak/Bulatan Pahang

32. Bulatan Pahang

33. Jalan Genting Klang/terowong Bulatan Pahang

34. Jalan Pekeliling/Stesen Bas Pekeliling

35. Susur Pekeliling/Jalan Ipoh

36. Jalan Ipoh/Jalan Rahmat

37. Jalan Tun Razak/Jalan Tun Ismail

38. Jalan Tun Razak/susur Jalan Kuching

39. Jalan Tun Razak/susur PWTC (Sekolah Maxwell)

40. Jalan Tun Ismail/susur Jalan Kuching (susur Kiblat)

41. Jalan Tun Ismail/Jalan Putra

42. Jalan Putra/Jalan Raja Laut

43. Jalan Pahang/Jalan Raja Muda Abdul Aziz/Jalan Tuan ku Abdul Rahman

44. Jalan Mahameru/susur Parlimen

45. Jalan Duta / Susur Jalan Parlimen

46. Jalan Mahameru / Susur Parlimen (Muzium Negara)

47. Jalan Mahameru/susur Wisma Tani

48. Jejambat Wisma Tani

49. Jalan Mahameru/susur Carcosa

50. Susur Jalan Damansara/Jalan Travers

51. Jalan Bangsar/Jalan Travers

52. Jalan Travers/Jalan Damansara (Balai Travers Lama)

53. Jalan Kl Sentral/Muzium Negara

54. Jalan Klang Lama/Lebuh Raya Persekutuan

55. Jalan Klang Lama/Salak Expressway (pusingan U)

56. Lebuh Raya Persekutuan/Jalan Syed Putra

57. Susur Jalan Tun Sambanthan/Jalan Sulaiman

58. Jalan Sulaiman (KTM)

– Kosmo

read more...

Bersih : Jalan raya di KL lengang awal hari ini

KEADAAN di luar Stadium Merdeka tenang tanpa sebarang aktiviti yang membabitkan perhimpunan BERSIH pagi ini. - Foto Mohd Yusni Ariffin

KEADAAN lengang dan tenang sepanjang jalan Tun Perak menuju ke Dataran Merdeka apabila polis mengumumkan penutupan laluan ke Kuala Lumpur sebagai langkah berjaga-jaga menghadapi perhimpunan haram BERSIH 2.0 sekitar Kuala Lumpur tengah malam tadi. - Foto Aizuddin Saad


Foto papagomo.com


Foto papagomo.com

KUALA LUMPUR – Suasana sekitar Kuala Lumpur setakat pukul 8.30 pagi ini kelihatan lengang berikutan beberapa jalan memasuki ke pusat bandar ditutup berperingkat-peringkat ekoran beberapa pihak merancang mengadakan perhimpunan haram.

Keadaan trafik bagaimanapun dilihat terkawal dengan anggota polis berada di beberapa kawasan bagi mengawal lalu lintas ke pusat bandar, dengan kerjasama pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Sejak pukul 12 tengah malam tadi, polis telah menutup beberapa jalan masuk ke pusat bandar dan trafik dilencongkan ke beberapa jalan lain.

Sementara itu, perkhidmatan bas di tiga terminal utama di Kuala Lumpur beroperasi sementara di terminal lain sejak awal hari ini.

Perkhidmatan bas ekspres dari Pantai Timur di Terminal Hentian Putra dan bas SKS (dari Seremban) di Pudu Raya dipindahkan sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Bandar Tasik Selatan.

Perkhidmatan bas di Terminal Hentian Pudu Raya dan Terminal Hentian Jalan Pekeliling pula dipindahkan sementara ke Terminal Hentian Duta, Jalan Duta. – Bernama

read more...

Bersih : Kawalan elak ancaman pengacau


ANGGOTA polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan berkawal dan menutup jalan di hadapan Dataran Merdeka semalam.


KUALA LUMPUR - Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar (gambar kecil) berkata, polis terpaksa mengambil langkah mengetatkan kawalan di ibu kota mulai semalam menjelang perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) bagi memastikan keselamatan orang ramai dan ketenteraman awam terus dikekalkan.

"Sekatan-sekatan jalan di tempat-tempat tertentu terpaksa diadakan untuk mengelakkan kumpulan-kumpulan pengacau memasuki bandar raya," kata beliau di sini semalam.

Menurut beliau, tindakan itu juga ekoran penemuan senjata sebelum ini yang meningkatkan kebimbangan bahawa ada pihak yang berniat menimbulkan huru-hara.

"Maklumat juga menunjukkan mereka merancang untuk berdemonstrasi dan berarak di beberapa lokasi di dalam bandar raya ini," kata beliau.

Ismail mendedahkan kumpulan-kumpulan itu turut merancang menggunakan masjid-masjid di sekitar bandar raya untuk berhimpun.

"Mereka telah bergerak masuk ke Kuala Lumpur secara persendirian dan kumpulan kecil untuk mengelak dikesan dan ditahan polis," katanya.

read more...

Khutbah Jumaat: Rapuh Perpaduan Runtuh Keamanan

BERIKUT merupakan khutbah Jumaat yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang dibacakan di seluruh Wilayah Persekutuan.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Marilah kita sama-sama mempertingkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala suruhan-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya.

Mudah-mudahan dengan keimanan dan ketakwaan, kita beroleh rahmat dan keredhaan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar pada hari ini akan membincangkan tajuk khutbah mengenai “Rapuh Perpaduan Runtuh Keamanan”.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,Kita bersyukur kepada Allah SWT kerana masyarakat dan rakyat jelata dapat hidup dengan sejahtera dan harmoni di negara ini.

