Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 23 Mac 2011

AS terus desak pengunduran Gaddafi


Seorang lelaki memerhatikan senjata milik pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang musnah selepas dibedil tentera Bersekutu di sepanjang jalan antara Benghazi dan Ajdabiyah, kelmarin. - Reuters


SANTIAGO 22 Mac - Amerika Syarikat (AS) memberi mesej bercanggah mengenai objektifnya di Libya, apabila Presiden Barack Obama berkata Muammar Gaddafi mesti berundur, tetapi berikrar tentera AS akan tetap mematuhi mandat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang terbatas.

"Tindakan ketenteraan kita adalah untuk menyokong mandat antarabangsa daripada Majlis Keselamatan PBB yang khusus tertumpu kepada ancaman kemanusiaan yang ditimbulkan oleh Kolonel Gaddafi terhadap rakyatnya," kata Obama pada sidang media di ibu negara Chile ini semalam.

Katanya, serangan udara dan peluru berpandu yang dilancarkan pada hujung minggu lalu adalah untuk menyokong Resolusi 1973 Majlis Keselamatan yang khusus memperkatakan usaha kemanusiaan dan Washington akan memastikan tenteranya berpegang pada mandat itu.

Obama bagaimanapun menegaskan, menjadi 'dasar AS bahawa Gaddafi mesti berundur' dan beliau menuduh pemimpin veteran yang memerintah Libya selama lebih empat dekad itu membunuh penduduk awam dalam usahanya untuk mematahkan pemberontakan.

Pentadbiran AS menghadapi tekanan kerana tidak menjelaskan matlamat perangnya di Libya, meskipun Obama selaku panglima angkatan bersenjata AS memberi jaminan tiada askar AS akan dihantar ke Libya.

Pemerhati berasa bimbang kesudahan campur tangan tentera Barat itu tidak dinyatakan dengan jelas dan tentera AS yang sudah pun terbeban dengan kempen perang di Iraq dan Afghanistan, tidak memiliki keupayaan untuk menangani satu lagi konflik berlarutan.

Komander AS yang mengetuai operasi Libya, Jeneral Carter Ham berkata, fokus tentera bersekutu adalah untuk menguatkuasakan zon larangan terbang dan melindungi penduduk awam, dan Gaddafi tidak menjadi sasaran dan tidak juga diketahui di mana beliau berada.

"Kami tidak mempunyai misi untuk menyokong tentera pemberontak sekiranya mereka melancarkan operasi serangan," kata Ham di Pentagon. - AFP

read more...

Serangan di Libya diperhebat


Penduduk Libya berkumpul untuk melihat bangkai pesawat F-15 milik Amerika Syarikat (AS) yang terhempas selepas mengalami kegagalan mekanikal di Ghot Sultan, tenggara Benghazi, semalam. Ketika kejadian pesawat itu dalam misi menyerang pertahanan udara pemimpin Libya, Muammar Gaddafi. - AFP


ZWITINA, Libya 22 Mac - Tentera Bersekutu membedil Libya untuk tiga malam berturut-turut malam tadi, dengan menyasarkan sistem pertahanan udara dan tentera pemimpin Libya, Muammar Gaddafi serta kompleks kediamannya di Tripoli.

Serangan sejak Sabtu lalu itu berjaya menyekat kemaraan askar Gaddafi dan mengembalikan sedikit momentum kepada pemberontak yang berada di ambang kekalahan pada minggu lepas.

Namun unit-unit tentera pemberontak yang tidak tersusun belum memanfaatkan kempen bedilan kuasa Barat itu, sekali gus meningkatkan kebimbangan konflik di negara ini boleh membawa kepada kebuntuan berlarutan.

AS menolak tindakan khusus untuk menggulingkan Gaddafi, meskipun Perancis semalam berkata, Paris berharap kerajaan Libya akan runtuh dari dalam.

Dalam pada itu, komander tentera AS dalam operasi Libya, Jeneral Carter Ham berkata, tentera bersekutu mungkin mengurangkan serangannya.

"Saya merasakan kita mungkin melihat kekerapan serangan berkurangan kecuali berlaku sesuatu yang luar biasa atau di luar jangkaan," kata Ham.

Presiden AS, Barack Obama berkata, Washington akan menyerahkan kuasa pemerintahan ke atas operasi Libya dalam masa beberapa hari lagi.

Beliau tidak menyatakan negara atau pertubuhan mana yang akan mengambil alih kuasa itu, tetapi Britain dan Perancis telah memainkan peranan utama dalam menuntut campur tangan ketenteraan di Libya.

Serangan peluru berpandu dan pengeboman itu cukup meluas sehingga memusnahkan sebahagian besar sistem pertahanan udara Libya.

Sementara itu, sebuah jet pejuang F-15 milik AS terhempas hari ini selepas mengalami kegagalan mekanikal di tenggara Benghazi, bagaimanapun juruterbangnya berjaya keluar dari pesawat sebelum ia terhempas. - AP/AFP

read more...

Pemberontak tidak mahu negara Islam

TERNYATA Amerika Syarikat (AS) bertindak 'lebih sudu daripada kuah'. Mereka mahu membunuh Muammar Gaddafi. Sebaliknya, apa yang dimahukan pemberontak ialah 'menghalau Muammar Gaddafi' atau dengan kata lain mengguling beliau, bukan membunuhnya.

Namun serangan yang dilakukan Tentera Bersekutu ternyata berhasrat membunuh Gaddafi. Ternyata dendam kesumat Barat terhadap Gaddafi masih kuat dan kegagalan lampau AS untuk membunuh Gaddafi dan sekutunya semakin menyemarakkan kemarahan mereka terhadap Gaddafi.

Penulis berpengalaman ke Libya, khususnya Tripoli beberapa kali ketika Libya dikenakan sekatan sejak 1991 oleh AS dan sekutunya.

Ternyata rakyat Libya berdiri teguh di belakang Gaddafi kerana serangan berkenaan. Malah perasaan anti-AS kerana serangan yang menyebabkan kematian anak Gaddafi sukar dilupakan rakyat Libya.

Dengan serangan terbaru ini, Gaddafi mungkin sekali lagi akan mendapat simpati daripada rakyatnya termasuk pihak yang sebelum ini mahu beliau digulingkan. Kekejaman Barat dan niat membunuh Gaddafi itu akan menjadikan sokongan kepada beliau berkekalan, selain hasrat menggulingkan beliau mungkin tidak akan tercapai.

Persoalan asas ialah kenapa mahu menggulingkan beliau? Bagi yang tidak menjejak kaki ke Libya beberapa kali dan mendekati Libya dengan dekat, mereka tidak mengetahui dengan jelas apa yang dilakukan Gaddafi melalui 'Buku Hijau'nya.

