Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 17 Jun 2011

JEN TAN SRI DATO’ SRI ZULKIFELI BIN MOHD ZIN AMBIL ALIH PUCUK PIMPINAN ATM

Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin telah mengambilalih pucuk pimpinan Angkatan Tentera Malaysia dari Jen Tan Sri Dato’ Sri Azizan Ariffin TUDM yang akan bersara pada 24 Okt 2011. Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin mengambilalih berkuatkuasa 15 jun 2011 dan merupakan Panglima Angkatan Tentera Malaysia yang ke 18.

Dalam Majlis Serah Terima Tugas yang telah diadakan di auditorium Kementerian Pertahanan pada 15 Jun 2011, penyerahan tongkat kuasa Panglima Angkatan Tentera telah disaksikan oleh YB Menteri Pertahanan, YB Timbalan Menteri Pertahanan, YBhg Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Pegawai-pegawai Kanan ATM dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan serta warga ATM. Sebelum itu, Jen Tan Sri Dato’ Sri Azizan Ariffin TUDM telah berucap buat kali terakhirnya kepada semua lapisan warga ATM sebagai Panglima Angkatan Tentera.

Majlis Serah Terima Tugas di akhiri Jen Tan Sri Dato’ Sri Azizan Ariffin TUDM mengambil tabik hormat terakhirnya sebelum diiringi keluar meninggalkan Wisma Pertahanan dalam upacara ‘Street Lining’. Warga ATM mengucapkan SELAMAT MAJU JAYA kepada beliau.
read more...

JEN TAN SRI DATO’ SRI ZULKIFELI BIN MOHD ZIN – PANGLIMA ANGKATAN TENTERA MALAYSIA KE 18

Angkatan Tentera Malaysia kini di terajui oleh Jeneral Tan Sri Dato’ Sri ZulkIfeli bin Mohd Zin, yang baru mengambil alih tugas sebagai Panglima Angkatan Tentera yang ke 18 mulai 15 Jun 2011.

Dilahirkan di Pasir Mas, Kelantan pada 14 Jun 1954, Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin berjaya menamatkan latihan kadet di Royal Military Academy SANDHURST, sebuah institusi latihan ketenteraan yang terkemuka di dunia. Beliau ditauliahkan dalam Rejimen ke 2 Askar Melayu Diraja. Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin merupakan seorang pemimpin yang berpengalaman dan berpengetahuan. Beliau telah menjawat berbagai jawatan di sepanjang kerjaya beliau sebagai seoarang pegawai tentera. Di antara jawatan penting yang pernah beliau sandang ialah Juruarah di Maktab Turus Angkatan Tentera, Pengarah Infantri di Markas Tentera Darat, Komandan Pusat Latihan Tempur Darat (PULADA), Asisten Panglima di Bahagian Perkdimatan Simpanan, Panglima 8 Briged Infantri, Panglima Divisyen ke 3 Infantri dan Panglima Medan Tentera Darat.

Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin juga merupakan seorang pemimpin yang berwibawa dan diberi kepercayaan oleh tampuk pemerintahan ATM untuk menerajui Misi Tim Pemantau Antarabangsa- Mindanao sebagai Komander Tim Pemantau selama hampir setahun pada tahun 2004 hingga 2005semasa berpangkat Mejar Jeneral.

Sebagai seorang pemimpin yang berkaliber, beliau telah dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat pada 2 Jun 2008 sehingga 20 Mei 2010 dan seterusnya menerajui Tentera Darat Malysia sebagai Panglima Tentera Darat mulai 21 Mei 2010 sehingga 14 Jun 2011.

Atas keyakinan yang tinggi terhadap beliau, Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin telah dilantik sebagai Panglima Angkatan Tentera Malaysia yang ke 18 mulai 15 Jun 2011. Seluruh warga ATM mengucapkan tahniah di atas perlantikan beliau.

read more...

Umat yang terpilih kerana beramal dengan ajaran Islam


http://www.eramuslim.com/fckfiles/image/gerakan_islam/0mujahidin3.gif

“KAMU adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah daripada yang mungkar dan beriman kepada Allah s.w.t..” (Ali-Imran: 110)

Huraian

Umat Islam merupakan sebaik-baik umat yang dijadikan oleh Allah s.w.t.. Mereka diberikan kemuliaan dan keistimewaan selagi mereka tetap taat menjalankan tiga dasar yang utama iaitu menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada kejahatan serta beriman kepada Allah s.w.t. dengan sebenar-benar iman.

Adalah menjadi tanggungjawab bagi orang Islam untuk menyuruh orang lain khususnya yang berada di bawah tanggungannya untuk berbuat kebaikan dan menjauhi larangan Allah s.w.t.. Tanggungjawab ini akan dipersoalkan oleh Allah s.w.t. di akhirat. Dengan itu umat Islam akan sentiasa berada di bawah kemuliaan dan kebaikan selagi mereka beriman kepada Allah s.w.t. dengan keimanan yang sempurna.

Adapun umat dan bangsa yang lain mereka telah terpesong daripada kebenaran iman. Mereka telah dipengaruhi oleh kejahatan dan kerosakan. Mereka tidak beriman dengan sebenar-benar iman kerana mereka beriman dengan sebahagian kitab tetapi kufur dengan sebahagian yang lain. Mereka beriman dengan sebahagian rasul seperti Musa dan Isa tetapi kufur kepada Nabi Muhammad s.a.w. sedangkan mereka mengetahui kebenarannya.

Mereka tidak juga menyuruh berbuat kebaikan atau melarang berbuat kejahatan kerana mereka sudah tenggelam di dalamnya. Sebenarnya kalau mereka beriman dengan sepenuh keimanan, mereka akan beroleh ganjaran yang banyak di dunia dan akhirat, berbanding apa yang mereka peroleh sekarang hanya keseronokan dunia semata-mata.

Mereka hanya mahukan kemewahan dan kesenangan dunia dengan melakukan pelbagai kerosakan. Maka mereka itu sebenarnya golongan yang rugi dan akan dibalas dengan seksaan neraka di akhirat.

Kesimpulan

Umat Islam akan kekal sebagai umat yang paling mulia dan istimewa selagi mereka beriman dengan sebenar-benarnya iman, dengan mengamalkan Islam secara menyeluruh dalam kehidupan dan menunaikan tanggungjawab amar maaruf dan nahi mungkar dalam kehidupan mereka.

- Disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

read more...

Yusof Haslam, Pekida Berdamai

Datuk Yusof Haslam dan Pekida berdamai.Foto THE STAR Oleh: AZLINA ABDULLAH

KUALA LUMPUR: Pengarah Urusan Skop Production Sdn Bhd, Datuk Yusof Haslam memohon maaf terhadap filem terbitanya KL Gangster yang telah menyinggung perasaaan sebuah pertubuhan Pekida.

Menurut Yusof, bagi menjernihkan keadaan dan mencari pendamaian dia dengan rendah diri memohon maaf atas kontroversi yang berlaku.

"Kalau filem KL Gangster menyinggung perasaan pihak Pekida, saya menyusun 10 jari memohon maaf bagi menjernihkan keadaan.

"Demi Allah, pihak kami tidak mempunyai niat walau sebesar kuman untuk menyinggung perasaan mana-mana pihak, kontroversi yang berlaku mungkin salah faham dan terlepas pandang," katanya selepas mengadakanpertemuan dengan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) pada Majlis Kesyukuran dan Musyawarah di Restoran Haslam, di sini, Jumaat.

Majlis terserbut turut dihadiri Pengerusi Pekida Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Labuan, Datuk Roslan Dahaman dan penerbit filem, David Teoh.

Majlis musyawarah itu diadakan bagi menjernihkan isu filem KL Gangsterdan Kongsi telah menggunakan gelaran yang sinonim dengan Pekida seperti Ayahanda, Abang Long dan Abang Kawasan.

Tambah Yusof, pihaknya akan lebih berhati-hati dalam menerbitkan filem akan datang terutamanya sekuel KL Gangster tidak lama lagi dan akan memastikan isu sama tidak timbul.

“Saya akan membuat pemantauan lebih teliti terhadap filem arahan anak saya (Shamsul ) selepas ini dan lebih penting kami akan menyampaikan mesej yang baik kepada masyarakat,” katanya.

read more...

‘Jurukamera’ berahi

Oleh Rabi ‘Atul ‘Adawiyah Ismail dan Hellinie Sina
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
PILIH...pemain boleh memilih permainan elektronik berunsur seks di Internet sebelum memuat turun   ke telefon bimbit.
PILIH...pemain boleh memilih permainan elektronik berunsur seks di Internet sebelum memuat turun ke telefon bimbit.

KUALA LUMPUR: Satu permainan elektronik yang diadaptasi daripada rancangan realiti seks terkenal di luar negara kini menjadi kegilaan remaja terutama pelajar untuk dimuat turun ke dalam telefon bimbit secara percuma.

Antara tarikan utama yang mendorong remaja memuat turun permainan itu disebabkan ia menggunakan visual manusia, bukan animasi seperti permainan elektronik lain.

Melalui permainan ini, pemain bertindak sebagai jurukamera program itu dengan merakamkan aksi lucah dan berahi tiga gadis yang menjadi peserta program realiti terbabit.

Pada peringkat permulaan, setiap pemain diwajib menjawab soalan dan menyelesaikan beberapa halangan untuk ke peringkat seterusnya.


Permainan itu cukup mudah dan memberahikan kerana setiap pemain disyaratkan menjawab satu soalan di setiap peringkat selain memujuk gadis dalam program terbabit. Sekiranya berjaya, gadis pilihan terbabit akan membuka pakaiannya satu persatu sehingga bogel.

read more...

