Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Sabtu, 10 Mac 2012

Renungan Bersama

YA ALLAH Yang Maha Mengetahui, Segala sesuatu dilangit dan dibumi, Engkaulah yang melimpahkan rezeki, Buat hambaMu ini, Engkau jualah yang mengatur hidupku dan matiku, Maka aku redha, atas segala ketetapanMu. Sesungguhnya setiap yang berlaku ada hikmah disebaliknya.

‎"Bila segala perancangan kita tak menjadi

seperti yang diharapkan
SENYUMLAH dan INGATLAH...
MANUSIA merancang dengan CITA-CITA,
tapi ALLAH merancang dengan CINTA..."read more...

Ajal tak kenal siapa

Tinggalkan Anak & Isteri Kamu Dengan Kesenangan Adalah Lebih Baik Daripada Tinggalkan Mereka Dalam Keadaan Meminta-Minta
Hadis Riwayat Al-Bukhari

“Maut tidak mengenal tua atau muda, sihat ataupun sakit, sudah berkahwin atau bujang & dara, berilmu atau jahil, da'ie (pendakwah) atau mad'u (yg didakwahkan). Kalau sudah datang kehendak Allah untuk kita pergi menghadap-Nya, kita akan mati tanpa kita sangka-sangka.”
read more...

Ulama-Ulama Islam yang diiktirah seluruh dunia

Allahamdulillah... 4 org ulamak dr malaysia pun ader... tp di m'sia org kita sendiri tak iktiraf mereka nie sebagai ulamak....

read more...

Pemerintah Tertinggi ATM

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong membalas tabik hormat sempena Perbarisan Istiadat Memuliakan Baginda Tuanku di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Sungai Besi baru-baru ini. SPB YDP Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah telah melakar sejarah di lantik sebagai SPB YDP Agong dan sebagai Pemerintah Tertinggi ATM buat kali kedua. Semua warga ATM berdoa ke hadrat Illahi semoga SPB YDP Agong dan SPB Raja Permaisuri Agong dilanjutkan usia dan dikurniakan taufik, hidayah dan keberkatan untuk memerintah Kerajaan Malaysia dan ATM ke arah kemajuan, kegemilangan dan kesejahteraan yang berterusan serta selamat bersemayam di atas singgahsana memayungi Malaysia dan jajahan takluknya serta rakyat jelata dalam keadaan selamat, aman dan sentosa.

Daulat Tuanku...

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah mempamerkan satu perbarisan yang dapat dibanggakan ketika Perbarisan Istiadat Memuliakan SPB YDP Agong ke XIV selaku Pemerintah Tertinggi ATM baru-baru ini di Dataran PTD. Lima kontingen, Rejimen Askar Melayu Diraja, Rejimen Renjer Diraja, Kor Amor Diraja, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia telah begembeling tenaga untuk mempersembahkan satu perbarisan penuh adat istiadat ATM. Perbarisan mempersembahkan "Hormat Diraja", lagu " Negaraku" dimainkan dan diikuti 21 das Tembakan Kehormatan serta Terbang Lintas Hormat oleh pesawat helikopter ATM.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong diiringi Panglima Angkatan Tentera melakukan Pemeriksaan Perbarisan sempena Istiadat Perbarisan Memuliakan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke XIV selaku Pemerintah Tertinggi ATM di Dataran PTD

Seri Paduka Baginda yang di Pertuan Agong XIV Selaku Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera Malaysia berserta Raja Permaisuri Agong berkenan mencemar duli untuk bergambar bersama-sama YBhg Panglima Angkatan Tentera dan Panglima-panglima Perkhidmatan bersama-sama isteri masing-masing di Wisma Perwira Tentera Darat, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur. Angkatan Tentera Malaysia melalui Panglima Angkatan Tentera telah menyampaikan cendera kenangan dalam lukisan Istana Negara, Jalan Duta kepada Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong XIV, Al-Sultan Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah.

read more...

ATM : Luqman Hakim mahu jadi panglima


Luqman Hakim ketika menerima pentauliahan daripada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah baru-baru ini.


TERUJA melihat ketangkasan tentera mempertahankan kedaulatan negara telah membuka minat Luqman Hakim Sahar untuk mengorak langkah memasuki bidang ketenteraan.

Tanpa menoleh, pemuda kelahiran Kuala Lumpur itu tekad membulatkan hatinya mengejar impian untuk bergelar seorang tentera tanpa sedikit tercuit ketakutan seandainya terpaksa berjuang di medan perang.

