Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 9 Mac 2011

Hari Ulang Tahun TD Ke-78 @ Dataran Merdeka

BERTIWI, 6 Mac 2011 - Ribuan penduduk warga ibukota dan juga rakyat malaysia yang hadir ke Sambutan Hari Ulang Tahun Tentera Darat yang berlangsung di Dataran Merdeka yang selama 3 hari mulai daripada 4 Mac 2011 sehingga 6 Mac 2011. Pada hari terakhir, acara utama sepanjang Sambutan HUT TD ke 78 diadakan perbarisan aset-aset dan juga beberapa pertunjukkan. Selama perbarisan ini terdapat beberapa aset yang belum pernah ditunjukkan kepada orang awam sebelum ini dan di antaranya ialah peluru pintar Taming Sari yang dicipta oleh STRIDE.


Timbalan Panglima TD, Panglima TD dan Panglima Medan TD


PTD bermesra dengan pengunjung

Upacara sambutan dimulai dengan ketibaan Y.Bhg. Jeneral Dato' Sri Zulkifeli Mohd Zin, Panglima Tentera Darat Malaysia. Beliau berkesempatan bermesra dengan pengunjung dan penonton yang hadir pada hari sambutan ketika menunggu Dif-dif jemputan. Selepas itu, Timbalan Menteri Pertahanan tiba dalam jam 0900H dan seterusnya ketibaan YB. Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.


10 Briged Para Bersedia untuk melakukan tarian perang

Majlis sambutan dimulakan dengan nyanyian Lagu Negaraku dan juga Lagu Tentera Darat Malaysia. Seluruh pengunjung dan penonton bersama-sama menyanyikan kedua-dua lagu dengan penuh semangat. Sebaik sahaja habis lagu, Pasukan 10 Briged Para mempersembahkan tarian perang yang sememangnya telah banyak kali dipertunjukan. Walaubagaimanapun ia tetap menjadi tumpuan orang ramai dan mendapat tepukan gemuruh sebaik sahaja pertunjukkan tarian para ditamatkan.


Perarakan Masuk Perbarisan yang dimulai oleh Pancaragam TD


Perarakan Bendera


Anggota Infantri TD


Perarakan Anggota daripada RGK


Perarakan Anggota daripada 10 Briged PARA


Perarakan Anggota daripada Pranita TD


Perbarisan Anggota TD yang berkhidmat dengan UN


Perbarisan Anjing Perang TDKenderaan Istiadat Unit Berkuda Kor Armor Diraja


Unit Berkuda Istiadat Kor Armor Diraja


Kenderaan Kor Polis Tentera Diraja

Perarakan masuk kontinjen-kontinjen TD didahululi oleh Pancaragam Tentera Darat Malaysia dan diikuti oleh Pasukan anggota Veteran Tentera Darat. Seterusnya dikuti oleh Anggota Pembawa Bendera Malaysia, ATM, TD dan semua Rejimen dan Kor dalam Tentera Darat Malaysia (TDM) serta diikuti oleh perbarisan anggota-anggota yang terdiri Tentera Infantri TD, Grup Gerak Khas, Pasukan 10 Briged PARA , Pranita, Pasukan Pengawan TDM serta tidak ketinggalan juga pasukan anjing perang.


Motosikal Tempur RGK


Kenderaan SOV RGK


Tempat Masak Medan


Tandas dan Shower Medan


KOD Dobi Medan

Sebaik habis perbarisan anggota-anggota, perbarisan kenderaan menyusul didahulu dengan kenderaan yang digunakan oleh GGK termasuk kenderaan G-wagon dan juga motosikal. Selepas itu diikuti dengan kenderaan yang digunakan oleh Kor Perkhidmatan Diraja termasuk Bomba TD. Menyusul selepas itu kenderaan yang digunakan oleh Kor Ordnans Diraja yang baru digunakan pada tahun 2008 iaitu Bilik Mandi Medan dan Dobi Medan dan disertai oleh kenderaan digunakan oleh Kor Kesihatan Diraja. Kor ini dilengkapi dengan Ambulan Medan, hospital mudah Alih Medan dan juga Klinik Pergigian Bergerak.

RAD = Rejimen Artileri Diraja @ Royal Artillery Regiment

Oto Melara Howitzer 105mm


Denel G5 Howitzer 155mm 45 Caliber


Avibrás ASTROS II (Artillery SaTuration ROcket System) MRLS


Djigit SA-18 Igla missile launcher


STRIDE 155mm Taming Sari Peluru Pintar


Targeting pod untuk Taming Sari

Mengikuti KKD, kenderaan yang digunakan oleh Rejimen Semboyan Diraja yang mengunakan kenderaan Land Rover Defender dan juga Alvis Hägglunds AB. Kenderaan pengangkut Jambatan yang digunakan oleh Rejimen Askar Jurutera Diraja menyusuli RSD yang menonjolkan 4 Jenis Jambatan Medan. Rejimen Artileri Diraja membariskan meriam Oto Melara Howitzer 105mm, G5 155mm, Astross II, radar ARHTUR, sistem Dgiyit Igla, Jernas dan yang terbaru peluru pintar Taming Sari.

Kenderaan Infantri dan Kor Armor


VAMTAC 4x4 with HMG 12.7mm


FNSS Adnan ACV 300 with 25 mm Bustmaster


MIFV with 12.7mm


Alvis Scorpion 90


PT-91M "Pendekar"

Seterusnya adalah kenderaan yang digunakan oleh unit infantri TD yang didahului oleh VAMTAC 4x4 buatan sepanyol yang menyerupai Humvee. ACV Adnan dan MIFV menyusuri VAMTAC 4x4 yang terdiri pelbagai versi. Perbarisan terakhir adalah kenderaan di bawah Kor Armor Diraja yang didahului dengan kenderaan SIBMAS dan diakhiri dengan 10 buah PT-91M Pendekar. Lintasan 4 buah Heli PUTD iaitu A109 mengakhir perbarisan pada pagi itu.

Selepas sahaja habis perbarisan, acara terjun bebas dilakukan dengan pendaratan 8 orang anggota 21 RGK dari kumpulan 1 yang membawa bendera Malaysia, ATM, TD, 10 Para, GGK, dan lain-lain lagi mendarat di tengah-tengah Dataran Merdeka dan disertai 8 orang lagi dari kumpulan kedua.

Acara diteruskan pertunjukan wira merah dan pertunjukan tatu dan diakhiri dengan pertunjukan ULK yang berkisarkan Bas yang penuh penumpang ditawan oleh pengganas. Berakhirya pertunjukkan, satu upacara penyampaian pingat dilakukan di pentas utama.

