Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Khamis, 16 September 2010

Pengalaman berharga


Tok Wan atau Mohd. Sobri Ariffin bersama isterinya, Zalehah Mat.


BERTEMU dengan bekas anggota keselamatan yang pernah berkhidmat suatu masa dahulu sama ada di zaman Jepun mahupun British bukanlah mudah.

Ada yang telah menemui Illahi kerana usia dan tidak kurang juga sedang sakit tua atau gagal dijejaki.

Kalau ada pun, mereka yang merupakan pejuang negara itu, kini lemah daya ingatan, pertuturan kurang jelas, juga disebabkan kerana faktor usia.

Namun pertemuan dengan Tok Wan di Kampung Boyan, Taiping, Perak, kira-kira dua minggu lalu, benar-benar mencatat kenangan tersendiri penulis.

Tidak tergambar bagaimana lelaki berusia 82 tahun itu masih kuat dan segak berbaju Melayu menyambut kedatangan kami serta rombongan pejabat perhubungan awam (PRO) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman baru-baru ini.

Bukan sahaja masih sihat dengan mampu berdiri dan berjalan, warga emas itu turut memiliki daya ingatan yang tajam.

Malah boleh mengingati hampir setiap detik penting dan sejarah negara yang pernah dilaluinya.

Mengungkap kembali latar belakang Tok Wan atau nama sebenarnya, Mohd. Sobri Ariffin, beliau dilahirkan di Matang, Perak, pada tahun 1928.

Atas desakan hidup, beliau memasuki alam pekerjaan ketika berusia belasan tahun sebagai peon di zaman pemerintahan Jepun.

Antara tugasnya adalah mengambil makanan untuk kakitangan. Pernah beliau dirotan sehingga terkencing kerana lambat menghantar makanan.

Selepas negara matahari terbit itu menyerah kalah dalam perang, Tok Wan bekerja sebagai kerani sebelum memasuki pasukan keselamatan pada Jun 1950.

Beliau memasuki pasukan keselamatan sebagai konstabel tambahan dengan memakai nombor badan 432.

"Kalau dibandingkan dengan latihan polis sekarang, 10 kali ganda lebih teruk di zaman Tok Wan. Iya lah kami menjalani latihan di tanah merah, makan pula nasi dan ikan bilis sahaja.

"Gaji pula rendah iaitu kira-kira RM50 sebulan," ujar Tok Wan dalam loghat utaranya yang pekat.

Selepas tamat menjalani latihan selama lapan bulan, Tok Wan diarah berkhidmat di Balai Polis Bridge Street, Pulau Pinang pada 1951, selama enam tahun.

Sepanjang berkhidmat lebih 30 tahun, Tok Wan melalui banyak pengalaman tidak dapat dilupakan semasa bertugas.

Ucapan tahniah

Di Pulau Pinang, contohnya, beliau menempuh banyak insiden rusuhan kaum yang berlaku dari semasa ke semasa. Pernah beliau terpaksa tidur di kandang babi.

Semasa di Perak, antara kenangan tidak dapat dilupakan apabila beliau menyaman seorang gadis yang tidak diketahuinya adalah anak ketua polis negeri.

"Tok Wan dipanggil pegawai untuk mengadap ketua polis negeri, namun mengejutkan apabila Tok Wan mendapat ucapan tahniah pula kerana tindakan itu," ujar beliau.

Pada 1972, Tok Wan menembak mati seorang komunis yang menyerang hendap pasukannya sejurus mereka sampai di tepi sebuah pantai.

Ketika itu, mereka mendapat maklumat berhubung kehadiran komunis di kawasan tersebut.

"Baru hendak menambat bot pada pukul 11.30 pagi, seorang rakan bernama Shamsuri ditembak oleh komunis itu. Tok Wan yang melihat komunis itu terus mencapai senjata dan menembak matinya.

"Syukurlah dalam kejadian itu, rakan Tok Wan hanya cedera," ujarnya yang mendapat surat penghargaan daripada Ketua Polis Negara, Mohd. Salleh Ismail atas keberaniannya itu.

Pada 1983, atas sumber maklumat, Tok Wan berjaya menahan seorang lelaki yang memiliki sebanyak 580 ketul ganja di Pokok Asam, Taiping.

Atas kejayaan itu juga Tok Wan menerima surat penghargaan daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Hanif Omar.

Tok Wan juga mengalami pengalaman tidak dapat dilupakan apabila melihat mayat seorang lelaki disembelih dalam satu upacara pemujaan di Perak.

"Seorang pegawai telah memanggil Tok Wan untuk melihat mayat itu. Keadaan mangsa yang mati dalam keadaan ngeri menyebabkan Tok Wan masih ingat sampai sekarang," ujarnya.

Ditanya nasihatnya kepada warga polis, Tok Wan meminta mereka supaya ikhlas dalam melakukan setiap kerja diberi dan tidak menipu orang lain.

"Tok Wan percaya prinsip ini... Ingatlah Allah tahu apa yang baik untuk hambanya, lihatlah walaupun bergaji kecil, syukur semua anak-anak Tok Wan berjaya," ujarnya sebak.

Anak pertamanya, Zahariah mengusahakan sebuah restoran di Kepala Batas, Pulau Pinang; kedua, Noorsiah sebagai Pengarah Kementerian Kesenian dan Warisan (KeKKWa), ketiga, Puan Sri Suriati dan bongsu, Zorinah sebagai peguam.

read more...

Sambut Aidilfitri di tengah laut


Berbuka puasa beramai-ramai atas kapal.


DEMI tanggungjawab kepada negara, anggota Tentera Laut Diraja Malaysia sanggup menyambut Hari Raya Aidilfitri di tengah lautan luas ketika umat Islam yang lain bergembira bersama anak isteri dan keluarga tersayang.

Ini kerana mereka faham, tugas mengawal keselamatan perairan negara dari ancaman musuh perlu diutamakan dari nikmat menyambut hari raya.

Sebagai anggota TLDM, mereka bersedia berkorban perasaan dan nyawa demi negara pada bila-bila masa sahaja apabila dikehendaki.

Tidak dinafikan, sebagai manusia biasa, sudah tentu terdetik perasaan sayu di sanubari mereka apabila terpaksa menyambut Hari Raya Aidilfitri jauh dari keluarga tersayang di kampung halaman namun mereka tidak pernah berkecil hati.

Sebuah kapal TDLM yang terlibat dalam aktiviti rondaan perairan Selat Melaka pada Hari Raya Aidilfitri ialah Kapal Diraja (KD) Kelantan yang mempunyai kekuatan 68 anak kapal.

Dalam setiap tugasan, biasanya KD Kelantan keluar meronda selama dua hari untuk mengawal sekitar perairan Pulau Pangkor hingga ke Georgetown, Pulau Pinang.

Pegawai Pemerintah KD Kelantan, Komander Zahari Samsuri berkata, beliau tetap merasa bangga walaupun terpaksa belayar di tengah laut pada Hari Raya Aidilfitri demi tugas menjaga keamanan negara.

"Anggota TLDM dikehendaki membiasakan diri dengan keadaan ini kerana keamanan negara adalah keutamaan kami.

"Kami sanggup melakukan pelayaran pada Hari Raya Aidilfitri kerana ini merupakan tanggungjawab kami sebagai warga TLDM," katanya.

Menurut Zahari yang sudah lebih lima kali berhari raya di atas kapal, walaupun sambutan hari raya di atas kapal disambut sederhana, ia tetap meriah.

"Apa jua hidangan yang ada di luar seperti sate, ketupat, rendang dan lemang juga dihidangkan di dalam kapal.

"Jika di luar kita ziarah dari rumah ke rumah, di sini, kita ziarah dari mes ke mes," ujarnya.

Laskar Kanan Bdi Mohd. Sarkam Saari, 34, yang bertugas sebagai chef di KD Kelantan pula sudah biasa menyambut Hari Raya Aidilfitri di atas kapal.

Dia yang berasal dari Kubang Kerian, Kelantan tidak merasa sedih walaupun terpaksa berpisah dengan isteri dan tiga anaknya pada hari raya.

"Dulu, semasa pertama kali menyambut hari raya atas kapal, saya menangis kerana rindukan keluarga tetapi sudah biasa sekarang kerana sudah empat kali beraya di atas kapal.

"Saya faham perasaan rakan-rakan yang baru pertama kali merasai pengalaman beraya di atas kapal. Oleh itu, saya cuba menyediakan hidangan hari raya yang terbaik untuk mereka supaya mereka tidak terasa sangat berjauhan dengan keluarga," katanya.

Bagi Leftenan Raja Abd Ghani Raja Abdullah, 27, pula, dia tidak menyambut hari raya di kampungnya di Palong Tujuh, Gemas, Negeri Sembilan sejak menyertai TLDM tiga tahun lepas.

Kata Raja Abd. Ghani, ini merupakan kali pertama dia beraya di atas kapal selepas dua tahun beraya di markas.

"Sudah tentu saya rasa agak terharu dan sedih kerana tidak dapat beraya bersama keluarga. Mungkin, hari raya ketiga atau keempat baru saya pulang beraya di kampung," katanya.

Juruteknik enjin di KD Kelantan, Bintara Muda Fazli Ismail, 28, menyatakan, perasaannya bercampur baur kerana terpaksa menyambut Hari Raya Aidilfitri di atas kapal.

"Paling sedih, saya tidak dapat meminta maaf dengan ibu bapa pada hari raya tetapi perasaan itu sedikit terubat kerana ramai kawan-kawan yang senasib dengan saya di atas KD Kelantan ini," katanya yang kali pertama menyambut beraya di atas kapal ialah di KD Mahawangsa pada 2008.

Bintara Kanan TMM Mohd. Rizal Maidin, 31, yang berasal dari Changlun, Kedah pula berkata, tahun ini merupakan tahun kedua dia menyambut Hari Raya Aidilfitri di atas kapal selepas menamatkan zaman bujangnya pada 2006 ketika bertugas di Kota Kinabalu, Sabah.

"Walaupun agak sedih, isteri saya faham kerana saya sudah beritahu dia saya mungkin tidak dapat menyambut hari raya bersama kerana perlu bertugas," jelasnya.

read more...

Syarat wajib dan rukun haji

Minggu lalu telah diterangkan tentang syarat wajib dan beberapa rukun haji. Berikut adalah sambungan daripada rukun-rukun haji.

Wuquf

Wuquf bermaksud berada di bumi Arafah walaupun seketika dalam sebarang keadaan bermula dari gelincir matahari 9 Zulhijjah sehingga sedetik sebelum terbit fajar 10 Zulhijjah.

