Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 2 Mac 2011

Perjumpaan Ahli Panggilan Pertiwi Semperna Hari Terbuka Ulang Tahun Tentera Darat ke 78

Perjumpaan untuk SEMUA ahli Panggilan Pertiwi semperna Hari Terbuka Tentera Darat Malaysia di Dataran Merdeka.

Anda semua dijemput hadir bagi memeriahkan Majlis ini dan antara aktiviti bakal dijalankan :

1. Lawatan Pameran

2. Sesi Perjumpaan

3. TTS

4. Perbincangan Berkenaan Majlis Pelancaran Panggilanpertiwi.my

5. Perbincangan Berkenaan Penubuhan PP sebagai NGO

6. Sesi Bergambar

Antara Jadual Aktiviti

4 Mac 2011
0900-2200 - Pameran statik dan kerjaya TD
1600-1620 - Persembahan pancaragam
1649-1700 - Demonstrasi anjing perang
1700-1715 - Pertunjukan payung terjun (penerjunan bebas)

5 Mac 2011
0900-2200 - Pameran statik dan kerjaya TD
0900-1115 - Raptai penuh perarakan kontinjen dan aset TD
1600-1620 - Persembahan pancaragam
1640-1700 - Demonstrasi anjing perang
1700-1715 - Pertunjukan payung terjun (penerjunan bebas)
2100-2230 - Persembahan pentas oleh Badan Kesenian Tentera Darat (bktd)

6 Mac 2011
0855-0900 - Pertunjukkan oleh PARA warrior dance
0900-1600 - Pameran statik dan promosi kerjaya TD
0900-0959 - Perarakan kontinjen dan aset TD
0950-1115 - Demonstrasi kepakaran TD
- Pertunjukkan payung terjun (penerjunan bebas)
- Pertunjukkan akrobatik bermotor RED WARRIORS
- Demonstrasi Unit Melawan Keganasan (ULK) - 11 CGK

Lokasi :
Dataran Merdeka, Jalan Raja, 50350 Kuala Lumpur

Waktu :
From : Sunday, 06 March 2011 08:00
Until : Sunday, 06 March 2011 18:00

Event Creator :
HelangRimba
read more...

Selasa, 1 Mac 2011

Oman hantar tenteraatasi tunjuk perasaan

BEBERAPA askar yang berada di atas kereta perisai mengawal kawasan perindustrian Soha di Oman semalam.

MUSCAT - Kerajaan Oman semalam menempatkan pasukan tenteranya di utara Muscat dan berdekatan sempadan Emiriyah Arab Bersatu (UAE) tiga hari selepas bantahan antikerajaan berlangsung.
Negara itu yang diperintah oleh dinasti keluarga adalah negara di benua Arab terbaru terlibat dalam krisis kebangkitan rakyat di Asia Barat. Para penunjuk perasaan itu berkumpul di Sohar, sebuah bandar pelabuhan 120 kilometer dari arah barat laut Muscat.

Mereka yang menuntut kenaikan gaji dan peluang pekerjaan telah bertempur dengan pihak polis di sini. Media tempatan melaporkan beberapa bangunan kerajaan dan pasar raya telah dibakar kelmarin dan pada Sabtu lalu, polis telah membunuh seorang penunjuk perasaan selepas demonstrasi jalanan bertukar menjadi ganas.

Seorang jurucakap kerajaan berkata, kekacauan semakin teruk apabila kerajaan menghantar pasukan dan kenderaan tentera di sekitar ibu negara dan sempadan Oman.
Bantahan itu adalah sesuatu yang jarang berlaku di Oman dan pemerintahnya, Sultan Qaboos bin Said menawarkan pembaharuan dalam bidang pentadbiran untuk menenangkan penunjuk perasaan.

Pada Ahad lalu, baginda mengarahkan 50,000 peluang pekerjaan dalam perkhidmatan awam dan menawarkan gaji sebanyak 150 rial (RM1,183) sebulan.
Sehari sebelum itu, Sultan Qaboos telah merombak enam anggota Kabinetnya.

Pada 11 Februari lalu, Hosni Mubarak meletakkan jawatan sebagai presiden ekoran bantahan penunjuk perasaan yang menuntut beliau berundur selepas gagal membawa pembaharuan ekonomi di negara tersebut.


Pada Januari lalu pula, para penunjuk perasaan di Tunisia juga berjaya menyebabkan Zine El Abidine Ben Ali meletakkan jawatan setelah beliau yang memerintah selama 23 tahun gagal menyediakan peluang pekerjaan kepada golongan muda selain pentadbirannya dicemari skandal rasuah. - Agensi
read more...

AS hantar kapal perang ke Libya


Gambar fail menunjukkan kapal pengangkut USS Kearsarge yang dihantar Amerika Syarikat berhampiran perairan Libya.

TRIPOLI - Kuasa-kuasa asing meningkatkan tekanan terhadap diktator Libya, Muammar Gaddafi kelmarin. Sebuah akhbar melaporkan langkah itu diambil selepas tentera Gaddafi menyerang pihak penentang di dua buah bandar yang terletak berhampiran dengan kubu kuatnya di ibu kota Libya, di sini.

Beberapa jet pejuang pasukan tentera yang setia pada Gaddafi turut mengebom sebuah depot simpanan peluru di timur negara itu.

Krisis politik di Libya semakin memuncak apabila Amerika Syarikat (AS) mula meletakkan kapal-kapal perangnya berhampiran perairan negara itu selepas para penunjuk perasaan bertempur dengan tentera upahan Gaddafi.

Para penunjuk perasaan itu menuntut peletakan jawatan Gaddafi selepas hampir 42 tahun beliau memerintah tetapi gagal untuk membantu rakyat miskin di negaranya.

"Kapal-kapal perang itu akan bertindak sekiranya diperlukan," kata jurucakap Pentagon, Kolonel David Lapan.

AS mengumumkan bahawa ia telah menggerakkan kapal induk USS Enterprise dan USS Kearsarge ke perairan Libya.

Washington juga meletakkan pesawat-pesawat pejuangnya di dua pangkalan tentera di selatan Itali dalam keadaan siap sedia untuk melakukan misi ketenteraan.

Pentadbiran Presiden Barack Obama memberitahu, Washington kini menimbang untuk menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya.

Ia bertujuan menghalang Gaddafi daripada terus menggunakan jet-jet pejuang Libya untuk mengebom penunjuk perasaan.

Pendirian tegas itu disuarakan oleh Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton, yang tidak menolak untuk mengambil tindakan ketenteraan bagi menamatkan tindakan ganas Gaddafi terhadap rakyat Libya.

"Gaddafi tidak lagi berhak untuk memerintah Libya, Dia perlu berundur serta -merta tanpa keganasan lanjut," kata Hillary.

"Jika zon larangan terbang dikuatkuasakan, tentera asing boleh menembak jatuh pesawat pejuang tentera Gaddafi," tambahnya

Komen Setiausaha Negara AS itu mengukuhkan pendirian Perdana Menteri Britain, David Cameron yang mahu menggunakan aset ketenteraan bagi 'menangani' rejim Gaddafi.

Sementara itu, Gaddafi memperlekehkan soalan stesen televisyen AS, ABC News yang menyoal sama ada dia akan meletak jawatan.

"Rakyat saya sayangkan saya. Mereka sanggup mati untuk saya," kata Gaddafi.

Duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Susan Rice menyifatkan komen Gaddafi itu sebagai 'tidak waras'.

Dalam perkembangan berkaitan, pihak penentang bergerak untuk menumpukan kekuatan mereka di timur Libya dengan pusat kekuatan tertumpu di bandar Benghazi.

Di barat Libya, tentera Gaddafi bagaimanapun berjaya merampas semula kawalan di sempadan Tunisia yang telah jatuh ke tangan pihak penentang.

Beberapa saksi berkata, tentera Gaddafi mengebom sebuah depot simpanan peluru di timur Libya.

Pegeboman tersebut dinafikan oleh Kementerian Pertahanan Libya.

Rejim Gaddafi turut memperhebatkan kepungan ke atas dua buah bandar yang dikawal pihak penentang berhampiran Tripoli iaitu Zawiya dan Misratah.

Kepungan tersebut bagaimanapun, dapat dipatahkan oleh pihak penentang. - Agensi
read more...

Amerika mahu serang Libya

KAPAL induk pengangkut pesawat USS Enterprise belayar melalui Terusan Suez di Mesir pada 15 Februari lalu. Kapal tersebut diarah belayar ke Laut Mediterranean dekat Libya, berkemungkinan sebagai persediaan AS menyerang negara sedang bergolak itu. - REUTERS

TRIPOLI 1 Mac - Tentera yang setia kepada Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi berhimpun dekat sempadan Tunisia semalam manakala Amerika Syarikat (AS) menggerakkan kapal perang dan tentera udaranya menghampiri Libya.

Penduduk bimbang askar pro-Gaddafi sedang bersiap sedia untuk melancarkan serangan bagi menawan semula bandar Nalut, kira-kira 60 kilometer dari sempadan Tunisia di barat Libya, daripada penunjuk perasaan yang mahu menamatkan pemerintahan beliau.

AS dan kerajaan asing lain semalam membincangkan langkah ketenteraan yang boleh diambil terhadap Libya sementara Gaddafi memperkecilkan ancaman terhadap rejimnya daripada pemberontakan rakyat yang semakin meluas.

Dalam kecaman paling keras terhadap pemimpin Libya itu, Duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Susan Rice berkata, Gaddafi mengalami 'delusi dan sudah terpisah daripada realiti', 'menyembelih rakyatnya sendiri' dan tidak layak untuk memimpin.

Katanya, Washington sedang berunding dengan rakan-rakan dalam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) serta sekutu lain mengenai tindakan ketenteraan ke atas Libya.

AS yang menempatkan Armada Keenamnya di Itali berkata, tentera laut dan udaranya digerakkan lebih hampir dengan Libya sementara pelbagai pelan luar jangka sedang dirangka.

AS juga berkata, aset Gaddafi dan keluarganya bernilai kira-kira AS$30 bilion (RM93 bilion) di AS telah dibekukan.

Perdana Menteri Britain, David Cameron berkata, kerajaannya akan berusaha untuk menguatkuasakan zon 'larangan terbang' di Libya bagi melindungi rakyatnya daripada serangan udara tentera Gaddafi.

Gaddafi, 68, menolak desakan supaya beliau berundur dan memperkecilkan kekuatan pemberontak yang telah menamatkan pemerintahannya di timur Libya dan kini semakin menghampiri ibu negara, Tripoli.

"Semua rakyat saya mengasihi saya, mereka sanggup mati untuk melindungi saya," katanya kepada rangkaian televisyen AS, ABC dan Perbadanan Penyiaran British (BBC) dalam wawancara di sebuah restoran di Tripoli semalam.

Beliau menafikan tentera udaranya menyerang penunjuk perasaan, sebalik mendakwa pesawat pejuang Libya mengebom lokasi tentera dan depot senjata.

Ketika pemberontakan masuk ke minggu ketiga, situasi di kawasan konflik sukar dipastikan disebabkan masalah untuk bergerak di beberapa bahagian negara ini serta sistem komunikasi yang tidak lancar.

Seorang penduduk Nalut berkata, askar Gaddafi yang tiba dengan kenderaan dilengkapi mesingan berat sudah mengepung kawasan dekat sempadan Tunisia. - Reuters
read more...

