Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Ahad, 5 September 2010

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1431H

Salam 27th Ramadhan & coming Syawal,


Hari Raya Aidilfitri image

Assalamualaikum waramatuhllahi Wabarakahtuh...
Kekadang kita terlupa ...

Ketika kita bergurau, ada yang tersinggung dengan gurauan kita..
Ketika berbual, kita tak sedar kita mengata ..
Ketika berkata tentang sesuatu, kita tak sedar kita meninggi diri..
Bila teringat seseorang, kita teringat hanya yang buruk..
Bila seseorang itu dipuji, hati kita pula mengeji..
Dan kita sering lupa bahawa semua itu mendatangkan dosa..
Dan kita juga sering terlupa untuk minta maaf atas kesalahan yang kita
sendiri tak sedari..
Dan hari ini, saya memohon kemaafan atas kesalahan yang mungkin tidak saya
sedari..
Semoga setiap kesilapan maupun kesalahan itu, kita tidak akan terlupa untuk meminta maaf dan
memaafkan..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
&

Maaf Zahir Batin

I wish all my best friends ever(around the world), my colleagues, my luvly sister and my luvly brother here,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

&

MAAF ZAHIR BATIN.

(in advance..hehee)

May this SYAWAL bring happiness ++++ to all of you.

ILOVEYOUALL.

KISSES and HUGS lol.

Seungkap syair di Aidilfitri
Sewaktu debar Syawal dinanti
Kata dicoret menjadi puisi
Email diutus mengganti diri

...............................................

Gema Takbir beralun syahdu
Mengusik meruntun hati nan Sayu
Jauh dikenang lama dan baru
Semoga Ukhuwah segar selalu

................................................

Maaflah kiranya terkasar bahasa
Maaflah jua terkhilaf bicara
Memohon ampun salah dan dosa
Meminta halal makan dan guna jiko ado yohh


.................................................

Mata kekadang tersalah pandang
Telinga kekadang tersalah dengar
Mulut kekadang tersalah ucap
Hati kekadang tersalah duga
Maafkan segala silap yang pasti ada

Akhir kalam penyudah ucapan
Didoakan bahagia mengiringi kehidupan
Diharap Ramadhan membawa keinsafan
Pastinya Syawal mengirim kegembiraan

...............................................

Kepada yang bekerja dipagi raya macam Den nie, apo nak kato kampung pun idok ado lagi, banyak- banyaklah bersabar kerana
kerja itu satu ibadah dan amanah...

..........................................................
Amaran Koras Dari Den nie..

Sesiapa yang balik kampung, berhati-hati dijalan raya
Biar lambat asal selamat. Ingatlah orang yang tersayang

**Tahun ini sapo nak ajak den makan ketupat nie yoh...hehee

Regard,

read more...

Sandiwara cabar tamadun sendiri


KITA harap sentimen dan upacara 'Ganyang Malaysia' oleh Bendera itu hanyalah satu sandiwara mitos wayang kulit dan janganlah sandiwara itu mencabar tamadunnya sendiri.


Indonesia memiliki sejarah yang hebat. Sebahagian daripada kehebatan itu adalah cetusan-cetusan mitos seperti kehebatan Majapahit sebagai asas kepada perpaduan nasional Indonesia, atau usaha melakar sejarah 6,000 tahun bendera Indonesia.

Hambatan-hambatan sejarah nasionalis menghantui sejarawan Indonesia. Negara itu mengalami perbalahan antara persejarahan Melayu, Jawa, Bugis, Eropah dan Indonesia moden pasca merdeka.

Inilah reaksi saya apabila 'bertembung' dengan buku tulisan Rosihan Anwar di sebuah toko buku di Jakarta baru-baru ini. Beliau ialah antara wartawan tersohor di dunia Melayu. Kali ini, Rosihan 'menjelma' melalui buku bertajuk 'Sejarah Kecil Petite Historie Indonesia'. Pertama kali diterbitkan pada 2004 oleh Kompas, buku set tiga jilid itu telah dicetak kali keempat pada September 2009.

Rosihan amat akur tanggungjawabnya kepada generasi muda sebagai wartawan. Dengan itu, beliau telah menggabungkan pendekatan ilmiah dengan jurnalistik dalam mengukir sebuah sejarah. Menurutnya, persembahan jurnalistik bererti menulis dengan bahasa yang mudah, padat, ringkas, menarik, pendek dan bersifat human interest. Dan ini diisi dengan 'fakta-fakta sejarah' yang boleh 'dipertanggungjawabkan dari sudut ilmiah, dikemas dalam suatu bentuk yang mudah ditelan dan enak dicernakan' (h.ix jilid 1).).

Dan ramuannya adalah konsep sebuah 'sejarah kecil' atau petite historie. Beliau mengakui banyak mengarang berkaitan sejarah. Rosihan merujuk dirinya sebagai 'tukang kabaa' (tukang cerita) (h.x jilid 1).

Jilid satu petite historie memuatkan 13 bab, jilid dua (12 bab), dan jilid tiga (37 bab). Jilid satu membawa kita melewati kawasan geografi Indonesia dengan meninjau beberapa peristiwa seperti di Timor Timur, Aceh, Pulau Nias, Sumatera Barat, Bengkulu, Jawa Barat, Jawa Tengah, Jawa Timur dan Jakarta.

Jilid tiga pula menceritakan tentang pendidikan dan pergerakan politik abad ke-21 serta tokoh dan institusi. Ia turut memuatkan tema pendidikan, tokoh dan institusi.

Namun, apa yang lebih menarik kepada saya ialah catatan Rosihan pada Jilid dua. Jilid itu memuatkan cerita wartawan, persuratkhabaran serta pengalaman penulis sebagai tukang cerita sejarah besar Indonesia.

Dalam bab 'Indonesia: Sejarah dan Kebudayaan Selayang Pandang,'(h. 92-115), Rosihan bercerita tentang istilah 'Indonesia.' Menurut Rosihan, istilah nama negara itu dicipta oleh ahli etnologi Inggeris, J. K. Logan pada 1850, setelah melalui perjuangan lama dengan Belanda sebagai kuasa kolonial kepulauan itu.

Logan menggunakan istilah Yunani, Indonesos yang bermaksud 'pulau-pulau Hindia' sebagai penunjuk geografi yang memanjang di hujung tenggara daratan Asia.

Akan tetapi, tanya Rosihan, apakah makna Indonesia sebagai satu konsep politik dan sosial? Beliau merujuk kepada geografi, jumlah penduduk, dan sumber alam. Indonesia adalah negara kepulauan terbesar di dunia, dengan jumlah penduduk seramai lebih 220 juta iaitu keempat terbesar di dunia selepas China, India dan Amerika Syarikat.

Dari abad ketujuh lagi, negara-negara kecil maritim di sepanjang Selat Melaka menikmati perdagangan melalui perjalanan pelayaran. Rosihan merujuk kepada negara yang lebih besar, Sriwijaya yang berpusat di Palembang, Pulau Sumatera. Beliau kemudian menyelusuri kerajaan Mataram di Jawa pada abad kesembilan. Antara tahun-tahun 778 dan 850, dibangunkan candi Borobudur. Pada 1292, Kublai Khan iaitu raja dinasti Mongol menghantar kira-kira 20,000 askar ke Jawa untuk menuntut pembayaran upeti.

Menurut Rosihan, Raja Wijaya telah mengalahkan tentera China dan menyuruh mereka membangun sebuah istana di Majapahit, Jawa Timur.

Majapahit pada separuh pertama abad ke-14 menjelma sebagai negara yang memiliki angkatan laut yang kuat, berkat bantuan orang- orang China dari ekspedisi Kublai Khan yang tidak balik ke China dan membawa teknologi China dalam pembuatan kapal.

Majapahit mengawal perdagangan rempah dari Maluku dan lada dari Lampung yang diminta oleh China dan Eropah. Di bawah Raja Hayam Wuruk yang memerintah dari tahun 1350 hingga 1389 dan perdana menterinya Gajah Mada, Majapahit mencapai puncak kekuasaan.

Rosihan memetik penyair Kraton Prapanca yang menulis dalam Negarakertagama pada tahun 1365, bahawa kekuasaan Majapahit meliputi Bali, Sumatera, Kalimantan Selatan, serta turut menakluk daerah dari Sumatera Utara hingga Filipina selatan dan New Guinea sekarang ini.

Malah pada abad ke-14, Majapahit berpengaruh dari segi perdagangan dan budaya di kawasan Asia Tenggara. Kedatangan Islam telah menghancurkan Majapahit. Seterusnya, setelah memberi naratif kedatangan Islam dan penaklukan Belanda, Rosihan beralih kepada gerakan kebangkitan nasional. Semasa Revolusi Indonesia, Rosihan merupakan wartawan akhbar Merdeka dan kemudiannya menjadi editor Pedoman.

Ujarnya selama empat tahun dari 1945 hingga 1949, rakyat Indonesia dengan Pemuda di barisan hadapan berjuang menentang kolonialisme dan imperialisme. Angkatan 45, yang telah berjuang memimpin revolusi itu diungkap sebagai 'Generasi Indonesia Paling Agung' oleh Menteri Pertahanan Indonesia pada 2005, Profesor Dr. Juwono Sudarsono.

Lalu Rosihan bertanya, apakah gerangan yang telah dicapai oleh generasi paling agung itu? Apakah Indonesia ketika itu dan di manakah Indonesia hari ini?

"Inilah Indonesia di mana sebenarnya tidak ada yang substantial berubah tatkala kedaulatan dan kekuasaan politik berubah pada awal 1950," kata Rosihan.

Beliau menyingkap soalan yang ditanya kepada Sukarno tentang kesan revolusi ke atas kebebasan nasional. Sukarno menjawab bahawa, "Bila kami harus menunggu sampai setiap orang Indonesia menjadi bebas, maka kami tidak pernah akan merdeka" (h. 109 jilid 2).

