Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 12 Ogos 2011

Sejarah Kem Paroi Seremban

Kredit kepada Rozmal Bin Malikan kerana memberikan info pasal sejarah Kem Paroi.

Gambar dari Graham. Dua Pengakap tanah jalur udara Kem Paroi.

Generasi muda anak-anak kita tak tahu mengenai Kem Paroi di Seremban. Yang mereka tahu Kem Paroi hanya tinggal tapak kosong yang sepatutnya dibangunkan menjadi sesuatu entah apa. Saya masih ingat lagi Kem Paroi ini menempatkan Rejimen Artileri dan Sekolah Artileri.

Tak sangka pula Kem Paroi ini pada tahun 1960an menempatkan Unit Udara Tentera British iaitu 2 Flight Army Air Corp. Patutlah tapak kem tu nampak macam landasan kapalterbang.

Tak pernah saya jumpa gambar-gambar mengenai sejarah Kem Paroi ini.Melihat ke bawah landasan kapal terbang ke arah Kuala Pilah

Saya rasa ini pada hujung satu lagi kem di mana blok penginapan terletak.

Sesiapa tahu yang sebahagian daripada kem ini?


TAPI saya terjumpa satu Blog, malangnya bukan dibuat oleh Rakyat 1Malaysia tapi oleh Mat Saleh yang berkhidmat dengan 2 Flight Army Air Corp.

Mat Saleh pula lebih menghargai warisan sejarah di Negeri Sembilan. Tak percaya tengok pelbagai gambar menarik di Kem Paroi dan sekitar Seremban di Blog Mat Saleh ini di http://twoflight.blogspot.com/

Di Kem Paroi, yang mungkin Gasser Harry

Pandangan bawah landasan kapal terbang ke arah Kuala Pilah

Kem Paroi Malaya 1961, Airfield Tentera

Pesawat mel yang tiba di Kem Paroi dari Singapura.

MENGISI BAHAN BAKAR pesawat mel - Saya orang dalam seluar pendek.

Sioux mendarat di Paroi

Pintu masuk ke Kem Paroi

Landasan terbang di Paroi

Steve Oakley dan Pete Hill mengisi bahan bakar Sioux.

Gunter Webster menunggu bas dari Kuala Pilah untuk ke Seremban. RM0.25 sen untuk perjalanan ke Seremban, tiap-tiap bernilai sesen.

Lagi gambar menarik nostalgia Kem Paroi di http://www.fight4thepjm.org/memories_army.htm

The Army and Royal Marines

Angkatan Darat (Australia, New Zealand dan British, termasuk yang Gurkha) beroperasi di dalam dan sekitar Malaya, Singapura, Brunei dan Borneo sepanjang tahun 1950-an dan 1960-an. Kami akan memaparkan beberapa kisah-kisah mereka di halaman ini.


Untuk memulakannya, di sini piccie Keith Frape dan beberapa chums beliau semasa berkhidmat di Malaysia pada tahun 1966. Keith, yang menyokong perjuangan kita, kini tinggal di South Carolina, Amerika Syarikat.

Keith Frapes in Malaysia 1966
Keith Frape (atas kiri), dengan lelaki dari C Sqn, Pengawal Life
Kem Paroi, Seremban, Negri Sembilan, Malaysia, Oktober 1966

Berikut adalah beberapa imej dari album Barry Fleming.

GL - Helicopter operations in Borneo
Barry - Dari buku J. Haswell 's "Perisikan Tentera British"

How to pitch your bivvie in the hulu, Inteeligence Corps style
Bagaimana memasang bivvy anda di Hulu, Intelligence Kor gaya - Barry paling kanan

Marooned in Marang
Terdampar di Marang

Tan Seng Bee, my tracker, interpreter, and JCLO on his pit - I'm heading for mine
Tan Seng Bee, tracker saya, jurubahasa, JCLO dan rakan.
Pada pit - Saya menuju ke lombong!

All this ... for a keepsake?!?
Semua ini ... untuk kenang-kenangan?? Barry bru dengan cara yang lebih daripada satu.


Gerry on guard with his SMG
GerryL "[ex RAF Borneo veteran, pemegang dan pemakai GSM (1962) dengan kancing Semenanjung Tanah Melayu dan Borneo, dan tidak lama lagi untuk menjadi pemegang dan pemakainya daripada Pimpinan Universiti]" melakukan 'tidak rasmi' orang pada jarak hutan dengan masam. Dia (RAF) telah dijemput 'menembak' untuk meningkatkan kemahiran dengan SMG. Alert tetapi renungan.


Kem Paroi, Seremban

Berikut adalah empat imej Kem Paroi Kem yang dihantar dan ihsan yang dipaparkan, Keith Frape - PJMer dan penyokong setia yang kini tinggal di Amerika Syarikat.

Guardroom Kem Paroi, Seremban 1967

Lokasi tempat guardroom sama tahun lepas, 2005. Dikunjungi oleh Pengawal ex Life berhenti lebih dari Australia dan dihantar kepada saya.

