Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 15 Disember 2010

Pameran Senjata Tarikan Utama Booth Kelab Nadi@watan

Pameran Senjata merupakan tarikan utama bagi booth Nadi@watan kali ini setelah diluluskan oleh Timbalan Komander yang baru Lt Kol Hj. Roslan Zakaria melalui Mejar Paul, Penolong pegawai memerintah Batalion Kedua Rejimen 515 Askar Wataniah. Senjata-senjata yang dipamerkan ialah seperti Colt M16, Aug Steyr, LMG (Light Machine Gun), dan GPMG (General Purpose Machine Gun). Pameran Senjata ini berada dilokasi 'Riverside' disebelah hujung sekali di mana ianya berdekatan dengan Main Audi UIAM dan booth unit-unit beruniform yang lain seperti SUKSIS & ROTU. Untuk hari-hari yang berikutnya, bilangan pelajar pasti akan bertambah untuk mencuba dan memegang senjata-senjata yang dipamerkan. Anggota Wataniah UIAM sedia membantu mereka cara memegang dan menenang yang betul kerana kebanyakkan mereka tidak tahu mengendalikan senjata. Mungkin dengan adanya pameran senjata pada minggu Cocu UIAM kali ini, semakin ramai pelajar mengetahui tentang Askar Wataniah dan seterusnya menyimpan hasrat untuk menyertainya sekiranya berpeluang suatu hari nanti.
Para pelajar mengambil peluang mengenali senjata-senjata yang anggota
wataniah biasanya dilatih menggunakannya seperti M16, Steyr, LMG dan GPMG.

Pbt Malin, Kinah dan skuad Syura sedang memegang senjata LMG manakala
pegawai kadet Abe dan Pat masing-masing sedang menggunakan senjata
Steyr dan M16.

Seorang pelajar antarabangsa sangat berminat untuk mencuba kesemua
senjata yang ada di khemah pameran. Koperal Sapawi sedang memerhatikan
beliau mengendalikan senjata GPMG.

Senjata LMG.

Beliau sedang menenang senjata Steyr setelah diajar oleh Pbt Amira
cara-cara memegang senjata dan menenang dengan betul.

Beliau sedang menenang senjata Colt M16 dengan gaya tersendiri.

Pbt Amira sedang menanyakan L/kpl Najib mengenai pencekah yang
tiba-tiba longgar. Rupa-rupanya kerana senjata tiada peluru kelopak perlu
dibuka terlebih dahulu kerana telah tersangkut.

Pbt Amira dengan senjata LMG

Pbt Umar mengambil peluang mencuba senjata Steyr setelah habis
rehearsal pembukaan minggu Cocu disebelah pagi.
read more...

Pelajaran: Membuka & Memasang Senjata Carlgustav (Selamatkan Senjata)

Apabila mendapat perintah ‘selamatkan senjata!’, ....

1) Melutut sebelah kiri senjata.
2) Tangan kiri pegang dan tekan badan senjata ke hadapan.
3) Tangan kanan buka penutup laras(hadapan) dan penutup venturi(belakang).
4) Tolak kunci selamat pada fire dan cekah senjata(sangkut).
5) Tolak kunci selamat pada save semula.
6) Tangan kanan tolak pengunci venturi satu ke atas satu ke kiri untuk membuka venturi.
7) Tangan kanan raba di dalam lubang peluru (pastikan tiada kaktus kosong atau peluru).
8) Tolak semula venturi, tepuk pengunci venturi ke belakang.
9) Tolak kunci selamat pada fire semula, picit picu dengan pencekahnya dikawal.
10) Tolak kunci selamat pada save semula.
11) Tutup laras dan venturi semula.
12) Bangun dan lapor “No 1 senjata selamat tuan!”.

Gambar sebagai hiasan.
Gambar sebagai hiasan.
read more...