Bagi jemaah haji yang paling afdal adalah berwuquf pada sebahagian siang 9 Zulhijjah dan malam 10 Zulhijjah.

Wuquf tidak sah kecuali seseorang itu telah memenuhi syarat-syarat berikut:-

* Telah berniat dengan ihram haji

* Berkeahlian untuk beribadat. Ini bererti seorang yang gila, pitam dan mabuk yang hilang akal tidak sah berwuquf.

* Berada dalam sempadan Arafah.

* Pada waktu yang telah ditentukan.

Para fuqaha menyatakan jika seorang gila berwuquf jadilah hajinya sunat seperti haji kanak-kanak yang belum mumaiyiz dengan syarat ia telah diihramkan oleh wali malnya.

Orang pitam yang tidak siuman sehingga tamat waktu wuquf dikira tidak mendapat haji fardu maupun sunat kerana tidak sah wuqufnya. Orang yang mabuk atau pening yang tidak hilang akalnya sah wuquf dan mendapat haji fardu.

Tawaf haji

Tawaf bermaksud mengelilingi Kaabah sebanyak tujuh pusingan bermula dari hajar aswad dan berakhir pada tempat yang sama dengan syarat-syaratnya.

Tawaf haji juga dikenali sebagai tawaf ifadhah. Waktu untuk melakukan tawaf bermula dengan berlalunya separuh malam 10 Zulhijjah. Waktu afdal melakukannya pula adalah pada 10 Zulhijjah setelah melontar Jamratul Kubra dan bergunting.

Syarat-syarat tawaf

Bagi memastikan tawaf sah jemaah dikehendaki memenuhi beberapa syarat. Syarat-syarat berikut adalah:-

* Bermula dan berakhir dari rukun Hajarul Aswad

* Suci daripada hadas besar dan kecil.

* Menutup aurat.

* Sentiasa mengirikan kaabah semasa tawaf.

* Suci badan, pakaian dan tempat tawaf daripada najis.

* Tawaf mesti dilakukan dalam Masjidil Haram dan di luar binaan kaabah, Hijir Ismail dan Syazarwan.

* Mengerjakannya semata-mata tujuan tawaf.

* Tawaf mestilah cukup tujuh pusingan.

Jenis-jenis tawaf

Di samping tawaf rukun haji terdapat beberapa jenis tawaf lagi yang ada kaitan dan perlu diketahui oleh para jemaah.

* Tawaf qudum

Tawaf qudum adalah tawaf selamat datang. Tawaf ini dilaksanakan oleh mereka yang hendak mengerjakan haji qiran dan ifrad.

* Tawaf sunat

Tawaf sunat adalah tawaf yang dikerjakan pada bila-bila masa. Selain itu tawaf tahiyatul bait atau tawaf menghormati kaabah juga termasuk dalam tawaf sunat.

* Tawaf rukun haji

Tawaf yang mesti dilakukan oleh jemaah haji dalam sebarang keadaan, sekiranya tidak dilakukan sama ada sengaja atau tidak maka tidak sempurnalah hajinya.

* Tawaf nazar

Tawaf yang mesti ditunaikan oleh seseorang apabila ia berniat nazar pada sesuatu yang dihajatinya.

* Tawaf wada'

Tawaf wada' adalah tawaf selamat tinggal. Ia wajib dikerjakan bagi mereka yang hendak keluar meninggal Kota Mekah lebih dua marhalah.

* Tawaf tahallul

Tawaf tahallul adalah tawaf yang mesti dikerjakan oleh mereka yang telah berniat mengerjakan haji tetapi terluput atau tidak sempat berwuquf di padang Arafah. Tujuan tawaf ini ialah untuk melepaskan orang tersebut daripada ihram hajinya.

Saie haji

Berulang-alik sebanyak tujuh kali di antara Bukit Safa dan Bukit Marwah dengan syarat-syaratnya.

Syarat-syarat saie:

Saie yang sah adalah memenuhi beberapa syarat iaitu:-

* Dilakukan selepas mengerjakan tawaf yang sah.

* Bermula di Bukit Safa dan berakhir di Bukit Marwah.

* Cukup tujuh kali dengan yakin. Dikira dari Safa ke Marwah satu pusingan dan dari Marwah ke Safa satu pusingan.

* Hendaklah sampai ke penghujung tempat saie di Bukit Safa dan Bukit Marwah, pada setiap pusingan saie.

* Hendaklah melakukan saie di Batnul Wadi (tempat termaklum)

Tidak berniat lain yang boleh memesongkan tujuan saie.

Bercukur/Bergunting

Bercukur atau bergunting sekurang-kurangnya tiga helai rambut di kepala, bagi lelaki dan wanita. Tujuannya ialah untuk membebaskan diri dari pantang larang ihram.

Waktu bergunting atau bercukur adalah dengan berlalunya separuh malam 10 Zulhijjah. Biasanya jemaah akan bergunting setelah selesai melontar Jamratul Kubra di Mina.

Tertib dari kebanyakan rukun

Rukun haji yang keenam adalah tertib pada kebanyakan rukun. Rukun-rukun haji hendaklah dikerjakan mengikut urutan dan tertib pada kebanyakan rukun.

Tertib pada kebanyakan rukun bermaksud tidak sah wuquf kecuali didahului niat ihram haji, tidak sah tawaf kecuali setelah berwuquf dan tidak sah saie kecuali setelah tawaf ifadhah atau tawaf qudum.

read more...

Allah menggagalkan rancangan jahat

Al-Maraghi berkata: "Setelah Allah SWT menerangkan kekuasaan-Nya untuk mengembalikan manusia selepas mati dan memberikan perhatian agar merenungkan tanda bukti kekuasaan-Nya, segera menetapkan kebenaran risalah utusan-Nya yang mulia kepada manusia seluruhnya dan kebenaran apa yang dibawanya dari sisi Tuhan.

"Tanda bukti yang paling penting ialah al-Quran yang orang kafir katakan sebagai dongengan orang dahulu. Lalu Allah SWT bersumpah dengan langit yang menumpahkan air hujan dan bumi tempat kehidupan bagi manusia dan haiwan dengan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhannya bahawa al-Quran itu adalah firman Allah SWT yang hak, tidak diragukan lagi kebenarannya.

"Kemudian Dia mengetahui bahawa orang yang mempertahankan kebatilan itu para penipu yang tidak mengharapkan kebaikan sedikit pun daripadamu, melainkan hanya keburukan saja dan mereka yang kamu lihat jangan sampai menimbulkan kesusahan dan janganlah kamu merasa terlambat atas penetapan seksaan pengingkarannya, bahkan tangguhkanlah sebentar lagi, nescaya kamu akan melihat apa yang akan menimpa padanya."

Firman Allah SWT: Demi langit yang berulang-ulang mencurahkan hujan.

Ibn Abbas berkata, perkataan raj'ie adalah hujan dan juga awan yang membawa hujan. Qatadah pula berkata: "Yang membawa kepada rezeki hamba setiap tahun. Tanpanya nescaya binasa dan juga binasa ternakan mereka."

Syed Qutub berkata: "Perkataan al-raj'ie adalah hujan yang berulang-ulang dan perkataan al-sad'ie adalah tumbuh-tumbuhan yang membelah tanah dan makin membesar."

Kedua-duanya merupakan satu pemandangan kehidupan dalam salah satu gambarannya iaitu pemandangan kehidupan tumbuh-tumbuhan dan titik mula kejadiannya.

Pemandangan air hujan yang mencurah dari langit, pemandangan tumbuh-tumbuhan yang membelah tanah hampir sama dengan pemandangan air mani yang memancut keluar dari antara tulang sulbi lelaki dan tulang dada perempuan, dan hampir sama dengan pemandangan bayi yang muncul dari rahim yang gelap gelita.

Hidup tetap hidup, pemandangan tetap pemandangan dan gerak tetap gerak. Itulah peraturan yang tetap yang membuktikan adanya Pencipta yang tiada tolok bandingnya sama ada dari segi hakikat ciptaan atau dari segi rupa bentuknya yang lahir.

Firman Allah SWT: dan bumi yang merekah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan.

Ibn Abbas berkata: "Iiaitu bumi yang merekah kerana tumbuhnya tanaman." Ini juga pendapat Said bin Jubair, Ikrimah, Abu Malik, al-Dahhaq, al-Hasan, Qatadah, al-Suddi dan lain-lain.

Hamka berkata: "Maka bertalilah di antara langit dengan bumi itu. Langit yang menurunkan hujan dan bumi subur dengan tumbuh-tumbuhan. Banyak hujan, dapat hidup sentosa di bumi banyaklah yang tumbuh.

"Teratur hujan suburlah bumi. Dan kamu hai insan, hanyalah kerana belas kasihan Allah yang mengatur pertalian langit dan bumi. Kalau kamu perhatikan itu, nescaya kamu akan insaf di mana letaknya kamu di alam ini."

Firman Allah SWT: Sesungguhnya keterangan Al-Quran adalah kata-kata pemutus (yang sebenar).

Ibn Abbas berkata, perkataan fasl memberi maksud kebenaran. Inilah juga pendapat Qatadah. Sedangkan yang lain pula berpendapat maksudnya keadilan.

Hamka berkata: "Tegas keluarnya dengan jitu, maksudnya tiada dusta dan main-main, jelaslah menjadi pemisah dan pemutus di antara yang hak dan yang batil."

Firman Allah SWT: dan bukanlah ia kata-kata yang olok-olok.

Ibn Kathir berkata: "Ia adalah bersungguh-sungguh dan penuh kebenaran. Selepas itu dijelaskan pula berkenaan dengan perihal orang kafir yang mendustakan daripada jalan Allah."

Firman Allah SWT: Sesungguhnya mereka (yang menentangmu, wahai Muhammad) bermati-mati menjalankan rancangan jahat, Dan Aku pula tetap bertindak membalas rancangan jahat (mereka, dan menggagalkannya).

Mereka yang membuat pelbagai rancangan jahat adalah manusia yang dijadikan daripada air mani yang memancut, yang keluar di antara tulang sulbi lelaki dan tulang dada perempuan.

Iaitu sel-sel yang tidak punya kekuatan, kuasa, dan kemahuan, tidak punya ilmu pengetahuan dan hidayah, iaitu manusia yang dijaga dan dipelihara Allah dalam pengembaraan mereka yang jauh dan akan dibangkitkan kembali selepas mati untuk diperiksa segala rahsia hati mereka, dan pada hari itu mereka tidak mempunyai seberang kekuatan dan penolong.