Ini adalah apa yang tinggal dari landasan kapal terbang, pusat Perubatan lama telah di bangunan penginapan yang betul dan lama di hujung. Kem Paroi kini Kompleks Sukan bagi kawasan tersebut dan kawasan-kawasan di atas bukit, di mana garis pasukan tentera dan pondok, kini dilindungi oleh mahkamah / stadium Baseball, Bola Sepak dan Bola Tampar.

Kawasan penginapan!

Ini terletak di bahagian atas bukit di mana pintu masuk ke kenderaan taman / kawasan yang digunakan untuk.

Dan ini terletak di hujung landasan pada Pitch Football lama.


"mcdangle"

Laman ini mengandungi gambar-gambar beberapa pemimpin kempen Fight4thePJM. Berikut adalah lain - misteri "mcdangle"!

"mcdangle" dan Andil (Iban tracker), Compani B, 1 KOSB, di estet Getah Niyor, berhampiran Kluang, sekitar Julai, 1956. Gambar yang diambil sejurus sebelum Iban tracker teman Dempi terbunuh dalam satu CT serangan hendap.

read more...

Tazkirah Ramadhan : Pesta ibadat di Masjidil Haram


UMAT Islam menunggu waktu berbuka puasa di perkarangan Masjidil Haram, Mekah.

ANTARA nikmat yang paling besar bagi umat Islam adalah peluang atau kesempatan berada pada bulan Ramadan yang penuh keberkatan. Ia juga digelar Syahrul Quran kerana di dalamnya diturunkan al-Quran pada 17 Ramadan.

Tiada lafaz yang lebih bermakna selain alhamdulillah sebagai tanda bersyukur yang amat sangat ke hadrat ilahi yang memanjangkan usia kita sehingga dapat sekali lagi bertemu bulan Ramadan.

Antara perkara sunat yang semakin popular dalam kalangan masyarakat Malaysia pada Ramadan adalah mengerjakan umrah. Manakan tidak, ganjaran pahala yang begitu besar menjadi tarikan kepada mereka yang berkemampuan.

Ia sebagai mana sabda Nabi Muhammad SAW yang maksudnya: Apabila datang bulan Ramadan, kerjakanlah umrah kerana sesungguhnya umrah pada bulan Ramadan adalah menyamai haji. (riwayat Bukhari)

Justeru, tidak hairan saban tahun bilangan umat Islam di Malaysia yang menunaikan umrah pada bulan puasa semakin bertambah, biar pun kos perbelanjaan umrah dalam Ramadan lebih tinggi berbanding bulan-bulan lain.

Di Masjidil Haram, kedatangan Ramadan disambut begitu meriah. Bagaikan pesta ibadat di mana setiap ruang dan inci masjid sentiasa dipenuhi mereka yang beribadat dan bermunajat kepada Allah SWT.

Masyarakat Arab begitu menunggu-nunggu ketibaan Ramadan. Ini dibuktikan apabila Masjidil Haram padat dan sendat pada setiap kali solat fardu.

Ini satu fenomena positif bagi umat Islam Malaysia yang berada di Mekah pada Ramadan. Sebabnya, kita juga terpengaruh dengan budaya masyarakat Arab yang datang awal ke masjid dan kemudian beriktikaf sementara menunggu masuknya waktu solat.

Umumnya, untuk mendapat tempat yang selesa dalam ruang masjid, seseorang perlu bergerak ke sana sekurang-kurangnya sejam sebelum waktu solat fardu.

Untuk solat Jumaat pula, kita perlu berada di Masjidil Haram sekurang-kurangnya dua jam sebelum waktu solat pada pukul 12.30 tengah hari. Namun, tiada yang merungut.

Bagi yang datang lewat, mereka reda 'dibakar' matahari sementara menunggu waktu solat. Sebabnya terpaksa berada di tingkat paling atas yang berbumbungkan langit atau berada di dataran putih.

Jika ingin melihat orang 'bertengkar' mendapatkan ruang dalam saf, inilah masanya. Semuanya kerana mereka menyedari ganjaran besar yang menanti bagi mereka yang solat di Masjidil Haram iaitu 100,000 berbanding di masjid lain.

Sebab itu, mereka yang terlewat akan cuba menyelit di ruang-ruang yang sempit. Asalkan 'celus' kepala untuk sujud sudah memadai. Di sini, teruji kesabaran para jemaah. Sama ada mahu memberi laluan atau ruang kepada saudara yang lewat datang atau berkeras 'mempertahankan ruang' yang ada.

Dalam keadaan sulit begitu, berkat doa, selalunya ada sahaja individu yang menawarkan tempat untuk solat. Demikianlah antara keajaiban dan kuasa Allah yang sentiasa mendengar rintihan hamba-Nya.

Tugas paling sukar adalah di kalangan anggota polis yang berada di sekeliling Masjidil Haram. Mereka perlu memastikan tiada laluan masuk ke masjid yang terhalang oleh para jemaah.