Pelajaran : Membuka & Memasang Senjata Colt M16(Selamatkan Senjata)

Figure 1: Susunan mengikut urutan
Membuka

1) Buka kelopak.
2) Cekah 2@3 kali.
3) Picit picu.
4) Tarik keluar kunci badan.
5) Keluarkan pencekah dan alat pekerja daripada badan M16.
Dengan merujuk Figure 2,
- Tarik keluar pin badan alat pekerja (1).
- Keluarkan pin peletup (2).
- Tarik keluar bolt dan kepala alat pekerja (3)(4).
(pastikan komponen-komponen disusun mengikut urutan sebelum memasang semula. Lihat Figure 1)
Memasang

1) Masukkan semula pencekah dan alat pekerja ke badan M16.
Rujuk Figure 3, nombor (3)(4).
2) Tolak masuk kunci badan.
3) Cekah 2@3 kali.
4) Picit picu.
5) Tutup liang buang & pasang kelopak semula.
6) Letakkan senjata ke lantai di mana ‘kunci selamat’ perlu mengadap keatas.Figure 2: Alat pekerja
Figure 3: Komponen - komponen M16
read more...

Sasar 1:3 Askar Wataniah 2020

Oleh AZIZI MAJID
editjohor@utusan.com.my

Abdul Ghani Othman menyampaikan hadiah
kepada salah seorang askar wataniah
di Johor Bahru, baru-baru ini.
JOHOR BAHRU – Kerajaan negeri menggesa pelbagai lapisan masyarakat khususnya generasi muda daripada golongan profesional, kakitangan kerajaan dan swasta untuk menyertai pasukan beruniform khususnya Rejimen Askar Wataniah.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, penglibatan golongan itu ke dalam askar simpanan amat diperlukan terutama untuk membantu angkatan tentera mempertahankan kedaulatan negara pada situasi tertentu.

Justeru katanya, kerajaan negeri menyasarkan nisbah seorang anggota tetap bersamaan dengan tiga askar wataniah menjelang 2020.

‘‘Kerajaan negeri akan terus menyokong dan membangunkan askar wataniah untuk menjadi askar simpanan yang mantap dan mampu menjadi benteng kedua pertahanan negara.

‘‘Menerusi Jawatankuasa Pendukung Askar Wataniah (Jakpaw), kita akan terus mempergiatkan usaha menarik minat lebih ramai anak-anak muda untuk menyertai askar wataniah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Penutup Latihan Menembak Tahunan Ahli Jakpaw Johor dan Pertandingan Anugerah Rejimen 501 Askar Wataniah 2010 di Lapang Sasar Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada), Ulu Tiram di sini, kelmarin.

Turut hadir Pemangku Panglima 7 Briged, Kolonel Mohd. Isa Jaafar; Setiausaha Kerajaan Negeri merangkap Pengerusi Jakpaw negeri, Datuk Abd. Latiff Yusof dan Komander Rejimen 501 Askar Wataniah, Brigedier Jeneral Tajuddin Joned.

Abdul Ghani yang merupakan Penaung Jakpaw Johor turut mengingatkan semua askar wataniah supaya menjaga tahap disiplin dan keterampilan diri supaya dapat menjadi contoh kepada mereka yang belum menyertai askar wataniah.

Katanya, Rejimen 501 Askar Wataniah juga diminta merancang pelbagai aktiviti dan latihan yang komprehensif bagi memantapkan lagi ahli Jakpaw terutama bagi membantu kerajaan negeri menghadapi krisis tertentu seperti bencana alam.

Selain itu jelasnya, Anugerah Terbaik Rejimen yang diwujudkan pada tahun ini merupakan salah satu daripada usaha untuk memantapkan lagi pentadbiran askar wataniah khususnya di negeri Johor.

Dalam pertandingan tersebut, Batalion 3 (Mersing dan Kluang) memenangi Anugerah Batalion Terbaik; Mejar Samsudin Selamat (Anugerah Pegawai Terbaik Sukarela Terbaik); Kem Daerah Pontian (Anugerah Kem/Lokasi Penempatan Terbaik) manakala Pegawai Waran 1 Rahmad Syawal memenangi Anugerah Pegawai Tidak Tauliah (PTT) Kanan Terbaik Sukarela.
read more...