Kekacauan Berterusan Di Timur Tengah Boleh Timbulkan Masalah Pembiayaan ETP - Pakar Ekonomi

KUALA LUMPUR: Kekacauan berterusan di negara -negara di Timur Tengah boleh menyebabkan kesukaran kepada Malaysia untuk menarik lebih banyak pelaburan Timur Tengah untuk melabur di dalam projek Program Transformasi Ekonomi (ETP), kata seorang pakar ekonomi.

Sungguh pun begitu, Pakar Kanan Ekonomi AmResearch Manokaran Mottain berkata kesannya dijangka hanya sementara berikutan kemungkinan krisis di Timur Tengah diselesaikan tidak lama lagi.

"Andaian bahawa ketidakstabilan politik di Timur Tengah akan melimpah ke negara lain, terutama sekali ke Arab Saudi, kemungkinan ia tidak berlaku."

"Pendirian kerajaan mendapatkan sumber dana dari Timur Tengah untuk membiayai ETP kemungkinan juga memakan diri, khususnya bagi projek Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur bernilai RM26 bilion."

"Harga bahan binaan lebih tinggi turut menaikkan kos sesetengah projek yang dijangka dilaksanakan di bawah ETP, yang berpotensi menyebabkannya terlewat," katanya kepada Bernama pada Rabu.

Manokaran berkata banyak negara kaya di Timur Tengah mahu memegang sendiri dana bagi menangani keadaan kecemasan masing-masing yang masih tidak tentu mengenai bila pergolakan di rantau itu akan berakhir.

"Ini tidak dinafikan akan menyebabkan kesukaran kepada Malaysia bagi menarik lebih banyak pelabur Timur tengah," katanya.

Mengenai kenaikan harga minyak, Manokaran berkata jika langkah-langkah untuk mengurangkan sabsidi tidak diambil, kredibiliti fiskal kerajaan akan dipersoalkan bersama-sama peningkatan kos pinjaman.

"Walau pun pemotongan seterusnya sabsidi akan membantu mencapai sasaran defisit fiskal 5.4 peratus pada tahun ini, kemungkinan pelaksanaan program rasionalisasi sabsidi oleh kerajaan akan dilakukan berikutan kemungkinan besar pilihanraya umum akan diadakan pertengahan tahun ini atau akhir 2011," katanya.

Bagaimana pun, bagi tempoh jangka panjang, beliau mempercayai bahawa harga bahan api akan mengalami pembetulan utama.

"Harga telah meningkat ke tahap yang semakin sukar dikekalkan di mana permintaan para pengguna gagal memadani jangkaan tinggi pasaran kewangan," katanya. - BERNAMA
read more...

Rakyat Diseru Hargai Keamanan: Muhyiddin

TEMERLOH: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyeru rakyat di negara ini supaya menghargai keamanan yang dikecapi negara sejak merdeka.

Beliau berkata, rakyat sepatutnya merasa bertuah kerana dikurniakan negara yang aman dan selesa serta menginsafi kesengsaraan yang dilalui rakyat negara-negara di Timur Tengah yang kini sedang bergolak.

"Keamanan bagi kita biasa. Bila orang sebut Malaysia ini aman, tenteram, tak ada pergaduhan, tetapi suasananya makmur. Nikmat-nikmat yang lain yang dikecapi negara (bagaimana pun) tak diiktiraf pembangkang," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis ramah mesra bersama penduduk mukim Jenderak dan Lipat Kajang di Masjid Kampung Kuala Tekal di sini, malam Selasa.

Dalam pada itu, beliau berkata kemajuan ekonomi dan kestabilan politik yang dinikmati oleh rakyat Malaysia hari ini adalah hasil keberkesanan pemerintahan kerajaan yang diterajui oleh Barisan Nasional (BN).

Keadaan ini, katanya, telah membolehkan Malaysia diperakui sebagai sebuah negara Islam contoh oleh negara-negara luar serta pemimpin mereka seperti Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton.

"Soal kemajuan dan perpaduan ummah telah lama diperjuangkan oleh kerajaan BN. Salah satu fardhu kifayah yang telah kita laksanakan sebagai umat Islam dan pemimpin ialah untuk memerdekakan negara kita.

"Tidak lagi dibelenggu penjajah dan mentadbir negara kita mengikut cara kita sendiri, membuat dasar-dasar pembangunan untuk masyarakat Islam dan apa lagi lain-lain, membangunkan ekonomi Islam, membangunkan sosial masyarakat kita, pendidikan maju adalah kerana usaha kita, pimpinan kita," katanya.

Sementara itu, beliau berkata tindakan parti pembangkang yang menidakkan kemajuan dan keamanan yang dikecapi negara telah menjejaskan kemasukan pelabur asing ke negara ini.

"Di bawah pentadbiran Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) kita, bukan nak membicarakan soal-soal yang biasa dah, setelah 53 tahun kita merdeka, kita telah cipta kemajuan sehingga ramai orang mengiktiraf ini sebuah negara yang membangun paling pesat yang maju, Perdana Menteri kata tak mencukupi begitu sahaja.

"Mesti dirombak kedudukan ekonomi kita, mesti dianjak ke satu pembangunan yang lebih pesat. Sebab itu disebutkan soal Transformasi Kerajaan, Transformasi Ekonomi, Model Baru Ekonomi, berkaitan dengan KPI, supaya pembangunan masyarakat dan pembangunan negara dianjak ke satu tahap yang lebih tinggi lagi.

"Ini kerja kita, Tetapi kerja parti pembangkang menidakkan ini. Ini boleh menjejaskan keyakinan pelabur walaupun tahu Malaysia sebuah negara aman, maju. Ada pihak yang nak menjatuhkan nama baik kita menidakkan kemajuan dan keamanan yang dicapai negara," katanya.

Terdahulu itu, Muhyiddin sempat menunaikan solat Maghrib berjemaah bersama penduduk setempat manakala menjadi imam bagi solat Isyak di masjid berkenaan.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad dan calon BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad. - BERNAMA
read more...

‘Usah kait tentera dengan agenda politik’

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd Zin meminta orang ramai supaya tidak mengaitkan anggota tentera dengan agenda politik tanah air.

Beliau berkata, pembabitan anggota tentera dalam pembangunan negara hanya untuk menyokong usaha kerajaan ke arah kesejahteraan rakyat dan tidak ada kena mengena dengan politik.

“Kami juga turut terbabit dengan ‘nation building’ demi kesejahteraan rakyat jelata maka bila kami terbabit dengan ini, kami juga terbabit dengan rakyat dan mungkin ini disalah tafsirkan, ataupun sengaja diputarbelitkan.

“Walaupun saya tentera, ini tidak bererti saya tidak ambil tahu tentang hal politik...tetapi saya tidak terbabit dalam politik. Saya mengambil tahu untuk pengetahuan, tetapi saya tidak terbabit,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Perutusan Hari Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 di Kem Perdana Sungai Besi, di sini semalam.

Beliau yang mengulas tuduhan sesetengah pihak yang mengaitkan anggota tentera darat dengan kancah politik negara juga menyifatkan tindakan itu sebagai mahu menjatuhkan kredibiliti pasukan itu.

Zulkifeli berkata, sebagai tentera, tugas utama mempertahankan negara dan menyokong usaha dilakukan kerajaan memerintah.

Mengulas perkara berbeza, Zulkifeli berkata, tentera darat akan berbelanja mengikut kemampuan demi memantapkan angkatan tenteranya.

“Berdasarkan perkakasan dan sistem yang canggih, yang kita boleh mampu, sudah tentu kita perlu berbelanja. Ini seperti polisi insurans, kalau anda bayar premium pada sekian jumlah, maka anda akan dilindungi polisi untuk sekian jumlah,” katanya.

Terdahulu dalam perutusannya, beliau mahu aset utama tentera darat iaitu sumber manusia dibangunkan sebaik mungkin selaras peredaran masa.- Bernama
read more...

‘Budaya jahiliah diimport’

Oleh Faizatul Farlin Farush Khan dan Rosyahaida Abdullah
am@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Golongan yang hanya mementingkan keseronokan semata-mata tanpa mengambil kira kebahagiaan dunia akhirat, termasuk sanggup bertukar-tukar suami isteri secara rela untuk menjalin hubungan intim dengan pasangan lain tidak ubah seperti lembu dan kambing kerana mereka sudah hilang nilai kemanusiaan dan pegangan agama.

Penceramah dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh berkata, hubungan intim yang semakin suram antara suami isteri tidak boleh dipulihkan atau diceriakan melalui cara songsang termasuk bertukar-tukar pasangan, sebaliknya segala masalah yang ada hingga menyumbang kepada kesuraman itu perlu diselesaikan dengan baik selain bertemu pakar untuk mendapatkan rawatan.

Beliau berkata, sikap sesetengah orang yang melakukan perkara tidak masuk akal sehingga sanggup merelakan suami atau isteri berzina dengan orang lain, hanya akan mengundang lebih banyak masalah selain berdosa besar.

“Di mana letaknya rasa cemburu dan maruah seseorang itu apabila membiarkan perkara begini terjadi. Jika ditanya mana-mana orang yang mempunyai nilai kemanusiaan, tidak mungkin perkara ini akan dibenarkan berlaku.

“Ini budaya jahiliah dan tidak perlu diimport masuk ke negara ini dengan 'merasmikan’ hubungan haram begini sedangkan tanpa kita sedari, kita sudah banyak kes seumpamanya seperti isteri atau suami curang, cuma bukan secara rasmi dan tanpa kerelaan pasangan,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata, antara kepentingan menjaga hubungan suami isteri adalah kerana Islam mementingkan perkahwinan yang berkualiti serta menjaga keturunan seseorang itu dengan menentukan batas kerana hidup bukan sekadar untuk seronok semata-mata.

Katanya, perlakuan songsang berkenaan bukan saja merosakkan institusi perkahwinan di kalangan masyarakat serta tersasar dari tujuan sebenarnya, malah ia merosakkan keturunan.

“Perkara yang tidak baik ini umpama lalang, kita tidak tanam atau tidak jaga pun ia boleh tumbuh subur, tetapi perkara yang baik ini umpama pokok rendang yang membuahkan hasil, kita perlu tanam dan jaga dengan penuh perhatian supaya ia tumbuh elok,” katanya.

Zawawi merujuk kepada laporan muka depan Harian Metro semalam mengenai pakej pelancongan sambil bertukar-tukar suami dan isteri, membabitkan aktiviti seks bebas hujung minggu dikenali sebagai ‘swinger’ anjuran segelintir pelancong dari negara jiran yang kini cuba menjerat pasangan di sekitar Johor Bahru untuk menyertainya.

Sementara itu, Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye, meminta kerajaan khususnya pihak berkuasa menjalankan siasatan menyeluruh terhadap isu membabitkan pakej pelancongan sambil bertukar-tukar suami dan isteri yang dipercayai didalangi warga asing dari negara jiran.

Lee berkata, gejala tidak bermoral itu perlu segera dibendung kerana ia bukan saja mampu merosakkan institusi rumah tangga, malah menambah masalah sosial sedia ada di negara ini.
read more...

Suami pergi bekerja, isteri asmara depan anak

KULIM: Seorang isteri berusia 23 tahun yang mempunyai dua anak sanggup bermain kayu tiga apabila ditahan berkhalwat bersama kekasih gelapnya dalam kejadian di Kampung Padang Tembak, malam kelmarin.

Lebih mengejutkan, perbuatan durjana wanita berkenaan dilakukan di rumahnya sendiri ketika suaminya bekerja dan di depan dua anaknya berusia enam dan setahun setengah.

