Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 22 Februari 2013

Santai mendaki Gunung Kosciuszko

PARA pendaki bergambar kenangan di puncak Gunung Kosciuszko di Australia. 

KEINDAHAN alam semula jadi di Taman Negara Gunung Kosciuszko (TNGK) di New South Wales, Australia memang mengujakan sesiapa sahaja yang berpeluang menjejakkan kaki ke situ.

Pada musim sejuk, kawasan itu dipenuhi pemain ski, manakala pada musim-musim lain, taman negara itu menerima pengunjung daripada pelbagai kategori termasuk golongan pendaki.


Menariknya, sesiapa sahaja yang mempunyai kesihatan yang baik mampu menjejaki puncak Gunung Kosciuszko.

Sungguhpun ia merupakan gunung tertinggi di Australia, namun pendakian begitu mudah sehinggakan ada yang membawa anak kecil ke puncak.

Ada juga yang mendaki dengan hanya memakai seluar jean sambil 'berlenggang kangkung' menuju ke puncak di ketinggian 2,228 meter (7,310 kaki) itu.

Itulah antara pemandangan yang dilihat penulis yang mendaki Gunung Kosciuszko bersama rakan-rakan dari Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur (OGKL) pada November 2012.


Apa yang menjadikan jejak ke puncak Kosciuszko mudah adalah kerana terdapatnya laluan pelantar ke puncak.

Para pendaki hanya perlu berjalan di atas pelantar tersebut sambil menikmati pemandangan indah di kiri dan kanan laluan tanpa perlu mengotorkan kasut.


Pelantar besi sejauh 6.5 kilometer itu bermula dari stesen terakhir chair lift. Stesen itu dibuka dari pukul 9 pagi sehingga 4.30 petang, setiap hari. Jika pendaki terlepas chair lift yang terakhir, maka pendaki terpaksa berjalan kaki menuruni lereng gunung menuju ke taman negara.

Alhamdulillah, kesemua 21 pendaki dari Kelab OGKL berjaya menamatkan pendakian sebelum pukul 4.30 petang pada 17 November lalu.

Ringkasnya, pendakian kami bermula pada pukul 10.30 pagi. Masing-masing berjalan mengikut rentak kaki sendiri. Ada yang jauh di hadapan dan ada yang berjalan santai sambil menghayati keindahan alam sekeliling.


Agak melucukan juga tatkala melihat gelagat rakan-rakan yang pertama kali memegang salji. Pengalaman kali pertama 'berguling' di atas permukaan bersalji pasti akan dikenang sepanjang hayat.


Berjalan seorang diri di laluan ini tidak menakutkan sebagaimana berjalan di dalam hutan tebal. Ini kerana tiada sebatang pokok pun yang menghalang laluan, selain kerap berselisih dengan pelancong lain. Rumput dan bunga berwarna kuning yang menghiasi hamparan tanah lapang menambah keindahan alam.


Nun jauh di ufuk, kelihatan barisan gunung-ganang dan bukit bukau yang dipenuhi tompokan putih salji. Tidak banyak salji kelihatan kerana kami mendaki pada musim panas.
Penulis tiba di puncak sekitar pukul 1.10 petang. Terdapat batu tanda di puncak dan ketika penulis tiba, sekumpulan pelancong 'mat salleh' bersama anak-anak kecil sedang bergambar.


Sementara menunggu giliran untuk bergambar di batu tanda itu, kami menikmati bekalan sandwic yang dibawa. 

Sambil menjamu selera, mata meliar melihat sekeliling. Panorama kawasan pergunungan yang memutih dan membiru di hujung ufuk amat mempesonakan. Tidak puas rasanya duduk sejam dua di puncak.

Namun memikirkan kami perlu 'mengejar' chair lift terakhir, sebaik sahaja selesai sesi bergambar, kami beransur-ansur meninggalkan puncak.


Di taman negara, kami singgah di kedai cenderahati, sebelum menunaikan solat jamak Zohor dan Asar di parkir kereta. Lewat petang, kami meninggalkan TNGK menuju ke destinasi pelancongan popular, Blue Mountains.

Perjalanan ke Blue Mountains dari TNGK memakan masa hampir 13 jam. Kami tiba pada pukul 7 pagi keesokan harinya. Oleh kerana penat dan mengantuk, maka kereta yang kami sewa dipandu secara bergilir-gilir.Blue Mountains adalah kawasan lembah pergunungan yang luas. Terdapat banyak produk pelancongan berunsurkan alam semula jadi termasuk air terjun dan batu yang dikenali Three Sisters. Di sebalik formasi batu itu, tersembunyi kisah legenda Orang Asli Australia.
 