Salah satu aspek terpenting yang menyumbang keadaan ini adalah wujudnya perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama.

Perpaduan merupakan satu kunci kejayaan. Dengan perpaduan kita dapat bersatu tenaga dan fikiran bagi melaksanakan sesuatu untuk kebajikan bersama.

Tenaga seseorang individu dengan sendirinya tidak mampu mengatasi berbagai tugas hidup.

Sebaliknya tenaga ramai yang disatupadukan boleh menghasilkan kejayaan yang luar biasa.

Sebab itu apabila terdapat umat yang bersatu padu, maka kejayaan yang cemerlang akan dicapai. Sebaliknya apabila perpecahan berlaku di kalangan umat, maka buruklah akibatnya.

Firman Allah SWT dalam surah al-Hasyr ayat 14, maksudnya: “Mereka tidak akan memerangi kamu dalam keadaan bersatu-padu, melainkan dikampung-kampung yang berbenteng kukuh, atau dari sebalik tembok.

"Permusuhan di antara mereka amatlah keras; engkau menyangka mereka bersatu-padu, sedang hati mereka berpecah belah. Yang demikian itu, kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami.”

Perpecahan dan permusuhan di kalangan rakyat akan membawa kesengsaraan hidup, kemusnahan harta benda, kemunduran ekonomi dan merosakkan sistem pengurusan negara, keluarga dan masyarakat.

Para jemaah dan umat Islam sekalian dapat menyaksikan sendiri di televisyen, akhbar dan majalah tentang kesan rapuhnya perpaduan dan perpecahan yang berlaku.

Malah apa yang paling malang sekali sekiranya perpecahan dan perbalahan ini terjadi di kalangan sesama umat Islam sebagaimana yang berlaku di beberapa buah negara Islam di Asia barat.

Negara yang kaya-raya dan aman suatu ketika dulu tapi akibat daripada perpecahan dan perbalahan dikalangan rakyat menyebabkan kuasa luar mengambil kesempatan dan akhirnya negara itu runtuh serta ekonominya hancur.

Mimbar ingin menarik perhatian jemaah dan umat Islam sekalian, sedarlah kita bahawa untuk membangunkan semula hubungan antara kaum yang berpecah belah dan membangunkan ekonomi atau negara mungkin akan memakan masa berpuluh-puluh tahun pula lamanya.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah, kita semua maklum bahawa, di antara agenda yang diberi keutamaan dalam misi Rasulullah SAW menyebarkan Islam ialah dengan mewujudkan perpaduan di kalangan penganut-penganut Islam. Umat Islam diikat dengan erat melalui konsep tauhid, kiblat yang satu, kitab yang satu, pemimpin yang satu.

Namun dalam pada itu, Baginda dan para sahabat juga sentiasa diterjah dengan berbagai ancaman musuh Islam yang didalangi oleh orang-orang Yahudi untuk mengkucar-kacirkan ikatan persaudaraan Islam.

Pihak musuh menggunakan pelbagai pendekatan dan helah, diantaranya menggunakan agama sebagai alat perpecahan seperti menghasut supaya dibina masjid bagi menyaingi masjid Kuba’ yang sangat berjaya diimarahkan.

Musuh Islam juga menggunakan taktik menunjuk perasaan sebagaimana yang berlaku dalam peperangaan Uhud.

Mereka membantah melalui penarikan diri kira-kira 300 orang tentera daripada menyertai angkatan bersenjata Islam.

Namun Rasulullah SAW dan para Sahabat dapat menangani dan mengekalkan semangat perpaduan kerana mereka mengetahui siapakah sebenarnya yang menjadi dalang kepada kekacauan ini.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Hari ini sekali lagi pihak-pihak tertentu cuba meruntuhkan perpaduan yang terbina selama ini.

Mereka cuba dengan pelbagai helah dan cara. Persoalan besar timbul di sini, siapakah sebenarnya golongan yang menjadi pengkhianat pada agama, bangsa dan negara ini?

Mimbar ingin menyatakan bahawa mereka ini sebenarnya pernah menimbulkan kemarahan umat Islam.

Mempertikaikan hak-hak orang Islam serta memperalatkan sebahagian daripada pemimpin yang beragama Islam yang dikaburi oleh keghairahan untuk mendapatkan kuasa.

Mereka menghasut dengan menyemai perasaan tidak puas hati dan benci kepada pemerintah.

Berbagai pendekatan mereka lakukan termasuklah melalui undang-undang dan mahkamah. Tidak cukup dengan itu, mereka mempengaruhi rakyat melahirkan perasaan benci dengan melaungkan slogan tertentu dengan berbagai cara.

Inilah mereka yang sebenarnya, bertopengkan atas dasar menuntut keadilan dan ketulusan, menjadikan rakyat sebagai perisai tetapi hakikatnya mempunyai agenda tersendiri untuk menghuru-harakan negara, melemahkan pemerintah dan perpaduan rakyat yang akhirnya membawa tanggapan di mata dunia bahawa negara ini tidak lagi berada dalam keamanan.

Mimbar ingin menegaskan kepada jemaah dan umat Islam sekalian bahawa sesiapa yang terlibat dan bersekongkol dengan golongan ini sebenarnya telah mengkhianati agama Allah SWT, terpesong daripada ajaran Rasulullah SAW, melakukan dosa yang besar dan menzalimi umat Islam serta keharmonian negara.

Justeru itu, sebagai umat Islam yang mempunyai jati diri, cintakan agama, bangsa dan negara, diseru agar tidak bersama dengan golongan ini, jangan terpengaruh dengan pujuk rayu dan tipu daya mereka.