Pembangunan Libya melalui pertanian, perumahan dan pendidikan begitu menyerlah, walaupun hakikatnya ada tuduhan Gaddafi menggunakan kekayaan untuk kepentingan keluarganya.

Pembinaan 'Sungai Buatan Manusia' di tengah padang pasir untuk pertanian umpamanya adalah antara projek besar Gaddafi untuk membolehkan Libya mengeksport sayur dan buah-buahan ke Mesir dan Tunisia, selain negara-negara lain.

Penyatuan Libya sekian lama di bawah Gaddafi dan hasil minyak dan gas yang ada di perut bumi dan lautan Libya turut dimanfaatkan oleh Eropah khususnya Itali, termasuk Malaysia sendiri.

Amat nyata, apa yang dimahukan oleh pemberontak Libya untuk mengguling dan melihat beliau ke muka pengadilan tidak akan tercapai jika beliau mati akibat serangan Tentera Bersekutu.

Zeidan, wakil Majlis Peralihan Kebangsaan Libya (LTNC) berkata serangan udara yang dilakukan kuasa sekutu - Perancis, Britain dan Amerika Syarikat memang membantu pemberontak.

Namun penentang Gaddafi mahukan senjata yang lebih canggih dan banyak untuk menentang askar yang setia kepada pemimpin Libya itu. Hakikatnya, pemberontak mahukan 'jalan keluar yang aman' untuk Gaddafi yang pemerintahan autokratik selama 42 tahun itu dicemari dengan pertempuran berdarah antara askar yang setia kepadanya dengan pemberontak sejak beberapa minggu lalu.

Ziedan menegaskan: "Kamu lihat, kami memang mampu untuk menyasarkan beliau (Gaddafi) dan jika perlu mahukan beliau hidup-hidup untuk membawanya ke muka pengadilan sama ada mahkamah antarabangsa atau Libya. Kami tidak mahu membunuh sesiapa termasuk Gaddafi sendiri".

Pemimpin Barat sudah menyatakan serangan peluru berpandu dari udara dan laut pada Sabtu lalu bertujuan menghalang askar Gadaffi daripada mencederakan orang awam melalui ketetapan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), selain melemahkan kekuatan bala tentera udara Gaddafi.

Bagaimanapun, agak pelik apabila Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Robert Gates, berkata tidak bijak bagi Tentera Bersekutu cuba membunuh Gaddafi dalam serangan ke atas Libya. Malah menurutnya, gesaan rakan sejawatannya dari Britain, Liam Fox yang mencadangkan agar serangan itu mensasarkan Gaddafi, operasi itu sepatutnya kekal dalam lingkungan resolusi diluluskan oleh Majlis Keselamatan PBB.

Gates menyifatkan campur tangan di Libya itu disokong oleh 'pakatan yang amat berbeza-beza' dan memberi amaran, sebarang tindakan meluaskan matlamatnya akan merumitkan keadaan. Malah, lebih pelik lagi apabila beliau memberi amaran mengenai rancangan memberi sokongan secara langsung kepada pemberontak bagi menggulingkan Gaddafi.

Gates mengakui masalah politik di Libya perlu diselesaikan rakyat Libya sendiri. Beliau berkata: "Ada atau tidak bantuan dari luar untuk pemberontak, kita perlu tunggu dan lihat. Matlamat asalnya ialah untuk melumpuhkan pasukan tentera udara Gaddafi bagi melindungi orang awam."

Bagi pemberontak, mereka tidak mahu tentera antarabangsa asing menakluki Libya dan seperti kata Zeidan: "Kami mampu untuk berdepan dan menguruskan askar Gaddafi" selagi mereka berdepan dengan pertempuran biasa.

Malah, jika pun pertempuran berterusan, pemberontak mengatakan mereka mampu untuk mempertahankan diri, selain berharap ketetapan Majlis Keselamatan PBB dapat membantu mereka mengadakan gencatan senjata. "Kami akan menghormatinya dan jika askar Gaddafi cuba menembak kami, terpaksalah kami mempertahankan diri".

Menurut pemberontak, "tidak mungkin kami akan 'memeluk dan mencium' askar Gaddafi, jika mereka mula menembak kami".

Kerana itu pemberontak mahu Tentera Bersekutu menghentikan tindakan serangan itu segera supaya mereka boleh ke jalan raya semula untuk menuntut hak mereka secara aman iaitu bagi menukar kerajaan atau pemerintah di Libya.

Awal pagi Isnin lalu, Henri Guaino, penasihat tertinggi kepada Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy, berkata campur tangan tentera asing dijangka akan 'berakhir' walaupun mandat PBB untuk melindungi rakyat awam Libya belum tercapai 'sepenuhnya'.

Perancis adalah negara pertama memberikan pengiktirafan diplomatik kepada pembangkang Libya dan Sarkozy beria-ia menyokong zon larangan terbang yang diluluskan Majlis Keselamatan PBB. Menghalau Gaddafi adalah matlamat utama Perancis dan pemberontak.

Bagi Ziedan dan pemberontak "Gaddafi perlu digulingkan. Dia wajar dihalau secepat mungkin. Kami mahu tubuh kerajaan atau negara baru berasaskan demokrasi...,kami tidak mahu kerajaan Islam".

read more...

Tidak wajar bincang rahsia ATM

Oleh SAIFULIZAM MOHAMAD
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 21 Mac - Keupayaan dan kesiapsiagaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tidak wajar dibincang dan dijadikan polemik meskipun di Dewan Rakyat kerana ia melibatkan soal pertahanan serta keselamatan negara.

Sehubungan itu, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi meminta semua pihak sama ada penyokong kerajaan mahupun pembangkang supaya sama-sama bertanggungjawab mempertahankan kerahsiaan negara dan bukannya melemparkan fitnah seperti dilakukan oleh Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara).

Beliau berkata, tiada jaminan rahsia ketenteraan negara ini tidak boleh dijual kepada negara asing sekiranya ia diperbincangkan secara terbuka atau melalui satu jawatankuasa pilihan khas seperti yang dicadangkan oleh Teresa Kok (DAP-Seputeh).

''Inilah pendirian yang sepatutnya ada pada semua Ahli Parlimen, tidak kira daripada pihak pembangkang atau kerajaan. Kerahsiaan negara harus dipertahankan sekiranya kita setia pada negara. Kita boleh berbeza pendapat tapi dalam soal keupayaan dan kesiapsiagaan jangan dibincangkan.

''Walaupun kita mempunyai imuniti dan mempunyai kekebalan dalam Dewan yang mulia ini, isu yang melibatkan keupayaan dan kesiapsiagaan ATM tidak boleh dikompromi kerana ia berkaitan mengenai tahap pertahanan negara," katanya ketika menggulungkan perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum ini Tony Pua menuduh Kementerian Pertahanan membeli enam Kapal Tempur Pesisir (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang 870 peratus lebih mahal daripada harga asal dan ekoran itu Wakil Rakyat DAP itu dibidas oleh pelbagai pihak.

