Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Sabtu, 25 Jun 2011

Serapkan bekas ATM ke agensi JPA

Oleh SYUKRI SHAARI
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 23 Jun - Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengenai kemungkinan menyerapkan anggotanya yang telah bersara ke dalam lebih banyak agensi perkhidmatan awam.

Panglimanya, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin berkata, setakat ini ATM telah bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Penjara menerusi Strategi Lautan Biru untuk menyerapkan bekas tentera ke dalam kedua-dua perkhidmatan tersebut.

Katanya, usaha itu adalah penting kepada bekas tentera kerana mereka mempunyai kemahiran dan pengalaman yang boleh digunakan bagi meningkatkan lagi prestasi sektor awam seperti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

"Mereka merupakan golongan terlatih dan adalah satu kerugian sekiranya kemahiran, pengetahuan serta pengalaman yang mereka ada disia-siakan begitu sahaja apabila bersara.

"Jadi, kami akan berbincang dengan JPA supaya bekas tentera diberi peluang kedua dan diserapkan ke dalam sektor awam yang lain seperti APMM, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan sebagainya," katanya selepas majlis penyampaian sijil Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (Perhebat) Siri 1/2011 di sini hari ini.

Zulkifeli yakin jabatan atau agensi awam yang lain akan mendapat manfaat daripada khidmat bekas anggota tentera.

Katanya, ia merupakan situasi menang-menang kepada kedua-dua belah pihak dan berharap ia dapat dilaksanakan bagi menjamin kebajikan golongan berkenaan.

Sementara itu, Zulkifeli berharap pesara-pesara tentera yang mengikuti kursus peralihan dalam pelbagai bidang dengan Perhebat dapat memanfaatkan dengan sebaik-baiknya peluang yang diberikan kepada mereka.

Katanya, peluang seumpama itu tidak terdapat pada agensi lain, malah ia juga tidak ditawarkan oleh angkatan tentera di negara lain.

"Mereka seharusnya bersyukur kerana diberi peluang menimba ilmu pengetahuan dan juga kemahiran supaya dapat menyediakan diri dengan suasana pasaran kerja ketika ini," ujarnya.

read more...

PHN kaji, ukur struktur laut negara


Anggota PHN melukis peta struktur kawasan perairan negara.


TENTERA Laut Diraja Malaysia (TLDM) bukan sekadar menjaga keselamatan dan kedaulatan perairan negara tetapi turut terlibat dengan tugas-tugas berkaitan hidrografi seperti mengukur kedalaman, bentuk dan morfologi laut, arah aliran ombak serta maklumat pasang surut air laut.

Tugas-tugas tersebut dipertanggungjawabkan kepada agensi di bawah TLDM iaitu Pusat Hidrografi Nasional (PHN).

Mungkin banyak pihak mempertikaikan keperluan tugas-tugas tersebut dilakukan tetapi hakikatnya ia penting dan amat diperlukan untuk tujuan pengukuran dan pelayaran.

Ketua Pengarah PHN, Datuk Zaaim Hasan berkata, peranan PHN tidak kurang pentingnya berbanding tugas anggota TLDM yang lain.

Malah katanya, tanggungjawab mereka lebih rumit kerana perlu teliti dengan setiap pengukuran yang dilakukan supaya tidak berlaku kesilapan yang boleh menyebabkan operasi pelayaran atau pemantauan di kawasan perairan negara terjejas.

“Setiap pengukuran perlu tepat. Kedalaman, bentuk lautan, kelajuan ombak, jadual pasang surut air laut, kesemuanya itu perlu diukur dengan teliti sebelum diterjemahkan dalam bentuk peta atau carta yang diguna pakai TLDM semasa pelayaran.

“Proses pengukuran meliputi keseluruhan kawasan perairan negara. Bayangkanlah keluasan laut yang perlu diukur dan kami tidak boleh melakukan kesilapan kerana khuatir boleh menyebabkan berlakunya kemalangan antara kapal yang melalui perairan negara.

“Proses pengukuran juga dijalankan secara berterusan. Kami tidak boleh kekal dengan ukuran yang sama bagi tempoh empat atau lima tahun kerana bentuk atau struktur muka bumi di dasar lautan sering berubah terutamanya apabila berlaku bencana seperti tsunami,” katanya ketika ditemui semasa sesi lawatan media ke PHN di Pulau Indah, Pelabuhan Klang baru-baru ini.

Menurut Zaaim, penubuhan dan peranan PHN juga adalah selaras dengan dasar kerajaan untuk membangunkan sebuah Pusat Maklumat Infrastruktur Geospartial Marin (GIDC) di negara ini.