Sambutan Hari HUT TDM sepatutnya tamat pada jam 1600 terpaksa dilanjutkan ke lewat petang kerana sambutan orang ramai yang masih mengerumuni tapak pameran walaupun sudah lewat petang.
read more...

Kapal baru SGPV-LCS hasil perjanjian penswastaan

KUALA LUMPUR — Perolehan Kapal Tempur Peronda Pesisir Generasi Kedua (SGPV-LCS) tidak dibuat secara tender terbuka kerana ia merupakan kesinambungan daripada perjanjian penswastaan yang ditandatangani antara kerajaan dan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) pada 11 Disember 1995.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ketika menjelaskan perkara itu berkata, melalui perjanjian tersebut kerajaan bercadang untuk membina 27 buah kapal peronda generasi baru berkenaan.

"Ia sejajar dengan hasrat kerajaan untuk membangunkan industri maritim negara, menggunakan infrastruktur yang ada di dalam negara serta menjadi pemangkin kepada perkembangan teknologi dan industri berat.

"Ia menyediakan banyak peluang pekerjaan dan perniagaan kepada vendor,” katanya memberikan penjelasan ketika menjawab soalan Lim Lip Eng (DAP-Segambut) di persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Lim bertanya mengenai kos terkini bagi BNS untuk membina kapal berkenaan dan sama ada proses tender dibuat sebelum kontrak dikeluarkan kepada syarikat berkenaan. — Bernama
read more...

Kuan Yew mengaku silap berhubung integrasi Melayu-Islam

SINGAPURA 8 Mac – Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew mengakui beliau silap tentang integrasi kaum Melayu dan Islam yang begitu baik di Singapura.

Laporan akhbar The Straits Times hari ini merujuk satu kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Perdana Menteri itu malam tadi berhubung kenyataannya dalam buku terbarunya “Lee Kuan Yew: Hard Truths To Keep Singapore Going”, dan reaksi yang timbul berikutan kenyataannya.

"Hard Truths adalah sebuah buku berdasarkan kepada siri temu ramah selama 32 jam dalam tempoh masa dua tahun,” kata beliau.
"Saya telah membuat satu kenyataan mengenai integrasi umat Islam dengan komuniti lain pada dua atau tiga tahun lepas. Menteri-menteri dan Anggota Parlimen, kedua-dua kaum Melayu dan bukan Melayu, sejak itu memberitahu saya bahawa Melayu Singapura sebenarnya mengambil usaha-usaha khusus untuk berintegrasi dengan masyarakat yang lain, terutama selepas 9/11, dan bahawa apa yang saya nyatakan itu adalah ketinggalan zaman.

"Saya mengaku silap. Saya harap trend ini (integrasi) akan berterusan pada masa hadapan,” kata Kuan Yew.

Buku itu, berasaskan kepada siri temu bual yang diberikan oleh Kuan Yew kepada sepasukan tujuh wartawan daripada The Straits Times, diterbitkan oleh Straits Times Press dan dilancarkan pada 21 Januari lalu. – Bernama
read more...

Perancangan perlu dibuat wujud usahawan Muslim

Oleh Shuhairimi Abdullah

MANUSIA diciptakan Allah bersifat kreatif dan dinamis untuk memajukan diri, keluarga dan membangunkan institusi masyarakat. Islam memberi dorongan kepada manusia untuk menggembleng daya dan usaha memakmurkan hasil alam yang menjadi sebahagian nikmat pemberian Allah.

Daya usaha ke arah penjanaan hasil alam ataupun harta ini diistilahkan sebagai penerokaan pencarian rezeki. Fazlur Rahman dalam karyanya ‘Islam and Problem of Economic Justice’ mengatakan dalam istilah keagamaan ia dikenali sebagai ‘Ibtaghu min Fadl li Allah’.

Penegasan ini disyaratkan oleh Allah dalam firman-Nya yang bermaksud: “Apabila menunaikan solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah kurnia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak semoga kamu berjaya.” (Surah al-Jumu`ah, ayat 10)

Merujuk kepada maksud firman Allah itu, Imam Ibn Kathir dalam tafsirnya mengemukakan pandangan bahawa selepas manusia selesai menunaikan solat, maka mereka diminta untuk meneruskan aktiviti pekerjaan mencari rezeki di bumi Allah ini.

Meskipun manusia dituntut beriltizam melaksanakan tanggungjawab itu, namun di akhir ayat ia menuntut manusia mengikat diri kepada Pencipta-Nya. Secara prinsipnya, Islam menyeru penganutnya memaksimumkan usaha dalam soal pencarian kurnia Allah (rezeki).

Walau bagaimanapun, usaha ke arah pencapaian itu perlu ada batasannya supaya manusia tidak bersikap alpa dan lalai daripada mengingati Allah kerana kepatuhan manusia kepada titah perintah Allah akan menatijahkan kejayaan yang hakiki.

Interpretasi dikemukakan oleh pemikir Ibn Kathir menampilkan pandangan bahawa objektif kejayaan yang perlu dikejar setiap individu manusia ialah mendapat rahmat daripada Allah bukan saja di dunia tetapi juga berkesinambungan di alam akhirat nanti.

Tegasnya, pensyariatan pencarian rezeki berorientasikan keuntungan bukanlah satu tindakan menyalahi syarak. Berdasarkan kajian yang dilakukan Charles C Torey dalam ‘The Commercial-Theological Term in the Koran’ membuktikan terminologi perdagangan ataupun perniagaan bermotifkan keusahawanan yang sudah diulang sebanyak 370 kali dalam al-Quran.

Gambaran sedemikian membuktikan ia memperlihatkan manifestasi nilai yang bersifat komersial disokong sepenuhnya oleh al-Quran.

Jika disingkap sirah kehidupan Nabi Muhammad SAW, Baginda juga antara individu usahawan yang berjaya sama ada dalam bidang perniagaan, pengurusan dan kemanusiaan. Dalam konteks perniagaan, Baginda berjaya menguruskan perniagaan dimiliki Saidatina Khadijah dengan cemerlang.

Begitu juga aspek kemanusiaan, Baginda melakukan transformasi manusiawi ke atas penduduk Arab dan berjaya mengislahkan masyarakat yang tenggelam dalam dunia jahiliah kepada akidah yang segar.

Baginda memberi tunjuk ajar kepada masyarakat Arab mengenai kebebasan berfikir dan pembentukan institusi masyarakat berteraskan kebebasan individu, keadilan dan kemuliaan keperibadian yang luhur.