Rosihan yang dilahirkan di Sumatera Barat pada 1922, dan mendapat pendidikan di Columbia School Journalism, Columbia University di New York pada 1954, dengan nada kesal berkata: "Inilah Indonesia dengan Jawa sebagai pusat Nusantara. Budaya Jawa menaruh suatu rekaman kuat ke atas masyarakat Indonesia. Sisi-sisa feudalisme masih subur. Rasa hormat terhadap orang-orang yang lebih tua usia dan tinggi pangkat, ketergantungan pada tokoh-tokoh kaya dan kuasa masih merupakan norma kehidupan sehari-hari" (h.109, jilid 2).

Petite historie juga sejarah Rosihan. Ia bukan hanya sebuah cerita tentang Indonesia, tetapi cerita seorang manusia yang menyaksikan bibit-bibit sejurus sebelum penubuhan sebuah negara bangsa pada usia 22 tahun.

Beliau menyaksikan pemerintahan Jepun di Pulau Jawa mengizinkan kibaran bendera Merah Putih, di samping bendera Nippon, dan dinyanyikan lagu Indonesia Raya, tetapi dengan syarat tidak mengucapkan Indonesia Merdeka, sebaliknya Indonesia Mulia.

Apakah Indonesia telah berubah sejak 65 tahun lalu? Jawapan Rosihan "...tidak banyak yang dapat dibanggakan...Inilah Indonesia yang terkadang disebut negara yang gagal, orang sakit dari Asia, negara yang paling korup di dunia. Ini suatu gambaran yang menekan jiwa. Ini bukan pujian besar ke alamat Indonesia's Greatest Generation. Dan, sebagai anggota Angkatan 45, saya berasa sedih" (h.115 jilid 2).

Sayang, di sebalik kemerduan keroncong yang berkumandang di Malaysia, negara besar yang memiliki sejarah hebat itu menghina dan mengeji tamadun serumpunnya sendiri. Apa yang terjadi adalah rentetan daripada pelbagai rasa gundah gulana, tuduhan dan tohmahan termasuk Malaysia 'mencuri' budaya Indonesia, masalah sempadan dan kedaulatan kedua-dua negara. Apakah sebuah negara hebat seperti Indonesia, tidak kira jika segelintir rakyatnya yang terlibat sanggup terjerumus ke dalam perbuatan yang tidak bertamadun itu?

Mungkin betul kata Rosihan, 'tidak banyak yang dapat dibanggakan,' walaupun Indonesia telah mengalami pelbagai pasang surut sejarah.

Sejarah nasionalis telah membezakan kedua negara bangsa Indonesia dan Malaysia. Wayang kulit yang dimainkan juga berbeza. Dalam buku bertajuk The Religion of Java (1960) oleh ahli antropologi Amerika, Clifford Geertz, Indonesia dilabel sebagai sebuah negara sandiwara (Theatre State). Kita harap sentimen dan upacara 'Ganyang Malaysia' oleh Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) itu hanyalah satu sandiwara mitos wayang kulit. Cuma, janganlah sandiwara itu mencabar tamadunnya sendiri.

Profesor Dr. A Murad Merican ialah Profesor Ilmu Kemanusiaan, Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi Petronas

read more...

Buang daerah atau negeri 'penjenayah siber'

Ketika hati umat Melayu-Islam negara ini masih terluka dengan tindakan Wee Meng Cheng atau lebih dikenali Namewee yang mengulangi perbuatan biadapnya dengan menerbitkan klip video yang boleh menyemarakkan api perkauman, muncul pula Katy Lim Li Lian memaparkan komen menghina Islam dan Allah dengan menggunakan kata-kata kesat di dalam akaun Facebook miliknya.

Sungguhpun laman web itu telah ditutup, tetapi terdapat blog yang sempat memuatkan keratan komen tersebut. Ini bermakna, kata-kata kesat yang menghina Islam dan Allah itu masih boleh dibaca di Internet.

Nampaknya, laman sosial Facebook semakin kerap dilanda kontroversi. Ia bukan sahaja disalah guna untuk tujuan peribadi, malah ada yang berani melakukan penyamaran sebagai pemilik akaun melibatkan Tunku Mahkota Johor, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Natijahnya, penyalahgunaan itu bukan sahaja merosakkan nama naik individu terlibat, malah boleh meletakkan negara dalam keadaan tidak selamat apabila kemarahan rakyat yang dihina tidak dapat lagi dikawal. Justeru, sesuatu perlu dilakukan bagi menyejukkan kemarahan yang melanda umat Melayu-Islam di negara kita hari ini.

Dalam hal ini, pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKKM) perlu mencari kaedah bagi memastikan entri dan komen seperti itu tidak dipaparkan dalam mana-mana pemilik akaun yang berdaftar di negara ini. Ini bermakna sekatan awal perlu dilakukan di ibu pejabat SKKM terhadap semua komen yang menghina kaum dan bangsa. Dalam dunia serba canggih ini, pasti ada cara yang boleh digunakan untuk tujuan tersebut.

Kita tidak mahu peristiwa beribu-ribu rakyat Pakistan membanjiri jalan raya-jalan raya di negara itu bagi meluahkan kemarahan terhadap Facebook dan Barat berhubung penyebaran karikatur Nabi Muhammad yang mencabul Islam berlaku di negara ini.

Kita bukanlah negara yang memiliki rakyat yang gemar berdemonstrasi bagi melahirkan ketidakpuasan hati. Budaya kita apabila berlaku kejadian seperti itu adalah sekadar menghantar memorandum bantahan dan desakan agar individu terbabit diambil tindakan yang tegas.

Apa yang kita mahu adalah sebarang desakan hendaklah diberi perhatian serius agar ia memberi pengajaran kepada orang lain supaya tidak cuba melakukan perkara yang sama.

Untuk mengajar rakyat negara ini supaya saling hormat menghormati dan menjaga perasaan antara kaum dan agama, mungkin agak sukar pada masa kini memandangkan suasana politik sekarang yang seolah-olah lebih ke arah memecahkan perpaduan kaum apabila ada pemimpin politik semakin berani mengeluarkan kenyataan yang menyentuh sensitiviti kaum dan agama.

Jika tiada tindakan tegas terhadap pemilik akaun terbabit, maka dikhuatiri ia akan menyemarakkan kemarahan yang boleh merosakkan suasana harmoni yang kita nikmati sekarang. Kesannya, negara akan menjadi tidak stabil pada mata pelabur asing sekali gus menjejaskan kemasukan mereka ke negara ini. Apabila ini berlaku, tentulah ekonomi negara akan turut terjejas.

Kita faham kenapa Najib mengarahkan SKMM supaya bertindak lebih agresif dan tegas terhadap individu yang mempermainkan agama Islam atau agama lain. Kita juga mengerti mengapa Gerakan Pemuda Prihatin Putrajaya (Gempur) membuat laporan polis terhadap Katy dan kita harap pihak polis segera bertindak. Jangan biarkan pelaku perbuatan tidak bertanggungjawab itu terlepas daripada menerima hukuman.

Gunakan segala akta yang ada untuk menyeret mereka yang terlibat. Amaran keras dan arahan tegas daripada Najib itu membuktikan bahawa kerajaan tidak mahu berkompromi dengan individu seperti Katy. Tidak ada faedahnya negara memiliki rakyat yang tidak tahu menghormati dan memahami perasaan kaum dan agama lain.

Bagi menjaga kerukunan hidup dalam negara, maka tindakan tegas perlu diambil terhadap sesiapa sahaja yang menghina kaum atau bangsa.

Kita tidak mahu disebabkan kebodohan dan sikap pentingkan diri sendiri menyebabkan kebebasan yang kita nikmati dalam melayari laman sosial Facebook terpaksa disekat seperti mana yang berlaku di Pakistan, Syria, China, Vietnam, dan Iran. Sekatan itu dilakukan atas pelbagai sebab, antaranya menyekat kemasukan unsur-unsur pornografi, mengawal perbuatan menghina agama, selain mengawal golongan pekerja yang membuang masa melayari Facebook di tempat kerja.

Mungkin penyelesaian yang boleh diambil adalah membuang daerah atau negeri individu seperti Katy, mahupun Namewee. Sepanjang tempoh itu, mereka perlu mengikuti program khas bagi mengajar mereka tentang selok belok hidup dalam sebuah negara berbilang kaum dan agama.

read more...

Ikatan Malindo

APA pun yang dijeritkan oleh penunjuk perasaan Bendera di Jakarta, hubungan dua hala bersejarah ini tidak boleh dirosakkan.

Ikatan Malaysia-Indonesia atau disebut sebagai Malindo cukup istimewa. Selain rumpun yang dibentuk ratusan tahun, ia juga mempunyai jaringan yang amat strategik.

Sebenarnya ada pihak yang cukup cemburu dengan hubungan dua hala kita. Mereka beranggapan selagi hubungan itu akrab, selagi itulah kedudukan mereka tidak stabil dan sempurna.

Awang beranggapan hanya mereka yang takut dengan bayang-bayang sahaja yang mempunyai tanggapan sebegitu.

Sebenarnya Indonesia tidak patut merasa inferior dengan negara-negara jiran. Sebagai sebuah demokrasi terbesar di rantau ini, ia bertuah mempunyai kapasiti yang tidak terhad. Sumber manusianya yang rajin, kuat kerja dan kental merupakan aset yang sungguh berharga untuk negara itu. Di Malaysia, sumber manusianya mencecah dua juta dan banyak membantu kepada pembangunan negara ini.

Malaysia tidak pernah menafikan sumbangan rakyat Indonesia - yang kami anggap anda sebagai saudara kerana menganut agama yang sama dan bertutur bahasa yang sama.

Sehubungan itu Awang berdoa agar isu dua hala yang merupakan agenda mesyuarat empat mata menteri luar kedua-dua negara di Kota Kinabalu hari ini akan dijalankan dalam semangat tersebut.

Kita tiada pilihan selain sama-sama membantu mengukuhkan hubungan ekonomi kedua-dua negara. Awang percaya hubungan keruh membabitkan rakyat ini hanya akan selesai sekiranya iklim perdagangan dan perekonomian kedua-dua negara dapat dipertingkat dan disejahterakan.

Selamat bersidang bapak-bapak sekelian.

Awang - Media yang waras.

read more...