"Mereka membuat pelbagai rancangan jahat" dan aku sebagai Tuhan Pencipta, Penunjuk, Pemelihara, Pengarah, Penghidup kembali dan sebagai Tuhan Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Perkasa, dan sebagai Tuhan yang mencipta langit dan bintang yang muncul di waktu malam, yang menciptakan air mani yang memancut dan manusia yang berakal, menciptakan langit yang menurunkan hujan dan bumi yang tumbuh subur dengan tumbuh-tumbuhan, Allah akan turut mengatur pelbagai rancangan balas.

Firman Allah SWT: Oleh itu janganlah Engkau hendakkan segera kebinasaan orang-orang kafir itu, berilah tempoh kepada mereka sedikit masa.

Ibn Kathir berkata: Biarkan mereka dan jangan engkau gopoh gapah dengan merasa lambat menunggu tamatnya perjuangan itu, kerana kamu akan dapati balasan azab dan sengsara pasti menimpa mereka.

Penutup

Syed Qutub berkata: "Cara membabitkan Rasulullah SAW dalam urusan itu seolah-olah ia mempunyai kuasa di dalamnya, cara menghapuskan pagar-pagar perbezaan di antara nabi SAW dengan kehendak ilahiyah yang berkuasa memutuskan urusan itu."

Seolah-olah Allah berkata kepadanya engkau diberi kuasa terhadap mereka, tetapi berikan mereka tempoh yang sebentar.

Itulah cara mengambil hati yang lemah lembut dan penuh kemesraan untuk menghapuskan kesusahan dan derita menghadapi tindakan-tindakan jahat. Semuanya hancur belaka. Dan yang kekal dan tinggal ialah kemesraan dan kasih sayang.

read more...

Remaja hamil luar nikah

Fenomena remaja hamil tanpa nikah sering mendapat perhatian dalam akhbar-akhbar tempatan dewasa ini.

Menurut rekod yang diperoleh daripada Pusat Kebajikan Wanita dan Remaja (Kewaja) yang melaporkan kira-kira 120 wanita dari seluruh negara melahirkan anak luar nikah antara Januari hingga Jun 2010.

Statistik pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) yang mengendalikan empat pusat bimbingan dan perlindungan Raudhatus Sakinah mendapati, 190 bayi luar nikah dilahirkan sejak mula pusat bimbingan tersebut ditubuhkan pada 1998 (Kosmo 2009, 10 Ogos).

Laporan Center for Disease Control dalam kajian Fatimah Abdullah (2009) berhubung kadar peratusan kelahiran bagi ibu tanpa nikah juga menunjukkan trend kelahiran anak luar nikah dari tahun 1980 hingga 2007 untuk negara Amerika Syarikat (AS) serta beberapa negara lain (sehingga tahun 2006).

Didapati Jepun mempunyai kadar kelahiran luar nikah paling rendah iaitu dua peratus bagi 2007, meningkat satu peratus daripada tahun 1980. Peningkatan pesat dilihat bagi negara-negara seperti Itali iaitu daripada empat peratus tahun 1980 kepada 21 peratus tahun 2006, Ireland daripada lima peratus 1980 kepada 33 peratus (2006), Kanada dari 13 peratus (1980) kepada 30 peratus (2006) dan United Kingdom dari 12 peratus (1980) menjadi 44 peratus (2006) dan AS daripada 18 peratus (1980) kepada 44 peratus (2007).

Di Malaysia pula, perangkaan Jabatan Pendaftaran Negara bagi tahun 1999 hingga 2003 mendapati bilangan anak yang dilahirkan oleh ibu tunggal tanpa nikah adalah 70,430 orang dan Selangor mencatatkan bilangan tertinggi iaitu 12,836 orang.

Ini diikuti Perak (9,788), Kuala Lumpur (9,439), Johor (8,920), Sabah (8,435), Negeri Sembilan (4,108), Pahang (3,677), Kedah (3,496), Pulau Pinang (3,412), Melaka (2,707), Kelantan (1,730), Perlis (691), Sarawak (617) dan Terengganu (574). (Mohd. Tamyes 2007).

Menurut kajian Jabatan Kerja Sosial Perubatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, punca hubungan yang menyebabkan masalah ibu tanpa nikah adalah 92.5 peratus responden melakukan seks tanpa nikah dengan pasangan mereka secara sukarela.

Sebanyak 25 peratus akibat perbuatan rogol atau perkosaan dan lima peratus tidak mendaftarkan perkahwinan (Harnida Paturungi, 2008).

read more...

Bumi catat suhu paling panas


Imej yang dikeluarkan oleh NASA merakamkan fenomena La NiƱa dikesan semakin meluas di Lautan Pasifik seperti yang dirakamkan oleh satelit Jason-2. - AP

WASHINGTON 16 Sept. - Dalam tempoh lapan bulan sejak awal tahun ini, bumi mencatat suhu purata paling panas, sekali gus memecahkan rekod suhu panas purata yang dicatat dalam tempoh yang sama pada 1998.

Dalam tempoh lapan bulan itu, bumi mencatat suhu purata 14.7 darjah Celsius iaitu suhu yang sama pernah dicatat dalam tempoh yang sama pada 1998, kata Pentadbiran Hidupan Laut dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA).

Ketika 1998 mencatat suhu purata paling panas dalam tempoh lapan bulan itu, 2005 pula mencatat suhu paling panas sepanjang tahun.

Dalam pada itu, NOAA turut mendapati suhu pada bulan lalu merupakan suhu ketiga paling panas bagi bulan Ogos selepas 1998 dan 2009, apabila mencatat suhu mencecah 16.2 darjah Celsius.

Selain itu, suhu musim panas antara Jun hingga Ogos tahun ini merupakan suhu kedua paling panas selepas 1998 apabila ia mencecah 16.2 darjah Celsius.

Dalam satu laporan berasingan, Pusat Data Salji dan Ais Kebangsaan berkata, litupan ais pada musim panas tahun ini di Artik merupakan yang ketiga terkecil berbanding ketika kali pertama saiznya diukur melalui satelit pada 1979.

Saiz bongkah ais yang meliputi laut Artik semakin mencair dan keluasannya yang dicatat seluas enam juta kilometer persegi pada bulan lalu adalah 22 peratus lebih kecil daripada yang pernah dicatat antara 1979 hingga 2000, lapor NOAA.

Bongkah ais yang semakin cair berpunca daripada perubahan cuaca akibat pemanasan global yang menyebabkan suhu bumi semakin meningkat sejak beberapa dekad lalu.

Kecairan ais turut dilaporkan di Greenland dan Antartika yang dibimbangi akan menyebabkan beberapa masalah seperti peningkatan kadar paras laut, pengurangan glasier dan perubahan cuaca dunia.

Satu laporan baru iklim dunia mendapati, beberapa kawasan di timur Eropah, timur Kanada, dan di timur Asia mencatat suhu panas luar biasa, manakala di Australia, tengah Rusia serta selatan Amerika Selatan dicatat mengalami suhu paling sejuk dalam sejarah. - AP

read more...

Ketiadaan bekalan elektrik di Pos kawalan PGA

JITRA 16 Sept. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memandang serius masalah ketiadaan bekalan elektrik di pos kawalan Pasukan Gerakan Am (PGA) di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand dari Bukit Kayu Hitam di sini sehingga ke Wang Kelian, Perlis.

Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Mohd. Johari Baharom berkata, beliau telah membangkitkan masalah itu kepada Perdana Menteri dalam satu pertemuan sebelum Hari Raya Aidilfitri, baru-baru ini.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, Perdana Menteri memberikan maklum balas yang positif terhadap masalah itu dan mahu ia diselesaikan segera bagi memastikan kawalan keselamatan di sempadan negara tidak terjejas akibat prasarana yang tidak mencukupi.

"Berikutan itu, saya selaku Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kedah akan membawa masalah ini ke dalam mesyuarat majlis minggu depan dan mahu perkara ini diberikan keutamaan segera," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Briged Utara PGA di Markas Taktikal PGA Bukit Kayu Hitam di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Hussin Ismail, Ketua Polis Kedah, Datuk Wira Syed Ismail Syed Azizan dan Timbalan Komandan Briged Utara PGA, Asisten Komisioner Ramli Din.

Utusan Malaysia pada 6 September lalu melaporkan pos kawalan PGA di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand dekat sini hingga ke Perlis sepanjang 64 kilometer tidak dilengkapi dengan bekalan elektrik.

Masalah itu boleh mengakibatkan tugasan pemantauan sempadan negara daripada kegiatan pencerobohan dan penyeludupan terutamanya pada waktu malam tidak dapat dilaksanakan dengan berkesan.

Tiang-tiang elektrik beserta kabel sememangnya telah ada dipasang di sepanjang laluan berkenaan sejak beberapa tahun lalu tetapi tidak berfungsi sehingga kini.

Bukan setakat itu, bekalan air paip juga tidak disalurkan ke pos-pos kawalan keselamatan berkenaan.

Mohd. Johari berkata, pada mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan itu, Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) akan membentangkan laporan masing-masing mengenai situasi sebenar yang berlaku sehingga kemudahan asas itu tidak dapat disediakan meskipun tiang lampu sudah dipacakkan.

"Dalam hal ini, persoalan mengenai untung atau rugi penyaluran bekalan elektrik itu perlu diketepikan kerana keselamatan negara adalah lebih penting.

"Kita perlu mengeluarkan belanja jika mahu keselamatan negara dijaga dengan baik oleh pasukan keselamatan negara ini," katanya.

Pada masa ini, sebanyak 395 pegawai dan anggota PGA dari Batalion 3 ditugaskan untuk mengawal kawasan sempadan tersebut yang mempunyai sebanyak 28 pos kawalan.

Pada majlis hari ini, lebih 1,000 anggota polis dari Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis hadir bagi memeriahkan sambutan hari raya tersebut.

read more...

Kuan Yew terdesak, risau pengaruh Malaysia

KUALA LUMPUR 16 Sept. - Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew dilihat semakin terdesak dan bimbang dengan pengaruh Malaysia di persada dunia sehingga terpaksa mengeluarkan kritikan terhadap negara ini di media antarabangsa.

Pengarah Pusat Dasar Teknologi dan Kajian Antarabangsa (Centepis), Kampus Antarabangsa Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Profesor Dr. Azmi Hassan berkata, ia dilakukan kerana Singapura mahu kekal dilihat sebagai jaguh dan negara paling akrab dengan Amerika Syarikat (AS) di Asia Tenggara.

