Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 27 Jun 2012

Army Red Warrior BeraksiDalam usaha ATM mengajak rakyat bersama-sama dalam menjaga serta mempertahankan kesejahteraan dan keamanan negara tercinta, pelancaran pasukan Askar Wataniah Felda peringkat Perak di Felda Besaut 1 telah diadakan baru-baru ini.

Bersempena pelancaran tersebut, ATM juga telah mengadakan pameran dan promosi kerjaya bagi menarik minat para warga Felda khususnya untuk menyertai ATM. Selain pameran dan promosi kerjaya ATM, para pengunjung juga telah dihiburkan dengan aksi dan pertunjukan hebat oleh Red Warriors. Pertunjukan motorsikal terbang melintasi 7 buah motorsikal dan beberapa aksi lain yang menunjukan kebolehan dalam mengendalikan motorsikal memperlihatkan kehebatan dan keberanian anggota lelaki dan pranita ATM sehinggakan mereka yang menyaksikan pertunjukan tersebut terpegun.
read more...

Menggali kandungan surah Al-Fatihah


Para pembaca yang dirahmati Allah subhanahu wata’ala, setiap hari umat Islam menjalankan ritual solat yang merupakan salah satu bentuk peribadahan kepada Allah subhanahu wata’ala. Setiap kita melaksanakan solat, kita diperintah untuk membaca surah Al Fatihah sebagai salah satu rukun solat. Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

لاَصَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ

“Tidak sah solat seseorang yang tidak membaca Fatihatul Kitab (Al Fatihah)”. (HR. Abu Dawud no. 297 dan At Tirmidzi no. 230 dari sahabat Abu Hurairah dan ‘Aisyah)

Surah ini termasuk deretan surah Makkiyah (yang turun sebelum hijrah) dan terdiri dari tujuh ayat.

Nama Lain Surat Al Fatihah

Surah Al Fatihah memiliki banyak nama. Di antaranya; Fatihatul Kitab (pembuka kitab/Al-Qur’an). Kerana Al Qur’an, secara penulisan dibuka dengan surah ini. Demikian pula dalam solat, Al Fatihah sebagai pembuka dari surah-surah lainnya.

Al Fatihah dikenal juga dengan sebutan As Sab’ul Matsani (tujuh yang diulang-ulang). Disebabkan surah ini dibaca berulang-ulang pada setiap raka’at dalam solat.

Dinamakan juga dengan Ummul Kitab. Kerana di dalamnya mencakup pokok-pokok Al-Quran, seperti aqidah dan ibadah.

Keutamaan surat Al Fatihah

Surah Al Fatihah memiliki berbagai macam keutamaan dan keistimewaan dibanding dengan surah-surah yang lain. Di antaranya adalah :

Al Fatihah merupakan surah yang paling agung. Al Imam Al Bukhari meriwayatkan dari shahabat Abu Sa’id Al Mu’alla, bahwasanya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda (ertinya):

“Sungguh aku akan ajarkan kepadamu surah yang paling agung dalam Al Quran sebelum engkau keluar dari masjid? Lalu Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam memegang tanganku. Disaat Beliau shalallahu ‘alaihi wasallam hendak keluar dari masjid, aku bertanya: “Ya Rasulullah! Bukankah engkau akan mengajariku tentang surah yang paling agung dalam Al Quran? Maka Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam berkata: Ya (iaitu surah)

الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

Ia adalah As Sab’u Al Matsani dan Al Qur’anul ‘Azhim (Al Qur’an yang Agung) yang diwahyukan kepadaku.” (HR. Al Bukhari no. 4474)

Al Fatihah merupakan surah istimewa yang tidak ada pada kitab-kitab terdahulu selain Al Qur’an. Dari sahabat Ubay bin Ka’ab radhiallahu ‘anhu, bahawasanya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam berkata kepadanya:“Mahukah engkau aku beritahukan sebuah surah yang tidak ada dalam kitab Taurat, Injil, Zabur, dan demikian pula tidak ada dalam Al Furqan (Al Qur’an) surah yang semisalnya? Kemudian Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam memberitakan surah itu adalah Al Fatihah”. (HR. At Tirmidzi no. 2800)

Al Fatihah sebagai ubat dengan izin Allah subhanahu wata’ala. Al Imam Al Bukhari meriwayatkan dari sahabat Abu Sa’id Al Khudri radhiallahu ‘anhu tentang kisah kepala kampung yang tersengat kalajengking. Lalu beberapa sahabat Nabi shalallahu ‘alaihi wasallam meruqyahnya dengan membacakan surah Al Fatihah kepadanya. Dengan sebab itu Allah subhanahu wata’ala menyembuhkan penyakit kepala kampung itu.