Namun, hal itu keadaan itu hanya boleh bertahan sebelum iqamat. Sejurus iqamat, hampir semua ruang dalam masjid dipenuhi jemaah daripada pelbagai pelosok dunia.

Selesai solat fardu, biasanya disusuli solat jenazah. Ini antara peluang menambah saham akhirat kerana sudahlah pahalanya 100,000, ia ditunaikan dalam bulan Ramadan.

Dalam hadis disebut bahawa pahala ibadat sunat diberi ganjaran ibadat fardu manakala ibadat fardu pula digandakan 70 kali. Demikian hebatnya bonus yang dijanjikan Allah kepada kita pada Ramadan.

Disebabkan ganjaran itu juga, ramai kalangan jemaah yang beriktikaf hampir setiap hari di masjid. Selepas solat fardu, mereka solat sunat diikuti dengan membaca al-Quran.

Selepas itu, mereka tidur sebentar. Bangun tidur, terus sambung membaca al-Quran dan solat sunat yang lain. Demikianlah rutin bagi 'para penghuni' Masjidil Haram sepanjang Ramadan.

Barangkali budaya tidur sekejap ini yang perlu dipraktikkan di negara kita. Hendaknya jangan pula pihak Ahli Jawatankuasa Masjid marah-marah atau 'mengusir' orang yang mahu tidur dan iktikaf.

Cuma individu yang mahu tidur itu pula perlu menjaga adab-adab dalam rumah Allah. Bak kata orang, janganlah pula sampai meleleh air liur basi di sejadah atau karpet masjid.

Sementara sebahagian besar umat Islam bertarawih, tidak kurang juga mereka yang bertawaf di Baitullah mengerjakan umrah.

Yang jelas, Kaabah tidak pernah sunyi daripada laungan talbiah labbaikallah humma labbaik....

Demikianlah hebatnya pesta ibadat di Masjidil Haram. Keadaannya persis tiada yang terlibat dalam perkara lagha seperti menonton program-program hiburan di televisyen.

read more...

GIO urus siaran langsung dari Masjidil Haram


Para petugas di bilik rakaman luar memantau siaran secara langsung berbuka puasa dan solat tarawih di Masjdil Haram, Mekah.


SETIAP kali menyaksikan solat tarawih secara langsung dari Masjidil Haram, ramai yang bersyukur kerana seolah-olah dapat bersama-sama jutaan umat Islam seluruh dunia menunaikannya di Mekah.

Namun, tidak ramai yang tahu bahawa selain kecanggihan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), siaran langsung itu adalah hasil keprihatinan kerajaan Arab Saudi.

Semuanya dengan niat agar manusia khususnya umat Islam seluruh dunia dapat menyaksi dan menghayati keindahan Islam.

Menonton solat tarawih secara langsung secara tidak langsung dapat menyuntik semangat kita meneruskan perjuangan mengisi tabung amal sepanjang Ramadan yang mulia ini.

Bagi memastikan kelancaran siaran langsung itu, Gulf Information Office (GIO) menyediakan 12 petugas di Mekah dan 10 petugas di Madinah.

Penyelia GIO Mekah, Ali A. Al-Ekbaly berkata, sebanyak enam jurukamera diperlukan bagi siaran langsung majlis berbuka puasa dan solat tarawih di Masjidil Haram.

Katanya, GIO adalah penyiar dan pengedar tunggal yang mendapat kebenaran kerajaan Arab Saudi bagi merakam visual untuk Masjidil Haram.

Menurutnya, semua rakaman audio di Masjidil Haram perlu mendapat kelulusan kerajaan terlebih dahulu.

"Tahun lalu, kita memberi hak siaran langsung solat tarawih secara percuma kepada banyak negara Islam seperti Kuwait, Sudan, Mesir, Libya dan Jordan.

"Ia termasuk Malaysia melalui saluran Astro Oasis yang disiarkan pada pukul 3 pagi," katanya dalam pertemuan dengan Mega di Masjidil Haram, Mekah, baru-baru ini.

Dalam pertemuan itu, penulis turut dibawa ke bilik operasi Outsite Broadcast (siaran luar) yang dikawal oleh empat petugas dan dua jurutera.

Petugas di OB inilah yang memastikan kelancaran siaran langsung bermula daripada berbuka sehingga tamatnya solat tarawih.

Bagaimanapun, siaran langsung itu hanya boleh disaksikan di Arab Saudi. Negara lain termasuk Malaysia yang menyiarkan siaran langsung solat Isyak dan tarawih daripada Masjidil Haram.

read more...

Tazkirah : Ramadan mendidik akhlak mulia


Pada bulan Ramadan kita bukan sahaja mendidik kanak-kanak dengan lapar dan dahaga tetapi didikan awal berkaitan fardu ain. - Gambar hiasan

PERTANYAAN ini dimajukan oleh Nabi kepada para sahabatnya dan kepada umat Islam umumnya. Ini menunjukkan tidak sedikit dari kalangan orang Islam yang menahan makan dan minum pada bulan Ramadan, namun tidak mendapat apa-apa faedah dan pahala daripadanya.