Biarpun perjalanannya dalam angkatan tentera masih terlalu hijau, Luqman Hakim menanam cita-cita untuk bergelar Panglima Angkatan Tentera iaitu pangkat tertinggi ketenteraan suatu hari nanti.

Lantas segala kesusahan dan keperitan ditempuhi dengan tabah sepanjang lima tahun bergelar mahasiswa di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan menganggap itu semua adalah ujian yang perlu ditempuhi untuk menggapai impian yang tertanam di sanubarinya.

Setiap masa yang ada dimanfaatkan sepenuhnya untuk mempersiapkan diri sebelum diserap menjadi anggota tentera setelah menamatkan pengajian dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik (Kuasa) di UPNM.

Siapa sangka, dek kerana kesungguhan dan sanggup berkorban usia mudanya, pemuda berusia 24 tahun itu boleh tersenyum bangga apabila dipilih sebagai Pegawai Kadet Terbaik Keseluruhan pada Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah Pegawai Kadet UPNM kedua yang disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah baru-baru ini.

"Alhamdulillah setiap pengorbanan saya selama lima tahun menghuni UPNM seolah-olah terbalas dengan pentauliahan ini. Sememangnya ia sesuatu yang di luar jangkaan memandangkan semua pegawai kadet yang ditauliah menunjukkan prestasi yang baik.

"Namun ini semua adalah langkah awal dan pembakar semangat untuk saya terus mengejar misi apabila mula berkhidmat dengan ATM nanti," katanya ketika ditemui pada sidang akhbar sehari sebelum istiadat pentauliahan baru-baru ini.

Menceritakan pengalaman yang ditempuhi sepanjang berada di bawah naungan UPNM, anak ketiga daripada tujuh beradik itu memberitahu, perkara paling getir yang dilaluinya adalah untuk menyesuaikan diri dengan disiplin dan gaya hidup seorang tentera.

Tanpa berselindung, pemuda yang dibesarkan di Klang, Selangor itu menjelaskan, bukan mudah baginya yang dibesarkan jauh daripada kehidupan dan rutin ketenteraan untuk memenuhi amalan tentera yang dipraktik di UPNM.

"Tetapi itu bukanlah peluntur semangat malah ia membuatkan saya semakin kuat berusaha agar cita-cita untuk menyarung seragam hijau tercapai," ujarnya.

Beliau yang dianugerahkan sebilah pedang dan Piala Seri Angkasa pada istiadat pentauliahan itu menceritakan pengalaman dan langkah awal yang disusunnya sebelum menempa kejayaan yang diperoleh.

Katanya, minat untuk menjadi seorang anggota tentera telah tertanam di dalam dirinya sejak di bangku sekolah rendah lagi dan perjuangan anggota-anggota tentera zaman dahulu menjadi inspirasi kepadanya untuk terus menyambung legasi pertahanan negara pada masa depan.

"Oleh itu, bermula dari alam sekolah saya terus mendekatkan diri dengan badan beruniform dan pernah menyertai jambori peringkat kebangsaan,'' ujar Luqman yang ditauliahkan ke Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD).

Baginya, semangat, prinsip dan resipi kejayaan yang teguh di hatinya sepanjang menghuni UPNM akan terus digenggam erat untuk dibawa mengharungi kehidupan di dalam kem selepas ini.

"Saya akan terus dan pastikan apa yang akan dilakukan selepas ini adalah yang terbaik daripada saya.

"Biarlah orang mahu mengata saya berangan atau bermimpi tetapi langkah selepas ini adalah menuju ke puncak kepimpinan tertinggi ATM. Apa yang penting saya berusaha dan semua itu bergantung pada ketentuan-Nya," katanya.

Jelasnya, prinsip yang diterapkan oleh pengurusan universiti akan dipastikan terus tersemat di hati.

"Saya akan ingat apa yang diterapkan kepada saya sepanjang berada di universiti, di sini kami diajar dengan konsep 'dari budak lelaki kepada seorang lelaki dan dari seorang lelaki kepada seorang askar seterusnya kepada seorang pegawai'.

"Konsep itu akan saya pegang sampai bila-bila kerana ia akan mengingatkan saya tentang matlamat sebenar menyertai anggota tentera iaitu untuk berjuang mempertahankan maruah negara," jelasnya.

Luqman Hakim sempat memberitahu, pencapaian yang dicapainya sepanjang lima tahun di UPNM adalah pengalaman yang cukup istimewa buatnya.

''Itu semua adalah hadiah untuk keluarga terutama ayah dan ibu yang tidak pernah letih memberikan dorongan serta sokongan kepada saya,'' katanya.

read more...