50,000 bekas polis terima imbuhan

MELAKA 17 Jun - Seramai 50,000 bekas anggota polis di seluruh negara yang berkhidmat di zaman darurat bakal menerima imbuhan daripada kerajaan.

Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia, Shafie Bakri berkata, imbuhan itu merupakan usaha bagi menjaga kebajikan bekas polis yang berkhidmat semasa darurat dari tahun 1948 hingga 1960 di Tanah Melayu dan 1962 hingga 1974 di Sabah dan Sarawak.

"Perjanjian persefahaman telah dibuat bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di mana kami mencadangkan beberapa imbuhan buat bekas anggota polis ini," katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Agung Perwakilan Ke-35 Persatuan Bekas Polis Malaysia Negeri Melaka di Dewan Hang Tuah, Jalan Hang Tuah di sini, hari ini.

Shafie berkata, antara cadangan yang diberikan adalah sumbangan ihsan untuk bekas anggota polis itu.

"Bekas anggota polis ini tidak memiliki pencen ataupun sebarang imbuhan disebabkan pada zaman pelantikan mereka, ia diadakan secara adhock atau beramai-ramai dan syarat pelantikan pada ketika itu tidak diterangkan," katanya.

Shafie berkata, cadangan lain seperti Pingat Jasa Pasukan Polis bagi bekas anggota polis dan juga anggota polis yang masih berkhidmat.

"Pingat ini bertujuan mengenang jasa baik bekas anggota polis yang berkhidmat di zaman darurat dan juga anggota polis yang masih lagi berkhidmat yang telah banyak berkorban demi mempertahankan negara," katanya.

Selain itu, Persatuan Bekas Polis Malaysia turut mencadangkan agar bahagian hal ehwal bekas polis dinaik taraf menjadi jabatan hal ehwal veteran bekas polis bagi menjaga kebajikan bekas anggota polis.

"Harapan kami dengan adanya jabatan ini, ia akan membuat bajet sama seperti peranan Jabatan Hal Ehwal Bekas Tentera dalam membela kebajikan bekas polis di seluruh negara," katanya. - BERNAMA

read more...

Putera Mahkota Abu Dhabi kagum

Putera Mahkota Abu Dhabi Lawat Malaysia Jumaat

KUALA LUMPUR 17 Jun - Kemajuan Malaysia berjaya menggamit Putera Mahkota Abu Dhabi, Sheikh Mohammed Zayed Al Nahyan, apabila beliau menghabiskan masa kira-kira 30 minit meninjau kepesatan ibu kota dari tingkat 86 Menara Berkembar Petronas.

Beliau yang diiring Perdana Menteri ketika melawat mercu tanda negara itu dilihat cukup teruja dengan kemajuan Malaysia, apabila khusyuk mendengar penerangan tentang menara berkembar tersebut.

Hadir sama pada majlis berkenaan ialah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan Presiden serta Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petronas, Datuk Shamsul Azhar Abbas.

Selesai mendengar sesi taklimat, mereka kemudiannya menikmati jamuan makan tengah hari di Kelab Petroleum Malaysia yang terletak di tingkat 42, sebelum beredar menunaikan solat Jumaat di Masjid Negara.

read more...

ATM tidak berganjak awasi gugusan tuntutan Malaysia di Spratly


Satu kekuatan, Zulkifeli Mohd. Zin (dua dari kiri) bersama Abdul Aziz Jaafar, Zulkifli Zainal Abidin dan Rodzali Daud pada Perbarisan Perintah Ulung Panglima Angkatan Tentera di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) tidak akan sesekali berganjak daripada mengawasi serta menduduki beberapa lokasi di Kepulauan Spratly di Laut China Selatan sungguhpun berlaku pergeseran terbaru antara China dan Filipina kebelakangan ini.

Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, armada TLDM sentiasa berada di perairan berkenaan untuk bersedia menghalang segala bentuk ancaman ke atas kepentingan tuntutan negara itu.

“Kita sedang menganalisis perkembangan di sana dan dalam masa sama, kita sentiasa bersedia menangani sebarang kemungkinan dan keadaan.

“Apa yang penting, kita menduduki dan juga mengawasi kawasan persekitaran yang termaktub dalam Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut (UNCLOS) 1982 iaitu di sekitar 200 batu nautika dari perairan negara.

“Di situlah kita berada kini dan di situlah kita akan terus berada pada masa depan,” tegasnya pada sidang akhbar selepas menyaksikan Perbarisan Perintah Ulung Panglima Angkatan Tentera di Kem Tentera Darat Sungai Besi di sini, hari ini.

Hadir sama, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin; Panglima Tentera Darat, Jeneral Datuk Zulkifli Zainal Abidin dan Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud.

Suasana tegang kembali mewarnai isu tuntutan di Spratly apabila China bertindak menggerakkan kapal peronda terbesar dalam angkatan tentera lautnya di Laut China Selatan sejak semalam bagi mengawasi perairan itu.

Ia berikutan pergeseran antara negara kuasa besar Asia itu dengan Filipina sejak beberapa hari lalu.

Selain Filipina dan China, beberapa gugusan Kepulauan Spratly turut dituntut oleh Malaysia, Vietnam dan Brunei, dengan Malaysia sendiri membina kubu pertahanan di tiga kawasan iaitu Terumbu Layang-Layang, Terumbu Ubi dan Terumbu Mantanani.

Dalam pada itu, Zulkifeli memberitahu, China perlu menyedari bahawa kestabilan di Asia Tenggara adalah bersandarkan kepada kesepakatan negara-negara anggota ASEAN.

“Kita juga mempunyai banyak platform perbincangan seperti ASEAN, Forum Serantau ASEAN (ARF) atau Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) dan perkara ini boleh diselesaikan secara sepakat,” katanya.

read more...

Bersih: ATM sedia bantu polis

Oleh RAJA SYAHRIR ABU BAKAR


KUALA LUMPUR 17 Jun – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedia menggerakkan anggotanya di sekitar ibu kota bagi mengawal ketenteraman awam pada perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Kedua (Bersih 2) yang dijadualkan pada 9 Julai ini.

Panglimanya, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, bagaimanapun tindakan itu akan dipertimbangkan sekiranya terdapat permintaan daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kita ada public order manual, yang menetapkan bahawa ATM adalah pihak berwajib untuk membantu apabila diminta oleh PDRM melalui saluran tertentu.

“Ada prosedurnya dan sudah tentunya kita sedia bekerjasama dengan PDRM apabila keadaan memerlukan sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Perbarisan Perintah Ulung Panglima Angkatan Tentera di Kem Tentera Darat Sungai Besi di sini, hari ini.

Zulkifeli diminta mengulas persediaan ATM bagi sebarang kemungkinan digerakkan menghadapi demonstrasi jalanan Bersih 2 pada 9 Julai nanti seperti dirancang pembangkang dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Setakat ini, lebih 400 laporan polis telah dibuat pelbagai pertubuhan di seluruh negara bagi membantah perhimpunan itu antaranya kerana bimbangkan keselamatan diri serta perniagaan mereka.

Panglima Angkatan Tentera itu menambah, ATM sentiasa bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan di kawasan bandar sungguhpun kawasan itu di bawah bidang kuasa PDRM.

“Kita (ATM) sentiasa melakukan latihan bersama dengan pihak PDRM secara berterusan supaya keupayaan kita itu sentiasa wujud,” tegasnya.

read more...

Anak PM bertunang dengan Daniyar Nazarbayev


Tuanku Mizan Zainal Abidin bertanya sesuatu kepada Noorhayana Najwa sambil diperhatikan Tuanku Nur Zahirah, Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Pahang Hajah Kalsom, Najib Tun Razak dan Rosmah Mansor di kediaman rasmi Perdana Menteri, Putrajaya, malam tadi. – BERNAMA


KUALA LUMPUR 17 Jun – Noorhayana Najwa, anak perempuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor secara rasmi bertunang dengan Daniyar Nazarbayev dalam satu majlis di Seri Perdana, Putrajaya, malam ini.

Majlis pertunangan pasangan itu diserikan dengan kehadiran keluarga serta rakan mereka, selain orang kenamaan dari Malaysia dan luar negara.

Antaranya, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah; Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Hajah Kalsom; Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah dan Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Tun Abdullah Badawi, menteri kabinet, timbalan menteri serta pegawai kanan kerajaan pusat dan negeri.

Hadir sama ibu Najib, Tun Hajah Rahah Tan Sri Mohamad Noah.

Kenamaan asing yang turut hadir termasuk Putera Mahkota Abu Dhabi, Jeneral Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan dan isteri Sheikha Salam binti Hamdan Al Nahyan serta Pengerusi Medina Council Putera Saud bin Abdulaziz Al-Saud.

Nooryana Najwa, 22, merupakan lulusan School of Foreign Service, Universiti Georgetown, Amerika Syarikat (AS), sementara Daniyar, 22, menamatkan pengajian di Universiti Columbia, New York.

Pasangan itu bertemu ketika menuntut di AS. – BERNAMA

read more...

Kanak-kanak 2 tahun perokok tegar


KHOIRUL Anam yang berusia dua tahun merokok di rumahnya di Pasuruan, Jawa Timur.


PASURUAN (Jawa Timur) - Seorang kanak-kanak di bandar ini yang baru berusia dua tahun bukan sahaja menjadi seorang perokok malah sanggup mencederakan orang lain jika dia dilarang berbuat demikian.

Menurut datuknya, Slamet, 51, cucunya itu, Khoirul Anam, telah mula merokok sejak usia 20 bulan lagi.