MP bukan cari salah


Mislan Anuar (tiga dari kiri) melakukan pemeriksaan perbarisan Kor Polis Tentera Diraja (KPTD) sempena hari ulang tahun KPTD ke -57 Pusat Latihan KPTD (Pulapot), di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

SUDAH menjadi tradisi dalam angkatan tentera, lambang MP (Polis Tentera) dan beret merah amat digeruni oleh mereka yang melakukan kesalahan.

Mereka yang memakai lambang dan beret itu merupakan anggota Kor Polis Tentera Diraja (KPTD) yang bertanggungjawab menjaga disiplin dan penguatkuasaan undang-undang dalam pasukan tentera.

Provos Marsyal Tentera Darat (TD), Kolonel Mislan Anuar memberitahu, peranan KPTD dilakukan oleh tiga pecahan cabang kemahiran melalui pelaksanaan tugas provos iaitu trafik dan istiadat, kawalan keselamatan fizikal dan cawangan siasatan.

Umumnya, tugas provos adalah untuk menguatkuasakan peraturan am termasuk tugas istiadat seperti pengiring orang kenamaan serta pergerakan konvoi-konvoi tentera.

Bagi kawalan kedudukan penting seperti kem-kem tentera pula, ia dilaksanakan di bawah kawalan keselamatan fizikal.

"Siasatan terhadap kes-kes jenayah termasuk aktiviti penyalahgunaan dadah pula dipertanggungjawabkan kepada Cawangan Siasatan Jenayah (CSJ). Siasatan ini berkaitan kes-kes yang membabitkan anggota dan pegawai TD termasuk kes-kes syariah, rasuah, kemalangan, penipuan dan sebagainya," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia semasa sambutan hari ulang tahun KPTD ke-57 baru-baru ini.

Sebelum ini, siasatan terhadap kes-kes jenayah termasuk dadah melibatkan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya TD dilaksanakan oleh 91 Cawangan Penyiasatan Khas (CPK) KPTD.

Selepas 1 Ogos 1993, 91 CPK telah diserap dan diletakkan di bawah Cawangan Provos Marsyal ATM .

Sehubungan itu, staf dan keanggotaan pasukan itu terus diserapkan ke cawangan tersebut dan KPTD terpaksa menubuhkan perjawatan ad hoc dan melatih semula keanggotaannya bagi membantu TD melaksanakan tugas-tugas siasatan kes jenayah.

Sejajar dengan Pelan Pembangunan Strategik TD 'Army 2 10 Plus 10, penubuhan pasukan khas penyiasat yang dinamakan 48 CSJ KPTD telah direalisasikan bagi memenuhi keupayaan dan keperluan tugas-tugas penyiasatan.

Secara rasmi Cawangan itu telah ditubuhkan berkuat kuasa mulai 1 Ogos 2007.

Menurut Mislan, antara peranan dan tanggungjawab 48 CSJ KPTD adalah mengesan, mencegah, menangkap dan menyiasat anggota TD dan mereka yang tertakluk pada undang-undang perkhidmatan dan terlibat dalam salah laku jenayah termasuk penyalahgunaan dadah.

"Kita juga memberi khidmat nasihat dan membantu pemerintah tentera setempat berhubung perlakuan dan pencegahan jenayah," katanya.

Selain itu, 48 CSJ KPTD juga menyedia dan menyalurkan statistik rekod jenayah bagi tujuan penyimpanan rekod dan tapisan keselamatan.

Mereka juga perlu menyediakan kertas penyiasatan bagi tujuan pendakwaan di Mahkamah Tentera atau pun perbicaraan pemerintah tentera di samping membantu dan bekerjasama dengan agensi penguat kuasa awam dalam penyaluran maklumat.

Beliau seterusnya menegaskan, CSJ KPTD bukan berperanan mencari kesalahan mana-mana pihak dalam TD.

"Apabila kita menjalankan tugas termasuk menyiasat, kami sebenarnya mencari fakta dan kebenaran. Kami bukan mencari kesalahan seseorang," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, 48 CSJ KPTD terdiri daripada Markas 48 CSJ, Markas CSJ Zon dan Detasmen CSJ.

"Markas 48 CSJ KPTD beroperasi di Jabatan Arah Polis Tentera di Kementerian Pertahanan," katanya.

