Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Sabtu, 3 November 2012

ATM : Skuad Misi kemanusiaan berisiko tinggi

PASUKAN Atur Cepat (10 Briged Para) menggalas tugas sebagai Tim Keselamatan MALCON-ISAF.  
PASUKAN Atur Cepat (10 Briged Para) menggalas tugas sebagai Tim Keselamatan MALCON-ISAF.
 
Pasukan Atur Cepat pastikan misi MALCON-ISAF di Afghanistan lancar, selamat

ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga dalam memastikan keselamatan setiap pegawai dan anggotanya dilindungi, terutama membabitkan mereka yang menyertai misi antarabangsa di negara asing atau wilayah diisytiharkan sebagai zon perang.

Ia berikutan mereka turut terdedah kepada pelbagai ancaman keselamatan walaupun misi mereka tidak membabitkan sebarang penugasan konflik atau operasi ketenteraan seperti Kontinjen Malaysia - Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (MALCON-ISAF) yang lebih bertumpu kepada misi kemanusiaan di Bamiyan, Afghanistan. 

 

Ketua Tim Keselamatan MALCON-ISAF, Kapten Elias Md Radzi, berkata walaupun lokasi penugasan mereka diisytihar wilayah selamat berbanding Kabul dan Kandahar, masih wujud risiko keselamatan termasuk serang hendap pemberontak sama ada menggunakan bom buatan sendiri (IED) atau pengebom berani mati, selain periuk api.

“Mei lalu, seorang doktor dan jururawat terbunuh selepas kenderaan perubatan mereka diserang hendap di sempadan Bamiyan-Parwan disusuli kejadian mengorbankan seorang anggota tentera New Zealand, 3 Ogos lalu apabila kenderaan perisainya melanggar periuk api tidak jauh dari kem mereka.


“Ini membuktikan isu keselamatan tidak boleh dipandang ringan di sini. Kami dibekalkan senjata jenis Raifal M4 Carbine 5.56mm dan MGR Minimi 5.56mm, memakai topi dan jaket kalis peluru, selain menggunakan kenderaan khas dilengkapi teknologi keselamatan serta sistem komunikasi terkini,” katanya ditemui di Kem MALCON - ISAF.


Selain Elias, turut terbabit dalam operasi itu ialah Staf Sarjan Awab Talhah, Sarjan Abang Supian Abang Zulkifli, Koperal Sazali Sulaiman, Lans Koperal Abdul Ghafar Osman, Lans Koperal Wan Rahmat Wan Harun, Lans Koperal Mohd Jake Muhammad Jirat, Lans Koperal Mohd Khairul Anuar Rokimi dan Lans Koperal Ahmad Mahmud Bakron.


Mereka adalah pegawai dan anggota Pasukan Atur Cepat (PAC) yang berpangkalan di Markas 10 Briged Para, Kem Terendak di Melaka. 

 
PAC juga sebuah pasukan elit payung terjun setaraf pasukan elit kebanggaan Amerika Syarikat (AS), Delta Force yang mempunyai kemahiran taktikal peperangan dan mampu melaksanakan misi berisiko tinggi.

Elias berkata, mereka menjalani latihan sebulan di Kem Terendak, Melaka dan Pusat Latihan Peperangan Khusus (PULPAK) bagi mempersiapkan mereka dari segi mental serta fizikal, malah latihan itu masih diteruskan dari semasa ke semasa di Kem MALCON-ISAF dengan bantuan Angkatan Tentera New Zealand.


“Ini termasuk latihan fizikal, kelas memandu, kemahiran menembak, kawal rapat dan konvoi kenderaan, selain persediaan menghadapi musim sejuk.


“Ia bagi memenuhi keperluan penugasan di wilayah ini kerana kami bukan sekadar menghadapi ancaman keselamatan, malah cuaca ekstrem dan bentuk muka bumi yang amat mencabar,” katanya.


Katanya, Bamiyan adalah sebuah wilayah pergunungan, dengan keadaan jalannya cukup mencabar dan sukar dilalui untuk ke kawasan operasi yang kebanyakannya terletak di pedalaman.


“Lebih sukar bila tiba musim sejuk apabila kebanyakan kawasan dilitupi salji tebal. Ia cukup mendebarkan kerana terpaksa melalui lereng gunung yang terdedah kepada risiko runtuhan salji. Ini benar-benar menguji keberanian dan kecekapan memandu (kenderaan 4X4), selain kemahiran membaca laluan berdasarkan peta.


“Adalah menjadi tugas kami untuk mengenal pasti sama ada sesebuah kawasan operasi, termasuk laluannya selamat dari sebarang bentuk ancaman dan boleh membahayakan keselamatan pasukan,” katanya.


Sebelum ini, PAC pernah menyertai beberapa misi antarabangsa termasuk Operasi Tim Perubatan Malaysia (MASMEDTIM) di Chaman, Pakistan; Kashmir, India dan Aceh, Indonesia; Operasi Astute (Timor Leste) serta MALCON-UNIFIL (Lubnan), selain Ops Pasir bagi menghalang pencerobohan pengganas dari negara ke Malaysia.


Selain PAC, tiga lagi pasukan elit ATM ialah Grup Gerak Khas (GGK), Pasukan Khas Udara (Paskau) dan Pasukan Khas Laut (Paskal) yang kini dikenali sebagai KD Panglima Hitam.
read more...

ATM pantau pengganas


Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa memantau kegiatan pengganas di negara ini bagi mengelakkan negara terus menjadi pusat transit kepada sebarang aktiviti kumpulan berkenaan.
 
Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, usaha pemantauan itu turut disokong dengan perkongsian maklumat bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta agensi-agensi berkaitan.

"Seperti yang kita sedia maklum, kerajaan telah mendedahkan negara kita menjadi pusat transit kepada kumpulan pengganas. Oleh itu, ATM sentiasa memantau keadaan ini dan bekerjasama dengan PDRM selaku agensi utama membanteras kegiatan keganasan di negara ini.

"Selain itu, ATM juga berkongsi maklumat serta risikan dengan agensi-agensi perisikan antara negara di dunia bagi mendapatkan informasi terkini dalam usaha mengelakkan negara daripada terus menjadi pusat transit kepada pengganas," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menghadiri program menderma darah sempena majlis Sambutan Ulang Tahun ke-79 ATM di Dewan Seroja, Kementerian Pertahanan, di sini hari ini.