Ahmad Zahid juga berkata, pihak kementerian juga tidak teragak-agak membawa Tony Pua ke mahkamah ekoran fitnah yang dilemparkan olehnya terhadap ATM berhubung pembelian LCS.
Beliau turut mempersoalkan kewibawaan Tony Pua yang sehingga hari ini gagal mengemukakan bukti kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai tuduhan itu
Sementara itu menjawab lebih lanjut terhadap cadangan Teresa, Ahmad Zahid berkata, Malaysia tidak memerlukan sebuah jawatankuasa khas pilihan untuk membincangkan perolehan pihak ATM seperti yang dijalankan di negara luar.

''Kita ada beberapa badan yang telah dibentuk iaitu daripada pihak Perbendaharaan sehingga ke peringkat Unit Perancang Ekonomi (EPU). Kita juga ada jawatankuasa di peringkat kementerian dan di peringkat penilai," katanya.

Dalam perkembangan lain beliau berkata, sejak Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) memulakan latihan 2004 sehingga Disember 2010 membabitkan 560,000 pelatih, hanya 27 kematian direkodkan.

''Daripada 27 kematian pelatih, 15 pelatih meninggal dunia semasa latihan, sembilan meninggal dunia semasa cuti dan tiga selepas tamat latihan. Oleh itu tidak adil Jabatan Latihan Khidmat Negara dituduh tidak mengambil berat soal kesihatan pelatih," katanya.
read more...

Kuala Lumpur 'diserang' Tentera Darat


SEORANG pengunjung, Nur Ezzah Yahuda, 15, mencuba penembak pesawat udara Misile FN-6 sambil diterangkan oleh Koperal Mazlan Manan daripada Rejimen Askar Melayu Diraja Ke-5 (RAMD) pada Hari Terbuka Tentera Darat di Dataran Merdeka.


IBU kota Kuala Lumpur baru-baru ini bertukar menjadi 'medan perang' apabila bandar metropolitan itu 'diserang bertubi-tubi' oleh kereta kebal, kereta perisai, pelancar roket berganda ASTROSS, helikopter peninjau (LOH) dan pelbagai aset tempur Tentera Darat.

Keadaan itu mengejutkan ramai warga kota kerana selama ini, mereka begitu asing dengan deruan helikopter yang terbang rendah, 'serbuan' puluhan kereta kebal PT-91M selain bingit bunyi letupan dan tembakan daripada Unit Anti Keganasan, Grup Gerak Khas (GGK).

'Serbuan' tersebut yang bermula pada pukul 8 pagi hanya berakhir tiga jam kemudian apabila GGK berjaya 'mematahkan' tindakan pihak pengganas menawan sekumpulan rakyat Malaysia di dalam sebuah bas bagi tujuan 'mengugut' kerajaan yang dipilih secara sah.

GGK yang dibantu Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD) dengan menggunakan helikopter Agusta A-109 LOH hanya mengambil masa tidak sampai dua minit bagi membebaskan kesemua tebusan dan pada masa yang sama, menembak mati kesemua penyangak yang cuba menggugat keamanan negara.

Drama mencemaskan itu merupakan sebahagian daripada demonstrasi kecekapan, ketangkasan serta kesiapsiagaan Tentera Darat sebagai cabang utama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam menghadapi sebarang kemungkinan peperangan pada masa hadapan.

Demonstrasi yang julung-julung kalinya memaparkan kesemua aset tempur Tentera Darat itu dilakukan sempena sambutan Hari Tentera Darat Ke-78 di Dataran Merdeka baru-baru ini bagi meyakinkan rakyat bahawa keselamatan negara sentiasa terpelihara.

Hakikat tentang keupayaan unit bersenjata negara itu diakui sendiri oleh 30,000 rakyat Malaysia yang memenuhi Dataran Merdeka sejak awal pagi, sebaik sahaja mereka melihat dengan sendiri kesemua aset tempur Tentera Darat yang selama ini diklasifikasikan sebagai sulit.

Lebih membanggakan, kemampuan Tentera Darat turut dikagumi oleh puluhan Atase Pertahanan negara asing yang dijemput sebagai tetamu VIP apabila mereka secara serentak berdiri bagi memberi tepukan sebaik sahaja GGK memperlihatkan aksinya.

Acara itu dihadiri Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; timbalannya, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad; Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin serta Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zain.

Menurut Ahmad Zahid, kesemua demonstrasi yang pertontonkan sama ada yang bersifat statik mahu pun tempur adalah bertujuan merakyatkan Tentera Darat iaitu mendekatkan perkhidmatan tersebut dengan masyarakat dan bukan bertujuan menakutkan rakyat.

"Aset yang dipertontonkan, digunakan Tentera Darat dalam apa juga keadaan untuk mempertahankan keselamatan dan kedaulatan negara. Saya harap rakyat jangan salah tafsir sambutan hari terbuka yang kali pertama diadakan ini.

"Tujuannya hanya untuk memperlihatkan semua aset Tentera Darat kepada orang ramai dan ia satu petanda tentera akan terus mempertahankan negara dalam apa juga keadaan," katanya.Timbalan Panglima TD, Panglima TD dan Panglima Medan TD


PTD bermesra dengan pengunjung


10 Briged Para Bersedia untuk melakukan tarian perang


Perarakan Masuk Perbarisan yang dimulai oleh Pancaragam TD


Perarakan Bendera


Anggota Infantri TD


Perarakan Anggota daripada RGK


Perarakan Anggota daripada 10 Briged PARA


Perarakan Anggota daripada Pranita TD


Perbarisan Anggota TD yang berkhidmat dengan UN


Perbarisan Anjing Perang TD


Kenderaan Istiadat Unit Berkuda Kor Armor Diraja


Unit Berkuda Istiadat Kor Armor Diraja


Kenderaan Kor Polis Tentera Diraja


Motosikal Tempur RGK


Kenderaan SOV RGK


Tempat Masak Medan


Tandas dan Shower Medan


KOD Dobi Medan

RAD = Rejimen Artileri Diraja @ Royal Artillery Regiment

Oto Melara Howitzer 105mm


Denel G5 Howitzer 155mm 45 Caliber


Avibrás ASTROS II (Artillery SaTuration ROcket System) MRLS


Djigit SA-18 Igla missile launcher


STRIDE 155mm Taming Sari Peluru Pintar


Targeting pod untuk Taming Sari

Kenderaan Infantri dan Kor Armor


VAMTAC 4x4 with HMG 12.7mm


FNSS Adnan ACV 300 with 25 mm Bustmaster


MIFV with 12.7mm


Alvis Scorpion 90


PT-91M "Pendekar"
read more...