Marilah sama-sama kita mempertahankan setiap inci tanah air kita ini dari dicerobohi oleh musuh-musuh Islam, marilah sama-sama kita berganding bahu, bersatupadu, merapatkan saf, mengeratkan perpaduan dikalangan kita agar apa jua usaha pihak musuh untuk menggugat keharmonian dan keamanan negara dapat digagalkan.

Sesungguhnya kekuasaan dan pertolongan Allah SWT sentiasa bersama jemaah dan mereka yang benar. Firman Allah dalam Surah Ali- Imran ayat 160, maksudnya: “Jika Allah menolong kamu maka tidak ada sesiapa pun yang akan dapat mengalahkan kamu; dan jika ia mengecewakan kamu, maka siapakah yang akan dapat menolong kamu sesudah Allah (menetapkan yang demikian)? Dan (ingatlah), kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman itu berserah diri. ”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Perpaduan dan keharmonian hidup di negara ini dikagumi banyak pihak. Apa yang pasti dan menjadi satu hakikat perpaduan yang kita nikmati hari ini tidak datang bergolek.

Ia adalah hasil daripada kebijaksanaan pasukan kepimpinan negara dan kesetiaan rakyat kepada pemerintah.

Berdasarkan maqasid syariyah maka menjadi tanggungjawab pemerintah kepada rakyat untuk menjaga lima perkara iaitu agama, nyawa, akal, keturunan dan harta.

Ternyata pemerintah berjaya memastikan kemaslahatan untuk rakyat dari mara bahaya dan kebinasaan. Pemerintah adalah pelindung Allah SWT di muka bumi ini, barangsiapa memuliakan pemerintah maka Allah SWT akan memuliakannya.

Mimbar ingin mengingatkan bahawa teraturnya urusan agama dan dunia tidak akan berlaku tanpa kewujudan pemerintah dan kesetian rakyat, malah keadaan masyarakat akan menjadi kacau bilau dan saling berbalahan antara satu sama lain.

Justeru Islam telah menetapkan hukuman yang berat kepada sesiapa sahaja yang cuba memporak-perandakan pemerintah, kehidupan umat dan kesejahteraan negara. Sabda Rasulullah SAW: Maksudnya: “Akan wujud keadaan kacau bilau di kalangan umat, maka barang siapa yang ingin memecahbelahkan perpaduan umat ini, hendaklah ia dipancung dengan pedang tanpa mengira siapakah orangnya”. ( Hadith Riwayat Muslim)

Mengakhiri khutbah pada minggu ini, mimbar menyeru seluruh umat Islam sekalian agar jangan sekali-kali kita terpedaya dengan godaan musuh Islam ini, jangan kita terlibat dengan agenda untuk merosakkan perpaduan ummah.

Marilah sama-sama kita menjunjung Titah Khas Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin agar rakyat tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan negara luar kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting yang perlu semua pihak pertahankan.

Marilah kita bersatu padu dengan mewujudkan keharmonian dikalangan kita. Melakukan tindakan berdasarkan prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain.

Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan.

Ingatlah bahawa perpecahan dan perbalahan yang berlaku menyebabkan maruah kita tergadai dan menjadi hina serta memberi peluang kepada musuh-musuh Islam untuk menjatuhkan serta menghancurkan pembangunan negara dan rakyat. Marilah kita sama-sama berdoa kepada Allah SWT agar dikekalkan kesinambungan nikmat perpaduan dikalangan kita, dijauhi segala malapetaka yang boleh menjejaskan usaha membangunkan agama,bangsa dan negara.

Maksudnya: “Dan jika dua puak dari orang yang beriman berperang, maka damaikanlah di antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawanlah puak yang zalim itu sehingga ia kembali mematuhi perintah Allah; jika ia kembali patuh maka damaikanlah keduanya dengan adil, dan berlaku adillah kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil.”(Surah al-Hujuraat:9)

read more...

Isu laman sosial hina Agong

KUALA LUMPUR 8 Julai — Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) diminta mengambil masa secukupnya bagi menjalankan siasatan ke atas laman sosial yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berikutan titah khas Seri Paduka berhubung isu perhimpunan haram.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, pihaknya telah meminta SKMM agar tidak menyiasat secara terburu-buru kerana ia boleh menjejaskan pendakwaan.

Menurutnya, ia juga bagi membolehkan pihak SKMM mengumpul bukti yang secukupnya untuk diserahkan kepada pihak pendakwaan.

“Kita tidak mahu sejarah berulang, sebelum ini kita bawa kira-kira 14 kes seumpama itu ke muka pengadilan, tetapi kesemuanya diketepikan kerana kita tidak mempunyai bukti yang kukuh,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas pertemuan dengan Menteri Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan Kedua Brunei, Pehin Orang Kaya Pekerma Dewa Datuk Seri Setia Lim Jock Seng serta Menteri Tenaga Brunei, Pehin Datu Singamanteri Kolonel (B) Datuk Seri Paduka Awang Mohammad Yasmin Umar di Angkasapuri di sini.

Baru-baru ini, dua pengguna laman sosial Twitter yang menggunakan nama ”DAPSugu” dan ”AMK Rembau” didakwa telah menghina serta memperlekeh kebijaksanaan Tuanku Mizan dalam menangani isu perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Sebelum ini pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tampil menyuarakan rasa kurang selesa dengan kelewatan SKMM menyiasat laman sosial yang menghina Seri Paduka tersebut.