Tabiat merokok cucunya itu sukar untuk dibendung kerana jika orang melarangnya dia akan mengamuk.

"Saya pernah melarangnya merokok dan dia menikam perut saya dengan pisau sehingga menyebabkan saya menerima empat jahitan akibat luka tikaman itu.

"Ekoran itu saya tidak berani melarangnya," katanya kepada Inilah.com sambil menambah, Khoirul juga suka minum kopi dan setiap hari menghabiskan satu gelas besar.

"Rokok dan kopi tidak boleh dipisahkan dengannya. Baginya kedua-dua itu sama penting dan harus dinikmatinya setiap hari," ujar Slamet.

Sebelum ini tubuh Khoirul sangat kecil dan kurus. Pemeriksaan doktor mendapati rokok yang dihisapnya setiap hari tidak memberi kesan kepada jantung dan paru-parunya. - AGENSI

read more...

Anggota polis tampil berkebaya


DUA anggota polis tampil berkebaya pada majlis memperagakan rekaan batik di Surabaya, baru-baru ini.


SURABAYA – Orang ramai biasanya melihat anggota polis berpakaian seragam dan menjalankan tugas mengawal lalu lintas atau meronda di jalan raya.

Berlainan pula halnya di Surabaya apabila lapan anggota polis wanita tampil anggun berbaju kebaya tak ubah seperti model pentas peragaan.

Dalam satu majlis penutup Pameran Foto ‘Polisi Kita, Polisi Masyarakat’, seramai lapan anggota polis wanita memakai baju kebaya yang dipadankan dengan kain batik tulisan tangan Madura.

Tanpa menjalani proses uji bakat seperti yang dilalui model-model lain, mereka hanya berlatih selama tiga hari untuk berjalan di pentas peragaan sempena majlis tersebut.

Gaya lemah gemalai mereka ketika memperagakan rekaan batik oleh pereka fesyen Rika Mudjiono juga tidak jauh beza dengan model peragaan profesional.

“Penampilan polis-polis wanita dalam majlis ini memberikan satu tanggapan baru supaya masyarakat tidak memandang mereka hanya sebagai anggota penguasa.

“Polis juga sama dengan orang ramai,” kata jurucakap Polrestabes Surabaya, S Rahayu.

Pada majlis tersebut, anggota polis terlibat menggayakan rekaan batik tulisan tangan dari harga Rp 1 juta. – Agensi

read more...

Suaka politik: Australia dihalang


PENUNJUK perasaan merempuh masuk ke sebuah dewan ketika Menteri Imigresen Australia, Chris Bowen sedang berucap mengenai program pelarian kerajaan di University of New South Wales di Sydney, semalam. - AFP


SYDNEY 17 Jun - Australia berhadapan halangan undang-undang apabila rancangan negara ini untuk menghantar pemohon suaka politik ke Malaysia atau ke negara lain dicabar oleh kumpulan peguam yang membawa kes itu ke mahkamah.

Canberra bercadang untuk menghantar seramai 800 pemohon suaka politik ke Malaysia bagi membendung kemasukan pendatang asing secara haram dan operasi pemerdagangan manusia.

Sebagai pertukaran, Australia bersetuju menerima 4,000 pemohon suaka politik yang berdaftar di Malaysia.

Peguam bela pemohon suaka politik, David Manne berkata, rancangan kerajaan Australia tersebut hanya akan menyebabkan perpecahan keluarga.

"Rancangan tersebut akan memisahkan ahli keluarga yang ingin hidup bersama dalam keadaan selamat," katanya.

Tambahnya, hak untuk hidup dalam satu keluarga dijamin di bawah undang-undang Australia dan antarabangsa. - AFP

read more...

Weiner ditawar kerja oleh penerbit filem lucah


Anthony Weiner


LOS ANGELES 17 Jun - Penerbit filem lucah, Larry Flynt menawarkan pekerjaan kepada bekas ahli Kongres daripada Parti Demokrat, Anthony Weiner yang meletakkan jawatan semalam selepas skandal hubungannya dengan beberapa orang wanita di Internet terbongkar.

Katanya, dia sanggup membayar Weiner 20 peratus lebih tinggi berbanding gaji yang diperoleh bekas ahli kongres itu di dalam Kongres.

"Selepas peletakan jawatan anda, saya berminat untuk menawarkan anda bekerja dengan Kumpulan Pengurusan Flynt.

"Tawaran ini bukan suatu jenaka, ia menunjukkan keikhlasan kami dan anda akan dibayar 20 peratus lebih tinggi berbanding yang diperoleh dalam Dewan Perwakilan," katanya menerusi surat yang ditulis kepada Weiner.

Tambahnya, peletakan jawatan tersebut menunjukkan tekanan yang tidak berasas dalam arena politik serta kepura-puraan demokrasi di Washington.

Sementara itu, Weiner, 46, meminta maaf atas kelakuannya yang memalukan.

"Saya berharap akan terus berkhidmat kepada masyarakat yang memilih saya.

"Malangnya, disebabkan perlakuan sendiri, saya terpaksa meletakkan jawatan sebagai anggota Kongres," katanya.

Sementara itu, ketika bekas anggota Kongres tersebut mengumumkan pengundurannya di sebuah pusat warga tua di New York, orang ramai yang menyaksikannya bersorak sambil melaungkan 'Selamat Tinggal Si Pelaku Sumbang' dan ada yang menunjukkan isyarat lucah. - AFP

read more...

Spratly: Keadaan semakin tegang


TENTERA Vietnam meronda di pulau Phan Vinh, antara pulau kecil di Kepulauan Spratly pada 14 Jun lalu. - AFP

MANILA 17 Jun - Perebutan wilayah maritim di Laut China Selatan semakin tegang hari ini apabila beberapa negara terlibat memperkukuh tuntutan masing-masing, dua hari selepas China menghantar kapal peronda terbesarnya di perairan tersebut.

Tentera Laut Filipina hari ini berkata, pihaknya akan menghantar sebuah kapal perang ke Kepulauan Spratly bagi meronda di wilayah yang dituntutnya, bagaimanapun negara ini menafikan tindakan itu sebagai respons kepada langkah yang diambil China dua hari lalu.

"Tentera laut sering mengadakan rondaan di kawasan perairan. Ia adalah rondaan biasa," kata jurucakap Jabatan Pertahanan, Eduardo Batac tentang penghantaran kapal BRP Rajah Humabon bersama 68 pegawai dan anak kapal.

Sementara itu, China bakal memperkukuh agensi pengawasan maritimnya dengan menambah bilangan kapal serta 6,000 anggota menjelang 2020 dalam satu lagi langkah yang dijangka meningkatkan ketegangan dengan negara-negara jiran yang turut menuntut wilayah di perairan Laut China Selatan.

Menurut laporan akhbar China Daily, langkah memperbesar agensi Tentera Pengawasan Maritim China itu dibuat selepas pihaknya mengesan banyak pencerobohan laut dan udara berlaku di wilayah yang dituntutnya.

"Semakin banyak pencerobohan oleh kapal dan pesawat asing berlaku di perairan serta ruang udara China sejak beberapa tahun kebelakangan ini," lapor akhbar tersebut.

Laporan itu menyebut, agensi pengawasan martim itu telah mengesan sebanyak 1,303 pencerobohan kapal asing dan 214 oleh pesawat sepanjang tahun lalu, berbanding hanya 110 kes pada 2007.

Seorang pegawai agensi pengawasan yang berada di bawah Pentadbiran Lautan negara itu dipetik China Daily sebagai berkata, pihaknya akan memperoleh 16 pesawat dan 350 kapal menjelang rancangan lima tahun negara itu yang berakhir pada 2015 dan lebih 15,000 anggota menjelang 2020.

Satu lagi laporan akhbar tabloid Global Times hari ini melaporkan, China, baru-baru ini telah mengadakan latihan ketenteraan selama tiga hari di pulau tropika Hainan, selatan negara ini melibatkan 14 buah kapal.

Dalam perkembangan yang sama, Vietnam menyuarakan harapannya untuk menarik lebih ramai pelancong ke Kepulauan Spratly dengan membangunan projek pelancongan di lima lokasi di sekitar pulau tersebut. - Reuters/AFP/dpa

read more...

Kapal perang Tentera Laut Filipina BRP RAJAH HUMABON

USS Atherton DE 169 Dipindahkan ke Jepun sebagai HATSUHI
Kembali ke USN 1975; Stricken 06/15/75.
Dijual pada nilai sekerap ke Filipina sebagai Raja HUMABON 09/13/76.
Dijadualkan akan ditimpa oleh 1996, pena masih dalam perkhidmatan pada tahun 2008!

"The BRP Raja Humabon (PF-11) adalah perdana semasa, dan modal terbesar di kapal perang Tentera Laut Filipina. Ia adalah Destroyer Cung lepas Pengiring / frigat dalam kumpulan pesawatnya, dan dianggap sebagai salah satu kapal lama aktif dalam armada, dan di dunia. Beliau adalah salah satu daripada tiga bekas USN pemusnah pengiring Cannon-kelas yang berkhidmat dengan Tentera Laut Filipina, yang lain sedang BRP Datu Sikatuna (PF-5/PS-77) dan BRP Datu Kalantiaw (PS-76) .

Klasifikasi sekarang adalah frigat Patrol. Seperti baru-baru ini sebagai 2008 dia masih dilihat dan disahkan Thao daripada asas utama tentera laut Tentera Laut Filipina di Perak dan lawatan Ibu Pejabat Tentera Laut di Manila. Beliau kini Ditugaskan kepada Pasukan Peronda dari Armada Filipina, dan Ditugaskan sebagai perdana semasa Tentera Laut Filipina.