Unifil iktiraf anggota wanita


srikandi ATM yang bakal melaksanakan misi Malconeast 6 di Lebanon.


PERSEDIAAN mental dan fizikal yang kukuh sentiasa tersemat di jiwa 10 srikandi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihantar ke Lebanon bagi tujuan melaksanakan misi pengaman di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Mereka merupakan kumpulan wanita kedua dalam pasukan Kontinjen Malaysia (ME) 6 yang ditubuhkan bagi menyertai misi tersebut bermula dari 15 Mac hingga 28 Julai akan datang, menggantikan misi kumpulan wanita pertama yang telah berada di sana sejak 28 Oktober tahun lalu.

Pengalaman mereka sebagai seorang anggota tentera akan diuji sepanjang berkhidmat di Lebanon selama empat bulan itu.

Mereka yang terlibat akan bertanggungjawab untuk menggalas tugas di Sektor Timur Kawasan Tanggungjawab (KTJ) Pasukan Interim Bangsa-bangsa Bersatu di Lebanon (Unifil) Selatan mengikut Resolusi 1701 PBB.

Selain seramai lapan anggota Tentera Darat, masing-masing seorang anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) turut menyertai misi pengaman itu.

Kumpulan 10 wanita itu diketuai oleh Kapten Siti Aminah Mohd. Sharif dan anggota lain ialah Koperal Fakerul Nisa Abu Bakar, Koperal Melurnorsarifaini Mohamad, Koperal Akhmazuyana Ismail dan Koperal Siti Hasmah Hayati Kusaini.

Anggota lain ialah Lans Koperal Hafiza Abdul Manaf, Lans Koperal Siti Noorhasnah Mohd. Saidin, Lans Koperal Siti Fazlinda Bakar, Laskar Kanan Sukmawati Talib dan Sarjan Azura Zizan.

Dalam melaksanakan misi tersebut dengan sempurna, mereka turut memainkan peranan sebagai pemerhati dengan menjalankan rondaan dan pemeriksaan di KTJ.

Jelas Siti Aminah, beliau bangga kerana diberi kepercayaan untuk mengetuai misi tersebut ditambah pula ia merupakan misinya yang pertama di luar negara.

Bagaimanapun jelas ibu kepada seorang anak itu, peranannya sebagai pegawai kepada anggota tentera lain bagi misi itu adalah bertanggungjawab memastikan kebajikan dan kesihatan anggota-anggota lain supaya sentiasa berada dalam keadaan baik.

“Tanggungjawab yang diberi kepada saya ini cukup berat dan sebagai ketua pasukan wanita kedua ME 6, saya juga tidak boleh membiarkan perasaan bercampur baur itu menguasai diri.

“Saya bertekad untuk menjalankan tanggungjawab yang diberi dengan bersungguh-sungguh ketika di Lebanon nanti. Antara tugas utama yang harus saya laksanakan adalah dari aspek perubatan dan memberi motivasi kepada anggota lain,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penghantaran Kumpulan Wanita Kedua Pasukan ME 6 oleh Panglima Angkatan Bersama, Laksamana Madya Datuk Jamil Osman di Markas Angkatan Bersama (MAB) Kementerian Pertahanan baru-baru ini.

Hadir sama Asisten Ketua Staf MAB Bahagian Operasi, Laksamana Muda Datuk Nasaruddin Othman; Asisten Ketua Staf MAB Bahagian Operasi Informasi, Brigadier Jeneral Datuk Azizool Arif Abdul Ghani dan Asisten Ketua Staf MAB Bahagian Kesihatan, Brigadier Jeneral Datuk Dr. Samsudin Suirman.

Sementara itu, Sukmawati yang merupakan Laskar Kanan Komunikasi Radio berkata, walaupun terpaksa meninggalkan tiga anaknya, dia tetap bersemangat mahu melaksanakan tugas di Lebanon dengan sempurna.

“Saya telah menyediakan segala persiapan untuk anak-anak sepanjang peninggalan empat bulan nanti dan berterima kasih kepada kedua ibu bapa saya kerana akan membantu menjaga mereka sepanjang ketiadaan saya nanti,” jelas ibu tunggal itu.

Sukmawati bertanggungjawab mengawal keluar masuk maklumat dari Lebanon ke Malaysia dan sebaliknya dengan menggunakan sistem satelit.

Lans Koperal Siti Noorhasnah pula berharap dapat menimba lebih banyak pengalaman ketika menyertai misi tersebut.

“Saya berperanan sebagai polis tentera dalam misi ini dan perlu sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku seperti serangan daripada musuh.

“Walaupun sangat gembira kerana terpilih dan dapat berkhidmat di bawah panji PBB, perasaan gementar tetap ada terutama untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di sana," katanya.

Koperal Siti Hasmah pula berkata, dia akan berperanan sebagai kerani di markas Lebanon yang turut mencabar dirinya kerana perlu mempelajari bahasa Arab bagi memudahkannya berkomunikasi dengan penduduk di sana.

Menurut ibu kepada seorang anak itu, cabaran utama kepadanya nanti adalah untuk mewujudkan suasana mesra dengan penduduk dan pasukan tentera dari negara lain di Lebanon nanti.

“Tidak mudah untuk kita menyelami hati penduduk Lebanon kerana kita harus faham mereka telah berdepan dengan banyak perkara yang pahit sebelum ini dan untuk memberi kepercayaan kepada orang luar seperti kami bukanlah satu perkara yang mudah.

“Bagaimanapun kami perlu bersabar kerana niat kami adalah ingin membantu dan mengharumkan nama negara,” ujarnya.

Sementara itu, Jamil berkata, anggota terlibat merupakan Kumpulan Wanita Kedua Pasukan Kontinjen Malaysia (ME) 6 bagi menggantikan kumpulan pertama yang akan menamatkan misi yang sama pada 15 Mac.

Menurutnya, matlamat utama misi penghantaran anggota tentera wanita tersebut adalah untuk mengembalikan keamanan yang berterusan di negara Asia Barat itu selaras dengan misi PBB.

read more...

Gajet perang masa depan
SELAMAT menyambut Hari Tentera Darat kepada seluruh anggota Angkatan Tentera Malaysia yang disambut pada 1 Mac lepas.

Sempena sambutan itu, satu pameran dan perarakan secara besar-besaran telah diadakan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur untuk memberi peluang kepada rakyat mengenali lebih dekat dengan pasukan anggota keselamatan negara.

Pelbagai peralatan ketenteraan telah dipamerkan pada sambutan hari tersebut yang sudah tentu mengkagumkan kepada sesiapa sahaja yang berada di sana kerana mereka berpeluang melihat pelbagai peralatan perang terkini termasuk senapang, kereta kebal, pelancar roket dan sebagainya.