Terkait dengan solat sebagai rukun Islam yang kedua, Al Fatihah merupakan unsur terpenting dalam ibadah itu. Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

مَنْ صَلَّى وَلَمْ يَقْرَأْ فِيْهَا أُمَّ الْقُرْآنِ فَهِيَ خِدَاجٌ – ثَلاَثاً – غَيْرُ تَمَامٍ

“Barang siapa solat dalam keadaan tidak membaca Al Fatihah, maka solatnya cacat (Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam mengulanginya sampai tiga kali) tidak sempurna.”
(HR. Muslim no. 395, dari shahabat Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu)

Bahkan membaca Al Fatihah termasuk rukun dalam solat, sebagaimana riwayat diatas.

Tafsir Surah Al Fatihah

Pembaca yang dirahmati Allah subhanahu wata’ala, berikut ini merupakan ringkasan tafsir dari surah Al Fatihah :

الْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

“Segala puji bagi Allah Rabbul ‘alamin.”


Segala pujian beserta sifat-sifat yang tinggi dan sempurna hanyalah milik Allah suhanahu wata’ala semata. Tiada siapa pun yang berhak mendapat pujian yang sempurna kecuali Allah subhanahu wata’ala. Kerana Dia-lah Sang Penguasa dan Pengatur segala sesuatu yang ada di alam ini. Dia-lah Sang Berkuasa Tunggal, tiada sesuatu apa pun yang bersekutu dengan kuasa-Nya dan tiada sesuatu apa pun yang luput dari kuasa-Nya pula. Dia-lah Sang Pengatur Tunggal, yang mengatur segala apa yang di alam ini hingga nampak teratur, rapi dan serasi. Bila ada yang mengatur selain Allah subhanahu wata’ala, nescaya bumi, langit dan seluruh alam ini akan hancur berantakan. Dia pula adalah Sang Pemberi rezeki, yang mengurniakan nikmat yang tiada tara dan rahmat yang melimpah ruah. Tiada seorang pun yang sanggup menghitung nikmat yang diperolehnya. Disisi lain, ia pun tidak akan sanggup membalasnya. Amalan dan syukurnya belum sebanding dengan nikmat yang Allah subhanahu wata’ala curahkan kepadanya. Sehingga hanya Allah suhanahu wata’ala yang paling berhak mendapatkan segala pujian yang sempurna.

الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

“Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang.”


Ar Rahman dan Ar Rahim adalah Dua nama dan sekaligus sifat bagi Allah suhanahu wata’ala, yang berasal dari kata Ar Rahmah. Makna Ar Rahman lebih luas daripada Ar Rahim. Ar Rahman mengandung makna bahwa Allah subhanahu wata’ala mencurahkan rahmat-Nya kepada seluruh makhluk-Nya, baik yang beriman atau pun yang kafir. Sedangkan Ar Rahim, maka Allah subhanahu wata’ala mengkhususkan rahmat-Nya bagi kaum mukminin saja. Sebagaimana firman Allah subhanahu wata’ala: “Dan adalah Dia Maha Penyayang kepada orang-orang yang beriman”. (Al Ahzab: 43)

مَالِكِ يِوْمِ الدِّيْنِ

“Yang menguasai hari kiamat.”


Para ‘ulama ahli tafsir telah menafsirkan makna Ad Din dari ayat diatas adalah hari perhitungan dan pembalasan pada hari kiamat nanti.
Umur, untuk apa digunakan?
Masa muda, untuk apa dihabiskan?
Harta, dari mana dan untuk apa dibelanjakan?

Tiada seorang pun yang lepas dan lari dari perhitungan amal perbuatan yang ia lakukan di dunia. Allah subhanahu wata’ala berfirman (ertinya):
“Tahukah kamu apakah hari pembalasan itu? Sekali lagi, tahukah kamu apakah hari pembalasan itu? (Yaitu) hari (ketika) seseorang tidak berdaya sedikitpun untuk menolong orang lain. Dan segala urusan pada hari itu dalam kekuasaan Allah”. (Al Infithar: 17-19)

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِيْنَ

“Hanya kepada-Mu kami menyembah dan hanya kepada-Mu kami mohon pertolonga.”


Secara kaedah etimologi (bahasa) Arab, ayat ini terdapat uslub (kaedah) yang berfungsi memberikan penekanan dan penegasan. Iaitu bahawa tiada yang berhak diibadahi dan dimintai pertolongan kecuali hanya Allah subhanahu wata’ala semata. Sesembahan-sesembahan selain Allah itu adalah batil. Maka sembahlah Allah subhanahu wata’ala semata.