Beliau yakin hasrat untuk membangunkan pusat maklumat tersebut akan dapat direalisasikan dalam tempoh dua atau tiga tahun lagi.

“Kami optimis dengan pembangunan GIDC. Ia akan menjadi pusat pengumpulan serta penyimpanan maklumat marin terbesar di negara ini dan akan memudahkan penyaluran sebarang informasi kepada TLDM sekiranya diperlukan," jelasnya.

PHN juga katanya, ketika ini bercadang untuk menambah jumlah aset yang mereka miliki bagi memudah serta mempercepatkan tugasan mereka.

Katanya, setakat ini agensi itu mempunyai dua buah bot pengumpul hidrografi iaitu Kapal Diraja (KD) Mutiara dan KD Perantau.

“Tugas mengukur dan merekodkan struktur perairan negara mengambil masa yang agak lama. Berdasarkan jumlah aset yang dimiliki ketika ini, belum tentu kami mampu menyiapkan ukuran struktur perairan negara menjelang 2020.

“Jadi kami bercadang untuk menambah jumlah aset yang dimiliki supaya tugas-tugas pengukuran dapat berjalan dengan lancar,” ujarnya.

read more...

Bekas tentera diserap ke Jabatan Penjara


AHMAD Zahid Hamidi menyerahkan replika buku akaun bank kepada seorang banduan yang merupakan sebahagian Program Blue Ocean Strategy Kementerian Pertahanan pada majlis perasmian Pusat Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Desa Pahlawan Bukit Cina, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU 21 Jun – Kementerian Pertahanan mencadangkan anggota tentera yang menamatkan perkhidmatan diserapkan ke dalam Jabatan Penjara.

Langkah itu bertujuan mengisi kekosongan memandangkan golongan tersebut telah memiliki kemahiran dan mendapat latihan yang secukupnya.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pada masa kini, pihaknya sedang berbincang dengan Ketua Pengarah Jabatan Penjara dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi melaksanakan cadangan itu.

“Ini adalah usaha baru kita untuk anggota tentera. Sebelum ini, seramai 100 bekas tentera telah diserap ke dalam pasukan Polis Diraja Malaysia dan jumlah mereka yang memohon untuk menyertainya kini lebih 500 orang.

“Anggota tentera ini telah mendapat latihan yang secukupnya dan mereka hanya perlu menjalani kursus yang singkat dari aspek perundangan sahaja untuk diserapkan ke dalam Jabatan Penjara,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Pemulihan Pemasyarakatan di Kem Desa Pahlawan di sini, hari ini.

Turut hadir Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zain; Ketua Pengarah Penjara, Datuk Zulkifli Omar dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kok Lanas, Datuk Md. Alwi Che Ahmad.

Pusat pemulihan itu merupakan kerjasama di antara kementerian tersebut dengan Jabatan Penjara bagi menempatkan banduan untuk mengikuti pemulihan sebelum kembali ke pangkuan keluarga. Ia merupakan pusat yang kelima dibina dalam kawasan kem tentera.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, pihaknya memohon peruntukan khas daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan untuk mengadakan program khusus bagi ‘orang yang diselia’ (ODS) di pusat tersebut menjalankan aktiviti dobi untuk peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

“Kita telah mempelbagaikan kemahiran kepada ODS, kalau di Gemas dan juga di Kem Mahkota Keluang ada kemahiran tertentu yang kita lakukan bersama dengan Jabatan Penjara, di sini kita bawa mereka membuat persiapan sebagai usahawan dan pekerja di sektor awam atau swasta.

“Jadi, kami membuat permohonan ini kepada Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan untuk menunaikan tanggungjawab kami bagi menterjemahkan Blue Ocean Strategy,” katanya.

Ahmad Zahid berkata, setakat ini, seramai 1,200 ODS sedang menjalani latihan di lima kem di seluruh negara termasuk 400 orang di Gemas.

Menurutnya, mereka yang menjalani latihan di pusat berkenaan dibayar elaun bulanan hasil pekerjaan mereka melalui akaun AmBank.

Dalam pada itu, katanya, kementerian tersebut tidak menolak kemungkinan untuk membina ‘bilik barakoh’ bagi memberi peluang kepada ODS di pusat terbabit untuk ‘bersama’ dengan isteri mereka.

“Ia tertakluk kepada kesesuaian dan tidak menyalahi peraturan pemulihan. Itu pun jika diizinkan oleh undang-undang, di luar negara sudah ada, di negara ini belum ada lagi,” katanya.

read more...

Rondaan di taman laut


PENGUATKUASA JTLM sentiasa melakukan rondaan untuk memastikan tiada pencerobohan di taman laut.