TLDM pelengkap sistem pertahanan negara

KOTA KINABALU 6 Sept. - Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang kini memiliki dua kapal selam adalah pelengkap kepada sistem pertahanan negara.

Baginda bertitah, kehadiran dua kapal selam Scorpene yang diberi nama KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Razak itu sudah pasti meningkatkan keupayaan TLDM dalam melaksanakan tanggungjawabnya menangani ancaman di perairan negara.

Bertitah pada majlis penyampaian kuih raya kepada anggota TLDM di Pangkalan TLDM Telok Sepanggar dekat sini malam tadi, baginda berharap aset ketenteraan yang sedia ada dimanfaatkan sepenuhnya untuk memperkukuhkan lagi benteng pertahanan negara.

"Sejarah perjuangan warga TLDM seharusnya menjadi kebanggaan kita semua kerana kemakmuran dan kesejahteraan yang kita kecapi selama ini adalah turut disumbangkan oleh angkatan itu,” titah baginda yang juga Komander Regimen 504 Askar Wataniah.

Pada majlis itu baginda menyampaikan kuih raya kepada Panglima Wilayah Laut 2, Laksamana Pertama Datuk Anuwi Hassan untuk diagih kepada anggota yang berkhidmat pada Hari Raya Aidil Fitri ini. - Bernama

read more...

Ahmadinejad ulangi amaran akan musnahkan Israel

DOHA 6 Sept. - Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad mengulangi amarannya akan memusnahkan Israel sekiranya rejim Zionis Israel itu menyerang negaranya.

Beliau mengulangi amarannya ketika bercakap pada sidang media di sini hari ini dalam rangka lawatannya ke negara ini.

“Jika mereka (Israel) bertindak menyerang Iran, ini bermakna bangsa Zionis juga akan hancur dan musnah di muka bumi ini.

“Namun, saya yakin Israel dan Amerika Syarikat (AS) tidak akan berani mengisytiharkan perang terhadap Iran kerana mereka sedar akan kekuatan kami,” tambah beliau. - AFP

read more...

Kehilangan Sosilawati timbul misteri


SOSILAWATI Lawiya bergambar bersama keluarganya di hadapan rumahnya di Gombak baru-baru ini.


KUALA LUMPUR 5 Sept. - Keluarga pemilik syarikat kosmetik terkenal, Nouvelle Beauty Centre Sdn. Bhd. (Nouvelle Beauty), Datuk Sosilawati Lawiya membuat laporan polis setelah mendapati usahawan wanita bertaraf jutawan itu hilang sejak 30 Ogos lalu.

Difahamkan, Sosilawati, 47, tidak pulang ke rumah setelah pergi ke Banting, Selangor bersama tiga lagi yang lain untuk menemui seorang peguam bagi menyelesaikan urusan pembelian tanah di Pulau Pinang.

Sosilawati yang juga bekas isteri kepada bekas penyanyi kumpulan Lefthanded, Nash atau Nasharudin Elias dilaporkan hilang bersama pemandu, peguam peribadi serta seorang pegawai sebuah bank.

Sejak itu, keempat-empat mereka tidak pulang ke rumah dan gagal dihubungi oleh ahli keluarga masing-masing.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman berkata, seorang anak Sosilawati telah membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi, Khamis lalu, kerana bimbang keselamatan ibunya itu.

Beliau berkata, polis yang menerima laporan itu buat masa ini mengklasifikasikan kes tersebut sebagai orang hilang memandangkan tiada mana-mana pihak menghubungi keluarga mangsa meminta wang tebusan.

"Sosilawati bersama pemandu, peguam dan seorang pegawai sebuah bank dimaklumkan telah pergi ke Banting pada 30 Ogos lalu dan tidak pulang ke rumah sehingga kini.

"Mereka dikatakan pergi menaiki dua kereta termasuk sebuah kereta Mercedes-Benz milik Sosilawati," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Muhammad Sabtu berkata, usaha menjejaki keempat-empat mangsa yang berusia dalam lingkungan 40-an dan kereta dinaiki mereka sehingga kini tidak berhasil.

Beliau berkata, pihaknya turut mendapatkan bantuan daripada Jabatan Siasatan Khas (D9) Bukit Aman untuk membantu menjalankan siasatan dan mengesan mangsa.

Setakat ini, katanya, polis sudah memanggil tiga individu untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan iaitu anak Sosilawati dan isteri kepada dua mangsa yang lain.

"Kita juga sedang menyiasat dakwaan bahawa mangsa hilang bersama sejumlah wang.

"Siasatan bagi mengesahkan perkara itu penting kerana terdapat keterangan bercanggah iaitu sama ada mangsa membawa wang tunai atau cek," katanya yang enggan mendedahkan jumlah wang didakwa dibawa oleh mangsa.

Namun, difahamkan, Sosilawati membawa wang berjumlah jutaan ringgit berkemungkinan untuk digunakan bagi proses urusan pembelian tanah berkenaan.

Menurut Muhammad Sabtu, polis memerlukan kerjasama orang ramai untuk memberi maklumat bagi membantu mengesan mangsa.

Katanya, sesiapa yang ternampak atau mempunyai maklumat lokasi mangsa berada boleh menghubungi mana-mana balai polis berhampiran.

Difahamkan, selain membuat laporan polis, keluarga Sosilawati turut mendapatkan bantuan daripada pengamal perubatan tradisional untuk membantu mengesan usahawan terbabit.

Sementara itu, difahamkan, salah seorang anak Sosilawati ada menerima satu khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada ibunya dalam tempoh tersebut bagaimanapun ia sukar difahami.

Anak mangsa yang cuba menghubungi Sosilawati namun gagal.

Hasil maklumat diterima keluarga mangsa, polis juga ada menyerbu sebuah rumah di Jalan Duta, di sini, namun tidak menemui mangsa.

Kali terakhir Sosilawati dilihat berada di khalayak ramai adalah semasa menghadiri majlis berbuka puasa bersama Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, anjuran Dewan Perniagaan Melayu Selangor, 28 Ogos lalu.

Sementara itu, Nash mendoakan bekas isterinya dalam keadaan selamat dan tiada perkara buruk berlaku.

"Saya tak tahu apa-apa sehinggalah dihubungi wartawan yang mahu minta komen,'' katanya menerusi SMS di sini hari ini.

Menurut Nash, beliau bukanlah individu yang sepatutnya ditanya mengenai perkara itu kerana hubungannya dengan Sosilawati sudah berakhir dan wanita itu juga sudah berkahwin lain.

"Sepatutnya tanya suami dia sebab semua orang tahu dia ada suami. Saya tiada kena mengenai lagi dengan dia, tapi doa saya supaya dia selamat,'' jelasnya lagi.

read more...

NU Tolak Konflik Indon - Malaysia

Hubungan kukuh Indonesia-Malaysia

JAKARTA 5 Sept. - Organisasi Islam terbesar di Indonesia Nahdatul Ulama (NU) menegaskan bahawa hubungan persaudaraan antara Indonesia dan Malaysia adalah terlalu kuat untuk dirosakkan oleh kepentingan ego individu.

"Kalau berlaku konflik, yang akan rugi kita sendiri. Orang lain atau pihak-pihak yang tidak suka dengan dengan persaudaraan kita, akan mengambil manfaat dari itu," kata Ketua Dewan Syura NU Pusat, Kyai Haji Masdar Farid Mas'udi.

"Walaupun pihak-pihak berkenaan itu pada awalnya tak mempunyai niat sedemikian, namun jika Indonesia dan Malaysia menjadi lemah, mereka akan ambil manfaatnya," katanya kepada Bernama di Jakarta.

Beliau mengulas ketegangan yang berlaku antara Indonesia dan Malaysia berikutan insiden yang berlaku di kawasan sempadan perairan Malaysia-Indonesia berhampiran Pulau Bintan di kepulauan Riau pada 13 Ogos lalu.

Dalam insiden tersebut, tujuh nelayan Malaysia ditahan oleh bahagian penguat kuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia manakala Polis Marin Malaysia pula dikatakan menahan tiga pegawai penguat kuasa kementerian tersebut atas kesalahan menceroboh wilayah perairan negara masing- masing.

Pihak berkuasa kedua-dua negara telah membebaskan mereka yang ditahan pada 17 Ogos lalu, namun beberapa kumpulan aktivis masyarakat Indonesia mengadakan demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta bagi menuntut supaya Malaysia meminta maaf di atas tindakannya itu dan mendesak kerajaan Indonesia supaya bertindak tegas terhadap Malaysia dalam soal menjaga kedaulatan wilayah Indonesia.

Masdar berkata, Malaysia dan Indoneisa mempunyai begitu banyak persamaan seperti dari segi etnik, bahasa dan agama.

"Hubungan kedua-dua negara ini sudah seperti abang-adik, sehingga sering terlibat berkelahi perang mulut, namun ia hanya akan berlangsung sebentar saja.

"Mungkin justru terlalu dekat jadi semacam ada keberanian untuk saling mengganggu. Kalau orang jauh yang tidak punya kedekatan, tidak akan seperti itu.

"Namun meski sering bertengkar, kita tidak akan terjerumus pada konflik yang serius," katanya.

Dari kacamata seorang rakyat Indonesia, Masdar menyifatkan sikap Malaysia yang sering disebut sebagai merendahkan Indonesia, perlu dijadikan sebagai satu motivasi agar Indonesia makin memajukan diri dari segala aspek.

"Kerana pada kenyataannya, Indonesia kaya dengan pelbagai sumber daya alam, dan negara yang lebih besar namun ia masih tertinggal.

"Setiap muncul masalah, kami tidak terlalu khauatir. Boleh dikatakan ada sedikit ketegangan tetapi kami tidak ambil pusing. Saya kira ini untuk memotivasi pemimpin Indonesia untuk lebih menata diri, memperkuat daya saing bukan untuk menggagahi orang lain," katanya.

Beliau turut menyoroti semangat perpaduan yang wujud dalam Asean yang boleh dicontohi dalam melayari hubungan baik antara kedua-dua pihak. - BERNAMA

read more...

