Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 6 Mei 2011

Diam bererti


Aku Diam bukan bererti aku malu akan hatimu
Aku Diam bukan bererti aku takut akan jiwamu
Aku Diam bukan bererti aku pengecut tuk menemuimu
Dan Aku Diam bukan bererti aku kemelut memikirkanmu

Aku Diam bukan bererti aku benci pada egomu
Aku Diam bukan bererti aku marah pada rohmu
Aku Diam bukan bererti aku tak suka pada janji-janjimu
Dan Aku Diam bukan bererti aku tak mau pada tutur katamu

Diam ku adalah jalan
Diam ku adalah sungai
Diam ku adalah senyuman
Diam ku adalah sesat

Tak selamanya diam tu emas
Tak selamanya diam itu setuju

Dan tak seharusnya kita diam terus berbicara
Sesekali coba kita renungi dan bercermin pada hati dengan kata diam

Diamku bererti aku hadir pada hatimu
Diamku bererti aku masuk dalam egoku menjumpai sosok inadahmu
pertemuan lewat kata diam
read more...

Kurang berkata-kata

prihatin

Kurang berkata-kata yakni tidak banyak bercakap.

Nabi SAW. telah bersabda yg bermaksud : "Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata benar atau dia diam".

Sebagaimana lidah itu diam, begitu juga hati perlu diam dan para hukama banyak mewarisi hikmat dengan banyak diam dan banyak berfikir.

Mu'az bin Jabal r.a pernah berkata :" Berbicaralah tentang manusia itu dengan kadar yang sedikit, dan banyakkanlah berbicara tentang Tuhanmu, mudah-mudahan hatimu dapat melihat Tuhanmu."

Sesetengah ulama menjelaskan bahawa Allah SWT menjadikan dua telinga dan satu lidah adalah supaya manusia lebih banyak mendengar daripada berkata-kata.

Sesetengahnya pula berkata bahawa lidah itu seperti binatang buas- jika kita tidak mengikat janji dengannya, maka dia akan memusuhi kita.

Abu Hafs berkata, " Orang awam berdiam diri dengan lidahnya, orang yang arifin berdiam diri dengan hatinya, dan orang yang muhibbin yakni yang kasih kepada Allah SWT berdiam diri daripada kebimbangan jiwanya." Dan dia juga berkata, " Sekalipun lidahmu diam, engkau tidak akan terlepas daripada kata-kata oleh hatimu".

Nabi SAW telah berpesan kepada Mu'az bin Jabal supaya meninggalkan kata-kata yang tidak perlu, dan baginda memperingatkannya tentang akibat daripada lidah.

Basyar al-Khafi berkata," Jika dengan kata-kata akan membuat kau bangga, maka hendaklah kau diam,dan apabila dengan sebab diam membuat engkau bangga, maka lebih baik engkau bercakap".

Tidak sempurna dan sah seseorang itu ber'uzlah melainkan dia memeastikan dirinya diam terlebih dahulu, sebagaimana yang dilakukan oleh Daud al-Tha'i dan lain-lain.

read more...

Diam Lebih Baik

Diam itu emas, tetapi ada saatnya diam tidak selalu emas
Jujur itu baik, tetapi ada saatnya jujur tidak selalu baik
Gagal itu terpuruk, tetapi ada saatnya gagal tidak selalu terpuruk

Cinta itu indah, tetapi ada saatnya cinta tidak selalu indah
Mengalah itu lemah, tetapi ada saatnya mengalah tidak selalu lemah
Mimpi itu khayalan, tetapi ada saatnya mimpi tidak selalu khayalan

Wang itu segalanya, tetapi ada saatnya wang tidak selalu segalanya
Dunia itu kejam, tetapi ada saatnya dunia tidak selalu kejam
Kaya itu keinginan, tetapi ada saatnya kaya tidak selalu keinginan

Pada waktu tertentu, segala sesuatu yang awalnya kita terkata benar tidak selalu demikian. Ada saatnya dimana kita melakukan sesuatu atau menilai orang lain meleset dari “rumus”. Untuk itu, mari gunakan pemberian-Nya untuk mengenali waktu/situasi dan mengetahui sikap yang harus kita lakukan agar kita tidak terpatok pada “rumus” kehidupan yang sudah melekat di alam sadar kita atau bahkan alam bawah sadar kita.

read more...