BARU-BARU ini beberapa wakil media mendapat peluang mengikuti operasi penguatkuasaan oleh Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) di perairan Pulau Tioman dalam usaha memulihara khazanah biodiversiti marin negara.

Operasi dijalankan dengan menggunakan tiga kapal peronda, diketuai oleh Kapal Taman Laut 1 Permata (KTL 1 Permata) dan dua lagi bot peronda laju taman laut (PTL), PTL 1 dan PTL 4.

Manakala pegawai penguatkuasa yang mengetuai operasi ialah Mohd. Asri Awalluddin, yang berpangkat Pegawai Memerintah Atas Kapal bersama lapan lagi anak kapal yang terdiri daripada anggota penguatkuasa dan dua jurutera enjin.

Enjin ketiga-tiga kapal dihidupkan tepat pukul 9.30 malam dan kami bergerak meninggalkan Jeti Taman Laut Pulau Tioman menuju ke arah utara Pulau Tioman.

Masa dan hala tuju pasukan penguatkuasa ini dirahsiakan bagi memastikan kejayaan operasi.

Kepentingan penguatkuasaan taman laut

Merungkai kepentingan operasi penguatkuasaan di perairan taman laut di negara ini, Ketua Pengarah JTLM Dr. Sukarno Wagiman berkata, operasi penguatkuasaan adalah kaedah terbaik bagi kerajaan untuk terus melindungi khazanah biodiversiti yang dimiliki Malaysia.

Malaysia dianugerahkan perairan yang mengandungi pelbagai spesies kehidupan marin yang indah, sesuai dengan tarafnya antara 12 negara yang mempunyai kehidupan mega biodiversiti terbesar di dunia.

Perlindungan berterusan diperlukan memandangkan kehidupan marin terdedah kepada ancaman aktiviti manusia dan fenomena alam seperti El-Nino dan peningkatan suhu global yang menjurus ke arah kemusnahan.

Justeru, sebagai langkah pencegahan, sebanyak 42 kawasan perairan di Malaysia iaitu di Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah diwartakan sebagai taman laut dan ini bermakna kawasan yang diwartakan itu adalah zon larangan bagi sebarang aktiviti menangkap ikan menurut peruntukan di bawah Akta Perikanan 1985 (Pindaan 1994).

"Di bawah peruntukan itu mana-mana orang yang melakukan kesalahan menangkap ikan di kawasan larangan Taman Laut boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau 2 tahun penjara atau kedua-duanya sekali," katanya.

Pada tahun 2010, anggota penguatkuasaan JTLM menangani sebanyak 47 kes yang melibatkan pelbagai kategori kapal dan kesalahan.

Kapal yang menggunakan pukat tunda adalah kapal yang mencatatkan kes kesalahan tertinggi iaitu 65 peratus keseluruhan kes tangkapan diikuti pukat hanyut (13 peratus), pukat jerut (11 peratus) dan lain-lain 11 peratus dan melibatkan jumlah kompaun RM111,800," katanya.

Penguatkuasaan Mikro

Menyedari aktiviti pelancongan di sekitar taman laut juga mampu membawa kemusnahan kepada terumbu karang, JTLM juga pada tahun ini banyak bertegas dalam penguatkuasaannya dan meningkatkan penguatkuasaan mikro di semua taman laut dengan memberi tumpuan kepada kerosakan terumbu karang secara langsung dan tidak langsung.

"Jika sebelum ini penguatkuasaan tertumpu kepada aktiviti pencerobohan nelayan di taman laut, penguatkuasaan mikro akan melibatkan pengawasan aktiviti rekreasi dan kesalahan melibatkan pelancong dan orang awam.

"Pihak penguatkuasa akan bertindak secara terus memantau segala aktiviti dalam air terutama di kawasan perairan taman laut. Sebagai contoh mengawasi aktiviti pelancong seperti "snorkeling" dan skuba yang boleh merosakkan batu karang dan hidupan lain," katanya.

Dr. Sukarno menjelaskan, pemantauan di tempat tumpuan pelancong dan orang awam dengan menggunakan perkhidmatan penyelam JTLM yang bertauliah juga akan ditingkatkan bagi memastikan penguatkuasaan mikro dapat terus melindungi kehidupan marin daripada terus terancam.

"Kerjasama daripada pengendali pelancongan dan pengusaha chalet sekitar taman laut juga kita jalinkan, dengan mereka bertindak sebagai pemberi maklumat dan menasihatkan kepada pelancong tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan di taman laut," katanya.

read more...

Hospital Serdang ugut pesakit jantung sebelum bedah?

PESAKIT JANTUNG DIUGUT?

Utusan Malaysia 24 Jun 2011. BULAN lepas sewaktu saya sedang menjalani rawatan angiogram (rawatan memeriksa saluran jantung) di Hospital Serdang, doktor yang bertugas menyatakan salah satu saluran jantung saya tersumbat.