Sementara itu, disebutkan permohonan tolong kepada Allah setelah perkara ibadah, menunjukkan bahawa hamba itu sangat perlu kepada pertolongan Allah suhanahu wata’ala untuk mewujudkan ibadah-ibadah yang murni kepada-Nya.

Selain itu pula, bahawa tiada daya dan upaya melainkan dari Allah subhanahu wata’ala. Maka mohonlah pertolongan itu hanya kepada Allah subhanahu wata’ala. Tidak pantas bertawakkal dan bersandar kepada selain Allah subhanahu wata’ala, kerana segala perkara berada di tangan-Nya. Hal ini sebagaimana firman Allah subhanahu wata’ala (ertinya):

“Maka sembahlah Dia dan bertawakkallah kepada-Nya”. (Hud: 123)

اهْدِنَا الصَّرَاطَ الْمُسْتَقِيْمَ

“Tunjukkanlah kami ke jalanmu yang lurus.”


Iaitu jalan yang terang yang mengantarkan kepada-Mu dan jannah (syurga)-Mu berupa pengetahuan (ilmu) tentang jalan kebenaran dan kemudahan untuk beramal dengannya.

Al Imam Ahmad dalam Musnadnya meriwayatkan dari sahabat An Nawas bin Sam’an radhiallahu ‘anhu, bahwa Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Allah memberikan permisalan ash shirathul mustaqim (jembatan yang lurus), diantara dua sisinya terdapat dua tembok. Masing-masing memiliki pintu-pintu yang terbuka, dan di atas pintu-pintu tersebut terdapat tirai-tirai tipis dan di atas pintu shirath terdapat seorang penyeru yang berkata: “Wahai sekalian manusia masuklah kalian seluruhnya ke dalam as shirath dan janganlah kalian menyimpang. Dan ada seorang penyeru yang menyeru dari dalam ash shirath, bila ada seseorang ingin membuka salah satu dari pintu-pintu tersebut maka penyeru itu berkata: “Celaka engkau, jangan engkau membukanya, kerana jika engkau membukanya, engkau akan terjungkal kedalamnya. Maka ash shirath adalah Al Islam, dua tembok adalah aturan-aturan Allah, pintu-pintu yang terbuka adalah larangan-larangan Allah. Penyeru yang berada di atas ash shirath adalah Kitabullah (Al Qur’an), dan penyeru yang berada didalam ash shirath adalah peringatan Allah bagi hati-hati kaum muslimin.”

صِرَاطَ الَّذِيْنَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ

“Iaitu jalannya orang-orang yang engkau beri kenikmatan.”


Siapakah mereka itu? Meraka adalah sebagaimana yang dalam firman Allah suhanahu wata’ala: “Dan barang siapa yang menta’ati Allah dan Rasul-Nya, mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah iaitu: Nabi-nabi, para shiddiqin, orang-orang yang mati syahid, dan orang-orang soleh. Dan mereka itulah sebaik-baik teman. Yang demikian itu adalah kurnia dari Allah dan Allah cukup mengetahui”. (An Nisaa’: 69-70)

غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِيْنَ

“Dan bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat.”


Orang-orang yang dimurkai Allah subhanahu wata’ala adalah orang-orang yang mengetahui kebenaran akan tetapi enggan mengamalkannya. Mereka itu adalah kaum Yahudi. Allah subhanahu wata’ala berfirman berkenaan dengan keadaan mereka (ertinya):

“Katakanlah Wahai Muhammad: Mahukah Aku beritakan kepadamu tentang orang-orang yang lebih buruk pembalasannya dari (orang-orang fasik) itu di sisi Allah, iaitu orang-orang yang dikutuk dan dimurkai oleh Allah”. (Al Ma’idah: 60)

Adapun jalan orang-orang yang sesat adalah bersemangat untuk beramal dan beribadah, tapi bukan dengan ilmu. Akhirnya mereka sesat disebabkan kebodohan mereka. Seperti halnya kaum Nasrani. Allah subhanahu wata’ala memberitakan tentang keadaan mereka:

“Dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu orang-orang yang telah sesat dahulunya (sebelum kedatangan Muhammad) dan mereka telah menyesatkan kebanyakan (manusia), dan mereka tersesat dari jalan yang lurus”. (Al Ma’idah: 77)

At Ta’min

Pembaca yang dirahmati Allah subhanahu wata’ala, At Ta’min adalah kalimat “Amin” yang diucapkan setelah selesai membaca Al Fatihah dalam solat dan bukan merupakan bahagian dari surah tersebut, yang mempunyai erti “Ya Allah kabulkanlah do’a kami”.