Mengulas pergolakan di selatan Thailand yang dilihat semakin membimbangkan, Zulkifeli bagaimanapun memberitahu, situasi di sempadan Malaysia dan Thailand berada dalam keadaan terkawal.

Katanya, rakyat tidak perlu bimbang dengan situasi yang berlaku di selatan negara itu kerana ATM yakin keganasan tersebut tidak akan menular ke negara ini.

Selain itu, tambah beliau, ATM juga sering berhubung dengan Angkatan Bersenjata Diraja Thailand untuk memastikan keadaan di sempadan kedua-dua negara selamat.

"Situasi di sempadan Malaysia dan Thailand berada dalam keadaan normal walaupun kita sering menerima berita berlakunya pergolakan seperti serangan hendap dan letupan bom, tetapi ATM sentiasa bersiap siaga mempertahankan negara sekiranya keganasan tersebut menjadi ancaman," katanya.

Dalam pada itu, Zulkifeli memberitahu, ATM tidak bercadang menambah bilangan anggotanya di sempadan negara kerana kekuatan anggota yang melaksanakan operasi di kawasan tersebut ketika ini sudah memadai.

read more...

Khamis, 1 November 2012

Usah bercinta dengan isteri atau suami orang


CINTA dan kasih sayang itu anugerah. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sungguh, orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan, kelak Allah Yang Maha Pengasih akan menanamkan rasa kasih sayang (wudda) dalam hati mereka". (Maryam, ayat 96). 

Apakah maksud cinta? Cinta sebenarnya adalah perasaan yang muncul dalam diri apabila berhadapan dengan satu situasi sahaja iaitu memerlukan. 

Lantas, apabila diri memerlukan dan diperlukan, usia, rupa atau pangkat bukan lagi halangan. Sifat cinta adalah bebas tanpa alasan. Paling penting, sama-sama memerlukan seperti firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 14, Allah SWT menyebut tentang cinta iaitu keinginan: "Diperhiaskan (pada pandangan) manusia kecintaan terhadap apa yang diingini."

Haram, harus dan makruh

Bertitik tolak daripada kedua-dua dalil mengenai cinta inilah, setiap individu mendambakan cinta. Hari ini, kisah percintaan antara seorang wanita dengan lelaki berstatus suami orang merupakan cerita biasa, malah kisah cinta antara seorang lelaki dengan wanita berstatus isteri juga bukan luar biasa. 

Hakikatnya, syariat telah menentukan haram bagi lelaki mencintai isteri orang dan haram juga bagi wanita yang masih sah menjadi isteri orang, atau masih dalam idah, atau masih menjadi tunangan orang, untuk bercinta atau menaruh perasaan terhadap lelaki lain. 

Hukum haram meminang perempuan yang telah menjadi tunangan orang lain berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Janganlah seorang lelaki meminang perempuan yang telah dipinang oleh saudaranya sebelum perempuan itu ditinggalkan oleh tunang sebelumnya." (Hadis Riwayat Bukhari). 

Kalaulah mengambil tunangan orang menjadi haram, apatah lagi isteri orang. 

Berbeza pula jika wanita yang bukan isteri orang bercinta dengan lelaki suami orang, tidak menjadi haram tetapi ada dua hukum yang berkaitan iaitu harus atau makruh. 

Harus jika si lelaki yang anda cintai dan mencintai anda itu kekal melaksanakan tanggungjawab yang wajib dan perlu kepada isterinya dan anak-anak. 

Makruh pula jika setelah mengenali dan mencintai anda telah menyebabkan lelaki itu tadi sengaja melalaikan dan mengabaikan tanggungjawabnya yang wajib dan perlu kepada isteri dan anak-anak. 

Makruh juga jika anda maklum, si lelaki yang anda cintai dan mencintai anda itu tidak mampu untuk menjadikan anda isterinya yang sah menurut syariat. Ia sama ada si lelaki tidak layak berpoligami ataupun tidak berniatpun untuk menjadikan anda isterinya kerana tidak mahu mengambil tindakan yang boleh menyakiti hati isterinya yang sedia ada. 

Faktor pencetus cinta yang salah

Dalam kebanyakan kes, faktor utama pencetus cinta salah dan terlarang ini ialah perkongsian masalah diri. Ada suami orang yang berkongsi kisah dengan kawan wanita. 

Ada juga isteri orang yang berkongsi kisah dengan kawan lelaki dan tidak kurang juga isteri orang yang berkongsi kisah dengan suami orang. 

Mulanya hanya simpati dan berusaha memberikan nasihat dan pandangan tetapi akhirnya simpati bertukar menjadi jatuh hati. Perkongsian demi perkongsian menyebabkan timbulnya rasa keserasian dan saling memerlukan.

Rasa serasi dan jatuh hati akan lebih mudah terjadi jika seseorang itu mampu melihat kelebihan yang ada dalam diri kekasih baharu berbanding pasangan sedia ada. 

Ditokok tambah dengan kesilapan dan kekurangan yang ada dalam diri pasangan menjadikan seseorang itu buta hati. Maka, apabila seorang suami orang atau isteri orang itu dilayan lebih baik biarpun hanya secubit rasa, segala-galanya akan dirasai lebih nikmat dan bahagia berbanding bersama pasangan sendiri.

Mereka juga akan rasa lebih selesa dan selamat apabila kehendak yang selama ini tidak dipenuhi oleh isteri sendiri atau suami sendiri, mampu dilaksanakan sebaiknya oleh si kekasih. 

Dalam kebanyakan kes, pasangan tidak pernah dimaklumkan mengenai kesilapan diri yang perlu diperbaiki agar mereka kekal dikasihi. Hal ini menyebabkan mereka terus tertanya-tanya dan tersalah memberikan layanan yang sepatutnya. 

Keadaan layanan taraf lima bintang daripada si kekasih 'rahsia' ini menjadikan suami orang atau isteri orang merasai nikmat cinta terlarang. Adakalanya mereka sendiri sedar bahawa tindakan mereka menyalahi moral masyarakat dan kehendak syariat.

Di samping tiga faktor pendorong ini, sebab utama ialah kerana tiada niat yang ikhlas ketika mendirikan rumahtangga. Niat yang ikhlas bermaksud bersedia untuk menerima pasangan seadanya, susah senang bersama-sama dan sama-sama mahu memperbaiki diri demi keharmonian rumah tangga.