Beliau ditugaskan untuk Tentera Laut Filipina pada tahun 1980 sebagai RPS Raja Humabon (PS-78), dan membentuk tulang belakang Armada Filipina bersama-sama dengan dua kapal kakaknya dan lain-lain bekas Tentera Laut AS pemusnah pengiring. Dia diklasifikasikan sebagai BRP Raja Humabon (PF-11), kini menggunakan "BRP" kapal penamaan standard dan Menjalankan satu "frigat" klasifikasi, dan berkhidmat sehingga 1993 apabila dia bersara. Tetapi kerana boleh menekan, dia kemudian dipanggil semula ke dalam perkhidmatan pada tahun 1995. "(Maklumat ihsan Wikipedia)

Pada bulan Jun 2008, BRP Raja Humabon PF-11 Masih dalam senarai Filipina Tentera Laut "Kapal ditauliahkan dan Kraf." Senarai ini boleh didapati di laman web Tentera Laut Filipina.

Tatal ke bawah untuk melihat gambar tahun 2005 dan 2008.

ex-USS Atherton DE 169 in 2005

ex-USS Atherton DE 169 pada tahun 2005


ex-USS Atherton DE 169 dalam tahun 2005 HUMABON Raja


ex-USS Atherton DE 169 Mei 2008 sebagai HUMABON Raja!

Foto tersebut didorong untuk Forum Pertahanan Filipina. Mesej berbunyi, "Hei guys, hanya ingin berkongsi beberapa gambar saya pagi ini, dua kapal berlabuh PN di Teluk Manila, saya mengambil pics di Hotel Philippine Plaza Hotel tembok laut dalam ... Juga saya mahu mengulas mengenai rolling Jacinto kelas kapal itu, saya memerhatikan kedua-dua kapal berlabuh, dan dengan gelombang minima, Ricarte itu bergolek lebih, tidak seperti ma Humabon stabil dengan gelombang yang sama. "
read more...

Tentera Filipina juga ke Spratly

Benigno Aquino beri amaran tidak benarkan Beijing buli Manila

MANILA: Filipina semalam menghantar kapal tentera lautnya ke perairan Laut China Selatan yang menjadi pertikaian berikutan ketegangan dengan Beijing mengenai tuntutan bertindih kedua negara terbabit di Kepulauan Spratly.

Bagaimanapun, jurucakap jabatan pertahanan, Eduardo Batac menegaskan bahawa penghantaran itu adalah tugasan rutin dan tidak mempunyai kaitan dengan pengumuman oleh China bahawa satu kapal maritim rondaan lautnya lalu kawasan terbabit.
ex-USS ATHERTON DE 169 as RAJAH HUMABON in May 2008

“Saya tidak fikir ini ada kaitan. Tentera laut menjalankan rondaan laut biasa dan kita tidak perlu kaitkan penghantaran Rajah Humabon dengan penghantaran kapal tentera laut China,” katanya kepada media.


Batac tidak mengetahui sama ada kapal China sudah menghampiri perairan yang dituntut kedua-dua negara itu dan tidak menyebut bila kapal Filipina itu akan dihantar atau ke mana ia akan dihantar.

Rajah Humabon, bekas milik tentera laut Amerika Syarikat dibina ketika Perang Dunia ke-2 yang menjadi antara kapal perang tertua di dunia. Ia memulakan perkhidmatan dengan Tentera Laut Filipina pada 1980.

Meskipun Batac membuat kenyataan menafikan kena mengena dengan China, Presiden Benigno Aquino terus terang memberi amaran kepada Beijing agar tidak mencabul kawasan tuntutan Manila.

“Kami tidak akan benarkan dibuli hanya kerana kami negara kecil. Kami juga ada sebab kukuh untuk menyuruh mereka tidak mencabul wilayah kami dan itu bukan sumber atau punca pertikaian,” katanya.

Benigno berkata, Filipina sudah menamatkan tinjauan gas dan minyak di Tebing Reed Bank, kira-kira 130 kilometer dari wilayah Palawan dan menyifatkan hasilnya menggalakkan.

Filipina mempunyai tuntutan bertindih dengan China, Taiwan, Vietnam, Malaysia dan Brunei mengenai kawasan yang kaya dengan sumber di Laut China Selatan itu.

Ketegangan sejak sekian lama tercetus semula dalam masa beberapa bulan kebelakangan ini berikutan dakwaan oleh Filipina dan Vietnam bahawa China meningkatkan tindakan agresif untuk menguasai wilayah yang dituntut itu.

Filipina mendakwa China bulan ini menghantar kapal tentera laut di sekitar Pulau Spratly di Laut China Selatan terbabit, selain mendakwa bahawa China memasang pos dan pelampung berhampiran kawasan terbabit. – AFP/AP
read more...

Jutawan pornografi tawar Weiner kerja

Kesal ahli Kongres AS letak jawatan kerana mesej seks

LOS ANGELES: Jutawan pornografi terkenal Amerika Syarikat, Larry Flynt, menawarkan kerja kepada ahli parti Demokrat Amerika Syarikat, Anthony Weiner, selepas anggota Kongres dari New York itu meletak jawatan berhubung satu skandal ‘mesej seks’ kepada beberapa wanita.
Pengasas majalah dewasa Hustler, Flynt berkata beliau sedia membayar gaji Weiner yang menghantar gambar kemaluannya kepada beberapa wanita menerusi Twitter, malah menawarkan 20 peratus lebih tinggi berbanding ketika Weiner menjadi ahli Kongres.
“Selepas mendapat tahu anda meletak jawatan secara tiba-tiba dan atas dasar terpaksa daripada jawatan ahli Kongres, saya menawarkan pekerjaan kepada anda di bahagian internet Flynt Management Group, LLC.

“Tawaran ini bukan satu gurauan. Bagi menunjukkan keikhlasan kami, Flynt Management Group, LLC bersedia membayar gaji 20 peratus lebih tinggi daripada gaji anggota Kongres,” kata Flynt sambil berjanji membayar perlindungan perubatan dan kos perpindahan.

Flynt juga berkata: “Saya merasakan bahawa peletakan jawatan anda yang tidak wajar adalah contoh utama tekanan politik tidak berasas dan hipokrasi yang menguasai demokrasi di Washington DC.

“Sama seperti kami tidak melakukan kempen politik tidak ikhlas, kami juga tidak membuat tawaran kerja yang tidak ikhlas,” kata Flynt dalam sepucuk surat kepada We iner, diterbitkan laman web berita selebriti TMZ.
Anggota Kongres berusia 46 tahun itu, yang sehingga kini dilihat sebagai calon utama Datuk Bandar New York, meletak jawatan selepas mengakui menghantar mesej seks kepada enam wanita.

Seorang wanita yang terbabit dalam skandal berkenaan, bekas aktres lucah, Ginger Lee, menyambut baik keputusan peletakan jawatan Weiner.

“Saya gembira dengan keputusan beliau untuk meletak jawatan. Selepas tiga minggu lalu dan semua yang berlaku sebelum itu, saya fikir beliau membuat keputusan paling bijak dan wajar untuk diri, keluarganya dan semua yang terbabit dalam skandal ini,” katanya.

“Saya mengucapkan selamat maju jaya kepadanya dan berharap rawatan yang diterimanya dapat membantunya mengawal keinginannya dan membuat pertimbangan lebih baik untuk masa depan,” beliau menambah dalam satu kenyataan. – AFP
read more...

Macam-macam: Wanita jatuh tingkap ketika mabuk asmara

DUBAI: Seorang wanita Russia berdepan hukuman penjara setahun selepas jatuh dari tingkap kediamannya di tingkat pertama ketika cuba melakukan seks dengan seorang lelaki Maghribi.

Mahkamah memenjarakan wanita berusia 29 tahun dikenali sebagai SB tanpa kehadirannya Rabu lalu, kerana melakukan seks secara sukarela dengan lelaki Maghribi berusia 40 tahun, dikenali sebagai MS.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara tambahan sebulan kerana kesalahan minum arak. Kedua-duanya juga boleh diusir pulang.
SB bertemu MS di bar hotel lima bintang di sepanjang Jalan Shaikh Zayed. SB berkata, MS menaiki teksi bersamanya selepas dia meninggalkan bar itu. – Agensi
read more...

Akhirnya Ahli Kongres Amerika Anthony Weiner Letak Jawatan

NEW YORK: Akhirnya ahli kongres Amerika dari Parti Demokrat, Anthony Weiner yang mengirim aksi-aksi lucah dan berbaur seks kepada para wanita melalui laman web dan juga sms telah meletakkan jawatannya berkuatkuasa serta merta.

Beliau juga turut memohon maaf kepada seluruh rakyat Amerika, mereka yang pernah menerima gambar-gambarnya dan juga ahli parti di atas kekecohan yang ditimbulkannya.

Ahli kongres berusia 46 tahun itu yang sebelum skandal ini meletus dilihat sebagai calon berpotensi Demokrat untuk jawatan Datuk Bandar New York menyifatkan apa yang berlaku adalah kesilapan peribadi yang tidak seharus dilakukannya.

Beliau sebelum ini telah menerima tekanan daripada pemimpin-pemimpin parti termasuk Presiden Barack Obama sendiri agar meletakkan jawatan sebagai jalan penyelesaian kepada kemelut yang dicetuskannya itu.

Pemimpin Parti Demokratik di dalam dewan, Nancy Pelosi, yang merupakan antara mereka yang paling awal mendesak Weiner agar melepaskan jawatannya berkata, ahli kongres itu telah melakukan satu tindakan yang betul dengan meletakkan jawatan.