Sirah yang berlaku ini jelas menunjukkan Rasulullah SAW bersikap positif terhadap aktiviti keusahawanan. Ironinya, aktiviti pengumpulan harta adalah sesuatu yang dituntut kepada setiap individu namun ia perlu dilakukan dalam satu kerangka yang sihat menurut syarak.

Jika diperhatikan dalam al-Quran, ada apreasiasi terhadap golongan manusia yang memakmurkan alam atau pun dikenali sebagai pengusaha adalah satu usaha yang murni. Tindakan itu mencerminkan ia sebagai asas landasan kepada prasyarat masyarakat berperadaban tinggi.

Justeru, sudah tiba masanya bagi umat Islam untuk bangkit dan memperkasakan bidang ekonomi melalui aktiviti keusahawanan kerana jika diperhatikan dalam penguasaan pemilikan ekonomi sama ada di peringkat tempatan atau global, ekonomi masyarakat Islam masih berada tahap sederhana.

Barangkali tidak ramai lagi usahawan Muslim yang bersedia untuk bersaing di pentas lebih terbuka apatah lagi untuk sama-sama berdiri dengan usahawan luar bertaraf konglomerat. Jika adapun, ia hanya mewakili individu kecil dan boleh dihitung.

Oleh itu, usahawan Muslim perlu mempunyai paradigma untuk bersama menjadi juara dalam lapangan perniagaan yang dimonopoli pihak lain.
read more...

Syarat kelayakan menjadi penghuni syurga

Murahkan senyuman, bersedekah serta berzikir perlu dilaksanakan secara istiqamah

SEGALA pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar, Al-Amin Nabi Muhammad SAW. Salam ukhuwah dari saya buat semua pembaca yang dirahmati Allah. Alhamdulillah, bertemu lagi kita di ruangan pencinta ilmu ini.

Syurga, nama atau tempat yang diidamkan setiap insan tidak kira agama apa pun yang dianuti.
Ingin saya kongsi satu cerita khas buat pembaca setia ruangan ini. Saya pernah dipertemukan dengan seorang hamba Allah bukan Muslim, menegur seorang kanak-kanak kerana mengajuk kata-kata ibunya di sebuah pasar raya.

Seorang kanak-kanak berlari-lari dan apabila ditegur ibunya, dia mengajuk kata-kata ibunya. Seorang wanita bukan Islam yang melihat kemudian berkata kepada kanak-kanak itu: “Adik, tak baik tau, buat macam itu pada ibu. Nanti adik jadi anak derhaka, adik tak boleh masuk syurga.”

Tentunya syurga menjadi igauan indah untuk diterokai suasananya. Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Jadi, marilah bersama mengenali nama syurga untuk kita memasang impian berada di dalamnya nanti.

Syurga Firdaus (para nabi, rasul, syahid, pemberi sedekah), 'Adn (mereka yang memelihara solatnya), Na'iim (mereka yang mengeluarkan zakat), Ma'wa (mereka yang sentiasa menyuruh kepada berbuat kebaikan dan mencegah kemungkaran).

Syurga Darussalaam (mereka yang menahan nafsunya), Daarul Muaqaamah (mereka yang menunaikan ibadah haji dan umrah), Al-Muqqamul Amin (para pejuang) dan Khuldi (mereka yang memelihara pandangan daripada melihat perkara haram).
Agak-agaknya, tingkatan syurga mana satu menjadi pilihan kalbu. Cukupkah hanya dengan mengetahui nama, kita sudah layak menjadi penghuni atau ahli syurga? Jawapannya sudah tentu tidak.

Mari kita berkongsi tips untuk menjadi ahli syurga. Antara amalan yang perlu dilakukan secara istiqamah sebagai syarat awal keahlian ialah memberi salam mencontohi Nabi SAW yang sentiasa memberi salam terlebih dulu ketika bersua, walau terhadap kanak-kanak.

Daripada Anas, bahawasanya ia berjalan di kalangan beberapa orang kanak-kanak lalu ia memberi salam kepada mereka dan katanya Nabi SAW berbuat demikian. (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Murahkan senyuman seperti hadis daripada Jabir bin Abdullah katanya: “Rasulullah SAW bersabda: Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (jika ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.” (Hadis riwayat Ahmad)

Tiga perkara yang tidak akan putus amalan seseorang itu walaupun selepas beliau meninggal dunia salah satunya ialah bersedekah. Oleh itu, untuk menjadi ahli syurga, hendaklah memperbanyakkan sedekah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah, Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan. Tidaklah seseorang itu merendah diri kerana mengharapkan keredaan Allah melainkan akan diangkatkan darjatnya.” (Hadis riwayat Muslim)

Hakim Ibnu Hizam berkata, Nabi SAW bersabda maksudnya: “Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah. Dan berilah lebih dulu kepada orang yang engkau tanggung. Dan sebaik-baik sedekah ialah sedekah yang sesudah kita berikan masih ada sisa yang cukup bagi kita. Sesiapa memelihara diri daripada yang haram dan meminta-minta, nescaya Allah menjadikannya orang yang terpelihara. Dan sesiapa memohon kepada Allah supaya diberi kecukupan, nescaya Allah memberikan kecukupan untuknya.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ahli syurga juga tidak lekang dari bibir mereka mengingati Allah dengan berzikir kerana selain mendapat ketenangan hati, mereka juga dimurahkan rezeki.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu jalan keluar dan pada setiap kesempitan cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka.”

Justeru, marilah bersama kita mempersiapkan diri untuk mendaftar sebagai ahli syurga dengan memastikan setiap syarat yang diperlukan dipenuhi secara istiqamah.

Firman Allah bermaksud: “Dan bersabarlah kerana sesungguhnya Allah tidak mensia-siakan pahala orang yang berbuat kebaikan.” (Surah Hud, ayat 115)

Penulis ialah naib juara program Imam Muda terbitan Astro Oasis
read more...

Dedah rahsia pertahanan negara, gugat kredibiliti ATM

KUALA LUMPUR – Pendedahan maklumat berhubung keupayaan pertahanan negara akan menggugat kredibiliti negara dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta mendedahkan aspek keselamatan dan rahsia negara kepada pelbagai ancaman seperti jenayah, tohmahan dan fitnah.

Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian dan Pengurusan Pertahanan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Mohd. Izani Mohd. Zain berkata, keupayaan pertahanan negara adalah rahsia yang perlu dipertahankan oleh setiap lapisan warga Malaysia yang mempunyai akses terhadapnya.

