Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 12 November 2010

Guru Tertekan Kawen Lewat

Soalan:

SAYA wanita yang bekerja sebagai guru dan mengajar pelajar kategori OKU. Puan, saya menjaga ayah selepas kematian ibu lima tahun lalu. Saya tidak pernah beranggapan menjaga ayah satu bebanan, namun untuk mencari lelaki yang memahami keadaan ini sememangnya sukar. Saya pernah bercinta tetapi kami berpisah kerana dia tidak mahu komitmen itu.

Usia yang menghampiri 30 tahun menyebabkan saya mula rasa tertekan, walaupun saya tahu zaman ini ramai wanita berkahwin lewat. Saya tahu jodoh itu urusan tuhan namun apabila orang lain yang mengatakan saya tidak berusaha, saya keliru kerana sebagai perempuan bagaimana usaha yang harus saya lakukan?

Puan, saya mempunyai kehidupan sosial yang baik, ramai kawan lelaki dan perempuan. Saya menjaga kehormatan diri dan penampilan dengan baik. Saya tidak mahu berprasangka buruk dengan Allah SWT dan menerima segala ketentuan-Nya. Namun, kadangkala saya rasa tertekan kerana sebagai manusia fitrah untuk dicintai dan disayangi tetap ada. Adakah saya hamba yang tidak reda dengan qada dan qadar Allah SWT dan bagaimana usaha yang saya harus lakukan?

Tun Fatimah,Melaka


Jawapan:SALAM kesabaran buat Tun Fatimah yang kini membuat analisis diri dan masa depan. Wahai wanita yang diuji Allah SWT, jodoh pertemuan sememangnya di tangan Tuhan. Itu adalah satu pesanan yang sangat besar daripada Allah SWT kerana secara fitrahnya semua makhluk Allah ingin berkeluarga.

Malah kontrak paling awal di dunia ialah kontrak perkahwinan. Namun begitu, sebagai hamba Allah SWT yang yakin bahawa peta hidup, bukan kita yang pegang dan tentukan, kita sekadar berusaha tapi hasilnya di tangan Allah.

Oleh itu amat tidak wajar anda berasa tertekan dengan bertambahnya umur, tapi tidak tertekan apabila tidak bertambah cintanya pada Allah SWT. Tandanya anda tidak tebal cinta pada Allah SWT apabila anda disalut bimbang di hati dan gusar di jiwa, mahu memenuhi hasrat dan cita-cita untuk berkeluarga.

Cuba anda soal diri anda, siapa yang lebih tahu mengenai diri kita, masa depan kita dan penamat hidup kita? Tiada siapa yang tahu kecuali Allah Yang Esa. Sedarlah Allah SWT sangat sayang dan cinta dengan hambanya dan mana mungkin Allah SWT mahu menyulitkan hamba-Nya, mahu menyeksa hamba-Nya, yang kafir pun ada jodohnya inikan pula kita yang mukmin. Mengapa putus asa dan bimbang. Itu bukan urusan kita. Itu urusan Allah SWT sebab Allah SWT sudah menjanjikan setiap anak Adam yang lahir ke dunia ini sudah ada disediakan jodohnya, rezekinya dan hari matinya.

Jika anda meyakini pesanan Allah SWT ini, mana mungkin anda tertekan dan gelisah kerana belum ditemukan jodoh, mungkin Allah melihat situasi anda yang sedang menjaga ayah yang lanjut usia, Allah mahu anda berbakti dulu dengan jujur dan ikhlas menjaga ayah, Allah tidak mahu anda berasa beban menjaga ayah dan menjaga suami. Mungkin juga Allah SWT bimbang anda tidak mampu menjalankan dua tugas itu serentak dan Allah SWT tidak mahu anda mengabaikan ayah, andainya anda ditemukan jodohnya sekarang.

Allah SWT mahu anda benar-benar menumpukan perhatian anda pada pekerjaan dan pada ayah anda tanpa dibebani masalah suami dan rumah tangga. Atau mungkin anda belum cukup bersedia untuk menjalankan tugas sebagai isteri. Jika anda terus tertekan bermakna hubungan anda dengan Allah hanya di bibir dan di minda, belum sampai ke hati dan mungkin belum cukup cinta dengan Allah SWT lagi, tugas dengan Allah masih belum sempurna lalu ditangguhkan hajat anda dulu sehingga anda mencintai Allah SWT sepenuhnya dulu kemudian mencintai suami.

Jika anda sudah berasa lengkap dari segala segi, sepatutnya tidak ada masalah berjumpa jodoh tetapi penilaian Allah SWT belum lengkap lagi, maknanya serahkan harapan dan pergantungan hanya kepada Allah dan penuhi hati anda dengan mencintai Allah dengan sepenuh hati dulu dan melakukan segala-galanya kerana Allah, baru ditemukan jodoh oleh Allah kerana Allah tidak pernah kejam dengan hambanya dan tidak pernah menolak permohonan dan doa hamba-Nya.

Yakinlah sesungguhnya Allah itu dengan hamba-Nya lebih dekat dari urat leher kita dan perhatian Allah pada kita tidak pernah terputus walaupun sesaat. Mana mungkin anda berasa tidak selesa dengan ketentuan-Nya. Sesungguhnya Allah sayang kita 10 kali ganda lebih daripada sayang ibu pada kita. Namun jika kita tidak menyemai sayang pada-Nya kita tidak akan berasa cintanya Allah pada kita. Nasihat saya, tidak ada jalan lain selain bersabar, kerana kesabaran itu lebih memberikan kedamaian daripada kesedihan dan ketabahan lebih memberikan hal-hal yang positif daripada negatif.

Malah kebiasaan melihat sesuatu dari sisi baik dan positif itu berharga daripada mendapatkan penghasilan jutaan ringgit setahun. Selain itu Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Perbanyak mengucapkan Ya dzal jalali wal ikram" iaitu nama Allah teragung. Sudah dijanjikan Allah sesiapa yang berzikir dengan nama itu dan meyakini keagungan Allah, maka Allah akan kabulkan permohonannya dan memberikan jalan keluar daripada semua masalah dan kemenangan dan kebahagiaan.

Ini janji Allah SWT dalam al-Quran surah Al-Anfal:9 yang bermaksud: "(Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada Rabb-mu. Lalu diperkenan-Nya bagimu." Dalam ayat yang lain, Allah SWT meyakinkan hamba-Nya yang bermaksud: "Hai yang beriman, jika kamu menolong (agama) Allah SWT nescaya Dia akan menolong dan mengukuhkan kedudukanmu (QS. Muhammad :7).


Kesimpulannya,
yakinlah bahawa sesiapa yang taat kepada Allah SWT, maka Tuhan akan mencintainya seperti yang ditegaskan dalam QS: Ali-Imran:31 yang bermaksud: "Maka ikutlah aku nescaya Allah akan mencintai kamu." Oleh itu cari dan buru cinta Allah SWT dulu sebelum cinta manusia.
read more...

Persoalan Jodohnya Lewat

Ada 6 faktor mengapa masih tidak bertemu jodoh.

Usaha sudah dibuat tapi mengapa masih ada yang tidak bertemu jodoh? Menurut Dato’ Dr. Mohd Fadzilah Kamsah, lambat bertemu jodoh ini mungkin disebabkan:

Usaha Belum Sempurna

“Usaha sudah dibuat tapi usaha yang sesuai dengan matlamat yang hendak dicapai itu tidak dilakukan. Usahanya masih belum betul, masih belum sempurna. Kurang ‘munasib’.

Saya bertanya kepada seorang ulama, ‘Kenapa ustaz, orang ini sudah mandi bunga sampai 99 kali tapi masih tidak bertemu jodoh? Di mana silapnya?’ Dia jawab begini, ‘Mungkin dalam perancangan Allah, usahanya ialah mandi air bunga 101 kali, tapi dia berhenti pada tahap 99 kali.’ Mesejnya ialah, mungkin kita patah semangat di tengah jalan. Jawapannya ialah, cuba dan cuba lagi.

Belum Benar-benar Bersedia

“Pasangan sudah ada tetapi orang yang hendak mencari jodoh itu belum benar-benar bersedia. Orang yang bersedia adalah orang yang benar-benar merasakan dirinya macam nak jadi suami, macam jadi jadi isteri.

Satu contoh mudah, orang yang tak ada anak, selepas mengambil anak angkat, dengan izin Allah, mudah mengandung. Sebab bila dia ambil anak angkat, si suami telah menjadi bapa dan si isteri telah menjadi ibu. Jadi telah bersedia untuk dikurniakan anak.

Begitu juga orang yang hendak berkahwin. Adakah telah benar-benar bersedia untuk menjadi suami atau isteri? Adakah telah bersedia di segi hati, jiwa, fizikal, mental, intelek. Contohnya di segi fizikal, sentiasa menjaga ketrampilan tak kira bila dan di mana.

Tiada Daya Penarik

“Diri kita macam magnet yang boleh menarik bakal pasangan kita atau sesiapa pun untuk sayang pada kita. Daya tarikan ini berpusat di hati.

Caranya ialah dengan mengisi hati kita dengan sifat-sifat yang sempurna dan positif. Kalau kita benci pada orang, takut-takut orang yang patut sayang pada kita masih tertahan untuk meminang. Jadi cuba maafkan semua orang. Mudah-mudahan dengan sebab memaafkan semua orang, orang yang bakal jadi tunang akan datang meminang.

“Kita perlu perbanyakkan istighfar, solat taubat, solat hajat, istikharah, witir dan sebagainya untuk cuci hati kita. Maka hati kita akan jadi magnet untuk menarik orang yang sesuai dengan kita untuk mudah datang, sama ada bakal pasangan atau sesiapa saja.

Doa Tidak Makbul

“Kita berdoa untuk mendapatkan jodoh. Allah telah berfirman: “Mintalah kepada-Ku nescaya Aku perkenankan…” Persoalannya, kenapa masih tidak bertemu jodoh? Salah satu punca doa tidak makbul ialah hati masih kotor, rezeki masih belum berkat, zakat masih belum sempurna dan sebagainya. Hati yang masih kotor bermakna masih benci atau sakit hati pada orang.

Restu Ibu Bapa Belum Total

“Jodoh tak sampai juga mungkin disebabkan restu emak bapak tidak total. Emak bapak masih rasa tak berapa sedap untuk lepaskan anak. Tanya pada emak, ‘Mak benar-benar redha tak saya berumahtangga?’ Ada emak yang anak sulungnya tak mahu dilepaskan, anak bongsu apatah lagi. Itu yang kadang-kadang susah hendak dapat jodoh. Emak mahu anaknya kahwin tapi dalam hati masih tidak benar-benar redha untuk lepaskan. Ini satu masalah yang besar.