Walaupun ia boleh menggunakan belon, namun atas nasihat pakar, beliau mengesyorkan penggunaan alat stent buatan Perancis lebih praktikal, dengan kos RM5,500.

Persoalannya, kenapa sewaktu dalam operasi begini, ketika seorang pesakit sedang memperjuangkan nyawa, soal jawab yang membabitkan wang diajukan oleh doktor tersebut kepada saya, sedangkan sebarang kemungkinan akan berlaku pada saya yang menyebabkan komplikasi.

Hampir satu jam di bilik pembedahan, dalam situasi cemas dan gelisah, akhirnya operasi memasukkan tiub di saluran jantung selamat dijalankan melalui paha kanan tanpa pembedahan, kemudian katil saya diasingkan di satu sudut.

Tidak sampai lima minit, tiba-tiba saja datang seorang lelaki memperkenalkan diri sebagai ejen pembekal stent (tiub), lantas menyuruh saya menandatangani satu borang.

Sedangkan bilik pembedahan kardiologi ini tidak membenarkan sesiapa pun masuk, walau keluarga terdekat sekalipun.

Tertanya di fikiran saya, kenapa beliau bebas memasuki bilik pembedahan ini? Dan kenapa cepat sekali ejen tersebut boleh sampai kepada saya?

Dalam keadaan separuh kewarasan, keletihan akibat kekurangan darah dan berpuasa hampir 24 jam, sebagai warga tua (53 tahun) saya masih sempat membaca dokumen tersebut. Sistem pembayarannya adalah berperingkat sehingga akhir tahun ini, tanpa syarat-syarat lain. Akhirnya, saya menyetujui prasyarat tersebut.

Tetapi, selepas tiga hari saya keluar dengan kesihatan jantung semakin pulih, rupanya tidak berpanjangan, kini jantung saya 'kembali sesak', ejen tersebut sudah mula memanggil saya bertanyakan pembayaran. Walaupun alasan saya untuk membayarnya dalam masa sebulan lagi (selepas saya benar-benar sihat) namun ugutan diberikan amat memeranjatkan.

Menurutnya, beliau akan mengenakan 10 peratus cas tambahan bagi setiap bulan atas kelewatan (semua kenyataan ugutan SMSnya dalam simpanan saya).

Seminggu kemudian, ejen tersebut menghubungi saya lagi, kali ini jika saya tidak membuat sebarang bayaran dalam seminggu, nama saya akan disenaraihitamkan oleh Hospital Serdang. Kini fikiran saya benar-benar terganggu akibat kejadian ini.

Untuk pengetahuan pihak Kementerian Kesihatan, sahabat yang satu wad dengan saya ketika di hospital, terpaksa menjual kereta Kancil dengan harga RM16,500, untuk membeli tiga stent, demi tiga saluran jantungnya yang tersumbat.

Walaupun kereta itu terlalu penting untuk beliau berniaga. Ini disebabkan pihak ejen bertali arus memanggil beliau untuk membuat bayaran.

Sebagai warga tua yang telah berjasa kepada pembangunan Malaysia, melalui penulisan dan produksi dokumentari, saya rasa kejadian ini amat mendukacitakan.

Sebahagian dari umur ini masih lagi berkhidmat dalam dunia kewartawanan demi menyokong cita-cita kerajaan, tapi terasa satu penghinaan oleh pihak hospital kerajaan juga.

Walaupun isteri saya seorang kakitangan kerajaan (guru), namun saya tidak memerlukan surat sokongan untuk mengurangkan ataupun melupuskan bayaran ini.

Sebagai seorang individu yang boleh bekerja lagi, bayaran ini akan saya lunaskan daripada titik peluh saya, masih banyak pesakit lain yang memerlukan peruntukan kewangan sebanyak itu (RM5,500).

Di sini saya ingin penjelasan dari pihak pengurusan Hospital Serdang, khasnya Menteri Kesihatan, di manakah slogan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan?

Di manakah hak hospital sehinggakan pihak ejen tersebut berhak 'menyenarai hitam' pesakit? Apakah pihak Kementerian Kesihatan peka tentang kejadian ini, sehingga ada pihak luar mendominasikan situasi ini?

Harapan saya, kelemahan ini dapat diperbaiki demi keselesaan dan kesejahteraan rakyat Malaysia dalam menghadapi saat-saat mautnya di mana-mana hospital kerajaan.