Bagaimanapun, selain peralatan perang, saintis di seluruh dunia terus berusaha membangunkan pelbagai teknologi terkini atau gajet-gajet yang boleh membantu anggota tentera yang berada di medan perang.

Teknologi seperti teropong mampu melihat dalam gelap, mengetahui dengan tepat jarak musuh, mengetahui bilangan musuh dalam bangunan dan sebagainya merupakan antara teknologi yang sangat berguna apabila digunakan di medan perang.

Beberapa negara maju seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Rusia dan sebagainya sememangnya sentiasa berusaha membangunkan teknologi untuk askar masa depan ini agar anggota tentera mereka mampu menjadi lebih hebat apabila berhadapan musuh.

Baru-baru ini, Rusia misalnya mengumumkan minatnya untuk membeli peralatan 'tentera masa depan' dari Perancis yang dikenali sebagai Felin yang merupakan sistem peperangan baru yang mempunyai sistem pelindung badan dengan topi keledar balistik, vest, senjata dan komputer bergerak.

"Kami akan membeli beberapa set Felin dan kini kami kini sedang berunding dengan rakan dari Perancis," kata Timbalan Menteri Pertahanan Rusia, Vladimir Popovkin.

Felin merupakan suit teknologi tentera yang dibangunkan oleh syarikat Sagem Defense and Security dari Perancis yang kini digunakan oleh pasukan tentera negara itu.

Sistem Felin terdiri daripada vest yang mempunyai sistem radio dan GPS bersepadu, topi keledar canggih, komputer riba dan alat optronik terkini.

Sistem Felin akan disepadukan dengan sistem rangkaian udara dan darat Tentera Perancis yang berasaskan C41 (arahan, kawalan, komputer, komunikasi dan maklumat) untuk kegunaan anggota tentera pada masa kini dan di masa depan.

Diuji

Sistem Felin juga telah diuji selama dua tahun sejak 1999 dan kemudiannya mengalami pembangunan teknologi sehingga kini. Kos setiap sistemnya dianggarkan bernilai kira-kira RM110,000.

Tentera Perancis telah mula dilengkapi dengan sistem Felin V1 dan dijangka pengeluaran Felin V2 dapat diadakan mulai 2015.

Sistem lengkap Felin juga mempunyai topi keledar perlindungan balistik yang dilengkapi dengan teropong optronik dan juga mikrofon yang membolehkan komunikasi dilakukan dengan baik walaupun dalam suasana bising peperangan.

Sistem persenjataan pula boleh menggunakan senapang Giat FAMAS F1 5.56mm, senapang Giat FR-F2 7.62mm dam mesingun ringan FN Herstal Minimi 5.56mm yang dilengkapi dengan alat pandangan siang dan malam.

Sistem itu juga mempunyai kamera video yang membolehkan video dipancarkan terus kepada rangkaian komunikasi Felin dan kemudiannya boleh ditonton oleh semua anggota tentera.

Selain di Perancis, tentera Britain juga kini sedang menguji pelbagai jenis gajet bantuan tentera dan antara yang terbaru ialah topi keledar canggih seperti dalam filem Star Wars.

Topi keledar dikenali sebagai FIST (Future Integrated Soldier Technology) itu dilengkapi dengan alat perlindungan telinga daripada bunyi kuat senapang atau bom tetapi pada masa yang sama ia boleh mendengar suara manusia dengan jelas. Seperti biasa, topi ini juga dilengkapi dengan alat melihat pada waktu malam.

Satu lagi gajet tentera yang sedang dibangunkan masa kini ialah alat yang dipakai di tangan dikenali sebagai Pip-Boy 3000 yang dibangunkan oleh Universal Display.

Alat dengan skrin besar bersaiz 4.3 inci dengan warna penuh QVGA ini akan membolehkan maklumat dan arahan disampaikan terus kepada anggota yang berada di medan perang.

Sememangnya terdapat pelbagai teknologi sedang dibangunkan untuk membantu menjadikan anggota tentera di medan perang lebih selamat dan mampu menewaskan musuh dengan mudah.

Selain topi keledar, vest, senjata dan juga alat komunikasi merupakan antara barangan yang sedang dipertingkatkan keupayaannya agar anggota tentera dilengkapi dengan peralatan secanggih mungkin di masa depan.

read more...

Pengalaman berbeza graduan UPNM


Para pegawai yang mengambil bahagian pada Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah Pegawai Kadet Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di Sungai Besi, baru-baru ini.


BAGI kebanyakan graduan, mereka mungkin tidak merasai pengalaman mengorek lubang sedalam lebih satu meter dalam keadaan cuaca panas terik pada siang hari dan kesejukan pada waktu malam.

Lubang itu pula dikorek untuk menyediakan tempat berlindung sekiranya diserang musuh.

Namun, itulah yang dilalui Muhammad Yunos, 24, ketika mengikuti latihan ketenteraan dalam hutan tebal di Mempaga, Pahang ketika bergelar mahasiswa Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Bagaimanapun, keperitan itu ternyata berbaloi apabila Muhammad dipilih sebagai Pegawai Kadet Terbaik Keseluruhan sempena Istiadat Perbarisan Diraja dan Pengurniaan Watikah Tauliah Kadet kepada 298 pelajar universiti itu yang disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Kem Perdana Sungai Besi baru-baru ini.

Menceritakan kisah itu, Muhammad yang juga pemegang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia Pertahanan dengan Mata Gred Terkumpul (CGP) 3.53 berkata, dia terus fokus menjalani latihan ketenteraan kerana sedar rutin itu harus dijalaninya ketika memohon memasuki UPNM.

“Pada masa sama, saya harus membahagikan masa untuk akademik kerana ia merupakan prasyarat untuk ditauliahkan sebagai pegawai kadet.

“Pengajian selama empat tahun di UPNM agak mencabar tetapi inilah cita-cita saya sejak kecil. Oleh itu, saya harus cekal semangat dan berusaha untuk menamatkan pengajian dan latihan ketenteraan dan alhamdulillah, semua pengorbanan itu berbaloi

“Saya juga tidak pernah menyangka akan dipilih sebagai Pegawai Kadet Terbaik Keseluruhan. Saya ingin berkongsi kejayaan ini bersama ahli keluarga lain terutamanya ibu, Fatimah Basok yang tidak henti-henti memberi sokongan” katanya sebak dan memeluk ibunya ketika ditemui selepas menerima tauliah daripada Tuanku Mizan.

Selain itu, anak ketujuh daripada lapan beradik itu turut aktif dalam sukan hoki dengan mewakili universitinya pada Kejohanan Liga Hoki Majlis Sukan Universiti Malaysia (Masum).

