Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 26 Julai 2013

Tazkirah Ramadhan : Jauhi prasangka buruk elak perpecahan 

Imam Muslim meriwayatkan daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Jauhilah prasangka (buruk), sesungguhnya prasangka buruk itu adalah perkataan paling dusta. Janganlah kalian mendengar cakap orang (pada perkara yang tidak benar), saling selidik menyelidik (untuk mencari kesalahan orang lain), saling bersaing (dalam hal keduniaan), saling membenci dan saling berpaling.

Jadilah hamba Allah SWT yang bersaudara seperti mana yang Dia perintahkan kepada kalian. Seorang Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain dan tidak boleh menghinanya. Takwa di sini (baginda menunjuk ke dadanya). Cukuplah seorang itu dikatakan melakukan dosa apabila dia menghina saudara muslimnya.

Setiap muslim ke atas muslim yang lain adalah haram pada darah, kehormatan dan hartanya. Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada bentuk tubuh dan rupa paras kalian tetapi dia melihat kepada hati kalian.”

Pelihara tutur kata

Larangan saling membenci itu bagi mengelak timbul perasaan hasad dengki atau saling membenci sesama mukmin. Tambahan dalam perkembangan dengan adanya media baru ini, kebanyakan kita suka memberi komen tanpa memahami pucuk pangkal sesuatu perkara.

Lebih menyedihkan komen menggunakan kata kasar sehingga tidak menggambarkan keperibadian mukmin yang sepatutnya memelihara tutur kata. Memang kita dibenarkan mengkritik tetapi biarlah dengan cara yang betul.

Imam al-Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan daripada Ibnu Mas’ud, Rasulullah SAW bersabda:
“Apabila kalian bertiga, maka janganlah dua orang saling berbisik-bisik tanpa membabitkan seorang lagi sehingga kalian bercampur dengan orang ramai. Sesungguhnya perbuatan seperti itu (berbisik-bisik) akan menyakitinya.”

Jangan bercerita rahsia

Sengaja mencari silap orang lain sememangnya dilarang, begitu juga sikap suka bercerita perkara rahsia hingga menimbulkan salah anggap orang sekeliling. Peliharalah diri daripada terjebak dengan aktiviti yang boleh mengeruhkan hubungan dengan orang lain.

Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Sesungguhnya orang yang supaya (berita) perbuatan yang amat keji itu tersiar dalam kalangan orang beriman. Bagi mereka azab yang pedih di dunia dan akhirat.” (Surah an-Nur, ayat 19)

-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH

Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)
Ibu Pejabat

No. 41, Jalan Siantan 3,
Taman Seri Paroi,
70400 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel / Fax : 06-762 0817
Hotline   : 013-212 7799
Website : www.raudhah2u.my
Weblog  : www.badalhaji1.blogspot.com /
                www.badalhaji2u.blogspot.com
Email     : raudhah.umrahajj@gmail.com

Mohammad Nakhaie Hj Mohamed Zain
Pengurus HQ              
H/P : 013-212 7799

read more...

Ikhlas puncak kelazatan Ramadhan 

Muslim yang beriman sudah pasti akan merasai kelazatan dan kenikmatan Ramadan. Hati mereka sentiasa cenderung untuk melakukan kebajikan berdasarkan ganjaran dijanjikan bersempena Ramadan yang mulia.

Mereka juga mampu untuk menjalankan kegiatan harian seperti biasa, malah dapat meningkatkan produktiviti pada Ramadan. Namun, melihat di alam nyata, kekuatan yang disemaikan oleh Ramadan tidak dapat diterjemahkan pada wajah dan suasana kehidupan umat Islam.

Mereka menjadikan puasa sebagai alasan untuk mengurangkan aktiviti kehidupan, malah ada yang terus membekukan aktiviti mereka kerana baginya kekuatan hanya ada pada jasad yang zahir semata-mata. Keikhlasan yang wujud dalam puasa Ramadan akan dapat melahirkan benih ketakwaan sebenar kerana golongan Muslimin mendapat tarbiah secara langsung daripada Allah SWT melalui puasa Ramadan.

Oleh itu kita dapati banyak peristiwa penting dalam Islam ditentukan Allah SWT pada Ramadan dan golongan Muslimin mencapai kejayaan cemerlang. Ini menunjukkan kekuatan yang dihasilkan oleh tarbiah Ramadan tidak dapat disangkal sesiapa.

Allah SWT membuktikan kekuatan tersebut melalui peristiwa bersejarah yang hebat antaranya Perang Badar al-Kubra (17 Ramadan tahun kedua hijrah) yang menampilkan kejayaan cemerlang baginda Nabi SAW ketika berdepan kekuatan Musyrikin yang lebih dari segi fizikal dan material.