Keengganan Weiner pada mulanya untuk melepaskan jawatannya telah mencetuskan kebimbangan di kalangan pemimpin parti bahawa ia akan mencalarkan imej Parti Demokrat yang akan menghadapi pilihan raya presiden dan juga kongres tahun hadapan.

Selepas berbohong dengan mangatakan yang gambarnya di dalam internet itu adalah palsu dan perbuatan pengodam, dia akhirnya mengadu dalam satu sidang akhbar yang disiarkan di seluruh negara bahawa gambar-gambar lucah dan aksi berbaur seks yang dikirimkannya kepada beberapa wanita yang tidak dia kenali adalah dirinya.

Isteri Weiner, Huma Abedin adalah salah seorang pembantu kepada Setiausaha Negara Amerika, Hillary Clinton.

"Saya hanya boleh berkata satu perkara sahaja...jika itulah saya, saya pasti akan meletakkan jawatan," kata Presiden Obama pada Rancangan NBC "Today" pada Selasa merujuk kepada skandal Weiner itu - sekaligus memberi indikasi yang kerjaya ahli politik muda itu sudah berakhir.

read more...

Askar Israel Tembak Dua Warga Palestin

DEIR QADDIS: Askar Israel dilaporkan melepaskan tembakan terhadap dua rakyat Palestin yang bertindak melempar batu, dengan dua askar juga dilaporkan cedera dalam pertempuran di Tebing Barat.

Serangan itu berlaku di perkampungan Deir Qaddis, di barat laut Ramallah, apabila kumpulan rakyat Palestin melancarkan protes terhadap penduduk setinggan yang didakwa menceroboh kampung mereka.

Tentera Israel dilaporkan melepaskan tembakan peluru hidup beberapa kali selepas seorang daripada anggotanya diserang penduduk Palestin. “Seorang askar cedera semasa menangani keganasan di Deir Qaddis selepas dilempar dengan batu di kakinya.

"Penyerang semakin bertindak ganas dengan membaling lebih banyak objek dan batu ke arah anggota kami," kata jurucakap tentera Israel.

Sementara itu, Datuk Bandar Deir Qaddis, Faris Nasser, berkata tunjuk perasaan itu tercetus bagi membantah pencerobohan tanah penduduk oleh sekumpulan setinggan Yahudi berhampiran perkampungan Nili sejak seminggu lalu.

“Dalam kejadian itu, dua cedera akibat ditembak peluru hidup
read more...

Empat Tentera Ditembak Mati Di Pattani

BANGKOK: Beberapa lelaki bersenjata menembak mati empat orang anggota tentera yang sedang menaiki motosikal ketika menjalankan pengawasan di Pattani, demikian menurut polis pada Jumaat.

Kesemua mangsa yang berusia 21 sehingga 48 tahun itu mati di tempat kejadian apabila sekurang-kurangnya empat pengganas melepaskan tembakan dari dua buah trak pikap pada malam Khamis.

Seorang remaja perempuan yang lalu di kawasan kejadian dilaporkan cedera dalam serangan berkenaan.

Sementara itu pada awal Khamis, satu letupan berlaku di sebatang jalan dekat Yala.

Kejadian tersebut telah menyebabkan seorang anggota polis dan seorang pegawai daripada Jabatan Lebuhraya cedera.

Lebih daripada 4,500 masyarakat beragama Islam dan Buddha terkorban dalam siri-siri serangan yang berlaku hampir setiap hari sejak pemberontakan dilancarkan sejak tahun 2004 dekat tiga wilayah selatan Thailand.

Pengkritik menuduh kerajaan gagal menangani tuntutan hak masyarakt Islam yang mahu indentiti bangsa, agama dan bahasa mereka dihormati oleh pemerintah.

Mereka juga mendakwa tentera telah melakukan terhadap mereka. -AFP

read more...

Rej 515 Askar Wataniah : Siti Nurhaliza Tidak Kisah Berjemur Panas

Siti Nurhaliza memakai pakaian seragam loreng setelah menyerahkan borang menyertai Askar Wataniah di Kementerian Pertahanan, Khamis. - Foto AZHAR MAHFOF

PETALING JAYA: Penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin tidak kisah berjemur di tengah panas dan menjalani aktiviti lasak selepas dia bersetuju menyertai Rejimen Askar Wataniah.

Dia akan memastikan dirinya sentiasa bersedia sewaktu menyertai latihan ketenteraan itu. Siti terpaksa menyelesaikan tempoh latihan selama 39 jam seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Pertahanan.

“Saya akan memakai krim pelindung cahaya matahari untuk menghalang kulit menjadi terlalu gelap. Bagaimanapun, saya rasa sudah adat warna kulit akan berubah gelap apabila selalu berjemur panas,” ujarnya.

Selain Siti, rakan selebriti lain yang turut serta dalam pasukan itu ialah pelakon Intan Ladyana, Shaheizy Sam, Mohd Noor Bong, pengacara Nurul Hidayah Zahid Hamidi, penerbit filem David Teo, penyanyi Aizat dan Ana Raffali

Menyentuh tentang karier seni, Siti masih akan aktif melibatkan diri dengan aktiviti yang diatur. Dia baru selesai merakamkan program Hari Raya Idola Kecil untuk TV9.

“Album lagu Inggeris saya akan berada di pasaran mulai Julai ini,” katanya lagi.

Sebanyak 10 buah lagu yang dijangka dimuatkan dalam album yang menggunakan khidmat komposer dari Australia iaitu Brian Bruno dan Cristian Alexander tersebut.

Sementara itu Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata, individu yang menyertai pasukan tersebut perlu menjalani latihan asas selama 39 jam dalam masa setahun mengikut kelapangan masing-masing sebelum mendapat pentauliahan.

Malah setiap pelatih turut diberi pilihan untuk latihan sehingga 240 jam seperti yang dilakukan oleh pasukan lain.

“Askar Wataniah terbuka kepada sesiapa sahaja dan saya percaya bahawa diri setiap orang mempunyai hasrat terpendam. Misalnya saya telah lama bercita-cita untuk menjadi anggota polis.

“Sejak di bangku sekolah lagi, saya memang berminat dengan pasukan beruniform. Walaupun usia sudah mencecah lebih 30 tahun ini, minat saya masih tidak luntur. Saya juga ingin menggalakkan kawan-kawan lain yang berminat menyertai pasukan ini kerana setelah mendengar taklimat, latihan yang diberikan tidak seteruk seperti askar tetap,” katanya.

read more...

Anak Perempuan Najib Bertunang Dengan Daniyar Nazarbayev

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor mengumumkan pertunangan anak perempuan mereka Nooryana Najwa Najib, 22, dengan Daniyar Nazarbayev, 22, yang diadakan di kediaman rasmi Perdana Menteri di sini, Jumaatmalam. Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nurzahirah serta Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Pahang Hajah Kalsom berkenan mencemar duli berangkat ke majlis tersebut. Kelihatan Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan bersalaman dengan Nooryana Najwa. -Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Nooryana Najwa, anak perempuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor, secara rasmi bertunang dengan Daniyar Nazarbayev dalam satu majlis di Seri Perdana, Putrajaya Jumaat malam.

Majlis pertunangan pasangan itu diserikan dengan kehadiran keluarga serta rakan mereka, selain orang kenamaan dari Malaysia dan luar negara.

Antaranya, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah; Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan Sultanah Hajah Kalsom; Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah dan Raja Muda Perak Raja Nazrin Shah.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, Tun Abdullah Badawi, menteri kabinet, timbalan menteri serta pegawai kanan kerajaan pusat dan negeri.

Hadir sama ibu Najib, Tun Hajah Rahah Tan Sri Mohamad Noah.

Kenamaan asing yang turut hadir termasuk Putera Mahkota Abu Dhabi Jeneral Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan dan isteri Sheikha Salam binti Hamdan Al Nahyan, serta Pengerusi Medina Council Putera Saud bin Abdulaziz Al-Saud.

Nooryana Najwa, 22, merupakan lulusan School of Foreign Service, Universiti Georgetown, Amerika Syarikat sementara Daniyar, 22, menamatkan pengajian di Universiti Columbia, New York.

Pasangan itu bertemu ketika menuntut di AS.-BERNAMA

read more...

Majlis Raja-Raja : Penaung dan Lambang Kedaulatan Institusi Diraja

Bermula semalam 16 Jun 2011, Majlis Raja-Raja bermesyuarat buat kali ke-224. Mungkin bagi kita, rakyat biasa terlepas pandang akan peri pentingnya Mesyuarat Majlis Raja-Raja ini. Sedar atau tidak, angka ke-224 itu sebenarnya memberikan satu pengertian tinggi, kepada kita warga Malaysia betapa pentingnya Majlis Raja-Raja perlu bermesyuarat yang lazimnya diadakan tiga kali dalam tempoh setahun. Kepentingan dan impaknya kepada setiap dari kita yang bernaung di bawah prinsip Raja Berperlembagaan ini, perlu dihayati semua supaya kita sedar maksud tersirat di dalam salah satu prinsip Rukun Negara kita iaitu Kesetiaan Kepada Raja dan Negara.