“Sebenarnya dua orang abang saya juga berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM),” katanya.

Selepas ini, beliau akan menjalani episod baru dalam hidupnya apabila akan memulakan tugasnya di Batalion Ke-14 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Kem Syed Sirajuddin, Gemas, Negeri Sembilan.

Sepanjang pengajiannya, Muhammad yang juga bekas pelajar jurusan biologi Kolej Matrikulasi Perlis pernah mewakili delegasi UPNM ke Akademi Militer Indonesia, Angkatan Tentera Udara Indonesia dan Universiti Gadjah Mada untuk sesi pertukaran idea.

Sementara itu, Khairul Ashmawi Abdul Latif, 24, yang juga pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer dipilih sebagai Pegawai Kadet Terbaik Tentera Darat manakala Muhammad Hisham Abdul Halim (Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maritim) dipilih Pegawai Kadet Terbaik Tentera Laut.

Pegawai Kadet Terbaik Tentera Udara pula disandang Mohd. Najib Shawalluddin yang juga pemegang Ijazah Sarjana Muda kejuruteraan Mekanikal Aeronautik.

Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan pengurusan tertinggi UPNM mengekalkan prestasi universiti tersebut demi mencapai wawasan penubuhannya.

Titah Seri Paduka Baginda, langkah-langkah peningkatan perlu dilakukan secara berterusan mengikut perkembangan semasa supaya usaha mewujudkan kecemerlangan pada masa hadapan tercapai.

“Beta berbangga kerana hari ini merupakan hari bersejarah kepada negara khususnya UPNM kerana berjaya melahirkan pegawai muda yang bakal mewarisi kepimpinan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Beta yakin lepasan UPNM adalah seorang pemimpin berkarakter yang bermaruah, berintegriti serta tinggi budi pekerti yang akan meneruskan kesinambungan mempertahankan keselamatan dan memelihara kedaulatan negara,” titah Seri Paduka Baginda.

Turut hadir pada upacara itu ialah Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad; Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar dan Naib Canselor UPNM, Leftenan Jeneral Datuk Allatif Mohd. Noor.

Seri Paduka Baginda turut mengingatkan bahawa pentauliahan tersebut merupakan satu amanah yang wajib dipelihara dengan komitmen yang berterusan oleh penerima.

“Penerima tauliah adalah mereka yang terpilih, cemerlang dan sanggup mengorbankan jiwa dan raga kepada agama, bangsa dan negara.

“Begitu juga dengan usaha mengharungi cabaran demi meningkatkan kewibawaan, imej dan keterampilan sebagai pegawai ATM yang profesional dan bertaraf dunia haruslah diteruskan,” titah Tuanku Mizan.

read more...

Perang bukan penyelesaian


Raja Nazrin menyampaikan Pingat Jasa Negara kepada 12 penerima pada majlis perbarisan Pelancaran Latihan Kem Tahunan 2011 di Kem Setapak, Kuala Lumpur, Semalam.


KUALA LUMPUR 22 Mac - Peperangan bukanlah pilihan terbaik untuk menyelesaikan konflik yang berlaku, sebaliknya perlu diatasi melalui saluran diplomasi tanpa membabitkannya.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah Ibni Sultan Azlan Shah bertitah, peperangan akan menyebabkan berlaku pertumpahan darah, kerosakan sumber ekonomi, kehilangan nyawa serta kemusnahan harta benda.

"Sama ada di Yaman, Libya, Myanmar atau Malaysia, peranan yang dimainkan pasukan keselamatan ketika berlaku krisis akan mencerminkan imej pemimpin sesebuah negara.

"Kegagalan pemimpin di negara-negara Asia Barat menangani rusuhan awam secara bijaksana pula akan membuka campur tangan kuasa luar di negara terbabit yang seterusnya akan menamatkan kedaulatan sebuah negara merdeka," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Perbarisan Komander Sempena Pembukaan Rasmi Latihan Kem Tahunan Komander Rejimen Askar Jurutera Diraja Senggara Perhubungan di Kem Wardieburn di sini hari ini.

Pada majlis itu juga, baginda turut berkenan menyampaikan Pingat Jasa Negara kepada 12 anggota yang berkhidmat dalam pasukan itu.

read more...

Hari Polis Boleh Diadakan Di Pulapol - Liow

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan memberikan kebenaran bagi Sambutan Hari Polis ke-204 pada 25 Jumaat ini diadakan di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak di sini berikutan situasi wabak virus Adeno disahkan dalam keadaan terkawal. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata keadaan di Pulapol sudah pulih seperti sediakala berikutan tiada kes baru yang dimasukkan ke wad.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai supaya tidak perlu bimbang atau khuatir menghadiri sambutan itu kerana langkah-langkah yang sewajarnya telah diambil bagi memastikan keselamatan warga Pulapol dan orang ramai terjamin.

"Mereka (Pulapol) nak dapatkan maklumbalas daripada kementerian sama ada boleh adakan Hari Polis di Pulapol. Kita dapati kawasan itu pulih seperti sediakala.

"Jadi orang ramai yang menghadiri sambutan itu tidak perlu bimbang. Kita sudah pun mengambil semua langkah-langkah yang baik dan keadaan sana sudah pun pulih," katanya kepada pemberita selepas melancarkan MedikTV di Hospital Putrajaya di sini hari ini. MedikTV, bakal menjadi saluran penyiar rasmi Kementerian Kesihatan ke seluruh hospital kerajaan.

Liow berkata sehingga kini hanya sembilan pelatih masih mendapat rawatan di hospital, empat orang di Hospital Kuala Lumpur (HKL, lima di Hospital Sungai Buluh, manakala dua pelatih yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) didapati semakin pulih.

Jumlah pelatih yang masih diasingkan di Pusat Isolasi Pulapol juga menurun kepada 170 orang.

"Mereka semua didapati dalam keadaan baik dan boleh dibenarkan pulang secepat mungkin," katanya.

Menurutnya beliau masih menunggu laporan daripada Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) berhubung jangkitan virus ”Adeno” yang berlaku sejak 4 Mac lepas dan mengorbankan dua pelatih institut itu.-BERNAMA

read more...

Komitmen ATM, PDRM bantu dasar kerajaan wajar dicontohi - Najib

PUTRAJAYA 22 Mac - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu komitmen dan kerjasama antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dicontohi dalam membantu dasar kerajaan yang kini menjurus kepada elemen mementingkan pengurusan nilai.

Perdana Menteri berkata, ada banyak contoh yang mana perbelanjaan kerajaan berjaya dijimatkan menerusi pemilihan lokasi, rekayasa dan reka bentuk sehingga kepada pemilihan bahan pembinaan yang bersesuaian.