Banyak kes yang saya jumpa, bila emaknya benar-benar redha, terus dapat jodoh yang baik.

Faktor Metafizikal

“Kadang-kadang tak bertemu jodoh juga disebabkan ada faktor-faktor metafizikal yang susah hendak dijelaskan.

Contohnya terkena sihir atau gangguan ilmu hitam yang kadang-kadang susah hendak dijelaskan secara saintifik. Tapi ini wujud dan berlaku. Sebab sihir sudah ada sejak zaman jahiliah dulu sampai sekarang.

Jika ini berlaku, carilah jalan untuk benteng diri kita atau pulihkan diri kita dengan cara-cara yang munasabah untuk mengatasi masalah belum bertemu jodoh.”

(Koleksi ANIS / oleh zakaria sungib / dan juga ihsan Telaga Biru Sdn. Bhd. : VCD Forum Petua Mencari Jodoh di Bandar Baru Bangi)
read more...

Khamis, 11 November 2010

Sebuah Kisah Ikhtibar - Hargailah isteri

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,


Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku


Buat suamiku yang baru kupunya,


Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita


Buat suamiku yang baru kupunya,


Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,


Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa


Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..


Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..
read more...

Kerajaan jamin kos ke Tanah Suci tidak membebankan

JEDDAH: Kerajaan memberi jaminan subsidi mengerjakan haji akan diteruskan dan pada masa sama umat Islam turut diberi jaminan kos mengerjakan Rukun Islam kelima tahun depan, tidak akan membebankan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata kerajaan menyedari keresahan umat Islam mengenai kos mengerjakan haji yang mungkin meningkat selaras pembangunan di Makkah, khususnya di sekeliling Masjidil Haram.

“Subsidi diberikan setiap tahun sebagai tanda keprihatinan kerajaan kepada jemaah, dan kerajaan tidak mahu membebankan mereka," katanya kepada pasukan media yang membuat liputan musim haji 1431 Hijrah di sini, semalam.

“Walaupun kos mungkin naik, tetapi tidak akan sampai membebankan. Kos tahun ini tidak sampai RM10,000 selepas diberi subsidi RM3,060, dan ia masih rendah berbanding banyak negara lain,” katanya.

Jamil Khir yang ditemui di pejabat Konsul Haji Malaysia di sini sebaik tiba dari Kuala Lumpur, berkata Lembaga Tabung Haji diberi tanggungjawab meneliti kos bagi tahun depan termasuk kebajikan jemaah Malaysia.

Katanya, Tabung Haji sedang mengikuti perkembangan yang berlaku di Makkah, kerana banyak bangunan lama dirobohkan dan digantikan dengan hotel baru bertaraf empat atau lima bintang selain projek pembesaran Masjidil Haram.

Beliau berkata, perkembangan ini memberi kesan terhadap beberapa bangunan disewa Tabung Haji yang tamat tempoh kerana pemiliknya mengenakan kadar baru lebih tinggi.

Katanya, Tabung Haji meneliti pelbagai aspek seperti tempat penginapan, makanan dan pengangkutan dengan perkembangan yang berlaku kerana tidak mahu membebankan jemaah berhasrat menunaikan haji pada masa hadapan.

Sementara itu, Jamil Khir meminta jemaah haji Malaysia supaya berdoa agar gelombang kedua banjir yang diramal melanda Kedah dan Perlis bulan ini atau bulan depan tidak berlaku.

"Banjir kali pertama sudah cukup membebankan rakyat yang akan menyambut Aidiladha Rabu ini. Banyak lagi majlis kenduri akan berlangsung pada musim cuti sekolah ini,” katanya.
read more...

Adik Sultan Brunei beri kunci istana kepada peguam Britain


THOMAS DERBYSHIRE dan Faith Zaman.


MANHATTAN, Amerika Syarikat (AS) - Putera Jefri Bolkiah yang merupakan adik pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memberikan kunci sebuah 'istananya' di sini kepada seorang peguam Britain dan isterinya sebelum mendapati mereka menyelewengkan wang miliknya melebihi AS$7.25 juta (RM22.4 juta), menurut perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi Manhattan seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar semalam.

Peguam, itu Thomas Derbyshire dan isterinya, Faith Zaman dituduh memulakan penipuan untuk melesapkan wang Putera Jefri sebanyak AS$5 juta (RM15.4 juta) bagi membeli beberapa kediaman di California selepas mereka diberi kepercayaan untuk menguruskan empayar perniagaannya.

"Beliau (Putera Jefri) memberikan kunci-kunci 'istananya' kepada defendan (Derbyshire dan isterinya) tetapi mereka mengkhianati kepercayaan itu dengan melesapkan wangnya," kata peguam, Linda Goldstein yang mewakili Putera Jefri.

Putera berusia 56 tahun itu pernah memiliki lebih 2,000 buah kereta, 600 kediaman, sembilan pesawat dan lima buah bot.

Pasangan peguam itu bagaimanapun, menyangkal tuduhan terhadap mereka dan menyaman balas Putera Jefri sebanyak AS$11.94 juta (RM36.8 juta) kerana mendakwa beliau belum melunaskan bayaran yang dijanjikan sebelum ini.

Kedua-dua peguam itu diberhentikan pada 2006 apabila Putera Jefri menuduh mereka mengkhianatinya.

Derbyshire, 43, dilahirkan di Bootle, Merseyside, barat laut England dan merupakan peguam jenayah dengan pendapatan kelapan tertinggi di Britain iaitu sekitar AS$1.07 juta (RM3.3 juta) setahun.

Dia menetap bersama isterinya, Faith Zaman, 34, di Hampstead, London Utara. - Agensi

read more...

Jeti daif dan uzur di Terengganu

Ingat Terengganu, ingat pantai, ingat nelayan, ingat jeti. Tapi malangnya masih ada jeti nelayan yang uzur, pemandu bot yang miskin di merata-rata tempat di Terengganu dari Merang , Kuala Terengganu sampailah ke Kemaman. Apa sudah jadi Terengganu kite ?

Kisah pemandu bot miskin di Kuala Terengganu http://amkns.blogspot.com/2010/09/nasib-pemandu-bot-miskin-di-kterengganu.html

Kisah jeti nelayan uzur di Kemaman di http://amkns.blogspot.com/2010/08/jeti-nelayan-uzur-di-terengganu-yang.html

Jeti daif

Berita Harian 12 Nov 2010

JETI yang digunakan pengusaha bot untuk ke Pulau Redang dan Lang Tengah.Kemudahan dibina dengan kayu, papan lapis

MERANG: Nasib pengusaha bot pelancong di muara Sungai Merang di sini seperti sudah jatuh ditimpa tangga kerana terpaksa beroperasi dalam prasarana serba daif setelah jeti dibina pihak berkuasa di Pantai Merang untuk membawa pelancong ke pulau peranginan sudah berada di daratan sepenuhnya.

Keadaan itu terjadi apabila jeti bot pelancong dan benteng pemecah ombak di Pantai Merang yang dibina pada 1996 menjadi gajah putih kerana ditimbus pasir menyebabkan pengusaha bot pelancong terpaksa mengeluarkan belanja sendiri membina jeti kayu. Bagaimanapun, berikutan jeti di tapak baru itu hanya menggunakan kayu dan papan lapis, pengusaha sedar ia boleh menimbulkan isu keselamatan, tetapi apakan daya kerana mereka dilarang membina jeti kekal.

Demi mencari rezeki dan memenuhi permintaan pelancong yang tidak mempunyai pilihan untuk bercuti di Pulau Redang dan Lang Tengah, jeti kayu dialas papan lapis itu terpaksa digunakan sebagai penghubung ke feri.

Pengusaha bot pelancong, Ya Salleh, 58, berkata permohonan agar kerajaan negeri dan agensi kerajaan terbabit dalam sektor pelancongan membina jeti baru bagi menggantikan jeti kayu sudah beberapa kali dikemukakan, tetapi sehingga kini tiada maklum balas diterima.

Katanya, kerajaan negeri sudah membuat pengambilan balik tanah di sekitar kawasan itu sejak tahun 2007 untuk menjadikan Merang sebagai pintu masuk utama ke Pulau Redang.
"Mengikut perancangan awal sebelum pengambilan balik tanah dilakukan, kerajaan negeri bercadang membina ruang kedai, kaunter jualan tiket feri dan jeti serta kawasan tempat letak kereta.

"Tetapi selepas tiga tahun tanah diambil balik kerajaan, tiada sebarang projek dilaksanakan walaupun semua penduduk iaitu pemilik tanah bersetuju menjual tanah sebagai menyokong hasrat kerajaan," katanya.

Tinjauan Berita Harian mendapati pemandangan lebih 25 batang titi kayu di sepanjang tebing Sungai Merang yang dijadikan jeti jika terus dibiarkan boleh mencemarkan imej Terengganu yang sememangnya tersohor sebagai destinasi pelancongan pulau pilihan bagi parawisata tempatan dan asing.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Batu Rakit, Khazan Che Mat, berkata permohonan peruntukan untuk melaksanakan projek pembinaan jeti baru bagi memberi keselesaan pelancong sudah dikemukakan kepada kerajaan Pusat.

Katanya, kerajaan negeri sudah menyediakan tempat untuk dijadikan tapak untuk pembinaan jeti yang lebih luas dan mampu menampung lebih 10 feri.

"Kerja-kerja pengambilan balik tanah penduduk kampung sudah diselesaikan oleh kerajaan negeri, tetapi kita sendiri pun tidak tahu status terkini, termasuk keputusan permohonan peruntukan bagi pembinaan jeti baru," katanya.

Selain itu, Khazan berkata, kerajaan negeri menyediakan peruntukan lebih RM2 juta setahun untuk kerja-kerja mengorek pasir di muara Sungai Merang bagi membolehkan feri keluar dan masuk mengambil serta menurunkan penumpang.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Timur_Jetidaif/Article
read more...

TUDM siap siaga hadapi ancaman


Bashir Abu Bakar bersama isteri, Datin Seri Maimun Muhammad diarak menaiki pesawat F5F sebelum meninggalkan Pangkalan Udara TUDM pada majlis perbarisan sempena persaraannya, semalam.


KUANTAN 11 Nov. - Bekas Timbalan Panglima Tentera Udara, Datuk Seri Bashir Abu Bakar meminta semua anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sentiasa bersiap siaga menangkis sebarang ancaman dalam menjamin keselamatan negara.