Firman Allah SWT bermaksud:
“Dan sesungguhnya Allah menolong kamu mencapai kemenangan dalam peperangan Badar, sedang kamu dalam keadaan lemah dari segenap segi. Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu). (Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa Allah membantu kamu dengan 3,000 tentera dari malaikat yang diturunkan?” (Surah Al-Imran, ayat 123)

Baginda terus berdoa sehingga selendang beliau jatuh daripada bahunya. Lantas datang Abu Bakar Al-Siddiq mengambil selendang itu, lalu meletakkannya kembali pada bahu Baginda. Kemudian beliau berdiri di belakang Rasulullah SAW seraya berkata:
“Wahai Rasulullah, kamu bersungguh-sungguh dalam mengucapkan doamu itu kepada Allah SWT. Mudah-mudahan Allah SWT akan makbulkan permintaanmu dan akan penuhi janji-Nya kepadamu.”

Kemudian, turun firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan (Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhan kamu, lalu Allah perkenankan permohonan kamu (dengan firman-Nya): Sesungguhnya Aku akan membantu kamu dengan seribu (bala tentera) daripada malaikat yang datang secara berduyun-duyun.” (Surah al-Anfal, ayat 9)

Peranan doa dalam kehidupan

Kisah ini menggambarkan dengan jelas peranan doa dalam kehidupan muslim. Setiap muslim dituntut berdoa hanya kepada Allah SWT. Ia juga menunjukkan betapa manusia adalah makhluk lemah dan serba daif.

Oleh itu, manusia berhajatkan kepada pertolongan Allah SWT sebagai Pencipta alam semesta yang Maha Berkuasa. Baginda SAW bersabda:
“Doa adalah senjata mukmin dan tiang agama serta sinaran cahaya yang menerangi langit dan bumi.” (Riwayat Abu Ya’la)

Peristiwa ini menggambarkan kekuatan mental umat Islam terserlah di mana keputusan yang diambil berkaitan tawanan perang adalah bertepatan dengan kehendak umat seluruhnya. Tawanan tidak dikenakan bayaran wang ringgit sebaliknya ditugaskan mengajar anak golongan Muslimin sehingga dapat menulis serta membaca.

Ketinggian ilmu

Di sinilah letaknya ketinggian dan kehormatan ilmu pengetahuan berbanding harta kekayaan. Firman Allah SWT yang bermaksud: “
Harta dan anak hanyalah perhiasan hidup di dunia, manakala yang lebih baik di sisi Allah SWT adalah pahala ganjaran dan sebaik-baik cita-cita.” (Surah al-Kahfi, ayat 46)

Peperangan Khandak atau Ahzab (Ramadan tahun kelima hijrah) juga mencabar kekuatan fizikal umat Islam di mana Baginda SAW menerima pendapat Salman al-Farisi untuk menggali parit. Ada berpendapat, peperangan Khandak akhirnya terjadi pada Syawal dan berakhir pada Zulkaedah.

Di sini juga berlaku mukjizat ketika Jabir bin Abdullah mengundang Baginda SAW untuk makan di rumahnya di mana makanan yang sedikit dapat menampung 1,000 tentera Islam.

Pembukaan Kota Makkah berlaku pada 10 Ramadan tahun 8 Hijrah dan baginda berbuka di suatu tempat yang dipanggil Mukaddid. Makkah jatuh ke tangan kaum muslimin tanpa pertumpahan darah. Menurut Ibnu Ishaq, penaklukan itu terjadi pada 10 malam terakhir Ramadan.

Peristiwa penting ini menyaksikan ramai sahabat khasnya golongan Muhajirin menitiskan air mata gembira kerana kejayaan menawan kembali kota yang dulunya menjadi tempat mereka dihina dan diseksa dalam perjuangan menegakkan agama Allah SWT.

Ia adalah kejayaan terbesar kepada umat Islam apabila berjaya menguasai Makkah dan Madinah sekali gus menjadikan kedua-duanya sebagai pusat penting bagi Daulah Islamiah di bawah kepimpinan Rasulullah SAW.

Kejayaan umat Islam waktu itu bukan saja dapat menakluki Makkah, bahkan hasil penaklukan kota Makkah itu menyebabkan penduduknya yang dulu kafir memasuki agama Allah SWT.

Ini terkandung di dalam al-Quran. Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah). Dan engkau melihat manusia berbondong-bondong masuk ke dalam agama Allah. Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampunan padaNya, Sesungguhnya, Dia Maha Penerima Taubat.” (Surah an-Nasr, ayat 1-3)


-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH

Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)
Ibu Pejabat

No. 41, Jalan Siantan 3,
Taman Seri Paroi,
70400 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel / Fax : 06-762 0817
Hotline   : 013-212 7799
Website : www.raudhah2u.my
Weblog  : www.badalhaji1.blogspot.com /
                www.badalhaji2u.blogspot.com
Email     : raudhah.umrahajj@gmail.com

Mohammad Nakhaie Hj Mohamed Zain
Pengurus HQ              
H/P : 013-212 7799

read more...