Niat yang ikhlas ketika berkahwin perlu sebab keikhlasan yang wujud boleh mendorong seseorang menerima kelemahan pasangan dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan tersebut bersama-sama dan bukannya dengan melakukan kesilapan yang sama. 

Hindari cinta salah

Sebagai langkah pencegahan, perkara paling utama yang perlu dilakukan ialah berterus terang, berbincang dan cuba atasi segala masalah yang ada bersama pasangan. 

Rata-rata isteri akan setia kepada suami kecuali apabila merasakan ada orang lain yang lebih memahami atau lebih bersikap melindungi. 

Sebaik-baiknya, apabila isteri merasakan ada yang kurang dalam layanan suami, isteri perlu berterus terang dan suami pula perlu bersikap terbuka. Sama juga jika suami berada dalam situasi yang sama. Berbincang dan berterus-teranglah dengan isteri. 

Ketepikan ego seketika, isteri anda pasti memahami anda jika diberikan peluang kepadanya. Jika masing-masing sayangkan perkahwinan, ikhtiar dan usahakan jalan penyelesaian. 

Paling penting, elakkan berkongsi masalah anda terutama masalah rumah tangga anda dengan rakan berbeza jantina tidak kiralah apa juga status dirinya. 

Jangan sangka suami orang lebih memahami atau isteri orang lebih mengerti. Pengertian dan pemahaman yang anda dambakan sukar bersifat profesional jika perkongsian berlaku hari ke hari dicampur rasa simpati yang tinggi. 

Tiada istilah teman tapi mesra dalam sebuah rumah tangga jika kemesraan itu mampu mengoyak jiwa dan emosi pasangan anda. 

Kita sentiasa diberikan pilihan maka berhati-hatilah dalam memilih agar pilihan yang dibuat tidak menjadikan kita hamba yang derhaka kepada-Nya.
read more...

Rumahtangga : Seks bukan kunci utama bahagia

SAYA percaya, ramai yang beranggapan seks adalah segala-galanya dalam sebuah ikatan perkahwinan. Kalau hubungan seks baik, akan bahagialah rumah tangga.

Benarkah begitu? Adakah ia punca utama kepada peningkatan kes perceraian setiap tahun?

Hakikatnya, perkahwinan bukan untuk melampiaskan nafsu seks atau keseronokan semata-mata. Perkahwinan sebenarnya satu ikatan, tugas dan amanah yang perlu dipikul serta dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab.

Ya, saya akui, salah satu tujuan dan hikmah perkahwinan adalah bagi membenarkan satu hubungan antara lelaki dan wanita.

Dalam Islam, melalui perkahwinan hubungan tersebut bukan saja dibenarkan, malah pelakunya akan diberikan pahala sama seperti melakukan ibadat suruhan Ilahi.

Namun perlu diingat, bukan itu sahaja tujuan dan hikmah perkahwinan. Malah, kalau dilihat kepada hikmah perkahwinan yang tersenarai, kita telah diajar sejak di bangku sekolah lagi, 'keseronokan' itu adalah tujuan terakhir.

Ini petikan daripada silibus Sijil Pelajaran Malaysia, telitilah sendiri :

Menyenaraikan hikmah perkahwinan:

* Melahirkan zuriat yang bersih.
* Memupuk perasaan kasih sayang antara suami dan isteri.
* Mengelakkan perbuatan maksiat.
* Melahirkan perasaan tanggungjawab dalam melaksanakan amanah Allah.
*  Memenuhi tuntutan rohani dan jasmani yang menjadi fitrah manusia melalui jalan halal.

Apabila seks menjadi hikmah terakhir dalam pensyariatan, jelaslah seks bukanlah kunci utama kebahagiaan. Lantas, di manakah terletaknya kunci bahagia rumah tangga?

Dua kunci utama

Seperti sebuah rumah, tidak cukup jika dikunci menggunakan satu kunci sahaja. Keselamatannya masih diragui. Paling kurang, ia memerlukan dua kunci iaitu satu kunci biasa dan satu lagi kunci mangga, barulah keselamatan lebih terjamin.

Sama dengan sebuah perkahwinan, ada dua kunci utama yang menjadi tulang belakang dalam usaha mewujudkan bahagia iaitu : 

* Peranan yang dilaksanakan oleh suami dan isteri
* Isteri yang solehah

Peranan suami dan isteri

Suami dan isteri mempunyai peranan dan tanggungjawab yang tersendiri di samping tanggungjawab bersama yang perlu dilaksanakan. 

Tanggungjawab suami adalah hak isteri. Tanggungjawab isteri pula adalah hak suami. Suami perlu melaksanakan segala tanggungjawabnya agar isteri mendapat hak yang sewajarnya menurut syariat.

Isteri juga perlu melaksanakan segala tanggungjawabnya agar suami mendapat hak yang sewajarnya menurut syariat.

Secara ringkasnya, tanggungjawab seorang suami adalah melayani isteri dengan baik, memberi nafkah zahir yang sempurna mengikut kemampuan, menyediakan rumah serta keperluan berkaitan, melayani keperluan seks isteri dan bersikap romantik terhadap isteri. 

Suami juga perlu bergurau dengan isteri, meluangkan masa bersama isteri, mewujudkan suasana ibadah di dalam rumah tangga, sentiasa menunjukkan wajah ceria, menjaga penampilan diri dan bersabar melayani kerenah isteri. 

Sementara itu, tanggungjawab seorang isteri pula termasuklah taat kepada suami selagi tidak bercanggah dengan syariat, melayani kehendak seks suami, menjaga harga diri, suami serta keluarga, menghormati suami dan menyenangkan hati suami.

Selain itu, tanggungjawab bersama bagi suami dan isteri pula adalah menjaga, membesarkan dan mendidik anak-anak serta menguruskan rumah tangga.

Sekiranya segala peranan dan tanggungjawab dilaksanakan dalam suasana penuh toleransi tanpa mengambil kesempatan, bahagia akan wujud walaupun hubungan intim bukan di takhta pertama. 

Isteri solehah 

Sukar diakui, tetapi satu hakikat yang perlu diterima adalah isteri yang solehah sebenarnya kunci utama kebahagiaan hidup berumah tangga. 