Terdapat dua sel di bawah Markas 48 CSJ KPTD iaitu Sel Siasatan Jenayah dan Sel Pembangunan dan Teknikal Siasatan.

"Sel Siasatan Jenayah mempunyai tiga unit iaitu Unit Siasatan Jenayah, Unit Anti-Narkotik dan Unit Risikan Jenayah," katanya.

Sel Pembangunan dan Teknikal Siasatan pula terdiri daripada Unit Pembangunan dan Analisis dan Unit Proses dan Rekod.

Aspek-aspek perundangan, pembangunan modal insan, pembangunan peralatan penyiasatan serta aspek teknikal siasatan dan bantuan kepakaran akan diberi perhatian oleh sel ini, kata Mislan.

"Ini termasuklah bantuan kepakaran Tim Poligraf yang boleh mengesan sebarang aktiviti penipuan apabila seseorang itu disoal siasat selain forensik dan fotografi.

"Kami mempunyai peralatan poligraf yang akan digunakan apabila melakukan soal siasat," katanya.

Beliau berkata, sesuatu yang menarik ketika menjalankan tugas, anggota CSJ KPTD sentiasa akan membawa bersama taser gun iaitu senjata yang menggunakan arus elektrik dan mampu melemahkan suspek yang cuba melawan ketika diberkas.

Senjata berkenaan dikatakan mampu 'melumpuh' seketika mana-mana individu walaupun orang terbabit mempunyai kekuatan luar biasa.

"Sebaik sahaja pihak yang hendak diberkas itu jatuh atau tumbang akibat penggunaan taser gun tersebut, anggota CSJ akan bertindak memberkasnya," katanya.

Dalam pada itu katanya, CSJ KPTD mempunyai data lengkap mengenai latar belakang setiap anggota dan pegawai dalam TD.

Data berkenaan dapat digunakan bagi mengenal pasti setiap anggota yang terlibat dalam kemalangan dan sebagainya.

"Data tersebut meliputi butir-butir DNA setiap anggota dan pegawai TD," katanya.

Tambahnya, setiap anggota dalam CSJ telah diberi latihan dan kemahiran siasatan secukupnya. latihan dan kemahiran itu akan terus diberi bagi memahirkan mereka menjalankan tugas siasatan.

"Selain latihan dan kursus dalam negara, anggota kami juga dihantar ke luar negara bagi menambah pengetahuan.

"Untuk bergelar anggota dan pegawai CSJ KPTD, mereka perlu sekurang-kurangnya mempunyai latihan asas penyiasatan," katanya.

Kebolehan lain yang perlu ada pada anggota dan pegawai CSJ KPTD adalah dari segi pengetahuan sains polis seperti aktiviti jenayah tempatan, penyediaan dan penggunaan alat saintifik, pengetahuan modus operandi penjenayah serta latar belakang tempatan di mana penyiasat itu bertugas.

Beliau berkata, penyiasat CSJ juga perlu mempunyai pengetahuan dalam sains kelakuan penjenayah termasuk asas kriminologi dan psikologi.

"Selain mempunyai pengetahuan undang-undang dan mengetahui hak asasi manusia, penyiasat CSJ juga perlu menjalankan siasatan dengan akal yang waras kerana ia penting bagi menentukan keberkesanan siasatan," jelasnya.

read more...

Dasar Pertahanan


Dasar Pertahanan Negara diwujudkan bagi memberi penekanan terhadap siap siaga dalam menghadapi sebarang ancaman kepada negara.

SESUAI dengan hasrat Kementerian Pertahanan untuk melibatkan semua pihak dalam menjaga keamanan dan kedaulatan negara melalui pendekatan Pertahanan Menyeluruh (Hanruh), satu dasar telah digubal bagi memberi penjelasan kepada masyarakat berhubung tanggungjawab dan peranan mereka.

Objektif utama dasar tersebut yang dilancarkan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pada 9 November lalu adalah untuk mempertahan dan melindungi kepentingan yang menjadi teras kepada kedaulatan, keutuhan wilayah dan kesejahteraan negara.