Ketua Unit Penguat Kuasa Pejabat Agama Islam Daerah Kulim Kedah (PADK), Azmi Rejab berkata, dalam kejadian jam 9 malam itu, suami wanita berkenaan yang dihubungi penduduk kampung pulang ke rumahnya sebelum mendapati kekasih gelap isterinya berusia 20 tahun berbaring di sofa.

Katanya, berang dengan tindakan isteri dan lelaki berkenaan, suami yang berusia 25 tahun terbabit memaklumkan kejadian itu kepada PADK untuk tindakan lanjut.

“PADK menerima aduan kira-kira jam 9.30 malam sebelum bergegas ke tempat kejadian. Setibanya di rumah berkenaan, kami dapati berlaku pergelutan antara suami wanita itu dengan kekasih gelap isterinya,” katanya.
read more...

Rakyat tewaskan tentera kerajaan

PEMIMPIN ZALIM...penunjuk perasaan mengoyakkan poster Gaddafi di bandar raya Benghazi, ketika pemimpin dunia terus meningkatkan tekanan untuk mendesak pemimpin Libya itu berundur.

TRIPOLI: Penentang kerajaan berjaya menghalang cubaan tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi untuk merampas semula bandar Zawiya selepas bertempur selama enam jam, kata saksi semalam.

Pemberontak - termasuk tentera yang berpaling tadah - menggunakan kereta kebal, mesingan dan senjata antipesawat menghadapi serangan penyokong Gaddafi yang juga menggunakan senjata sama.


Kata saksi, bandar paling hampir dengan ibu negara Libya itu diserang dari enam arah tetapi tiada laporan kematian diterima.

Zawiya terletak kira-kira 50 kilometer di barat Tripoli.

Cubaan sama dilakukan tentera pro-Gaddafi pada malam kelmarin ke atas bandar Misrata, bandar ketiga terbesar di Libya dan terletak 200 kilometer di timur Tripoli.

Bagaimanapun, cubaan itu digagalkan penentang kerajaan.
Pemberontak berkata, mereka tidak akan mengalah walau apa pun terjadi.

“Kami tahu bandar ini sangat strategik dan penyokong Gaddafi berjuang mahu menguasainya.

“Mereka berjaya ditewaskan kerana kami bersemangat tinggi, manakala mereka langsung tidak bersemangat,” katanya.

Gaddafi yang menjadi pemimpin Libya sejak 41 tahun lalu kini hanya menguasai Tripoli dan bandar berhampiran, manakala selebihnya jatuh ke tangan pemberontak.

Kata saksi, pemuda Zawiya ditempatkan di bumbung bangunan tinggi bagi memantau setiap pergerakan tentera pro-Gaddafi.

Saksi juga mendakwa, rejim Gaddafi menawarkan wang lumayan kepada pemberontak supaya menyerahkan semula bandar berkenaan.

Kelmarin, rejim Gaddafi cuba menunjukkan mereka adalah pihak berkuasa yang sah dengan menghantar 18 lori sarat berisi tepung gandum, gula dan telur ke Benghazi - bandar kedua terbesar Libya. - AP
read more...

Etos Pahlawan yang perlu diteruskan

SETIAP bangsa yang mulia akan menghargai jasa pahlawannya walaupun tanpa dipinta. Dalam kita menghirup udara kebebasan, janganlah kita lupa bahawa nikmat yang diperoleh hari ini adalah hasil mereka yang telah berkorban nyawa, darah, keringat dan airmata demi mempertahankan kedaulatan dan keamanan bumi yang merdeka ini.

Tanyalah diri sendiri, siapakah yang boleh diharapkan untuk memperjuangkan dan meneruskan pengorbanan para pahlawan setelah mereka tiada?

Siapa lagi jika bukan kita yang masih bernafas dalam suasana aman damai dan masih berupaya untuk memperingati jasa pengorbanan mereka.

Semangat kental, keberanian, kesetiaan dan pengorbanan mereka yang di gelar pahlawan tiada bandingannya.

Ia perlu dijadikan contoh dan panduan kepada kita dalam menghadapi cabaran-cabaran baru di masa akan datang. Apa yang dilakukan oleh mereka penuh dengan keikhlasan tanpa meminta sebarang habuan. Sama ada dalam bentuk wang ringgit mahupun harta kekayaan.

Mungkin ramai yang sudah ketahui bahawa etos kepahlawanan, etika perwira dan nilai-nilai ketenteraan sudah wujud dari dahulu lagi. Sejak manusia tahu mempertahankan diri sendiri, keluarga, harta benda dan kampung halaman mereka.

Walaupun manusia telah mengharungi berbagai peperangan dan konflik sejak ribuan tahun dahulu, namun pada dasarnya kualiti asasnya tidak berubah.

Etos kepahlawanan masih menegakkan sifat mulia di kalangan anggota tentera. Ia melarang mereka melakukan sesuatu yang bercanggah dan melanggar batasan yang ditetapkan.
read more...

Rasuah: Malaysia rugi RM10b

Oleh Abdul Rashid Abdul Rahman
pengarang@utusan.com.my

KOTA KINABALU 1 Mac - Gejala pengambilan rasuah yang berlaku di negara ini menyebabkan Malaysia mengalami kerugian kira-kira RM10 bilion pada tahun lalu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Sutinah Sutan berkata, meskipun kajian daripada Bank Dunia itu tidak dapat disahkan sumbernya, usaha keras perlu dilakukan bagi menangani gejala itu.

"Jika dilihat daripada RM1 bilion sahaja, kita boleh membina 90 buah sekolah rendah atau 500 buah jambatan, 667 kilometer jalan luar bandar atau 6,667 kilometer jalan kampung.

"Namun rasuah menyebabkan negara kita mengalami kerugian besar. Atas sebab itu, kita perlu mencegah rasuah dan tidak mahu wang rasuah mengalir keluar," katanya ketika menyampaikan ceramah pada majlis pelancaran Hari Integriti Universiti Malaysia Sabah (UMS) 2011 di Dewan Resital di sini hari ini.

Turut hadir, Pengarah SPRM negeri, Jalil Jaafar; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Amran Ahmed dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Kasim Mansur.

Menurut Sutinah, berdasarkan Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa (CPI), pada tahun lalu negara mengalami kejatuhan mata kepada 4.4 berbanding 4.5 mata pada 2009.

Bagaimanapun, katanya, Malaysia masih mengekalkan kedudukannya di tempat ke-56 daripada 178 negara dalam CPI 2010.

"Berdasarkan CPI itu, Malaysia boleh dikatakan berada pada tahap tidak berapa bagus namun tidak berapa teruk dari sudut penglibatan dalam jenayah rasuah.

"Bagaimanapun, kita perlu tahu, kejatuhan satu mata dalam tahap rasuah dikaitkan dengan 16 peratus penurunan pelaburan dari luar negara," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sehingga kini, SPRM menerima kira-kira 10,000 laporan mengenai rasuah setahun.

Namun, katanya, kebanyakan laporan itu tidak mempunyai asas menyebabkan SPRM tidak dapat melakukan tindakan susulan.

Sutinah berkata, berdasarkan kepada statistik pula, penjawat awam didapati menjadi golongan yang paling ramai menerima rasuah di negara ini.

"Pihak swasta pula sama banyak antara pemberi dan penerima rasuah manakala, orang awam banyak direkodkan memberi rasuah," katanya.
read more...

Tentera komited rakyatkan anggota

KOTA KINABALU 1 Mac - Tentera beriltizam untuk memantapkan komitmen merakyatkan Tentera Darat (TD) melalui pelbagai program mesra rakyat dan program pembangunan negara.

Panglima 5 Briged, Brigedier Jeneral Datuk Abdul Halim Jalal berkata, ia bersesuaian dengan slogan 'Your Army' (Tentera Anda) yang bertujuan untuk mendekati rakyat.

Beliau mengakui, sering kali rakyat tidak mengetahui apakah peranan dan tugas sebenar TD terutama di Sabah, kerana mereka saban hari hanya melihat pihaknya melakukan latihan, tetapi pada masa sama tiada pula sebarang ancaman pengganas atau komunis.

"Pihak kita konsisten menjaga keamanan negara, terutama di perbatasan negara iaitu sempadan Malaysia dan Indonesia.

"Anggota kita menjaganya sepanjang 365 hari, tujuh hari seminggu, 24 jam sehari, langsung tiada sebarang rehat atau cuti, kadang-kadang ini tidak diketahui oleh rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perbarisan Hari Ulang Tahun TD ke-78 di Kem Lok Kawi di sini hari ini.

Pada majlis itu, Abdul Halim membacakan perutusan khas Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin.

Tambah Abdul Halim, sempena ulang tahun itu, pihaknya telah merancang pelbagai aktiviti melibatkan rakyat, antaranya ialah sembahyang Jumaat dan khutbah khas di masjid kem itu Jumaat ini yang akan dihadiri oleh Yang Dipertua Negeri, Datuk Juhar Mahiruddin.

Kata beliau, pihaknya juga meneruskan program Jiwa Murni dengan membina rumah bekas pesara tentera, Ismail Tajib di Kampung Surati, Papar dekat sini.

Selain itu, katanya, pasukan kita di sempadan juga secara konsisten mengadakan program gotong-royong bersama penduduk kampung seperti membantu membina jambatan dan membersihkan kawasan perkuburan.

"Malah pasukan perubatan kita secara konsisten juga sering mengadakan klinik bergerak di kawasan pedalaman terutama di kawasan perbatasan bersama-sama dengan penduduk kampung dan pemimpin tempatan.

"Segala aktiviti baik ini bukan sahaja akan diteruskan, malah ia akan dipertingkatkan dari semasa ke semasa, sesuai dengan matlamat kita bagi merakyatkan TD," katanya.

Seterusnya, Abdul Halim berkata, sebagai perancangan masa hadapan, pihaknya sedang merancang untuk mengadakan pameran kepada orang ramai mengenai TD, termasuk mengadakan bengkel kerjaya tentera kepada masyarakat yang akan diadakan di Padang Merdeka di sini.

"Pada masa ini pasukan kita sedang merancang untuk menjayakan aktiviti ini yang melibatkan setiap lapisan kumpulan masyarakat di negeri ini," katanya.
read more...

ATM setanding negara-negara luar

KUALA LUMPUR 1 Mac. - Meskipun Tentera Darat Malaysia genap 78 tahun hari ini, ia masih dianggap muda oleh Panglimanya, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin berbanding tentera darat beberapa negara lain.

Namun, itu bukan alasan untuk rakyat negara ini merasa rendah diri, sebaliknya perlu berbangga kerana Tentera Darat pada hakikatnya mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara-negara tersebut.

Ketika menyampaikan perutusannya sempena Hari Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 hari ini, beliau nyata berbangga dengan kemampuan Tentera Darat yang disifatkannya setanding dengan kemampuan beberapa negara maju yang lebih dahulu mewujudkan cabang tentera tersebut.

"Di persada antarabangsa, Tentera Darat berkhidmat dengan cemerlang dalam 42 misi di bawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) selain menyumbang bakti dalam pelbagai misi bantuan kemanusiaan serta bencana alam.

"Selain itu, ketika ini terdapat 11 batalion yang bertugas di seluruh pelosok tanah air demi menjaga keselamatan dan kedaulatan negara. Pada waktu ini juga, terdapat hampir 700 anggota tentera darat yang berkhidmat di serata dunia berperanan sebagai pemerhati, staf mahu pun anggota pengaman," katanya.