Bukan niat mahu memihak kepada kaum Hawa. Tanyalah pada mana-mana kaunselor sekalipun termasuk kaunselor lelaki, pasti semuanya mengakui, isteri adalah kunci kebahagiaan rumah tangga.

Imbas semula asal usul kejadian manusia. Allah menciptakan Hawa sebagai teman hidup Adam apabila Adam mengadu dirinya keseorangan dan kesepian dalam syurga.

Sebab itulah juga, alim ulama mengatakan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah. 

Wanita solehah adalah wanita yang menunaikan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Malah, jika wanita itu seorang isteri, beliau isteri yang taat kepada suaminya selagi si suami tidak menyuruhnya melakukan kemaksiatan kepada Allah dan tidak melarangnya daripada melakukan suruhan Allah.

Ya sesungguhnya, isteri merupakan kunci kebahagiaan sesebuah perkahwinan. Apa sahaja ujian dan dugaan yang mendatang dalam rumah tangga, sekiranya si isteri bersabar, bukan sekadar bersabar, tetapi berdoa memohon pertolongan Yang Maha Esa, insya-Allah, akan tiba masanya kebahagiaan yang diinginkan akan menjelma di depan mata.

Tiada yang mustahil kerana memang diakui, wanita bukan insan yang lemah. Wanita sebenarnya diciptakan dengan satu kekuatan yang hebat, tetapi sukar dilihat.

Lantaran, saya menyeru kepada semua wanita bernama isteri, anda penentu kerukunan dan kebahagiaan rumah tangga. 

Peranan anda penting! Jika sayangkan perkahwinan, lakukan peranan anda dengan sebaiknya dengan diiringi doa. Dia Maha Mendengar dan Maha Mengurniakan.
read more...

Puisi : Saat Itu


Biar dia tersenyum
Saat guruh masih berdentum

Biar dia gembira

Saat bulan masih berbicara
Biar dia tertawa
Saat ombak masih berkelana


Kerna satu saat nanti dia pasti akan menyedari
 
Bulan yang ditunggu itu tak jatuh ke bumi
Hingga bintang

Terus lari membawa sinar nya yang hilang

Saat itu apa dia masih mampu tersenyum

Apa dia masih mampu gembira
 
Apa dia masih mampu tertawa
Saat bintang itu hilang buat selamanya
read more...

Puisi : Berteman sepi

Menyusuri lautan tak bertepi
Merajut butiran angan menjadi mimpi

Bersamamu adalah hal yang pernah ku alami

Tapi memilikimu adalah hal yang tak pasti


Saat ku cuba menepi

Melewati ribuan sedih yang pulang pergi

Ketika sapa menggema lagi

Mungkin itu keinginan hati


Tapi saat mencuba pergi

Aku tertahan dalam seberkas mimpi ini lagi

Rasa ini tak bisa aku dustai

Cinta ini tak bisa bersembunyi


Aku masih terjebak disini

Di dalam cinta yang tak ingin ku kotori

Bila rasa ini tak jua menepi

Biarlah ku sendiri berteman sepi

Biarlah rasa ini hanya sebatas mimpi

Mimpi, mimpi dan mimpi
read more...

Puisi : Penantian


Hanya titisan air mata
Yang mengalir dalam setiap langkah
 
Kesendirian kini menyelimuti hari-hariku  
Dalam suka maupun duka.

Tak tau harus bagai mana

Tak tau harus berbuat apa
 
Orang yang aku sayang
Kini pergi meninggalkan ku


Dulu ukiran cinta yang kita buat

Ucapan manis yang kita kecap

Dan janji yang kita ucap
 
Hanya menjadi hiasan belaka

Kini, hanya ada pengharapan
 
Hanya ada penantian
Dan hanya ada doa
 
Untuk menghibur hati yang terluka
read more...

Puisi : Mungkinkah cintakuHari ini, ku tatap langit namun tak seindah dulunya
Ku lihat bintang tapi tak sesinar biasa nya

Aku bertanya kepada angin, mungkinkah cinta ku bertahan

Ia menjawab semua telah berakhir


Ku tanya lagi pada dinding tua yang ku sandar

Kerna aku tak percaya dan ia hanya tersenyum

Mungkin kah cinta ku berakhir, sanggupkah ku kehilangannya

Ku cuba melupakan mu, tapi aku yakin berlari dalam bayang mu pun aku tak mampu

Tuhan jangan biarkan cinta ku berakhir di sini
read more...

Puisi : Lihat luka ini

http://2.bp.blogspot.com/-1X4g1y0JBvM/TdtKv9ZxxGI/AAAAAAAAAPQ/2covzkYn28A/s1600/hati%2Bterluka.jpeg

Lihat luka ini
Terasa perih menggores kalbu

Tak percaya kau lakukan ini

Tinggalkan aku demi dia yang baru


Disaat ku mulai mengenang luka yang kau beri

Kau datang kembali, inginkan kembali merujuk cinta yang dulu

Dia yang dulu selalu kau sanjung telah berkhianat


Namun maaf kan aku kasih

Luka ini telah memupuskan cintaku padamu


Terlalu lama kau pergi dariku

Menguburku hidup-hidup dalam lembah cinta berdasarkan luka


Dan kini kau kembali

Meminta hatiku lagi


Tapi maaf kasih

Aku tak boleh bersamamu lagi


Kerna hati ini telah dimiliki seseorang
Hati ini menyintai seseorang
Seseorang yang hadir dalam hidupku
Disaat aku kecewa 
Kerna cinta tidak kesampaian

Walaupun kini
Kami tidak berhubung lagi
Kerna cinta terhalang dek keadaan
Aku tahu aku tidak mampu
Impikan istana yang bahagia


Hati ini masih menyintainya 

P/S : Ya Allah tenangkanlah hatiku, andai benar Si Dia jodohku, tulang rusuk kiriku yang hilang, Kau satukanlah kami, permudahkan segalanya untuk kami bina mahligai bahagia bersama. 

Apakan dayaku Ya Tuhan
Setiap hari ku memohon
Derita ku ini tidak tertahan

Doaku pinta jari tersusun
Cinta ini penuh halangan
Lukanya pedih bukan kepalang
Bagaikan tiada harapan muncul menjelang

Tiada pinta jadi begini
Mencintaimu sepenuh hatiku
Niat ikhlasku tidak diizin 
read more...