WARGA TUA
Puchong

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0624&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

PKR MAHU TINDAKAN DIAMBIL TERHADAP HOSPITAL SERDANG

June 23, 2011

Ini ekoran kegagalan hospital itu menjalankan bedah siasat ke atas mayat Paikiam Subramaniam yang dibunuh di Sungai Petani pada 12 Mac lalu.

KUALA LUMPUR: PKR mahu pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap pengurusan Hospital Serdang, dekat sini kerana gagaln menjalankan bedah siasat ke atas mayat Paikiam Subramaniam yang dibunuh di Sungai Petani pada 12 Mac lalu.

Ahli Parlimen Kapar S Manikavasagam mendakwa pihak pengurusan hospital berkenaan memberi alasan yang tidak munasabah iaitu ketiadaan alat pengimbas menyebabkan bedah siasat tidak dapat dilakukan.

“Mahkamah telah mengarahkan bedah siasat bebas dibuat tetapi sehingga ini……setelah 147 hari mayat masih disimpan di Hospital

Serdang. Saya percaya ia cuba dihalang oleh pihak hospital dan polis,” katanya dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Paikiam, 24 tahun dan baru lima bulan berkahwin disyaki dibunuh oleh suaminya James Balan 31 tahun. Keluarga mangsa menemui mayat mangsa ketika dibawa ke Hospital Kulim.

Sementara itu, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin menyifatkan pembunuhan itu sebagai satu perbuatan yang kejam dan mendakwa tidak ada pihak yang datang membantu keluarga yang malang itu.

Sehubungan ini, Ketua Wanita PKR itu menghantar memorandum kepada Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bagi membantah kejadian itu.

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/06/23/pkr-mahu-tindakan-diambil-terhadap-hospital-serdang/
read more...

Nuri gugur di Sungai Lundu


HASHIM Ibrahim menunjukkan tempat kejadian helikopter Nuri terhempas yang kini dikenali sebagai Pulau Nuri. (Gambar kecil) akhbar Utusan Malaysia keluaran 19 Disember 1989 menceritakan kejadian nahas helikopter Nuri di Sungai Lundu, Sarawak.


HARI Isnin, 18 Disember 1989. Cuaca sebagaimana kebiasaan pada musim tengkujuh di Kuching, Sarawak masih tidak menentu dan beberapa kawasan rendah sudah ditenggelami air berikutan hujan lebat beberapa hari sebelumnya.

Di Pangkalan Tentera Udara Malaysia (TUDM) Kuching pula, sebuah helikopter Nuri seawal pukul 8 pagi sudah bersedia menerbangkan 16 penumpang termasuk empat pegawai tinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM), masing-masing dua orang berpangkat Jeneral dan tiga Kolonel.

Mereka terdiri daripada Panglima 1 Divisyen, Mejar Jeneral Datuk Mustaffa Awang; Panglima 3 Briged Infantri, Brigadier Jeneral Datuk Hasbullah Yusuf yang lebih dikenali sebagai Bond Hasbullah; Pegawai Memerintah Batalion Kelima Rejimen Renjer Diraja (RRD), Leftenan Kolonel Mohd. Johari Selan; Pegawai Memerintah Batalion Ke-13 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Leftenan Kolonel Tunku Abdul Aziz Tunku Osman dan Pegawai Staf Satu (Operasi) 1 Divisyen, Leftenan Kolonel Mustafa Kamal Mohd. Yusoff.

Destinasi yang dituju mereka ialah Kem Sematan untuk menghadiri majlis penutup Kursus Risik Tempur. Namun, berikutan halangan cuaca buruk, penerbangan helikopter pelbagai guna itu terpaksa ditangguhkan sehingga pukul 8.50 pagi.

Penangguhan hampir sejam itu rupa-rupanya memberi petunjuk bahawa penerbangan berkenaan adalah yang terakhir buat kesemua penumpang.

Berdasarkan rekod kenyataan rasmi Kementerian Pertahanan, helikopter itu terputus hubungan dengan menara kawalan hanya selepas 15 minit berlepas sehingga TUDM terpaksa melancarkan gerakan mencari dan menyelamat (SAR).

Dua buah pesawat Alouette telah dikerah untuk mengesan Nuri yang membawa individu penting dalam hierarki kepimpinan ATM itu sehinggalah pencariannya menemui noktah. Ia ditemui terhempas di muara Sungai Lundu, berhampiran Kampung Kuala Bandang, kira-kira 60 kilometer (km) ke barat laut Kuching.

Kejadian yang mengorbankan semua penumpang itu dilaporkan berlaku dalam keadaan cuaca buruk dengan hujan lebat disertai angin kencang dan kilat sabung-menyabung.