Perutusan itu dibacakan oleh Zulkifeli di hadapan lebih 5,000 anggota tentera dari pelbagai unit pada upacara Perbarisan Perutusan Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi, di sini hari ini.

Perbarisan perutusan itu melibatkan 19 pegawai serta 590 anggota lain-lain pangkat dari lima kontinjen iaitu Grup Gerak Khas (GGK), 10 Briged Para, Pemerintahan Medan Tentera Darat, Pemerintahan Latihan Tentera Darat dan Pemerintahan Logistik Tentera Darat.

Tema sambutan tersebut adalah 1 Angkatan: Tetap Gagah, Tetap Setia.

Beliau dalam pada itu turut menasihatkan seluruh agar berpegang teguh kepada nilai-nilai asas, adat resam, tradisi serta etos ketenteraan bagi mengelak daripada terpengaruh dengan unsur-unsur negatif dan anasir tidak bertanggungjawab.

"Semua nilai asas murni tersebut termasuk kepercayaan kepada tuhan, kesetiaan dan pengorbanan perlu disuburkan serta dipraktikkan melalui sistem pemerintahan rejimental secara tersusun," katanya.

Mengakhiri perutusan tersebut, Zulkifeli mewakili seluruh warga Tentera Darat melafazkan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin selaku pemerintah tertinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
read more...

Jangan Heret Tentera

Oleh Nor Azizah Mokhtar
bhnews@bharian.com.my

Pasukan keselamatan berkecuali, tidak tunduk tekanan politik

SUNGAI BESI: "Jangan heret pasukan tentera ke kancah politik kerana kami bersifat berkecuali dan hanya bertanggungjawab menjaga keamanan dan kedaulatan negara," kata Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd Zin.

Beliau juga menggesa semua pihak berhenti mempolitikkan isu pembelian kelengkapan ketenteraan dan aset pertahanan negara kerana tindakan sedemikian dikhuatiri boleh menjejaskan keselamatan negara.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua menerusi blognya mendakwa pembelian enam kapal peronda luar pesisir (OPC) oleh Kementerian Pertahanan dengan kos RM6 bilon, lebih mahal daripada negara lain.

Berikutan itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menuntut wakil rakyat DAP itu membuat laporan rasmi kepada agensi itu, sebaliknya beliau menolak permintaan itu.

Zulkifeli turut menyangkal dakwaan pasukan tentera tunduk kepada tekanan politik.

“Tentera tidak campur tangan langsung dalam urusan politik negara, namun menyokong sepenuhnya kepada kerajaan memerintah yang dipilih rakyat. Bagaimanapun, ini tidak bermakna kita tidak ambil tahu pasal soal politik negara atau antarabangsa.

“Kita tetap mengikuti perkembangan politik Malaysia dan dunia. Ini hanya untuk pengetahuan, malah pegawai dan anggota tentera pun mempunyai hak memilih (mengundi),” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Beliau sebelum itu menghadiri Perbarisan Perutusan Hari Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi di sini, semalam.

Hadir sama Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Panglima Ahmad Hasbullah Mohd Nawawi.

Zulkifeli berkata, berikutan ancaman keselamatan yang sentiasa berubah berikutan pembangunan dan kemajuan negara, tentera darat juga sentiasa membuat pembaharuan dari segi latihan dan peralatan ketenteraan untuk memantapkan keupayaannya.

“Berikutan banyak projek pembangunan bandar baru di seluruh negara, landskap latihan ketenteraan kita turut berubah bagi memahirkan anggota kita bertempur dalam suasana itu sekiranya berlakunya sesuatu ancaman yang mampu menggugat keselamatan negara.

“Kita sentiasa mencari pendekatan baru untuk melatih anggota kita, antaranya menggunakan simulasi lapangan tempur berupa sebuah pekan atau bandar kecil,” katanya.

Dalam perutusannya pula, Zulkifeli menegaskan tentera darat sentiasa melakukan persiapan dari segi keupayaan tempur agar sentiasa berada di tahap tertinggi persediaan melaksanakan tugas yang digalas pasukannya.

Untuk memastikan matlamat itu tercapai, katanya, elemen terpenting yang dititikberatkan adalah menjaga kebajikan anggotanya untuk menjadikan mereka tentera yang bermotivasi, produktif dan bersedia untuk bertempur pada bila-bila masa.

Terima kasih diatas penyertaan anda. Berita Harian berhak untuk tidak memaparkan sebarang komen yang menyentuh isu-isu sensitif dan yang berbentuk iklan komersil. Alamat IP anda akan direkodkan dan mungkin digunakan untuk menghalang penghantaran komen seterusnya jika melanggar peraturan yang ditetapkan.

Senarai komen

DINO
Selamat menyambut Hari Tentera Darat untuk Warga tentera Semua.Jasa dan pergorbanan anda amat dihargai semoga Allah merahmati.

yotokuu
Bergitulah sepatutnya..tentera untuk melindungi rakyat dan negara bukannya untuk memerangi rakyat sendiri.tentera dibayar gagi oleh rakyat.tiada rakyat tiada tentera dan kerajaan.kalu ada tentera yang memerangi rakyat sendiri walaupun apa alasannya seperti di Libya baik cincang saja pagawai pemerentah tertinggi tentera tersebut.

abdul hadi manshor
ye pihak yg tidak bertangunggujawab dalam mengheret tentera dalam kincah politik harus dihukum

Othman Sitlin
Kelengkapan persenjataan pihak pasukan keselamatan khususnya tentera mmg perlu dipertingkatkan seiring dgn keadaan dan keperluan semasa.Kewaspadaan dan kesiapsediaan dlm bidang pertahanan utk menghindari ancaman dari dalam dan luar.

cyberkerisz
Teruskan berjuang kepada semua anggota tentera Darat dan semua warga ATM. Jalankan tugas dengan penuh amanah dan tanggungjawab agar negara tidak diganggu oleh anasir-anasir durjana.

"Tentera dan Rakyat Berpisah Tiada"

rohana bt taib
semuga tentera malaysia tetap utuh dan maju dalam segala bidang. demi memakmurkan kedaulatan negara, mestilah sentiasa bersedia.

khunshikang
saya rasa pegawai2 atasan tentera pun perlu fit dan tidak over weight (memunyai BMI unggul).Dari apa yg saya lihat,sebahagian besar pegawai2 atasan tentera berbadan gempal / over weight.fikir2kan la..

Hj shari
Jangan ganggu tentera dengan isu-isu politik, ahli politik perlu berhati-hati jangan cuba mengambil kesempatan segala hal untuk kepentingan politik kumpulan masing-masing.

kai
bodohnya tony pua..
takkan nak beli kelengkapan tentera harga 5 ringgit satu..
jika tak betul dakwaannya ,kementerian patut saman.

Mawar
Teruskan memperlengkapkan peralatan moden untuk kepenteingan rakyat dan negara. Pembangkang hanya pandai bercakap sahaja kerana mereka BODOH tak tahu jaga keselamatan Negara. Syabas dan Tahniah kepada ATM yang menjaga keamanan Negara.

Nizam
Semoga Pasukan keselamatan negara kita khususnya Tentera Darat akan terus maju dan standing dengan pasukan lain di rantau ini bagi menjamin kestabilan dan kedaulatan negara tidak dipandang rendah malah mampu diancam oleh kuasa-kuasa lain di rantau ini.


Rakyat Malaysia mahukan yang terbaik untuk Pasukan Keselamatan yang bermati-matian berjuang untuk mempertahankan kedaulatan negara tercinta.

Sedia Berkhidmat. Gagah Setia.
read more...

Jangan Politikkan ATM

Oleh MOHD. RAFIE AZIMI
rafie.azimi@utusan.com.my

ZULKIFELI Mohd. Zin memakaikan pangkat kepada salah seorang anggota pada Majlis Sambutan Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 di Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 1 Mac - Semua pihak diingatkan agar tidak mengheret mana-mana cabang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ke kancah politik sempit demi kepentingan parti dan individu tertentu.

Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, beliau sedar terdapat sesetengah pihak yang tersalah tafsir atau sengaja menyalahtafsirkan peranan yang dimainkan oleh tentera dalam program melibatkan rakyat.

Namun katanya, perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana tentera hanya menyokong gagasan dan wawasan dibawa kerajaan yang memerintah sebagai salah satu tanggungjawab membentuk negara bangsa demi kesejahteraan bersama.

"Jika ada yang menuduh kami terlibat dengan politik, saya sangkal sama sekali. Perkara itu langsung tidak benar.

"Apabila terlibat dengan pembentukan itu (negara bangsa), mungkin ada yang tersalah tafsir atau sengaja memutar belit hanya kerana kami bantu kerajaan. Sebenarnya, kami menyokong gagasan dan wawasan kerajaan kerana ia berkaitan pembangunan negara bangsa," katanya.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas menghadiri Perbarisan Perutusan Ulang Tahun Tentera Darat ke-78 di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi, di sini hari ini.

Hadir sama timbalannya, Leftenan Jeneral Datuk Wira Zulkefli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi.

Beliau mengulas kecenderungan beberapa pihak sebelum ini yang cuba mengaitkan cabang-cabang ATM dengan dunia politik apabila mendedahkan maklumat serta informasi-informasi tidak tepat mengenai ketenteraan.

Berhubung pembelian peralatan ketenteraan yang sering dijadikan isu kononnya teramat mahal oleh pihak tertentu, Zulkifeli menegaskan, keperluan pertahanan negara dalam mendapatkan perkakasan serta sistem yang canggih pastinya memerlukan perbelanjaan tinggi.

"Seperti membeli insurans, sekiranya anda bayar lebih, tentu sekali anda mendapat polisi lebih baik. Jadi kita sedaya mungkin mendapatkan polisi yang baik untuk meningkatkan keupayaan serta kebolehan tentera negara ini," ujarnya.

Beliau turut menyeru agar lebih ramai anak muda serta golongan wanita daripada pelbagai kaum menyertai tentera darat bagi sama-sama menjaga keamanan negara.

Menurutnya, pembabitan dalam tentera darat tidak semestinya menuntut seseorang itu menjadi anggota tetap malah ia turut boleh dilakukan dengan menyertai askar wataniah secara sukarela.

"Jika rasa kerjaya ini sesuai selepas menyertai wataniah, tiada masalah untuk mereka diserapkan menjadi anggota tetap. Saya memberi jaminan bahawa kerjaya sebagai anggota tentera darat adalah kerjaya yang baik," katanya.
read more...

Pelbagai Usaha Akan Dibuat Tentera Darat Untuk Membantu Masyarakat

KUALA LUMPUR, 28 Feb -- Tentera Darat Malaysia (TDM), yang menyambut ulang tahun ke-78 penubuhannya hari ini, akan mengadakan program "merakyatkan tentera darat" dalam usaha merapatkan lagi hubungan dengan masyarakat.

Panglima TDM Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd Zin berkata ianya selaras dengan slogan sambutan Hari Tentera Darat ke-78 tahun ini iaitu "Your Army".

"Slogan "Your Army" itu yang kita buat untuk tahun ini antara lain adalah untuk "merakyatkan tentera darat Malaysia" jadi bila kita kata "Your Army" maksudnya tentera untuk semua orang.

"Ianya sesuai dengan warga tentera darat bagi (mereka) menghayati konsep 1Malaysia "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan," katanya dalam satu wawancara khas Isnin bersama media sempena sambutan ulang tahun itu.

Beliau berkata tema sambutan Hari Tentera Darat ke-78 ialah '1 Angkatan: Tetap Gagah, Tetap Setia' yang sejajar dengan konsep 1 Malaysia.