Sensitif dengan kepercayaan kaum, agama


Najib Tun Razak menyampaikan sumbangan duit raya kepada sebahagian penerima bantuan pada majlis penyampaian bantuan Hari Raya di pekarangan Masjid Al-Amaniah, Gombak, Selangor, semalam.

KUALA LUMPUR 5 Sept. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan seluruh rakyat Malaysia supaya sentiasa berpegang kepada prinsip saling hormat-menghormati dan bersikap sensitif terhadap kepercayaan kaum dan agama lain.

Perdana Menteri berkata, sikap saling memahami itu hanya dapat dicapai sekiranya rakyat berbilang kaum tidak terbawa-bawa dengan perasaan keterlaluan seperti perkauman, ekstrem dan pemikiran jumud.

"Saya percaya umat Islam pun tidak ingin melakukan sesuatu yang boleh menyentuh perasaan kaum atau agama lain dan mereka yang berfahaman lain pun tidak seharusnya melakukan sesuatu yang boleh menyentuh perasaan orang Islam.

"Ingat, Allah lebih suka kita menjadi umat yang sederhana dengan firmannya iaitu jalan sebaik-baiknya adalah jalan tengah dan saranan ini juga harus dijadikan panduan oleh semua pihak termasuk bukan Islam," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis berbuka puasa bersama kira-kira 3,000 penduduk berbilang kaum anjuran Badan Perhubungan UMNO Selangor di pekarangan Kompleks Amaniah, Batu Caves di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar.

Dalam perkembangan berkaitan, Najib yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri itu berkata, antara contoh perbuatan tidak sensitif berkenaan adalah tindakan Ahli Parlimen Serdang daripada DAP, Teo Nie Ching memberi 'tazkirah' di ruang solat utama Surau Al-Huda di Kajang Sentral, Selangor pada 22 Ogos lalu.

"Saya nak sebut kes ini sebagai peringatan dan bukan hendak menghangatkan semula isu. Ini penting kerana semua pihak termasuk ahli Parlimen pembangkang tidak harus melakukan sesuatu yang boleh menyentuh hati umat Islam," ujarnya.

Beliau berkata, terdapat tiga hujah kenapa Nie Ching tidak harus bertindak sedemikian termasuk keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Ke-90 pada 1 Mac lalu yang menyatakan pelancong bukan Islam diharuskan masuk ke dalam masjid tetapi dengan syarat perlu menutup aurat dan tidak melakukan perkara sesuka hati yang boleh mencemar rumah ibadat berkenaan.

Katanya, hujah kedua ialah Nie Ching tidak boleh memberikan 'tazkirah' kerana berdasarkan hadis, Islam itu tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi sekali daripadanya.

"Berdasarkan hakikat ini adalah tidak kena untuk bukan Islam masuk ke dalam masjid dan surau bagi memberikan tazkirah," ujarnya.

Kata beliau, hujah ketiga adalah berkaitan Seksyen 3 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor seperti yang dititah oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang melarang bukan Islam daripada masuk dan mengadakan sebarang acara di dewan solat utama.

"Selaras dengan enakmen ini, maka pada 1989 Ratu Elizabeth yang melawat Masjid Negeri Selangor telah berpakaian menutup aurat dan tidak dibenarkan masuk ke ruang solat utama," katanya.

Ketika mengunjungi Surau Al-Huda baru-baru ini, Nie Ching tidak bertudung dan hanya memakai kebaya pendek sambil berdiri menyampaikan 'tazkirah' di ruang solat surau berkenaan.

Kata Najib, sikap menghormati rumah ibadat itu dibuktikan oleh beliau sendiri yang hanya berada di pekarangan Batu Caves ketika lawatan sebelum ini dan tidak masuk ke dalam kuil penganut agama Hindu itu.

Dalam pada itu Najib berkata, langkah beliau mengingatkan rakyat supaya bersatu-padu adalah supaya kerajaan dapat memberi tumpuan membangunkan ekonomi negara seperti yang dilakukan sekarang dengan hasilnya pada suku pertama tahun ini ekonomi mencatatkan pertumbuhan 10.1 peratus dan suku kedua 8.9 peratus.

Katanya, kestabilan negara perlu dipelihara kerana masa depan Malaysia sangat cerah dan berpeluang menjadi satu-satunya negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) yang berpotensi menjadi negara maju pada 2020.

Sementara itu pada majlis hari ini, Najib menyampaikan bantuan sebanyak RM1,000 kepada setiap 18 masjid di kawasan Parlimen Gombak.

Beliau juga menyampaikan bantuan sebanyak RM500 kepada setiap empat keluarga yang menjadi mangsa kebakaran di kawasan Parlimen berkenaan dan turut menghulurkan bantuan Hari Raya Aidilfitri kepada 142 orang miskin dan 158 anak-anak yatim.

Najib turut bersolat maghrib dan isyak di Masjid Al-Amaniah yang terletak bersebelahan kompleks berkenaan dan kemudiannya bersembahyang tarawih dan menghadiri jamuan dengan hadirin.

read more...

Usaha tangani isu dua negara di perairan

KUALA LUMPUR 5 Sept. - Perbincangan mengenai langkah-langkah menangani insiden di perairan Malaysia-Indonesia akan menjadi agenda utama pertemuan antara Kementerian Luar dengan delegasi Menteri Luar Republik Indonesia esok.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman berkata, ia bagi memastikan insiden seperti penahanan tujuh nelayan Malaysia dan tiga pegawai Perikanan Indonesia pada 13 Ogos lalu tidak berulang.

Beliau berkata, isu-isu berkaitan hubungan dua hala terutama mengenai hal sempadan antara kedua-dua negara akan turut diperbincangkan.

"Agenda utama mesyuarat itu akan turut menggariskan fokus bagi langkah-langkah menangani insiden tersebut di kedua-dua pihak," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Anifah dan Menteri Luar Republik Indonesia, Dr. R. M. Marty M. Natalegawa akan bertemu pada mesyuarat dua hari yang akan diadakan di Kota Kinabalu, Sabah.

Pada insiden 13 Ogos lalu, tiga pegawai penguat kuasa marin Indonesia bertindak menahan tujuh nelayan Malaysia kerana didakwa berada di perairan Indonesia walaupun alat sistem Penentu Kedudukan Global (GPS) mereka tidak berfungsi ketika kejadian.

Selepas itu, sepasukan polis marin Malaysia tiba ke tempat kejadian dan mengejar tiga pegawai Indonesia berkenaan kerana didakwa menceroboh perairan Malaysia sebelum berjaya menahan mereka.

Ekoran kejadian itu, kumpulan yang dikenali sebagai Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) bertindak mengadakan demonstrasi dan menimbulkan provokasi dengan membaling najis manusia dan membakar Jalur Gemilang di Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia pada 23 Ogos lalu bagi membantah insiden penahanan itu.

Anifah berkata, piawaian prosedur operasi bagi mempertingkatkan hubungan di perairan kedua-dua negara juga akan turut dibincangkan.

Ditanya sama ada Malaysia akan turut menyatakan pendiriannya berhubung demonstrasi yang dilakukan oleh Bendera pada pertemuan itu, Anifah berkata: "Perkara itu sudah dinyatakan kepada pihak Indonesia sebelum ini."

read more...

Indonesia bangsa teragung??

Satu Petikan daripada laman web yg menyiarkan pertikaman lidah Malaysia-Indonesia


VISION 3030 INDONESIA

Kuala Lumpur, Malaysia

Judged:

http://www.topix.com/forum/world/malaysia/TKKSIIRSK5BCA3TH3/p2

1

1

Bangsa Indonesia sebenarnya bangsa yang teragung di muka bumi ini, ibarat iblis yang diperbuat dari api, tak kan mahu berbaik dengan Nabi Adam A.S yang dijadikan oleh Allah S.W.T dari tanah. Apa tidaknya, Indonesia adalah negara Islam terbesar di seluruh dunia dengan penduduk melebihi 210 juta orang. Mereka tidak boleh menerima kemajuan yang di capai oleh Singapura dan Malaysia yang lebih kecil saiznya dari mereka dan kurang rakyatnya berbanding mereka. 10.55 juta rakyat Indonesia menganggur dan negara mereka masih miskin dan mundur berbanding Singapura dan Malaysia. Bolehkan mereka menerima hakikat bahawa Singapura dan Malaysia lebih maju dari mereka? Jawapannya ialah TIDAK SAMA SEKALI. Sedang Malaysia dalam persiapan menghantar angkasawan ke dua pada 2010 atau 2011 iaitu untuk misi 6 bulan di ISS dan di latih oleh Russia dan Amerika Syarikat, pesawat indonesia sebaliknya diharamkan terbang di seluruh benua eropah oleh kesatuan EU ekoran siri nahas pesawat indonesia di indonesia. Tapi bangsa Indonesia yang semulia iblis tidak akan mengakui kelemahan diri mereka sendiri, mereka akan mencari pelbagai kelemahan dan kecatatan di negara lain seperti di Malaysia. TKI Indonesia yang saban hari mendarat di Malaysia telah mendatangkan pelbagai masalah kepada kerajaan Malaysia tetapi Malaysia juga yang dipersalahkan. Mengapa mereka tidak mahu membetulkan negara mereka sendiri, sama juga seperti iblis, yang tahu dirinya betul saja tetapi merosakkan orang lain. Jadi janganlah diharapkan bangsa Indonesia akan berubah, pelbagai malapetaka yang berlaku di bumi indonesia tidak akan menyedarkan mereka tentang tanggungjawab mereka adalah sebagai negara pembela Islam tetapi malangnya mereka membiarkan rakyatnya bekerja sebagai pembantu rumah, pelayan restoran non-muslim yang mana sentiasa bergelumang dengan daging babi, alkohol dan sebagainya. Kami di Malaysia sangat belas bila melihat wanita indon mencuci pinggan di restoran non-muslim dengan daging babi tergantung-gantung di sebelah dapur masak. Apakah tindakan warga Indonesia lainnya bila melihat keadaan ini, mereka tidak akan nampak apa-apa, yang mereka nampak ialah kecacatan negara Malaysia. Begitulah sebuah bangsa Indonesia yang setaraf dengan Iblis.., sampai kiamat pun tidak akan mengakui kelemahan diri mereka.
read more...