Mengulas lanjut, Rais berkata, memandangkan ia mengaitkan institusi kerajaan, maka pihaknya mahu siasatan dijalankan sebaik mungkin dan mengheret mereka yang berkaitan ke muka pengadilan.

“Insya-Allah hal ini akan diteruskan. Proses siasatan harus diteliti dengan sedalam-dalamnya bagi memastikan ia berada di tahap integriti yang tinggi,” ujarnya.

read more...

Biasiswa Agong diteruskan

PUTRAJAYA 8 Julai - Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bersetuju menyambung program penajaan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong khusus untuk penuntut cemerlang melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana dan kedoktoran (PhD).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan JPA hari ini, sebanyak 12 tempat ditawarkan iaitu masing-masing enam untuk sarjana dan PhD bagi calon mengikuti pengajian dalam bidang sains dan teknologi, ekonomi serta undang-undang di dalam dan luar negara.

"Permohonan Biasiswa Yang di-Pertuan Agong dibuka dari 11 hingga 18 Julai 2011," menurut kenyataan itu di sini.

Untuk memohon biasiswa berkenaan, pemohon perlu mengemukakan Borang Biasiswa Yang di-Pertuan Agong 2010 yang boleh dimuat turun menerusi portal www.jpa.gov.my atau http://esila.jpa.gov.my Maklumat penawaran boleh diperoleh dengan menghubungi talian hotline 03-88853436/3892/3564 atau berkunjung ke kaunter Bahagian Pembangunan Modal Insan JPA di Aras 5, Blok C1, Parcel C, JPA, Putrajaya dari pukul 8 pagi hingga 1 tengahari dan 2 petang hingga 5 petang.

read more...

Bersih : Polis Lulus Segera Permit Perhimpunan Luar KL - Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Polis akan memberi permit kepada mereka yang menganjurkan perhimpunan di luar Kuala Lumpur Sabtu ini.

"Kelulusan boleh diperoleh segera.

"Semua permohonan di mana-mana stadium dalam Kuala Lumpur ditolak.

"Polis dan kerajaan telah bersikap adil kepada semua pihak dan menawarkan permohonan berhimpun di stadium di luar Kuala Lumpur," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat

Pemuda Umno dan Bersih 2.0 telah memohon untuk berhimpun di Stadium Merdeka sementara Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mahu Stadium Titiwangsa sebagai lokasi mereka berhimpun.

Dalam pada itu, Hishammuddin menegaskan, pihak berkuasa akan bertindak dengan apa cara sekalipun mengikut pertuntukan undang-undang kepada mereka yang sengaja melanggar undang-undang.

"Bagi polis dan kementerian saya, keselamatan awam merupakan keutamaan," katanya.

read more...

Bersih : Ahli-Ahli Pertubuhan Silat Lincah Bebas Untuk Berada Di KL Sabtu

PETALING JAYA: Seramai 10,000 ahli-ahli Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia yang berhimpun di ibu kota bagi menghadiri sambutan ulang tahun ke-50 pertubuhan mereka tidak diarahkan untuk terus berada di Kuala Lumpur walaupun sebelum ini merancang mahu bertindak menghentikan perhimpunan Bersih 2.0.

Jurucakap persatuan itu berkata, bagaimanapun mereka dibenarkan membuat keputusan sendiri sama ada untuk berbuat demikian atau tidak.

“Sebahagian mereka mungkin akan terus berada di sini. Tetapi tiada arahan daripada pemimpin kami untuk berbuat begitu.

"Mereka yang datang dari luar Kuala Lumpur mungkin mahu membeli-belah atau melancong," katanya di sini, Jumaat.

Sambutan ulang tahun berkenaan dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu yang berakhir Jumaat.

Kelibat mereka dalam jumlah yang ramai terutamanya di sekitar Chow Kit, mencetuskan khabar angin bahawa mereka diarahkan berbuat demikian jika timbul sebarang kemungkinan ekoran perarakan Bersih pada Sabtu.

Pengasas pertubuhan silat itu, Tan Sri Omardin Mauju sebelum ini dilaporkan melancarkan 'perang' ke atas Bersih dengan berhasrat membentuk benteng manusia bagi menyekat peserta-peserta Bersih.

read more...

PERHIMPUNAN BERSIH 2.0: Sekatan Sepenuhnya Dikuatkuasakan Di Kuala Lumpur

Anggota-anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) bersiap sedia menghadapi sebarang perhimpunan haram di sekitar Dataran Merdeka seawal 7.30 pagi, Sabtu. - Foto THE STAR Oleh RAJA FAISAL HISHAN

BERIKUT merupakan laporan terkini di Kuala Lumpur:

10.01 pagi: Kedai-kedai dibuka untuk perniagaan. 100 pelanggan beratur di hadapan Machines, Lot 10, untuk membeli iPad2.

10.00 pagi: Seorang lelaki ditahan polis di Jalan Melayu, off Jalan Masjid India, selepas menjerit secara agresif terhadap orang ramai dan wakil media.

9.50 pagi: Anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) mengawal pintu masuk Pasar Seni. Mereka berkata, ia akan dibuka seperti biasa pada pukul 10 pagi tetapi mereka akan mengawalnya. Polis meronda di sekitar Pasar Seni sebelum ia dibuka.

9.45 pagi: Sekumpulan 100 orang di sekitar Masjid India diarahkan bersurai oleh polis.

9.28 pagi: 12 peguam berjaket dan bertali leher berada di luar stesen LRT Masjid Jamek. Kehadiran ramai anggota polis. Aktiviti normal. Stesen masih dibuka.