Menurutnya antara usaha yang akan dijalankan oleh pihaknya untuk "merakyatkan tentera darat" ialah menerusi aspek jiwa murni iaitu dengan membantu kerajaan dan masyarakat secara berterusan.

"Kami telah membuat ketetapan bahawa aspek jiwa murni akan dipergiatkan di mana bantuan dalam aspek membantu kerajaan iaitu seperti membina jalan, rumah-rumah membuat rumah dan juga program lain yang akan kita umumkan tidak lama lagi," kata Zulkifeli.

Katanya, sambutan Hari Tentera Darat ke-78 ini menonjolkan kelainan iaitu selain upacara tradisi perbarisan dan perutusan panglima di Kem Sungai Besi, ia turut disambut di markas briged seluruh negara.

Ianya akan bermula pada 4 Mac hingga 6 Mac dan ini adalah kali pertama hari hari terbuka tentera darat dibuka bagi tontonan umum masyarakat negara ini.

Beliau berkata pelbagai acara akan diadakan pada waktu tersebut seperti pameran statik dan dinamik, persembahan hiburan Badan Kesenian Tentera Darat, pertunjukan 'Army Red Warriors', dan lain-lain lagi.

Menurutnya pada hari terbuka itu juga tentera darat akan turut membuka pendaftaran kerjaya sebagai Tentera Darat kepada orang ramai.

"Saya mengalu-alukan kehadiran rakyat Malaysia terutamanya golongan muda untuk datang dan melihat sendiri hari terbuka tersebut, mana tahu ada di antara mereka yang berminat untuk menjadikan tentera darat sebagai kerjaya" katanya.

Menurut beliau, usaha untuk menarik minat lebih ramai awam terutama dari orang bukan Melayu untuk menyertai tentera darat akan terus ditingkatkan.

"Tentera darat sememangnya menggalakkan rakyat Malaysia yang memenuhi syarat-syarat kelayakan kemasukan untuk menyertai tentera darat tanpa mengira status kaum," katanya.

Ditanya mengenai bagaimana tentera darat menyokong konsep 1Malaysia, Zulkifeli berkata pihaknya sentiasa peka dan berusaha menjalin hubungan yang kukuh dan akrab di kalangan anggota yang terdiri dari berbagai agama dan bangsa.

"Saya tidak memandang anggota tentera darat sebagai Melayu, Cina, India, Iban dan sebagainya...bagi saya mereka semua adalah anggota yang mempunyai tugas dan peranan yang satu iaitu mempertahankan dan membela maruah negara ini," katanya.

Beliau berkata tentera darat merupakan satu kelompok gagasan 1Malaysia yang padu dan ia jelas dilihat dari kesanggupan, penyertaan dan semangat rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan berganding bahu serta mempertaruhkan nyawa untuk mempertahankan negara.

Menurutnya atas pengorbanan tersebut tentera darat memandang serius serta mengutamakan prinsip kesaksamaan untuk setiap kaum di negara ini.

"Perkara ini dimanifestasikan melalui pengurusan sumber manusia yang adil, peningkatan kualiti kehidupan setiap keluarga dan kebebasan beragama di mana tiada mana-mana pihak dipinggirkan," katanya.

-- BERNAMA
read more...

HUT TD 78 : Merakyatkan Tentera Darat

KUALA LUMPUR: Sempena sambutan ulang tahun ke-78 penubuhan Tentera Darat Malaysia (TDM) hari ini, satu slogan iaitu Your Army akan diperkenalkan dalam usaha merapatkan lagi hubungan tentera dengan masyarakat.

Panglima TDM Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd Zin berkata, slogan itu walaupun dalam bahasa Inggeris tetapi ia mudah difahami semua orang iaitu bermaksud merakyatkan tentera darat.

“Slogan ini sesuai dengan warga tentera darat dalam menghayati konsep 1Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Untuk itu bagi tema sambutan pula, kita memilih 1 Angkatan: Tetap Gagah, Tetap Setia,” katanya dalam satu wawancara khas bersama media sempena sambutan ulang tahun berkenaan.

Hadir sama, timbalannya, Leftenan Jeneral, Datuk Wira Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawi.

Beliau berkata, bagi merealisasikan slogan itu, pelbagai program bercorak kemasyarakatan akan dijalankan TDM tahun ini dan antara usaha itu termasuk program jiwa murni iaitu membantu masyarakat terutama di kawasan luar bandar dan pedalaman.

“Kita telah membuat ketetapan aspek jiwa murni ini akan dipergiatkan bagi membantu kerajaan iaitu seperti membina jalan raya, membina rumah bagi golongan kurang kemampuan dan membantu apabila berlaku bencana alam,” katanya.

Pameran dan Demonstrasi Besar-Besaran Tentera Darat Malaysia bersempena Sambutan Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke 78 akan diadakan dari 4 Mac hingga 6 Mac 2011 mulai jam 0900hingga 2200 setiap hari di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Tema sambutan pada kali ini adalah ' 1 ANGKATAN TETAP GAGAH TETAP SETIA '.

Antara acara pada sepanjang hari pameran tersebut diadakan ialah :

1) Perbarisan anggota dan aset ketenteraan.
2) Pameran statik dan dinamik aset ketenteraan.
3) Pertunjukan 'Army Red Warrior'.
4) Persembahan oleh Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD).
5) Pertunjukan payung terjun.
6) Demonstrasi kepakaran unit-unit tertentu dalam Tentera Darat.
7) Pendaftaran kerjaya Tentera Darat kepada orang ramai.
read more...

7,878 tentera darat bakal khatam al-Quran

KUALA LUMPUR: Seramai 7,878 anggota tentera lain-lain pangkat dan pegawai dalam perkhidmatan tentera darat akan khatam al-Quran sempena Sambutan Ulang Tahun ke-78 Tentera Darat di Kem Wardieburn, di sini pada 4 Mac ini.

Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd Zin berkata, selain majlis khatam itu, acara sambutan pada kali ini juga akan ada sedikit kelainan. Bagaimanapun, aktiviti konvensional seperti perbarisan dan perutusan Panglima Tentera Darat (PTD) akan tetap diadakan.

Katanya, buat pertama kalinya tahun ini pameran statik dan aktiviti berkaitan kepakaran pelbagai unit tentera darat (TD) akan dipertontonkan kepada orang ramai di Dataran Merdeka, di sini bermula 4 hingga 6 Mac ini.

“Perbarisan yang diadakan itu akan membabitkan antara 3,000 hingga 4,000 anggota beserta aset sedia ada dalam TD. Selain itu, program hiburan dari Badan Kebudayaan TD juga diadakan bagi menghiburkan pengunjung,” katanya pada sidang media sempena Sambutan 78 Tahun Tentera Darat di Wisma Transit, di sini.

Hadir sama, timbalannya Leftenan Jeneral, Datuk Wira Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd Nawi.

Menurutnya, bagi yang berminat menjadi anggota tentera, pengambilan turut diadakan termasuk anggota sukarela atau wataniah.

Antara acara pada sepanjang hari pameran tersebut diadakan ialah :

1) Perbarisan anggota dan aset ketenteraan.
2) Pameran statik dan dinamik aset ketenteraan.
3) Pertunjukan 'Army Red Warrior'.
4) Persembahan oleh Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD).
5) Pertunjukan payung terjun.
6) Demonstrasi kepakaran unit-unit tertentu dalam Tentera Darat.
7) Pendaftaran kerjaya Tentera Darat kepada orang ramai.
read more...

Bekas tentera dapat simpati PBTM

SEREMBAN: Penderitaan dialami seorang bekas tentera yang menghidap penyakit kencing manis dan jantung sejak dua tahun lalu mendapat simpati Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) Negeri Sembilan yang menghulurkan bantuan, baru-baru ini.

Badariah Ismail, 55, dari Taman Bandar Seremban Selatan Senawang, dekat sini, yang belum mendirikan rumah tangga dan bersara sejak lebih 10 tahun lalu menempuh saat sukar apabila dikesan menghidap penyakit berkenaan.

Pegawai Tadbir PBTM negeri, Idris Ismail berkata, Badariah seorang ahli PBTM dan pihaknya mendapat maklumat mengenai tahap kesihatannya pada Disember lalu sebelum dipanjangkan kepada pihak atasan.

Menurutnya, selepas mengenal pasti keperluan diperlukan bagi meringankan beban Badariah, PBTM negeri menyalurkan bantuan dalam bentuk membina tandas duduk, tongkat berpalang dan alat mengukur tahap kencing manis yang keseluruhannya bernilai kira-kira RM1,000.

“Kami berharap menerusi bantuan yang diberikan ini akan dapat membantu bukan saja meringankan bebannya malah bagi pengurusan kehidupan hariannya terutama berkaitan pergerakan di dalam rumah.

“PBTM sentiasa memberikan perhatian terhadap masalah membabitkan kepentingan ahli dan bekas tentera dan setiap bantuan akan disalurkan kepada mereka yang memerlukan,” katanya selepas majlis penyampaian sumbangan itu yang disempurnakan Pegawai Institut Pegawai Kanan Tentera Darat (Inspeka) Port Dickson, Mejar Nasaruddin Abd Rahim.

Sementara itu, Badariah berkata, dia mengucapkan terima kasih kepada PBTM yang prihatin dengan keadaan kesihatan dihadapinya.
read more...

Isnin, 28 Februari 2011

Platun Harimau Memburu Komunis


ATAS semangat menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas yang pernah bertindak kejam kepada rakyat negara ini, novel berjudul Platun Harimau kini diangkat menjadi drama bersiri.

PLATUN Harimau, daripada novel diangkat ke drama bersiri.

Drama yang mengisahkan kegigihan perajurit Tentera Darat khususnya Rejimen Askar Melayu DiRaja dengan menggempur kubu-kubu kuat pengganas komunis dan menangkap tali barut yang membantu pengganas.

Berlatarkan operasi-operasi khas dan rahsia sekitar tahun 1980an, anggota Platun Harimau seramai 20 orang dipilih khas di kalangan perajurit Askar Melayu.


Mereka kemudiannya dilatih khas oleh komando bagi menyelinap ke dalam kem-kem komunis dengan amanat yang dipegang iaitu ‘membunuh atau terbunuh'.


Drama arahan pengarah pengalaman, Nurhalim Ismail itu akan mula ditayangkan pada 1 Mac ini sempena Hari Ulang Tahun Tentera Darat.


Menjanjikan kisah perang yang luar biasa, Platun Harimau membariskan ramai pelakon hebat antaranya Norman Hakim, Safura Ya'cob, Yatt, Zamarul Hisham, Zul Zuhaimi, Watie Elite, Zaidi Omar, Wendy Wong, Rosnah Mat Aris, Zarina Akademi Fantasia dan Afzan Anak Wayang.


Drama 15 episod itu menjalani penggambaran di Kem Tapah, Pusat Latihan Peperangan Khas (kem latihan komando), Markas Taktikal Kem Banding, Markas Taktikal Kem Gubir, Kem Klian Intan, Kem Erskin, Tanah Perkuburan Kuala Woh, Kampung Changkat, Pekan Chenderiang dan kawasan hutan di Perak.


Sementara itu, Platun Harimau diterbitkan dengan kerjasama Tentera Darat, Radio Televisyen Malaysia (RTM), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Nadirasa Budaya Produksi, Muzium Tentera Darat dan Institut Perisikan Angkatan Tentera Malaysia.