Tegasnya, untuk sentiasa bersedia setiap warga TUDM perlu menjalankan tugas dengan penuh dedikasi dalam menjaga keamanan negara.

"Sifat itu penting kerana ia dapat melahirkan anggota berpengetahuan tinggi untuk cemerlang di mata dunia.

"Saya harap anggota TUDM akan terus berjaya pada masa depan dan menjaga keamanan negara dengan penuh ikhlas," katanya semasa berucap pada majlis perbarisan persaraan beliau di Pangkalan TUDM Kuantan di sini hari ini.

Pada majlis itu, beliau diarak dengan menaiki pesawat jenis F-5F dengan diiringi oleh kira-kira 150 anggota dan pegawai TUDM.

Dalam majlis sama juga, sebanyak enam pesawat melakukan lintas hormat termasuk jenis MiG-29N, Sukhoi SU-30MKM dan Hawk.

Panglima Operasi Udara, Leftenan Jeneral Datuk Roslan Saad dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Udara yang baru berkuat kuasa 4 November lalu bagi menggantikan Bashir yang bersara wajib.

Bashir yang memegang jawatan itu sejak Ogos lalu bersara wajib setelah menabur bakti dalam TUDM selama 38 tahun.

Beliau pernah dilantik menjadi Timbalan Panglima Tentera Udara pada 2006 sebelum dilantik memegang jawatan Panglima Operasi Udara.

Roslan pula berkhidmat dengan TUDM sejak 1975 sebelum dilantik menjadi Panglima Operasi Udara pada Ogos lalu.

Menurut Bashir, pertahanan negara tidak bergantung kepada teknologi tinggi semata-mata tetapi perlu menekankan kekuatan modal insan yang terlatih dan cergas.

"Saya harap TUDM menjadi barisan paling hadapan dalam mempertahankan negara ke tahap yang lebih cemerlang," jelasnya.

read more...

Pesara tentera kecewa sukar dapat kerja

SAYA adalah bekas tentera yang menamatkan perkhidmatan daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Ketika dalam perkhidmatan, saya dihantar mengikuti pengajian Diploma Perguruan Malaysia di bawah tajaan ATM.

Selepas menamatkan perkhidmatan bersara, saya memohon untuk memasuki skim Pegawai Pendidikan Lepasan Diploma tetapi tidak mendapat maklum balas daripada Kementerian Pelajaran. Pada awal tahun ini saya ada memohon jawatan Penolong Pegawai Pertahanan Awam melalui pengambilan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Malaysia.

Saya dipanggil untuk menjalani ujian kecergasan dan fizikal pada 17 Mei 2010 dan saya lulus ujian berkenaan. Pada 17 Ogos 2010 saya dipanggil pula untuk menjalani temu duga panel oleh SPA bagi lantikan jawatan yang dimohon. Sekali lagi saya berjaya dalam temu duga yang dijalankan SPA.

Apa yang menjadi tanda tanya, SPA ada menghubungi saya untuk memastikan status saya sama ada bersara ataupun tidak.

Mengikut maklumat yang dinyatakan ketika mengisi borang SPA8 ada dinyatakan status saya dan pada temu duga oleh SPA juga saya nyatakan status melalui butiran diri yang dihantar bersama dokumen lain.

Pegawai berkenaan memaklumkan saya tidak boleh dilantik secara tetap kerana status bersara itu dan akan dilantik secara kontrak. Saya sedia menerima apa jua jenis lantikan kerana saya tiada pilihan dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

Bagaimanapun SPA sekali lagi memaklumkan bahawa lantikan itu tidak boleh dibuat disebabkan oleh Diploma Perguruan Malaysia yang saya miliki tidak diiktiraf setaraf dengan diploma yang dikeluarkan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) oleh JPA. Kelulusan Diploma Perguruan Malaysia hanya boleh dilantik bagi jawatan Pegawai Pendidikan Lepasan Diploma DGA29.

Pihak Kementerian Pelajaran melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran tidak menawarkan jawatan Pegawai Pendidikan Lepasan Diploma DGA 29 secara kontrak kepada pesara tentera seperti saya.

Apa yang boleh saya lakukan lagi untuk menjawat sebarang jawatan dalam sektor awam jika kerenah sebegini terpaksa saya lalui.

Berilah sedikit ruang untuk saya sebagai pesara tentera meneruskan kehidupan untuk menyara keluarga. Tersilapkah saya memilih profesion ketenteraan dan berkhidmat sehingga bersara jika begini nasib yang dilalui selepas bersara?

Kepada pihak yang berkaitan tolong teliti permasalahan ini serta mencari jalan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pesara tentera seperti saya.

CIKGU ASKAR,
Sungai Petani.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pesaratenterakecewasukardapatkerja/Article
read more...

ATM timbang guna APC Indonesia

JAKARTA 11 Nov. - Malaysia sedang mempertimbangkan untuk membeli kenderaan tempur jenis APC (Armoured Personal Carrier) keluaran Indonesia iaitu ANOA bagi menggantikan kereta perisai Condor.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ketika ini Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedangkan menilai keberkesanan aset tersebut khususnya dalam menyertai misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Lebanon.

"Kita sedang meneliti apakah ANOA dapat berfungsi dengan baik ketika berada di kawasan yang suhu ekstrem seperti di Lebanon," katanya kepada pemberita ketika menghadiri Indodefence di sini, hari ini.

ANOA kini digunakan oleh Tentera Nasional Indonesia (TNI) dalam melaksanakan misi perdamaian di Lebanon Selatan.

Dalam pada itu Ahmad Zahid berkata, Malaysia juga sedang mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan Indonesia untuk mengeluarkan peluru berkaliber sederhana. - UTUSAN

Menurut beliau, kerjasama di kalangan negara ASEAN dapat mengelak daripada perbelanjaan besar negara-negara rantau berkenaan membeli aset ketenteraan dari negara Barat seperti Eropah.

"Ini merupakan satu bentuk kerjasama Malaysia dengan negara-negara ASEAN dalam bidang industri pertahanan," kata beliau.

Kereta perisai Condor ATM kini digunakan untuk misi pengaman PBB di Lebanon, dikatakan perlu ditukar kerana tidak sesuai dengan ancaman masa kini.

read more...

Subjek Sejarah dan propaganda

CADANGAN kerajaan supaya mata pelajaran Sejarah menjadi subjek teras dalam sistem pendidikan negara terus menjadi perbincangan utama di akhbar-akhbar Cina. Antaranya seperti yang ditulis oleh Hu Shou di ruangan perbincangan umum akhbar China Press terbitan 4 November lalu.

Artikel itu bertajuk 'Mata pelajaran Sejarah tidak boleh gagal.' Tulis Hu Shou, rakyat Malaysia sudah lama mengabaikan sejarah dan ia bukan kerana dicetuskan semasa Perhimpunan Agung UMNO berlangsung baru-baru ini.

Mewajibkan sejarah sebagai subjek lulus adalah perkara yang sepatutnya. Kita percaya, rakyat Malaysia tidak akan membantah. Tetapi di negara ini terdapat sedikit kelainan yang mana buku-buku Sejarah tidak seperti buku Sejarah.

Pelajar-pelajar yang belajar dalam subjek Sejarah dikategorikan sebagai belajar nota risalah propaganda. Tujuan subjek Sejarah adalah supaya melatih cara pelajar-pelajar berfikir, memahami perhubungan antara manusia, melatih cara murid melihat dunia dengan fikiran terbuka.

Ini supaya mereka dapat belajar daripada kisah-kisah terdahulu sehinggalah sekarang. Sejarah juga adalah subjek yang membolehkan pelajar bertanya dan berbincang sebelum mereka sendiri membuat keputusan menetapkan cerita-cerita yang telah dipelajari itu.

Sejarah tidak ada satu fakta kukuh. Sebab itu pelajar boleh sentiasa mengajukan soalan. Sejarah juga tidak mementingkan kebenaran atau keadilan dalam faktanya. Ia hanya satu proses dalam mempersoal dan bertanya.

Tetapi dalam proses mengajukan soalan dan mengkaji itu, ia bertentangan dengan pendidikan kita yang selama ini tidak memberi peluang seperti itu. Kenapa jadi begitu? Kerana sejarah kita terdapat banyak isu sensitif yang dimonopoli oleh pemerintah. Sebab itu tidak ada bezanya membaca atau tidak membaca buku Sejarah.

Tidak ada masalah untuk menduduki peperiksaan, tetapi untuk membuka minda dan melihat dunia yang lebih luas, itu yang menjadi masalah.

Agak janggal juga subjek Sejarah dikatakan akan memperluaskan lagi cara rakyat Malaysia melihat dunia yang lebih luas. Tetapi kerajaan tidak pula tumpukan kepada mata pelajaran ilmu alam yang berkait rapat antara manusia dan tempat.

Jika pelajar tidak menguasai pelajaran ilmu alam, mereka tidak akan tahu betapa luasnya dunia ini. Tidak belajar ilmu alam boleh diumpamakan seperti katak di bawah tempurung. Bolehkah mereka memahami tamadun kemajuan manusia menerusi kupasan kebaculan sejarah?

''Dalam pendidikan sejarah sepatutnya ada bentuk dan rupa yang sebenar. tetapi di sini ia tidak mungkin boleh berlaku," tulis Hu Shou.

'Terima Kasih Perdana Menteri'

AKHBAR China Press terbitan 7 November lalu pula menyiarkan tulisan Lee Zang mengenai hakikat generasi tua dan muda masyarakat Cina di negara ini. Artikel itu bertajuk 'Terima kasih kepada Perdana Menteri'. Tulis Lee Zang, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pernah membuat kenyataan yang mengharukan masyarakat Cina.

Kenyataan itu berbunyi: ''Masyarakat Cina memainkan peranan penting dalam pembangunan negara ini. Sehinggakan boleh dikatakan, jika tiada masyarakat Cina, negara ini tidak akan mencapai pembangunannya seperti hari ini."

Sebagai anak-anak yang dibesarkan di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB), kata-kata ini sangat mengharukan. Ramai generasi tua yang berlinangan air mata dengan ayat ini dan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri.

Generasi tua ini sebenarnya sudah berada pada penghujung jalan dalam kehidupan mereka. Mereka memilih Malaysia sebagai tempat tinggal untuk menghabiskan sisa-sisa hidup mereka dan tidak lagi gusar dengan kerjaya yang mereka lakukan selama ini.

Tetapi anak-anak mereka kebanyakannya berada di luar negara untuk mencari rezeki. Bukan kerana anak-anak mereka tidak cintakan negara ini. Tetapi disebabkan negara ini tidak memberi ruang untuk mereka mengembangkan kerjaya.