“Jika didedahkan pelbagai implikasi akan timbul termasuk menjejaskan kredibiliti negara dan ATM. Apa saja maklumat berkenaan kesiapsiagaan pertahanan adalah rahsia negara yang sepatutnya disimpan dan tidak dibincangkan, lebih-lebih lagi dibocorkan kepada pihak luar.

“Menjaga kerahsian negara adalah aspek keselamatan yang perlu dititikberatkan oleh setiap rakyat di negara ini,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas rencana tulisan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dalam Utusan Malaysia semalam yang bertajuk ‘Rahsia negara tanggungjawab bersama.’

Azizan berkata, pendedahan maklumat berhubung keupayaan dan rancangan aset-aset pertahanan negara sewenang-wenangnya, tanpa ada kesedaran tentang implikasi negatif terhadap kewibawaan ATM dan kemampuan pertahanan negara pada masa hadapan, tidak sepatutnya berlaku.

Mengulas lanjut, Mohd. Izani yang bersetuju dengan Azizan berkata, menjaga rahsia pertahanan negara bukan sahaja terletak di bahu pihak berkuasa seperti polis dan ATM malah, ia perlu penglibatan setiap rakyat demi memastikan negara selamat daripada ancaman luar.

“Pendedahan rahsia negara umpama pucuk dicita ulam mendatang kepada musuh. Tiada mana-mana negara secara sukarela mendedahkan rahsia ketenteraan mereka, melainkan melalui tindakan pengintipan, sabotaj atau pengkhianatan.

“Secara sedar atau tidak, usaha keterlaluan dalam mempolemik serta mendedahkan perolehan dan keupayaan ATM, umpama mencemuh dan memperlekehkan pasukan keselamatan,” katanya.

Beliau berkata, penerapan nilai integriti dalam diri rakyat dan warga ATM perlu bagi meningkatkan kesedaran mereka tentang peri pentingnya menjaga kerahsiaan pertahanan negara.
read more...

USS Blue Ridge Berlabuh Di Pelabuhan Klang Selama Tiga Hari

USS Blue Ridge berlabuh di Pelabuhan Klang selama tiga hari, bermula Isnin.

PELABUHAN KLANG: Kapal perang Tentera Laut Amerika, USS Blue Ridge berlabuh di Pelabuhan Barat di sini selama tiga hari bermula Isnin bagi mengeratkan lagi hubungan dua hala antara pasukan tentera laut kedua-dua buah negara.

Malah lawatan itu juga adalah untuk menggalakkan masyarakat mendekati tentera laut.

Komander Armada Ketujuh Tentera Laut Amerika Syarikat (AS), Laksamana Madya (Vice Admiral) Scott R. Van Buskirk berkata, kehadiran mereka juga jelas menggambarkan kerjasama erat antara dua buah buah negara ini sejak tahun 2009," katanya pada pemberita selepas meraikan lebih 100 tetamu jemputan petang Isnin.

Majlis itu turut meraikan hari jadi Scott yang ke-54.

Turut hadir ialah, Duta Besar AS ke Malaysia, Paul W. Jones dan Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Dari kiri: Kapten USS Blue Ridge, Rudy Lupton; Tan Sri Aziz; Paul Jones dan Scott Van Buskirk.

Menurut Scott, dalam persinggahan di negara ini, pancaragam Armada Ketujuh Tentera Laut AS akan membuat persembahan konsert di pusat membeli belah One Utama pada jam 5.30 petang dan 7.30 malam Selasa.

Sementara itu, Paul Jones berkata, pertemuan antara dua pasukan tentera itu dapat merapatkan lagi hubungan erat sesama sendiri selain berkongsi kemahiran taktikal.

Dalam pada itu, Abdul Aziz pula berkata, sebanyak 47 kapal perang telah berlabuh di negara ini pada tahun lalu.

Katanya, kehadiran USS Blue Ridge dapat membantu TLDM mempromosikan pelancongan tentera di negara ini.

USS Blue Ridge singgah di Pelabuhan Klang dari 7 hingga 9 Mac ini dalam rangka lawatannya ke beberapa buah destinasi di rantau ini.

Destinasi seterusnya ialah Singapura. Selain Malaysia, kapal tersebut telah melawat Hong Kong dan Manila.

USS Blue Ridge ialah kapal laksamana (flagship) / perintah kepada Armada Ketujuh Tentera Laut AS. USS Blue Ridge berperanan sebagai pusat perintah dan kawalan amfibia.

Ia menyediakan bantuan dan arahan untuk mengatur pergerakan kapal-kapal tentera laut dan anggota-anggota tentera marin semasa sesuatu operasi.

Armada Ketujuh merupakan armada yang terbesar dalam Tentera Laut AS. Armada ialah angkatan laut yang terdiri daripada kapal-kapal perang.

USS Blue Ridge berpangkalan di White Beach Naval Facility, Okinawa, Jepun dan turut mempunyai detasmen operasi (operating detachment) di Sasebo, Jepun.
read more...

Membocorkan rahsia kekuatan ATM umpama 'menjual' negaraSETIAP rakyat mana-mana negara sekalipun bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keselamatan negara, terutama dalam memastikan ruang udara, perbatasan laut dan sempadan negara tidak diceroboh anasir luar yang berniat jahat.

Tanggungjawab itu adalah satu amanah yang memerlukan taat setia yang tidak berbelah bahagi untuk memastikan segala rahsia berkaitan sistem pertahanan negara sama ada bajet, peralatan ketenteraan sedia ada dan akan dibeli, kekuatan anggota darat, laut dan udara, serta sistem dan teknologi yang digunakan dalam mempertahankan kedaulatan negara kekal menjadi rahsia setiap rakyat negara ini.

Seperti yang ditegaskan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Datuk Sri Azizan Ariffin dalam artikelnya yang disiarkan di muka surat 10, akhbar ini semalam, keupayaan pertahanan negara adalah rahsia negara yang perlu dipertahankan oleh setiap lapisan warga Malaysia yang mempunyai akses terhadapnya.

Penegasan itu dibuat kerana sudah ada pihak tertentu termasuk pembangkang sengaja mendedahkan rahsia pertahanan negara, misalnya dalam kes pembelian enam buah Kapal Tempur Pesisir (LCS) TLDM.

Pendedahan itu bukan berniat baik kerana ia lebih kepada mencari keuntungan politik. Mereka sedar perbuatan itu boleh membahayakan keselamatan negara tetapi masih mahu melakukannya demi meraih kepentingan politik.