Mulut yang berpuasa bukan sekadar tidak makan atau minum serta tidak memasukkan sesuatu yang membatalkan puasa. Puasa juga menuntut kita menahan mulut daripada perkara-perkara yang akan menghilangkan pahalanya.

Selain merehatkan jasad dan anggota badan, Ramadan juga medan melatih akhlak mulia. Imam Bukhari merekodkan hadis dari Nabi: Apabila kamu berpuasa, maka hendaklah pendengaranmu, penglihatanmu dan lidahmu turut berpuasa daripada segala yang haram. Jauhilah daripada suka menyakiti jiranmu, hendaklah kamu bertenang dan beramal dan jangan biarkan hari tidak berpuasa dan hari berpuasa adalah sama.

Perintah menjaga pendengaran, penglihatan dan lidah atau ringkasnya menjaga adab dan akhlak tidak hanya khusus pada bulan Ramadan sahaja. Namun penekanan diberi pada bulan Ramadan ketika umat Islam berpuasa. Ini kerana orang-orang yang lapar berpuasa cenderung gagal mengawal emosi dan bertindak di luar kawalan. Sehingga lahir ungkapan 'bangsa yang pemarah adalah bangsa yang rakyatnya lapar.'

Banyak pakar-pakar kesihatan di seluruh dunia menyarankan untuk mengatasi amarah dengan makanan yang mengandung glukosa atau makanan peningkat suasana hati untuk mencegah rasa lapar. Salah satu makanan yang kaya dengan glukosa ialah makanan pilihan Nabi ketika berbuka puasa iaitu buah kurma.

Antara akhlak yang dituntut oleh Nabi ketika berpuasa termasuklah meninggalkan kata-kata dusta. Ia termasuk hal yang membatalkan pahala puasa.

Ini dijelaskan dalam hadis yang direkodkan oleh Imam Bukhari dalam kitab Sahihnya: Siapa yang puasanya tidak mencegah dari bercakap dusta dan melakukan kedustaan, maka Allah merasakan dia tidaklah perlu menahan makan dan minumnya (puasa).

Demikian juga meninggalkan hal yang tidak berfaedah dan sia-sia, Bukanlah puasa itu dengan semata-mata menahan diri dari makan dan minum, tetapi puasa itu ialah dengan menahan diri dari hal yang sia-sia dan perkataan yang keji. (Sahih Al-Jami As-Saghir) (riwayat Bukhari dan Muslim)

Hal yang sia-sia paling banyak dilakukan oleh orang-orang yang berpuasa pada bulan Ramadan. Antara kegiatan yang selalu dilakukan untuk menghabiskan masa di siang hari Ramadan ialah menonton televisyen, mendengar rancangan radio dan muzik-muzik di radio.

Secara umumnya kedua media ini menyajikan kandungan yang tidak berfaedah dan sia-sia. Bahkan ada kandungan khusus disiapkan untuk siaran Ramadan seperti drama sinetron. Manakala bulan puasa adalah bulan yang paling banyak rancangan bertemakan makan, baik makan bersahur, makan berbuka dan makanan hari raya. Maknanya, Ramadan sudah bertukar menjadi pesta makanan.

Sungguh-sungguh ia tidak mengiltizami semangat menahan lapar dan dahaga. Benarlah apa yang dikatakan oleh masyarakat Barat suatu ketika dahulu tentang televisyen sebagai idiot box.

Banyak lagi hal lain yang tidak dilakukan secara berlebihan melainkan pada bulan Ramadan. Demi menunggu waktu berbuka ramai yang memilih untuk window shoping di pasar raya dan pasar Ramadan. Ada juga yang bersiar-siar menaiki kereta pusing kota atau menunggang motosikal pusing kampung. Sedang umat Islam digalakkan perbanyak doa pada bulan Ramadan terutama menjelang waktu berbuka puasa.

read more...

ATM : Transformasi inklusif mantapkan kuasa tempur


TEGAP BERDIRI... Panglima ATM, Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin (dua dari kiri) bersama tiga cabang Panglima ATM dari kiri Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar, Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud ketika Perbarisan Perintah Ulung di Dataran PTD, Kem Sungai Besi Kuala Lumpur baru-baru ini.


UTUSAN: Boleh ceritakan karier ketenteraan Datuk sebelum menjadi Panglima Tentera Darat?

Terlebih dahulu saya ingin menyampaikan rasa kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana telah dimurahkan rezeki dan diberikan kepercayaan untuk menerajui angkatan tentera kita.

Saya memulakan perkhidmatan pada 5 Januari 1978 sebagai Pegawai Kadet Tauliah Jangka Pendek di Maktab Tentera Diraja sebelum ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dengan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD).