Justeru katanya, tindakan Kuan Yew yang memburukkan tentang situasi hubungan kaum di negara ini dibuat bagi mencemar nama Malaysia di mata dunia.

"Di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, hubungan Kuala Lumpur-Washington kini dilihat semakin akrab dan sudah tentu pandangan Malaysia boleh mempengaruhi dasar luar AS.

"Ia terbukti apabila Washington pernah meminta pandangan Kuala Lumpur dalam usaha negara kuasa besar itu untuk berbaik-baik dengan dunia Islam baru-baru ini," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Baru-baru ini, Kuan Yew dalam wawancara dengan akhbar New York Times mengkritik situasi hubungan kaum di Malaysia dengan mendakwa ia lebih buruk berbanding dengan keadaan di Singapura.

Dakwanya, keadaan hubungan kaum di Malaysia sepatutnya lebih baik berbanding sekarang jika negara republik kecil itu masih menjadi sebahagian daripada Malaysia.

Azmi bagaimanapun menegaskan, kerajaan Malaysia serta rakyat negara ini tidak perlu melatah dengan kenyataan Kuan Yew itu kerana masyarakat tempatan dan dunia sebenarnya menyedari keadaan di negara ini tidak seperti digambarkan Kuan Yew.

Pakar bahasa dan perpaduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Teo Kok Seong pula berkata, Kuan Yew tidak layak untuk memburukkan nama Malaysia kerana pemimpin republik itu hanya menjaga sebuah negara pulau yang majoriti rakyatnya berketurunan Cina.

Dengan keadaan demografi sebegitu, kata beliau, sudah tentu usaha pembinaan negara bangsa yang dilalui oleh Singapura amat mudah dan berbeza sekali dengan pengalaman yang perlu dilalui Malaysia selama ini.

Kok Seong yang juga Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu (Atma) UKM menjelaskan, Kuan Yew selain itu dilihat cuba menghidupkan kembali sentimen 'Malaysian Malaysia' yang tidak berjaya diperjuangkan beliau sehingga Singapura 'dihalau' keluar oleh Perdana Menteri Pertama, Tunku Abdul Rahman Putra.

"Kuan Yew memang berusaha menghapuskan Artikel 153 dalam Perlembagaan Persekutuan untuk memakai hanya Artikel 8 sejak sebelum Singapura disuruh keluar dari Malaysia.

"Setelah lebih 50 tahun gagal, beliau nampaknya cuba membangkitkan isu itu sekali lagi, namun saya harap tiada rakyat Malaysia yang terpengaruh dengannya. Artikel 8 perlu dibaca sekali dengan 153, tiada kompromi," katanya.

Kok Seong berpendapat, kenyataan Kuan Yew itu ada kaitan dengan cubaan sesetengah pihak di negara ini yang berusaha menghapuskan peruntukan Artikel 153 dalam perlembagaan negara.

read more...

Mahathir kecam Kuan Yew

KUALA LUMPUR 16 Sept. - Tuduhan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew bahawa Malaysia tidak berlaku adil dan menyisihkan kaum lain langsung tidak berasas sebaliknya penyisihan kaum di republik tersebut adalah lebih teruk dan lebih hebat.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, kaum Cina yang merangkumi 75 peratus penduduk pulau tersebut menguasai 95 peratus ekonomi negaranya.

Sehubungan itu, beliau berkata, Singapura bukan negara pelbagai kaum sebaliknya adalah negara kaum Cina di mana penduduk minoriti tidak mendapat layanan yang sama.

"Kuan Yew bercakap mengenai kesaksamaan dan keadilan antara kaum tetapi sebaik sahaja Singapura keluar dari Malaysia, kaum Cina menjadi majoriti dan mendominasi republik itu.

"Seperkara yang harus diketahui aktiviti membantah atau membangkang kerajaan tidak dibenarkan di Singapura,'' katanya dalam entri terbarunya bertajuk Malaysia according to LKY dalam blognya di http://chedet.co.cc/chedetblog/ di sini.

Beliau mengulas kenyataan Kuan Yew dalam akhbar New York Times pada 1 September lalu yang mengkritik sistem diamalkan di negara ini dan menuduh Malaysia tidak berlaku adil serta menyisihkan kaum lain.

Dalam temu bual itu juga, Kuan Yew membayangkan Malaysia mungkin menjadi lebih baik jika tidak berpisah dengan Singapura kerana republik itu kini telah mencapai tahap yang membanggakan dalam hubungan kaum.

Mengulas lanjut, Dr. Mahathir menarik perhatian mereka yang bertanding menentang parti pemerintah PAP akan dikenakan tindakan termasuk diheret ke mahkamah atas tuduhan memfitnah.

Sekalipun menang pilihan raya, beliau berkata, mereka tidak berpeluang menduduki kerusi di Parlimen republik itu berbeza dengan parti-parti pembangkang di Malaysia.

Malah di Malaysia, empat daripada 13 negeri di perintah oleh parti pembangkang.

"Di Singapura, PAP terpaksa melantik wakil mereka untuk berperanan sebagai pembangkang,'' katanya.

Mengenai tuduhan Malaysia akan menjadi lebih baik dari segi hubungan kaum jika tidak berpisah dengan Singapura, Dr. Mahathir melontarkan soalan:

"Adakah kita percaya jika Singapura masih berada dalam Malaysia, masalah perkauman tidak akan berlaku?

"Saya juga percaya jika Singapura masih berada di dalam Malaysia, PAP sudah pasti akan menguasai politik negara bersama kaum Cina yang lain. Pada masa itu parti-parti pembangkang tidak akan ada suara. Seorang pun tidak akan berani bercakap apa-apa."

Dr. Mahathir berkata, hilang ingatan memang boleh berlaku tetapi membuat kenyataan bahawa Malaysia akan menjadi lebih baik jika tidak berpisah dengan Singapura jelas tidak berasaskan fakta sebenar.

read more...

Hari Malaysia percepat proses integrasi rakyat - Muhyiddin

KUALA LUMPUR 16 Sept. - Sambutan Hari Malaysia diharap dapat mempercepatkan proses integrasi sosial dan psikologi rakyat berbilang kaum dan wilayah di negara ini demi mencapai cita-cita menjadi sebuah negara maju yang stabil, aman dan bersatu-padu menjelang 2020.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, rakyat yang cintakan negara tidak sepatutnya membenarkan sentimen kewilayahan membantutkan usaha meningkatkan integrasi nasional dan melonjakkan kemajuan negara.

Menurutnya, pembangunan dan kemajuan yang dikecapi hari ini adalah hasil perpaduan dan kerjasama yang dijalin sebagai warga Malaysia tanpa mengira perbezaan kaum dan sempadan wilayah sejak sekian lama.

''Hindarilah jerat permusuhan yang sengaja dipasang oleh pihak-pihak tertentu dengan mengapi-apikan sentimen perkauman dan kewilayahan yang melampau semata-mata untuk kepentingan politik sempit mereka.

''Dengan semangat jitu 1Malaysia, ayuh kita bina sebuah negara Malaysia yang bersatu, aman dan makmur secara bersama. Marilah kita mengambil kesempatan pada hari yang bersejarah ini untuk memperbaharui tekad mewujudkan sebuah negara bangsa yang maju dan bersatu-padu dengan mengeratkan silaturahim di antara kita,'' katanya dalam perutusan sempena sambutan Hari Malaysia hari ini.

Tambah Muhyiddin, para pemimpin negara menubuhkan Malaysia 47 tahun yang lalu dengan satu hasrat dan tekad untuk memperkukuhkan perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum, agama dan wilayah serta memajukan negara secara bersama.

''Berlandaskan prinsip Negara Persekutuan, negeri-negeri yang membentuk Malaysia mendapat jaminan hak untuk mengecap nikmat pembangunan dan kemakmuran secara adil dan pada masa sama memikul tanggungjawab serta amanah untuk sentiasa memelihara keutuhan negara dan kesepaduan warganya,'' katanya.

Menurutnya, masyarakat di negara ini harus bersyukur kerana sepanjang lebih empat dekad Malaysia muncul sebagai negara membangun yang paling berjaya di dunia.

''Berkat kerjasama erat seluruh rakyat tanpa mengira batasan kaum, agama dan wilayah, Malaysia telah mengorak langkah sebagai negara yang bersatu, aman dan makmur.

''Negeri-negeri yang dahulunya mundur dan terpinggir daripada arus kemajuan telah mendapat limpahan nikmat pembangunan infrastruktur, pendidikan dan ekonomi yang bukan sedikit,'' jelasnya.

Beliau seterusnya mengajak rakyat merenung semula pengorbanan pemimpin terdahulu menyatukan seluruh warga Malaysia dan memajukan negara sebagai pembakar semangat untuk lebih maju ke hadapan.

''Tidak dinafikan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama telah banyak mengharumkan nama negara di serata dunia, namun banyak lagi yang boleh dilakukan untuk terus memacu kejayaan Malaysia,'' ujarnya.

read more...

Rakyat perlu ambil iktibar

SANDAKAN 16 Sept. – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sambutan Hari Malaysia bagi meraikan penubuhan Malaysia turut mengingatkan seluruh rakyat terhadap pembohongan besar yang pernah dibuat pembangkang.

Menurutnya, ia harus dijadikan peringatan terhadap realiti perjuangan pembangkang yang tidak ikhlas membantu rakyat berbanding Barisan Nasional (BN).

“Realitinya kerajaan kita tidak membohongi rakyat. Ketua Menteri (Datuk Seri Musa Aman) cakap kita sambut Hari Malaysia, Sabah merdeka dan cuti umum hari ini.

“Tetapi hari ini juga kita memperingati satu hari pembohongan (yang dibuat pembangkang),” katanya ketika berucap pada program Juara Rakyat peringkat negeri Sabah dan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di Padang Bandaran di sini hari ini.

Menurut Perdana Menteri, pembohongan pembangkang bahawa 30 Ahli Parlimen BN akan melompat parti dua tahun lalu dan menyertai pembangkang harus dijadikan iktibar oleh seluruh rakyat negara ini.

Selain itu katanya, tindakan pembangkang yang turut mengaitkan Panglima Angkatan Tentera dan Yang di-Pertuan Agong menunjukkan sikap mereka yang sanggup membuat pelbagai helah bagi membohongi rakyat.

“Panglima Angkatan Tentera kawan baik saya, dilantik oleh saya dan setia kepada kerajaan yang dipilih rakyat. Yang di-Pertuan Agong juga tidak tahu menahu perkara itu,” katanya.