9.15 pagi: Satu kumpulan dengan lebih 100 orang berada di stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM) berdekatan Masjid Negara. Polis sedang memantau mereka.

9.10 pagi: Polis menahan satu kumpulan yang berkumpul berdekatan masjid Kampung Baru.

9.07 pagi: Sekatan jalan raya di lebuh-lebuh raya menghala ke Kuala Lumpur menyebabkan trafik bergerak perlahan. Satu sekatan berdekatan Batu Tiga menyebabkan kesesakan teruk. Pemandu terpaksa menggunakan lebih sejam untuk bergerak dari Shah Alam ke plaza tol menghala ke Kuala Lumpur. Bagaimanapun, trafik berjalan lancar selepas plaza tol itu.

9.05 pagi: Tiga peguam, berjaket hitam dan bertali leher, berjalan di Jalan TAR. Mereka memberitahu wartawan bahawa kehadiran mereka di situ adalah untuk memberikan bantuan guaman.

8.50 pagi: Kira-kira 15 trak Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) berada di luar Istana Negara. Sekatan jalan dibuat 500 meter dari pinta utama ke istana.

8.45 pagi: Enam ambulans memasuki Jalan TAR dipercayai bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan.

8.40 pagi: 12 trak polis dan sebuah Black Maria ditempatkan di luar Sogo. Kira-kira 120 anggota polis di sekitar situ. Pemeriksaan rambang dibuat terhadap pejalan kaki di Jalan TAR.

8.15 pagi: Polis menutup laluan ke Jalan Stadium dengan dawai berduri. 20 Black Maria diletakkan di depan tempat letak kereta.

8.10 pagi: Kehadiran ramai anggota polis, kurang kenderaan di jalan raya dan tidak kelihatan kumpulan besar di kawasan sekitar Chow Kit dan Kampung Baru.

8.05 pagi: Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) ditutup dengan kehadiran ramai anggota polis di luar Sogo.

8.00 pagi: Kuala Lumpur hampir lengang. Di Jalan Raja Laut, hanya kelihatan anggota polis bertugas. Di luar Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, kira-kira 200 anggota polis kelihatan bersarapan pagi. Sebuah helikopter polis berlegar-legar di ruang udara.

7.55 pagi: Lebih ramai anggota tiba dengan menggunakan monorel dan mereka turun di stesen Maharajalela bertentangan dengan Stadium Merdeka.

7.30 pagi: Sejumlah besar trak Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) termasuk yang dilengkapi dengan meriam air, melalui Jalan Maharajalela dan menghala ke Masjid Negara serta Masjid Jamek.

read more...

Bersih : Polis ketatkan kawalan di KL – KPN
KUALA LUMPUR 8 Julai – Polis terpaksa mengetatkan kawalan dan mengambil langkah berjaga-jaga di ibu negara, setelah mendapat maklumat ada beberapa pihak mahu meneruskan perhimpunan haram esok tanpa menghiraukan perintah mahkamah dan amaran pihak berkuasa.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, risikan keselamatan mendapati, ada pihak tertentu masih bertekad mengadakan perhimpunan haram di ibu negara dan dijangka menggunakan apa sahaja helah seperti yang pernah terjadi sebelum ini.

Beliau berkata, sebagai langkah pencegahan, polis terpaksa mendapatkan perintah larangan mengikut Seksyen 98 Kanun Tatacara Jenayah dari Mahkamah Majistret Kuala Lumpur untuk mencegah perhimpunan haram itu dengan melarang 91 individu dan semua penyokong mereka memasuki ibu negara.

Bagaimanapun, katanya, pihak terbabit tidak menghiraukan perintah tersebut, malah dikesan mula bergerak masuk ke ibu negara secara persendirian dan kumpulan kecil untuk mengelak dikesan dan ditahan polis.

“Maklumat menunjukkan mereka merancang untuk berdemonstrasi dan berarak di beberapa lokasi dalam Kuala Lumpur.

“Kumpulan-kumpulan ini juga merancang akan menggunakan masjid-masjid tertentu di sekitar Kuala Lumpur sebagai strategi mereka,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, hari ini.

Ismail berkata, berdasarkan maklumat-maklumat ini, pihak polis terpaksa mengambil langkah mengetatkan kawalan untuk menentukan keselamatan orang ramai dan ketenteraman awam dapat dikekalkan.

Beliau berkata, antara langkah keselamatan diambil ialah mengadakan sekatan jalan raya di tempat-tempat tertentu bagi mengelak kumpulan pengacau terbabit memasuki ibu negara.

Selain itu, katanya, polis juga perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan pencegahan sebagai menjamin keselamatan dan ketenteraman orang ramai.

Sehubungan itu, ujarnya, orang ramai perlu memahami keadaan ini dengan mematuhi segala nasihat polis demi menjamin keharmonian dan kesejahteraan rakyat.

“Polis akan melaksanakan apa jua yang perlu dalam bidang kuasa untuk menentukan keselamatan dan ketenteraman awam sentiasa terpelihara dalam negara ini,” katanya.

read more...

Bersih : Polis sedia lulus permit

KUALA LUMPUR 8 Julai – Polis sedia meluluskan permit dalam tempoh segera kepada pihak yang ingin menganjurkan perhimpunan di mana-mana stadium di luar ibu negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar) berkata, pihaknya tidak mempunyai masalah membenarkan tiga penganjur sama ada Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) atau Pemuda UMNO untuk berhimpun, asalkan ia bukan di ibu kota.

“Saya tidak tahu apa sebabnya nak bermati-matian berhimpun di Stadium Merdeka, walhal kalau hari ini dia mohon nak ke Stadium Melawati di Shah Alam seperti yang dicadangkan Menteri Besar Selangor sendiri, kita boleh lulus juga.