Saya pernah menyandang jawatan pemerintah, jurulatih dan staf antaranya Ketua Cawangan Senjata, Pegawai Memerintah ke-6 dan 24 RAMD, Komandan Lapang Sasar Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada), Asisten Ketua Staf Markas Tentera Darat Cawangan Penyelidikan dan Pembangunan, Panglima Markas 7 Briged di Johor, Asisten Ketua Staf Perancangan Pertahanan Markas ATM, Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan Timbalan Panglima Tentera Darat.

Apabila dilantik sebagai Panglima Tentera Darat, apa perasaan Datuk ketika menerima tanggungjawab itu?

Alhamdulillah, saya melafazkan kesyukuran ke hadrat Allah Taala kerana dengan kurnia dan hidayah-Nya, saya telah diberi mandat sebagai Panglima Tentera Darat ke-24.

Saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada kerajaan khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan timbalannya, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad serta pucuk pimpinan ATM kerana telah memberi penuh kepercayaan kepada saya.

Saya juga menjunjung setinggi-tinggi kasih kepada Yang di-Pertuan Agong selaku Pemerintah Tertinggi ATM kerana telah memperkenan pelantikan ini. Saya juga merakamkan penghargaan kepada seluruh warga Tentera Darat dan rakan-rakan di atas doa mereka.

Sesungguhnya, pelantikan ini adalah satu mandat, amanah dan tanggungjawab yang besar dan saya menerimanya dengan penuh keinsafan dan kesedaran. Harus saya akui bahawa saya tidak pernah menyangka, dalam perjalanan karier sebagai seorang pegawai tentera, saya akan menjadi Panglima Tentera Darat.

Saya percaya jika kita pikul tanggungjawab dan amanah ini bersama, yang ringan akan kita jinjing yang berat dapat kita pikul, malah lautan api juga tidak mustahil kita renangi. Insya-Allah.

Apakah strategi yang akan Datuk gunakan untuk memperkasakan mutu perkhidmatan Tentera Darat?

Saya telah menggariskan beberapa pendekatan khusus menerusi Perintah Ulung saya baru-baru ini untuk memperkasakan lagi mutu perkhidmatan Tentera Darat. Selaras dengan Perintah Ulung itu, kesinambungan pemerintahan terdahulu akan saya teruskan.

Bagaimanapun, beberapa transformasi akan dilakukan untuk memantapkan Tentera Darat yang inklusif serta membangunkan semangat kesatuan 1 Jiwa Tentera Darat.

Secara amnya, terdapat lima topik utama ke arah pendekatan tersebut iaitu Kelangsungan Visi Mengekal Tradisi, Transformasi Inklusif Mengekal Relevansi Tetap Diungguli, Sahsiah Diri Prestasi Tentera Darat, Satu Jiwa Enam Akal Budi dan Tekad, Doa, Restu, Tawakal dan Restu Hala Tuju Yang Jitu Dituju.

Fokus utama adalah berpandukan kdua dimensi utama iaitu kesiagaan tempur dan kualiti hidup untuk menjadikan Tentera Darat sebagai sebuah ketumbukan serba moden dan berkebolehan dalam mempertahankan kedaulatan serta keutuhan negara pada sebilang masa.

Bagaimana mencari kaedah terbaik bagi menyediakan sebuah pasukan berwibawa dari aspek strategik dan taktikal supaya peranan mempertahankan negara dapat dilaksanakan dengan sempurna?

Pendekatan yang saya syorkan adalah penumpuan terhadap latihan ketenteraan, membina modal insan, pembentukan keutuhan aspek kognitif dan minda serta memperlengkapkan Tentera Darat agar mapan melaksanakan segala tugasan yang diamanahkan dengan cemerlang.

Fokus adalah kepada manusia, mesin dan kaedah yang perlu digabungkan untuk menghasilkan output dan end state yang meningkatkan kecemerlangan dan profesionalisme organisasi.

Apakah yang perlu diperbaiki oleh Tentera Darat supaya dapat membentuk satu pasukan yang lebih mantap?

Asas kewujudan dan pengertian prestasi Tentera Darat adalah mengenai persoalan tahap kesiagaan tempur. Ia mengenai kemampuan Tentera Darat mempertahankan tanah air, khususnya ancaman dari luar.

Pada masa aman, Tentera Darat sentiasa berlatih meningkatkan kuasa tempur agar kerajaan dan masyarakat yakin mereka mempunyai pasukan yang mampu memberi perlindungan sebagai payung keselamatan. Justeru di masa aman, gerak geri perlakuan setiap individu warga Tentera Darat mencerminkan kemampuan kesiagaan tempur.

Tahap dan prestasi kesiagaan tempur adalah mengenai kewibawaan tiga elemen kuasa tempur iaitu daya tembak, daya gerak dan daya juang atau moral.