Beberapa tahun kebelakangan ini, disebabkan banyak perubahan polisi dalam negara, syarikat-syarikat Malaysia sendiri lari ke luar negara termasuk negara jiran.

Ramai generasi muda mengikut syarikat ini berhijrah dan mengembangkan sayap di luar negara. Model ekonomi hari ini, orang-orang muda tidak mempunyai peluang dan mereka tidak melihat sebarang harapan lagi. Bagaimanapun apabila mereka terbaca kata-kata Perdana Menteri, mereka masih lagi berasa terharu. Mereka sama juga seperti generasi tua, berlinangan air mata sambil berkata: ''Terima kasih wahai Perdana Menteri!'' Jika boleh mereka juga akan mengundi Perdana Menteri.

Belajar dari Galas dan Batu Sapi

KEMENANGAN Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas dan Parlimen Batu Sapi baru-baru ini dianalisis oleh seorang penulis, Tay Ting Hien. Tulisannya yang bertajuk 'Musim Bunga masih jauh lagi' disiarkan oleh akhbar Sin Chiew Daily keluaran 8 November.

Menurut Ting Hien, kemenangan BN pada pilihan raya kecil itu bukan menunjukkan kekuatan sebenar BN dalam politik. Ia juga bukan kunci utama dalam menentukan agenda negara. Lebih mudah boleh dikatakan BN hanya menggunakan segala kelebihan yang ada dan belajar untuk menang di sesebuah kawasan.

Sebaliknya pakatan pembangkang tidak tahu menggunakan kelebihan di kawasan itu dan tidak mempunyai perancangan yang strategik. Walaupun ramai yang tahu kekuatan BN adalah di kawasan luar bandar, tetapi tiada yang benar-benar mengkaji sikap dan budaya politik masyarakat pedalaman ini.

Mereka tidak mahir dengan agenda negara dan agenda perkauman dan perkara itu langsung tidak menaikkan semangat mereka. Kumpulan pengundi ini lebih cenderung kepada kemesraan dan mahukan sesuatu yang realiti.

Pada pilihan raya yang sebelum ini dari Permatang Pauh sehinggalah ke Bukit Selambau, BN menggunakan taktik memburuk-burukkan pakatan pembangkang dan memainkan isu perkauman. Akhirnya BN kalah kerana isu itu membuatkan rakyat bosan.

Tetapi pada pilihan raya kecil di Galas dan Batu Sapi, BN menukar strategi. Mereka mengambil watak seperti dari Jabatan Kebajikan Masyarakat, melangkah dengan cara dan gaya yang mesra. Dengan itu mereka diterima secara baik. Sudah terbukti, BN kini menemui apa kelebihan sebenar yang mereka miliki.

Tetapi pakatan pembangkang masih menguasai pengundi-pengundi di kawasan bandar. BN masih belum mampu mengatasi rintangan ini. Sebab itu boleh dikatakan 'musim bunga' bagi BN masih jauh lagi.

read more...

Zaid Ibrahim, PKR, desakan terhadap Anwar

KEMELUT dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang semakin terang lagi bersuluh sekarang mengundang pelbagai pandangan orang ramai terutama para penulis blog, apatah lagi dengan pengunduran Zaid Ibrahim daripada bertanding kerusi Timbalan Presiden PKR serta desakan beberapa pihak agar penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersara daripada arena politik.

Antara penulis blog yang mengulas isu tersebut ialah Zulkifli Noordin (zul4kulim.blogspot.com) yang berkata, beliau sendiri sudah berkali-kali menasihati Anwar agar berhenti dari dunia politik dan menumpukan perhatian menyelesaikan masalah peribadinya.

Kini Zaid Ibrahim dan seorang lagi calon Timbalan Presiden parti, Mustaffa Kamil Ayub turut membuat desakan serupa terhadap Anwar dan juga 'anak emasnya' Azmin Ali.

"Kalau macam itu punya desakan Anwar-Azmin buat pekak badak juga, dan teman yakin dema (mereka) akan buat pekak-badak je, memang PKR ni akan 'hancus mancus' yop. Teman (saya) ingat akan bungkus bulan Februari atau Mac tahun 2011, rupanya lagi awal yop.

"Apa pun, yang jelas PKR menjadi takut nak mengambil tindakan terhadap Zaid. Sebab mereka tahu sebagaimana kami Konsensus Bebas semua tahu, rahsia dan pembohongan serta kepalsuan mereka dalam poket je. Kami baru lepaskan sikit dah habis gabrah," katanya.

Justeru, beliau menasihati Zaid agar menyertai Pas kerana percaya parti itu akan memberi ruang kepada Zaid yang lebih berminat melakukan reformasi, sekali gus membantu membuang kudis-kudis buta yang ada dalam Pas.

Musram Rakun (musramrakunman.blogspot.com) berkata, rakyat kini sudah semakin faham bahawa PKR hanya mengutamakan jawatan dalam parti agar melalui jawatan tersebut akan menentukan kedudukan mereka dalam kabinet Anwar.

"Semakin tinggi jawatan dalam parti, maka semakin kananlah jawatan dalam kabinet. Mereka mula mengangan-angan tentang jawatan, sebab itu melalui pemilihan kepimpinan, mereka mencuba semua cara termasuk memanipulasi pengundian, agar individu-individu yang disukai Anwar akan menang," katanya.

Jelas beliau, Anwar mahu semua pengikut setianya seperti Azmin dan Tian Chua memenangi jawatan yang ditandingi kerana menyedari calon-calon lain tidak menunjukkan kesetiaan mereka terhadap Anwar, terutama jika penasihat PKR itu masuk penjara lagi.

Syed Imran (kudaranggi.blogspot.com) pula berkata, PKR diibaratkan seperti nyawa-nyawa ikan apabila satu persatu orang kuat atau mereka yang benar-benar serius untuk membawa perubahan dalam arena politik negara meninggalkan parti itu.

Kata beliau, kemasukan Zaid dalam PKR setelah keluar daripada UMNO tidak lebih satu strategi politik Anwar untuk mencapai cita-cita peribadinya tetapi ternyata bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu bukan mudah untuk mengikut telunjuk orang lain.

"Kepada orang Melayu yang masih berada dalam PKR dan yang masih ingin berjuang atas kepercayaan untuk menggalak politik yang progresif terutama di kalangan orang Melayu, mereka harus diingatkan bahawa PKR bukan wadahnya.

"Orang Melayu PKR ada dua pilihan, iaitu sama ada menyokong UMNO atau Pas. Kedua-dua parti ini perlu kekal sebagai wadah perjuangan orang Melayu/Islam dan terpulanglah kepada mereka untuk memilih yang mana satu, tetapi yang pasti bukan PKR atau mana-mana parti lain yang terbukti gagal memperjuangkan kepentingan Melayu/Islam. Tepuk dada, tanya selera," katanya.

Sementara itu Muhammad Azli Shukri (azlishukri.blogspot.com) pula berkata, Dr. Mohd Asri Zainal Abidin tidak perlu memohon maaf terhadap Anwar atas pandangan beliau agar Ketua Pembangkang itu berundur dari arena politik kerana dia memberi pandangan berdasarkan sifat kemanusiaan dan persaudaraan Islam.

Beliau percaya, Dr. Asri melihat Anwar semakin letih dan tidak bermaya lagi dalam mengharungi kemelut politik di negara ini kerana tenaganya semakin kehabisan manakala langkahnya juga semakin tempang.

"Saya percaya Dr. Asri bercakap secara jujur, tatkala mencadangkan agar Anwar bersara daripada dunia politik - memandangkan umur Anwar juga sudah semakin tua, adalah lebih baik menumpukan perhatian terhadap amal ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah. Memadailah selama ini Malaysia telah punah, gara-gara fitnah yang dibawa oleh Anwar.

"Tiada satu pun kerajaan yang serba sempurna di dunia ini. Begitu juga dengan Malaysia. Tiada gunanya Anwar Ibrahim terus-menerus membongkar dan mengaibkan kepimpinan negara semata-mata untuk menjadi Perdana Menteri, sedangkan hakikatnya Malaysia semakin baik dan aman di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya.

Katanya, dalam usia Anwar yang semakin ke penghujung senja, adalah lebih baik beliau mendekati tikar sejadah dan meninggalkan segala pengaruh, dunia kemegahan dan cita-cita untuk menjadi Perdana Menteri.

Kelolaan LUKMAN ISMAIL

read more...

Wahai Cina, India dan Melayu, ke mana haluan kita?

"KENAPA sekarang dan tidak dahulu?" Pertanyaan itu sebenarnya soalan seorang warga emas berbangsa Cina, beragama Islam yang juga adalah emak saya. Sungguhpun beliau sudah memeluk Islam lebih 30 tahun lalu, namun beliau tetap seorang Cina.

Sebagai seorang Cina, emak selalu berbahas kerana saya membela Melayu, emak tetap membela Cina. Semalam, saya dipancing dengan dua soalan daripada emak. Soalan pertama: Apakah salah budak sekolah hingga dirotan kerana membawa bekal daging babi ke sekolah? Soalan kedua: Mengapa kini ramai pengetua Melayu bertindak racist, kenapa tidak dari dahulu?

Jawapan saya pada soalan pertama -- budak tersebut adalah mangsa dan beliau langsung tidak bersalah. Malah, mimpi ngeri yang beliau alami akan mengubahnya dari dalam diri, menjadi seorang yang bencikan Malaysia. Jika nasibnya baik, sudah pasti dia akan berhijrah dari Malaysia, negara yang dibencinya.

Soalan kedua sebenarnya adalah soalan bonus, kerana jawapannya akan menjelaskan semua perilaku orang Melayu biasa yang digelar sebagai rasis.

Jawapan "kenapa sekarang dan tidak dahulu," adalah kerana sekarang Cina dan India begitu lantang mempersoalkan hak Melayu dan Raja-raja. Lebih berani lagi, Cina dan India juga begitu terbuka mencabar kesucian agama Islam termasuk isu Kalimah Allah, Namewee mempersendakan laungan azan, berucap dalam masjid, membaca petikan al-Quran, kes kepala babi di Masjid, menyimbah cat ke surau kerana ditegur, menghina Allah dan Nabi Muhammad dalam Facebook dan Internet, mempersendakan solat, menderma wang judi, menggunakan wang zakat, menyaman kerajaan kerana tidak membenarkan kad pengenalan Lina Joy dibuang perkataan agama Islam, menuduh Islam sebagai pengganas dengan melakukan ethnic cleansing dan banyak lagi.