Dasar Pertahanan Negara (DPN) diwujudkan bagi menekankan siap siaga semua pihak termasuk rakyat dalam menghadapi sebarang ancaman kepada negara.

Sungguhpun tugas mempertahankan negara merupakan tanggungjawab pasukan keselamatan, kewajipan untuk memastikan bahawa pasukan berkenaan mampu menghadapi cabaran adalah tanggungjawab nasional.

Menyedari betapa pentingnya kerjasama serantau dan bantuan luar, Kementerian Pertahanan yakin bahawa dasar keupayaan berdikari seharusnya menjadi tonggak pertahanan negara.

Sehubungan itu, kerajaan akan terus berusaha ke arah meningkat dan membangunkan keupayaan ATM di samping menggalakkan semangat patriotik di kalangan rakyat

Dasar yang memberi penekanan pada tanggungjawab bersama bagi melindungi dan mempertahankan kepentingan negara daripada sebarang ancaman sama ada dari luar atau dalam negara meliputi kawasan utama iaitu daratan Malaysia, kawasan ekonomi luar pesisir iaitu Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE) dan pelantar benua negara serta laluan strategik perairan dan ruang udara negara.

Sementara itu, bagi memantap dan memperkasakan ATM, pembangunan keupayaan dan strategi pertahanan negara harus bersepadu dan seimbang dengan menggabungkan aset dan sumber lain demi untuk mempertahankan negara.

Berikutan itu, keupayaannya dirancang dan dimensi ketiga-tiga cabang perkhidmatan perlu diperkasakan dengan mengambil kira spektrum elektromagnetik kerana peperangan pada masa kini sudah berubah.

Bagi menyokong keupayaan pertahanan negara, dua elemen penting perlu diberi keutamaan iaitu industri pertahanan tempatan dan sains teknologi pertahanan supaya atur gerak pasukan seiring dengan kemajuan sains dan teknologi terkini yang boleh berdaya saing dengan negara maju lain.

Merapatkan hubungan pelbagai hala dengan negara serantau termasuk Amerika Syarikat (AS) yang dianggap kuasa besar dunia, adalah sokongan kepada usaha bagi memupuk pembinaan dan keyakinan, selain memastikan kepentingan negara sama ada dalam aspek keselamatan dan ekonomi terus terjamin.

keamanan serantau

Selain itu, penyertaan ATM di bawah panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sejak tahun 1960 memberi ruang dan peluang kepada pasukan itu untuk bersama membabitkan diri dalam menjaga keamanan serantau, malah menjadi sebuah pasukan yang disegani di rantau ini.

Hubungan Malaysia dengan pertahanan luar berasaskan kepentingan ekonomi yang sedang pesat membangun bagi kestabilan dan kemakmuran rantau ASEAN dan juga Asia Pasifik yang memberi faedah kepada negara.

Sehubungan itu, penubuhan Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) pada 2006 menunjukkan keazaman Malaysia meningkatkan hubungan kerjasama pertahanan dengan negara ASEAN.

Komitmen tegas Malaysia terhadap Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu memerlukan negara berpegang pada pendirian pertahanan yang bercorak defensif.

Oleh itu juga, dasar pertahanan telah menggubal strategi berdasarkan prinsip cegah rintang dan pertahanan menyeluruh.

Dasar tersebut telah menggariskan tentang perlunya mengelak daripada terjadinya konflik dalam wilayah sendiri, sama ada dengan mencegahnya dari berlaku atau melalui cara berdepan dengan musuh sejauh mungkin di luar wilayah Malaysia.

Konsep cegah rintang bertujuan untuk menghindarkan bakal musuh dari mengamalkan dasar-dasar yang bertentangan dengan langkah penyelesaian konflik secara aman.

Ia memerlukan pelaksanaan strategi pencegahan di samping turut menjalankan usaha-usaha berterusan untuk membangunkan sebuah angkatan tentera yang memiliki keupayaan yang mantap bagi menghadapi peperangan.

Dalam pada itu, ia juga dapat memastikan negara mempunyai keupayaan bagi menghalang sebarang tindakan kekerasan atau keganasan oleh pihak lawan tanpa mengira masa dan keadaan.

read more...