Perdana Menteri seterusnya mengingatkan semua rakyat supaya tidak terpedaya dengan janji dan helah pembangkang sebaliknya memberi kepercayaan kepada BN yang terbukti menunaikan segala janji.

read more...

PM: Hari Malaysia wadah penyatuan


NAJIB Tun Razak menandatangani buku catatan rasmi sambutan Hari Malaysia sambil diperhatikan oleh (dari kanan) Alfred Jabu, Musa Aman, Rais Yatim dan Masidi Manjun di Kota Kinabalu, malam tadi. – utusan/Ghazali Basri


KOTA KINABALU 16 Sept. – Rakyat digesa menjadikan sambutan Hari Malaysia sebagai wadah untuk mengukuh dan meningkatkan rasa cinta kepada negara bertuah ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, langkah itu bukan sahaja akan menjamin kesatuan dan penyatuan sedia ada di negara ini, tetapi membolehkan kejayaan yang dibina sejak 47 tahun lalu dipertahankan dan dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

“Dengan ini kita akan dapat memastikan apa yang bersambung tidak akan putus dan tidak akan membiarkan fahaman ekstremis dan fanatik untuk merungkai segala yang telah dikecapi hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan sambutan Hari Malaysia 2010 di Padang Merdeka di sini malam ini.

Hadir sama, Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Ahmadshah Abdullah dan isteri, Toh Puan Dayang Masuyah Awang Japar; Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman; Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Alfred Jabu dan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Masidi Manjun .

Perdana Menteri berkata, Hari Malaysia yang disambut hari ini tidak seharusnya menimbulkan kekeliruan di kalangan rakyat apabila negara ini mempunyai dua tarikh keramat.

Beliau menjelaskan, kedua-dua tarikh keramat itu iaitu pada 31 Ogos dan 16 September membawa makna yang amat besar, mendalam dan amat signifikan kepada negara ini.

“Jika 31 Ogos tarikh merdeka, 16 September adalah tarikh penyatuan dan kesatuan kita untuk menjadi sebuah negara lebih besar,” katanya.

Najib berkata, sejak disatukan di bawah Malaysia, Sabah, Sarawak dan Semenanjung telah melalui pelbagai cabaran getir termasuk tuntutan Filipina terhadap Sabah dan Ganyang Malaysia yang dilancarkan Indonesia.

Katanya, semua cabaran itu berjaya dilalui dan pada hari ini kerajaan sedang berusaha untuk memastikan rakyat di Sabah dan Sarawak mengecapi nikmat pembangunan seperti di Semenanjung.

Beliau menjelaskan, kerajaan serius dalam menjayakan agenda itu seperti disaksikan dalam pelaksanaan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang menyaksikan Sabah menerima peruntukan sebanyak RM6.1 bilion sehingga 2012 bagi melaksanakan pelbagai projek pembangunan.

‘‘Agenda itu akan jadi kenyataan tidak lama lagi jika rakyat Sabah dan Sarawak terus memilih Kerajaan Pusat dan negeri yang komited kepada membela nasib rakyat,” katanya.

read more...

Pendapatan lumayan dengan Nuffnang
SEBUT sahaja Nuffnang, mustahil jenama komuniti pengiklanan blog itu tidak dikenali oleh blogger-blogger di seluruh Malaysia. Tidak hairan juga, jenama itu amat dikenali di negara-negara jiran terutama Singapura, Australia dan Filipina.

Sumbangan Nuffnang amat besar buat komuniti blogger yang menjadikan jenama itu sebagai platform untuk menjana pendapatan sampingan yang lumayan. Tidak keterlaluan jika dikatakan pendapatan yang diperoleh daripada Nuffnang adakalanya melebihi pendapatan pekerjaan tetap.

Iklan-iklan daripada Nuffnang yang merupakan komuniti pengiklanan blog pertama Asia Pasifik kini boleh dilihat di lebih 100,000 buah blog oleh lebih tiga juta orang setiap hari.

Ia membenarkan pengiklan untuk memaparkan iklan grafik dan video di blog-blog dalam pelbagai genre. Kejayaan Nuffnang kini dapat dilihat melalui pembangunan pejabatnya di empat buah negara iaitu Malaysia, Singapura, Filipina dan Australia.

Menarik tentang syarikat Nuffnang Sdn. Bhd. yang terletak di Kuala Lumpur, ia diteraju jejaka yang baru berusia 26 tahun. Timothy Tiah, sebagai pengarah urusan, turut meneraju cawangan Nuffnang bersama pengasas bersama, Cheo Ming Shen yang kini menguruskan pejabat di Singapura.

Menurut Timothy, blogger mampu menjana pendapatan lumayan berdasarkan jumlah pelawat blog. Semakin tinggi jumlah pelawat semakin tinggi pendapatan sehingga mampu mencapai puluhan ribu ringgit dalam masa sebulan.

"Kami menguruskan iklan-iklan yang akan dipaparkan dalam blog yang berdaftar tanpa mengenakan bayaran kepada blogger. Blogger hanya perlu menjalankan kerja editorial untuk iklan masing-masing bagi menjana pendapatan.

"Selain itu, kami juga menganjurkan majlis-majlis untuk blogger seperti tayangan filem, seminar, bengkel, parti dan sebagainya untuk merapatkan hubungan sesama komuniti blogger di bawah Nuffnang," katanya.


TIMOTHY merintis idea kewujudan Nuffnang bersama rakannya, Ming Shen sewaktu belajar di London.


Menceritakan kewujudkan Nuffnang, Timothy memberitahu idea itu timbul di London ketika dia dan Ming Shen berbual mengenai pelan perniagaan mereka apabila pulang ke tanah air. Kedua-dua mereka adalah pelajar jurusan perniagaan dan bermula sebagai blogger.

"Kami berbincang mengenai perniagaan yang ingin kami jalankan selepas pulang ke Malaysia dan Singapura. Kemudian timbul idea untuk berkolaborasi mewujudkan Nuffnang selepas mempertimbangkan populariti blog yang semakin meningkat.

"Kami melakukan sesuatu yang belum pernah dilakukan oleh orang lain dan ia mendapat sambutan yang memberangsangkan hanya selepas beberapa tahun syarikat itu ditubuhkan," katanya mengenai syarikat itu yang memulakan pejabat pertamanya di Pulau Pinang pada tahun 2006.

Katanya, pada akhir tahun pertama Nuffnang ditubuhkan iaitu pada tahun 2007 mereka berjaya mengumpulkan sebanyak 7,523 orang blogger dan ia meningkat kepada 30,708 pada tahun 2008. Tahun 2009 pula jumlahnya meningkat kepada 68,455 orang, manakala sehingga Ogos lalu jumlahnya ialah 105,464 orang blogger.

"Komuniti blogger Nuffnang meningkat dengan pantas dan ini menunjukkan blog menjadi medium pengiklanan yang mendapat sambutan hangat daripada klien pengiklan. Ia menjadi pilihan baru selain medium utama iaitu media cetak dan elektronik.

"Bagaimanapun, untuk berjaya sebagai blogger yang berpendapatan tinggi, seseorang itu mestilah bekerja keras dan mewujudkan blog atas sebab yang betul. Ini kerana sekiranya blog diwujudkan semata-mata untuk mencari keuntungan, ia tidak akan berjaya," katanya.


KOMUNITI Nuffnang menjadi medium penting kepada blogger yang ingin menjana pendapatan sampingan.


Menjana pendapatan

Selepas lima tahun menceburkan diri sebagai penulis blog, Mira Abu Bakar, 35, mempunyai pemerhati blog mencecah empat juta orang. Justeru, dia mampu menjana pendapatan sehingga RM100,000 setahun melalui iklan-iklan yang dipaparkan di blognya iaitu www.redmummy.com.

Mira yang mesra disapa sebagai Kak Red memberitahu, sebab utama dia mewujudkan blog tersebut bukanlah untuk mencari keuntungan kerana ia wujud sebelum Nuffnang beroperasi iaitu pada tahun 2005.

"Ketika mula-mula mendaftar dengan Nuffnang dan membuat editorial untuk iklan pertama, saya hanya memperoleh pendapatan RM90 tetapi jumlah itu meningkat sehingga RM5,000 sehingga RM10,000 sebulan kini.

"Pendapatan lumayan yang saya peroleh daripada blog menyebabkan saya menulis dengan serius dan memperuntukkan sehingga lima jam sehari untuk menguruskan blog saya. Tetapi saya juga dibantu suami yang bertindak sebagai jurugambar untuk menguruskan blog ini," katanya.

Katanya lagi, untuk berjaya melalui blog memerlukan usaha yang keras, sebagaimana dia yang sanggup duduk di hadapan komputer setiap malam bermula pukul 9 malam hingga 2 pagi semata-mata untuk memastikan blognya sentiasa update.

"Pendapatan yang saya peroleh kini tidak didapati dalam sekelip mata. Saya bermula dari bawah dan sesiapa sahaja perlu melalui jalan yang sama untuk berjaya. Jangan cuba meniru gaya blogger lain kerana ia tidak akan berjaya," katanya.

Vivy Sofinas, 23, pula mewujudkan blog sejak dua tahun lalu. Selepas mendaftar dengan Nuffnang dan mempunyai pembaca blog sehingga 7,000 orang sehari, dia memiliki iklan pertama hanya selepas empat bulan blog itu diwujudkan.

"Saya menyertai Nuffnang sejak Oktober tahun lalu dan sehingga kini saya memperoleh pendapatan mencecah RM10,000. Antara pengiklan tersebut ialah Astro, Dell, Lip Ice, Xpax dan Mamee.

"Blog saya banyak berkisar kehidupan peribadi terutama kisah mengenai opah saya yang mendapat sambutan ramai. Saya tidak sangka akan mempunyai ramai pengikut dan pembaca blog," katanya yang tidak pernah menyangka akan memperoleh pendapatan melalui blognya iaitu www.proudduck.com.

Sementara itu, Nor Izdyani Musawir, 20, turut gembira memperoleh pendapatan daripada iklan-iklan yang dipaparkan di blognya iaitu sayesayangiz.blogspot.com. Bagaimanpun, dia tidak dapat melupakan pengalaman perlu membuat rakaman video yang diminta pengiklan.


LAYARI laman web Nuffnang untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai platform menjana pendapatan itu.


"Saya terpaksa merakam diri sendiri dan menyanyi untuk iklan Munchy's. Perasaan ketika itu sungguh malu tetapi lama-kelamaan saya sudah terbiasa dan tidak kekok lagi untuk melakukan kerja-kerja editorial bagi iklan-iklan yang saya peroleh.