Nampaknya pihak pembangkang tidak mempedulikan keselamatan negara, asalkan matlamat mereka tercapai. Mereka lebih rela mengabui mata rakyat dengan membuat pelbagai pendedahan walaupun menyedari ia boleh menjejaskan keselamatan negara. Tindakan itu boleh kita anggap sebagai 'menjual' negara sendiri kepada pihak luar.

Kita tahu jika sewenang-wenangnya rahsia kekuatan tentera negara dihebahkan kepada dunia, banyak kesan buruk bakal menanti. Pihak musuh akan menggunakan segala maklumat yang dibocorkan itu untuk membuat perancangan rapi dan persediaan yang lebih baik dalam menghadapi kekuatan pasukan tentera kita jika ditakdir meletusnya pertikaian.

Memanglah kita tidak mahu mencari nahas dengan berperang dengan negara luar, tetapi jika itulah pilihan terakhir yang ada maka mahu tidak mahu kita perlu menghadapinya demi mempertahankan maruah dan tanah air tercinta. Namun, pastinya segala maklumat yang bocor itu akan menjejaskan persediaan kita menghadapi musuh luar yang tidak dijangka.

Siapa sangka negara Thailand dan Kemboja kini berperang di sempadan bagi berebut kuil purba kurun ke-11, Preah Vihear. Itu membuktikan banyak perkara yang tidak dijangka boleh berlaku. Justeru, kesiagaan dan keupayaan ATM dalam melindungi kedaulatan negara mesti berada di tahap yang tertinggi.

Kita akui negara kita sentiasa berada dalam keadaan siap siaga termasuk memperkukuhkan teknologi peralatan ketenteraan sedia ada, selain melatih anggota tentera agar sentiasa bersedia mental dan fizikal. Namun, kesiapsiagaan itu tidak ada gunanya jika rakyat negara ini membocorkan rahsia tentera kepada pihak luar.

read more...

'Bermadu' anak sendiri

Oleh Hadzlihady Hassan dan Noozleyantie ‘Alia Adnan
am@hmetro.com.my
KECEWA... Azie ketika menceritakan pengalaman hitamnya kepada wartawan Harian Metro.

KUALA LUMPUR: Hati wanita mana tidak terguris apabila melihat suami sedang berasmara dengan anak kandungnya di dapur rumah ketika dia baru pulang dari hospital selepas menjalani rawatan pembedahan kerana mengandung di luar rahim.

Biarpun kejadian itu dua tahun berlalu, situasi ibarat ‘bermadu dengan anak sendiri’ menyebabkan dia yang mahu dikenali sebagai Azie amat kecewa kerana hatinya disakiti dua insan paling disayangi.

Azie, 30-an berkata, hidupnya tidak menentu selepas melihat perbuatan bekas suaminya yang mengambil kesempatan terhadap anak tiri.

Menurutnya, anak gadisnya yang ketika itu berusia 15 tahun anak sulung hasil perkongsian hidup dengan suami pertama yang dikahwini pada 1994 sebelum bercerai lima tahun kemudian.

“Hasil perkahwinan itu, saya dikurniakan dua anak. Seorang lagi anak lelaki yang kini berusia 13 tahun. Selepas bercerai, kedua-dua anak itu dijaga nenek mereka di pantai timur,” katanya.

Menurutnya, selepas tiga tahun menjanda, hatinya ditambat seorang lelaki berusia 40-an dan mereka melangsungkan perkahwinan pada 2002.

“Perkahwinan kali kedua ini pada awalnya bahagia dan kami mendapat dua anak masing-masing seorang lelaki yang kini berusia lapan tahun dan perempuan berusia lima tahun.

“Namun, kebahagiaan itu mula tergugat sedikit demi sedikit selepas saya mengambil dua anak dengan suami dulu tinggal dengan kami di ibu kota,” katanya.

Menurutnya, ketika anak gadisnya berusia 13 tahun, dia sudah mula mencurigai sikap suami yang seolah-olah cuba mengambil kesempatan terhadap anaknya itu.

“Saya pernah terserempak suami yang berada dalam bilik anak dan dia cuba meraba anak saya yang ketika itu tidur.

“Bagaimanapun, ketika ditanya dia membuat alasan mahu menghalau nyamuk dan saya mendiamkan diri kerana enggan bergaduh selain tidak mahu anak lain tahu,” katanya.

Menurutnya, kejadian itu makin menjadi-jadi apabila anak gadisnya berusia 15 tahun dan pernah anaknya itu demam teruk dan meminta dibawa ke klinik.

“Ketika dalam perjalanan ke klinik, baru anak saya menceritakan kejadian sebenar yang dia sudah beberapa kali menjadi pemuas nafsu suami, namun tidak berani menceritakannya kepada sesiapa kerana diugut bapa tirinya itu.

“Saya membawa anak saya ke balai polis untuk membuat laporan rogol kerana anak masih di bawah umur,” katanya.

Azie berkata, suami keduanya itu juga seorang yang panas baran dan suka memukulnya dan anak-anak, namun hanya anak sulung yang dijadikan hamba seks itu tidak dipukul.

“Lebih mengecewakan apabila suami memukul dan memijak perut saya walaupun ketika itu saya baru tiga hari selesai menjalani pembedahan kerana mengandung di luar rahim.

“Mungkin dia bertindak begitu kerana marah selepas saya ternampak dia berasmara dengan anak ketika mereka di dapur,” katanya.

Menurutnya, selepas kejadian itu, anak lelaki keduanya turut menceritakan yang dia pernah terserempak kakaknya beberapa kali masuk ke bilik bapa tiri sebelum keluar dua hingga tiga jam kemudian.

“Bagaimanapun, anak saya itu tidak berani menceritakannya sebelum ini kerana takut dipukul suami yang panas baran, malah dia pernah diseksa dengan diterbalikkan kepala ke bawah kerana mengetahui hubungan bapa tiri dengan kakaknya itu.

“Selepas mendengar semua cerita dan mengetahui apa yang berlaku ditambah dengan apa yang saya lihat, saya meminta cerai dan kami berpisah Ogos tahun lalu,” katanya.

Bagaimanapun, Azie kini buntu apabila anak gadisnya itu yang kini berusia 17 tahun menghilangkan diri sejak enam bulan lalu dan dia syak kemungkinan bekas suaminya mengambil anaknya itu.

“Saya sudah membuat laporan polis berhubung kehilangan anak dan syak bekas suami melarikannya kerana saya tahu dia bijak memujuk.