Kesemua perlakuan Cina dan India ini langsung tidak dikenakan tindakan. Pada saat ini, undi Cina dan India adalah 'Tuhan' kepada parti politik terutama Pas yang kelihatan begitu menyembah dua kaum itu supaya beri undi kepada mereka.

Kerajaan pula terpaksa mengikut rentak Pas dengan berlembut terhadap Cina dan India dan semua pihak yang mencabar Islam dibiarkan bebas. Perkembangan ini masih dapat mendiamkan Melayu, tetapi apakah Cina dan India benar-benar fikir Melayu diam bererti Melayu takut?

Oleh kerana kerajaan dan pemimpin politik Islam dari pakatan pembangkang tidak mampu mempertahankan kesucian Islam, maka sebagai rakyat biasa, sebagai hamba kepada Allah, pengetua di Johor, di Kedah, dua beradik membakar gereja dan ramai lagi telah bertindak sendiri.

Sifat amarah mereka meningkat setiap kali Cina dan India menghina Allah, Rasul dan agama Islam.

Kenapa tidak dahulu pengetua yang sudah menginjak usia 50 tahun ini bertindak sedemikian? Kerana dahulu, Pas adalah jaguh mempertahankan Islam dan kerajaan pula begitu tegas terhadap mana-mana individu yang dilihat bukan sahaja mengancam, tetapi memprovokasi agama lain.

Soalan akhir kepada emak saya, jika Namewee, Cina dan India, Dr. Chua Soi Lek, Lina Joy murtad, gereja yang memohon guna kalimah Allah, wakil rakyat Cina masuk ke masjid dan membaca petikan al-Quran tidak memulakan dahulu tindakan provokasi mereka, apakah Melayu yang lemah lembut ini akan memulakannya?

Lebih malang lagi Melayu yang disiat-siat kesabarannya, setiap kali orang Melayu atau akhbar Melayu mengeluarkan kenyataan, mereka akan dikenakan tindakan tetapi bila Cina, India dan akhbar mereka, jawapan yang kita dapat adalah sedang disiasat.

Tepuk dada, tanyalah selera wahai Cina, India dan Melayu, ke mana haluan kita? Tetapi percayalah, pilihan dalam tangan kanan kita adalah yang terbaik, yakni marilah kita sama-sama belajar menghormati undang-undang yang sudah termaktub dan tertulis hak Melayu dan marilah kita menghormati kesucian semua agama di Malaysia. Jika tidak, buruk padahnya.

MUSTAQIM ABDUL RAHMAN

Batu Caves, Selangor.

read more...

Nilai-nilai kemanusiaan ibadat haji

Permulaan ibadat haji telah berlangsung lebih 3,600 tahun lalu. Ketika itu, Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya, Nabi Ismail a.s. sedang membangunkan kembali Kaabah telah diperintahkan oleh Allah SWT agar mewartakan kewajipan mengerjakan haji.

Prinsip-prinsip haji yang digariskan ialah (1) mengakui Keesaan Allah SWT dan menolak sebarang tindakan yang boleh disifatkan sebagai syirik, (2) yakin akan adanya balasan Allah SWT dalam kehidupan, dan (3) yakin adanya nilai-nilai kemanusiaan yang bersifat sejagat.

Atas tiga prinsip itulah setiap kali tibanya musim haji, setiap orang Islam dikatakan mempunyai kemuncak pengabdiannya kepada Allah SWT. Setiap orang Islam akan meninggalkan segala rutin hidupnya untuk beberapa hari dengan menumpukan kekuatan fizikal dan mental untuk menyempurnakan ritual tersebut.

Berdasarkan bukti ibadat haji menumbuhkan nilai-nilai kemanusiaan yang tinggi dan kemuncak kehidupan, telah memperlihatkan bahawa hubungan dan Keesaan Allah SWT amat harmonis sekali. Manusia akan merasakan bahawa kehidupannya sebelum menjadi tetamu 'Rumah Allah' penuh resah dan gelisah. Setelah selesai mengerjakan ibadat haji, setiap mereka yang balik menceritakan ketenangan dan kebersihan diri yang telah mereka rasakan.

Dalam perjalanan menyempurnakan ibadat haji, setiap manusia dilihat sama dari segi fizikal kerana memakai pakaian yang sama, mengerjakan ritual yang sama dan berada dalam saf yang sama bagi mendapat keredaan Allah SWT. Meskipun secara latar belakang sosio-ekonomi, nyata setiap Muslim itu berbeza, tetapi dalam soal ibadat dalam Islam, ia tetap sama.

Kesamaan itulah yang merupakan nilai kemanusiaan yang tertinggi. Di sisi Allah SWT, kekayaan yang dimilik oleh manusia tidak dilihat sebagai faktor penentu dalam pengadilan 'tawaran ke syurga.' Apa yang menjadi kayu ukur terpenting dan paling asas sekali ketakwaan dan keimanan seseorang itu sepanjang hidupnya, termasuk tidak meninggalkan sembahyang, puasa, berbuat baik kepada semua makhluk dan menjauhkan diri dari sifat-sifat negatif.

Semasa mengerjakan haji, setiap hati seorang Muslim dipenuhi dengan rasa bangga berada di Rumah Allah kerana menyahut seruan-Nya. Ketika itu, manusia memahami secara jelas dan sedar bahawa setiap makhluk sedang diberikan perlindungan, kesejahteraan dan jaminan keselamatan oleh Allah SWT.

Para jemaah yang tidak dapat mengekalkan matlamat suci dan arah tuju tersebut telah melanggar pantang larang.

Ketika ayat 197 surah Al-Baqarah yang berbicara tentang larangan bertengkar diturunkan, sebahagian sahabat Nabi menduga bahawa larangan tersebut mencakupi larangan berniaga kerana disitu sering berlaku pertengkaran. Dugaan mereka diluruskan oleh al-Quran, firman-Nya yang bermaksud; "Tidak ada dosa bagi kamu mencari kurnia Ilahi (rezeki perniagaan pada musim haji). (Surah al-Baqarah ayat 198).

Dalam bidang politik juga demikian sehingga ada yang berpendapat bahawa haji adalah ibadah murni yang tidak sah bila dikeruhkan dengan aktiviti keduniaan, lebih-lebih lagi politik. Memang, kalau yang dimaksud untuk meraih keuntungan duniawi semata-mata, maka ia jelas dilarang. Apatah lagi ia boleh mengakibatkan terganggunya kekhusyukan beribadah.

Ketundukan manusia kepada Keesaan Allah SWT akan menajamkan lagi kesedaran nikmatnya menjadi seorang Muslim. Makna dari ritual ini menjelaskan bahawa nilai-nilai kemanusiaan dan pengalaman menikmati nilai-nilai tersebut tidak hanya terbatas dari persamaan nilai memakai pakaian yang sama, ia turut mengandungi makna yang lebih besar kepada setiap orang.

Nilai ini pula berbeza antara seseorang, dan ia ikut mempengaruhi kesan spiritual yang mendalam sehingga mampu menggelorakan minat mereka yang mendengarnya dan belum mengerjakan ibadat haji.

Menurut M Quraish Shihab, seorang pakar tafsir al-Quran, nilai-nilai kemanusiaan yang terpancar daripada ritual tersebut terlalu luhur. Ia bermula dengan kesedaran mengenai fitrah manusia sendiri dan kesediaan manusia untuk menyesuaikan diri dengan kehadirannya sebagai makhluk di muka bumi. Manusia lebih memahami jati dirinya di sisi Allah SWT. Manusia akan terus bersyukur di atas limpahan kurnia-Nya.

Berasaskan nilai-nilai kemanusiaanlah telah menyedarkan manusia mengenai arah dan tujuan setelah diciptakan oleh Allah SWT dengan selengkap dan sesempurna kejadian. Nilai-nilai kemanusiaan itu juga menjadikan manusia mempunyai nilai moral yang tinggi dan berbeza dengan lain-lain makhluk hidup di atas pentas dunia.

Manusia mempunyai moral yang tinggi dan boleh memimpin sesama sendiri, malah menundukkan makhluk yang lain. Manusia mampu menguasai binatang buas sehingga menjadikannya sebagai sumber rezeki.

Setiap manusia memerlukan interaksi, dan setiap interaksi tersebut mestilah berdasarkan prinsip ukhwah dan persaudaraan yang sejati. Dalam mengharungi proses tersebut, nilai-nilai kemanusiaan ikut memasukkan prinsip-prinsip memanusiakan orang lain.

Ini bererti, setiap kali kita melihat adanya keburukan berlaku, maka menjadi tanggungjawab kita untuk membuat pembetulan. Namun, kaedah melakukan pembetulan juga perlu dipelajari agar ia tidak menjadi konflik dan persengketaan yang boleh menyebabkan pertumpahan darah. Ritual sedemikian turut dialami oleh setiap orang Islam sepanjang tempoh mengerjakan ibadat haji, mungkin berbeza adalah situasi dan konteksnya.

Pengalaman dalam mengerjakan haji juga ialah membangkitkan nilai-nilai kemanusiaan melalui persaudaraan sesama Islam. Bukan sahaja saling membantu, malah saling memaafkan tanpa perlu menunggu saat tertentu seperti mana berlaku dalam masyarakat kita.

Sepanjang mengerjakan ibadat haji, kita saling memaafkan ketika itu juga, sebaik sahaja kita sedar adanya kesilapan telah terjadi. Sebagai bukti kaitannya ibadat haji dengan nilai-nilai kemanusiaan ialah isi khutbah Nabi Muhammad SAW ketika melaksanakan Haji Wadha' (Haji Perpisahan). Dalam khutbah tersebut, Rasulullah SAW menekankan bahawa setiap dari jemaah agar dapat menghayati nilai-nilai persamaan (berpakaian dan mengamalkan ritual yang sama), menjaga tertib dan menghormati orang lain, larangan mengkhianati orang lain, tegahan menindas mereka yang lemah (sama ada dalam bentuk fizikal ataupun emosi) dan sentiasa optimis mengenai masa depan dan kehidupan yang kekal abadi.

Demikianlah, Tuhan memberi penghargaan kepada manusia sehingga Nabi Muhammad dalam khutbah wada'nya yang sangat terkenal, mukadimah baginda dimulai suatu pertanyaan yang bermaksud; ''Wahai umat manusia, tahukah kamu di hari apa kamu berada? Di bulan apa kamu berada? Dan di tempat mana kamu berada?'' Semua menjawab, ''Ya Rasulullah, kami berada di hari suci, di bulan suci dan di tempat yang suci." Lalu Rasulullah mengatakan, ''Oleh kerana itu ketahuilah bahawa darahmu, hartamu dan kehormatanmu itu suci sampai hari kiamat, sampai kamu menemui Tuhanmu."