Elemen daya tembak dan daya gerak adalah elemen ketara berunsurkan faktor fizikal yang nyata, sementara daya juang adalah elemen tidak ketara berunsurkan faktor spiritual yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar kecuali melalui refleksi akal budi seseorang anggota.

Sejarah mengajar kita bahawa penumpuan yang hanya menjurus kepada salah satu elemen ini, sama ada elemen ketara atau tidak ketara adalah satu kelemahan kuasa tempur dalam melaksanakan sesuatu misi ketenteraan. Justeru pemerintahan saya akan mengutamakan keseimbangan pengurusan kedua-dua elemen ini.

Faktor wujud dulu kepada kuasa tempur ialah keseimbangan simbiosis yang saling melengkapi di antara faktor manusia, mesin dan kaedah.

Justeru, menjadi harapan saya agar kajian-kajian mengenai trilogi tersebut diberi perhatian lebih serius secara berterusan, terutamanya di Institusi dan pusat latihan tentera darat.

Saya juga meletakkan kepercayaan kepada semua lapisan kepemimpinan agar sentiasa berpandangan jauh bagi melaksanakan kajian-kajian terhadap keperluan ketenteraan dalam pelbagai situasi semasa dan masa hadapan.

Apakah perkara yang sering menjadi cabaran kepada Tentera Darat?

Pertama ialah isu peruntukan kewangan yang merupakan cabaran yang perlu saya akui dan terima dalam usaha melaksanakan latihan, program serta pembangunan Tentera Darat. Namun ia bukan alasan untuk pasukan meneruskan segala perancangan mengikut keutamaan dan peruntukan yang diperoleh.

Kedua, kepelbagaian jenis corak tugas memerlukan Tentera Darat sentiasa berubah agar semua tugas yang diamanahkan dapat dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat.

Tentera Darat dilihat sebagai ejen perubahan dan memerlukannya sentiasa bersiap sedia membantu pihak tertentu tidak kira dalam apa bentuk sekalipun dalam lingkungan kemampuannya.

Terakhir, mengekalkan mutu serta tahap profesionalisme setiap warga Tentera Darat yang telah diamanahkan untuk mempertahankan negara kita.

Pada pandangan Datuk, apakah transformasi yang akan berlaku pada Tentera Darat dalam10 tahun lagi ?

Transformasi Tentera Darat dalam 10 tahun akan datang adalah selaras dengan Pelan Pembangunan Strategik Army 2 10 Plus 10 serta Pelan Pembangunan ATM Dimensi ke-4 atau 4D MAF yang menyasarkan untuk menjadikan Tentera Darat sebagai sebuah ketumbukan yang serba moden dan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melaksanakan tugas dalam konteks pelbagai spektrum konflik.

Ilmu pengetahuan penting dalam melahirkan pemimpin berkemampuan tinggi dan dapat memberi sumbangan bermakna kepada ATM, apa pendekatan Datuk dalam memastikan elemen ilmu terus menjadi teras pembangunan organisasi tentera?

Saya memfokuskan pada pembangunan keupayaan kognitif dan intelektual warga Tentera Darat. Kita akan terus menggalakkan usaha setiap warga tentera untuk melanjutkan pelajaran ke beberapa institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan dan luar negara menerusi Skim Pengajian Tinggi ATM dan Program K-Force. Di samping itu, Tentera Darat akan terus menerima graduan UPNM untuk memenuhi kuota pengambilan pegawai ke dalam organisasi ini.

Elemen ilmu pengetahuan juga ditetapkan sebagai satu kriteria utama dalam pengurusan sumber manusia dan diberi keutamaan dalam aspek kenaikan pangkat dan penempatan kerja untuk setiap warga tentera darat.

Apa perancangan Datuk untuk memastikan jenama Malaysia terus terlibat dalam pelbagai misi kemanusiaan yang memberi manfaat kepada masyarakat sejagat?

Saya akan terus menyokong usaha kerajaan membantu negara-negara tertentu dalam pelbagai misi kemanusiaan di bawah panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan bersama kerajaan ke arah mencapai Keamanan Global.

Selain pengalaman dan latihan 'on the job training' (OJT) yang diperoleh setiap individu yang menyertai misi tersebut, warga Tentera Darat juga akan menimba pengetahuan dan pengalaman yang sewajarnya dalam konteks kerjasama antarabangsa dengan pasukan negara lain.

Penglibatan anggota tentera juga berkembang sebagai ejen pembangunan termasuk meningkatkan mobiliti sosial, membuka peluang perniagaan dan menyediakan infrastruktur kepada rakyat, apa peringkat seterusnya bagi Tentera Darat?

Tentera Darat sebagai sebuah organisasi inklusif, turut menyokong program yang dianjurkan oleh kerajaan seperti Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) iaitu program kerjasama strategik bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Penjara dan agensi lain yang berganding bahu menjana kepada keselamatan dan pembangunan negara.

Program NBOS dilihat sebagai satu usaha positif yang melalui kerjasama strategik itu, kerajaan dapat menjimatkan kos dan seterusnya lebih banyak projek pembangunan negara dapat dilaksanakan.