“Tidak mustahil anak gadis saya mengikutnya kerana dia masih mentah dan mudah termakan pujuk rayu bapa tirinya,” katanya.

seorang bapa tidak seharusnye mempergunakan anak sebagai pemuas nafsu,,itu adalah salah satu perangai syaitan!!!sebagai bapa haruslah menjaga anak walaupun anak tiri, bukan memperlakukan anak sebagai hamba seks.sikap ini harus dijauhi.
nazz

bekas suami puan tu, mesti dicari sampai dapat oleh pihak berkuasa dan dikenakan hukuman sebat melebihi 10 kali dan dipenjara melebihi 10 tahun atas kesalahannya. saya percaya bekas suami puan tersebut tidak akan berubah walaupun telah melalui hukuman tersebut. Harap pagar, pagar makan padi.
zek

As salam..kepada yang berkenaan harap banyakan berdoa pada Nya mohon anak kakak terbuka pintu taubatnya supaya tidak derhaka pada ibu sebelum terlambat..kepada kakak juga tabah menghadapi delima ini..sekian..
fendy

ish....lelaki@suami mcmni ptt dberi pngajaran...spttnya ada akta yg bleh wat 'badigol' ni kna lokap kn...xda akta yg bleh sabitkn ke after c isteri repot polis.sakitnyer hati...spttnyer ank smpn kt tmpt pmulihan akhlak aritu.
seroja diyana

sume ni tjadi ekoran tiada didikan agama sr kecil lagi...Bapa yg sanggup mjadikan anak tiri sebagai pemuas nafsu hanya melihat dari segi duniawi ....ingatlah melakukan perkara yang dikawal oleh hanya nafsu smata bakal memusnahkan diri sendiri...
naqhilia@yahoo.com.my
read more...

Minda Pengarang: Kerajaan mesti bertindak terhadap kumpulan hasut rakyat guling pemerintah

CUBAAN menggulingkan kerajaan yang dipilih rakyat menerusi proses demokrasi perlu dipandang serius dan dihentikan serta-merta. Perbuatan itu bukan saja boleh menggugat ketenteraman awam dan mencetuskan huru-hara, malah mencabul demokrasi serta Perlembagaan. Ketika seluruh jentera sektor awam dan swasta digembleng memajukan negara, memperkasa kemakmuran serta memperkukuhkan perpaduan, usaha pihak tertentu menghasut rakyat supaya menggulingkan kerajaan, tidak boleh dipandang enteng. Perbuatan seperti itu tidak boleh diterima kerana ia mencabul hak, aspirasi dan kebebasan rakyat. Kerajaan perlu menyekat tindakan melampau mereka yang cuba bermain api dengan menggadai keamanan negara dan kemakmuran hidup rakyat. Kita yakin, ketegasan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, kelmarin mahu memantau tindakan pihak yang menghasut rakyat memberontak menerusi laman sosial Facebook, khidmat pesanan ringkas (SMS) serta media alternatif lain, dibuktikan dengan mengheret mereka terbabit ke muka pengadilan. Tindakan tegas itu, selain mempertahankan kepentingan rakyat serta menjaga keselamatan negara, juga membuktikan amaran kerajaan mesti disusuli tindakan tegas. Andai mereka tidak dihukum, kita bimbang rakyat akhirnya mempersoalkan semula ketegasan kerajaan menangani gerakan subversif itu. Lagipun, negara kita mempunyai perundangan berwibawa, komprehensif serta adil untuk membawa mereka ke muka pengadilan. Jika peruntukan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 tidak dikuatkuasakan, kerajaan juga boleh bertindak menggunakan Akta Hasutan 1948 atau Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Bertindak atas kepentingan 27 juta penduduk negara ini, kerajaan tidak perlu bimbang jika ketegasan kerajaan itu dipolitikkan. Rakyat yang cintakan keamanan mahu kerajaan tegas mempertahankan keamanan bagi membolehkan kehidupan serta pembangunan diteruskan tanpa digugat huru-hara. Amat malang apabila gerakan antikerajaan di kebanyakan negara Arab ketika ini diputarbelitkan serta dipolitikkan pembangkang supaya menjadi inspirasi rakyat untuk menggulingkan kerajaan. Bermula kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang dan terus dibangkitkan di DUN Merlimau dan DUN Kerdau, kita bimbang hasutan menggulingkan kerajaan dibawa pada kempen pilihan raya negeri Sarawak tidak lama lagi, jika tidak disekat. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) wajar melihat kecenderungan ini dari kaca mata undang-undang dan keharmonian berkempen. SPR boleh bekerjasama dengan pihak polis untuk membanteras kempen tidak sihat itu. Semua pihak termasuk parti pembangkang wajar bertanggungjawab dan rasional dalam apa saja tindakan mereka. Hak dan kebebasan demokrasi tidak bererti mereka boleh bersuara tanpa batas undang-undang. Pihak yang menyeret rakyat supaya bertindak di luar batas Perlembagaan bagi menjatuhkan kerajaan yang sah perlu disiasat hingga akar umbi. Kita bimbang ada usaha pihak ketiga atau sokongan asing di belakang mereka. Kita mahu apa jua usaha untuk menghasut rakyat dihentikan serta-merta.

Sumber : Utusan
read more...

Khianati amanah musnah diri, hancurkan negara

PERSOALAN hak dan amanah sebenarnya berkait dengan hak Allah yang wajib ditunaikan selain hak manusia yang perlu dilaksanakan termasuk kepada diri sendiri, anak, keluarga, jiran tetangga dan masyarakat keseluruhan.

Ingat, beriman kepada Allah dengan mentaati segala perintah-Nya suatu amanah. Menyeru kepada kebaikan juga amanah. Mendidik anak pun amanah. Menunaikan solat, puasa, zakat, sebahagian daripada amanah. Dengan kata lain, semua persoalan hidup ini adalah amanah.

Rasulullah SAW berpesan dalam hadis diriwayatkan Imam al-Bukhari dan Muslim dari Mu’az bin Jabal katanya: “Saya mengekori Nabi SAW yang sedang menunggang keldai. Tiba-tiba Baginda bertanya kepada saya: Wahai Mu’az, adakah engkau tahu hak Allah ke atas hamba-Nya?

Saya menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui. Baginda bersabda: Hak Allah ke atas hamba-Nya ialah mereka wajib mengabdikan diri mereka kepada-Nya dan tidak mensyirikkan sesuatu apapun dengan-Nya.”

Ibnu Mas’ud pernah berkata: “Ingatlah bahawa solat itu amanah, wuduk itu juga amanah, mandi wajib adalah amanah, timbang menimbang adalah amanah dan yang paling berat sekali ialah wadi’ah iaitu barang simpanan orang yang dipercayakan kepadamu untuk menyimpannya.”