Puisi : Tentang Hati Yang Lara

Puisi Patah Hati


Aku ... Adalah
Sajak sajak Rindu yang terpendam
Yang tersimpan dalam Jejak Jejak Sunyi
Dan jiwaku ... Rapuh
 
Aku ... Adalah
Nada Nada Rindu yang tertinggal
Yang Kau titipkan bersama Desah angin malam
Dan jiwaku ... Rindu

Aku ... Adalah
Airmata yang mengalir terbuang
Yang menitis di setiap luka yang kau beri
Dan jiwaku ... Terluka

Namun ...
Ku cuba Selami
Ku cuba Fahami
Sebab masih ada makna yang belum terungkap
Tentang Hati Yang Lara
read more...

Majlis pemakaian pangkat bagi pemain bolasepak ATM


Majlis Pemakaian Pangkat Bagi Pemain Bola Sepak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah diadakan pada 19 Okt 12 bertempat di Ruang Perkasa, Wisma Pertahanan, Kuala Lumpur.  Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Dato' Sri Zulkifeli bin Mohd Zin.  Seramai 7 orang pemain di dalam Pasukan Bola Sepak ATM yang merupakan anggota ATM telah dikurniakan kenaikan pangkat sebagai penghargaan di atas jasa bakti yang telah dicurahkan dalam membantu pasukan sehingga layak ke peringkat akhir Piala Malaysia 2012. 


Pasukan Bola Sepak ATM telah melakar sejarahnya tersendiri pada tahun ini dengan menjuarai Liga Perdana 2012 dan terkini pasukan telah berjaya melangkah ke pentas akhir Piala Malaysia 2012 yang berlangsung pada 20 Okt 12 setelah menanti selama 46 tahun untuk mengulangi kejayaan 2 kali layak ke peringkat akhir Piala Malaysia sebelum ini.
read more...

ATM : Malbatt 5 berlepas ke Lebanon

Seramai 300 orang Kumpulan Pertama Kontinjen MALBATT 5 terdiri  dari 37 Pegawai  dan 263 LLP termasuk 7 anggota dari Angkatan Bersenjata DiRaja Brunei (ABDB) dan 6 anggota wanita yang menyertai Misi Pengaman Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Lebanon telah berlepas dari Pangkalan Udara Subang pada 22 Okt 12 dengan diketuai oleh Komander MALBATT 5, Kol Zainal Abidin bin M Said.


Terdahulu, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin telah memakaikan Beret Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu kepada semua peg dan anggota Kumpulan Pertama MALBATT 5 dalam satu perbarisan ringkas yang diadakan sebelum mereka berlepas.


Panglima Angkatan Tentera, dalam ucapannya menegaskan supaya MALBATT 5 meneruskan kecemerlangan tugas dan keunggulan pasukan di bawah panji-panji UNIFIL terus dikekalkan. “Ketumbukan Malaysia dipandang tinggi bukan sahaja kerajaan dan rakyat tempatan malah pasukan-pasukan lain di bawah UNIFIL memandang tinggi kemampuan, kebolehan dan sikap professional kita. Kontinjen negara juga dikategorikan sebagai salah satu yang diterima cemerlang oleh penduduk tempatan yang terdiri daripada pelbagai bangsa, agama dan fahaman menurut laporan Military Civil Outreachs Unit UNIFIL yang membuat penilaian bagi semua pasukan”.


Pelaksanaan  tugas dan fungsi MALBATT adalah berdasarkan mandat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu iaitu melaksanakan Resolusi 1701 bagi menentukan kestabilan dan keselamatan di kawasan tanggungjawab United Nation Interim Force In Lebanon (UNIFIL).  MALBATT 5 yang mempunyai kekuatan 540 anggota iaitu 54 Peg dan 486 LLP akan mengambilalih tugas pada 29 Okt 12 daripada MALBATT 4 dan akan berkhidmat di Bumi Lebanon selama setahun. Kumpulan Kedua MALBATT 5 akan berlepas pada 30 Okt 12.
read more...

ATM : Kukuhkan benteng pertahanan negaraDALAM misi mempertahankan negara, kekuatan ketenteraan di daratan, lautan dan udara begitu penting bagi memastikan benteng pertahanan negara sentiasa dalam keadaan kukuh.

Jumlah keanggotaan yang ramai dan kemudahan terkini sahaja tidak mencukupi jika tidak disertai dengan latihan berterusan.

Sebab itu dari semasa ke semasa, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa melibatkan diri dalam pelbagai siri latihan sama ada di peringkat domestik mahu pun antarabangsa bagi memastikan setiap anggota sentiasa berada dana keadaan bersedia.

Melalui latihan berterusan itu juga, kemahiran dan keupayaan setiap anggota juga dapat dipertingkatkan atau sekurang-kurang dikekalkan pada tahap maksimum.

Latihan-latihan tersebut juga dapat menguji setiap aset yang dimiliki oleh ATM demi memastikan ia berada dalam keadaan sempurna dan berkesan.

Bagi tujuan itu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan dengan bantuan Tentera Darat Diraja Malaysia telah berkerjasama dalam pelaksanaan Eksesais Angkasa Samudera (Angsa) bagi Siri 7/2012.

Eksesais kali ini memilih Pangkalan Udara Butterworth di Pulau Pinang menjadi lokasi utama penganjuran latihan bermula 10 hingga 28 September lalu.

Eksesais ANGSA telah bermula sejak tahun 2006 dan ia telah dilaksanakan secara Command Post Exercise (CPX) dan Field Training Exercise (FTX) dan dihoskan secara bergilir-gilir antara kedua-dua perkhidmatan tersebut.

Menurut Timbalan Panglima TLDM, Laksamana Madya Datuk Mohammed Noordin Ali, tujuan utama pelaksanaan latihan itu bagi menilai keupayaan bersama antara TUDM dan TLDM dalam operasi maritim dan udara.

"Selain itu, melalui Eksesais ANGSA ini, kita dapat menguji tahap kesiapsiagaan kuasa tempur dua perkhidmatan ini.

"Malah, latihan ini juga dilihat mampu menjadi platform dalam usaha meningkatkan keserasian pasukan untuk bersama dalam sesuatu misi," katanya ketika ditemui pada majlis penutup Eksesais ANGSA 7/2012 di Pangkalan Udara Butterworth, baru-baru ini.