“Sebab itu saya sekali lagi tawarkan kepada mereka kalau sanggup adakan perhimpunan di luar Kuala Lumpur dan boleh terima tawaran MB Selangor, tidak menjadi masalah untuk kita susah payah bimbangkan kemungkinan yang berlaku esok,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini, hari ini.

Hishammuddin turut memaklumkan, polis menolak permohonan tiga penganjur itu untuk mendapatkan permit mengadakan perhimpunan di ibu negara esok kerana mengutamakan keselamatan orang awam.

Menurutnya, setelah membuat pertimbangan dengan mengambil kira keselamatan di ibu negara, pihaknya memutuskan menolak permohonan Bersih dan Pemuda UMNO untuk mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka selain permintaan Perkasa untuk berhimpun di Stadium Titiwangsa.

“PDRM adil dalam membuat keputusan kerana bukan sahaja Bersih tidak dibenarkan berhimpun di Stadium Merdeka, tetapi Stadium Titiwangsa yang dipohon oleh Perkasa dan Pemuda UMNO yang terlebih dahulu memohon berhimpun di Stadium Merdeka juga ditolak,” katanya.

Beliau berkata, PDRM juga sudah membuat persediaan rapi sejak 3 Julai lalu untuk menghadapi sebarang kemungkinan esok dan tidak teragak-agak untuk menggunakan apa sahaja kuasa yang ada terhadap pihak terlibat dalam perhimpunan haram itu.

Tegasnya, polis mempunyai cukup anggota untuk mengawal keadaan di ibu negara kerana turut mendapat bantuan dari negeri-negeri lain.

Katanya, sebarang tindakan akan diambil oleh polis bergantung kepada perkembangan yang berlaku esok.

“Kita nak lihat apa situasi sebenar bakal berlaku esok sebab tiada sesiapapun boleh mengatasi undang-undang,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya jangan mendengar khabar angin dan percaya terhadap maklumat tidak tepat mengenai perhimpunan haram yang disebarkan melalui Internet dan juga khidmat pesanan ringkas (SMS).

Katanya, jika tidak pasti dengan maklumat diterima, orang ramai boleh mendapat kesahihannya dengan menghubungi talian hotline PDRM iaitu 03-21460524 dan 03-21460525.

Tambahnya, orang ramai juga boleh mendapatkan perkembangan terkini melalui laman sosial Facebook PDRM.

Mengenai keputusan Pemuda UMNO mahu mengadakan perarakan bermula dari Bukit Bintang hingga Stadium Merdeka esok, Hishammuddin berkata, pihak berkuasa tetap dengan pendirian bahawa siapa sahaja terlibat dalam perhimpunan haram tidak kira Pemuda UMNO, Bersih atau Perkasa, mereka perlu bersedia untuk berdepan dengan tindakan undang-undang.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Mohamad Zulkarnain Abdul Rahman pula berkata, permohonan mendapat permit perhimpunan di sini esok tidak diluluskan.

“Saya selaku Ketua Polis Daerah Dang Wangi tidak meluluskan permohonan tersebut setelah penelitian atas dasar keselamatan awam,” katanya kepada pemberita petang ini.

Beliau berkata, permit itu dipohon pagi tadi oleh seorang wanita yang menggunakan gelaran Pegawai Program Kesedaran Komuniti Selangor.

Mohamad Zulkarnain berkata, dalam permohonan itu, wanita berkenaan mengatakan kira-kira 100,000 orang akan hadir ke perhimpunan itu.

Justeru, katanya, jika perhimpunan tersebut diteruskan, tindakan akan diambil di bawah Seksyen 27(5) Akta Polis 1967.

“Bagaimanapun, pihak penganjur masih boleh membuat rayuan dalam tempoh 24 jam dari waktu permohonan ditolak (hari ini) kepada Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh secara bertulis,” katanya.

read more...

Bersih : Tindakan tegas terhadap pihak cuba cetuskan api permusuhan


SULTAN Sharafuddin Idris Shah di perasmian Masjid Sentosa di Bukit Sentosa, Hulu Selangor, semalam.


HULU SELANGOR 8 Julai – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah, bahawa baginda akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba mencetuskan api permusuhan dan perbalahan antara kaum dan masyarakat di Selangor.

Baginda bertitah, selaku ketua negeri Selangor, baginda tidak akan membiarkan adanya anasir yang akan merosakkan bangsa dan agama.

“Beta sedia maklum sejak akhir- akhir ini ada pihak mahu menganjurkan demonstrasi jalanan yang akan menyusahkan rakyat, memecah-belahkan keharmonian, menjejaskan keamanan negara dan seterusnya menjatuhkan nama baik negara.

“Demonstrasi jalanan pada bila-bila masa jua pun, boleh merebak dan menjadikan keadaan tidak terkawal dan akan menyusahkan rakyat jelata,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin bertitah demikian ketika merasmikan Masjid As-Salam, Bukit Sentosa di sini hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Mohd. Khusrin Munawi.

Baginda bertitah, apabila demonstrasi diadakan, premis perniagaan akan ditutup kerana takut dirosakkan, rakyat tidak dapat menjalankan aktiviti harian, sekolah dan pusat pengajian terpaksa ditutup serta keadaan keseluruhan negeri juga akan menjadi kelam-kabut.

“Jika keadaan kucar-kacir ini berlaku, ekonomi negeri akan terjejas yang mana bukan sahaja industri seperti pelancongan, malahan para pelabur asing juga akan merasa takut dan bimbang untuk berniaga.