'Sweeping': Pak polis ini polis Indonesia atau M'sia?

Kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (BENDERA), yang berdemonstrasi di Jakarta semalam, turut memaparkan sepanduk dengan anti-Malaysia yang turut memaparkan watak kartun Malaysia, Upin dan Ipin.

Watak Upin dan Ipin telah menjadi idola banyak warga Indonesia sejak filem animasi buatan Malaysia ditayangkan di republik itu.

Kumpulan demonstrasi itu telahpun membawa sepanduk berbunyi “Diplomasi No, Perang Yes” serta peringatan pada pengguna jalan “Maaf perjalanan anda terganggu, ada sweeping warga Malaysia”.

Gerakan usir atau sweeping rakyat Malaysia dibuat di hadapan bangunan pejabatnya, di Jalan Diponegoro No 58 Jakarta namun ia dihalang oleh pasukan Polis Indonesia.

Kira-kira 20 anggota Bendera cuba menahan beberapa kereta yang melalui jalan itu untuk memeriksa identiti pemandu dan penumpang pada jam 4.30 petang, menjadikan lalu lintas di jalan itu sesak.

Tetapi belum sempat mereka menjalankan pemeriksaan, pasukan polis terus menghalang mereka dan membentuk barisan untuk memisahkan mereka dengan kereta.

Tindakan polis itu telah membuat penunjuk perasaan menjadi emosional dan mereka mula berdalih memberitahu polis bahawa tindakan mereka adalah untuk membela negara.

“TKI-TKI (tenaga kerja Indonesia) kita di Malaysia ditangkap, disiksa. Mengapa kita tidak boleh sweeping? Pak Polis ini Polis Indonesia atau Polis Malaysia?” jerit penunjuk perasaan di depan bekas pejabat Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) itu.

Sungguhpun mereka berjanji akan memeriksa identiti pengguna kenderaan dengan cara baik tanpa kekerasan, pasukan polis tetap tidak membenarkan mereka berbuat demikian.

Koordinator BENDERA, Mustar Bonaventura berkata "sweeping" merupakan balasan ke atas sikap kerajaan Malaysia yang sampai sekarang belum meminta maaf dan tidak memberi respons dengan baik nota bantahan Indonesia, menunjukkan ia tidak mempunyai iktikad baik.

“Kalau sampai kita temukan warga Malaysia, kita akan pulangkan segera,” kata Mustar dalam pidatonya.

Demonstrasi itu dilakukan selama kira-kira sejam setelah gerimis di sebahagian ibu kota ini.

Polis memberitahu bahawa mereka hanya mengizinkan BENDERA berdemonstrasi dan menyampaikan pendapat tanpa mengganggu ketenteraman awam.

Sementara itu, dua portal berita Tempo dan Rakyat Merdeka memetik Ketua Polis Indonesia Jenderal Bambang Hendarso Danuri memberi peringatan kepada
masyarakat Indonesia agar tidak terpengaruh dengan ajakan "sweeping" warga Malaysia yang berlegar di laman sosial Facebook dan Twitter.

“Bagaimana kalau mereka juga di-sweeping kerana kita merazia (membuat operasi) warga Malaysia di sini? Jangan memikirkan diri sendiri,” katanya, dan menambah kata bahawa polis akan bertindak tegas terhadap sesiapa yang ikut serta melakukan "sweeping".

Tindakan undang-undang akan diambil terhadap penunjuk perasaan yang membakar bendera atau merosakkan bangunan perwakilan asing, katanya.

Sekumpulan kecil pelajar turut mengadakan demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan, Jakarta Selatan pada kira-kira pukul 5 petang ini.

Demonstrasi berterusan dilakukan beberapa kumpulan masyarakat bagi membantah insiden di perbatasan perairan Malaysia-Indonesia berhampiran Kepulauan Riau pada 13 Ogos lalu.

Dalam insiden itu bahagian penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia telah menahan tujuh nelayan Malaysia manakala Polis Marin Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa kementerian dari Indonesia.

Kedua-kedua belah pihak mendakwa penahanan itu dibuat kerana kesalahan menceroboh wilayah perairan negara masing-masing.

Semua tahanan itu telah dibebaskan oleh pihak berkuasa kedua-dua negara itu pada 17 Ogos.

- Bernama
read more...

Tali barut asing mungkin taja demonstrasi - Perkasa

KUALA LUMPUR 4 Sept. - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) tidak menolak kemungkinan wujudnya penglibatan tali barut asing dalam menaja demonstrasi liar oleh beberapa kumpulan pelampau Indonesia di hadapan bangunan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta.

Ketua Penerangannya, Roslan Kassim berkata, demonstrasi itu tidak mungkin berlaku tanpa perancangan teliti oleh pihak tertentu yang ingin melihat kedua-dua negara bermusuh.

"Sudah pasti ada penajanya dan seperti biasa, akan menyembunyikan diri. Mereka ini hanya menunggu masa untuk meraih keuntungan politik. Perkasa memandang serius perkara tersebut," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) sebelum ini menuntut agar Jakarta segera memutuskan hubungan diplomatik dengan Kuala Lumpur.

Bendera kembali aktif melakukan protes berbentuk provokasi dan penghinaan ke atas Kedutaan Malaysia serta kepentingan negara di sana sejak minggu lalu bagi membantah penahanan tiga anggota penguat kuasa marin negara itu oleh polis Malaysia pada 13 Ogos lalu.

Insiden itu bermula apabila tujuh nelayan Malaysia ditahan penguat kuasa marin Indonesia akibat kekeliruan batas sempadan perairan masing-masing.

Mengulas lanjut, Roslan berkata, selain itu, Perkasa turut menggesa pihak berkuasa agar melakukan siasatan terhadap portal berita propembangkang, The Malaysian Insider yang didakwa mempunyai hubungan dengan tiga pemimpin Bendera.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi menjelaskan pihaknya bersetuju dengan gesaan Jaringan Melayu Malaysia (JMM) agar pihak berkuasa menyiasat portal berita terbabit dan motif politik hubungan mereka dengan pemimpin Bendera.

"Apakah ada agenda besar untuk mencetuskan konflik antara kedua-dua negara Islam di rantau ini?

"Demonstrasi di Jakarta itu hanya satu insiden akan tetapi kita harus melihat dari sudut agenda besar yang mana ia akan merugikan Malaysia dan Indonesia.

"Kita juga perlu tahu siapa penaja sebenar The Malaysian Insider. Pihak berkuasa perlu siasat demi kepentingan negara," katanya.

Beliau seterusnya meminta pihak Polis Marin Malaysia agar membuat penjelasan lanjut berhubung insiden sebenar penahanan tiga anggota penguat kuasa marin Indonesia di perairan Malaysia-Indonesia berhampiran Bintan, Kepulauan Riau.
read more...

Jusuf Kalla sokong diplomasi

JAKARTA 5 Sept. - Bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla berharap negaranya akan bersikap tegas pada pertemuan dengan Malaysia di Kota Kinabalu, Sabah, esok.

"Ya, selesaikan dengan baik, tetapi kita juga harus tegas dengan pendirian kita," katanya di Silang Monas, di sini hari ini.

Jusuf turut menyatakan persetujuannya dengan tindakan pemimpin Indonesia memilih jalan diplomasi untuk menyelesaikan masalah dengan Malaysia termasuk isu rundingan sempadan maritim.

Bagaimanapun, pemimpin itu berkata, rundingan antara kedua-dua negara tersebut mungkin mengambil masa yang lama.

Menteri Luar Malaysia Datuk Seri Anifah Aman dijadual bertemu Menteri Luar Indonesia, Dr. Marty Natalegawa yang melakukan lawatan kerja dua hari bagi membincangkan pelbagai isu dua hala.

Antara isu utama yang akan disentuh adalah soal sempadan maritim dua negara yang melibatkan Selat Melaka, Selat Singapura, Selat Sulawesi dan Laut China Selatan.

Marty semalam meminta rakyat Indonesia bersabar menanti hasil rundingan itu kerana ia bukan mudah untuk dilakukan dan tidak akan dapat diselesaikan dalam masa sehari.

"Rundingan adalah satu proses, ia tidak akan selesai pada pertemuan kali pertama.

"Contohnya, rundingan sempadan Indonesia dan Vietnam yang memakan masa 32 tahun, sementara rundingan terakhir dengan Singapura hanya selesai selepas lima tahun. Semua ini memerlukan masa," katanya. - Agensi

read more...

Indonesia hadapi risiko hilang pelabur

PETALING JAYA 5 Sept. - Indonesia bakal kehilangan pelabur asing dan kerugian puluhan bilion ringgit jika kempen Ganyang Malaysia diteruskan, kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir.

Beliau berkata, langkah yang berbentuk ancaman itu bukan hanya memberi impak kepada pelabur dari Malaysia tetapi juga pelabur asing.

''Tindakan agresif beberapa kumpulan kecil yang mengancam pelabur Malaysia tidak bijak sama sekali dan ia hanya menakutkan pelabur yang lain.

''Perkara ini dapat dilihat melalui Thailand yang turut kehilangan beberapa pelabur asing ekoran demonstrasi yang ditunjukkan rakyat dari kumpulan baju merah yang mahu menggulingkan Perdana Menterinya, Abhisit Vejjajiva.

''Jika pelabur Malaysia 'merajuk' dan menarik pelaburan masing-masing, Indonesia juga yang akan rugi walaupun lebih dua juta penduduknya bekerja di negara ini telah mengirim sejumlah besar wang kerja mereka ke Indonesia,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Mukhriz berkata demikian ketika diminta mengulas ancaman pelampau Indonesia yang mahu menyerang premis- premis milik pelabur Malaysia seperti Petronas, CIMB, Sime Darby, Maybank dan banyak lagi.

Tambah Mukhriz, kerajaan Malaysia akan sentiasa memantau perkembangan pelabur-pelaburnya di republik bagi memastikan kebajikannya terbela.