"Tetapi blog ini masih baru dan mempunyai pengikut lebih 2,000 orang. Sejak ditubuhkan tahun lalu, saya memperoleh pendapatan sampingan kira-kira RM2,000," katanya yang menjalankan perniagaan selendang pada awal kewujudan blognya untuk meningkatkan trafik pembaca.

read more...

Kisah anak Pulau Bidong
KAMU adalah anak Pulau Bidong. Itulah hakikat yang harus diterima oleh seorang pengarah muda dari Austria dan anak bekas pelarian pasangan Vietnam suatu ketika dahulu, Nguyen Martin.

Martin dan Pulau Bidong memang tidak boleh dipisahkan. Pulau kecil yang terletak kira-kira 40 kilometer (km) dari Kuala Terengganu, Terengganu dan berada dalam perairan Laut China Selatan itu mempunyai makna yang cukup dalam kepadanya.

Di pulau sebesar 40.49 hektar itulah dia dilahirkan oleh pasangan Nguyen Van Quang dan Nguyen Thi Bay tiga dekad lalu. Tanpa kemudahan asas yang baik, Martin lahir pada 23 Mei 1980.

Dia lahir dalam kelompok masyarakat pelarian Vietnam yang pada ketika itu menjadikan Pulau Bidong sebagai negara sendiri.

"Selama tiga dekad, saya tidak pernah merasakan diri saya sebagai pelarian. Saya membesar di Austria dan saya adalah rakyat Austria," kata Martin ketika ditemui Kosmo! di Kuala Terengganu baru-baru ini.

Bagaimanapun, jauh di sudut hati Martin, dia tidak boleh lari daripada hakikat dan fakta sejarah yang telah dicatat oleh kedua-dua ibu bapanya. Malah, Martin sentiasa mengenang nasib yang telah dilalui oleh keluarganya tiga dekad lalu.

"Kadangkala terdetik di hati saya tentang asal usul saya. Saya rasa tidak seperti orang lain dan terasa asing," ujarnya.

Mengikut sejarah, suatu ketika dulu Pulau Bidong menempatkan kem pelarian yang dibina kerajaan Malaysia dan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR) pada tahun 1978.


DARI kiri: Van Quang, Martin dan Thi Bay menunjukkan dokumen yang membantu misi pencarian Ali di Batu Burok, Terengganu.


Ketika ditutup pada tahun 1991, kira-kira 250,000 pelarian atau lebih dikenali sebagai orang hanyut berada di kem tersebut sebelum penghijrahan besar-besaran ke Amerika Syarikat (AS), Kanada, Australia dan Perancis.

Keluarga Martin antara yang terawal mendarat di Pantai Merang, Setiu pada bulan April 1979 turut merasai keperitan bergelar pelarian sebelum ditempatkan di kem Pulau Bidong sebulan kemudian.

Mereka pernah merasai keperitan berkongsi tempat tidur, makanan dan kehidupan. Hanya semangat yang ada untuk terus hidup.

Bagaimanapun, kemuncak kepada derita yang dialami pasangan Van Quang, 51, dan Thi Bay, 51, ialah ketika melahirkan Martin. Martin lahir sebagai anak pelarian di sebuah kem pelarian di Pulau Bidong.

"Kedua-dua ibu bapa saya meninggalkan negara asal kami di selatan Vietnam akibat tekanan politik yang tidak menentu. Mereka mendarat di Pantai Merang, Setiu sebelum ditempatkan di sebuah kem pelarian," tambah Martin.

Sepanjang berada di Pulau Bidong, tidak terlintas di dalam fikiran pasangan Van Quang dan Thi Bay bahawa suatu hari nanti mereka akan menjadi warga Austria, sebuah negara yang terletak kira-kira 9,600 kilometer (km) dari Pulau Bidong.

Negara Eropah Tengah tanpa pantai dan bersempadan dengan Jerman dan Republik Czech itu menjadi penyelamat kepada keturunan pasangan petani dari Vietnam itu.

Dunia baru Martin

Sebulan selepas Martin dilahirkan iaitu sekitar Jun 1980, Van Quang dan Thi Bay membuat keputusan menyertai misi UNHCR untuk menghantar pelarian-pelarian Pulau Bidong ke negara dunia ketiga.

"Kami akur dengan keputusan ini walaupun kami tidak tahu bagaimana kehidupan di Austria.

"Kami perlu berhijrah demi masa depan dan anak kami. Kami juga perlu cekal untuk melalui kehidupan baru di Austria," kata Van Quang ketika ditemui pada misi menjejaki seorang askar Melayu bernama Ali.

Tuah terus menyebelahi keluarga Van Quang apabila kehadiran mereka di Vienna iaitu ibu kota Austria disambut baik oleh masyarakat setempat.

Malah, Van Quang juga berpeluang bertemu dengan ramai bekas-bekas pelarian Vietnam yang menetap di negara itu.

Penghijrahan keluarga Martin ke Austria ternyata membawa perubahan besar kepada kehidupannya.

"Pada peringkat awal, ayah hanya bekerja sebagai petani dan itulah satu-satunya pekerjaan yang sesuai untuk keluarga pelarian seperti kami.


MESKIPUN kini menjadi warga Austria, Martin tetap merasa bangga kerana dilahirkan di Pulau Bidong, Terengganu.


"Bagaimanapun, Austria merupakan sebuah negara yang hebat untuk dihuni dan mempunyai taraf hidup yang cukup tinggi. Di negara inilah saya menemui kehidupan baru," cerita Martin yang mempunyai seorang adik lelaki dan seorang perempuan.

Belajar dan membesar dalam dunia baru, Martin tidak kekok menyesuaikan dirinya dengan persekitaran di Austria.

Seperti kanak-kanak lain, Martin menerima pendidikan yang baik sehingga dia berjaya menggenggam segulung sarjana dalam bidang Sains Komunikasi dari Universiti Vieena, Austria.

Minatnya dalam bidang komunikasi dan penyiaran dikembangkan menerusi penglibatannya dalam pengarahan filem pada tahun 2002, iaitu dua tahun selepas Martin menamatkan pengajian peringkat sarjana muda.

Sejak 2002, lapan tahun yang lalu, Martin terlibat dalam sembilan pengarahan filem di Austria. Kebanyakannya lebih bercorak dokumentari dan kisah hidup.

"Saya bangga dengan cara hidup saya dan saya begitu menghormati sejarah yang dilalui oleh keluarga saya. Sebab itu saya mengambil keputusan untuk mengarahkan sebuah filem dokumentari mengenai kisah hidup kedua-dua ibu bapa saya," tambah Martin.

Filem yang bertajuk Tomorrow You Will Leave itu diterbitkan oleh Golden Girls Film Production. Filem tersebut mengisahkan perjalanan hidup kedua-dua ibu bapa Martin ketika mula-mula bergelar pelarian di Pulau Bidong pada tahun 1979.

Filem dokumentari itu mendapat sentuhan daripada beberapa pakar terkemuka seperti jurukamera Birgit Gudjonsdottir, jurubunyi Atanas Tcholakov dan Peter Janecek selaku penerbit. Dokumentari itu mengisahkan bagaimana kedua-dua ibu bapa Martin menjejaki seorang askar Melayu di Kuala Terengganu.

Usaha jejak Ali


DOKUMENTARI Tomorrow You Will Leave turut menjejak seorang askar Melayu yang hanya dikenali sebagai Ali.


"Ibu bapa saya kembali ke Terengganu selepas 32 tahun semata-mata untuk mencari seorang askar Melayu bernama Ali. Ali merupakan individu yang pernah menolong mereka ketika mula-mula mendarat di Pantai Merang, Setiu.

"Untuk dokumentari ini, saya dan kru akan merakam setiap usaha untuk menjejak Ali termasuk mencari dari rumah ke rumah dan berjumpa dengan wartawan Malaysia," kata Martin yang banyak mendapat bantuan daripada bekas petugas Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM), Rosli Mohamad untuk menjejaki Ali.

Menurut Martin, Tomorrow You Will Leave yang merupakan lagu tema bagi pelarian-pelarian Vietnam di Pulau Bidong bakal disiarkan di Austria tahun depan.

Sekalipun tidak layak menuntut hak sebagai anak Malaysia, Martin bangga kerana menjadi sebahagian daripada negara ini.

Menurut Martin, walau di mana juga dia berada faktanya ialah dia adalah anak kelahiran Pulau Bidong. Malah, Martin mengakui sampai bila-bila pun nama Pulau Bidong akan tercatat dalam surat kelahirannya.

"Saya tahu saya bukan warganegara Malaysia, tetapi saya telah melalui satu pengalaman yang cukup indah bersama masyarakat di sini. Saya dan keluarga telah mendapat layanan terbaik sejak saya lahir di sini tiga dekad lalu," luah Martin.

Dia juga sentiasa bersyukur kerana masyarakat Malaysia sentiasa menerima kehadirannya sama ada sebagai pelarian ataupun orang luar.

"Sejauh mana pun kami pergi, semua orang sudi bercakap dengan kami dan menjemput kami ke rumah mereka. Itulah perkara yang akan saya kenang sampai bila-bila sebagai anak pelarian," katanya.

read more...

Pekerja asing Singapura


KEPESATAN pembangunan di Singapura mencapai tahap kritikal selepas ekonomi negara itu pulih daripada krisis ekonomi dunia.

ALAM Khali masih boleh mengingati dengan baik perasaan takutnya terhadap keselamatan diri. Lebih-lebih lagi ketika dia mencangkung di belakang sebuah lori yang terbuka ketika dibawa masuk ke kawasan-kawasan pembinaan di Singapura.

Warga Bangladesh itu berkata, dia terpaksa berhimpit-himpit di dalam lori yang dipenuhi dengan buruh-buruh asing. Ketika lori bergerak laju menuju ke kota-kota mewah di negara itu, dia berusaha untuk berpaut pada mana-mana bahagian kenderaan tersebut.

"Mestilah takut. Tetapi, oleh kerana bos yang suruh naik lori, jadi kami ikut sajalah," cerita Khali sambil mengangkat bahunya sewaktu sesi temu bual ini berlangsung di tapak pembinaan sebuah hotel.

Sambil menikmati sepinggan nasi putih dan sedikit sayur sebagai menu tengah harinya dia memberitahu, dia bekerja di Singapura sejak tahun 2003.

Fiksyen pekerja asing

Namun, tidak seperti nasib sekitar 245,000 pekerja asing di tapak pembinaan dari negara-negara Asia yang daif, Khali jauh lebih bertuah. Selain menerima gaji yang mencukupi dia juga menaiki kereta api ke tempat kerja.