“Dalam erti kata lain, demonstrasi jalanan akan memberikan kesan yang negatif terhadap ekonomi Selangor dan menyusahkan rakyat,” titah baginda.

Sehubungan itu baginda menasihatkan seluruh rakyat Selangor supaya jangan terlibat atau jangan mengambil bahagian atau jangan menyertai akan demonstrasi jalanan pada bila-bila masa jua pun kerana ia akan merugikan negeri Selangor.

Baginda bertitah, sekiranya ada sesuatu yang tidak memuaskan hati dan ingin meluahkan sesuatu pendapat, ia hendaklah dilakukan melalui saluran yang betul bagi mengelakkan provokasi yang boleh mencetuskan suasana tegang dan menjejaskan keamanan negara.

“Beta mempunyai keyakinan dan menyokong penuh kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam menjalankan tugas-tugas mereka menjaga keamanan negeri dan negara serta keselamatan rakyat keseluruhannya,” titah baginda.

read more...

Bersih : Ada pihak rancang huru-hara


Anggota Polis dan Pasukan Polis Simpanan Persekutuan (FRU) berkawal sebagai persiapan menghadapi kemungkinan perhimpunan haram Bersih yang dijadualkan berlangsung hari ini di Dataran Merdeka, semalam. – utusan/Hafiz Johari


KUALA LUMPUR 8 Julai – Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali mendedahkan, ada pihak tertentu merancang untuk mencetuskan huru-hara di ibu negara ketika berlangsungnya perhimpunan haram Bersih esok.

Katanya, maklumat itu diperolehinya apabila menerima sepucuk surat layang petang semalam yang dimasukkan dalam peti surat di rumahnya.

“Penulis surat itu menceritakan ada pihak yang akan berpakaian seragam dan akan melepaskan tembakan kepada kumpulan yang hadir ke perhimpunan tersebut bertujuan mencetuskan huru-hara supaya polis dituduh bersikap kejam.

“Seterusnya, mereka akan memakai baju kuning beramai-ramai supaya mudah nampak kesan darah sekiranya dipukul oleh Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU),” katanya pada sidang akhbar di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di sini hari ini.

Menurut Ibrahim, beliau sangat terkejut selepas membaca keseluruhan kandungan surat itu kerana antara lain ia juga mendakwa pihak tidak bertanggungjawab itu sengaja mencetuskan kekecohan supaya ditangkap.

“Ada juga penyokong Bersih yang akan memakai baju merah bagi mengaburi mata pihak berkuasa dan supaya mereka boleh pergi ke tempat perhimpunan itu tanpa halangan.

“Ini merupakan sesuatu yang amat serius dan mampu menggugat ketenteraman negara,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan tidak ada laporan polis yang dibuat berhubung surat layang yang diterimanya itu.

read more...

Bersih : ATM ambil alih jika darurat

KUALA LUMPUR 8 Julai - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengambil alih tugas menjaga keselamatan negara sekiranya perintah darurat dikeluarkan esok.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi bagaimanapun berkata, ATM hanya akan bertindak sedemikian selepas pengumuman mengenainya diisytiharkan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Menurutnya, walaupun tugas menjaga keselamatan negara di bawah kuasa polis namun ATM boleh mengambil alih tugas itu atas perintah Yang di-Pertuan Agong.

"Justeru itu, kita berdoa agar tidak ada pengisytiharan darurat untuk tidak menyebabkan ATM menjalankan tugas sebagaimana yang dititahkan kelak," katanya di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai kedegilan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) untuk terus mengadakan perhimpunan itu di Stadium Merdeka esok.

read more...

Cintaku


Cinta putihku terkena bercak-bercak noda,
ketika waktu tak jua ada perjumpaan,
ketika jarak tak jua menjanjikan kedekatan,
ketika kenyataan semakin menjauhkan diri.

Maka kurendam cintaku dalam detergen kata hati
kemudian kubilas dengan kucekan perasaan,
kukeringkan di atas jemuran kenyataan,
hasilnya adalah cinta yang cemerlang.

Kuseterika dan kusimpan dalam lemari perjalanan.
Suatu saat nanti, akan kupersembahkan untuk seseorang.

read more...

Maafkan Daku Kasihku


Maafkan Daku Duhai kekasih Hatiku
Maafkan Daku kerna Menyakiti hatimu
Andaiku ada melakukan kesilapan dan kesalahan
Percayalah, bukan niatku berbuat demikian

Diri ini jujur dan ikhlas padamu
Ku amit berat akan dirimu
Ku tak nak diri menderita
Ku tak ingin melihat dirimu merana
Ku ingin bahgiakan dirimu
Ingin menjaga dirimu dengan sebaiknya

Diri ini tulus ikhlas pada dirimu
cintaku suci padamu
Mengharapkan keredhaan dan keberkatan Ilahi
Andai dirimu diciptakan untukku
Ku berjanji pada Yang Maha Kuasa
Untuk menjaga, mendidik dan berbahgiakan diri
dengan sebaik mungki


Akan ku didik dirimu dengan kasih sayang Allah
Yang telah diajar oleh Rasulullah
Akan ku menyintai dan menyayangimu
Seperti Rasulullah sarankan

Maafkan daku andai buat dirimu terluka
bukan niatku berbuat begitu
daku merisaukan dirimu
daku mengambil berat akan dirimu
kasih sayangku tak berbelah bagi
cintaku tak berubah hati
kadang diriku juga berduka
hati ini pun terluka juga
dah puas diri ini menangis kekasihku
dirimu sukar dicari ganti