Rabu, 4 Mei 2011

Sudah Pencen


Aku dah pencen dari service TA tp semangat ketenteraan masih ada tau...


Nanti aku guna ilmu menembak dan IMP (Ilmu Medan Perang) pada musuh jika negara diserang....


Hingga titisan darah terakhir, biar mandi peluh jgn mandi darah, Berkhidmat Utk Negara...hahaha


IKRAR KESATRIA

Kami berikrar:

1. Beriman kepada Tuhan dan bertaqwa kepadaNya

2. Setia kepada negara dan sedia berkorban demi kepentingannya dengan tidak sekali-kali mengenal menyerah

3. Memegang teguh disiplin tentera dan senantiasa menjunjung tinggi sikap keperwiraan dan kehormatan tentera.

4. Mengutamakan perlaksanaan tugas dengan jujur dan ikhlas

5. Menyimpan rahsia negara dengan seketat-ketatnya
read more...

Al-Fatihah Teacher Norsilah (telah kembali ke rahmatullah)


AL-FATIHAH

SEKALUNG TAKZIAH
Buat Keluarga (Cikgu Ridhuan)

Allahyarhamah Teacher
NORSILAH
(telah kembali ke rahmatullah hari Rabu jam 2.20 pagi tadi)

“Jiwa mereka hangat cintanya mencari AKHIRAT. Laksana anak-anak AKHIRAT, melihat dunia dari jendela AKHIRAT”.

Semoga rohnya dicucuri rahmat Ilahi dan ditempatkan dikalangan para syuhada dan solehin, amin.

“Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam) dan janganlah kamu (pula) bersedih hati (terhadap apa yang menimpa kamu), padahal kamulah orang-orang yang tertinggi (darjatnya) jika kamu orang yang (sungguh-sungguh) beriman”. (Ali Imran : 139)

Moga jasamu (Teacher Norsilah) dibalas syurga Allah, kehilanganmu dapat kami rasai kerana jasamu dalam Perjuangan mendidik anak bangsa tidak mungkin kami lupai.

Daripada Nakhaie (Naim) dan seluruh bekas pelajar SEMESTI amnya serta Umat Islam khasnya.
read more...

Selasa, 3 Mei 2011

Pegawai TUDM tarik balik tindakan terhadap kerajaan

Keupayaan pertahanan udara TUDM sangat penting untuk
menewaskan musuh, apatah lagi negara kaya yang
sentiasa merasa terancam akan bertindak balas
seperti Singapura

KUALA LUMPUR: Seorang pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dihentikan perkhidmatan secara paksa, menarik balik permohonannya supaya kerajaan dikenakan tindakan menghina mahkamah kerana gagal mengambilnya semula untuk berkhidmat.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rohana Yusuf, membenarkan permohonan Mejar Fadzil Arshad untuk menarik balik permohonannya itu, yang turut membabitkan Majlis Angkatan Tentera.

Pada 3 Ogos tahun lalu, Hakim Rohana membenarkan permohonan oleh Fadzil bagi semakan kehakiman dibuat terhadap kerajaan dan Majlis Angkatan Tentera berikutan keputusan majlis itu menghentikan perkhidmatan pegawai itu.

Hakim kemudiannya mendapati bahawa keputusan berkenaan adalah tidak sah.

Beliau mengeluarkan perintah supaya kerajaan dan majlis itu mengembalikan Fadzil ke jawatan dan pangkat asalnya serta membayarnya gaji, imbuhan, pelarasan dan bayaran dari 17 Julai 2008.

Bagaimanapun, pada 14 April lalu, kerajaan dan majlis itu mendapat perintah menangguhkan pelaksanaan arahan mahkamah berkenaan sehingga satu rayuan didengar di Mahkamah Rayuan.