Diriwayatkan dari sahabat Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu, bahawasanya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam ketika membaca:

غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِيْنَ

Maka Beliau shalallahu ‘alaihi wasallam mengucapkan Amin sampai orang-orang yang di belakangnya dari shaf pertama mendengar suaranya. (HR. Abu Dawud dan Ibnu Majah)

Barang siapa yang ta’minnya bersamaan dengan ta’min malaikat, maka Allah subhanahu wata’ala menjanjikan keampunan bagi dia. Sebagaimana hadits yang diriwayatkan sahabat Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu, bahawasanya Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Jika imam mengucapkan amin maka ikutilah, kerana barang siapa yang ta’minnya bersamaan dengan ta’min malaikat, nescaya ia diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (Muttafaqun alaih)

Kandungan surah Al Fatihah

Pembaca yang dirahmati Allah subhanahu wata’ala, surah ini memiliki kandungan faedah yang banyak dan agung, berikut ini beberapa di antaranya yang dapat kami sebutkan:

1. Surah ini terkandung di dalamnya tiga macam tauhid :

• Tauhid Rububiyyah, iaitu beriman bahawa hanya Allah subhanahu wata’ala yang menciptakan, mengatur dan memberi rezeki, sebagaimana yang terkandung di dalam penggalan ayat: “Rabbul ‘alamin “.

• Tauhid Asma’ wa Shifat, iaitu beriman bahawa Allah subhanahu wata’ala mempunyai nama-nama serta sifat-sifat yang mulia dan sesuai dengan keagungan-Nya. Di antaranya Ar Rahman dan Ar Rahim.

• Tauhid Uluhiyyah, iaitu beriman bahawa tiada sesembahan yang berhak disembah kecuali Allah subhanahu wata’ala semata. Adapun sesembahan selain Allah subhanahu wata’ala adalah batil. Diambil dari penggalan ayat: “Hanya kepada-Mu kami menyembah dan memohon pertolongan”.

2. Penetapan adanya hari kiamat dan hari pembalasan, sebagaimana potongan ayat : “Penguasa hari pembalasan.”

3. Perintah untuk menempuh jalan orang-orang yang soleh.

4. Peringatan dan ancaman dari enggan untuk mengamalkan ilmu yang telah diketahui. Kerana hal ini mendatangkan murka Allah subhanahu wata’ala. Demikian pula, hendaklah kita berilmu sebelum berkata dan beramal. kerana kebodohan akan mengantarkan pada jalan kesesatan.

Penutup

Demikianlah ringkasan dari tafsir surah Al Fatihah. Semoga dapat mengantarkan kita kepada pemahaman yang benar di dalam menempuh agama yang diredhai oleh Allah suhanahu wata’ala ini. Amin, Ya Rabbal ‘Alamin.

read more...

Selasa, 26 Jun 2012

Singkapan kenangan ex-komando

CERITA 1 - TENGKORAK BERGEGAR

Ini adalah sebuah cerita menarik tentang tengkorak dan Tok Bomoh yang kena humban dalam pokok mengkuang kat simpang Sg.Udang. Setiap anggota komando mungkin perasan yang setiap intake ada Tok Bomoh rupanya. Macam-macam peel, gelagat dan kepercayaannya. Ada yang siap beratip atas air lagi. Ini cerita benar waktu kami bertemu En Mat Misai, macam2lah cerita yang keluar. Rakan kita Zul Cipan keluarkan cerita tu. En mat jadi sakit perut........
baru tahu ada orang yang curi tengkorak! Kisahnya berkisar sekitar tengkorak, bomoh dan hantu raya. Yg kena campak dlm pokok mengkuang tulah part yg tak boleh tahan. Tok Bomoh yang kena humban tu rupanya adalah bapa mertua rakan juga.

Kisah bermula bila Cik Zul , troop Cik Mat Misai balik dengan membawa hasil 6 biji tengkorak bandit (dua dari padanya hasil dari kerja2 kreatif mengali kubur dalam hutan) dan sesampai sahaja dia di Kem Sg Udang, Cik Zul telah diarahkan untuk menjaga hasil buah tangan itu semalaman sebelum ia dapat diserahkan kepada CO keesokan harinya.

Masalah Cik Zul yg kena tido dengan tengkorak itu adalah, setiap kali lampu bilik dia ditutup, tengkorak2 itu "vibrate"/ bergetar dengan sendiri. Jadi dia pun terpaksalah membiarkan lampu bilik terbuka sebab takut tengkorak itu bergerak.