 

Dalam kalangan kami, ada yang berjalan kaki ke air terjun untuk bergambar, manakala penulis bersama tiga rakan memilih pakej 4 dalam 1 yang berharga AUD28 (RM92.40). Melalui pakej itu, kami mengembara dengan menaiki Skyway, Cableway, Railway dan Walkway.


Puas menghayati kehijauan alam di Blue Mountains, kami menaiki semula kereta yang disewa menuju ke Sydney. Sekitar pukul 9.30 malam, kami mendaftar masuk di Maze Backpackers. Kemudahan penginapan di sini terdiri daripada bilik-bilik yang mempunyai dua dan empat katil dua tingkat.


Oleh kerana penginapan ini berkonsepkan hostel, maka penulis bersama tiga rakan wanita lain berkongsi bilik dengan dua pelancong lelaki 'mat salleh'. Setiap penghuni dikenakan bayaran AUD30 (RM99) semalam. Kami menginap di sini selama dua malam.

Bilik mandi dan tandas terletak di luar bilik penginapan dan dikongsi bersama penghuni hostel yang lain. Kemudahan dapur untuk memasak disediakan di tingkat satu.

Walaupun sekadar bertaraf hostel, namun kami tidak merungut kerana ia sesuai dengan bajet kami. 

 

Jika berpeluang lagi ke negara kanggaru ini, penulis pasti ke Melbourne yang dikatakan memiliki lebih banyak gunung-gunung menarik untuk didaki.
read more...

TDM : Aktiviti Sambutan Hari Tentera Darat ke 80Pesta Sambutan Ulang Tahun Tentera darat akan berlansung pada 1hb Mac 2013 sehingga 3hb Mac 2013 di Dataran Pahlawan Port Dickson. Banyak upacara dan pameran statik yang akan di adakan di sepanjang sambutan tersebut yang mana acara kemuncaknya adalah pada 3hb Mac 2013 (Ahad) iaitu acara tamat latihan asas komando dan demo ULK.

Kepada yang tak sabar-sabar tu? raptai akan di adakan di tempat yang sama bermula dari 26hb Feb. 
Army Day events:
  Perarakan Anggota dan Aset Tentera Darat. (Orang ramai dijemput menyaksikan acara)

(1) Tarikh : 2 Mac 13
(2) Masa : 0800 pagi
(3) Lokasi : Port Dickson, Bandar Tentera Darat, Negeri Sembilan. (Bermula dari jalan
utama simpang masuk ke Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) sehingga ke Pasukan 2 ARMOR.

Pertunjukkan Khas Komando dan Pasukan 10 Briged Para. (Orang ramai dijemput menyaksikan acara)

(1) Tarikh : 3 Mac 13
(2) Masa : 0900 pagi
(3) Lokasi : Pantai Saujana, Batu 4, Port Dickson, Bandar Tentera Darat, Negeri Sembilan.

Forum Perdana (Orang ramai dijemput hadir)

(1) Tarikh : 9 Mei 13
(2) Masa : 9.00 malam
(3) Lokasi : Padang Kawad, Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Bandar Tentera Darat.

Pertunjukkan TATTOO Tentera Darat (Orang ramai dijemput hadir)

(1) Tarikh : 7-9 Jun 2013
(2) Masa : 9.00 malam
(3) Lokasi : Padang Kawad, Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Bandar Tentera Darat.

International Army Run (Penyertaan terbuka kepada orang ramai dan pendaftaran dibuka pada bulan April melalui Laman Web Tentera Darat)

(1) Tarikh : 9 Mei 13
(2) Masa : 0800 pagi
(3) Lokasi : Sekitar Pusat Latihan Asas Tentera Darat, Port Dickson, Bandar Tentera Darat
read more...

Gambaran Hari Kiamat


 
- Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

- Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

- Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

- Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

- Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

- Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

- Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

- Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

- Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

- Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

- Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

- Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

- Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

- Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

- ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

- Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

- Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

- Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

- Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

- Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

- Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

- Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

- Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

- Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

- Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
read more...

Wahai Anakku


Anakku.....
Bila ibu boleh memilih
Apakah ibu berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungmu..
MAKA IBU AKAN MEMILIH MENGANDUNGMU..
Kerana dalam mengandungmu ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Tuhan...

Sembilan bulan nak...engkau hidup diperut ibu...
Engkau ikut kemanapun ibu pergi...
Engkau ikut merasakan ketika jantung ibu berdegup kerana kebahagiaan...
Engkau menendang rahim ibu ketika engkau merasa tidak nyaman,kerana ibu kecewa dan mengurai air mata...