Beliau menarik perhatian mengenai pembinaan jalan penghubung di Ba'kelalan, Sarawak, yang sekiranya dilaksanakan melalui kaedah biasa memerlukan peruntukan sebanyak RM400 juta.

Namun, ia telah dilaksanakan dengan kos RM50 juta sahaja.

"Perkara ini dapat dilakukan dengan menggunakan kaedah 'Jiwa Murni' Kor Jurutera ATM yang menggembleng tenaga anggota tentera untuk membina jalan dan peruntukan hanya disediakan untuk pembelian material serta sewa jentera," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Ke-12 (MAPPA XII) di sini hari ini.

Selain Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, majlis turut dihadiri Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Menurut Perdana Menteri, ATM dan PDRM berjaya membentuk satu pakatan yang memecah tembok tradisional dan konvensional selama ini.

Contohnya, kata beliau, jika dulu kawalan sempadan juga menjadi tanggungjawab Pasukan Gerakan Am, tetapi hari ini setelah penubuhan Rejimen Sempadan Tentera Darat, fungsi itu telah berpindah kepada pihak Tentera Darat.

"Ini membolehkan anggota-anggota PGA yang selama ini bertugas di sempadan, dialih guna untuk tugas pencegahan jenayah di kawasan-kawasan panas.

"Contoh kedua, kem-kem ATM telah dibuka kepada rekrut baru PDRM. Ini membolehkan pertambahan anggota PDRM dibuat tanpa pelaburan infrastruktur yang besar serta tanpa pertambahan jawatan," katanya.

Kata Perdana Menteri: "Inilah kejayaan aplikasi penyelesaian kreatif yang sungguh bijaksana dan menguntungkan."

read more...

Warga Tripoli mula kecam Gaddafi


TENTERA Libya melepaskan tembakan penangkis pesawat ke arah je-jet pejuang tentera Barat di Tripoli kelmarin.


TRIPOLI - Beberapa hari selepas Barat melancarkan serangan udara, sebahagian penduduk di ibu kota Libya, di sini semalam semakin berani mengecam pemimpin mereka, Muammar Gaddafi dengan menyatakan, mereka mahukan beliau mati.

Sebahagian penduduk yang diwawancara beberapa wartawan Reuters di sini bagaimanapun, masih takut untuk mendedahkan nama mereka dan kembali memuji Gaddafi sebaik sahaja dihampiri oleh askar-askar yang setia kepadanya.

Namun, keberanian mereka untuk membuat kecaman terbuka terhadap pemimpin yang telah menerajui Libya selama empat dekad itu memberi isyarat bahawa perubahan sedang berlaku di bandar ini.

Sebelum ini, penduduk di sini takut untuk bercakap dengan pemberita kerana bimbang nyawa mereka melayang.

"Di sini, setiap orang sedang menunggu (penyingkiran Gaddafi). Ia tidak seperti masa lalu," kata seorang lelaki, yang mengajak wartawan menjauhkan diri daripada seorang tali barut kerajaan dengan menuju ke sebuah kedai kopi di bandar lama di sini supaya dia bebas bercakap.

"Anak-anak saya ketakutan tetapi saya tahu semua itu akan berubah. Kerajaan tidak berdaya untuk menguasai kami lagi," katanya.

Seorang ahli perniagaan tempatan yang hanya mahu dikenali sebagai Isa memuji Gaddafi apabila didekati seorang pemberi maklumat, tetapi mengecam pemimpin itu sebaik sahaja tali barut itu beredar.

"Inilah masanya. Keadaan kini getir. Bom-bom meledak sepanjang malam. Namun, apabila kami mendongak ke udara kami sedar bahawa dunia kini cuba membantu kami" katanya.

Menguasai pendapat umum supaya berpihak kepadanya adalah penting kepada Gaddafi untuk terus berkuasa di bandar ini yang merupakan kubu terkuatnya selepas dua bandar utama lain di Libya jatuh ke tangan pemberontak. - Reuters

read more...

Jet AS terhempas di Libya


ORANG ramai melihat sebuah jet pejuang F-15E yang terhempas dekat bandar Benghazi di Libya semalam.


LONDON – Sebuah jet pejuang Amerika Syarikat terhempas di sebuah kawasan lapang di Libya selepas ia mengalami kegagalan mekanikal lewat kelmarin.

Namun dua juruterbang tersebut telah diselamatkan oleh anggota-anggota pemberontak di kawasan dekat kubu kuat penentang pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Menurut saksi, di tempat kejadian, jet pejuang yang terhempas itu adalah jenis F-15E Eagle.

“Kami baru sahaja menemui jet pejuang Amerika itu di sebuah kawasan lapang dan ia dipercayai mengalami kegagalan mekanikal yang menyebabkan ia terhempas.

“Krew-krew jet itu dipercayai selamat,” kata pemberita akhbar Daily Telegraph, Rob Crilly melalui laman Twitternya.

Jurucakap ibu pejabat perintah di Stuttgart, Karin Burzynski berkata, salah seorang krew telah berjaya diselamatkan dan pembedahan untuk menyelamatkan seorang lagi masih dilakukan.

Mereka hanya mengalami luka kecil selepas keluar dari jet dengan menggunakan kerusi anjal.

Sementara itu, jurucakap tentera Amerika, Vince Crawley mengesahkan nahas itu tetapi menolak untuk memberitahu lokasi sebenar tempat kemalangan.

Dia juga tidak mahu mendedahkan bagaimana dan ke mana krew pesawat telah dibawa.

Crawley menegaskan nahas itu berlaku adalah disebabkan oleh kegagalan mekanikal dan bukan kerana tembakan musuh.

Serangan udara pasukan tentera Barat sudah memasuki malam ketiga yang meletakkan sasaran untuk melindungi orang awam daripada pasukan tentera yang setia kepada pemimpin Libya, Muammar Gaddafi.

Kehadiran jet tentera itu adalah untuk menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya setelah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang meluluskan resolusi untuk mengenakan larangan tersebut.

Pergolakan di Libya bermula sejak 15 Februari lalu apabila sejumlah penunjuk perasaan membuat tunjuk perasaan bagi menentang kepimpinan Gaddafi yang sudah memerintah hampir 42 tahun.

Tunjuk perasaan itu kemudian bertukar menjadi pertempuran antara para pemberontak dengan askar-askar Gaddafi.

Para penentang itu menganggap Gaddafi gagal memerintah dengan baik dan membazirkan wang negara. – Agensi

read more...

Sawah padi restoran buluh


GERBANG utama yang menyambut tetamu juga diperbuat daripada buluh.


BAYU senja bertiup lembut ke pipi tatkala krew Jurnal tiba di lokasi restoran yang terletak di sisi Jalan Hulu Kelang-Ampang ini.

Disapa manis oleh pelayan yang berkemeja dan bertopi koboi membuatkan kami terasa bagai tidak berada di bumi Malaysia.