Perkara itu berlarutan sampailah OC/Duty officer (tak ingat siapa nama pegawai itu) datang. Melihatkan lampu pejabat masih terbuka , beliau pun masuk dan bertanyakan kenapa lampu tidak ditutup. Ssetelah diberitahu oleh Cik Zul sebabnya, pegawai kita ini pun kata.

" Cuba kau check Zul yang mana satu yang bergerak ?? boleh kita buat untuk minta no ekor?? tapi kau jangan tutup lampu lama2 sebab aku pun takut jugak ni”. Jadi bermula lah proses ‘trial and error’ mereka.

“Tutup Lampu!”

“ Ada gerak tapi tak nampak yang mana satu yang bergerak tuan.”

“ Cuba kau ketepikan yang tak bergerak dulu...”

“Dahh!!! tuan!! yang ini tak gerak..”

“tutup balik lampu...” dan begitulah seterusnya sampailah Cik Zul dapat tengkorak yang bergerak.

“Ok tuan yang ini.”

“Bagus Zul , sekarang kau kenal pastikan tengorak yang mana dan besok kau keluar cari bomoh yang pandai menurun bagi nmbor.”

Rasanya ada lagi tengkorak tu kat skuadron x-ray kot. Oleh kerana pada masa tu Cik Zul nak cepat dan tak sabar nak tikam nombor dia pun mintaklah tolong dari seorang hamba Allah yang jual apam balik di Shell simpang Kem Sg Udang. Katanya dulu dia pernah mengubat jiran dan bila ditanyakan padanya dia sanggup nak buat.

Malam itu bermulalah sesi menurun mengunakan tengkorak yang bergerak tu. Memang hebat kata Cik Zul, dan rombongan Cik Zul dgn pegawainya pun telah dihadiahkan dengan satu nombor empat angka. Gembira tak terkata dan elok2 time gaji pula tu. Habis semua duit mereka digunakan untuk membeli nombor tu.

"Tak apa,” kata pegawai tu “ Besok result keluar lusa dah boleh cashkan cek."

Cik Zul pun tanpa membantah perintah boss dia pun ikut lah sama menikam nombor tu. "Komando mana boleh lawan ketua," kata Cik Zul.

Kesokan harinya bila dia sampai di pejabat, dari jauh lagi sudah kedengaran pegawai/OC itu mengamuk memaki hamun. Di tangannya nampak surat khabar dikepit. dan ia mula menambah gundah di hati Cik Zul yang terfikir mungkin amukan tuan ini ada kena mengena dgn nombor ekor yang dibeli semalam.
Sesampai saja Cik Zul di tempat pegawainya sedang mengamuk tu, tak sempat dia berkata apa2 surat khabar yang dikepit tu dah hinggap di muka Cik Zul.

“ BODOH !!!” itu saja kata pegawainya yang kemudian berlalu dari situ.

Betullah sangkaan Cik Zul, pegawainya naik angin sebab nombor yang ditikam tu lansung tak naik...miss pun tidak. Cik Zul pun naik marah sebab terasa beliau dah ditipu oleh bomoh tu. Petang itu mereka berdua ke rumah penjaja apam balik aka Bomoh itu untuk minta semula duit tapi mereka berdua pulak yang disalahkan kerana melanggar pantang.

“ Kena tikam draw besok bukan draw yang semalam.”

Pegawai tadi pun berlalu meninggalkan Cik Zul dgn bomoh tadi mungkin sebab geram sangat dengan jawaban bomoh tu agaknya. Dia pun dah jadi serba salah sebab nak dimarahnya bomoh tu , kawan tu bomoh bidan terjun aje dan profession sebenarnya adalah chef apam balik kat simpang dan permintaan pegawainya pun pelik2 juga.Tanpa berbuat apa2 pada bomoh tersebut Cik Zul pun baliklah pada petang itu.

Pagi esoknya pula, sebelum dia keluar kerja, kecoh dah Kg Sg Udang. Leman (bukan nama sebenar ) sipenjual apam balik tu dah kena kidnap! Satu kampung mencarinya dan nasib baik ada yang terjumpa dia disembunyikan di dalam paya dengan tangan dan kaki yang terikat. Orang2 kampung termasuk juga Cik Zul mengerumuni bomoh malang tu dan betanyakan siapa yang punya angkara.

"ADA LAH HAL NYA ." Jawabnya sambil menjeling pada Cik Zul yang dah start suspek pegawainya punya kerja sebab dia memang tak ada kena mengena dalam hal2 kidnap bomoh malam tadi. “ gitulah ceritanya...
read more...