Kemudian baginda menghuraikan banyak hal, termasuk bagaimana perlakuan yang baik kepada buruh, kepada orang yang bekerja untuk kita. Bagaimana perlakuan yang baik terhadap isteri pada waktu itu, dengan latar belakang Arab jahiliah wanita adalah salah satu komoditi di kalangan orang Arab. Bagaimana kita harus membebaskan hamba abdi. Bagaimana kita harus melakukan transaksi ekonomi dengan menghindari penindasan yang mengakibatkan kekayaan manusia adalah sedikit dan kemiskinan menjadi besar dan seterusnya.

Ketuhanan Yang Maha Esa, kemanusiaan, dan keyakinan adanya hari akhirat adalah makna-makna paling dalam bagi setiap amalan ibadah haji. Tanpa menghayatinya, ibadah tersebut tidak memiliki banyak erti bagi jiwa manusia. Dengan ketuhanan Yang Maha Esa, Nabi Ibrahim mengumandangkan bahawa Allah adalah Tuhan sekalian alam, bukan Tuhan satu ras dan bangsa, juga bukan Tuhan yang terbatas untuk satu tempoh masa tertentu.

Datuk Aziz Jamaludin Mhd Tahir ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia

read more...

Orang awam digesa daftar haji atau perlu tunggu 20 tahun

JOHOR BAHRU – Masyarakat Islam disarankan mendaftar segera untuk mengerjakan haji memandangkan jumlah senarai yang menunggu setakat ini dicatatkan sehingga tahun 2032.

Timbalan Pengarah Lembaga Tabung Haji Negeri Johor, Azillah Itam berkata, kira-kira 30,000 bakal jemaah di negeri itu mendaftar untuk mengerjakan haji sehingga semalam.

“Kesedaran bagi mendaftarkan haji ini perlu ditekankan kepada orang awam kerana mereka perlu sedar, senarai panjang pemohon direkodkan sehingga tahun 2032.

"Jika mendaftar hari ini, secara kiraannya, mereka akan melakukan fardu haji 20 tahun lagi.

“Ramai daripada kita beranggapan sekiranya mempunyai akaun Tabung Haji, mereka secara automatik telah didaftarkan sebagai bakal jemaah. Ini adalah tanggapan yang tidak tepat dan perlu diperbetulkan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini, semalam.

Azillah berkata, pemohon yang ingin mendaftar sebagai bakal jemaah disyaratkan mempunyai wang simpanan dalam akaun Tabung Haji sekurang-kurangnya RM1,300.

“Persepsi orang ramai perlu diperbetulkan kerana kebanyakan mereka suka bersikap berlengah-lengah dengan alasan wang simpanan tidak mencukupi untuk mengerjakan haji dan hanya ingin mendaftarkan nama jika ada wang yang cukup,” katanya.

Azillah berkata, pendaftaran haji boleh dibuat di kaunter Tabung Haji seluruh negara, di Bank Rakyat ataupun di Bank Islam dan melalui laman sesawang www.tabunghaji.gov.my.

Mengikut perhitungan, jemaah perlu menunggu 10 hingga 20 tahun sebelum dipanggil bagi mengerjakan haji dan tempoh yang panjang tersebut dilihat tidak relevan bagi mereka yang kini berumur antara 50 dan 70 tahun, yang masih belum mendaftarkan diri.

"Bagi sesetengah kes, Tabung Haji memberi kelonggaran rayuan kepada bakal jemaah berusia 70 tahun ke atas, namun ia perlu melepasi saringan kesihatan dan persediaan ditetapkan sebelum melayakkan diri untuk mengerjakan haji," katanya.

Katanya, orang awam perlu sedar dan memaklumkan kepada Tabung Haji sekiranya ingin menolak, menangguhkan dan boleh memilih mana-mana tahun bagi mengerjakan haji, jika surat kelayakan terpilih dikeluarkan Tabung Haji.

"Kegagalan menjawab atau sikap lepas tangan antara penyebab diri mereka diletakkan dalam senarai menunggu yang panjang," katanya.

Azillah berkata, jika ramai dalam kalangan masyarakat berumur 40 hingga 50 tahun sedar dan mendaftarkan diri bagi mengerjakan haji, ia kerana faktor ekonomi yang semakin baik jika dibandingkan 10 tahun lalu.

Beliau juga menyambut baik usaha kerajaan mengehadkan sekurang-kurang lima tahun untuk mengerjakan haji semula bagi memberi peluang kepada bakal jemaah yang baru.

"Kos tambang haji kumpulan muhasasah bagi tahun ini adalah RM9,980 dan pakej bermula dari RM18,000," katanya.

Seramai 3,615 jemaah haji dari Johor direkodkan bagi tahun 2010, termasuk kira-kira 26,000 jemaah yang terpilih menjadi tetamu Allah dari seluruh Malaysia ke Tanah Suci.
read more...

Perkhidmatan sheikh haji wujud sejak zaman Hang Tuah

Oleh Aiza Maslan @ Baharudin

ORANG Melayu sememangnya sudah maklum dan menggunakan perkhidmatan `sheikh haji' sejak beberapa kurun lalu. Sheikh haji adalah organisasi popular dan berperanan penting dalam hal-ehwal pengurusan haji.

Catatan awal mengenai sheikh haji terdapat dalam naskhah Melayu lama seawal abad ke-15 lagi. Hikayat Hang Tuah umpamanya memaparkan peranan dimainkan Malek R.s.t.l di Makkah dan Sheikh Jamaluddin di Madinah dalam menjaga kebajikan rombongan Hang Tuah.

Dalam Tuhfat al-Nafis turut digambarkan bagaimana rombongan Raja Ahmad dan Raja Ali Haji disambut serta ditawarkan perkhidmatan oleh Sheikh Ismail, Sheikh Ahmad Mushaffi dan wakil Sheikh Daud di Jeddah.

Raja Ahmad akhirnya memilih Sheikh Ahmad Mushaffi yang berketurunan Bugis bagi memudahkan interaksi antara mereka.

Sistem sheikh diwujudkan bagi memenuhi keperluan jemaah haji yang datang dari seluruh dunia untuk membimbing melaksanakan tuntutan haji, membantu memahami selok-belok kehidupan di Tanah Suci sekali gus menyediakan kemudahan penginapan, makan minum dan pengangkutan sepanjang musim haji.

Gelaran sheikh haji hanya digunakan oleh orang Melayu di Asia Tenggara, namun dalam persuratan dan urusan rasmi, istilah broker haji lebih kerap digunakan.

Jemaah haji Tanah Melayu diletak di bawah pengawasan sheikh haji yang dikhususkan bagi taifah Asia Tenggara. Dengan pelaksanaan sistem taqrir yang menetapkan sheikh haji mengikut daerah tertentu mewujudkan gelaran sheikh haji mengikut kawasan seperti Sheikh Ahmad Lampong atau Sheikh Hussin Jambi.

Sheikh haji biasanya boleh bertutur dalam bahasa Melayu dan Jawa berdasarkan pengalaman mereka menetap di kawasan berkenaan atau mengahwini wanita daripada komuniti Melayu-Indonesia yang bermastautin di Hijaz.

Sheikh haji di Tanah Melayu sebahagian besarnya terdiri daripada keturunan Arab yang berkhidmat bagi pihak sheikh haji di Tanah Suci. Ada sebilangannya bergerak bebas tanpa terikat.

Mereka ini mengatur perjalanan jemaah haji, mendapat bayaran sagu hati daripada syarikat perkapalan, menemani jemaah haji ke Tanah Suci dan menyerahkan jemaah haji kepada sheikh haji Tanah Suci yang diwakili mereka.

Ada juga antara mereka menyerahkan jemaah haji kepada sheikh haji Tanah Suci yang menawarkan bayaran lebih tinggi. Kebanyakan mereka berpusat di Singapura, Pulau Pinang dan bergerak ke seluruh Semenanjung Tanah Melayu serta negara jiran.

Jemaah haji Melayu biasanya bertemu sheikh haji ketika mereka mengadakan kempen di kampung.

Ada juga memilih sheikh haji berdasarkan syor oleh sanak-saudara dan rakan yang berpuas hati dengan perkhidmatan sheikh haji terbabit. Selain itu, guru pondok turut berperanan menentukan sheikh haji bagi pelajarnya yang akan menunaikan fardu haji.

Selepas pemilihan sheikh haji dan pembayaran dilakukan, kontrak itu tidak dapat diubah dan jemaah haji akan kekal di bawah pengawasan sheikh haji itu sehingga selesai musim haji.

Penulis ialah Pensyarah Kanan Bahagian Falsafah dan Tamadun Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang
read more...

Musim haji: Arab Saudi tidak tolak ancaman al-Qaeda

MEKAH 11 Nov - Kerajaan Arab Saudi tidak menolak kemungkinan al-Qaeda akan cuba menggugat keselamatan semasa ibadat haji musim ini, yang akan bermula minggu depan.

“Kita tidak boleh mempercayai mereka (al-Qaeda). Kami tidak menolak kemungkinan mereka (al-Qaeda) akan cuba menganggu keselamatan semasa musim haji,’’ kata Menteri Dalam Negeri, Putera Nayef bin Abdul Aziz.

“Kami sudah bersedia terhadap sebarang kemungkinan tindakan daripada al-Qaeda. Insya Allah, tidak ada apa-apa yang akan berlaku memandangkan ini (Mekah) tempat suci,’’ katanya pada sidang media selepas perarakan pasukan keselamatan dan pertahanan awam sebagai persiapan menghadapi musim haji.

“Kami mampu untuk menangani sebarang kemungkinan,’’ tambah beliau.

Kira-kira 2.5 juta jemaah dijangka menunaikan haji tahun ini di Mekah. - AFP

read more...

282 terima pingat Darjah Kepahlawanan ATM

KUALA LUMPUR 11 Nov (Bernama) — Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini berkenan mengurniakan Darjah Kepahlawanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kepada 282 penerima termasuk puteri Sultan Kedah dan dua pegawai kanan tentera asing.

Pada istiadat yang berlangsung di Istana Negara di sini hari ini, puteri Sultan Kedah, Brigadier Jeneral Datuk Seri Tunku Puteri Intan Safinaz Tuanku Abdul Halim dianugerahkan pingat Pahlawan Angkatan Tentera (PAT).

Dua pegawai kanan tentera asing iaitu Setiausaha Tetap Pertahanan di Kementerian Pertahanan Thailand, General Apichart Penkiti dikurniakan pingat Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) Kehormat, manakala Pengarah Directorat Risikan Bersama, Ibupejabat Supreme Command, Pasukan Angkatan Tentera Diraja Thai dianugerahkan Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) Kehormat.

Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Zulkifeli Mohd Zin pula dikurniakan Darjah Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) diikuti empat penerima yang dikurniakan Darjah Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) iaitu Panglima Group Artileri Pertahanan Udara, Mejar Jeneral Datuk Husin Md Tahak, Panglima Tiga Divisyen Mejar Jeneral Datuk Razali Ahmad, Mejar Jeneral (B) Datuk Paduka Che Hasni Che Ahmad dan Mejar Jeneral Datuk Ir Ibrahim Bahari dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Seramai 275 penerima lain dikurniakan pingat Pahlawan Angkatan Tentera (PAT), Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) Kehormat, Kesatria Angkatan Tentera (KAT) dan Bentara Angkatan Tentera (BAT). — Bernama

read more...

RINTIHAN ASKAR INFANTRI

BUKANLAH saya cemburu dengan insentif yang diterima oleh guru dan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Tetapi, renung-renungkan juga nasib kami sebagai askar infantri. Harap Panglima Angkatan Tentera (PAT) sudi mendengar rintihan kami. Guru dan PDRM bekerja di kampung, pekan dan bandar, tetapi kami (38 unit infantri) bekerja jauh tersorok dari pandangan masyarakat. Kami menjalankan operasi di pulau selama tiga bulan dan di sempadan selama dua bulan tanpa kemudahan asas. Kami cuma dibekalkan makanan untuk 14 hari tetapi cukup untuk seminggu sahaja. Selebihnya kami terpaksa membeli sendiri makanan lain. Makanan yang disediakan oleh Angkatan Tentera Malaysia terlalu banyak pengawet yang memudaratkan kesihatan.

Justeru, setiap kali operasi, perbelanjaan makanan tambahan yang terpaksa kami beli melebihi RM100 bagi seorang anggota sebulan.

Kami juga terpaksa meninggalkan anak dan isteri selama dua ke tiga bulan tanpa sebarang berita. Apabila kami pergi operasi maka akan ada dua dapur memasak iaitu satu di rumah dan satu lagi di tempat operasi. Ini membuatkan perbelanjaan menjadi lebih sekali ganda daripada biasa. Sekiranya isteri bekerja, mungkin tidak terasa tetapi kalau sebaliknya?

Kami juga berada di sempadan selama dua bulan tanpa kemudahan asas dan perhubungan.

Renungkanlah seketika peranan kami. Apakah kami tidak memberikan apa-apa sumbangan kepada keamanan negara. Apakah kami tidak layak untuk mendapat sedikit perhatian seperti PDRM dan guru? Kepada pegawai kanan ATM, renungkanlah sedikit nasib kami.

BULAN MADU

Unit Infantri

read more...

Malaysia diminta tambah anggota pengaman di Lebanon


Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed memeriksa perbarisan sempena pembubaran Malcon East 5 di Kuantan, semalam. - UTUSAN/RUSHDI SALLEH


KUANTAN 4 Nov. - Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) meminta Malaysia menambah bilangan pegawai dan anggotanya dalam misi pengaman di Lebanon pada masa akan datang.

Ketua Staf Markas Angkatan Tentera, Leftenan Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor berkata, permintaan itu menunjukkan PBB mengiktiraf kemampuan negara dalam melaksanakan misi pengaman di negara bergolak tersebut.

"Saya gembira kerana anggota tentera kita diperakui dan terbukti mampu beroperasi dalam misi serta persekitaran, bentuk muka bumi dan iklim yang berlainan.

"Justeru, penglibatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam misi ini satu platform ke arah memperkasa keupayaan bagi melaksanakan pelbagai bentuk operasi di luar negara dengan lebih komited," katanya.

Beliau berucap sempena majlis penganugerahan Pingat Perkhidmatan Bangsa-bangsa Bersatu dan pembubaran Kontinjen Malaysia East 5 (Malcon East 5) di padang kawad Rejimen Pertama Kor Amor Diraja (1KAD), Kem Batu 10, di sini. hari ini.

Pasukan Malcon East 5 yang ditempatkan di Kaoukaba, Lebanon dianggotai 35 anggota dan 265 lain-lain pangkat termasuk 20 wanita diketuai Leftenan Kolonel Subari Tomo kembali ke tanah air pada Oktober lalu.

Menurut Raja Mohamed Affandi, beliau yakin penglibatan ATM di Lebanon mendatangkan banyak pengajaran dan pendedahan yang boleh dijadikan panduan pada masa depan.

"Saya amat berpuas hati kerana komitmen dalam misi Misi Pasukan Sementara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lebanon (UNIFIL) telah berfungsi sebagai penanda aras bagi mengukur kemampuan dan daya ketahanan trup kita termasuklah Malcon East 5 dalam pelaksanaan misi di bumi asing," jelasnya.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, pihaknya sedang membuat analisis dan pertimbangan sama ada menghantar pasukan tambahan ke Afghanistan atau sebaliknya.

"Berdasarkan laporan itu, kita akan putuskan apa yang diperlukan oleh kerajaan Afghanistan termasuk membantu membina semula prasarana kesihatan dan melaksanakan misi perubatan di beberapa wilayah di sana," ujarnya.

read more...

Misi Malcon Isaf ke Afghanistan


Panglima Tentera Udara, Jen. Tan Sri Rodzali Daud (tengah) bergambar dengan anggota kumpulan induk Operasi Interim Sokongan dan Bantuan Nasional ke Afghanistan (Malcon Isaf) sebelum berlepas ke Afghanistan dari Pusat Pergerakan Udara, Pangkalan Udara TUDM Subang baru-baru ini.


MISI bantuan kemanusiaan ke Afghanistan diteruskan lagi oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menerusi penghantaran skuad induk Operasi Interim Sokongan dan Bantuan Nasional ke Afghanistan (Malcon Isaf) bagi membantu negara yang mengalami kemusnahan akibat peperangan itu membangun semula.

Kumpulan induk berkenaan terdiri daripada 30 anggota meliputi dua doktor wanita ATM yang ditugaskan membantu serta memantau keadaan kesihatan penduduk di sana dan menyediakan kemudahan perubatan untuk mereka.

Kumpulan itu merupakan pasukan Malcon Isaf kedua yang akan menjayakan misi kemanusiaan selama sembilan bulan di wilayah Bamyan, Afghanistan setelah ATM menghantar 10 orang skuad pendahuluan untuk memantau keadaan di sana terlebih dahulu pada 16 Julai lalu.

Penghantaran Malcon Isaf adalah untuk misi bantuan kemanusiaan yang lebih memfokuskan pada bantuan dari segi perubatan meliputi khidmat kesihatan, pergigian dan bantuan kemasyarakatan.

Pemangku Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud ketika menghantar kumpulan induk berkenaan ke Afghanistan pada 19 Oktober lalu menegaskan, Malcon Isaf bukan sahaja sekadar misi kemanusiaan tetapi turut memikul tanggungjawab serta peranan sebagai medium ke arah mengukuhkan lagi hubungan dan kerjasama antara Malaysia dan Afghanistan.

Justeru beliau menyeru anggota terlibat melaksanakan tugas serta tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada mereka dengan jujur, dedikasi dan juga profesional.

‘‘Setiap anggota perlu mempunyai sifat bekerja secara berpasukan demi memastikan Malcon Isaf dapat berfungsi dengan penuh efektif dan efisien pada setiap masa.

‘‘Saya juga berharap segala persiapan rapi serta latihan integrasi yang telah dijalani oleh kesemua 30 anggota ini akan dapat membantu mereka menyesuaikan diri dengan tugas selain keadaan persekitaran seperti faktor cuaca di sana nanti,” katanya.

Turut hadir pada majlis penghantaran Malcon Isaf tersebut ialah Panglima Angkatan Bersama, Laksamana Madya Datuk Jamil Osman.

Selain itu, Rodzali turut memberi penekanan agar kumpulan induk Malcon Isaf tersebut menjaga disiplin serta budi bahasa, keramahan dan kemesraan agar kontinjen negara akan dipandang tinggi serta disenangi oleh semua pihak apabila berada di Afghanistan nanti.

Tambahnya, beliau berharap dalam keghairahan anggota skuad Malcon Isaf menjalankan tugas, keselamatan diri jangan diabaikan dan perlu memastikan semua prosedur keselamatan sewaktu berada di sana dipatuhi termasuk ‘Rules Of Engagement’ bagi mengelak keadaan tidak diingini berlaku.

Sementara itu, bagi Kapten Elias Md. Radzi yang kali pertama menyertai misi kemanusiaan ATM ke luar negara berkata, dia sangat bersyukur kerana menjadi salah seorang yang terpilih kerana merasakan ia satu penghargaan yang besar untuk membantu membangunkan negara seagama yang telah musnah akibat peperangan.

‘‘Sepanjang lapan tahun berkhidmat bersama ATM, ini merupakan kali pertama saya menyertai misi ke luar negara dan begitu bersemangat untuk membantu golongan yang sangat memerlukan di sana.

‘‘Selain itu, saya juga sudah bersedia untuk menghadapi segala cabaran dan dugaan sepanjang menjalani misi tersebut serta akan memberikan yang terbaik bagi mengharumkan nama negara di sana nanti,” jelasnya.

Kapten Dr. Ummi Kalthom pula berpendapat, peluang untuk menyertai misi kemanusiaan ini tidak akan diabai serta dilepaskan.

Katanya yang pernah mengikuti misi kemanusiaan ATM ke luar negara sebelum ini, dia akan menggunakan segala pengalaman yang ada untuk dikongsi bersama ahli pasukan yang lain dan juga penduduk di wilayah Bamyan nanti.

‘‘Saya pernah menyertai misi Sahara Barat sekitar tahun 2008-2009 lalu selama enam bulan. Kali ini saya dengan bantuan 13 paramedik di dalam skuad ini akan menggunakan sebaiknya pengalaman daripada misi tersebut dalam usaha untuk memberikan perkhidmatan terbaik terutama perubatan kepada penduduk di wilayah Bamyan,” katanya.

Sementara itu, bagi Mohd. Farihin Abdullah, suami kepada Nuraidila Ganti yang menyertai misi kali ini berkata, dia berbangga kerana isterinya telah dipilih untuk mewakili negara bagi membantu negara yang kini berada dalam kesusahan.

Katanya, walaupun terpaksa berjauhan dengan isteri untuk tempoh enam hingga sembilan bulan, dia tetap menyokong isterinya dan mendoakan dapat melaksanakan tugas serta tanggungjawab dengan baik di sana nanti selain selamat pulang ke tanah air apabila selesai misi tersebut.

read more...