Para pekerja itu akur dengan nasib dipindahkan dari satu lokasi ke lokasi lain biarpun ketika hari hujan. Keadaan itu sekali gus menjadi satu peringatan bagi rakyat Singapura tentang kepayahan hidup mereka yang dihimpit oleh status ekonomi.

Seorang pelajar, Lee Kitt Anya, 11, telah memenangi satu pertandingan menulis buku peringkat kebangsaan tahun lalu. Cerita fiksyen yang membawa watak utama seorang pekerja asing dari India itu ditulis berikutan rasa terkejutnya selepas melihat kelibat sekumpulan buruh di atas lori.

"Pemandangan itu sangat menakutkan kerana air hujan melimpah ruah dan semua orang kebasahan. Saya rasa agak terkejut," ceritanya sambil mengingati semula saat-saat itu.

Sebahagian daripada keseluruhan hasil jualan bukunya akan didermakan kepada kumpulan kebajikan pekerja-pekerja asing yang dikenali sebagai HOME.

"Saya tidak kisah dan tidak memerlukan wang itu. Mereka lebih memerlukannya," katanya.

Kematian tiga pekerja asing Cina dalam satu kemalangan jalan raya pada Jun lalu telah mendesak pemerintah Singapura agar mempercepatkan pelaksanaan undang-undang keselamatan baru. Ini termasuklah mewajibkan lori-lori memasang kanopi atau pagar sisi besi yang lebih tinggi.


PEKERJA asing yang dibawa ke tapak pembinaan di Singapura terdedah kepada risiko kemalangan.


"Warga Singapura sudah biasa melihat pekerja-pekerja asing dibawa dengan cara begini. Namun, ramai yang berpendapat kaedah pemindahan seperti ini adalah salah," kata John Gee, Presiden kepada sebuah kumpulan sokongan pekerja-pekerja asing tempatan, Transient Workers Count 2 (TWC2).

Dia melahirkan perasaan simpati rakyat Singapura terhadap pekerja-pekerja asing itu meningkat setiap kali berlakunya kemalangan jalan raya.

"Perasaan itu semakin dirasai apabila mereka melihat pekerja-pekerja asing itu basah kuyup ketika hari hujan dan kenderaan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

"Warga-warga asing itu terpaksa bertinggung di belakang sebuah lori sambil berusaha melindungi kepala menggunakan apa-apa sahaja yang ada," terangnya.

Memasang kanopi

Bermula tahun ini, semua lori baru yang digunakan untuk memindah pekerja dikehendaki memasang kanopi dan pagar sisi besi sebelum berada di atas jalan raya. Kenderaan-kenderaan lama pula akan dipasangkan peralatan berunsur keselamatan dan keselesaan dalam tempoh 12 bulan lagi.

Menteri Pengangkutan, Raymond Lim yang mengumumkan keputusan itu di Parlimen bagaimanapun menolak kemungkinan untuk mewajibkan majikan menggunakan bas untuk mengangkut pekerja.

"Kami akan mengkaji keberkesanan untuk meningkatkan keselamatan pekerja di atas lori sebelum mengambil keputusan mengharamkannya," kata beliau.

Gee dari TWC2 pula berkata, langkah-langkah keselamatan bagi lori baru adalah tindakan terbaik tetapi ia bukan jalan penyelesaian untuk menggantikan bas atau van-van mini.

"Kami ingin pemerintah menekankan adalah lebih baik jika pekerja-pekerja asing itu dibawa menggunakan kenderaan tertutup seperti van. Kami juga berharap kerajaan akan mengisytiharkan keseriusan untuk melaksanakan matlamat ini dalam satu tempoh sasaran. Kepesatan pembangunan di Singapura sekali lagi mencapai tahap kritikal selepas keadaan ekonomi di negara itu pulih daripada krisis ekonomi dunia. Dua buah kasino besar telah merancakkan lagi kepesatan pembangunan di negara itu.

Sepanjang tahun ini, dianggarkan lebih 100,000 pekerja asing baru diambil bekerja di Singapura. - AFP

read more...

Hari Malaysia rapatkan jurang


KETUA Menteri Sabah yang pertama, Tun Fuad Stephens ketika mengisytiharkan kemerdekaan Sabah di Padang Merdeka 47 tahun lalu.


SEHINGGA tahun lalu, tarikh 16 September yang merupakan hari kelahiran Malaysia adalah cuti umum kepada penduduk di Sabah dan Sarawak sahaja. Bagaimanapun, di Sabah, tarikh itu tidak meraikan hari penubuhan Malaysia secara langsung.

Sebaliknya, hari tersebut diraikan sebagai hari jadi rasmi Yang Dipertua Negeri dengan acara perbarisan dan pengurniaan pingat di Istana Negeri.

Tidak ramai yang menyedari bahawa sambutan hari jadi Yang Dipertua Negeri itu bertujuan memperakui penyatuan Sabah dalam gagasan Malaysia bersama Malaya dan Sarawak.

Tetapi semuanya berubah Oktober tahun lalu apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan 16 September diisytiharkan sebagai cuti umum di seluruh negara.

Hari Malaysia

Dengan erti kata lain, bermula tahun ini tarikh tersebut diraikan sebagai Hari Malaysia.

Najib berpendapat, cuti itu adalah selaras dengan semangat 1Malaysia untuk menjalin perpaduan di kalangan pelbagai kaum, termasuk memperkukuh integrasi nasional antara rakyat di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Mohamed Nazim Maduarin, 30, berkata, langkah kerajaan mengisytiharkan 16 September sebagai cuti umum di seluruh negara tepat pada masanya kerana tidak ramai warga Malaysia sedar akan pentingnya tarikh itu dalam sejarah negara.

Peguam yang berketurunan Bajau itu memberitahu, dengan meraikan Hari Malaysia, penduduk di Semenanjung, Sabah dan Sarawak bukan sahaja dapat memperingati tarikh kelahiran Malaysia tetapi juga dapat menghargai konsep Malaysia itu sendiri.

Turut bersetuju dengan pendapat Mohamed Nazim ialah Pengurus Komunikasi dan Kawalan Mutu, Shanti Doraisingam, 37. Shanti berkata, langkah itu mengingatkan rakyat bahawa Sabah dan Sarawak juga adalah sebahagian daripada Malaysia.


PEMANDANGAN di Padang Merdeka, Kota Kinabalu sempena sambutan Hari Malaysia pada 16 September 1963.


“Semua orang tahu Semenanjung mendapat kemerdekaan pada 31 Ogos, sementara Sabah dan Sarawak mendapat kemerdekaan pada 16 September.

“Jika Sabah dan Sarawak sahaja yang bercuti pada 16 September, seolah-olah kedua-dua negeri itu bukan sebahagian daripada Malaysia,” kata beliau.

Selepas 47 tahun Persekutuan Malaysia diwujudkan, hari ini menyaksikan sambutan Hari Malaysia buat julung-julung kalinya. Mulai tahun ini, tarikh 16 September diisytiharkan sebagai cuti umum dan dikenali sebagai Hari Malaysia bagi meraikan penubuhan Malaysia pada tahun 1963.

Sebelum ini penduduk di Semenanjung meraikan Hari Merdeka pada 31 Ogos dan rakyat di Sabah dan Sarawak meraikan penubuhan Malaysia pada 16 September.

Mulai tahun ini rakyat Malaysia di seluruh negara akan menyaksikan sambutan berganda pada setiap tahun iaitu Hari Merdeka dan Hari Malaysia.

Sejak mencapai kemerdekaan menerusi Malaysia, Negeri Bawah Bayu itu telah bertukar wajah dan berkembang dalam semua aspek termasuk pembangunan prasarana, pendidikan, sosial dan ekonomi.

Shanti yang berdarah kacukan India Cina berkata, ia juga menunjukkan Perdana Menteri menepati janjinya untuk menyatukan rakyat dan langkah mengisytiharkan 16 September sebagai cuti di seluruh negara membayangkan semangat sebenar 1Malaysia.

“Saya harap tiada lagi jurang antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak,” tambah beliau.

Perniagaan bertambah maju

Sementara itu, Lam Chee Wah, 36, pemilik bersama Fook Yuen, sebuah kedai kopi popular di Kota Kinabalu, Sabah berkata, pengisytiharan tersebut bermakna berita baik untuk perniagaannya.

“Apabila penduduk mempunyai masa untuk diluangkan, mereka boleh beristirehat bersama keluarga atau rakan-rakan dari Semenanjung boleh datang bercuti di Sabah.

“Mereka boleh menikmati cara hidup di Sabah, yang mewakili cara hidup di Malaysia. Di kedai-kedai kopi milik bukan Islam pun kelihatan orang Melayu duduk bersama rakan-rakan Cina atau Kadazan menikmati teh tarik dan roti bakar,” kata beliau.

Lam berkata, tahap penerimaan di kalangan penduduk Sabah sangat tinggi sehinggakan ada penganut agama Islam yang membeli minuman dalam tin di restoran bukan halal hanya untuk berbual dengan rakan-rakan bukan Islam.


CUTI umum 16 September memberi ruang kepada orang ramai untuk beristirehat dan berkumpul bersama keluarga.


“Banyak restoran bukan Islam di Sabah berusaha memenuhi cita rasa pelanggan Islam, khasnya dari Semenanjung yang mencari kedai-kedai makan yang mempunyai sijil halal,” tambah beliau.

Lam berkata, memandangkan kedai kopinya menggunakan nama Cina, kedai kopi seolah-olah kelihatan tidak halal, tetapi ia tetap popular di kalangan umat Islam kerana restoran tersebut tidak menghidangkan daging babi.

Hari ini, kedai kopi itu mempunyai sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang memberi jaminan kepada masyarakat Islam berhubung status halal dan harganya yang berpatutan. – Bernama

read more...

Kisah Aidilfitri pelbagai negara
PERASAAN hiba tiba-tiba menyelubungi dirinya. Hatinya meronta-ronta mahu pulang ke kampung halaman. Namun apakan daya dia terpaksa menyambut lebaran sekali lagi di perantauan.

Selama 13 tahun bermastautin di Jepun, sudah lapan kali Apsanizam Abdul Kadir, 33, menyambut Hari Raya Aidilfitri di negara Matahari Terbit itu.

“Sewaktu menuntut di Universiti Tokai, Jepun, hari raya sering jatuh pada hari kuliah dan musim peperiksaan. Kini, setelah bekerja masalah yang sama juga berlaku kerana hari raya bukanlah hari kelepasan am di Jepun.