Selepas 22 tahun nahas itu berlalu, wartawan S2, SAIFUL HAIZAN HASAM dan SOPI SAMAILE serta jurufoto AMIR HAFIZ ABDUL RAHMAN menyusuri muara Sungai Lundu untuk mengimbas tragedi yang turut menyumbang kepada statistik 17 kejadian Nuri terhempas sehingga mengorbankan 95 nyawa sejak 1968.

Ikuti laporan penuh dan kisah-kisah di sebalik tragedi ini di dalam S2 Utusan Malaysia atau langgani e-Paper di http://ebrowse.bluehyppo.com/utusan/index.asp

read more...

ATM Bercadang Serap Lebih Ramai Pesaranya Ke Jabatan Kerajaan

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bercadang memperluaskan penyerapan anggota tentera pelbagai pangkat yang bersara selepas berkhidmat 21 tahun ke perkhidmatan kerajaan lain selain sebagai polis dan warder penjara.

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zain berkata bakal pesara ATM ini akan diserapkan dalam perkhidmatan kerajaan melalui konsep "Strategi Lautan Biru" (Blue Ocean Strategy).

"Cara ini amat menarik di mana pesara ATM yang berhenti pada umur 42 tahun sebagai penjawat awam dalam ATM boleh menyambung khidmat dengan jabatan kerajaan yang lain di mana umur bersara adalah 58 tahun.

"Maka beliau (pesara tentera ini) mempunyai masa lebih dari 16 tahun lagi untuk berkhidmat dalam kerajaan," katanya kepada pemberita di sini Khamis.

Zulkefli sebelum itu menyampaikan sijil kepada 634 bakal pesara ATM yang tamat menjalani pelbagai kursus di antara enam hingga 18 bulan, termasuk kursus jahitan, jurubina bangunan, mekanik kenderaan motor dan pegawai keselamatan dan kesihatan pekerjaan yang dianjurkan oleh Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (Perhebat).

Beliau berkata setakat ini Kementerian Pertahanan sedang berbincang dengan Jabatan Penjara untuk menyerap anggota tentera pelbagai pangkat yang bersara itu sebagai warder, selain mereka menyertai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat.

-- BERNAMA
read more...

AS sedia bekal senjata moden kepada Filipina


Clinton (kanan) dan Albert del Rosario semasa menghadiri sidang media bersama di Jabatan Negara AS di Washington, DC, semalam. - AFP


WASHINGTON 24 Jun - Amerika Syarikat (AS) semalam menyatakan kesediaan untuk membekalkan kelengkapan moden tentera kepada Filipina, yang berikrar akan membalas sebarang tindakan agresif China berhubung ketegangan di Laut China Selatan.

Setiausaha Luar Albert del Rosario dalam satu kunjungan ke Washington berkata, Filipina berhasrat untuk menaik taraf kapal perangnya yang telah lama serta memperbaharui hubungan dengan AS di tengah-tengah perselisihan dengan China.

"Kami sangat komited untuk menyokong pertahanan Filipina," kata Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton dalam satu sidang media bersama ketika ditanya berhubung harapan Filipina itu.

Jelas Clinton, kedua-dua negara sedang mengenal pasti aset tambahan yang diperlukan Filipina serta cara untuk membekalkannya.

Katanya, del Rosario akan bertemu Setiausaha Pertahanan, Robert Gates dan pegawai-pegawai lain berhubung perkara itu.

Sementara itu, perang mulut antara Vietnam dan China berhubung perebutan wilayah maritim di Laut China Selatan berterusan hari ini apabila akhbar-akhbar utama Vietnam menyiarkan laporan menyelar negara kuasa besar itu kerana mengeruhkan hubungan antara kedua-dua negara.

Akhbar Thanh Nien melaporkan 'Media China memutarbelit maklumat, mengancam rakyat Vietnam', sementara akhbar Saigon Giai Phong menyiarkan laporan berbunyi 'Akhbar-akhbar China mengubah kebenaran, menakut-nakutkan Vietnam'. - AFP

read more...

McCain gesa AS bantu ASEAN hadapi China

WASHINGTON 21 Jun - Anggota kanan Parti Republikan, Senator John McCain menggesa kerajaan Amerika Syarikat (AS) meningkatkan sokongan ketenteraan dan politik kepada negara anggota ASEAN untuk menghadapi China dalam pertikaian semakin meningkat di Laut China Selatan.

Menurutnya, AS perlu membantu anggota ASEAN untuk membangunkan dan menempatkan sistem amaran awal serta bot peronda perairan pantai di kawasan yang menimbulkan pertikaian.

Kata bekas kapten tentera laut AS itu, Washington perlu juga menggunakan diplomasi untuk membantu negara ASEAN menyelesaikan pertikaian sesama mereka dan 'mengambil pendirian lebih bersatu'.

