Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Ahad, 23 Jun 2013

Silap didikan undang bencana
DALAM dunia moden dan era globalisasi pelbagai ciptaan terbaharu dicipta oleh ahli sains dan teknologi untuk memudahkan kerja-kerja yang dilakukan oleh manusia.

Salah satunya adalah komputer dan telefon pintar yang ada kaitannya dengan Teknologi Maklumat (IT). Semua alat ini sebenarnya adalah bertujuan untuk kebaikan dan memudahkan manusia berkomunikasi dan juga beribadat melaluinya.

Kepada anak remaja, jangan jadikan telefon pintar sebagai "nyawa". Jadikan ia sebagai alat mendekatkan diri kepada-Nya bukan melalaikan. Jauhkan segala sifat-sifat tercela seperti riak, lupa diri, lalai dan terbuai dengan lagu-lagu membuai layu. Segalanya adalah alat yang menguji keimanan kita.

Oleh itu, jadikan alat-alat ini iaitu komputer dan telefon pintar, gajet dan sebagainya sebagai alat yang memudahkan kita, bukan mendatangkan masalah dan melalaikan kehidupan kita di dunia serba canggih dan perlukan maklumat yang cepat.

Ibu bapa juga memainkan peranan dengan menasihati anak-anak remaja yang berusia antara 11 hingga 17 tahun tentang kepentingan alat-alat ini dalam kehidupan masa kini. Jika tidak dipantau dan diberikan panduan, kemungkinan ia akan mengganggu ke arah proses pembelajaran dan mengganggu tumpuan kepada pelajaran.

Adalah lebih baik ibu bapa memberikan bimbingan dan nasihat iaitu sewaktu belajar jangan menggunakan telefon dan mendengar lagu serta membuka komputer riba. Jelaskan kepada mereka keutamaan ilmu pengetahuan dan kemahiran lain adalah lebih penting dalam kehidupan masa depan.

Sesungguhnya, martabat ilmu itu sangat tinggi kedudukannya dalam Islam. Bahkan iman dan amal tidak sah tanpa ilmu. Oleh sebab itu, Islam mewajibkan umatnya yang mukalaf supaya belajar dan mengajar, paling tidak mengenai fardu ain.

Konsep berilmu, beramal dan berakhlak mestilah diterapkan dalam jiwa anak-anak. Nabi SAW bersabda: "Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu adalah pendekatan diri kepada Allah SWT dan mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahui adalah sedekah.

Ilmu pengetahuan

Sesungguhnya ilmu pengetahuan menempatkan orangnya dalam kedudukan terhormat dan mulia (tinggi) ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan akhirat." (riwayat ar-Rabii')

Berkaitan dengan fenomena ciptaan baharu ini, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Tiga perkara yang aku takuti akan menimpa umatku setelah aku tiada iaitu kesesatan sesudah memperoleh pengetahuan, fitnah-fitnah yang menyesatkan dan syahwat perut serta seks." (ar-Ridha)

Jika dilihat penggunaan telefon pintar, Internet banyak menjurus kepada perkara-perkara seperti tohmahan, khabar angin, fitnah yang menyesatkan dan paparan lucah yang disebutkan oleh Nabi SAW seperti mana dalam hadis di atas.

Seterusnya, berkaitan dengan bidaah Nabi SAW bersabda: "Barang siapa menipu umatku maka baginya laknat Allah, para malaikat dan seluruh manusia. Ditanyakan, "Ya Rasulullah, apakah pengertian tipuan umatmu itu?." Baginda menjawab: Mengada-adakan amalan bidaah, lalu melibatkan orang kepadanya." (riwayat Dar Alquthni daripada Anas).

Adalah menjadi kesalahan kepada ibu bapa apabila anak tidak melaksanakan ibadah seperti solat dan sebagainya. Keruntuhan moral remaja banyak berpunca daripada pengaruh Internet, telefon pintar, pergaulan bebas dan tiada kawalan dan pemantauan daripada ibu bapa.