Kita mulai dengan menyorot kembali langkah bermulanya dan mengapa wujudnya Mesyuarat Majlis Raja-Raja ini. Walaupun timbul polemik mengenai asal wujudnya mesyuarat Majlis Raja-Raja ini, satu perkara yang penting kepada kita semua ialah, di sinilah bermulanya permuafakatan di antara semua Raja-Raja Melayu yang memegang amanah orang-orang Melayu dengan hasrat menyatupadukan dan mempertahan hak dan kedaulatan orang-orang Melayu malah menyuarakannya kepada pihak British ketika itu. Tanggal 13 Julai 1897, adalah tarikh perjumpaan pertama yang hanya melibatkan raja-raja Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dikenali sebagai Majlis Raja-Raja Melayu. Perjumpaan ini diadakan di Istana Negara, Kuala Kangsar, Perak. Meskipun ketika itu Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu ini dipanggil ‘Durbar’, yang diambil daripada perkataan Urdu-Parsi (Darbar membawa maksud istana raja), ia juga membawa maksud perjumpaan atau persidangan umum yang diadakan oleh raja negeri berkenaan, ataupun Gabenor atau Wizurai British di India. Apa jua maksudnya, matlamat dan hasil kesan dari Durbar itu, membawa seterusnya kepada pembentukan negara kita Malaysia.

Durbar pertama berlangsung selama empat hari dan dihadiri oleh Sultan Idris Murshidul’adzam Shah dari Perak, Sultan Ahmad dari Pahang, Sultan Abdul Samad dari Selangor dan Yamtuan Besar Muhammad dari Negeri Sembilan. Manakala pihak British pula diwakili oleh Sir Charles Mitchell (Gabenor Negeri-Negeri Selat dan Pesuruhjaya Tinggi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu), Frank Swettenham (Residen Jeneral Negeri-Negeri Melayu Bersekutu), Hugh Clifford (Residen British di Pahang), J.P. Rodger (Residen British di Selangor) dan W.H. Treacher (Residen British di Perak). Negeri Sembilan tidak mempunyai wakil dari pihak British kerana Residen ketika itu, Martin Lister meninggal dunia pada bulan Februari 1897. Walaupun perkara-perkara yang dibincangkan dalam Durbar yang pertama itu hanya melibatkan agama Islam, adat istiadat dan lain-lain perkara yang berkaitan dengan orang Melayu, namun ianya merupakan titik tolak dan asas bermulanya persidangan Majlis Raja-Raja. Untuk makluman, gambar sultan-sultan, pembesar-pembesar negeri dan pegawai-pegawai British yang menghadiri Durbar pertama serta minit mesyuarat Durbar pertama disimpan sebagai khazanah eksklusif negara dan terbuka untuk rujukan semua di Arkib Negara Malaysia.

Durbar kedua diadakan pada tahun 1903 di Kuala Lumpur dan satu perkara penting yang timbul dalam Durbar kedua ini ialah keberanian Sultan Idris menyuarakan dan menggesa pihak British agar lebih ramai orang Melayu dilantik untuk berkhidmat dengan kerajaan dan mereka ini dilantik ke jawatan yang lebih tinggi. Betapa jauh pandangan Sultan Idris yang meminta supaya pentadbiran Tanah Melayu ketika itu, turut dikongsi oleh anak bangsanya sendiri, menjelaskan pelaksanaan amanah oleh Majlis Raja-Raja bagi pihak orang-orang Melayu ketika itu.

Wajar diingati, kesan dari Durbar juga memperlihatkan peranan Raja-Raja sebagai pelindung dan penjaga hak dan kedaulatan orang Melayu ketika itu. Dari Durbar jugalah idea, cadangan dan suara-suara bangsa bagi mempertingkatkan taraf hidup dan status ekonomi bangsa Melayu diutarakan. Idea asal penubuhan Askar Melayu Diraja dan Kolej Melayu Kuala Kangsar juga bermula dari sini. Selain itu, penekanan soal agama Islam dan bahasa Melayu turut diperjuangkan oleh Raja-Raja Melayu di ruang yang ada dalam Durbar ini.

Masa berlalu, tanggungjawab dan kehendak perlu selaras dengan peredaran zaman. Maka, Mesyuarat Majlis Raja-Raja Persekutuan Tanah Melayu yang pertama diadakan pada 31 Ogos hingga 1 September 1948. Mesyuarat ini buat kali pertama dihadiri oleh semua sembilan orang Raja-Raja Melayu. Ketika rakyat Tanah Melayu menentang penubuhan Malayan Union, Raja-Raja Melayu turut bangkit bersama bagi memastikan idea penjajah ini tidak menjadi kenyataan. Selepas perit getir dalam perjuangan menuntut kemerdekaan ditempuhi, tanggal 5 Ogos 1957, termeterailah Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu, 1957 yang dibuat antara Kerajaan British yang diwakili oleh Sir Donald Charles MacGillivray bagi pihak Baginda Queen Elizabeth II dengan raja-raja Melayu, Undang-undang dan Orang-orang Besar Negeri Sembilan. Dengan termaktubnya perjanjian ini, maka pada 31 Ogos 1957, Persekutuan Tanah Melayu diberi kemerdekaan. Namun, bukan sekadar perjanjian yang terpahat dalam lipatan sejarah pada tarikh keramat itu, satu perkara yang perlu diingati semua rakyat Malaysia ialah bersama perjanjian tersebut, Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu turut diperkenan oleh kesemua Raja-Raja Melayu untuk dijadikan asas urus tadbir negara.

Dalam mendepani tahun-tahun mendatang yang penuh cabaran, Majlis Raja-Raja yang dianggotai oleh sembilan raja-raja Melayu (Kedah, Pahang, Kelantan, Perak, Perlis, Selangor, Negeri Sembilan, Johor dan Terengganu) dan Yang Di-Pertua-Yang Di-Pertua Negeri (Sarawak, Pulau Pinang, Sabah dan Melaka), fungsi dan tanggungjawabnya tetap dilaksanakan demi amanah yang diberikan sepertimana harapan rakyat Malaysia. Secara umum, fungsi Majlis Raja-raja antara lain, memilih Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi Persekutuan mengikut peruntukan-peruntukan Jadual Ketiga Perlembagaan Persekutuan; mempersetujui atau tidak mempersetujui supaya apa-apa perbuatan, amalan atau upacara agama meliputi seluruh Persekutuan; mempersetujui atau tidak mempersetujui apa-apa undang-undang dan membuat atau memberi nasihat mengenai apa-apa perlantikan yang menurut Perlembagaan ini, memerlukan persetujuan Majlis Raja-Raja atau yang dikehendaki dibuat oleh atau selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja; melantik anggota-anggota Mahkamah Khas di bawah Fasal (1) Perkara 182; memberi ampun, reprief dan respit, atau meremitkan, menggantung atau meringankan hukuman-hukuman, di bawah Fasal (12) Perkara 42 dan boleh menimbangkan soal-soal mengenai dasar negara (misalnya perubahan-perubahan tentang dasar imigresen) dan apa-apa jua perkara lain yang difikirkannya patut.

Satu perkara menarik yang perlu diketahui umum, hanya Majlis Raja-Raja di Malaysia inilah satu-satunya yang wujud di dunia pada masa kini, di mana pemuafakatan di antara Raja-Raja Melayu serta pihak kerajaan yang dipilih melalui prinsip demokrasi berparlimen dapat bermuafakat demi memastikan negara kita Malaysia sentiasa berada dalam keadaan harmoni dan makmur. Majlis Raja-Raja juga merupakan kaedah semak dan imbang kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, selain memberi nasihat dan pandangan dari semasa ke semasa dan ini membuktikan jalinan muhibah antara semua Raja-Raja Melayu erat ibarat satu keluarga.

Sesungguhnya, kita tidak akan sedar betapa berharga tradisi Majlis Raja-Raja yang kita warisi ini hinggalah kita kehilangannya. Sukar dibayangkan jika di saat tradisi yang perlu dipertahankan ini, hilang, maka ketika itu sudah terlewat untuk kita melakukan sesuatu. Majlis Raja-Raja yang telah sekian lama mempertahankan hak dan kedaulatan orang-orang Melayu, malah tidak mengenepikan hak kaum lain, wajar disanjung dan dipertahankan bersama. Janganlah antara kita berbalah dengan mempertikaikan fungsi dan tanggungjawab yang dilaksanakan oleh Majlis Raja-Raja ini, sebaliknya kita renung kembali semua jasa dan amanah yang telah dilaksanakan selama ini dimana hasilnya, hendaklah kita syukuri. Kini, tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia ialah memberikan kesetiaan kepada raja dan negara sepertimana ikrar kita semua dalam prinsip Rukun Negara yang kedua.

Mohd Saufi bin Samsudin
Seksyen Penyelidikan Khas Negara
Arkib Negara Malaysia
saufi@arkib.gov.my

read more...

Khamis, 16 Jun 2011

Part 3 : Gerakan Komunis Di Tanah Melayu

Fahaman Komunis di Tanah Melayu bermula sejak tahun 1923. Beberapa sekolah malam telah ditubuh dan digunakan untuk menyebarkan dakyah kebangsaan Cina serta Komunisme. Di samping itu, pertubuhan-pertubuhan buruh Komunis telah juga muncul pada tahun 1926. Pada tahun tersebut, di Negeri Sembilan sahaja di mana terdapat ramai suku Hailam (suku Hailam dikatakan pendokong utama fahaman Komunis), terdapat tidak kurang sepuluh pertubuhan pekerja yang berkait rapat dengan pihak Komunis. Perkembangan seterusnya telah membawa kepada penubuhan Parti Komunis Malaya (PKM) pada April 1930 di atas arahan Pertubuhan Komunis Antarabangsa (Communist International atau Comintern) yang dipengaruhi oleh Rusia. PKM dikehendaki mendapatkan sokongan orang Melayu (terutamanya kaum petani) dan orang India. Bagaimanapun PKM merasa terdesak mendapatkan sokongan orang Cina kerana permusuhan di antara negeri China dan Jepun semakin serius di antara tahun 1931-1937. Oleh yang demikian, PKM cuba menjuarai kempen anti-Jepun di kalangan mereka dan kurang memberi perhatian kepada dasarnya untuk mendapatkan sokongan orang Melayu. Bagaimanapun PKM tetap meneruskan kegiatannya menghasut kaum pekerja di ladang-ladang getah dan di bandar-bandar dengan matlamat mewujudkan kegelisahan perindustrian. Sepanjang lewat 1930an, pemogokan berlaku di merata tempat di samping rusuhan akibat kempen anti-Jepun.