Sedang asyik menyusuri laluan pejalan kaki dari pintu utama ke ruang makan, mata tidak kalis memandang bumbung rumbia yang dilapis anyaman buluh, tiang-tiang buluh berwarna kuning keemasan dan lantai beralaskan tikar buluh.

Keunikan buluh inilah yang ditonjolkan dalam setiap dekorasi restoran yang diberi jolokan Istana Bambu ini selain keenakan hidangannya.

Saat menunggu Pengurus Pemasaran Korporat restoran ini, Nurul Anis Mokmin, segelas minuman berjus dalam gelas kaca unik singgah ke meja kami.

Tidak lama, gadis kecil molek yang murah senyuman datang menyapa. Selain petah berbicara, Anis yang berusia 24 tahun juga gemar bergurau.

Menceritakan tarikan utama di Istana Bambu, Anis mengulas elemen buluh yang diserap daripada konsep dekorasi rumah dan premis di Bandung, Indonesia mencetus inspirasi.


RUANG makan utama yang boleh memuatkan lebih 170 pelanggan pada satu-satu masa.


Bendang

“Elemen tradisional menjadi tema asas restoran ini selain disuntik dengan beberapa ornamen kontemporari untuk memberikan sedikit nafas moden,” ujarnya yang sering menguruskan pelbagai acara mega di restoran yang dipagari pepohon dan tanah tinggi ini.

Buluh dipilih kerana keunikan sifatnya yang mampu menyerap haba sama ada ketika bahang mentari tegak di kepala mahupun semasa kedinginan malam menyelimuti tubuh.

“Kami tidak terlalu bergantung kepada kipas atau penyaman udara kerana buluh itu sendiri berupaya menyejukkan premis ketika panas dan menghangatkan ruang terutama waktu malam,” getusnya.

Uniknya, sawah padi melatari hampir 70 peratus daripada landskap restoran.

Malah, di satu sudut berdekatan dengan surau yang mampu memuatkan lebih 20 orang jemaah, pokok padinya masih muda dan menghijau.

Restoran buluh ini menerapkan ciri-ciri tradisional sebagai motif utama setiap dekorasi termasuk pencahayaan yang mengguna pakai peralatan menangkap ikan seperti bubu.

Dinding terbuka yang menjadi pemisah ruang juga dianyam dengan corak buluh.

Langsir rona putih yang digantung di setiap sudut dan tiang utama restoran mencampurkan secalit unsur dramatik dan romantis.

Perabot yang menggunakan unsur buluh sebagai asasnya dihasilkan oleh kerja tangan anak watan.

“Daripada meja makan hingga kerusi semuanya adalah hasil sentuhan tangan orang Malaysia yang kreatif mengolah buluh dengan teknik tersendiri,” singkapnya bercerita mengenai restoran di bawah kendalian syarikat Ofisgate Sdn. Bhd. ini yang kos pembinaannya mencecah RM500,000.


UMPAMA kembali ke kampung halaman, tanah bendang menjadi daya penarik restoran Istana Bambu.


Hidangan

Selain ruang makan utama yang mampu memuatkan lebih 170 pelanggan, binaan gazebo di sekeliling restoran juga menjadi tarikan.

“Tiga jenis gazebo bersila disediakan. Gazebo paling kecil muat untuk empat orang, sederhana pula boleh diisi 10 orang manakala yang paling besar mampu menampung 40 pelanggan,” ujar Anis lagi.

Selain ruang makan, galeri khas juga tersenarai sebagai pilihan pelanggan yang gemarkan konsep makan yang santai namun privasi.

Bagi majlis korporat yang perlukan ruang bermesyuarat pula, bilik mesyuarat melengkapi hasrat.

Lokasi yang padat ketika bulan Ramadan memaksa pihak pengurusan menambah ruang makan di sudut kanan bersebelahan dapur utama yang berupaya memuatkan 100 pelanggan.

Tidak lengkap kiranya sambil mulut mengunyah juadah lazat yang terhidang di depan mata jika telinga tidak memperoleh halwanya.

“Maka, muzik latar pelbagai genre juga mengisi setiap ceruk Istana Bambu bermula daripada masa ia dibuka hingga ditutup pada larut malam,” tambah Anis.


LALUAN masuk ke ruang utama restoran menggunakan elemen buluh daripada atap hingga ke lantai.


Dalam usia yang tidak sampai setahun selepas dibuka secara rasmi pada 6 Mei 2010, Anis mengakui pelbagai acara menarik berlangsung di Istana Bambu.

“Kami menyediakan lokasi untuk pelbagai acara seperti sidang media, majlis berbuka puasa, sambutan hari jadi malah resepsi perkahwinan,” katanya.

Pada mulanya restoran yang mudah diakses ini menjadikan masakan Thailand dan Cina sebagai menu utama, namun selepas mendapat sambutan pelanggan, pihaknya mula menambah sajian baru.

“Kini, kami menyediakan hidangan tempatan Melayu dan Barat.

“Apa yang menarik, restoran ini menyediakan juadah yang semuanya halal,” katanya yang turut menggunakan khidmat tukang masak terlatih dari Australia.

Restoran yang mampu memuatkan lebih 300 pelanggan pada satu-satu masa ini turut menerima kunjungan daripada golongan kenamaan dan kerabat diraja.

read more...

Tentera wajar jauhi politik


RAJA NAZRIN menganugerahkan Pingat Jasa Kebaktian kepada anggota RAJD pada majlis perasmian Latihan Kem Tahunan Rejimen Askar Jurutera Diraja Senggara Perhubungan 2011 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Pasukan Pertahanan negara perlu menjauhkan diri daripada menjadi instrumen politik kepartian atau instrumen politik individu hingga menyebabkannya melakukan perkara yang bercanggah dengan nilai kemanusiaan dan prinsip keadilan.

Komander Rejimen Askar Jurutera DiRaja (RAJD) Senggara Perhubungan, Brigadier Jeneral Raja Nazrin Shah bertitah, pasukan itu perlu mempertahankan profesionalisme dengan tidak membenarkan penyerapan masuk anasir politik kepartian mahupun agenda sempit individu.

"Kredibiliti dan integriti pasukan hendaklah sentiasa dipertahankan berlandaskan atas prinsip berkecuali, berdisiplin, adil dan saksama supaya peranan pasukan pertahanan ketika menghadapi sesuatu krisis dan situasi darurat tidak diragui malah dihormati, disanjung dan diterima tanpa sangsi serta prejudis," titah baginda.

Raja Nazrin bertitah demikian semasa merasmikan Latihan Kem Tahunan Rejimen Askar Jurutera Diraja Senggara Perhubungan 2011 di Kem Wardieburn, Setapak di sini semalam.

read more...