Drama tersebut turut mendapat kerjasama Tentera Udara DiRaja Malaysia, Rejimen Gerakhas, 4 RAMD, 4 Skuadron Semboyan dan pakar-pakar letupan dari Rejimen Jurutera.


Novel Platun Harimau muncul novel terlaris di pasaran pada 2009, ditulis oleh Leftenan Kolonel Mohd. Radzi Abd. Hamid.


Novel keluaran DBP itu berdasarkan pengalaman Mohd. Radzi sendiri ketika memimpin Platun Harimau dalam puluhan operasi memburu pengganas komunis di perbatasan negara dan negeri Pahang.


Sumber : Utusan Malaysia
read more...

Mampukah TUDM Hadapi Ancaman Udara

KITA BUKAN NEGARA YANG TERKUAT, TENTERA UDARA KITA KECIL, TETAPI KITA MENGEMBLENG SETIAP SUMBER KITA DARI TENAGA INSANI SEHINGGALAH KELEBIHAN ALAM KITA

1. Ada yang bertanya kepada saya, sama ada Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) mempunyai kelebihan jika berlaku pertempuran udara dengan China atau Singapura.

2. Ini merupakan soalan yang popular memandang jumlah pesawat tempur yang dimiliki oleh TUDM sangat kecil berbanding ratusan yang dimiliki oleh Singapura, jumlah itu terdiri dari 18 SU-30 MKM, 17 MIG 29, 27 pesawat Hawk 108 dan 208, lapan Hornet F-18D serta beberapa buah F-5E Tiger.

3. Isunya, apa benar memiliki jumlah pesawat yang kecil merupakan satu kekurangan yang sangat melumpuhkan keperluan pertahanan negara, ia mungkin benar tetapi ada sedikit perbezaan dalam konteks Singapura dengan Malaysia

4. Sebelum itu saya perlu ingatkan, Indonesia turut memiliki SU-30 dan SU-27 bagaimanapun ia merupakan pesawat standard dan tidak diupgrade sepenuh.

5. Pesawat Sukhoi Indonesia juga tidak mempunyai peluru berpandu Beyond Visual Range (BVR) dan tidak mempunyai kebolehan untuk membuat serangan pada waktu malam (Hanya Malaysia, Singapura dan Thailand sahaja yang mempunyai keupayaan membuat serangan waktu malam di Asia Tenggara).

6. Ok kita henti bicara mengenai Indonesia dan jika kita lihat pula kekuatan Singapura, Republic Singapore Air Force (RSAF) mempunyai jumlah pesawat yang mengerunkan, pesawat tempur mereka terdiri dari F-5E, F-16 Viper dan F-15SG.


7. Jumlah itu seolah-olah cukup untuk mengatasi apa yang TUDM gunakan sekarang walaupun kita mempunyai SU-30.

8. Disini letaknya kesilapan kita kerana selalu membuat analisis dengan menggunakan nombor, angka atau jumlah dan perkara ini sudah pernah disentuh oleh majalah TEMPUR di mana kebanyakkan kita mengenepikan soal doktrin dan strategi.

9. Akibatnya, kita membodohkan diri sendiri dan mengecilkan keupayaan anak tempatan serta kemampuan TUDM dalam mempertahankan negara ini, kita sering terlupa tentang keupayaan sesebuah pesawat dan strategi yang dipakai serta kelebihan yang dimiliki oleh negara.

9. Dahulu saya sendiri pun memandang rendah keupayaan TUDM tetapi tidak sehingga SU-30MKM memasuki inventorinya, kita lihat Singapura sudah mula berubah “air muka”.

10.Republik itu mengambil tindakan yang sangat drastik apabila Malaysia membuat pengumuman, KAMI MAHUKAN SUKHOI.

11.Serentak dengan itu Singapura mula membuat tempahan F-15 Strike Eagle versi SG dan semua orang tahu, ia adalah reaksi dari pembelian Malaysia ke atas SU-30MKM.

12.Disini kita tanya diri kita sendiri, mengapa F-15SG dan mengapa tidak ditambah sahaja jumlah pesawat F-16 yang ada.

13.Jika RSAF itu kebal, mengapa harus serius dengan pengumuman itu.

14.Nyatalah, Singapura sudah mula goyah kerana F-16 bukanlah lawan abadi SU-30 MKM, pesawat dengan nama timangan Viper itu dicipta untuk beradu dengan MIG 29 tetapi bukan Sukhoi.

15.Dalam satu latihan yang diberi nama SINDEX 2004 dengan India, pesawat tercanggih Singapura F-16 tewas dalam semua segi apabila bertempur dengan jentera Sukhoi dari versi MKI.

16….dan kita semua tahu, Sukhoi Malaysia direka dengan kemampuan yang sama atau lebih baik dari Sukhoi India, dan ia digelar MKM.

17.Kemenangan SU-30 MKI milik India disiarkan secara besar-besaran oleh akhbar India manakala keupayaan F-16 Singapura diperkecil dan diperlekehkan.

18.Kementerian Pertahanan Singapura yang “bengang” dengan insiden itu telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar untuk siaran media Singapura bahawa pihak India mewar-warkan kemenangan itu di sebabkan mereka itu tuan rumah untuk eksesais tersebut.

19.Sikap media India yang memperbesarkan kemenangan Sukhoi mereka juga disebabkan pesawat seteru negara itu iaitu Pakistan turut menggunakan F-16, demikian kata seorang forumer Singapura yang memberikan reaksinya terhadap kenyataan dari “Singapore Ministry of Defence” itu.

20.Selepas SINDEX 2004, Singapura mula risau memikirkan masa depannya, apatah lagi, SU-30 versi MKM bakal memasuki inventori TUDM dalam tiga tahun lagi ketika itu, malahan satu lagi negara jiran yang mempunyai potensi untuk mengancam mereka iaitu Indonesia turut mengoperasikan SU-27 dan Su-30.

21.Pengajaran dari SIMDEX 2004 ini menyebabkan Singapura yang gah kekuatan udaranya buat pertama kali berasa kerdil berhadapan dengan TUDM dan terpaksa memilih F-15SG sebagai kuda melawan SU-30MKM.

22.Jika benar TUDM merupakan sebuah kuasa yang boleh diremehkan, tentera udara Singapura (RSAF) tidak akan mengambil langkah drastik seperti ini. Tidak cukup hebatkah jumlah pesawat F-16 mereka untuk berhadapan dengan susunan MIG 29, F-18 dan sekumpulan 18 buah Sukhoi.

23.Sedihnya jika sebuah kuasa besar seperti RSAF menghormati keupayaan milik negara, masih ada juga rakyat Malaysia yang memperolok-olok kekuatan TUDM dan terlalu yakin akan kemenangan negara lawan yang terkenal melalui serangan pre emptive strikenya.

KEUPAYAAN PESAWAT

24.Sesiapa pun tidak menolak bahawa jumlah pesawat yang banyak merupakan satu kelebihan tetapi umum jangan lupa, zaman ini bukan seperti era Perang Dunia Kedua di mana kita melihat kelebihan sesebuah negara dari sudut 1 versus 1 pesawat

25.Ada banyak kisah pada zaman ini terutama sejak dari Perang Korea, sebuah pesawat tunggal berupaya menumpaskan dua atau tiga pesawat lawannya.

26.Adakah anda tahu, pesawat SU-30 MKM milik TUDM merupakan versi yang paling canggih dan moden berbanding Sukhoi yang digunakan oleh negara pengeluarnya iaitu Russia sendiri

27.Komputer radar sebuah SU-30MKM boleh menanda sasaran 15 ke 20 pesawat musuh (Bogey) dan akan memilih empat yang paling merbahaya untuk dimusnahkan dengan misil Beyond Visual Range (BVR).

28.SU-30 MKM juga memiliki keupayaan radar dan kelebihan enjin “Thrust Vector” yang tidak dipersiapkan pada pesawat F-16 Singapura dan yang terkini, F-15G.

29.Enjin ini dengan dibantu oleh sirip kecil di kawasan “intake engine” banyak membantu Sukhoi melaksanakan gerakan yang sukar, memberikan kelebihan semasa pertempuran dogfight dan mengelirukan misil musuh.

30.Kalau kita lihat F-16 hanya menggunakan satu enjin sahaja berbanding dua pada SU-30MKM dan keupayaan enjinn ini memberikan impak yang besar.

31.Dua enjin beerti beban yang boleh dibawa adalah lebih besar dan senjata serta peluru berpandu yang lebih banyak.

32.Adakah anda masih ingat bagaimana seorang juruterbang F-15 Eagle milik Arab Saudi berjaya menembak jatuh dua buah jet MIG milik Iraq ketika operasi untuk membebaskan Kuwait, 1990 dahulu (satu lawan dua).

33.Saya difahamkan SU-30 MKM berkeupayaan membawa sekurang-kurangnya 4 misil BVR dan pesawat itu mempunyai 12 hardpoint atau pylon untuk dipasang dengan 12 misil yang boleh dikonfigurasikan untuk misi pertempuran udara atau maritim.

34.Dalam bahasa yang amat mudah, sekurang-kurangnya 10 buah pesawat musuh boleh ditembak jatuh oleh satu SU-30MKM (Correct me if Im wrong).

PERTEMPURAN UDARA DAN KUALITI PESAWAT SERTA JURUTERBANG

35.Senario satu pesawat mengatasi lawan yang lebih banyak sudah wujud sejak dari Perang Dunia Kedua sehingga kepada Perang Vietnam dengan menggunakan skil juruterbang tetapi
memasuki era 80an, teknologi dan jaringan maklumat yang baik digunakan seperti mana yang pernah dinampakkan semasa Perang Udara di Beka Valley.

36.Dalam perang itu, Syria kehilangan 80 pesawat terbang dan sifar pada pihak Israel

37.Malah acapkali Israel yang kurang jumlah pesawatnya berbanding gabungan udara Mesir, Jordan dan Syria berjaya menang dalam pertempuran udara kerana kualiti yang dimiliki oleh pesawat dan juruterbang mereka, ia juga disokong dengan kecekapan dan kecepatan ground crew mempersiapkan pesawat.

38.F-16 Singapura bukanlah tandingan kepada SU-30 malahan sejak dari awal 90an lagi, F-16 masih gagal mengatasi keupayaan MIG-29 yang diterbangkan oleh juruterbang Jerman dalam latihan perang anjuran NATO (Tolong jangan samakan MIG-29 yang diterbangkan oleh Iraq, banyak bezanya)

39.Anda juga harus ingat, juruterbang TUDM dilatih dengan doktrin perang Amerika Syarikat dan kita tidak sama sekali serupa dengan juruterbang Arab yang menggunakan manual pertempuran udara Soviet Union yang mengakibatkan mereka tersungkur di tangan juruterbang Israel atau AS.

40.Bukan saya hendak megah dengan AS tetapi kita lihat semasa Perang Iran-Iraq, juruterbang Iran yang dilatih AS ternyata unggul dan mampu melakukan operasi yang paling hebat dalam sejarah (serangan ke atas kompleks H3 pada Mac 1981) sedangkan tentera udara republik itu sudah nazak akibat revoulusi Iran dan bantaian tentera Saddam Hussein yang menyerang secara tiba-tiba.

41.Dahulu saya sendiri tidak yakin dengan keupayaan juruterbang TUDM tetapi dengan adanya kelengkapan Human Centrifudge Chamber yang terletak di Subang dan latihan menggunakan sistem ACMI di Korat, pandangan saya terhadap keupayaan juruterbang TUDM sudah berubah ke tahap yang tinggi.