ATM : UPNM abadikan jasa Tun Ibrahim


Dr. Ahmad Zahid Hamidi menatap potret Tun Ibrahim yang diabadikan di Perpustakaan Jeneral Tun Ibrahim di UPNM, Kem Perdana, Sungai Besi, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


JASA dan bakti yang ditabur Allahyarham Jeneral Tun Ibrahim Ismail dalam pasukan angkatan tentera negara kini diabadikan pada Perpustakaan Jeneral Tun Ibrahim Ismail Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di Kem Perdana, Sungai Besi.

Pengabadian namanya di perpustakaan UPNM berkenaan telah disempurnakan oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dalam satu majlis baru-baru ini.

Allahyarham Ibrahim mempunyai banyak rakaman peristiwa penting sama ada yang bersifat peribadi atau pun rasmi.

Ibrahim terlibat dalam banyak peristiwa genting dan penting sejak menyertai Kadet Pasukan Tentera Johor pada 1941 sehingga bersara sebagai Ketua Turus Angkatan Tentera Malaysia pada 1 Disember 1977.

Antara peristiwa yang pernah beliau saksi dan harungi ialah ketika Tanah Melayu di bawah pemerintahan Jepun, Pentadbiran Tentera British (BMA), pemerintahan Malayan Union, tempoh masa ke arah penubuhan Persekutuan Tanah Melayu dan Darurat dari tahun 1948 hingga 1960.

Sebagai pegawai kanan tentera, Allahyarham turut terjebak dalam konfrontasi dengan Indonesia dari 1964 hingga 1968 dan menangani rusuhan kaum yang tercetus pada 13 Mei 1969.

Allahyarham turut memainkan peranan besar dalam perjuangan menuntut kemerdekaan tanah air di samping membantu merealisasikan penubuhan Malaysia pada 16 September 1963.

Pada masa yang sama, Allahyarham pernah berkhidmat di bawah tiga Perdana Menteri iaitu Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Abdul Razak Hussein serta Tun Hussein Onn.

Selaku Ketua Turus Angkatan Tentera Malaysia, senario itu membolehkan Allahyarham turut berperanan sebagai arkitek ke arah pemodenan Angkatan Tentera Malaysia.

Liku-liku perjalanan hidup Ibrahim yang penuh warna-warni, menarik untuk dihayati meskipun beliau sering dihimpit kepayahan serta keperitan, bertarung dengan perasaan untuk membuat keputusan sukar selain sering dihambat tuntutan kebijaksanaan bagi melaksanakan arahan yang diberikan.

Ada kalanya beliau terpaksa bergelut dengan tuntutan keluarga yang memerlukan perhatian, kasih sayang dan belaian sedangkan Allahyarham kerap kesuntukan masa untuk mengatur strategi terutama bagi menangani keganasan yang dilakukan Parti Komunis Malaya.

Lagi pula, profesion ketenteraan amat mencabar dan ia memerlukan keberanian, ketahanan mental dan fizikal, komitmen yang kadangkala melampaui keupayaan dan sering membelakangi kebajikan diri sendiri termasuk keluarga tercinta.

Sudah tentu sepanjang berkecimpung dalam dunia ketenteraan, banyak peristiwa pahit dan manis yang dilalui setiap individu yang bergelar anggota tentera.

Malah, kehebatan seseorang tentera itu sering dinilai daripada kebijaksanaan dan keberanian yang ditunjukkan sepanjang perkhidmatan terutama bagi mereka yang berjaya menewaskan musuh ketika pertempuran berlaku.

Ibrahim juga pernah berkhidmat dengan Tentera Negara India sebelum secara sukarela menyertai Pasukan Force 136.

Allahyarham pernah ditawan Tentera Jepun dan bertindak sebagai ejen perisikan yang menyalurkan maklumat-maklumat penting kepada pihak Tentera Berikat walaupun ia amat berbahayakan.

Melalui gerakan-gerakan sulit itu, sedikit sebanyak dapat membantu menyumbang kepada kekalahan Tentera Jepun di Tanah Melayu.

Cabaran berat

Ibrahim berjaya merekodkan dengan jelas pengalaman-pengalaman itu melalui bukunyaSudahkah Kamu Bertemu Mariam?

Kisah yang dirakamkan sangat hidup, penuh cabaran dan menceritakan bagaimana sukarnya untuk membuat sesuatu pilihan dan keputusan yang terbaik pada zaman perang.

Selepas Perang Dunia Kedua, Ibrahim terbabit mengikuti secara dekat arus pergolakan dan perkembangan politik ketika itu sehingga dilantik menjadi Ketua Pemuda UMNO Johor Bahru.