Tahap akauntabiliti terhadap pelaksanaan amanah di kalangan masyarakat hari ini amat membimbangkan. Banyak tanggungjawab diabaikan sama ada berkaitan hubungan dengan Allah atau sesama manusia.

Kita dapat melihat ramai kalangan kita mengabaikan solat, memandang remeh kewajipan berzakat dan kedekut mengeluarkan sedikit harta untuk bersedekah. Ramai juga mengabaikan tanggungjawab terhadap rumah tangga dan anak.

Banyak kes anak lari dari rumah yang dilaporkan. Gejala sosial semakin menjadi-jadi, kecurian berlaku di mana saja sehingga ada yang sanggup mengambil harta benda dan tabung jemaah di masjid.

Akauntabiliti pengurusan agensi kerajaan dalam sektor awam dan swasta pada masa ini juga membimbangkan. Sering kali dilaporkan berlaku kejadian pecah amanah, penyelewengan kuasa, rasuah, membazir masa dan sebagainya yang merugikan negara.

Satu lagi yang membimbangkan ialah elemen keselamatan perlindungan rahsia negara. Ramai kalangan penjawat awam hari ini tidak mengambil berat hal ini sehingga berlaku kebocoran maklumat rahsia negara.

Perlu difahami rahsia negara sebahagian aset negara dan mesti dilindungi secara menyeluruh daripada pelbagai ancaman. Apa juga bentuk tindakan untuk membocorkan rahsia negara adalah jenayah yang akhirnya meruntuhkan dan menghancurkan negara.

Justeru, mimbar menyeru sebagai seorang Islam, marilah bersama menghayati prinsip integriti, akauntabiliti, sentiasa beramanah, jujur, telus dengan penuh rasa tanggungjawab di samping menyerlahkan sifat mahmudah seperti rajin, tekun, berdisiplin dan mengutamakan kesempurnaan dalam setiap tugasan.

Allah akan mengadili semua tugas diamanahkan walau sekecil manapun tugas itu. Ingatlah jika kita sekali mengkhianati amanah yang diberikan, nescaya seribu kali kita sukar untuk mendapat kepercayaan orang lain.

Jika kita terbabit dalam penyelewengan dan penipuan, maka rezeki diperoleh adalah haram, makanan dan minuman adalah haram, pakaian dipakai juga haram kerana datang daripada sumber haram.

Oleh itu, marilah bersama mengamalkan sikap jujur dan bertanggungjawab serta ikhlas dalam melaksanakan segala amanah diberikan.

Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala amanah kepada ahlinya, dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, supaya kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa Melihat.” (Surah an-Nisaa, ayat 58)

Sumber: e-Khutbah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
read more...

Parti lawan dibawa lawat LIMA

Langkah elak kemampuan aset negara dipertikai: Zahid

REJIMEN Gerak Khas membuat demonstrasi di Dataran Merdeka sempena Hari Ulang Tahun Tentera Darat, semalam.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen parti pembangkang, termasuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang sering mempertikai dan mengkritik pembelian aset pertahanan negara akan diberi peluang ‘memeriksa’ sendiri kemampuan kelengkapan berkenaan, termasuk dua kapal selam.

Mereka akan dibawa melawat Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2011 (LIMA 2011) pada Disember depan supaya meninjau sendiri dan mendapat gambaran sebenar mengenai aset berkenaan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata beliau sendiri akan mengatur program lawatan Ahli Parlimen pembangkang dengan harapan dapat mengelak pertikaian berhubung kemampuan aset terbabit yang dikhuatiri mewujudkan implikasi negatif terhadap pertahanan dan ketenteraan negara, termasuk dakwaan kononnya kapal selam negara tidak boleh menyelam.

“Saya bercadang menjemput Lim Guan Eng melawat LIMA dan secara peribadi nak beliau (Lim) membuat pemeriksaan kapal selam negara. Saya akan mengatur lawatan dan lihat sendiri kapal selam yang didakwa tak boleh menyelam. Saya harap selepas itu tiada lagi persoalan mengenai kemampuan aset ketenteraan diajukan pada sidang Parlimen,” katanya selepas perbarisan kontinjen dan aset Tentera Darat sempena Hari Terbuka Tentera Darat di Dataran Merdeka, semalam.

Mengenai hari terbuka sempena sambutan Hari Tentera Darat ke-78 yang julung kali diadakan, Ahmad Zahid berkata, buat pertama kali juga Tentera Darat memperlihatkan asetnya kepada masyarakat sejajar tema sambutan tahun ini, Merakyatkan Tentera Darat.

“Saya harap rakyat tidak menyalahtafsirkan hari terbuka yang kali pertama diadakan ini. Tujuan utamanya untuk memperlihatkan aset Tentera Darat bagi membuktikan tentera sentiasa mempertahankan negara dalam apa juga keadaan,” katanya.

Selain perarakan kontinjen dan aset seperti kereta kebal serta kenderaan perisai, orang ramai berkesempatan menyaksikan persembahan payung terjun, akrobatik bermotosikal dan demonstrasi menyelamat tebusan oleh pasukan elit, Grup Gerak Khas (GGK).

Mengenai rondaan bersama anggota polis dan tentera bagi mengurangkan kadar jenayah di kawasan panas tertentu yang dikenal pasti, Ahmad Zahid berkata, kerjasama akan diperluaskan sebaik kajian awal keberkesanan program perintis yang sedang dilaksanakan di sebanyak 15 kawasan diperoleh.

Sementara itu, beliau mengesahkan Malaysia menerusi DRB-HICOM Defence Technologies Sdn Bhd (Deftech) sudah mencapai persetujuan dengan FNSS Savunma Sistemleri A.S. (FNSS Savunma), pengeluar kenderaan ketenteraan dari Turki bagi membekalkan kereta perisai model 8X8 AV-8 yang dijangka diterima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 1 Januari 2012.
read more...

Tuanku Mizan Pandang Berat Kecenderungan Pihak Bangkit Isu Sensitif

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin bertitah Seri Paduka Baginda memandang berat kecenderungan pihak-pihak tertentu membangkitkan isu sensitif dan berbaur perkauman serta mempolitikkan perkara yang tidak sepatutnya.

Menurut Seri Paduka Baginda, soal kedaulatan Raja-Raja Melayu, kedudukan Islam sebagai agama bagi Persekutuan, kedudukan istimewa orang Melayu serta anak negeri Sabah dan Sarawak serta kepentingan sah kaum-kaum lain meliputi hak kewarganegaraan dan hak asasi sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, tidak harus dipersoalkan bagi mengelak perpecahan.