Mohammed Noordin berkata, latihan kali ini melibatkan 442 orang anggota dari tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang diketuai oleh Panglima Operasi Udara, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ackbal Abdul Samad selaku Pengarah dan dibantu oleh Pegawai Memerintah Pusat Taktik dan Maritim (PUSTAKMAR), Laksamana Pertama Chin Yoon Chin.

Dalam pada itu, latihan tersebut juga dijadikan sebagai satu platform bagi menilai pelaksanaan operasi dan latihan berdasarkan Standard Operating Procedure (SOP) yang telah ditetapkan.

Laksamana Pertama Chin Yoon Chin, berkata, berdasarkan penilaian yang dibuat, latihan kali ini dianggap berjaya.

"Konsep latihan kali ini masih lagi mengekalkan Pelan Operasi Benteng Nusa Timur.

"Kesemua peringkat pegawai dan anggota yang terlibat dalam latihan kali ini telah mempamerkan semangat dan komitmen yang tinggi bagi memastikan kesiapsiagaan pasukan berada tahap terbaik," ujarnya.

Tambahnya, mereka juga mampu mengoptimumkan penggunaan aset-aset ATM yang sedia ada merangkumi insfrastruktur, peralatan dan kemudahan lain bagi mengurangkan kos perbelanjaan.

Lebih membanggakan, misi Eksesais ANGSA kali ini juga telah berjaya melaksanakan penembakan misil dan roket secara bersepadu di Utara Perairan Selat Melaka.

Pada misi itu, TUDM melancarkan penembakan misil jenis Maverick dan Harpoon dari pesawat pejuang F/A-18D Hornet, manakala TLDM pula melancarkan misil jenis EXOCET MM40 dari Kapal Diraja (KD) LEKIU.

Helikopter TLDM, Super Lynx turut tidak ketinggalan dalam melancarkan misil jenis Sea Skua.

Pelancaran roket pula melibatkan pelancaran Sistem Roket Lancar Berganda (ASTROS) II yang dilancarkan oleh pasukan 51 Rejimen Arteleri Diraja TDM dari tapak penembakan Tanjung Aru.

Kecekapan anggota pasukan dalam pelancaran misil dan roket dikagumi kerana kesemua misil dan roket yang dilancarkan tepat mengenai dan memusnahkan sasaran.
read more...

TDM : Melahirkan komando terbaik

011020121250SATU platun musuh berkekuatan 28 orang merancang melakukan operasi keganasan selepas berjaya menyusup ke dalam negara ini dan menubuhkan pangkalan operasi sementara di sekitar pantai Air Papan, Mersing.

Bagi menghadapi sebarang ancaman dan serangan balas daripada pasukan keselamatan, kedudukan pertahanan mereka dilengkapi dengan menara kawalan dan pemerhatian, kubu pertahanan, sistem pemancar dan alat komunikasi, peluru berpandu anti pesawat serta pelbagai jenis senjata bantuan dan ringan yang lain. 

Namun kehadiran tidak diundang mereka telah dapat dikesan oleh pasukan keselamatan lantas satu operasi untuk mendapatkan maklumat berkaitan aktiviti kumpulan pengganas tersebut dilaksanakan.

Setelah semua maklumat awal diperoleh, satu tim perenang tempur daripada Skuadron Perahu Tempur Grup Gerakhas (GGK) melaksanakan tinjauan bagi mengumpul maklumat yang lebih terperinci menerusi pelbagai teknik. 

Dengan kepakaran yang dimiliki dan sistem persenjataan dan peralatan tempur yang lengkap, anggota GGK berjaya menyusup dan menghampiri kedudukan musuh tanpa dikesan bagi melakukan aktiviti pengintipan, pemerhatian dan pendengaran mengenai aktiviti musuh dan menyalurkannya kepada pasukan penggempur utama. 

Setelah misi tinjauan membuahkan hasil, kumpulan peninjau berundur dan penarikan keluar dari lokasi musuh dilaksanakan antaranya dengan menggunakan helikopter.

Setelah semua maklumat diperoleh dan diselaraskan, satu misi serangan bersepadu dirancang yang melibatkan pelbagai pihak. 

Sebaik sahaja fajar menyingsing, serangan mengejut ke atas kedudukan musuh dimulakan dengan bantuan tembakan daripada dua buah pesawat Agusta bagi 'melembutkan' sasaran.

Selain itu, helikopter tersebut turut melaksanakan areal sniping bagi memberikan bantuan tembakan perlindungan kepada pasukan penggempur yang membuat serangan selain menyalurkan maklumat terperinci mengenai kedudukan sasaran utama. 

Serangan ke atas kedudukan musuh dilakukan dengan penuh taktikal dan agresif bertujuan pemusnahan segera sasaran bagi mengelak ancaman serang balas selain menghalang musuh menghubungi bantuan yang mampu menggagalkan serangan pasukan penggempur. 

Tanpa menghiraukan kesukaran dan bahaya yang berada di depan mata, anggota penggempur Tentera Darat melakukan serangan mengejut ke atas kedudukan musuh.

Setelah berlaku pertempuran dengan sengit, akhirnya kedudukan pertahanan sementara musuh dapat ditawan dan dimusnahkan. Kejayaan itu menghalang musuh daripada meneruskan hasrat untuk melaksana operasi keganasan yang lain. 

Senario tersebut adalah antara kandungan yang dipamerkan dalam demonstrasi oleh anggota Tentera Darat yang tamat menjalani Kursus Asas Komando siri 2/2012 di Mersing baru-baru ini.

Mereka adalah sebahagian daripada 250 anggota yang telah mengikuti kursus berkenaan sejak tiga bulan lalu dan hanya 56 daripada mereka berjaya menamatkan kursus yang penuh dengan cabaran berkenaan.

Panglima Tentera Darat, Jen. Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin berkata, mereka yang berjaya menamatkan kursus pada hari tersebut merupakan kelompok remaja yang hebat.

Katanya, ini kerana mereka mempunyai jiwa patriotik yang kental, daya juang yang sangat tinggi selain kekuatan dan ketahanan mental serta fizikal di tahap terbaik kerana sedia berkorban untuk negara pada usia muda.