"Bagaimanapun, jiwanya lebih menebal untuk berjuang dengan mengangkat senjata dan kembali menyertai tentera selepas itu.

Semasa awal darurat, Ibrahim turut membantu kerajaan Johor menubuh dan memperkemaskan pasukan Kampung Guards dalam usaha menentang keganasan komunis dan ia berjaya dilakukan dengan cemerlang sekali.

Allahyarham kemudiannya memasuki fasa kedua dalam kerjaya ketenteraannya apabila diterima berkhidmat dalam Rejimen Askar Melayu Diraja.

Antara tugas dan cabaran berat yang menanti Allahyarham ketika itu ialah memperjuangkan maruah dan hak samarata pegawai tempatan dengan pegawai British.

Berkat keberanian dan kelantangan Allahyarham serta rakan-rakan yang lain, akhirnya pihak British terpaksa tunduk dengan tuntutan mereka.

Selepas kejayaan tersebut, kerjaya Allahyarham terus berkembang dan berjaya mencipta sejarah baru termasuk menjadi anak Melayu pertama yang dilantik sebagai pemerintah pasukan atau formasi.

Sewaktu peristiwa 13 Mei 1969, Allahyarham dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Gerakan Negara (Mageran) sehinggalah ia dibubarkan.

Peranan itu dilaksanakan dengan jayanya apabila waktu tersebut dianggap tempoh masa yang amat sukar dan mencabar bagi Allahyarham berdasarkan keadaan senario politik yang tidak menentu.

"Perjalanan Allahyarham sebagai Panglima Angkatan Tentera selama kurang lebih tujuh tahun pula telah membolehkan Allahyarham melakukan berbagai perubahan dan meletakkan asas yang kukuh terhadap pembangunan dan kemajuan ATM pada pada masa kini.

Ibrahim juga merupakan penerima pertama Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pengajian Strategik) UPNM semasa Konvokesyen Pertama UPNM yang berlangsung pada 10 Oktober 2010.

Sementara itu Naib Canselor, UPNM, Datuk Wira Allatif Mohd Noor berkata, UPNM berterima kasih kepada kerajaan, swasta dan individu yang terlibat membantu merealisasikan kewujudan perpustakaan universiti itu yang serba canggih serta berkemampuan memenuhi keperluan semasa.

read more...

ATM : Malaysia sertai Eksesais Cobra Gold 2012


Antara aktiviti yang dijalankan oleh anggota ATM ketika menyertai Eksesais Cobra Gold di Thailand baru-baru ini.


EKSESAIS Cobra Gold merupakan latihan ketenteraan membabitkan pasukan keselamatan pelbagai negara bagi memudahkan operasi ketenteraan terutamanya dalam misi bantuan kemanusiaan.

Ia terutamanya jika berlaku tragedi bencana alam atau wabak penyakit di rantau Asia Pasifik.

Tahun ini merupakan kali ke-31 penganjuran latihan berkenaan dan tahun kedua menyaksikan penglibatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Thailand merupakan tuan rumah pada latihan kali ini dan ia telah berlangsung dari 7 Februari lalu sehinggalah 18 Februari ini di sekitar daerah Korat Nakon Ratchasima, Rayong dan Pattaya.

Selain Malaysia dan Thailand, ia turut disertai Amerika Syarikat (AS), Jepun, Korea Selatan, Singapura dan Indonesia.

Malaysia mula terlibat dengan latihan itu pada 2003 tetapi ketika itu hanya sebagai negara pemerhati. Bagaimanapuan, bermula 2011, Malaysia telah dinaik taraf sebagai peserta dengan penglibatan 13 anggota ATM. Pada latihan kali ini pula, seramai 79 anggota ATM terlibat dan diketuai Panglima Ke-11 Briged Infantri Malaysia, Brigadier Jeneral Datuk Mohd. Azmi Borhan.

AS merupakan negara paling ramai menghantar anggota iaitu 7,000 orang . Kebanyakkannya terdiri daripada anggota tentera marin dari 3rd Marine Expeditionary Force. Sementara itu, seramai 3,400 anggota tentera dari tujuh buah negara iaitu Thailand, Korea Selatan, Jepun, Singapura, Indonesia dan Malaysia terlibat sepenuhnya dalam latihan selama 11 hari itu. Dalam pada itu sebanyak 20 negara lain turut dijemput hadir sebagai pemerhati.

Dalam pada itu, Malaysia telah menghantar kumpulan pertama yang melibatkan komponenCoalition Joint Civic Military Operations Task Force (CJCMOTF) pada 16 Januari lalu.

