Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Ahad, 5 September 2010

Kewujudan Malaysia dapat tentangan hebat Indonesia, Filipina

JIKA 31 Ogos diiktiraf Hari Kebangsaan, 16 September pula tarikh penubuhan Malaysia iaitu diwujudkan pada Isnin, 16 September 1963. Bermakna hari khamis minggu depan genap 47 tahun usia Malaysia, negara yang dulunya dikenali Malaya sejak Inggeris menjajah di Tanah Melayu.

Malaysia merangkumi Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya (kini Semenanjung), Borneo Utara (Sabah) Sarawak dan Singapura dibentuk melalui pungutan suara Suruhanjaya Cobbold yang dihantar Inggeris pada 1962.

Singapura menyertai Malaysia dalam keadaan terdesak berikutan pengaruh komunis menular ke akar umbi Parti Tindakan Rakyat (PAP) pimpinan Lee Kuan Yew. Bagaimanapun pada 1965, Singapura bertindak keluar dari Malaysia.

Kewujudan Malaysia menerima tentangan hebat Indonesia dan Filipina. Indonesia melancarkan konfrontasi dengan kempen Ganyang Malaysia. Malaysia pernah memutuskan hubungan diplomatik dengan kedua-dua negara itu. Dicatatkan di sini pahit getir sebelum kewujudan Malaysia.

27 Mei 1961 - Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj buat kali pertama mencadangkan dalam satu ucapan kepada rakyat mengenai hasrat menubuhkan Malaysia. Indonesia, Filipina dan Parti Rakyat Brunei menentang cadangan itu. Kemasukan Brunei dibatalkan Persekutuan Tanah Melayu kerana bimbang menimbulkan pelbagai masalah politik lagi.

20 Januari 1963 - Konfrontasi di antara Malaysia dan Indonesia diisytiharkan Menteri Luar Indonesia, Dr Subandrio. Presiden Sukarno yang kecewa kerana gagal menubuhkan Indonesia Raya melalui gabungan Indonesia dengan Tanah Melayu melancarkan kempen Ganyang Malaysia.

22 Ogos 1963 - Satu langkah membentuk kerajaan sementara bagi tiga negara Singapura, Sabah dan Sarawak ditubuhkan di Jesselton (kini Kota Kinabalu). Pihak yang menyokong penubuhan Malaysia bimbang dengan gangguan Sukarno.

26 Ogos 1963 - Rombongan Bangsa-Bangsa Bersatu memulakan tugas di Sabah tanpa menghiraukan pemerhati Indonesia dan Filipina tiba atau tidak.

30 0gos 1963 - Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Syed Putra Syed Hassan Jamalullail menandatangani perisytiharan menentukan tarikh penubuhan Malaysia pada 16 September 1963.

31 Ogos 1963 - Kerajaan Australia bersetuju pasukan bersenjatanya yang terikat mempertahankan Malaya boleh digunakan melindungi Malaysia.

4 September 1963 - Tunku Abdul Rahman berkata Malaysia pasti diwujudkan pada 16 September tanpa dilengah walaupun Indonesia menentang keras.

4 September 1963 - Indonesia mengirim satu bantahan keras kepada Malaysia terhadap keputusan hendak mengisytiharkan Malaysia pada 16 September.

8 September 1963 - Tunku Abdul Rahman ramalkan malapetaka mungkin berlaku dalam persahabatan antara Malaysia dengan Singapura jika Lee Kuan Yew mengamalkan perbuatannya itu.

11 September 1963 - Presiden Macapagal (Filipina) enggan mengulas berita yang menyatakan Filipina dan Indonesia merancang satu tindakan bersama menentang pembentukan Malaysia pada 16 September.

14 September 1963 - Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu, U Thant menyatakan ia akan menyelesaikan tugasnya di Borneo menjelang 14 September.

16 September 1963 - Presiden Indonesia, Sukarno berunding dengan Menteri Kanan Kabinetnya dan Ketua-Ketua Angkatan Bersenjata Indonesia untuk menentukan dasar dan masa depan mereka terhadap Malaysia.

16 September 1963 - Setiausaha Komanwel, Duncan Sandys memberi jaminan Britain akan mempertahankan Malaysia jika terjadi serangan pihak luar.

16 September 1963 - Queen Elizabeth mengucapkan tahniah di atas penubuhan negara baru Malaysia.

17 September 1963 - Maharaja Hirohito (Jepun) menghantar perutusan tahniah kepada negara baru Malaysia.

18 September 1963 - Presiden Amerika Syarikat, John F Kennedy menghantar wakil khasnya, Alexis Johnson untuk meminta penjelasan daripada kerajaan Indonesia dan Filipina mengenai sikap mereka tidak mengaku Malaysia.

19 September 1963 - Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman mengumumkan bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan putus hubungan diplomatik dengan Indonesia dan Filipina. Sebuah majlis Pertahanan dibentuk.

Ogos 1966 - Konfrontasi dilancarkan Indonesia sejak Januari 1963 sebagai bantahan penubuhan Malaysia berakhir sesudah berlangsung hampir tiga tahun.

Mayat tentera Indonesia yang ditembak mati

Sebahagian dari Kem Kalabakan selepas serangan tentera

Mayat tentera Indonesia yang ditembak mati

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Kewujudan Malaysia dapat tentangan hebat Indonesia, Filipina"

Catat Ulasan