Apa yang penting adalah bukan untuk mencari kesalahan dan menghukum pesalahnya tetapi membetulkan dan menangani kesilapan dan kekurangan itu sebaik mungkin. Asas pendidikan itu bermula dan berakar dari rumah tangga dan menjadi tanggungjawab ibu bapa.

Fungsi dan tanggungjawab ibu bapa sangat besar dalam menentukan hala tuju anak-anak dalam kehidupan mereka bagi menjadikan mereka beriman, berakhlak, berilmu pengetahuan dan berkemahiran dalam semua bidang kehidupan.

Silap didikan

Di sinilah asas utamanya, di mana kesilapan dan kesalahan didikan mampu menyebabkan anak-anak menjadi hilang arah tujuan dan pedoman. Ibu bapa juga mesti sentiasa memantau siapa kawan anak-anak mereka.

Lebih mengundang mimpi ngeri kepada ibu bapa dan juga anak-anak apabila tidak dipantau ia menjerumuskan anak-anak ke lembah kehidupan yang penuh noda. Sebagai ibu bapa pastikan anak-anak memilih kawan yang beriman dan soleh. Serta pastikan anak-anak sentiasa keluar rumah dengan ibu bapa atau kalangan keluarga yang boleh dipercayai.

Dalam hal ini, Rasulullah SAW ditanya tentang peranan kedua-dua orang tua. Baginda lalu menjawab, "Mereka adalah (yang menyebabkan) syurgamu atau nerakamu." (riwayat Ibnu Majah)

Apabila ibu bapa lalai terhadap bahan bacaan, tontonan dan pergaulan anak-anak, tunggulah akibatnya yang akhirnya menjadi beban kepada ibu bapa untuk menanggung akibatnya. .

Kurangnya kasih sayang dan perhatian daripada ibu bapa terhadap anak-anak remaja dapat mendorong mereka ke arah mencari kebebasan hak dan keperluan mereka di luar rumah yang akhirnya menyebabkan mereka terjebak dengan pelbagai gejala sosial.

Oleh DR. AMINUDIN MANSOR

------------------------------------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH

Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)
Ibu Pejabat

No. 41, Jalan Siantan 3,
Taman Seri Paroi,
70400 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel / Fax : 06-762 0817
Hotline   : 013-212 7799
Website : www.raudhah2u.my
Weblog  : www.badalhaji1.blogspot.com /
                www.badalhaji2u.blogspot.com
Email     : raudhah.umrahajj@gmail.com

Mohammad Nakhaie Hj Mohamed Zain
Pengurus HQ              
H/P : 013-212 7799

read more...

Persiapkan diri sambut Ramadan
SETIAP daripada kita selalu berharap agar Ramadan tahun ini lebih baik dari sebelumnya. Namun kita sering lupa bahawa kesempurnaan ibadah Ramadan bermula daripada kepandaian kita menggunakan bulan Syaaban.

Syaaban ialah masa yang paling tepat mempersiapkan pelan terbaik untuk meraih ibadah Ramadan yang sempurna. Persiapkanlah mental, set minda (mindset) dan kewangan sejak dari sekarang.

Bagi sesiapa yang perlu berbelanja untuk persiapan raya, lakukanlah pada bulan ini. Jangan sampai melakukannya pada bulan Ramadan. Sebab setiap saat dalam Ramadan terlalu mahal dan berharga untuk digunakan berbelanja barang-barang raya di pasar. Apalagi bagi kaum perempuan yang terpaksa berdesak-desakan dengan kaum lelaki di tengah suasana panas dan penuh dengan bebauan yang tidak sedap.

Oleh itu, apabila berbelanja pakaian, alangkah baiknya jika hukum-hakam fiqh yang berkaitan dengannya selalu berada dalam minda kita. Pastikan baju-baju yang kita beli untuk kita dan anak-anak tidak termasuk dalam kategori yang haram dipakai.

Berikut ini ialah sebahagian prinsip-prinsip hukum dan adab Islami berkaitan dengan pakaian yang mesti diketahui setiap Muslim.