42.Kedua-dua sistem ini membolehkan juruterbang TUDM mengatasi masalah-masalah yang terjadi semasa pertempuran di udara dan membantu mental serta fizikal mereka bersemi dalam keupayaan pesawat canggih yang diterbangkan mereka

43.Sebagai contoh, badan manusia boleh tahan tekanan G sehingga ke tahap 4. Apabila disarung dengan jaket anti G yang dipakai oleh juruterbang, ia mampu menahan tekanan G di antara 6 hingga ke tahap 9 yang berlaku disebabkan pergerakan melampau jet pejuang.

44.Kemampuan seseorang juruterbang untuk menahan tekanan G dalam pergerakan dogfight ini sangat bergantung kepada latihan yang diterima dalam Human Centrifuge Chamber yang terletak di pengkalan TUDM Subang.

45.Jadi tidaklah pengsan atau pitam juruterbang kita ketika melakukan manuever-manuever yang ketat semasa “Dogfight”, saya tidak mahulah mereka terhempas akibat tekanan G yang melampau kerana saya tahu juruterbang Singapura mampu menahan sehingga 9G.

46.Saya tidak kata RSAF akan tewas dalam pertempuran udara dengan TUDM, mereka mempunyai juruterbang yang terhebat, itu sahaja yang saya boleh saya katakan, The Best in South East Asia jika kita hendak bandingkan jam penerbangan yang diterima oleh juruterbang RSAF dengan TUDM dan TNI-AU.

PRE EMPTIVE STRIKE

47.Andai kata berlaku peperangan di antara Malaysia dengan Singapura, kita akan melihat Singapura menguasai medan tempur termasuk darat dan udara dalam tempoh 24 jam sebelum ATM mengumpul kekuatan dan meledakkan pengkalan tentera udara RSAF serta jalan-jalan raya yang boleh menjadi tempat pesawat mereka mendarat melalui operasi Offensive Counter Air (OCA).

48.Ingat, setiap pesawat harus kembali ke pengkalan, minyaknya harus diisi semula, senjatanya harus dipasang kembali dan juruterbang perlu berehat tetapi jika kesemua kemampuan ini diledakkan oleh sistem roket Astros milik ATM, bagaimana?

49.Soal moral juruterbang juga perlu diambil kira, jika juruterbang RSAF ditembak jatuh, mereka akan mendarat di bumi musuh dan kerana itu Singapura memberi tekanan kepada keupayaan Combat Search and Rescue (CSAR) dan keupayaan ini pernah terbukti apabila hanya tidak sampai beberapa minit, juruterbang pesawat pengintip RF-5E mereka diselamatkan semasa pesawat itu jatuh di Johor sekitar tahun 80an dahulu (Bukan setakat juruterbang, filem dari kamera pesawat itu turut berjaya dibawa lari).

50.Jika kita lihat senario perang Iran-Iraq, pesawat udara Iran tidak terbang pada hari pertama serangan.

51.Saya yakin atas sebab sebab strategik, TUDM mungkin tidak mengeluarkan kesemua keupayaanya pada hari pertama memandangkan jumlah pesawat kita yang sedikit tetapi memadai dengan keperluan pertahanan negara ini

52.Itu pun boleh ditolak ke tepi kerana jumlah pesawat TUDM pada hari ini sudah hampir kepada jumlah yang bersesuaian iaitu lebih kurang 40 buah yang terdiri dari SU30, MIG 29 dan F-18D

53.Malahan terdapat rancangan untuk menambah lagi jumlah pesawat perang dalam Rancangan Malaysia ke 10 (bermula dari tahun 2011 hingga 2015).

54.Singapura buat masa sekarang mempunyai 400 pesawat, daripada jumlah itu 45 buah pesawat termasuk F-5E dan F-16 dikonfigurasikan untuk tujuan memintas (interceptor) dan lebih kurang 40 pesawat yang terdiri dari F-15 dan F-16D dikonfigurasikan sebagai pesawat penyerang/pengebom (attack/strike).

55.TUDM tidaklah memandang sepi dengan kekuatan udara Singapura dan kerana itu, sebahagian pesawat TUDM diletak dalam “hardened shelter” dan di tempat-tempat yang sulit.

Sumber :
militaryofmalaysia.net
read more...

Memperkasakan Pertahanan Negara

Tanpa pasukan dan sistem pertahanan yang kuat dan mampu menghalang ancaman yang dihadapi negara, kita semua tidak akan boleh menikmati kebebasan, peluang, kesejahteraan dan keamanan yang diidamkan. Dasar Pertahanan Negara (DPN) telah menggariskan beberapa prinsip asas yang perlu diikuti bagi mencapai objektif pertahanan negara.

Secara umumnya, DPN diformulasi bagi mencapai objektif mempertahan dan melindungi kepentingan-kepentingan strategik negara. Sehubungan dengan itu, DPN yang sedia ada telah mengambil pendekatan bahawa pertahanan Malaysia dilaksanakan bagi melindungi kepentingan-kepentingan strategik negara yang terdiri daripada:

- Kawasan utama meliputi wilayah darat Malaysia iaitu Semenanjung, Sabah dan Sarawak, serta seluruh kawasan perairan dan udara yang berada dibawah dan diatasnya

- Kepentingan ekonomi persisiran pantai meliputi - Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) dan sempadan pelantar benua di Laut China Selatan; dan

- Kawasan strategik perairan dan ruang udara iaitu:

i. Laluan Udara dan laut yang menghubungkan Semenanjung Sabah dan Sarawak,

ii. Selat Melaka dan laluan-Ialuannya

iii. Selat Singapura dan laluan-Ialuannya

DPN secara jelas telah menyatakan keperluan mempertahankan kepentingan strategik negara, terutamanya Kawasan Utama dengan segala upaya dan usaha dari sebarang ancaman dan pencerobohan luar. Malaysia tetap berpegang kepada keperluan bahawa pertahanan perlu diguna secara berhemat bagi menuju ke arah pembangunan membentuk negara yang kekal progresif, aman dan maju. Oleh kerana itu negara perlu mempunyai satu sistem pertahanan yang kukuh supaya tidak dapat diceroboh, diserang atau cuba ditakluk. Pertahanan kawasan utama, kawasan berkepentingan ekonomi dan kawasan strategik perlu diperkasakan.

Perlu dinyatakan di sini bahawa objektif ini seboleh mungkin dicapai dengan mengekalkan keamanan dan kesejahteraan Malaysia, dan bukan secara perlumbaan senjata dan penonjolan aksi-aksi agresif.

Dalam surah AI-Baqarah Ayat 216 Allah berfirman yang bermaksud : "Diwajibkan keatas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci".

Dalam ayat ini Allah secara jelas menyuruh umat islam menyiapkan diri dengan membina kekuatan bagi menghadapi ancaman perang. Ini bermakna peperangan itu mungkin terjadi dan kita patut bersedia kerananya.

Dalam melaksanakan objektif pertahanan Negara, DPN telah menggariskan prinsip-prinsip asas pertahanan yang akan diikuti. Prinsip-prinsip ini dibangunkan di atas kesedaran mewujudkan pasukan dan sistem pertahanan yang kuat, mampu menghalang ancaman yang dihadapi dan pada waktu yang sama menguatkan masyarakat, membawa keutuhan ummah dan memaju serta membangunkan negara.

Prinsip-prinsip asas pertahanan negara adalah sebagaimana berikut:

-Pertahanan Berdikari

-Pertahanan Manyeluruh

-Diplomasi Pertahanan

-Menyokong Usaha PBB Kearah Keamanan Global

Melalui prinsip-prinsip ini Malaysia berhasrat untuk mendapatkan satu pasukan pertahanan yang kuat, yang mampu mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negara dari ancaman, boleh berdepan dengan isu-isu keselamatan dalam negeri melawannya secara bersendirian, tanpa perlu bergantung kepada bantuan asing. Sehubungan dengan itu negara perlu memperlengkapkan pasukan keselamatan dengan sokongan logistik asas, sumber tenaga manusia dan industri pertahanan yang berdaya maju bagi memastikan operasi pasukan ini mampu kekal dan bertahan pada setiap masa, ketika dan keadaan. Keperluan berperang diguna bagi mempertahankan dari ancaman serta sebagai faktor sampingan dan bukan dengan tujuan yang agresif dan melampau. Negara tidak bercita-cita menyerang negara lain tetapi tetap bersedia mempertahankannya jika diserang.

Persediaan keupayaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang kuat, seimbang dan kredible telah dipastikan pelaksanaannya. Ini termasuklah usaha-usaha menubuhkan pasukan Angkatan Bersama. Kesatuan tindakan antara Tentera Laut, Darat dan Udara perlulah digembelingkan dalam semua segi dan tindakan. Bagi menyokong keupayaan pertahanan Malaysia, dua elemen penting perlu diberi perhatian. Elemen-elemen tersebut ialah industri pertahanan tempatan dan sains dan teknologi pertahanan. Keutuhan kedua elemen ini, selain dari memantapkan pertahanan negara, dapat menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi rakyat dan pembangunan negara.

Dalam melengkap dan memantapkan prinsip pertahanan berdikari, antara lain, kerajaan telah mengambil pendekatan "Pertahanan Menyeluruh" yang bermaksud bahawa rakyat, kerajaan dan badan bukan kerajaan (termasuk pihak swasta) bersatu hati dan usaha untuk mempertahankan negara. Pendekatan ini mempunyai lima elemen utama iaitu Kesiagaan Keselamatan, Keutuhan dan Perpaduan Masyarakat, Kesiagaan Awam, Daya Tahan Ekonomi dan Keutuhan Psikologi.

Firman Allah s.w.t dalam surah Al-Anfal ayat 60 yang membawa maksud:

“Dan sediakanlah untuk menghadapi mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggentarkan musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain dari mereka yang kamu tidak mengetahuinya sedangkan Allah mengetahuinya. Dan apa sahaja yang kamu nafkahkan pada jalan Allah nescaya akan dibalas dengan cukup kepada kamu dan kamu tidak akan dianiayai (dirugikan)."

Justeru, bagi menjayakan konsep ini, langkah mempersiapkan jatidiri dan kemahiran untuk tujuan pertahanan menyeluruh terhadap komuniti bukan tentera harus diberi peranan seawal mungkin.

Bermula seawal Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), anak-anak muda harus mula disedarkan tentang peranan ini dan dilanjutkan kepada penglibatan sebagai anggota pasukan simpanan (PSS), Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) di IPT, Pasukan Latihan Anggota Sukarela (PLAS) di Politeknik, Kolej dan sebagainya.

Seterusnya, Malaysia menyedari bahawa dalam usaha memperkasakan pertahanan negara, kita tidak dapat bertindak secara sendirian. Di samping itu, kerjasama yang erat dengan negara-negara sahabat secara langsung akan dapat mengelak dan menghalang konflik dan tercetus, meningkat atau merebak yang mana akan menjejaskan keamanan dan kestabilan. Pendekatan secara halus ini juga berjaya membawa kemodenan kepada ATM melalui pemindahan teknologi dan perkongsian pintar antara industri pertahanan dan organisasi sains dan teknologi tempatan dengan rakan-rakan dari negara luar.

Sains dan teknologi merupakan satu elemen penting dalam pembangunan teknologi pertahanan masa kini. Kebanyakan perkakasan dan kelengkapan pertahanan berlandaskan teknologi tertentu yang hanya boleh dikendalikan melalui pengetahuan dan kemahiran khusus dalam bidang tersebut. Dalam ketenteraan, sokongan sains dan teknologi diaplikasikan secara meluas pada setiap masa dalam pelbagai bidang dan peringkat sama ada di medan perang mahupun ketika aman.