Beliau mengalu-alukan perjanjian yang dicapai antara Malaysia dengan Brunei pada Mac 2009 sebagai satu contoh.

"China cuba mengeksploitasi perpecahan di kalangan anggota ASEAN untuk melaga-lagakan mereka bagi memajukan agendanya sendiri," kata McCain pada majlis makan malam anjuran Pusat Kajian Strategi dan Antarabangsa, di sini.

McCain, pendukung dasar ketenteraan lebih tegas, menyambut baik pendirian pentadbiran Presiden Barack Obama mempertahankan kebebasan pelayaran di Laut China Selatan, tetapi beliau mahu White House mengambil langkah lebih tegas.

Katanya, negara lain perlu mengetahui tuntutan mana yang diterima dan mana yang ditolak oleh AS, dan bentuk tindakan yang bersedia diambil oleh AS untuk membantu, terutamanya dalam mempertahankan sekutu rapat, Filipina.

McCain menyambut baik hubungan kerjasama dengan China dan tidak mencari konflik dengan kuasa besar Asia itu, tetapi beliau menyalahkan 'tindakan agresif' China dan 'tuntutan wilayahnya yang tidak berasas' sebagai punca ketegangan baru-baru ini.

China minggu lepas berkata, Beijing tidak akan menggunakan kekerasan di Laut China Selatan dan menggesa negara lain supaya 'meningkatkan usaha bagi memelihara keamanan dan kestabilan di rantau itu'. - AFP

read more...

28 warga Indonesia dihukum mati di Saudi

RIYADH 21 Jun - Indonesia sedang berusaha menyelamatkan 28 rakyatnya yang dijatuhi hukuman mati di Arab Saudi kerana pelbagai kesalahan, kata jurucakap Kedutaan Indonesia di Riyadh, Wishnu Krishnamurthi semalam.

"Satu usaha sedang dilakukan bagi mencapai penyelesaian dalam semua kes baik di mahkamah atau melalui kerjasama dengan Arab Saudi supaya kes-kes boleh diselesaikan di luar mahkamah," katanya seperti yang dilaporkan Arab News.

Menurutnya, misi diplomatik Indonesia juga sedang berusaha mendapatkan pengampunan daripada keluarga mangsa dalam kes-kes tertentu.

"Kami sangat berharap kedutaan dan konsulat boleh mendapatkan pengampunan dengan cara rundingan atau membayar ganti rugi kepada keluarga mangsa supaya rakyat kami boleh dibebaskan," katanya.

Krishnamurthi berkata, Indonesia telah berjaya menyelesaikan tiga daripada 31 kes di Arab Saudi.

"Tiga rakyat Indonesia itu telah dihantar pulang selepas diberi pengampunan oleh keluarga mangsa," jelasnya.

Keputusan tersebut diambil Indonesia selepas aktivis hak kemanusiaan menggesa kerajaan mengambil langkah agresif menyelamatkan rakyatnya daripada tindakan undang-undang Arab Saudi berikutan hukuman mati yang dijalani seorang pembantu rumahnya, Ruyati Sapubi kerana membunuh isteri majikannya.

Krishnamurthi turut memetik satu laporan yang menyatakan, seramai 316 rakyat republik itu kini terlibat dalam kes perundangan di Arab Saudi termasuk mereka yang telah dijatuhi hukuman mati.

Sementara itu, data Kementerian Luar Indonesia mendapati, seramai 233 rakyatnya berdepan hukuman mati di Malaysia di atas pelbagai kesalahan.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahli-Ahli Parlimen Indonesia hari ini menggesa kerajaan menghentikan penghantaran pekerja asing ke Asia Barat terutamanya Arab Saudi ekoran hukuman mati yang dijatuhkan ke atas Ruyati. - Agensi

read more...

China-Vietnam ronda bersama di Teluk Tonkin

HANOI 21 Jun - Kapal tentera laut Vietnam dan China menjalankan rondaan bersama selama dua hari di Teluk Tonkin kelmarin dan semalam.

Perkembangan itu mungkin menandakan ketegangan berhubung sempadan maritim antara kedua-dua negara yang dipertikaikan semakin reda.

Hubungan antara dua negara seteru lama itu bertambah tegang sejak sebulan lalu selepas meletusnya perbalahan dalam isu berlarutan mengenai kedaulatan di Laut China Selatan, yang termasuk tuntutan ke atas Teluk Tonkin.

Dua kapal tentera laut Vietnam dan dua dari China melakukan rondaan bersama sejauh lebih 550 kilometer dari 19 hingga 20 Jun lalu di sepanjang sempadan perairan antara kedua-dua negara di Teluk itu, lapor akhbar rasmi, Vietnam News hari ini.