“Jadi permohonan cuti sukar diluluskan,” tutur Apsanizam Abdul Kadir, 33, yang kini bertugas sebagai pengurus bahagian informasi maklumat di sebuah syarikat telekomunikasi Perancis cawangan Jepun di daerah Shinjuku.

Bagaimanapun, Apsanizam atau mesra dipanggil Apsa menjelaskan situasi tersebut sudah berubah. Sejak syarikat Jepun mengambil graduan dan profesional di kalangan rakyat asing, majikan mula sensitif dan peka dengan kebajikan para pekerja khususnya yang beragama Islam. Pekerja-pekerja Muslim diberi kelonggaran bercuti pada hari raya.

Bicara anak kelahiran Kuala Lumpur itu, kemeriahan dan suasana sambutan hari raya di Jepun jauh berbeza berbanding di Malaysia.

Di Jepun, Apsa mengakui sukar melihat kanak-kanak bermain bunga api dan melonjak keriangan menerima duit raya. Kesibukan golongan wanita di dapur menyediakan juadah raya langsung tidak kedengaran. Biarpun sepi tanpa suasana itu, Apsa tetap menyambut Syawal walaupun serba ringkas.

Serunding daging

“Selepas menunaikan solat Subuh saya bertakbir seorang diri di rumah dan siap menyarung baju Melayu untuk pergi ke Kedutaan Malaysia di Shibuya, Tokyo untuk menunaikan solat Aidilfitri secara berjemaah.

“Sebelum bertolak ke kedutaan saya menikmati serunding daging yang dihantar oleh keluarga dan nasi himpit,” jelas bekas pelajar Sekolah Datuk Abdul Razak, Seremban, Negeri Sembilan itu.


MASYARAKAT Islam di Silver Spring, Maryland, Amerika Syarikat (AS) menunaikan solat sunat Aidilfitri.


Disebabkan jarak rumahnya dengan kedutaan hanya mengambil masa 20 minit perjalanan maka dia lebih selesa berbasikal. Mengayuh basikal dengan berbaju Melayu di pinggir jalan raya di Jepun sememangnya mencetuskan pandangan unik.

Apatah lagi kebanyakan baju raya kiriman keluarganya berwarna terang dan bercorak.

“Mereka begitu teruja melihat warga Malaysia menyambut hari raya kerana kita sentiasa bergaya dalam persalinan tradisional yang menawan.

“Kadangkala segelintir orang Jepun yang beragama Islam sanggup meminjam baju daripada kawan-kawan Malaysia bagi memeriahkan suasana Aidilfitri,” jelas Apsa bahawa nasi himpit antara sajian paling popular dan sering dihidangkan oleh komuniti Malaysia di Jepun.

Soto ayam juga antara menu utama yang dihidangkan di Jepun ketika sambutan Aidilfitri.

“Jika diberi peluang saya teringin beraya di benua Amerika kerana ingin merasai suasana raya bersama umat Islam yang datang dari seluruh dunia,” ujar Apsa.

Sementara itu, calon doktor falsafah jurusan pendidikan di Universiti Michigan State (MSU), Lansing, Amerika Syarikat (AS), Norseha Unin, mempunyai cerita tersendiri.

Dia yang menetap di AS bersama suami dan tiga orang anaknya berpeluang menyambut hari raya di negara Uncle Sam itu sebanyak tujuh tahun berturut-turut.

Pada pagi raya, umat Islam di pekan Langsing akan ke masjid berhampiran untuk menunaikan solat sunat hari raya. Namun sejak dua tahun kebelakangan ini, masyarakat Muslim di pekan tersebut mencecah hampir 2,000 orang.

Bagi memberi keselesaan kepada orang ramai menunaikan solat hari raya, Pusat Konvensyen Langsing yang terletak lapan kilometer (km) dari MSU telah dijadikan lokasi untuk jemaah bersolat.


BIARPUN terpaksa beraya di perantauan, Ariff tetap melakukan persiapan raya.


“Di Malaysia, alunan takbir raya berkumandang di setiap tempat tetapi di AS sebaliknya. Pihak berkuasa tempatan tidak membenarkan pihak pengurusan masjid melaungkan takbir raya menggunakan alat pembesar suara. Mereka bimbang ia boleh mengganggu kesejahteraan masyarakat setempat.

“Jadi kami hanya mendengar takbir menerusi siaran televisyen Malaysia daripada Internet,” kata Norseha yang tidak pernah melepaskan peluang menyertai sambutan hari raya yang diadakan di Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) di Chicago, Illinois bersama 500 rakyat Malaysia yang lain.

Selesa berjubah

Kebanyakan penuntut lebih gemar beraya di MSD kerana tempoh perjalanan ke sana hanya mengambil masa empat jam sedangkan perjalanan ke Kedutaan Malaysia dari Michigan ke Washington DC melebihi sepuluh jam.

Bekalan ayam dan daging halal pula boleh didapati di beberapa buah kedai yang diusahakan masyarakat Muslim dari Somalia dan Sudan.

Sementara itu, pelajar jurusan Kejuruteraan Penerbangan di Moscow Aviation Institute, Moscow, Rusia, Ariff Shah Ramlan, 23, menyatakan masyarakat Muslim di Moscow kurang menonjol kerana jumlahnya yang terlalu kecil.

Namun, budaya ziarah menziarahi pada pagi raya masih menjadi amalan.

Pada pengamatan Ariff Shah, masyarakat Muslim di Moscow lebih selesa berjubah kerana terpengaruh dengan budaya orang Arab.

“Di Moscow, saya dan rakan-rakan menganjurkan aktiviti bergotong-royong untuk menyiapkan juadah hinggalah ke program pengisian hari raya.

“Biarpun terpaksa membelanjakan sejumlah wang untuk membeli ayam dan daging yang harganya tiga kali ganda berbanding di Malaysia, ia langsung tidak membataskan sambutan hari raya kami,” ulas bekas pelajar Sekolah menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka itu.

Kepada pelajar jurusan kejuruteraan elektrik, Universiti Melbourne, Australia, Zunita Ramli, 23, sudah genap empat tahun berturut-turut dia beraya di negara itu.

“Suasana ceria beraya di Melbourne cukup terbatas. Selain seleksi juadah raya dan aktiviti rumah terbuka yang kurang meriah, program-program dan lagu-lagu berkonsepkan hari raya juga tiada. Maka, lazimnya kami memasang lagu dan takbir raya di komputer,” ujarnya yang merindui lemang dan rendang masakan ibunya.

Pada malam raya, rata-rata pelajar Malaysia berkumpul di Dewan Malaysia untuk bergotong-royong memasak juadah raya dan mendengar ceramah serta tazkirah.

Zunita memberitahu, di Australia penganut Islamnya berpegang kepada mazhab dan fahaman yang berbeza-beza.

“Pertama kali beraya di sini saya terkejut kerana tarikh bermulanya Ramadan dan 1 Syawal di kalangan umat Islam berbeza-beza.

“Solat sunat hari raya pernah dilakukan pada hari yang berbeza meskipun mereka menetap di kawasan perumahan yang sama.

“Lama-kelamaan baru saya faham dan dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan di sini,” bicara Zunita yang menjelaskan komuniti Islam di Melbourne kebanyakannya berasal dari Asia Barat.


MASYARAKAT Jepun sentiasa teruja melihat Apsanizam menyarungkan baju Melayu sambil berbasikal menuju ke Kedutaan Malaysia di Shibuya, Tokyo.


Kosmo! berpeluang menghubungi rakan wartawan dari akhbar Al-Ahram Weekly, Rasha Sadek, yang beribu pejabat di Kaherah, Mesir.

Berkongsi kisah hari raya di negara utara benua Afrika itu, Rasha memberitahu umat Islam di sana bangun seawal pagi. Adakalahnya ia dibantu dengan bunyi dentuman mercun.

“Selesai bersolat sunat di masjid, kahk iaitu sajian pastri tradisi yang ditabur gula halus dihidangkan. Aroma doh roti yang harum memenuhi udara, seiring dengan senyuman semua orang yang mahu meraikan hari raya. Tiada krisis ekonomi yang dapat menghapuskan keseronokan perayaan ini,” ujar Rasha.

Masyarakat kelas bawahan, menurut Rasha, paling berpegang kepada tradisi. Pakaian baru digayakan sejak malam raya, diikuti dengan agenda ziarah menziarahi saudara-mara dan kanak-kanak pula asyik bermain dalam kumpulan.

“Bagi mereka, kunjungan ke taman adalah satu kemestian untuk bersuka ria kerana tidak banyak keluarga yang mampu menyambutnya di restoran mewah yang menghadap Sungai Nil,” jelasnya.

Pesta muzik

Bercerita lanjut, Rasha memberitahu, komuniti Muslim Nubia di selatan Mesir cukup terkenal dengan pesta muzik dan tarian kebudayaannya. Mereka berkumpul mengelilingi unggun api untuk menyanyi dan menari sepanjang malam. Warna kulit mereka yang lebih gelap menyerlahkan rona pakaian mereka yang berwarna-warni.

“Itulah budaya sambutan Aidilfitri yang sebenar dan tidak tercemar dengan unsur moden pada hari ini. Tidak seperti di Kaherah. Setiap penjuru jalanannya dipenuhi manusia dan kenderaan yang dipandu secara gila-gila,” terangnya.

Keluarga kelas pertengahan di Kaherah pula menyambut Syawal secara berbeza-beza. Tidak mengunjungi taman atau berpesta dengan unggun api, mereka menuju ke Rumah Besar.

Rumah Besar adalah rumah generasi paling tua dalam keluarga. Di situlah sanak saudara berkumpul untuk pelbagai keramaian tahunan. Selepas bersalaman dan berkongsi khabar, semua akan menuju ke meja makan yang tersedia dengan pelbagai juadah lazat.


ZUNITA (tengah) bersama teman-teman sudah empat tahun beraya di Melbourne, Australia.


Makanan penuh dengan pilihan karbohidrat, daripada nasi beras perang dengan kekacang, makaroni dengan sos putih bechamel hinggalah variasi hidangan berasaskan kentang. Turut disajikan adalah menu turun-temurun seperti ayam belanda atau merpati sumbat, kebab panggang, hati lembu dan banyak lagi menu berasaskan daging.

“Tidak ketinggalan seleksi juadah seperti popiah dan sambousak (samosa) yang berintikan daging atau keju,” kata Rasha sambil berseloroh butang baju pun boleh tercabut dan perut pun terdedah setelah menikmati hidangan itu.

read more...