"Beta menyeru semua pihak supaya menjunjung kedaulatan undang-undang dan keluhuran Perlembagaan," titah baginda semasa merasmikan mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen pada Isnin.

Tuanku Mizan bertitah walaupun Islam adalah agama bagi Persekutuan, namun kesederhaan diamalkan dengan subur di negara ini yang membolehkan agama-agama lain diamalkan dengan aman damai serta hari-hari perayaan agama lain turut diiktiraf dengan dijadikan hari cuti umum.

Bagi menjamin keamanan di negara ini, Seri Paduka Baginda berharap badan-badan bukan kerajaan (NGO) dalam melaksanakan program dan aktiviti masing-masing, hendaklah mengelak daripada menyentuh sensitiviti dan isu yang boleh menjejaskan keharmonian rakyat dan menggugat imej negara.

Yang di-Pertuan Agong juga bertitah walaupun ekonomi negara telah mengalami pemulihan yang pantas, sebagai sebuah negara yang mengamalkan ekonomi terbuka, Malaysia perlu peka terhadap faktor luaran seperti ekonomi global tidak menentu yang menjadi cabaran kepada usaha mengukuhkan ekonomi negara dan seterusnya usaha untuk mencapai status negara maju berpendapatan tinggi pada 2020.

Seri Paduka Baginda berharap Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi yang diperkenalkan oleh kerajaan akan memberikan manfaat sepenuhnya kepada rakyat agar mereka berupaya menikmati peningkatan dalam mutu kehidupan antaranya dalam bidang pendidikan, kesihatan, perumahan, pengangkutan dan kemudahan awam.

Tuanku Mizan turut melahirkan rasa bangga dengan kejayaan Malaysia yang berada di tangga ke-10 dalam Laporan Daya Saing Dunia 2010 namun berharap Malaysia tidak cepat berpuas hati dengan kedudukan itu.

Mengenai kualiti pendidikan, Seri Paduka Baginda bertitah transformasi pendidikan di peringkat sekolah khususnya berkaitan dengan kurikulum standard yang diperkenalkan akan dapat meningkatkan lagi kualiti pendidikan.

Tuanku Mizan mahu supaya kualiti dan kemahiran guru dan pensyarah dalam pengajaran dan pembelajaran dipertingkatkan lagi di samping mengekalkan sikap berdedikasi dan berintegriti.
Seri Paduka Baginda berharap penubuhan Agensi Inovasi Malaysia dan penggubalan Dasar Industri Kreatif dapat menyemarakkan lagi penciptaan kekayaan melalui aktiviti inovasi dan industri kreatif multimedia.
Tuanku Mizan melahirkan penghargaan kepada Polis Diraja Malaysia atas usaha dan komitmen tinggi pasukan itu dalam memerangi kegiatan jenayah, dan menyifatkan penurunan indeks jenayah keseluruhan sebanyak 15 peratus dan jenayah jalanan sebanyak 35 peratus pada 2010, sebagai satu pencapaian yang amat membanggakan dan melepasi sasaran ditetapkan.

Seri Paduka Baginda turut mengalu-alukan kerjasama strategik antara PDRM dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi menangani jenayah seperti menggunakan kem-kem tentera untuk melatih anggota polis, menyerap bekas tentera dalam perkhidmatan polis dan mengadakan rondaan secara bersama.

"Beta amat tertarik dengan perkembangan tersebut kerana sebelum ini jarang sekali kerjasama strategik seperti ini diadakan. Ia merupakan petanda positif yang akan membawa manfaat yang besar kepada rakyat dan negara," titah Seri Paduka Baginda.

Tuanku Mizan menyeru semua pihak agar memberi sokongan padu dan keyakinan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam memerangi rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan di negara ini.

Yang di-Pertuan Agong turut merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang terlibat dalam Ops Piramid untuk membawa pulang pelajar Malaysia dari Mesir ekoran pergolakan di negara itu baru-baru ini. -BERNAMA
read more...

Sagu hati bekas tentera cedera dibincang dengan PM

Permohonan bagi tuntutan bayaran sagu hati atau ex-gratia bagi bekas anggota tentera yang cedera sewaktu berkhidmat sebelum tahun 2001 telah dikemukakan kepada Kementerian Kewangan dan Jabatan Perkhidmatan Awam untuk dipertimbangkan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kementerian menerusi Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah mengemukakan permohonan berjumlah RM19 juta yang melibatkan tuntutan daripada 1,142 pesara tentera.

Menurutnya, bekas anggota tentera terlibat mengemukakan rayuan tersebut setelah pesara tentera yang berkhidmat selepas 2001 mendapat ex-gratia.

"Ini merupakan tuntutan lama yang dikemukakan oleh pesara tentera sebelum 2001 dan saya terpanggil untuk memperjuangkan tuntutan mereka.

"Insya-Allah saya akan berjumpa dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan untuk berbincang supaya kerajaan dapat mempertimbangkan permohonan ini," katanya selepas menghadiri majlis perjumpaan bersama veteran ATM di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, beliau turut menyampaikan Pingat Jasa Malaysia (PJM) kepada 11 pesara tentera dan sumbangan kebajikan daripada JHEV.
read more...

Selasa, 8 Mac 2011

Tentera Darat terima kereta perisai baru

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my

DEMONSTRASI Gerak Khas cuba membebaskan tebusan yang ditawan dalam sebuah bas sewaktu pertunjukan sempena Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke-78 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 6 Mac – Tentera Darat akan menerima aset tempur terbarunya, kereta perisai (APC) AV8, secara berperingkat-peringkat mulai 1 Januari tahun depan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi ketika mengesahkan perkara itu berkata, kemasukan AV8 dalam inventori Tentera Darat adalah bagi menggantikan kereta perisai Condor.

“Kita telah menyerahkan surat penerimaan (LOA) kepada Deftech Sdn. Bhd. dan kereta perisai pertama akan mula diserahkan kepada kementerian mulai 1 Januari 2012.

“Ia hasil memorandum perjanjian (MoA) yang dimeterai antara Deftech dengan syarikat pertahanan dari Turki, FNSS, baru-baru ini,” katanya kepada pemberita.

Terdahulu, Ahmad Zahid hadir menyaksikan perarakan kontinjen serta aset Tentera Darat sempena sambutan Hari Ulang Tahun Tentera Darat Ke-78 di Dataran Merdeka, di sini hari ini.

Hadir sama timbalan beliau, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad; Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dan Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin.

Kementerian Pertahanan sebelum ini mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk membeli 257 kereta perisai AV8 buatan Deftech hasil pemindahan teknologi dari FNSS.
read more...