Komponen itu terlibat sepenuhnya dengan perancangan program jiwa murni yang melibatkanEngineer Civic Assistant Project (Encap) yang melibatkan enam projek penempatan di daerah Saraburi, Nakon Ratchasima, Rayong, Chantaburi dan Contaburi.

Program tersebut bertujuan membantu masyarakat di daerah berkenaan mendirikan sekolah dan dewan serbaguna. ATM yang diwakili oleh tujuh anggota dari Rejimen Askar Jurutera Diraja (RAJD) telah ditempatkan di daerah Chonburi bersama 20 anggota tentera laut AS dan Tentera Diraja Thailand bagi membantu pembinaan sebuah sekolah dengan tiga bilik darjah.

Pasukan kesihatan ATM juga turut serta dalam program kesihatan di enam penempatan tersebut dengan bergerak dari satu penempatan ke penempatan lain bersama-sama dengan pasukan Medical Dental Veteriner Civic Asistant Project (MDVCAP) dari enam negara yang terlibat.

Penglibatan ATM dalam latihan itu meliputi Latihan Pos Kawalan (CPX), Latihan Taktikal Lapangan - Operasi Pemindahan Bukan Tempur (FTX-NEO), Bantuan Kemanusiaan (HCA)-Komponen CJCMOTF, seminar kepimpinankanan (SLS) dan buat pertama kalinya program bina semangat untuk anggota lain-lain pangkat turut diadakan.

read more...

Penyertaan TUDM tingkat hubungan pertahanan

Penyertaan pasukan Smokey Bandits Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada pertunjukan udara Singapura menunjukkan peningkatan hubungan pertahanan antara kedua negara itu.

Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ini merupakan kali pertama pasukan TUDM itu dijemput untuk memperlihatkan kemampuan mereka pada Singapore Airshow 2012.

"Pada Lima (Pameran Maritim dan Udara Antrabangsa Langkawi) 2011 Singapura menghantar kapal perang, pesawat dan helikopter mereka dan komitment ini memperlihatkan satu kerjasama dan rasa hormat antara dua negara berjiran," katanya kepada pemberita Malaysia pada upacara Sempena Memperingati Allahyarham Leftenan Ahmad Said yang gugur dalam pertempuran Bukit Candu, di sini pada 1942.

Ahmad Zahid yang juga berada di Singapura sempena Singapore Airshow itu, berkata jumlah delegasi dari Malaysia yang menyertai pameran udara kali ini juga agak besar.

Sementara itu Kementerian Pertahanan Singapura dalam satu kenyataan berkata, Ahmad Zahid mengadakan pertemuan dengan Menteri Pertahanan Singapura, Dr. Ng Eng Hen.

read more...

Anggota tentera UK sertai kursus TLDM

Buat pertama kali dalam sejarah Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), kursus Pegawai Memerintah Muda yang dianjurkannya turut disertai anggota tentera dari United Kingdom (UK).

Peserta berkenaan ialah Leftenan Martyn Mayger yang berkhidmat dengan Tentera Laut Diraja Britain sejak 2008 dan mempunyai kepakaran dalam bidang navigasi.

Selain Mayger, dua lagi peserta luar negara yang turut menyertai kursus tersebut ialah Kapten Laut Mochamad Reza Achwandi dari Indonesia dan Mejar Ahmed Abdallah Ahmed dari Sudan.

Panglima Pendidikan dan Latihan TLDM, Laksamana Muda Datuk Tan Eng Seng menyifatkan kehadiran peserta-peserta berkenaan sebagai duta kecil mewakili negara mereka dalam mengeratkan lagi hubungan dua hala yang sedia terjalin.

"Saya ucapkan selamat datang kepada para peserta luar negara khususnya kepada peserta dari UK yang pertama kali menyertai kursus ini.

"Kedatangan peserta-peserta luar negara ini dianggap sebagai duta kecil yang berperanan meningkatkan perkongsian ilmu serta pengalaman selain mengeratkan lagi hubungan dua hala yang telah lama terjalin," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kursus Pegawai Memerintah Muda TLDM diadakan selama 14 minggu di Pangkalan TLDM Lumut bermula semalam sehingga 15 Mei ini.

Kursus tersebut pernah ditawarkan dan disertai oleh peserta dari Thailand, Filipina, Myanmar dan Maldives.

Ia bertujuan menyedia dan melahirkan pegawai Tentera Laut yang berkelayakan menjawat jawatan Pegawai Memerintah Kapal serta unit-unit kecil di Pangkalan Tentera Laut.

Antara modul yang diajar dalam kursus berkenaan termasuklah modul pentadbiran kapal, undang-undang tentera, operasi maritim dan kertas kajian maritim.

read more...