Katanya, kerajaan tidak akan membiarkan perkara ini berlarutan sehingga memberi ancaman kepada rakyat dan pelabur Malaysia di negara jiran itu.

Mukhriz meminta kerajaan Indonesia bertegas dan berperanan penting dalam mengawasi isu yang membangkitkan sentimen kenegaraan ini.

''Selama ini, kerajaan Indonesia memberi jaminan untuk menjaga kepentingan pelabur asing di negaranya termasuk pelabur Malaysia.

''Kami di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) hanya memantau perkembangan yang berlaku dan sentiasa mendapatkan perkembangan terkini dari Wisma Putra,'' katanya.

Ketika ditanya sama ada MITI merancang mengeluarkan pekeliling panduan pelabur di Indonesia, kata Mukhriz, ia tidak akan dilakukan berikutan perkembangan yang ada tidak membimbangkan.

read more...

Pameran Teknologi Ketenteraan Iran

Aku Harap Pihak Malaysia (Stride, Unversiti Malaysia, GLC Malaysia Dan ATM) Joint Venture Dengan Pihak Iran (Secepat yang Mungkin Sebab Aku Berminat Dengan Produk Iran (Malek-Ashtar University [Aviation University Complex (AUC)] Dan Iran Aircraft Manufacturing Industries (IAMI/IAMCO/HESA/HASA)

Iran Aircraft Manufacturing Industries (IAMI/IAMCO/HESA/HASA)

http://www.hesaco.com/

Malek-Ashtar University Of Technology)

http://www.mut.ac.ir/about/a/A_main1.htm

IAMI Shafagh, Shafaq

Shafaq is an advanced Light Attack/Trainer aircraft designed by the Aviation University Complex (AUC), part of the Malek Ashtar University of Technology. At the start of the program Iran received help from Russia and the aircraft was back then known as ''Integral'', Russia later backed away from this project due to several reasons and Iran carried on the project by itself and the aircraft became known as ''Shafaq''.

The Shafaq is a sub-sonic aircraft, made of radar-absorbing material. It has a large leading edge root extension (LERX) and a root aft of the wing which gives it an unusual circular sub-section. A 1/7 scale model of the Shafaq has already completed testing in the AUC's wind tunnel and pictures have already been revealed which show that a Full-scale model has already been built. The Shafaq will be built in several variants which include a Two-Seater Trainer, Two-Seater Light Attack and a One-Seater Light Attack variant. Roll-out of the first prototype is scheduled for 2008


The female engineer behind some of it:http://img444.imageshack.us/img444/5/shafagh29or.jpg

http://img428.imageshack.us/img428/8168/sh...shafagh33xn.jpg

http://img428.imageshack.us/img428/2149/sh...shafagh52kt.jpg

The Shafagh's advanced cockpit features color MFDs and a Russian-made K-36D ejection seat - once considered by the US to be used on the F-22 Raptor

http://img346.imageshack.us/img346/5815/sh...shafagh82ex.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/3024/49gi0cg.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/7109/22eb7my.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/9104/15729eu3bx.jpg

http://img346.imageshack.us/img346/426/shafagh61rr.jpg

http://img199.imageshack.us/img199/3915/sh...shafagh79id.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/2226/ia...faghdrawgb5.jpg
HangPC2
IAMI M-ATF

The M-ATF was the original collaborated project between Iran and Russia, derived from the Integral concept. When the Russians left the program, Iran dropped the program for a simplified variation, which was later named Shafaq. This was not the end of the M-ATF, however. Suspicious were aroused when a model of the M-ATF was shown at Kish 2005 next to the Shafaq model. Now, several independent and varied sources have claimed that Iran has revived the M-ATF and is developing it independently. At the current time, however, there is no confirmation or evidence that would back such claims. More likely Iran is using features and design traits from the M-ATF in the design of the single seat fighter variant of the Shafaq. Possibly, this could result in a fused together M-ATF and Shafaq hybrid, which would nothttp://img49.imageshack.us/img49/6329/vityajh4up.jpg
read more...

Semangat perwira pertahan kemerdekaan

LAUNGAN-laungan patriotik dalam bulan perayaan ulang tahun kemerdekaan negara tetap membuat saya mengenang kembali pengalaman bertugas di Pulau Sebatik, Sabah, hampir empat puluh tahun dahulu. Pada masa itu Malaysia menghadapi konfrontasi dengan Indonesia.

Umur saya ketika itu baru hendak mencapai dua puluh tahun, berpangkat Leftenan Muda dan berjawatan sebagai Ketua Nombor 3 Platun, Kompeni A, Batalion Ke-7 Rejimen Askar Melayu Diraja.

Kami berkekuatan 25 anggota dan ditempatkan di kedudukan Sungai Melayu, salah satu daripada beberapa kedudukan pertahanan platun berdekatan sempadan antara kedua-dua negara di pulau itu. Kawasan sekeliling kedudukan kami lengang dan dipenuhi hutan kayu bakau, belukar, ladang kelapa, serta sebuah dua rumah kampung yang tertinggal.

Semua penduduk awam telah dipindahkan ke kawasan yang lebih selamat kerana kampung halaman mereka berada dalam kawasan bahaya yang juga zon bebas tembak.

Keperitan memang sentiasa dirasakan. Kami diam di dalam kubu-kubu dalam tanah yang bukan merupakan tempat tinggal selesa atau dirasa selamat sangat. Kami sentiasa berdoa meminta jangan mana-mana kubu terkena tembakan tepat peluru meriam, kerana kubu itu akan hancur dan yang berada di dalamnya akan berkecai juga.

Kubu-kubu yang berdinding dan berbumbung tanah mampat itu hanya boleh menahan dari ditembusi serpihan besi ledakan peluru meriam, bom mortar ataupun tembakan peluru senjata dan mesingan ringan sahaja. Begitulah keadaan di kedudukan pertahanan Sungai Melayu yang sering ditembak dengan meriam dan mortar dari seberang.

Kami memang merasa cemas apabila dari semasa ke semasa segera mengambil kedudukan stand to atau siap sedia di posisi pertahanan masing-masing. Kadang-kadang kami akan stand to sepanjang malam kerana bimbang akan berlaku serangan darat waktu malam.

Dalam keadaan siap sedia ini maka perasaan takut boleh bertambah, lebih-lebih lagi apabila trip-flare yang dipasang di luar kawasan pagar meletup dan menyinar terang kawasan sekeliling. Letupan itu menandakan ada sesuatu yang telah melanggar dawai perintangnya. Ketakutan kami yang terkawal membuat kami lebih bersedia menghadapi sebarang kemungkinan.

Kami tiada peralatan pandang malam untuk menembusi kegelapan dan melihat apa yang sedang berlaku. Oleh itu setiap mata dan telinga akan cuba mengesan sebarang tanda atau bunyi yang mencurigakan. Apabila langkah ini tidak berhasil maka kami akan melepaskan tembakan senjata raifal dan mesingan ringan ke kawasan yang disinari cahaya.

Tembakan ini rambang sahaja dengan harapan dibalas oleh musuh langsung mendedahkan kehadiran mereka. Walau bagaimanapun langkah ini tidak pernah menimbulkan apa-apa respons dari semak samun hutan bakau yang diterangi cahaya buat seminit dua itu. Apabila api flare terpadam dan tembakan dihentikan, keadaan akan kembali gelap dan sunyi. Namun demikian, perasaan khuatir dan tidak menentu berterusan menghantui kami hingga ke siang hari.

Debar dalam dada akan ada juga semasa kami bersarapan pagi. Sarapan berupa biskut kering (yang secara sinis kami panggil biskut anjing kerana ia keras dan berperisa agak aneh) disapu jem nanas dan meminum air teh kosong bergula.

Perasaan gusar kami akan hanya hilang mulai tengah hari selepas kawasan yang ditembak pada malam sebelumnya diperiksa dan tiada apa yang ditemui. Barulah kami makan tengah hari dan seterusnya makan petang sebelum senja dan kegelapan malam menyelubungi kembali kesemuanya.

Makanan tengah hari dan petang pada kebiasaannya adalah nasi putih dengan lauk daging kari, kacang panjang kari, ikan tongkol kari, segala-galanya kari, dari catuan dalam tin dan bungkus rangsum Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Makanan ini sebenarnya sedap dan berkhasiat, tetapi selepas empat hari berturut-turut - itu sahaja yang dimakan maka kami akan terasa muak juga.

Oleh itu buat dua atau tiga hari dalam satu minggu kami akan dibekalkan dengan catuan daging, ikan dan sayur segar yang dibawa oleh anggota kuatermaster atau Q dari Tawau yang datang dengan menaiki perahu tempur batalion.

Kami gembira setiap kali menerima kedatangan kumpulan Q. Kumpulan ini turut membawa surat-surat kiriman keluarga yang ditinggalkan di Semenanjung dan juga mengambil surat-surat dari kami untuk diposkan.

Dalam zaman bila perhubungan melalui telefon sukar dan telefon bimbit belum dicipta, surat pos sungguh bermakna sekali buat semua. Q juga akan mengagihkan barangan indent atau pesanan pembelian seperti sabun mandi, ubat gigi, lobak kering dan sebagainya kepada anggota yang berkenaan.

Sasaran

Anggota platun rintis serang (assault pioneer platoon) yang mengendali perahu-perahu tempur berenjin sangkut, membawa kumpulan Q dengan penuh bersemangat. Mereka sentiasa memecut laju di dalam sungai yang sempit dan bengkang bengkok hingga sampai ke jeti kecil berdekatan kedudukan kami.

Pada mulanya saya tidak memahami tetapi mereka mengendali perahu dengan laju untuk mengelak daripada menjadi sasaran mudah jika diserang hendap oleh musuh dari tebing sungai.

Kebanyakan daripada kami hanya mandi sekali sahaja setiap hari. Air payau dari perigi yang berada di dalam kawasan pagar pertahanan diguna untuk tujuan ini. Air untuk minum kadang-kadang dibekalkan dari Tawau.