1. Hukum asal

Hukum asal pakaian adalah halal dan harus. Begitu juga perhiasan yang diletakkan di badan, pakaian ataupun tempat tinggal. Semuanya boleh digunakan melainkan beberapa perkara yang telah ditetapkan haram oleh hukum Islam.

Antaranya haram bagi laki-laki memakai baju yang terbuat daripada sutera asli juga perhiasan daripada emas. Sutera dan emas turut haram dibuat menjadi perhiasan rumah seperti langsir dan pinggan emas.

2. Awas tabarruj

Islam tidak melarang wanita untuk tampil cantik, namun Islam melarang tabarruj. Cantik tidak semestinya tabarruj dan tabarruj tidak semestinya cantik.

Tabarruj adalah perbuatan perempuan yang menampakkan keindahan tubuh, pakaian dan perhiasannya di hadapan laki-laki asing. Perkara ini diharamkan sebagaimana larangan Allah kepada kaum wanita : “Dan janganlah kamu bertabaruj sepertimana tabarruj jahiliah terdahulu”. (al-Ahzab: 33)

Adapun menampakkan kecantikan kepada orang yang halal iaitu suami, maka perbuatan itu bukan tabarruj. Hukum perbuatan ini bukan hanya harus, bahkan sunat.

Seorang isteri boleh bersolek, membentuk rambut, berminyak wangi, memakai baju yang mendedahkan aurat atau apa-apa sahaja yang dapat memuaskan naluri kewanitaannya selagi mana ditujukan hanya untuk suami.

3. Haram meniru lawan jenis

Perbuatan ini disebut juga dengan istilah tasyabbuh. Haram bagi seorang laki-laki memakai pakaian perempuan dan seorang perempuan memakai pakaian laki-laki. Lagi pula, perbuatan tersebut menunjukkan masalah mental yang cukup serius.

Ibnu Abbas meriwayatkan: Rasulullah melaknat perempuan yang meniru laki-laki dan laki-laki yang meniru perempuan. (riwayat al-Bukhari)

Dalam Kitab al-Fiqh al-Manhaji dijelaskan bahawa hukum tasyabuh ini meliputi aspek pakaian, perhiasan, gaya bicara dan cara berjalan.

Masing-masing jantina ada cara dan gaya tersendiri dalam kesemua aspek ini. Maka siapa yang meniru cara dan gaya lawan jenisnya, maka dikira telah melakukan tasyabuh. Dan hukumnya haram.

4. Jangan membazir

Selain itu, salah satu prinsip perbelanjaan terpenting dalam Islam adalah berpada-pada dan jangan membazir. Jika tiada keperluan untuk menukarkan segala kelengkapan rumah menjadi baru, maka tidak perlulah memaksa diri untuk melakukannya.

Hiasi rumah mengikut keperluan dan kemampuan. Selagi mana sesuatu perabot masih boleh digunakan, gunakanlah sebaiknya. Tidak perlu berbelanja besar menukar langsir, sarung kusyen, televisyen baru, sofa baru dan sebagainya.

Islam amat membenci pembaziran dan sangat menggalakkan sedekah. Jika kita memiliki kemampuan yang lebih, eloklah kelebihan dikongsikan dengan golongan yang memerlukan.

Firman Allah: Janganlah kamu membazir. Sesungguhnya mereka yang membazir itu saudara syaitan dan syaitan itu kufur terhadap Tuhannya. (al-Isra': 27) Wallahu a'lam.

Oleh UMAR MUHAMMAD NOOR

------------------------------------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH

Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)
Ibu Pejabat

No. 41, Jalan Siantan 3,
Taman Seri Paroi,
70400 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel / Fax : 06-762 0817
Hotline   : 013-212 7799
Website : www.raudhah2u.my
Weblog  : www.badalhaji1.blogspot.com /
                www.badalhaji2u.blogspot.com
Email     : raudhah.umrahajj@gmail.com

Mohammad Nakhaie Hj Mohamed Zain
Pengurus HQ              
H/P : 013-212 7799

read more...