Mengertilah Duhai kekasihku
Mengertilah diri ini
jangalah kau kecewakan lagi hati ini
daku rela menjaga dirimu akhir hayatku
kerna cinta dan kasih sayangku padamu
mengharapkan keredhaan Ilahi

Maafkan segala kesalahanku
Niatku baik dan ikhlas
tapi daku tidak minta ia terjadi
janganlah dirimu salah ertikan
tujuan diri ini
niatkan bukannya jahat
tapi untuk mengambil berat akan diri
mungkin daku salah tempat
untuk luahkan isi hati ini
daku mengambil berat akan diri
bukan minta simpati sesiapa
daku ingin menjaga dirimu
berilah daku peluang
Demi Allah kasihku jujur dan ikhlas
cintaku tulus ikhlas padamu

.

maafkan diri ini sayang

kerna pernah melukakan hatimu

ku pernah berjanji untuk menjagamu

Menjaga hatimu supaya tidak dikecewakan

daku berusaha sedaya upaya buat terbaik untuk kita

daku ikhlas padaku

semoga Allah memberkati perhubungan suci ini

Biarlah maut memisahkan kita

Walaupun hati ini pernah dikecewakan

Walaupun hati ini terluka

Pernah juga hati ini menangis kerna kesedihan

apa yang berlaku antara kita

.

Terimalah diriku seadanya

daku terima dirimu seadanya

Janganlah kau sangsi akan cinta dan kasih sayangku

Janganlah kau berduka lagi kasihku

Akan ku jaga akhir hayatku

Akan ku sabar dengan kerenahmu

Akan ku beri kau kasih sayang

Ku akan manjakan dirimu

Ku takkan buat kau berduka

Kisah kita berdua

Kita yang tahu

kanku pegang janjiku padamu kasihku

Maafkan diriku ini.....
read more...

Cinta anugerah AllahCinta suci lahir dari hati nurani
yang tulus ikhlas kerana Ilahi
Cinta anugerah Ilahi
yang paling berharga untuk hambanya
buat mereka yang menghargai cinta suci
tulus ikhlas kerana Ilahi
tapi kenapa cinta dinodai
oleh nafsu serakah kerana turutkan bisikan setan

.

Cinta anugerah Allah

buat mereka yang bersyukur dan menghargai cinta

Lelaki atau perempuan

Cinta biarlah berlandaskan keimanan dan ketakwaan

maka akan lahirlah cinta suci dan sejati

Kita bercinta mengharapka keredhaan Ilahi

supaya cinta suci diberkati

Jika cinta berlandaskan nafsu setan

kemana perginya ungkapan cinta

.

Tidak salah jika bercinta

Lelaki atau perempuan

saling memerlukan satu sama lain

jika tiada kaum hawa

kaum lelaki akan kesunyian

begitu juga sebaliknya

Allah ciptakan Hawa kerana Adam kesunyian disyurga

Bila Hawa diciptakan dari tulang rusuk kiri adam

Adam tidak kesepian lagi, malah ada teman disisi

.

Cinta suci lahir dari hati yang bersih

tulus ikhlas kerana Ilahi

Cintailah pasangan kamu seadanya

Ikhlas kerana Ilahi

jangan cinta dinodai oleh nafsu

sebalik cinta kerana Ilahi

dengan harapan dapa hidup bersama

moga hubungan cinta diberkati oleh Ilahi

.

Bukan mudah nak dapat cinta suci

nah lihatlah sekarang ini

kerana ungkapan cintalah

kerana cinta tersebut belandaskan nafsu

maka lahirlah ramai anak luar nikah

kerana dek terlanjur

kaum hawa ditinggalkan keseorangan

mereka terpinga-pinga

ke mana arah tujuan

bernih yang dikandung tiada yang sudi bertanggungjawap

siapa harus dipersalahkan???

kaum adam atau hawa???

Cinta suci vs cinta turutkan nafsu

.

Ada juga kaum lelaki atau hawa

Cinta mereka tulus ikhlas

Cinta suci

adakah cinta mereka mengharapkan keredhaan Ilahi

mengharapkan semoga perhubungan mereka diberkati Ilahi

Hargailah pasangan anda

jika betul mereka cintakan anda

kerana mengharapkan keredhaan dan keberkatan dari Ilahi

Cinta Suci sukar dicari

jika tidak kena tempat dan gayanya

read more...

Aku Mengejar Bayang

Ketika melihat gambar kenangan
terimbas kenangan semalam
ketika berjuang meletakkan diri
sama taraf dan kedudukan bersama para
pejuang
yang aku belum kecapi.

Bayaran kepada perjuangan ini
tidak tertebus dengan panggilan suara
memanggil dalam minit-minit waktu
bayaran wang belum tertunai
aku asyik mengejar bayang.

Aku lemas dalam tipu daya nafsu
mencari pemuas yang belum tentu
yang dipagari bahan-bahan teknologi
menyelongkar lubuk hati yang haus.

Masihkah ada ubatnya
tubuh ini sudah gersang
mencari cahaya dan kemanisan
jauh menusuk nafas keinsafan
di sebalik diri yang menunduk mencari cahaya.

Terdampar di wilayah asing
diranduk rasa rindu
ditegah oleh kuasa pemutus
terpaksa mematuhi surat pekeliling
itulah bayang yang dipaksa dihadapi.

Suatu ketika itu
hati ini mahu mencabar kuasa itu
akan tetapi hanya hati yang keras
memaksa diri melakukan itu dan ini
duduklah diri mengejar bayang yang belum pasti.

read more...