Melalui program itu juga, hubungan yang lebih erat dapat dijalinkan di kalangan agensi kerajaan dalam menghasilkan output lebih berkesan demi kebaikan dan faedah semua pihak.

Apa saranan Datuk kepada warga Tentera Darat?

Saya menyarankan warga Tentera Darat berpegang pada kualiti hidup sebagai salah satu faktor utama membangunkan elemen ketiga kuasa tempur Tentera Darat iaitu daya juang ketenteraan.

Ia merupakan tahap keyakinan, ketabahan, pengorbanan dan sikap keberanian yang tinggi bagi melaksanakan tugas pasukan.

Tahap daya juang seseorang anggota ditentukan oleh pengertian kehidupan, sama ada kehidupan ini untuk diri kita sahaja, keluarga, pasukan, agama, bangsa atau negara. Individu yang mempunyai tahap daya juang bersendikan pasukan dan kenegaraan semestinya berbeza dengan pengertian kehidupan anggota yang bersendikan material semata-mata.

Justeru, saya menyeru kepada setiap warga Tentera Darat agar sentiasa membangun dan menyuburkan tahap daya juang yang bersendikan kenegaraan 1Malaysia yang mampu mewujudkan Tentera Darat sebagai 1Angkatan, tetap gagah, tetap setia bagi mendukung aspirasi rakyat dan kedaulatan negara.

read more...

Tazkirah Ramadhan : 6 perkara yang wanita perlu ketahui

http://2.bp.blogspot.com/_FOkOOtoCW-g/Sgu9r3TFiqI/AAAAAAAAAeE/-EuQJcFCe2k/s320/wanita_islam.jpghttp://2.bp.blogspot.com/_K1JOh203R58/TS7-v9diJsI/AAAAAAAAAig/PQyorzq6kPM/s1600/Wanita%2BIslam%252C%2BIsu%2B%2526%2BPemerkasaan%2BHak.jpg

1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw seperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut. Ini tak...tak cukup sket je nak merungut...

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. Kalau nampak suami tak sembahyang, ingatkan....bukan ikut sama tak sembahyang...terpulang samaada dia nak ikut ke tidak...itu urusan dia dengan Allah...

Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.

read more...

Tazkirah Jumaat : Batasan2 Yang Mengeluarkan Seseorang dari Islam

Allah telah mewajibkan bagi seluruh hambanya untuk masuk ke dalam Islam dan berpegang teguh dengan ajaran-Nya dan menjauhi segala sesuatu yang menyimpang darinya. Ia juga telah mengutus Muhammad untuk berdakwah terhadap hal tersebut, dan juga telah mengabarkan bahwa barang siapa yang mengikutinya maka dia telah mendapatkan hidayah, namun barang siapa yang menolak dakwahnya maka ia telah tersesat. Dan Allah telah memperingatkan dalam banyak ayat-ayat Al-qur'an tentang hal-hal yang menyebabkan segala jenis kesyirikan, kemurtadan dan kekafiran.


Para ulama telah menerangkan dan membahas hukum seorang muslim yang murtad dari agamanya dapat disebabkan oleh berbagai macam sebab yang membatalkan keislamannya, yang menyebabkan darah dan hartanya menjadi halal dan Ia dinyatakan keluar dari Islam. Namun yang lebih berbahaya dan sering terjadi adalah 10 hal yang dapat membatalkan keislaman yang disebutkan oleh Syeik Muhammad Bin Abdul Wahab serta ulama lainnya. Dan saya akan menjelaskan secara singkat akan hal ini, agar kita berhati-hati dan mengingatkan orang lain dengn harapan agar kita selamat dari hal-hal tersebut.

1. Syirik dalam beribadah kepada Allah. Firman Allah :


"sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu) dengan Dia, dan Dia mengampuni dosa selain dari syirik itu bagi siapa yang di kehendaki-Nya." (an Nisa': 116).


"Sesungguhnya orang yang mempersekutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan padanya surga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang dzalim itu seseorang penolongpun." (Al Maidah: 72).


Termasuk dalam poin ini adalah berdo'a kepada orang yang sudah mati dan minta bantuan kepada mereka atau bernadzar dan berkurban untuk mereka.

2. Menjadikan sesuatu sebagai perantara dengan Allah dimana seseorang berdo'a dan meminta syafaat serta bertawakal kepada sesuatu tersebut, orang yang berbuat hal seperti ini telah kafir secara ijma'.

3. Siapa yang tidak mengafirkan orang-orang musrik atau meragukan kekafiran mereka atau membenarkan ajaran mereka. Maka orang yang berkeyakinan seperti ini juga telah kafir.

4. Siapa yang meyakini bahwa petunjuk selain Rasulullah saw lebih sempurna dari petunjuk beliau, atau meyakini bahwa hukum selain hukum beliau lebih baik dari selain hukumnya, seperti orang-orang yang lebih mengutamakan hukum thagut dari hukum Allah, maka orang yang berkeyakinan seperti ini juga telah kafir.