Peguam Lt Komander (B) Zalil Mohd Mess, yang mewakili Fadzil, memberitahu hari ini, bahawa jika rayuan itu masih tidak didengar dalam tempoh tiga bulan, beliau akan memohon supaya perintah penangguhan itu dibatalkan, dan akan memfailkan permohonan baru supaya kerajaan dan Majlis Angkatan Tentera dikenakan tindakan kerana menghina mahkamah.

Fadzil, 49, mengemukakan permohonan semakan kehakiman pada 12 Disember 2008, dengan berkata, Panglima Angkatan Tentera memberitahunya bahawa siasatan Majlis Angkatan Tentera mendapati beliau cuai dalam urusan pembelian peralatan termasuk robot Andros dan pakaian anti bom.

Beliau mengemukakan rayuan tetapi ditolak dengan alasan persaraannya disebabkan oleh pembatalan perkhidmatannya oleh Yang di-Pertuan Agong, tetapi menurutnya, beliau tidak menerima sebarang surat berhubung perkara itu.

Fadzil berkata, keputusan Majlis Angkatan Tentera menamatkan perkhidmatannya adalah salah dan tidak sah kerana beliau tidak diberi hak untuk didengar dan tidak diberi sebarang sebab.

Katanya, keputusan itu membuat beliau dilihat sebagai seorang penipu yang bersubahat dengan kontraktor dan pegawai atasan untuk menipu kerajaan. - BERNAMA
read more...

TLDM Dalam Usaha Naikkan Gaji Dan Elaun Warganya - Panglima Tentera LautKUALA LUMPUR, (Bernama) - Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kini dalam usaha menaikkan gaji dan elaun warganya sejajar dengan peningkatan taraf perjawatan dalam pasukan itu, kata Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Beliau berkata antara elaun yang sedang dalam pertimbangkan kerajaan untuk dipertingkat ialah bayaran insentif perkhidmatan kapal selam, bayaran insentif tugas stesen luar pantai, bayaran insentif bahasa asing, bayaran insentif pasukan khas dan bayaran insentif juruterbang.

Elaun baru yang dipertimbang untuk diwujudkan ialah bayaran insentif juruteknik pesawat, katanya dalam teks ucapan pada majlis perbarisan ulang tahun TLDM ke-77 peringkat Kuala Lumpur di sini Rabu.

Teks ucapannya dibacakan timbalan beliau Laksamana Madya Datuk Mohammed Noordin Ali.

Beliau berkata usaha untuk meningkatkan elaun-elaun lain akan dilakukan secara berperingkat.

Abdul Aziz berkata TLDM perlu mengambil langkah proaktif dalam melaksanakan transformasi bagi mencapai status tentera laut kelas dunia.

Sehubungan itu, lima objetif strategik menjadi fokus TLDM pada tahun ini iaitu kesiagaan, menambah baik kesediaan sumber, menambah baik pengurusan sumber manusia, menambah baik pengurusan dan membangunkan modal insan.

"Objektif strategik yang digariskan itu tidak akan dicapai tanpa sokongan, usaha dan komitmen semua peringkat warga TLDM," katanya.

Beliau berkata bagi meningkatkan lagi keupayaan armada, TLDM bakal memperoleh enam 'Littoral Combatant Ship' (LCS) dan dua kapal latihan, selain melakukan usaha berterusan untuk perolehan kapal Multi Role Support Ship (MRSS).

Enam LSC dan dua kapal latihan itu akan dibina di dalam negara dan dijangka sedia untuk beroperasi secara berperingkat mulai tahun 2013, katanya.

Sementara itu, Abdul Aziz berkata seramai 183 anggota TLDM diberhentikan daripada perkhidmatan atas pelbagai kesalahan termasuk pelanggaran disiplin dan peraturan sepanjang 2010.

Beliau berkata masalah tidak profesional dan pelanggaran disiplin yang berlaku menyebabkan TLDM mengalami kerugian dari segi wang ringgit menerusi kehilangan aset akibat kecuaian manusia.-- BERNAMA
read more...