Berlandaskan asas tersebut, STRIDE telah diwujudkan dalam Kementerian Pertahanan. STRIDE merupakan satu-satu organisasi yang berfungsi untuk membekalkan kepakaran saintifik dan teknikal kepada ATM. Pemahaman lengkap dalam sesuatu teknologi ketenteraan menyokong ATM melaksanakan misi ketenteraan dengan berkesan.

Pengurusan R&D pertahanan telah memberi penekanan yang lebih menyeluruh supaya R&D pertahanan dapat ditumpukan kepada bidang-bidang yang berupaya memberi manfaat kepada ATM dan industri pertahanan tempatan, antaranya:

1. Pengurusan R&D pertahanan

2. Strategi program R&D pertahanan

Dalam perlaksanaan projek R&D, beberapa kriteria diutamakan iaitu projek mempunyai kepentingan tinggi, harus mempunyai nilai praktis atau komersial dan penglibatan industri pertahanan. Kini, tedapat 11 projek R&D yang sedang aktif dijalankan di STRIDE.

Kekuatan pertahanan melibatkan hubungan dengan negara luar malah sifat berbaik-baik dan juga usaha memperoleh teknologi moden darinya sentiasa diterapkan bagi menyeimbangi kemajuan yang telah mereka perolehi.

Malaysia telah menjalin hubungan pertahanan rasmi dengan 23 buah negara, yang meliputi negara di rantau ASEAN, Eropah, Amerika, Afrika dan Australia. Selaras dengan pendekatan Islam Hadhari, jalinan hubungan mula ditambah kepada beberapa negara lagi pada tahun lalu yang secara langsung memberi manfaat kepada negara. Ternyata hubungan yang terjalin amat menguntungkan negara dan berjaya menyumbang kepada keupayaan pertahanan negara. Segala prinsip dan pendekatan yang digunapakai ini dapat menyumbang kearah kebaikan dan menjadikan Malaysia sebagai Negara Islam yang progresif dan membangun. Prinsip yang diamalkan ini menjadikan Malaysia sebagai contoh Negara Islam yang terpuji maju dan bertamadun.

Menyedari betapa pentingnya kerjasama serantau dan bantuan luar, Malaysia telah menjalankan kerajasama antaranya Program Kerjasama Pertahanan Malaysia (Malaysian Defence Cooperation Programme – MDCP) yang bertujuan memberi latihan dalam bidang ketenteraan, sains pertahanan dan teknologi kepada anggota tentera dan kakitangan awam negara-negara luar yang terlibat dalam bidang pertahanan.

Jenis-jenis bantuan adalah:

1. Kursus-kursus jangka pendek dan panjang, lawatan sambil belajar, penempatan dan bantuan profesional dalam bidang sains dan teknologi pertahanan selain tuisyen secara percuma.

2. Pembiayaan program yang dibuat kerajaan Malaysia, negara-negara pelatih atau pihak ketiga negara luar dengan perbelanjaan dibahagi antara kedua-dua negara.

3. Negara-negara peserta – Program ini dihadkan kepada negara-negara membangun dengan keutamaan kepada negara-negara ASEAN, OIC, Kepulauan Pasifik, Afrika Utara, Asia Barat, Afrika, Eropah Timur dan Tengah, Amerika Selatan dan Carribean.

4. Permohonan bantuan – semua bantuan di bawah program ini ditawarkan kepada anggota tentera dan kakitangan awam yang erlibat di dalam bidang pertahanan di negara-negara asing melalui Kedutaan Malaysia dan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di luar negara atau Kedutaan Asing di Malaysia.

Usaha yang sarna, juga dibuat bagi melebarkan skop dan bidang teknologi dan keilmuan bagi mempastikan pertahanan yang kukuh dapat dikekalkan serta terus maju tanpa pergantungan seterusnya membantu pertahanan negara yang kuat dan mapan. Ini akan mengekalkan pertahanan negara kepada kawasan utama, kawasan berkepentingan ekonomi dan kawasan strategik kekal terpelihara.

Sehingga kini, kerajaan telah membangunkan industri pertahanan memandangkan industri ini ialah satu bidang ekonomi yang berkaitan dengan aktiviti-aktiviti pengeluaran, penyelenggaraan, pembaikan, baik pulih, rombak rawat, naik taraf dan pemodenan semula peralatan ketenteraan yang digunakan. Pembangunan dalam industri pertahanan hanya bermula pada awal tahun 1970-an apabila kerajaan memutuskan untuk mewujudkan satu industri pertahanan tempatan bagi memenuhi peralatan ketenteraan strategik ATM.

Bahagian Industri Pertahanan dipertanggungjawabkan untuk membangunkan industri pertahanan bagi mengurangkan pergantungan negara kepada bekalan pertahanan dan penyelenggaraan dari negara luar. Di antara pendekatan yang digunakan adalah pelaksanaan program ‘offset’ dalam semua perolehan peralatan pertahanan kapital kerajaan menerusi kontrak secara rundingan bagi produk-produk yang boleh dihasilkan syarikat industri pertahanan tempatan dan pelantikan sebagai kontraktor utama bagi projek-projek pertahanan.

Selain itu, pendekatan secara hubungan pertahanan dua hala dalam industri pertahanan juga merupakan strategi penting bagi mewujudkan kerjasama industri pertahanan dari segi ‘strategic alliances’ dan ‘smart partnerships’. Malaysia telah menjalinkan kerjasama dalam industri pertahanan dengan negara-negara seperti Perancis, Itali, Rusia, United Kingdim, Pakistan dan India di mana telah wujud Jawatankuasa Kecil Kerjasama Industri Pertahanan masing-masing.

Seminar tertentu juga diadakan bagi meluaskan hubungan serta pengetahuan mengenai teknologi terkini dipasaran yang kian berubah. Pada tahun 2004 dan 2005, beberapa seminar kerjasama antara Malaysia dan United Kingdom dan Perancis telah diadakan bertujuan meningkatkan lagi pengetahuan dan kemahiran dalam bidang-bidang berkaitannya.
Walaupun kerajaan memberikan perhatian dalam pembangunan pertahanan negara, semua akur bahawa Islam merupakan agama yang menganjurkan kedamaian kepada umat manusia. Peperangan dalam Islam tidak berupa penjajahan kaum, pengeksploitasian, perampasan harta atau penghinaan kehormatan tetapi sebaliknya merupakan peperangan yang mewujudkan kepentingan manusia serta faedah-faedah untuk masyarakat seperti penyebaran nilai kerohanian yang tinggi melalui ibadat, penyebaran kerjasama untuk kebaikan dan kemuliaan masyarakat dan kerjasama membasmi kejahatan, jenayah dan kekejaman.

Dalam sejarah peperangan umat-umat terdahulu, mereka tidak melancarkan sesuatu peperangan atas dasar kepentingan individu atau kumpulan tertentu tetapi melihat peperangan sebagai faedah ke arah kedamaian dan kesejahteraan sejagat. Inilah jihad yang sebenar. Jihad ke jalan Allah ialah jihad mewujudkan kebaikan, keamanan, dan keadilan di dalam masyarakat berpandukan kepada al-Quran dan as-Sunnah.

Oleh NOORZIHAN MOHAMED YIN
read more...

Pendudukan Jepun dan Keruntuhan Pasukan Polis (1942-1945)

Jeneral Itakagi Menyerahkan Pedangnya kepada Leftenan Jeneral Messery, Pegawai Pemerintah `Command' Malaya diikuti oleh Pegawai-pegawai Tentera Jepun yang lain disatu upacara penyerahan pedang-pedang Jepun di Victoria Institution, Kuala Lumpur pada 22 Feb. 1946.

Perang Dunia Kedua meletus pada tahun 1939 dan keadaan di Tanah Melayu menjadi cemas apabila pihak Jepun menakluki kawasan Indo-China. Langkah-langkah minima diambil oleh Kerajaan British untuk mempertahankan Tanah Melayu.

Ketua Polis Negeri-Negeri Selat A.H. Dickinson telah dilantik menjadi Pegawai Keselamatan Awam bagi seluruh Tanah Melayu. Beliau bertanggungjawab menyusun pertahanan Tanah Melayu bagi menghadapi ancaman serangan tentera Jepun.

Di Selangor dan Negeri Sembilan, Pasukan Auxilliary Police ditubuhkan, dan konstabel-konstabel tambahan diambil bagi tujuan memperkuatkan Pasukan Polis. Pihak polis di Kedah, Perak dan Kelantan diarah supaya menjalankan rondaan dan kawalan di kawasan sempadan Tanah Melayu/Thailand.

Pada masa yang sama ancaman dalaman dari kumpulan-kumpulan anti British telah meningkatkan aktiviti-aktiviti subversif. Kempen anti British dijalankan terutamanya melalui dua akhbar yang dimiliki oleh PKM iaitu "EMANCIPATION NEWS" clan "VANGUARD NEWS". Pada Hari Buruh 1 Mei 1940 satu perhimpunan secara besar-besaran yang dirancang oleh PKM di Singapura dapat dipatahkan oleh polis dengan menghalang pemergian pekerja-pekerja ke tempat yang telah ditentukan.

Pada 9hb Disember 1941, tentera Jepun mendarat di Kelantan dan Terengganu. Kemaraan tentera Jepun tidak dapat dipatahkan malah pasukan polis telah berpecah belah. Kejatuhan Singapura ke tangan Jepun menandakan lenyapnya Pasukan-Pasukan Polis Negeri-Negeri Selat, Negeri-Negeri Melayu Bersekutu clan Negeri-Negeri Tidak Bersekutu.

Jangka masa pendudukan Jepun merupakan satu "zaman kegelapan" dalam perkembangan institusi polis di Malaya. Pihak Jepun telah mendirikan pentadbiran ketenteraan di Tanah Melayu. Pasukan polis diteruskan berfungsi tetapi digunakan sebagai alat penindasan dalam sistem pemerintahan kuku besi Jepun.

Zaman pendudukan Jepun telah membawa dua kesan utama ke atas perkembangan institusi Polis di Malaya :

a. Pendudukan Jepun telah menunjukkan bahawa penduduk-penduduk tempatan berupaya menjalankan tugas-tugas kepolisan tanpa pimpinan pegawai-pegawai Inggeris. Sistem stratifikasi anggota-anggota polis berasaskan pemisahan di antara pegawai asing dan pegawai tempatan tidak dapat diteruskan selepas tamatnya pendudukan Jepun.

b. Sifat benci pihak Jepun terhadap kaum Cina sedikit sebanyak telah menyebabkan konflik antara kaum Cina dan Melayu di Tanah Melayu. Pada masa itu penduduk kaum Cina yang tertindas melarikan diri ke hutan memasuki pasukan Malayan Peoples Anti Japanese Army (MPAJA) yang diasaskan oleh pihak komunis. Pasukan polis yang memburu gerila-gerila itu kebanyakan terdiri daripada orang Melayu. Kesan langsung dari keadaan ini tercetus selepas penyerahan tentera Jepun. Pihak British mengambil masa lebih dari dua minggu untuk bertapak semula di Malaya. Dalam tempoh masa peralihan ini pejuang- pejuang gerila telah keluar dari hutan dan mengambil alih kuasa di beberapa tempat. Mereka telah mengambil kesempatan ini untuk membalas dendam.
read more...