Pada masa pendudukan tentera Jepun, kedudukan PKM menjadi lebih kuat kerana permuafakatan mereka dengan pihak British untuk menentang Jepun. Ahli-ahli PKM berpeluang mendapat latihan dan kemahiran dari segi ketenteraan daripada pihak British. British menubuhkan Sekolah Latihan Khas 101 di Singapura di bawah Kolonel Spencer Chapman untuk melatih beberapa pegawai dan anggota PKM bagi menjalankan kerja-kerja sabotaj dan penentangan terhadap tentera Jepun. PKM telah menghantar empat kumpulan mengandungi 165 orang anggota dengan setiap kumpulan menjadi teras kepada pasukan gerila di Selangor, Negeri Sembilan, Johor Utara dan Johor Selatan.

PKM mula mengatur strategi dengan menubuhkan Tentera Anti-Jepun Penduduk Tanah Melayu (MPAJA). Dari empat kumpulan yang asal, tentera tersebut berkembang menjadi lapan unit dengan tiap-tiap satunya menjalankan gerakan di setiap negeri. Setiap unit ini berhubung dengan Jawatankuasa Tentera Pusat PKM. Orang-orang Cina pula sentiasa bersedia memberikan sokongan tenaga manusia, wang ringgit, makanan, bekalan dan maklumat kepada MPAJA kerana bencikan layanan kasar askar-askar Jepun. SEAC (Southeast Asia Command) yang menubuhkan Force 136 juga telah bersetuju membekalkan alat-alat senjata, wang, bekalan dan pegawai-pegawai untuk melatih orang-orang PKM menggunakan senajata-senjata baru. Sebagai balasannya, MPAJA setuju memberikan kerjasama menentang Jepun. Pada Julai 1945, sebanyak 3,500 senjata kecil, peluru dan 500 pegawai dan anggota diberikan kepada MPAJA. Latihan juga dimulakan dengan bersungguh-sungguh tetapi gerakan tidak pernah dijalankan. Jepun menyerah kalah pada 16 Ogos 1945.

Dalam tempoh dua minggu di antara masa Jepun menyerah kalah dan pihak Tentera Berikat mendarat untuk menduduki semula Tanah Melayu, Bintang Tiga /MPAJA mengambil kesempatan keluar dari hutan dan merampas senjata-senjata Jepun dan Tentera Kebangsaan India. Mereka menguasai Tanah Melayu seolah-olah rejim komunis telah berkuasa sepenuhnya. Mereka menubuhkan 'Mahkamah Rakyat' dan menjatuhkan hukuman bunuh sewenang-wenangnya. Pentadbiran Tentera British (BMA) yang ditubuhkan pada 12 Disember 1945 terpaksa bertindak segera menghentikan aktiviti MPAJA dan memaksa pasukan tentera tersebut dibubarkan.

Namun begitu, semasa pemerintahan BMA, PKM tidak diharamkan. Kedudukannya yang agak bebas berbanding masa sebelum perang, menggalakkan PKM bergerak secara terbuka sebagai sebuah parti politik. Di antara tahun 1946 hingga awal 1948, PKM cuba memperkukuhkan kedudukannya dari segi politik meskipun masih memberi perhatian utama kepada pergerakan buruh. PKM cuba mempergunakan parti-parti radikal seperti Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Malayan Democratic Union, Malayan Indian Congress (MIC), Hizbul Muslimin dan Saberkas (Kedah). PKM juga memainkan peranan penting dalam perjuangan PUTERA-AMCJA (Pusat Tenaga Rakyat – All Malaya Council of Joint Action) untuk mengagalkan gagasan politik yang diperjuangkan oleh Raja-raja Melayu-UMNO-British. Dalam pada itu, PKM juga menyebarkan dakyah dan pengaruh ideologi mereka ke dalam persatuan-persatuan sekerja, belia dan penuntut-penuntut sekolah. Mereka juga menjadi dalang dan penghasut kesatuan-kesatuan sekerja untuk melancarkan mogok hampir di seluruh negara. Sehingga 1947, lebih kurang 300 kes mogok berlaku dalam industri getah dan bijih timah.

Bagaimanapun dengan lahirnya Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948, PKM menyedari perjuangannya melalui politik akan menemui kegagalan. Apabila pucuk pimpinan PKM diambil alih oleh Chin Peng, PKM mula menukar strategi dengan melancarkan gerakan-gerakan keganasan secara terbuka. PKM menubuhkan pasukan tentera gerila yang dinamakan Tentera Anti-British Penduduk Tanah Melayu (MPABA) untuk melancarkan pemberontakan bersenjata dengan tujuan mewujudkan kawasan-kawasan bebas (liberated areas). Beberapa buah unit yang ditubuhkan mula meresap ke khemah-khemah di hutan, menjalani latihan serta memperlengkapkan diri mereka dengan senjata-senjata. Bermula Jun 1948, mereka melakukan keganasan dan pemberontakan dengan menyerang pekerja-pekerja estet dan lombong, menebas beribu-ribu batang pokok getah, merosakkan jentera lombong, membakar rumah pekerja, mengelincirkan keretapi dan membakar bas-bas. Beberapa orang kontraktor buruh di ladang getah dan lombong dibunuh termasuk pengurus-pengurus ladang bangsa Eropah. Gerakan ini dilakukan untuk melumpuh dan membinasakan ekonomi kapitalis dan sistem pertahanan British. Untuk mengawal keadaan huru-hara dan porak peranda ini, kerajaan terpaksa mengisytiharkan Darurat pada 16 Jun 1948 di Johor dan Perak. Darurat kemudian diisytiharkan bagi seluruh Persekutuan Tanah Melayu pada 12 Julai 1948. Berikutan pengisytiharan darurat tersebut, PKM diharamkan.

Manakala itu, PKM telah menubuhkan Min Yuen, pasukan bawah tanah untuk menyelusup ke dalam masyarakat dengan tugas membekalkan gerila, perubatan, makanan, wang dan maklumat serta membunuh agen-agen dan pembelot. Orang-orang Asli juga dipaksa membantu mereka. PKM kemudiannya menubuhkan Tentera Pembebasan Bangsa-bangsa Tanah Melayu (Malayan Races Liberation Army) terutamanya untuk mendapat sokongan orang-orang India dan Melayu. MRLA mempunyai 4,000 anggota dan dibahagi kepada 10 rejimen yang berpengkalan di setiap negeri. Mereka melakukan serangan hendap ke atas konvoi-konvoi bersenjata, menyerang ladang-ladang, kampung-kampung dan balai-balai polis yang terpencil serta membunuh ejen-ejen dan penyokong anti-Parti Komunis Malaya. Mereka juga memperhebatkan kempen, propaganda dan ugutan untuk menarik penyokong-penyokong ke dalam perjuangan mereka. Sir Henry Gurney, Pesuruhjaya Tinggi British telah dibunuh pada Oktober 1951 dalam satu serangan hendap oleh pengganas komunis.

Pembunuhan Sir Henry Gurney telah merangsang gerakan drastik dan pelipatan kali ganda kekuatan tentera di Tanah Melayu. Dalam menangani kegiatan-kegiatan kejam, ganas dan subversif PKM, beberapa langkah dan tindakan telah diambil oleh kerajaan. Pada bulan Mei 1950, Lt. Jeneral Sir Harold Briggs selaku Pengarah Gerakan memperkenal dan melaksanakan rancangan 'Kampung Baru' yang didirikan di atas tanah pemberian Sultan. Melalui Rancangan Briggs (Briggs Plan) ini, setengah juta penduduk kawasan-kawasan terpencil dikumpul dan ditempatkan di kampung-kampung baru. Rancangan ini telah berjaya memutuskan bekalan makanan, senjata dan rangkaian pengaruh di antara penduduk dengan pengganas komunis (PKM). Walaupun PKM bertindak balas secara besar-besaran, kempen Jeneral Sir Gerald Templer yang dilantik sebagai Pesuruhjaya Tinggi pada tahun 1952 telah berjaya memusnahkan 2/3 kekuatan PKM. Templer telah melaksanakan kempen serampang dua mata iaitu peperangan terhadap komunis dan peperangan terhadap fahaman perkauman. Perang Saraf dilancarkan oleh Templer dari tahun 1952 hingga 1954 untuk mempengaruhi dan memenangi hati dan minda komunis dan rakyat awam secara psikologi. 20 juta risalah digugurkan dari udara bagi menyeru anggota PKM menyerah diri serta soal selidik dibuat dari rumah ke rumah untuk mendapatkan maklumat berhubung aktiviti komunis. Pada tahun 1953, operasi Kawasan Putih dan Kawasan Hitam diisytiharkan bagi memberi kesedaran kepada rakyat agar tidak bekerjasama dengan komunis serta mengekalkan kampung mereka bebas dari ancaman. Gerakan-gerakan sosial seperti lawatan pegawai-pegawai tinggi British ke hospital, pembinaan dewan orang ramai dan sebagainya telah menarik minat penduduk menyokong kerajaan.