Anakku....

Bila ibu harus memilih apakah ibu harus operasi caesar,atau ibu harus berjuang melahirkanmu
MAKA IBU MEMILIH MELAHIRKANMU...

Karena menunggu dari jam ke jam...,minit ke minit kelahiranmu.......
Adalah seperti menunggu antara memasuki salah satu pintu surga
Kerana kedasyatan perjuanganmu untuk mencari jalan ke luar ke dunia sangat ibu rasakan...

Dan saat itulah kebesaran Tuhan menyelimuti kita berdua....,Diantara peluh dan erangan rasa sakit...
Yang tak pernah boleh ibu ceritakan kepada siapa pun...

Dan ketika engkau hadir,tangismu memecah dunia...,saat itulah...saat paling membahagiakan...
Segala sakit dan derita sirna melihat dirimu yang merah....

Mendengar Ayahmu mengumandangkan Azan....
Mendengar Ayahmu membacakan Doa...
Mendengar Ayahmu membacakan Firman Tuhan
Membisikan ayat ayat suci di telinga mungilmu.....

Anakku.....

Bila ibu boleh memilih apakah ibu berdada indah,atau harus bangun tengah malam untuk menyusuimu....
MAKA IBU MEMILIH MENYUSUIMU...

Kerana dengan menyusuimu ibu telah membekali hidupmu dengan titisan titisan dan tegukan tegukan yg sangat berharga...
Merasakan kehangatan bibir dan badanmu di dada ibu
Adalah sebuah rasa luar biasa yang orang lain tidak bisa rasakan...

Anakku....

Bila ibu boleh memilih duduk berehat di waktu terluang...atau duduk dilantai menemanimu bermain puzzle
MAKA IBU MEMILIH BERMAIN PUZZLE DENGANMU...

Tetapi Anakku....

Hidup memang pilihan...jika dengan pilihan ibu,engkau merasa sepi dan merana......
MAKA MAAFKANLAH NAK...
maafkan ibu...maafkan ibu...Percayalah nak...,ibu sedang menyempurnakan puzzle kehidupan kita...Agar tidak ada satu kepingan bagian puzzle kehidupan kita yang hilang.

Percayalah Nak.....
Sepi dan derita mu adalah sebagian duka ibu...
Percayalah Nak.....
Engkau adalah selalu menjadi belahan nyawa ibu....
read more...

Walimatul urus megikut sunnah

read more...

Petua Senang Hati

read more...

Didatangi peminta sedekah

KIta sedang duduk dimeja sebuah restoran, makanan depan mata ialah ikan siakap kukus, udang goreng tepung, tomyam...

Sedang kita makan, datang seorang buta bawa tisu, tisu tu harganya seringgit saja, apa yang kita buat?

"ishk...tak senang nak makan, asyik nak meminta saja"

Cuba bandingkan harga tisu tu cuma RM 1 je dibandingkan harga makanan yang kita kena bayar . Rugikah RM 1 yang kita keluarkan untuk beli tisu tu?

Adakah kita tahu, mungkin orang buta tu memang didatangkan oleh Allah untuk menguji keimanan kita? Adakah kita lupa tanggungjawap kita untuk membantu mereka yang memerlukan.

Sebab tu orang kaya suka makan tempat elit-elit supaya tidak diganggu oleh pengemis atau budak2 minta derma.

Tahukah kamu budak-budak tu bukan suka buat kerja tu, tetapi Allah memang dorongkan mereka untuk menguji kekayaan yang kamu miliki. Adakah saja-saja orang nak datang menyuap tangan untuk dapat sesuap nasi.

Masih terungkap dalam fikiran saya suatu nasihat, nak buat kerja amal kena ada dana sendiri?

Baik, jika saya kena buat bisnes untuk membolehkan saya buat kerja amal, tentu saya fokus dalam bisnes supaya untuk dapat keuntungan, habis siapa nak fokus dan uruskan kerja kebajikan?

Jadi apa salahnya saya fokus buat rumah perlindungan, dan anda bantu dari segi dana. Bukan banyak pun, jika ramai sumbang sedikit, jadi banyak juga. Dan anda tetap dapat saham yang dilaburkan tu diakhirat sana. Adakah anda fikir Allah tak pandang sumbangan anda tu? Sikit pun jika ikhlas, ia akan jadi gunung diakhirat sana.

Saya pun tak suka meminta-minta tapi saja nak ajak anda sama-sama lakukan kebajikan ikut ukuran yang mampu walaupun 10 sen saja. Ingatlah harta yang kita miliki tetap ada hak orang lain.


Penulis : Mak Liza
read more...