"Ketika sebahagian remaja menghabiskan masa di jalanan, kafe siber, melepak di pusat hiburan serta leka dengan dunia teknologi serta gajet berteknologi tinggi, ada sekumpulan anak muda yang sanggup menghabiskan masa muda mereka mengharungi cabaran yang menguji mental dan fizikal untuk menjadi perajurit komando.

"Mereka yang dianugerahkan Beret Hijau adalah yang terbaik daripada kalangan yang terbaik," katanya pada majlis tamat latihan itu.

Menurut Zulkifli, mereka yang berkhidmat dalam pasukan khusus bukan sahaja mempunyai kerjaya yang terjamin sebaliknya berpeluang melanjutkan pengajian akademik di peringkat tertinggi sekiranya memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam laluan kerjaya mereka.
''Kejayaan dianugerahkan Beret Hijau tersebut sebenarnya hanyalah permulaan kepada kerjaya yang lebih mencabar,'' ujar beliau.

Selain itu, Zulkifli turut menyeru kepada penerima Beret Hijau berkenaan agar sentiasa mengamalkan ajaran Islam dan menjauhi segala perbuatan yang bertentangan dengan ajaran agama bagi melahirkan perajurit yang mempunyai jati diri dan unggul.

Dalam upacara yang disaksikan oleh lebih 1,500 ahli keluarga dan penduduk di sekitar kawasan berkenaan, anggota Tentera Darat yang berjaya menamatkan kursus asas komando berkenaan dianugerahkan dengan Beret Hijau Komando, diploma dan Pisau Komando. 

Yang turut hadir dalam majlis berkenan ialah Panglima Latihan TD, Mejar Jen. Datuk Mazelan Kasap dan Panglima 21 GGK, Brig. Jen. Effendi Abd. Karim.

Panglima Tentera Darat juga menyampaikan hadiah kepada penuntut terbaik kursus, Prebet Mohd. Salleh Abd. Wahab daripada Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD).
read more...

Perempuan kena faham, poligami hak suami

Kucing Jantan
SEBELUM Bro menulis lebih lanjut Bro nak peringatkan semua pembaca khususnya kaum perempuan bahawa poligami dibenarkan oleh Islam manakala perceraian adalah perkara yang dihalalkan oleh Islam tetapi dibenci oleh Allah.

Oleh itu Bro nak ingat puak-puak perempuan tak payah nak emosional apabila ada cadangan supaya lelaki yang sudah berkahwin tidak perlu meminta kebenaran isteri pertama kalau dia mahu berkahwin dengan perempuan berusia 30 tahun ke atas.

Bro sokong 300 peratus cadangan itu kerana ketika ini ramai perempuan yang berusia sedemikian tidak berkahwin. Bro percaya mereka juga ada keinginan untuk memiliki pasangan hidup seperti wanita-wanita lain yang sudah berkahwin.

Tetapi biasalah yang selalu kejam kat perempuan ini, perempuan sendiri, sebab itulah mereka emosional apabila sentuh sahaja bab-bab poligami ni. Macam-macam hujah mereka keluarkan untuk mempertahankan 'wilayah' mereka supaya tidak dicerobohi.

Bro nak tanya puak-puak perempuan yang emosional fasal poligami ni pernahkah mereka tidak fikir apa akan jadi jika mereka juga berada dalam kategori perempuan berusia 30 tahun ke atas tetapi belum berkahwin. Bro percaya mereka pun akan berdoa siang dan malam untuk diketemukan dengan jodoh. Kalau takdir menentukan bahawa jodoh mereka suami orang, mereka nak buat macam mana?

Janganlah bila dah berkahwin, rasa suami kita tu hak kita 100 peratus, perjalanan kehidupan ini bukan kita yang atur, kita hanya berusaha yang terbaik tetapi kalau ditakdirkan juga seorang perempuan tu kena bermadu, terima sahajalah.

Tetapi Bro nak ingatkan, Bro bukan sokong semua lelaki berpoligami, selain berkemampuan zahir dan batin, lelaki juga mesti beriman dan berakhlak, apabila semua syarat ini dah mencukupi Bro rasa tidak ada masalah untuk dia mengendalikan dua ke, tiga ke atau empat isteri.

Satu lagi kenapa perempuan suka sangat melihat soal poligami ni dari sudut negatif, sedangkan perkara itu dibenarkan oleh Allah, sudah pasti yang baik itu datang daripada-Nya dan yang buruk itu datang daripada manusia itu sendiri.

Menganiaya

Sebab itulah, Bro kata, yang selalu menganiaya perempuan bukan lelaki tetapi perempuan itu sendiri. Mereka sendiri kadang-kala tidak mahu melihat kaum sejenis mereka bahagia. Bab lain termasuk mengumpat siang malam mereka boleh berkongsi cerita, tetapi bila sentuh bab nak kongsi suami, mahu tercetus perang dunia ketiga, seolah-olah kalau mereka kena berkongsi kasih suami dengan perempuan lain dunia akan kiamat!

Namun mereka lupa, kadang-kala ada sebab kenapa suami mereka nak berpoligami apatah lagi dengan perempuan berusia 30 tahun ke atas, kalau suami mereka gatal buat apa nak cari perempuan berusia sedemikian lebih baik dia cari bak kata orang anak dara trang tang-tang. Tetapi ada lelaki yang berasa bertanggungjawab untuk turut memberi kebahagiaan kepada perempuan yang masih mencari suami ketika usia semakin meningkat atau si isteri sedia ada makin membosankan.

Bro percaya perempuan berusia sedemikian sudah ada kedudukan ekonomi yang baik, cuma kadang-kala kesibukan mereka menyebabkan tidak ada masa hendak bercinta tetapi apabila ditakdirkan mereka perlu bertemu jodoh dengan suami orang, Bro yakin mereka tidak akan tolak.

Lagipun, perempuan yang sedemikian tidak memerlukan apa-apa lagi daripada seorang lelaki, selain hendak berkongsi kasih sayang, sekurang-kurangnya dalam seminggu sekali atau dua kali, teman yang boleh dibuat berbual dan bergurau senda di malam hari, tak kan itu pun tak boleh!

Bro percaya lelaki yang mahu berpoligami dengan perempuan berusia 30 tahun ke atas tidak berhasrat untuk mengambil kesempatan terhadap perempuan berkenaan.