Kumpulan induk Malcon East 5 selamat pulang


JAMIL Osman (dua dari kiri) bersalaman dengan anggota pasukan Malcon East 5 di Pangkalan Udara Subang, semalam.


SUBANG 29 Okt. - Kumpulan induk Malcon East 5 (ME5) terdiri daripada 200 anggota yang berkhidmat di bawah Misi Pasukan Sementara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lebanon (UNIFIL) selamat pulang ke tanah air hari ini setelah berada sembilan bulan di negara bergolak itu.

Kumpulan pengaman negara itu berada di Lebanon sejak Januari lalu dan menjalankan misi-misi keamanan bagi membantu membangunkan negara tersebut yang musnah akibat peperangan.

Panglima Angkatan Bersama, Laksamana Madya Datuk Jamil Osman berkata, beliau berbangga dengan prestasi serta komitmen yang ditunjukkan oleh kesemua anggota kumpulan induk ME5 sehingga mendapat pujian negara-negara yang terlibat dalam misi keamanan itu.

Beliau juga bersyukur kerana sepanjang misi ME5 di sana, tiada kejadian tidak diingini berlaku walaupun negara tersebut sedang bergolak dan berlaku peperangan.

''Saya sangat bersyukur kerana semua anggota yang menyertai misi ke Lebanon dapat pulang tanpa sebarang kecederaan kerana kita faham keadaan di negara itu yang sering berlaku peperangan dengan Israel," katanya ketika berucap pada majlis menyambut kepulangan kumpulan itu di Pangkalan Udara Subang di sini hari ini.

Turut hadir Panglima Operasi Udara, Leftenan Jeneral Datuk Roslan Saad dan Panglima Latihan Tentera Darat, Mejar Jeneral Datuk Abdul Rahim Yusoff.

Jumlah anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang menyertai misi ME5 adalah seramai 300 orang termasuk 10 anggota wanita.

Seramai 100 anggota pendahuluan ME5 selamat pulang ke tanah air pada minggu lalu.

Dalam pada itu, Jamil berharap prestasi cemerlang yang ditunjukkan oleh anggota ME5 dapat diteruskan selepas ini dalam misi-misi keamanan yang lain agar ATM akan terus dipandang tinggi dan disegani di peringkat antarabangsa.

read more...

Terus pertahan kedaulatan bangsa, agama dan negara


Sultan Abdul Halim memeriksa perbarisan sewaktu merasmikan Istiadat Perbarisan Panji-Panji Rejimen Batalion Pertama di Dataran Panglima Tentera Darat Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 2 Nov. - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mengingatkan anggota Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) mengotakan ikrar terus mempertahankan kedaulatan bangsa, agama dan negara.

Baginda yang juga Kolonel Yang Dipertua RAMD juga berharap kekuatan tempur rejimen tersebut dapat ditingkatkan supaya keamanan dan keselamatan negara terjamin.

"Beta mengingatkan semua anggota RAMD supaya jangan sekali-kali leka dan lalai dalam menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan oleh rakyat dan juga negara kerana kelak negara sendiri yang akan rugi.

"Beta mahu semua anggota menunjukkan disiplin serta komitmen seperti yang dipamerkan di hadapan beta pada hari ini agar rakyat dapat terus menghirup udara merdeka sampai bila-bila," titah baginda.

Baginda bertitah pada Istiadat Pertukaran Panji-panji Rejimen bagi Batalion 1 dan 8 RAMD di sini, hari ini.

Turut hadir Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidun; Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin dan timbalannya, Leftenan Jeneral Datuk Zulkifli Zainal Abidin.

Istiadat tersebut telah mencatat sejarah baru kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana pertama kali ia menggabungkan dua batalion dalam satu istiadat pertukaran panji-panji.

Seramai 350 anggota daripada kedua-dua batalion hadir pada istiadat tersebut.

Titah baginda, kedua-dua batalion terlibat juga perlu menyemai sikap bersatu padu walaupun berada dalam pasukan yang berlainan dan perlu sentiasa menghormati kesucian panji-panji yang menjadi inspirasi serta kekuatan semangat setiap anggota pasukan.

"Panji-panji perlu dipertahankan dengan seluruh jiwa dan raga kerana mempertahankannya bermakna mempertahankan negara sendiri.

"Beta berasa bangga dengan prestasi yang telah ditunjukkan oleh RAMD selama ini dan mahu ia diteruskan bagi memastikan negara terpelihara daripada gangguan anasir jahat," titah baginda.

Baginda bertitah, kedua-dua batalion itu juga perlu sentiasa bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang datang pada masa hadapan.

read more...

Tembakan Herman harumkan Tentera Darat

leh AMRAN MULUP
Gambar GAIE UCHEL

HERMAN Majur mencium piala kejuaraan sambil dijulang rakannya apabila dinobatkan juara Carbine Individu Lelaki pada Kejohanan Menembak Tentera Darat ASEAN.


LATIHAN intensif selama 10 bulan membawa kejayaan kepada Lans Koperal Herman Majur, 27, apabila dinobatkan juara Kategori Carbine Individu Lelaki pada Kejohanan Menembak Tentera Darat ASEAN (AARM) di Lapang Sasar Kem Terendak, Melaka baru-baru ini.

Herman yang berasal dari Tambunan, Sabah dan bertugas di Rejimen Renjer Diraja Kem Majidee, Johor menyifatkan kejayaan itu amat membanggakan kerana berjaya mengharumkan nama Tentera Darat.

‘‘Saya tidak sangka boleh muncul juara. Kejayaan ini adalah berkat latihan selama 10 bulan yang saya jalani untuk menghadapi AARM.

‘‘Saya bangga dapat mengharumkan nama Tentera Darat dan nama negara kerana bukan mudah bersaing dengan penembak handalan dari Indonesia dan Thailand,” katanya ketika ditemui selepas majlis penutup kejohanan tersebut.

Majlis penutup AARM ke-20 telah disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Seri Zulkifeli Mohd. Zin. Turut hadir, sembilan Panglima dan wakil Panglima Tentera Darat dari 10 negara ASEAN.

Herman yang masih bujang adalah antara 500 penembak yang menyertai kejohanan itu sejak bermula 17 Oktober lalu yang mempertandingkan 15 kategori.

‘‘Ini adalah penyertaan kali kelima saya dalam AARM dan tahun ini ia membawa kejayaan paling cemerlang kepada saya,” katanya.

Sementara itu, Indonesia menguasai enam kategori yang dipertandingkan iaitu Pistol Individu Wanita, Pistol Berpasukan Lelaki, Machine Gun Individu Lelaki, Machine Gun Berpasukan, Rifle Berpasukan dan Rifle Menjatuhkan Plate Berpasukan.

Sementara itu, Thailand memenangi dua kategori menerusi acara Machine Gun Menjatuhkan Plate Berpasukan dan Carbine Berpasukan manakala Filipina muncul juara bagi acara Rifle Individu Lelaki.

Tahun depan, Indonesia akan menjadi tuan rumah AARM kali ke-21.

AARM merupakan acara sampingan yang diadakan sempena Mesyuarat Panglima-Panglima Tentera Darat ASEAN (ACAMM) bagi membincangkan pelbagai isu keselamatan serantau.

Malaysia telah menjadi tuan rumah buat kali ketiga sejak AARM mula diperkenalkan pada 1991.

read more...

Panji-panji rejimen

Oleh SYUKRI SHAARI


Dua pegawai pembawa panji-panji diiringi empat anggota berpangkat sarjan daripada Rejimen Tentera Darat mengarak panji-panji pada Istiadat Perarakan Panji-panji Rejimen Batalion Pertama (kiri) dan Batalion Kelapan RAMD sempena majlis penukaran panji-panji di Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur.


TANGGAL 2 November 2010 menjadi tarikh keramat bagi Batalion 1 dan 8 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) apabila Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan menyempurnakan Istiadat Pertukaran Panji-panji Rejimen bagi kedua-dua batalion itu.

Ia merupakan detik bersejarah bukan sahaja kepada RAMD tetapi juga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kerana kali pertama istiadat seperti itu menggabungkan dua ketumbukan tentera.

Istiadat pertukaran itu menandakan sudah tiba masanya panji-panji lama bagi kedua-dua batalion itu disemadikan, bersama pelbagai kenangan yang tidak dapat dilupakan oleh anggota pasukan tersebut dan memulakan semangat serta perjuangan baru.

Panji-panji menjadi simbol kekuatan, semangat juang, inspirasi serta kebanggaan kepada RAMD terutamanya semasa menjalankan tugas sama ada di dalam mahupun luar negara.

Acara yang penuh adat istiadat itu diadakan di Dataran Panglima Darat, Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur dengan dihadiri 350 anggota Batalion 1 dan 8 RAMD bagi menjadi saksi permulaan era baru Panji-panji Rejimen bagi batalion tersebut seiring dengan perubahan persekitaran ketenteraan masa kini.

Penganugerahan panji-panji baru itu adalah sebagai tanda menghargai pengorbanan kedua-dua batalion dalam mempertahankan negara. Ia juga adalah tanda penghormatan dan kemegahan batalion RAMD.

Panji-panji Rejimen merupakan denyut nadi sesebuah batalion dan merupakan penggerak kekuatan anggotanya semasa menjalankan tugas.

Malah Tuanku Abdul Halim selaku Kolonel Yang Dipertua RAMD ketika bertitah semasa istiadat pertukaran itu menggesa anggota Batalion 1 dan 8 RAMD mempertahankan panji-panji yang diamanahkan seperti mereka mempertahankan nyawa dan negara sendiri.'

Titah baginda, panji-panji tersebut tidak boleh dibiarkan gugur ke tanah dan mesti dipastikan ia terus dikibarkan.

"Beta tidak mahu melihat panji-panji ini gugur. Beta mahu ia terus menjadi kebanggaan negara kerana ia juga merupakan simbol kekuatan negara kita,'' titah baginda.

Baginda juga mengingatkan semua anggota Batalion 1 dan 8 RAMD mencontohi semangat juang anggota-anggota terdahulu yang sanggup gugur di medan perang demi mempertahankan panji-panji mereka.

"Ingatlah ramai wira negara yang gugur semasa mempertahankan panji-panji ini kerana mereka menjaganya dengan sepenuh jiwa raga seperti menjaga keluarga dan negara sendiri.

"Beta mahu ia terus menjadi inspirasi kepada semua anggota untuk terus berjuang demi agama, negara dan bangsa,'' titah baginda.

read more...