"Rondaan itu bertujuan menjaga keselamatan dan ketenteraman di laut, menyelia kegiatan bot nelayan dan memastikan perjanjian mengenai kerjasama perikanan dan perbatasan sempadan di perairan tersebut dipatuhi," katanya.

Akhbar Tentera Rakyat kendalian Kementerian Pertahanan Vietnam berkata, kedua-dua pihak juga menjalankan latihan komunikasi termasuk penghantaran isyarat bendera dan cahaya.

Kapal-kapal Vietnam itu dijadual singgah di pelabuhan China selepas latihan tersebut.

Menurut laporan, rondaan bersama itu adalah yang ke-11 di Teluk Tonkin sejak dimulakan lima tahun lalu.

Kedua-dua negara telah mencapai banyak kemajuan dalam menyelesaikan tuntutan bertindan di teluk itu.

Namun begitu, kedua-dua pihak sejak beberapa minggu lepas saling menuduh antara satu sama lain menceroboh kawasan perairan masing-masing di Laut China Selatan, yang menjadi laluan perkapalan utama dan dipercayai kaya dengan sumber minyak dan gas. - Reuters

read more...

Selasa, 21 Jun 2011

Spratly: China digesa terbuka


KAPAL peronda Pentadbiran Keselamatan Maritim China, Haixun 31 berlabuh di Pusat Pelayaran Singapura, semalam. Ia adalah antara kapal maritim awam terbesar dihantar oleh China untuk melindungi 'hak dan kedaulatannya'. - REUTERS

SINGAPURA 20 Jun - Singapura menggesa China supaya lebih terbuka berhubung tuntutan wilayah maritimnya di Laut China Selatan dengan menyatakan kekaburan isu itu akan menimbulkan kebimbangan antarabangsa.

Menurut Kementerian Luar Singapura, walaupun republik ini tidak membuat tuntutan di Laut China Selatan, sebagai negara perdagangan utama, kepentingan Singapura mungkin terjejas berikutan isu pelayaran bebas di perairan tersebut.

Kenyataan Singapura itu dikeluarkan ketika kapal peronda awam terbesar China, Haixun 31 berlabuh di pelabuhannya selepas melalui Laut China Selatan.

"Kami rasa, adalah menjadi kepentingan China untuk menjelaskan tuntutannya di perairan itu dengan lebih terbuka memandangkan kekaburan dalam isu ini telah menimbulkan kebimbangan serius kepada masyarakat maritim antarabangsa.

"Singapura bukanlah satu daripada negara yang menuntut wilayah di perairan itu dan bersikap berkecuali terhadap tuntutan mana-mana negara," katanya.

Republik ini melalui satu kenyataan berkata, sebagai sebuah negara perdagangan utama, Singapura mempunyai kepentingan sekiranya keadaan itu menjejaskan kebebasan belayar di semua laluan maritim antarabangsa termasuk di Laut China Selatan.

Ketegangan antara China dan negara-negara lain yang menuntut wilayah di Kepulauan Spratly di Laut China Selatan semakin memuncak sejak akhir-akhir ini.

Filipina dan Vietnam terutamanya turut memperkukuh tuntutan masing-masing selepas tindakan agresif berterusan China di wilayah yang menjadi pertikaian, tetapi Beijing menegaskan ia mahu menyelesaikan isu itu secara aman.

Jumaat lalu, Manila berkata, pihaknya akan menghantar kapal tentera laut ke Laut China Selatan sehari selepas China mengumumkan misi menghantar kapal peronda Haixun 31.

Sementara itu, lebih 100 rakyat Vietnam berhimpun di luar Kedutaan China di Hanoi untuk minggu ketiga berturut-turut bagi membantah tindakan agresif China. - AFP

read more...

Isnin, 20 Jun 2011

Sejak aku mengenalimu


Sejak aku mengenalimu
kuntum – kuntum bunga
di laman hati
beraroma dengan wangi
menjinakkan kegusaran
yang bertahun – tahun
hidup di rimba keharuan.

Aku ingin mengenali
seluruh daerah hatimu
ingin meneroka jalan
tanpa simpang dan liku
kerana di situ hatiku
akan bermukim
sehingga tamat
seluruh musim.

Sejak mengenalimu
semua pintu mula kubuka
agar kau yang pertama
sudi memasukinya
dan aku sudah
menyusun berhias
mesramu di setiap
ruang dan bahagian
agar lebih akrab
saling sayang menyayang
dengan kepercayaan.

Sejak mengenalimu
kudepa seluas langit
agar kau bisa
rasa dengup jantungku
yang tak pernah berhenti
dengan berharap.

Terima kasih..
rela aku mengenalimu.
read more...