Ada juga sekali-sekala kami mandi mengguna air sungai di jeti yang berada di luar pagar. Hanya semasa mandi sahajalah yang kami akan berenggang sejauh pencapai tangan dengan `isteri' iaitu senjata persendirian kami. Dalam semua aktiviti lain termasuk semasa tidur dan di tandas, `isteri' kami ini tetap dipegang pada sebarang masa.

Sebahagian daripada kekuatan kami akan keluar dari kedudukan pertahanan untuk menjalankan tugas-tugas utama. Tugas-tugas ini ialah untuk menghalang pencerobohan dari seberang dan membendung apa sahaja ancaman terhadap kedudukan pertahanan. Ini dilakukan dengan meronda dan mengadakan serang hendap pada waktu siang dan malam agar dapat dikuasai kawasan sekeliling dan di sempadan.

Tugas-tugas ini memenatkan dan membuat anggota mengalami stres yang tinggi. Bagaimanapun kami segera pulih dan bertenaga setelah selamat kembali ke dalam kedudukan, mendapat makanan panas dan rehat yang cukup.

Ada kalanya semasa sedang dalam perjalanan pulang daripada meronda, kami akan mendengar beberapa dentuman tembakan mortar dari seberang sempadan. Bom-bom dari tembakan itu lalu berdesap-desup tinggi di atas kepala, dan kemudian dilihat meletup di hadapan kedudukan pertahanan. Kami akan berhenti daripada bergerak untuk menunggu serangan itu tamat, sambil berharap janganlah ada bom jatuh ke atas kami.

Sebelum bergerak semula, arah punca tembakan diukur dengan kompas dan lama masa terbang bom dicatat. Tembakan mengharu-biru seperti ini hanya memakan masa selama dua atau tiga minit sahaja.

Ada juga beberapa ketika di mana kami bertindak lebih agresif dan melakukan rondaan tinjau dan tempur melintasi sempadan. Dalam peperangan ini, akan dilakukan juga buat meninjau dan mengharu pihak lawan dalam wilayah mereka sendiri. Bagaimanapun rondaan-rondaan seperti ini hanya dilakukan untuk misi yang amat penting dan atas arahan pemerintahan yang tertinggi. Rondaan ini juga mudah dibatalkan seperti ketika satu rondaan terpaksa segera berundur balik ke wilayah sendiri kerana dibedil dengan tembakan meriam.

Terkena tembakan meriam adalah satu pengalaman yang ngeri. Lintang-pukang kami berlari keluar dari kawasan impak untuk menyelamatkan diri. Setelah terkeluar dan kembali ke kedudukan pertahanan, kami akan bercakap sesama sendiri akan pengalaman itu.

Percakapan yang diiringi dengan gelak ketawa juga, kerana seperti dalam kebanyakan kejadian yang sama, tetap akan ada babak-babak yang melucukan. Manusia apabila berperasaan sangat cemas dan ketakutan sering melakukan perbuatan dan menunjukkan perangai yang jarang dilihat dalam keadaan biasa.

Sebahagian daripada perbuatan dan perangai itu tetap akan menggelikan hati juga. Begitulah salah satu cara kami mententeramkan perasaan dan mengembalikan keyakinan diri sendiri selepas mengalami insiden yang menggerunkan.

Tidak ada gunanya untuk terus melayani perasaan takut, bersalah, atau malu daripada kejadian yang telah berlalu. Pengalaman yang lepas hanya berguna diingat kembali untuk dicari pengajaran buat kebaikan menjalankan tugas semasa dan yang akan datang.

Kami merasa sangat bertuah dan bangga dapat berkhidmat di Pulau Sebatik semasa konfrontasi. Kawasan tanggungjawab platun adalah kecil dan terpencil namun tetap dianggap sebagai tanah keramat yang mesti dijulang dan dipertahankan biar dengan nyawa sendiri sekali pun.

Kejayaan mencapai maksud memberi rasa kepuasan yang tinggi kepada diri kami dan merupakan ganjaran yang cukup besar buat kami. Bahaya dan keperitan yang dihadapi hanyalah asam garam hidup dan perkhidmatan sebagai anggota tentera yang profesional. Tidak ada timbul perasaan cemburu atau iri hati terhadap mereka yang hidup di dalam keadaan yang lebih selamat, selesa atau yang tidak dapat bersama kami.

Ceroboh

Ibu bapa dan sanak saudara pun tidak pernah mendapat cerita kami ini. Kepada mereka, persuratan kami akan memberitahu bahawa anakanda atau kekanda sentiasa berada dalam kandungan sihat walafiat, selamat dan tiada apa yang harus mereka khuatiri.

Rasa muak terhadap makanan pun tidak diberitahu, takut membuat mereka bertambah pilu. Kami sedar bahawa orang lain juga banyak berkorban dan tidak mahu menambah kepada beban yang ditanggung oleh mereka.

Kami, yang pada masa itu adalah askar-askar muda, mendapat banyak ilmu pengetahuan dan kemahiran yang berguna terutamanya untuk meneruskan kehidupan dan kerjaya ketenteraan masing-masing.

Pengalaman pertama dalam situasi konflik ketenteraan banyak membentuk sikap dan semangat supaya sentiasa menjulang kepentingan negara, sentiasa bijak berjuang dan jangan mudah mengaku kalah.

Kami juga tertanam sikap untuk selalu berwaspada, fokus kepada tugas, memandang penting setiap perkara dan insan, serta bertimbang rasa dan adil terhadap semua.

Oleh kerana itu, terasa hiba juga di hati apabila melihat tanah, kehijauan, gunung dan sungai yang dahulunya begitu dipertahan dan dilindung dengan nyawa sendiri daripada dipijak sekali pun, kini hancur kerana diceroboh, dimusnah dan diracuni. Malah persekitaran kawasan kediaman sendiri pun menyerupai tempat pembuangan sampah.

Begitu juga keadaan rakyat yang keselamatan mereka dahulu menjadi matlamat utama kami, kini tidak diambil peduli dan terdedah kepada lebih banyak ancaman dan bahaya lagi. Ramai yang mati dengan berbagai-bagai cara yang amat ngeri.

Dahulu kita bersatu melawani konfrontasi dan pelbagai musuh yang lain. Kini kita berpecah dan banyak berperang dan menzalimi sesama sendiri.

Kesal sangat dirasakan memerhati begitu ramai yang gigih mengejar kedudukan, mengaut keuntungan dan mengumpul kekayaan tetapi hanya untuk diri sendiri sahaja. Sedikit sangat golongan ini memberi kepada mereka yang memerlukan.

Ramai di antara mereka juga berpangkat tinggi dan berjawatan besar tetapi pencapaian dan perolehan daripada kepimpinan mereka kecil dan tidak ada banyak erti. Ada pula segelintir yang jelas korup, tidak amanah malahan terus terang mencuri.

Kecewa juga dirasakan apabila melihat anak-anak muda yang takut untuk berperit dan enggan berkerja lebih kuat untuk kebaikan diri dan bangsa sendiri. Mereka bukan perlu merasa cemas, mengalami peristiwa ngeri, atau berhadapan dengan kemungkinan jasad berkecai serta nyawa melayang.

Sayang sekali mereka tidak mengetahui bahawa sebenarnya mereka dilahirkan untuk menjadi unggul dan berjaya tanpa ada apa had. Musuh yang menghalang adalah diri mereka sendiri.

Ramai di antara kami kini sudah tiada lagi. Buat yang masih hidup sedang dikejar usia. Wajah dan bentuk badan tidak setampan seperti dahulu lagi. Ada yang tidak lengkap bergigi dan ada pula yang penglihatan waktu siang pun sudah kabur. Ramai yang rosak pendengaran akibat banyak melepaskan tembakan semasa berkhidmat dahulu.

Ada yang apabila berjalan pun sudah ditertawakan sesama sendiri. Tetapi anggota tentera itu tetap tentera hingga ke akhir hayat. Semangat kami masih tetap tinggi. Semangat yang bersama sikap dan kebijaksanaan yang telah diperlihatkan boleh mengatasi segala cabaran dan rintangan untuk menunai janji perwira dan mengisi kemerdekaan negara yang bertuah ini.

Kami mengajak semua yang tidak berkesempatan dahulu untuk kini berfikir, bertindak dan berjuang untuk memperoleh kemenangan bersama kami. Merdeka!

- LT. JENERAL (B) DATUK SERI PANGLIMA ZAINI MOHD. SAID ialah bekas Panglima Medan Tentera Darat.
read more...

Hari Ulang Tahun ke 77 Angkatan Tentera Malaysia


Lagu Darah Satria, Khas untuk ATM di perbatasan tanah air

DARAH SATRIA

Lautan luas banjaran gunung

Rezeki nan melimpah,Bawah langit-Nya kami bernaung,Rasa kasih tercurah,Tanah airku bumi bertuah,Tiada bandingannya,Rela bersatu ganding tenaga,Mendaulatkan Negara

* Dengan sepenuh keazaman,Semangatmu nan waja

Keranamu rela berkorban,Engkaulah pertiwi yang tercinta,Darah satria,Darah satria

Berkobar di dada,Tinggalkan ibu tinggalkan ayah,Serta sanak saudara,Membuktikan kesetiaan kita Pada bumi Malaysia

Ulang rangkap *Darah satria, Darah satria
KITA PERLU YAKIN PADA KEUPAYAAN ANGKATAN TENTERA KITA

Setinggi-tinggi terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia kerana jasa dan pengorbanan mereka, barulah Malaysia dapat menikmati kemajuan dan keamanan.

Saya menyeru semua rakyat Malaysia mengucapkan terima kasih kepada ATM serta mendoakan mereka semoga sentiasa sihat bahagia dan selamat menjalankan tugas untuk keselamatan Negara.

Keranamu ATM, ATM Benteng Perisai Malaysia, Tanpa ATM, Tidak mungkin Malaysia akan aman damai. Jasa ATM akan kita kenang selalu.

Selamat Menyambut Hari ATM ke 77 pada 16 September 2010, semoga Allah melindungi pasukan ATM supaya dapat terus mempertahankan kedaulatan Malaysia. Allah selamatkan pasukan ATM kami.