Keganasan yang dilakukan oleh PKM juga telah mengurangkan sokongan penduduk negara ini tambahan pula langkah-langkah kerajaan mengambil hati masyarakat Cina dengan pemberian hak taraf kerakyatan serta memupuk benih-benih semangat kenegaraan di kalangan penduduk Tanah Melayu telah menyukarkan perjuangan PKM untuk mencapai matlamatnya. Rang undang-undang Pindaan 1952 meningkatkan pemberian taraf kewarganegaraan kepada orang Cina dari 10% kepada 55%. Usaha memperkenalkan kad pengenalan diri untuk semua penduduk Tanah Melayu secara tidak langsung mengagalkan cita-cita PKM untuk menakluki Tanah Melayu. Menjelang tahun 1953, PKM telah kehilangan 7,000 ahlinya. Chin Peng bersama beberapa ketua rejimennya terpaksa berundur ke selatan Thailand.

Pada 9 September 1955, tanpa campurtangan British, kerajaan Perikatan telah menawarkan pengampunan beramai-ramai kepada anggota PKM dengan syarat PKM meletakkan senjata. Susulan dari tawaran tersebut, satu rundingan telah diadakan pada 28 dan 29 Disember 1955 di antara wakil Parti Perikatan dan wakil PKM. YTM Tunku Abdul Rahman Putra selaku Ketua Menteri Persekutuan Tanah Melayu disertai oleh Dato' Sir Tan Cheng Lock dan Sir David Marshall bertegas bahawa PKM mesti menyerahkan senjata sebagai syarat perletakan senjata. Setiausaha Agung PKM, Chin Peng tetap tidak mahu menerima syarat tersebut. PKM juga menolak tawaran pengampunan beramai-ramai yang diberikan oleh YTM Tunku. Walaupun rundingan tersebut gagal, namun PKM mengalami kekalahan siasah bila mana kerajaan Perikatan kekal dengan pendirian untuk tidak mengiktiraf PKM sebagai sebuah parti politik serta tidak menerima fahaman komunisme di negara ini. Pada 1 September hingga 31 Disember 1957, sekali lagi tawaran penyerahan diri kali kedua kepada PKM diisytiharkan oleh kerajaan Persekutuan Tanah Melayu.

Setelah 12 tahun berjuang, dengan 4,338 nyawa terkorban dari kalangan pasukan keselamatan dan orang awam (1865 pasukan keselamatan dan 2473 orang awam) serta 6,711 pengganas komunis, negara akhirnya mencapai kemenangan. Chin Peng beserta 400 saki-baki pengikutnya tiada jalan lain melainkan berundur ke selatan Thailand. Pada 29 Julai 1960, YTM Tunku Abdul Rahman Putra menandatangani surat pengisytiharan tamat darurat setebal 176 muka. Darurat secara rasminya diisytiharkan tamat pada 30 Julai 1960. Ordinan Peraturan Darurat 1948 juga dimansuhkan.

Setelah darurat tamat, pasukan keselamatan meneruskan operasi-operasi susulan dengan bantuan Angkatan Tentera Diraja Thailand dan polis di sempadan Malaysia-Thailand untuk menghapuskan saki baki kumpulan PKM yang bergiat semula. Setelah 34 tahun selepas Rundingan Baling, PKM akhirnya bersetuju mengadakan perjanjian damai. Kerajaan Thai menjadi orang tengah dalam proses rundingan perdamaian yang diadakan di Hadyai, Thailand. Pada 2 Disember 1989, perjanjian damai ditandatangani oleh Malaysia dan PKM dengan PKM bersetuju meletak dan menyerahkan senjata sepenuhnya serta menamatkan ancaman mereka di Tanah Melayu.

read more...

Part 2 : Gerakan Komunis Di Tanah Melayu

Gambar-Gambar Sewaktu Darurat

Ordinan Peraturan Darurat 1948 yang menguatkuasakan perintah darurat di seluruh Persekutuan Tanah Melayu pada 12.7.1948
Khemah pengganas-pengganas komunis yang dijumpai oleh polis
Keratapi merupakan pengangkutan yang penting dalam proses pemindahan penduduk-penduduk ke kampung-kampung baru sewaktu darurat
Ketua Menteri, Tunku Abdul Rahman Putra tiba untuk mengadakan rundingan dengan Chin Peng di Baling 28.12.1955
Serangan dan kebakaran yang dilakukan oleh 80 orang pengganas di Pekan Simpang Tiga, Setiawan, Perak menyebabkan 1,000 orang kehilangan rumah tangga dalam masa darurat, 17.5.1958
Pasukan wanita pengawal kampung menjalankan latihan untuk pertahanan sawah-sawah mereka di dalam masa darurat
Penunjuk-penunjuk perasaan menentang fahaman komunis di seluruh negara
Papan notis di sempadan 'Kawasan Putih' di Melaka
Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu,Tunku Abdul Rahman Putra di majlis menandatangani Surat Pengisytiharan Penamatan Darurat di Kuala Lumpur,29.7.1960
read more...

Part 1 : Gerakan Komunis Di Tanah Melayu

Rentetan Peristiwa ( 6 Jun-21 Julai 1948 )

TARIKH
PERISTIWA
6 Jun
Pesuruhjaya Tinggi mengumumkan tentang kejadian keganasan yang semakin berleluasa di ladang-ladang, lombong dan kilang yang dicetuskan oleh pihak komunis.
12 Jun
Tiga orang ketua Cina Kuomintang telah ditembak mati di rumah mereka di Johor oleh lima orang pengganas komunis.
14 Jun
Sir Edward Gent, Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu dalam satu sidang akhbar mengumumkan tentang peningkatan kejadian rusuhan oleh komunis yang melibatkan 10 kejadian pembunuhan dan 3 serangan ke atas pengurus ladang Eropah.
15 Jun
Pesuruhjaya Tinggi menemui wakil-wakil majikan dan ketua-ketua Majlis Perundangan Persekutuan dan Majlis Penasihat Buruh untuk membincangkan pergolakan yang sedang berlaku.
16 Jun
Tiga orang peladang bangsa Eropah telah dibunuh di Perak oleh beberapa orang Cina yang bersenjata. Darurat telah diisytiharkan di beberapa daerah di Perak dan Johor.
17 Jun
Darurat diisytiharkan di seluruh negeri Perak dan Johor. Polis membuat beberapa serbuan di pejabat-pejabat Parti Komunis Malaya termasuk Ibu Pejabat Persatuan Bekas-bekas Anggota MPAJA. Peladang dan pekerja estet diberi perlindungan. 12 orang Cina bersenjata dan beruniform menyerang Balai Polis di Jeram Choh, Johor.
21 Jun
Polis membuat serbuan di seluruh negara dan 600 orang ditangkap.
28 Jun
Peraturan Darurat dikeluarkan yang membawa kepada penubuhan pasukan Konstabel Khas. 40 orang Cina bersenjata dan beruniform menyerang Balai Polis di Kuala Krau, Pahang.
29 Jun
Pengganas menyerbu pekan Jerantut, Pahang serta membakar Balai Polis dan merampas barangan di kedai-kedai.
1 Julai
Pegawai jajahan berbangsa Cina telah dibunuh di Langkap, Perak.
5 Julai
Polis dan tentera digabungkan bagi membenteras keganasan komunis.
7 Julai
Serangan udara dilancarkan ke atas khemah-khemah pengganas dalam hutan di Perak Utara.
8 Julai
Salah seorang ketua pengganas komunis, Tan Kan juga bekas ketua Kesatuan Buruh Johor ditembak mati dalam satu serangan balas di Johor.
9 Julai
Dua peladang berbangsa Eropah bersama seorang Melayu dan india telah terbunuh dalam satu serangan di Batu Sawah, Pahang. Pengganas turut menyerang Balai Polis di Langkap, Selatan Perak dan seorang konstabel terkorban.
10 Julai
Polis dan askar Gurka berjaya membunuh 4 pengganas komunis dan menawan 19 orang pengganas di Kuala Lumpur.

12 Julai
Pengganas beruniform merampas lombong arang batu di Batu Arang Selangor. 5 pekerja China dibunuh dan loji dimusnahkan.Mereka turut mengambilalih estet Senggang di Kuala Kangsar, Perak. Darurat diisytiharkan di seluruh negara.
14 Julai
4 orang awam berbangsa Cina termasuk seorang wanita dibunuh di Ulu Yam, Selangor.
15 Julai
3000 anggota polis tambahan dan ramai lagi konstabel khas telah direkrut.
15 Jun
Pesuruhjaya Tinggi menemui wakil-wakil majikan dan ketua-ketua Majlis Perundangan Persekutuan dan Majlis Penasihat Buruh untuk membincangkan pergolakan yang sedang berlaku.
16 Julai
Lau Yew, ahli jawatankuasa Pusat Tentera PKM bersama 10 orang lagi telah terbunuh dalam satu serangan di Kajang Selangor.
17 Julai
300 pengganas komunis telah menyerang Balai Polis Gua Musang, Kelantan. Seorang polis terbunuh dan 14 orang cedera. Pekan Gua Musang telah diduduki oleh pengganas selama beberapa hari.
20 Julai
Seorang tentera British dan 6 askar Melayu terbunuh manakala 3 cedera dalam satu serangan hendap di Gua Musang. Di Selangor, seorang guru besar sekolah Cina telah di bunuh.
21 Julai
Pengumuman mengenai pengenalan sistem pendaftaran negara. 2 keluarga bangsa Eropah telah dihalau dari kediaman mereka dan sebuah konvoi polis turut diserang. Beberapa bangunan dibakar dalam serangan ke atas 3 buah estet di Perak.
read more...