5. Siapa yang membenci sebagian dari ajaran Rasulullah, meskipun ia tetap mengamalkannya, maka ia telah kafir. Berdasarkan firman Allah :


" Yang demikian itu adalah karena sesungguhnya mereka benci kepada apa yang diturunkan Allah (Al Qur'an) lalu Allah menghapuskan (pahala-pahala) amal-amal mereka."

6. Siapa yang memperolok-olok salah satu ajaran yang dibawa oleh Rasulullah saw. Atau memperolok-olok pahala dan siksaan yang diperoleh maka ia juga kafir. Dan dalil yang menunjukkan hal tersebut adalah firman Allah :


" Katakanlah wahai (Muhammad), 'Apakah dengan Allah, ayat-ayat-Nya dan Rasul-Nya kalian selalu berolok-olok?' tidak usah kalian minta ma'af, karena kalian kafir sesudah beriman." (At Taubah: 65-66)

7. Perbuatan sihir dengan segala bentuknya. Maka barang siapa yang melakukan perbuatan ini dan meridhainya, maka ia telah kafir. Sebagaimana firman Allah :

"Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syetan-syetan pada masa kerajaan Sulaiman (dan mereka mengatakan bahwa Sulaiman itu mengerjakan sihir), padahal Sulaiman tidak kafir (tidak mengerjakan sihir), hanya syetan-syetan itulah yang kafir (mengerjakan syihir). Mereka mengajarkan syihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua orang malaikat di negeri Babil yaitu Harut dan Marut, sedang keduanya tidak mengajarkan (sesuatu) kepada seorangpun sebelum mengatakan, 'Sesungguhnya kami hanya cobaan (bagimu), sebab itu janganlah kalian kafir'. Maka mereka mempelajari dari kedua malaikat itu apa yang dengan sihir itu, mereka dapat menceraikan antara seorang (suami) dengan istrinya. Dan mereka itu (ahli sihir) tidak memberi mudlarat dengan sihirnya kepada seorangpun kecuali dengan izin Allah. Dan mereka mempelajari sesuatu yang memberi mudlarat kepadanya dan tidak memberi manfaat. Demi, sesungguhnyaa mereka telah meyakini bahwa barangsiapa yang menukarnya (kitab Allah) dengan sihir itu, tiadalah keuntungan baginya diakhirat dan amat jahatlah perbuatan mereka menjual dirinya dengan sihir, kalau mereka mengetahui." (Al Baqoroh: 102)

8. Mendukung dan membantu orang-orang musrik untuk mencelakakan kaum muslimin. Hal ini dilandasi oleh firman Allah :


"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kalian mengambil orang-orang yahudi dan nasrani menjadi pemimpin-pemimpin (kalian), sebagian mereka adalah pemimpin bagi sebagian yang lain. Barang siapa diantara kalian mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zhalim." (Al Maidah: 51)

9. Orang yang meyakini bahwa ada golongan manusia tertentu yang dibolehkan keluar dari syari'ah Muhammad. Maka orang yang meyakini hal ini telah kafir, berdasarkan firman Allah :

"Di antara ahli kitab ada orang yang jika kalian mempercayakan kepadanya harta yang banyak, dikembalikannya kepada kalian dan diantara mereka ada orang yang jika kalian mempercayakan kepadanya satu dinar, tidak dikembalikannya kepada kalian, kecuali jika kalian selalu menagihnya. Yang demikian itu lantaran mereka mengatakan, 'tidak ada dosa bagi kami terhadap orang-orang ummi.' Mereka berkata dusta terhadap Allah, padahal mereka mengetahui."

(Al Imran: 75)

10. Berpaling dari agama Allah dengan wujud tidak mempelajarinya dan tidak mengamalkannya. Didasarkan pada firman Allah :

" Dan siapakah yang lebih zhalim dari pada orang yang telah diperingatkan dengan ayat-ayat tuhan-Nya, kemudian ia berpaling daripadanya? Sesungguhnya kami akan memberikan pembalasan kepada orang-orang yang berdosa." (As Sajdah: 32).


Dan tidak ada perbedaan antara pelaku-pelaku sepuluh hal tersebut diatas, baik ia dalam keadaan main-main, bersungguh-sungguh, atau karena takut ketika melakukannya -kecuali orang yang dipaksa untuk melakukannya-. Semuanya adalah bahaya yang sangat besar dan sangat sering terjadi.


Maka hendaknya setiap muslim dapat menghindarinya dan selalu menghawatirkan dirinya dari hal-hal tersebut. Kita kemudian berlindung kepada Allah dari segala sesuatu yang dapat mendatangkan kemurkaan dan adzabnya yang sangat pedih. Sholawat dan salam semoga selalu terlimpah atas manusia terbaik, Muhammad serta atas para kerabat dan sahabatnya.

read more...