Di sini juga aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh Pasukan ATM dimana jua kamu berada terutama pasukan infantri TDM yang berada diperbatasan / sempadan negara untuk menjaga keselamatan, melindungi dan menjaga kedaulatan negara dari dicerobohi tentera asing atau musuh negara.

Kepada anggota tentera bersiap-siagalah dalam setiap masa, dimana kau berada, bersedia untuk di kerah bila2 masa untuk pertahankan Malaysia tercinta dari anasir2 jahat yang mahu menyerang kita. Aku bangga dengan kamu, wahai pasukan ATM.

Kami juga telah mendengar amanat ulung ke 23 Panglima Tentera Darat, kami faham apa yang disampaikan. Kami juga patuhi arahan yang disampaikan Panglima dan Komander Kem semasa majlis berbuka puasa tempoh hari. Kami akan buat yang terbaik, insyaAllah.

Kata-kata Semangat :

Dengar sini...

Sebelum sampai ajal kita selagi itu kita tidak akan mati.

Biar kita mati peluh,jangan kita mati darah.

Kita telah lama bersedia,kita akan MENANG.

INGAT setiap pertempuran satu peluru, satu musuh.

Hidup ATM, Hidup Malaysia.
read more...

Mengingati Hari Malaysia

Pada 16 September, adalah tarikh penting bagi negara kita. Pertamanya ulang tahun penubuhan Malaysia yang ke-47 dan kedua, sambutan ulang tahun Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kali ke-77. Dua peristiwa ini amat bermakna bagi negara yang menyambut jubli emas ulang tahun kemerdekaan negara pada 31 Ogos lalu.

Bagi kebanyakan orang, 16 September mungkin tidak memberi sebarang makna berbanding 31 Ogos sebagai Hari Kemerdekaan. Maka tidak hairanlah Hari Kebangsaan lebih diingati daripada Hari Malaysia.

Sepintas lalu, mengenai Hari ATM, sebelum tahun 1960-an, ia disambut pada setiap 31 Julai. Bagaimanapun pada sekitar awal tahun 60-an, Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj mengarahkan supaya Hari ATM pada 31 Julai itu ditukarkan kepada Hari Pahlawan dan diraikan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Sejak detik itu, ATM tidak mempunyai hari khusus untuk diraikan sehinggalah selepas penubuhan Malaysia pada 16 September 1963. Tarikh itu dipilih kerana berlaku kekosongan apabila kerajaan menarik balik keputusan menyamut Hari Kebangsaan pada 16 September.

Begitulah serba ringkas bagaimana Hari ATM disambut pada 16 September.

Malaysia pula ditubuhkan pada 16 September 1963 dengan gabungan Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sarawak dan Sabah. Hari itu juga adalah hari perisytiharan kemerdekaan Sabah dan Sarawak.

Berikutan penubuhan Malaysia, institusi Yang di-Pertuan Agong yang pada awalnya hanya merupakan ketua negara bagi Tanah Melayu diperluaskan meliputi Singapura, Sarawak dan Sabah. Singapura keluar daripada Malaysia pada 9 Ogos 1965.

Konsep Malaysia yang digagaskan oleh Tunku Abdul Rahman berdiri di atas semangat perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu. Konsep ini berasaskan pada idea Persekutuan di mana negeri-negeri menyerahkan sebahagian kedaulatannya kepada kerajaan Persekutuan untuk memberi kekuatan kepada keseluruhan gabungan.

Namun begitu, entiti setiap negeri kekal dengan Singapura, Sabah dan Sarawak mempunyai bidang kuasa lebih luas berbanding negeri-negeri lain di Tanah Melayu.

Sejarah penubuhan Malaysia bermula apabila Tunku Abdul Rahman mengadakan lawatan ke Sarawak, Sabah dan Brunei antara bulan Jun hingga Julai 1961 bagi menerangkan konsep, tujuan dan matlamat penubuhan Malaysia. Sebelum itu, pada akhir bulan Mei, Tunku berucap di Singapura. Hasilnya sebuah Jawatankuasa Perunding Perpaduan Kaum (JPPK) ditubuhkan di Singapura pada Jun 1961 yang dipengerusikan oleh Donald Stephans.

Sejak itu, bermulalah peranan JPPK termasuk menerangkan kepada orang ramai tentang gagasan Malaysia, mendapatkan pandangan penduduk dan menggalakkan kegiatan ke arah pembentukan Malaysia.

Dalam mesyuarat terakhir di Singapura pada Februari 1962, JPPK sepakat mengemukakan memorandum kepada Suruhanjaya Cobbold (SC) yang dibentuk oleh kerajaan British. SC dalam tinjauan pendapat penduduk Sabah dan Sarawak mendapati satu pertiga penduduk menyokong gagasan Malaysia tanpa syarat, satu pertiga menyokong dengan syarat (kepentingan mereka dilindungi) dan satu pertiga lagi inginkan kemerdekaan sebelum menyertai Malaysia.

SC juga mencadangkan beberapa cadangan iaitu perlembagaan Malaysia harus berasaskan Persekutuan Tanah Melayu 1957, Sabah dan Sarawak diberi kuasa menentukan dasar imigresennya, bahasa Melayu dijadikan bahasa kebangsaan, jaminan terhadap hak dan kedudukan bumiputera Sabah dan Sarawak, pemberian nama Malaysia kepada negara baru yang dibentuk dan penentuan tarikh penubuhan Malaysia.

Dan menjelang Disember 1962, Persekutuan Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak bersetuju dengan pembentukan Malaysia pada 31 Ogos 1963. Bagaimanapun tarikh itu terpaksa ditunda pada 16 September 1963 disebabkan laporan daripada PBB tidak dapat disiapkan serta tentangan daripada Indonesia dan Filipina manakala Brunei menarik diri pada sat-saat akhir.

Bagaimanapun perjanjian Malaysia ditandatangani pada 9 Julai 1963 dan pada bulan berikutnya, Ratu Elizabeth II memperkenankan Akta Malaysia yang diluluskan oleh Parlimen British. Akhirnya perjanjian Malaysia diluluskan oleh Parlimen Tanah Melayu, Dewan Perhimpunan Singapura, Majlis Undangan Sarawak dan Majlis Undangan Sabah. Pada 26 Ogos 1963, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan Akta Malaysia.

Dan pada 16 September 1963, Malaysia ditubuhkan secara rasmi. Antara lain inti pati perjanjian Malaysia 1963 ialah:

* Semua urusan hal ehwal luar menjadi tanggungjawab kerajaan Persekutuan.

* Islam agama Persekutuan kecuali Sabah, Sarawak, agama lain bebas diamalkan.

* Bahasa Melayu bahasa kebangsaan tetapi bahasa Inggeris dan lain-lain bebas diamalkan.

* Sarawak dan Sabah diberi kuasa mengawal imigresen dan perkhidmatan awam.

* Bumiputera Sarawak dan Sabah mendapat taraf yang sama dengan orang Melayu di Persekutuan Tanah Melayu.

Apa yang unik pada gagasan Malaysia ialah penerimaan semua negeri kepada institusi ketua negara yang datang daripada Majlis Raja-Raja Melayu, dianggotai oleh sembilan raja Melayu dari Semenanjung Malaysia.

Asas kepada gagasan Malaysia ini terungkap dalam cogan kata pada jata negara, yang asalnya daripada Persekutuan Tanah Melayu iaitu ć…‹ersekutu Bertambah Mutu. Ia membawa maksud bahawa setiap negeri yang bergabung dalam Malaysia akan dapat meningkatkan mutunya dalam segala bidang melalui Persekutuan.

Mungkin jika negeri-negeri ini tidak bergabung di bawah Malaysia, maka besar kemungkinan mereka tidak dapat menikmati kestabilan, kemakmuran dan pembangunan yang selama ini berjaya dikecapi.

Satu lagi ciri penting konsep Malaysia ialah sifatnya yang demokratik. Perkara ini jelas termaktub dalam Perisytiharan Malaysia dan Perlembagaan Persekutuan.

Maknanya, walaupun Malaysia mempunyai sistem beraja yang diwarisi daripada institusi kenegaraan tradisi Melayu, ia merupakan Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen. Pemerintahan Malaysia mestilah diwujudkan melalui proses demokrasi iaitu kebebasan memilih kerajaan melalui amalan pelbagai parti dan pilihan raya

Nilai demokrasi inilah yang menjadikan Malaysia stabil dan membangun selama ini.

Kini Malaysia berusia 44 tahun dan kemerdekaan menjangkau 50 tahun. Dalam tempoh itu tahap perpaduan antara kaum utama Melayu, Cina dan India semakin baik. Begitu juga perpaduan di kalangan kaum dan etnik di Sabah dan Sarawak.

Hakikat bahawa kelangsungan Malaysia boleh bertahan untuk tempoh yang agak panjang itu sebenarnya adalah rekod. Sewaktu diasaskan penubuhan pada 31 Ogos 1957, tidak banyak harapan diberi kepada aktor baru politik bernama Tanah Melayu.

Menurut buku Malaysia: 50 Fakta Asas Kenegaraan tulisan Chamil Wariya:

Benar selama 50 tahun itu, berlaku ribut dan krisis. Kemuncak keruntuhan perpaduan kaum yang dibina oleh kontrak sosial 1957 itu berlaku 12 tahun (13 Mei 1969) kita mendapat kemerdekaan.

Tetapi kata Chamil, Di sebalik peristiwa pahit itu tersembunyi rahmat dan pengajaran. Selepas tragedi itu Malaysia menjadi lebih kukuh. Sekiranya semua pihak terus berpegang teguh dengan kebijaksanaan dan kewarasan para pengasas kemerdekaan, peritsiwa hitam 13 Mei 1969 tidak akan berulang lagi.

Justeru peristiwa 13 Mei perlu menginsafkan semua pihak betapa pentingnya perpaduan diperkukuhkan dengan penggemblengan semua pihak terutama di peringkat kanak-kanak. Jadikan Hari Malaysia sebagai hari untuk mengukuhkan lagi perpaduan di kalangan rakyat. Selamat Hari Malaysia.
read more...