Lelaki ini baik, mereka sentiasa mempunyai sikap untuk membantu kaum perempuan, masalahnya kaum perempuan tidak mahu kaum sejenis mereka bahagia, sebab itulah jumlah perempuan tidak berkahwin semakin bertambah dari semasa ke semasa.

Oleh itu, Bro berharap kaum perempuan tidak perlu emosional dalam berhadapan isu poligami ni. Bro tak kata, kalau apa yang dicadangkan itu boleh menyelesaikan semua masalah terutamanya mengurangkan jumlah wanita tidak berkahwin, cuma Bro fikir tidak ada salah kalau perkara itu betul-betul hendak dilaksanakan.

Kalau perempuan berusia sedemikian terperangkap dengan lelaki hidung belang atau akan mengikis hartanya itu nasib perempuan itulah, kenapa gatal tak mahu check latar belakang kekasih dia tu. Tetapi biasalah perempuan memang mudah lentuk, kena puji sikit mulalah jalan macam itik serati!

Apa pun Bro nak nasihatkan perempuan, cuba fikirkan soal poligami ini dengan tenang dan penuh rasional kerana sudah pasti ia ada kebaikannya. Lagipun lama mana sangatlah kita nak hidup kat dunia ni, sekurang-kurangnya melalui langkah mereka membenarkan suami berpoligami dengan perempuan berusia ini, ia akan mendatangkan pahala dan menceriakan dunia rumah tangga.
 
Akhir kata Bro nak nasihat kepada kaum perempuan yang sudah berkahwin, poligami adalah hak suami! Jadi tak payahlah nak makan hati!

- JUMPA LAGI!
read more...

Setuju syarat poligami dilonggar, bela anak dara tua

SAYA menyokong surat Syed Abdullah Syed Osman Jamalullail yang berharap syarat berpoligami dilonggarkan. 

Saya amat setuju dengan kenyataan ini. Golongan andartu ini ramai tetapi tidak ada satu NGO atau parti politik pun yang membela nasib golongan ini. 

Jika ada golongan ini yang menjadi isteri kedua secara rahsia maka mereka digelar perampas. 

Pernahkah nasib mereka dibela? Bagi yang mempunyai karier pula tentulah akan mendiamkan diri kerana ingin menjaga status, tetapi naluri manusia tetap sama ingin berkeluarga. 

Di mana pejuang-pejuang wanita yang membela nasib wanita? 

Apakah golongan andartu bukan wanita? Kebanyakan mereka mendiamkan diri kerana budaya kita yang akan menyelar wanita yang tidak berkahwin bila cuba mendekati lelaki akan dianggap wanita tersebut gatal atau kemaruk jantan. 

Pernahkah mereka terfikir nasib wanita golongan ini bila mereka tua nanti?

Adakah ada tangan yang akan menyuapkan mereka nanti bila sakit nanti? 

Adakah ada tangan yang akan memimpin mereka bila tua nanti? 

Cubalah faham wahai penggubal undang-undang nasib golongan ini.

ZAHIZA
read more...

Longgarkan syarat berpoligami

WANITA Islam yang lanjut umur mencecah umur 35 tahun ke atas, atau apa yang dikatakan sebagai 'andartu' yang masih membujang membimbangkan kita. Ini kerana semakin ramai di antara mereka ini tidak pernah merasai kenikmatan berumahtangga sehingga ke akhir hayat.

Jangan salahkan jodoh atau takdir jika sekiranya umur semakin meningkat tetapi tidak berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapatkan pasangan hanya kerana ego, terutama sekali wanita yang berkerjaya dan teguh ekonominya.

Perlu diingatkan bahawa perkahwinan di dalam Islam adalah sunnah Rasulullah SAW. 

Pertamanya, ia dapat menyambung zuriat dan menambahkan lagi umat Nabi Muhammad SAW. Baginda berbangga jika umat Islam semakin bertambah di muka bumi ini. 

Keduanya, untuk mengelakkan berlakunya maksiat yang menjurus seseorang itu ke dalam api neraka di akhirat kelak.

Ketiganya, dapat menjaga maruah diri dan keluarga.

Dalam hal ini, kita perlu kaji semula sistem perundangan dan peradapan serta budaya kita agar lebih terbuka ke arah membina masyarakat Islam yang mampu memberikan sesuatu yang menguntungkan, bukan mengongkong ke arah merugikan.

Oleh itu, dicadangkan agar dilonggarkan syarat bagi lelaki untuk berpoligami dengan wanita berumur lebih daripada 30 tahun, iaitu tanpa surat akuan kebenaran daripada isteri pertama. Tidak perlulah disyaratkan untuk mendapatkan salinan slip gaji atau pengesahan pendapatan seperti mana prosedur biasa.

Sebaliknya memadai disediakan perjanjian di antara pasangan yang hendak berkahwin itu mengikut akuan perjanjian masing-masing jika berlaku permasalahan di kemudian hari nanti. Tujuan utama adalah untuk menyelamatkan 'andartu' bagi mendapatkan zuriat. Difahamkan mengikut kajian perubatan sains moden, wanita yang belum pernah berkahwin memang susah untuk mengandung ataupun melahirkan anak apabila umur menjangkau 40 tahun ke atas. 

Kita kena terima hakikat lumrah rutin kehidupan manusia. Tetapi dalam pada itu, seseorang itu hendaklah berusaha menyelesaikan sendiri apa juga yang mendatang dan jangan biarkan ia tanpa pembelaan sewajarnya. Islam juga membenarkannya asalkan mampu memberikan manfaat kepada ummah.

Tidak keterlaluan jika disyorkan juga agar wanita dengan secara jujurnya melalui 'orang tengah' saperti saudara mara atau orang yang boleh kita percayai merisik lelaki yang boleh dan mahu mengambil mereka sebagai isteri kedua, ketiga atau keempat.

Selain untuk mendapatkan zuriat, ia juga bagi mengelakkan seseorang wanita itu hidup keseorangan di waktu tua nanti apabila tiada siapa untuk menjaganya.

Apa yang saya perkatakan ini bukan senda gurau atau sesuatu yang pelik. Secara tidak langsung dalam jangka panjang mampu menyelamatkan kaum wanita itu sendiri serta dapat membela hak-hak mereka. Fikirkanlah sudut positifnya dahulu sebelum membuat pelbagai andaian.
read more...