Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 4 Julai 2014

Ramadan bulan ibadah bukan pesta makanan

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana memberi kesempatan bertemu Ramadan yang penuh keberkatan ini. Rasa syukur itu sewajarnya digambarkan dengan bertekad dan berazam untuk melaksanakan ibadah puasa lebih baik berbanding Ramadan yang lalu.

Realitinya hari ini, walaupun sudah hampir seminggu memasuki gerbang Ramadan, masih ada kalangan kita yang tidak merasai keseronokan beribadah pada bulan mulia ini. Bahkan, yang paling menyedihkan, ada yang langsung tidak ambil peduli kehadirannya kerana sibuk melayan nafsu yang tak pernah puas di hati.

Beruntunglah bagi mereka yang terus beristiqamah merebut segala peluang yang Allah SWT sediakan pada bulan Ramadan dengan menggandakan amal soleh.

Ramadan jana kekuatan, jati diri Sesungguhnya saat kematian pasti akan tiba menjemput kita. Oleh itu, marilah bersama jadikan Ramadan kali ini bulan yang mampu menjana kekuatan dan jati diri seterusnya mendidik kita menjadi insan lebih dekat serta bertakwa kepada Allah SWT.

Bukankah hasil takwa melalui ibadah puasa itu yang didambakan setiap orang beriman. Firman Allah SWT yang bermaksud :
“Wahai orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa seperti diwajibkan atas orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.” (Surah al-Baqarah, ayat 183)

Ramadan bulan sangat dirindui orang beriman. Kehadirannya dinanti, tibanya disambut mesra. Jiwa orang yang beriman pasti tidak putus melafazkan syukur kerana diberi peluang bertemu Ramadan. Mereka sudah tentu akan merebut sebanyak ganjaran yang melimpah ruah pada bulan mulia ini.

Setiap detik dan waktu yang berlalu pasti dimanfaatkan dengan pelbagai ibadah serta amal soleh. Namun, masih terdapat segelintir yang terus leka. Ramadan yang sepatutnya menjadi bulan menahan nafsu syahwat dengan berpuasa bertukar menjadi bulan berpesta makan secara berlebihan.

Lihatlah ketika waktu berbuka nanti, tidak cukup dengan juadah dimasak, segala juadah dijual di bazar semuanya terasa ingin dibeli.

Akibat melayan nafsu sehingga membawa kepada pembaziran rezeki kurniaan Ilahi.

Inilah kesan apabila kita menganggap sambutan Ramadan itu lebih menjurus kepada adat bukannya ibadah.

Ketika kita bersemangat mengisi setiap waktu dengan amal kebajikan, masih terdapat segelintir terus leka menyaksikan Piala Dunia hingga mengetepikan tuntutan menggandakan amalan soleh.

Hidupkan malam dengan ibadah

Sanggup berjaga malam bersengkang mata menyokong pasukan pilihan, tetapi berjaga malam bermunajat kepada Ilahi belum tentu dapat dilaksanakan.

Bahkan, solat sunat tahajud dua rakaat pun terasa terlalu berat.

Memanglah tidak menjadi kesalahan menonton perlawanan bola sepak sehingga lewat pagi, tetapi alangkah baik jika ruang waktu itu diisi dengan perkara yang lebih bermanfaat seperti bertadarus al-Quran, bertahajud serta bermunajat kepada Ilahi.

Bukankah kita dituntut untuk menghidupkan malam dengan beribadah kepada-Nya? Jika Rasulullah SAW sanggup bangun menghidupkan malam melakukan ibadah, justeru di manakah kita.

Selayaknya kita yang sepatutnya berusaha bersungguh-sungguh berbanding Baginda SAW yang pasti masuk ke syurga Allah SWT. Bahkan menyedihkan lagi, ada yang terus lalai menonton perlawanan bola sehingga solat Subuh pun tidak ditunaikan.

Sepatutnya pada waktu ini kita bersungguh-sungguh melaksanakan sebanyak mungkin amal ibadah.

Manfaatkan masa ini dengan sebaik mungkin. Hayatilah hadis riwayat Ibnu Khuzaimah daripada Abi Mas’ud al-Ghifari, Nabi SAW bersabda :
“Kalaulah hamba Allah mengetahui apa yang ada dalam bulan Ramadan, nescaya mereka akan bercita-cita supaya Ramadan itu berlaku sepanjang tahun.”

Hari-hari yang masih berbaki dalam bulan Ramadan ini marilah kita terus beristiqamah melaksanakan ibadah puasa dengan mengetahui hukum sah dan batalnya, syarat-syarat serta adab ditunjukkan Baginda SAW.

Ikutilah sunah Rasulullah SAW antaranya menyegerakan berbuka puasa, melewatkan makan sahur, meninggalkan percakapan sia-sia, kotor dan menipu, memberi makan orang yang berpuasa serta memperbanyakkan bersedekah.

Ibadah puasa bukan saja membentuk hubungan erat dengan Allah SWT tetapi juga sesama manusia.

-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH


Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Sila hubungi 013-212 7799 atau whatsapp 012-777 7190 untuk tempahan.

Umat Islam yang berhajat untuk membuat tempahan UPAH HAJI dan UPAH UMRAH untuk arwah ahli keluarga anda, kami bersedia membantu waris-waris yang berminat untuk melaksanakan Upah Haji dan Upah Umrah untuk arwah ibubapa, saudara mara terdekat, warga emas yang sudah lanjut usia yang tidak mampu lagi mengerjakan haji dan juga orang sakit yang sudah tiada harapan untuk sembuh.

Kami bersedia untuk bertemu dengan anda sekiranya perlu atau anda masih boleh berurusan dengan kami melalui atas talian (Online). Ini akan memudahkan anda dan anda tidak perlu bersusah-payah untuk bertemu dengan kami terutama bagi mereka yang terikat dengan pelbagai aktiviti harian.

Bayaran pendaftaran Badal Haji ialah mengikut pilihan pakej Badal Haji untuk satu permohonan. Raudhah Umrahajj Services akan mengeluarkan resit rasmi syarikat bagi setiap amaun bayaran yang diterima dari pemohon.

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)

MOHAMMAD NAKHAIN BIN HJ MOHAMED ZAIN
PENGARAH
No. 41, Jalan Siantan 3
Taman Seri Paroi
70400 Seremban
Negeri Sembilan
Hotline      : +6013-212 7799
Whatsapp : +6012-777 7190
Tel/Faks    : +606-7620817
Web          : www.raudhah2u.my
Weblog     : www.badalhaji1.blogspot.com / www.badalhaji2u.blogspot.com
Email        : raudhah.umrahajj@gmail.com

CAWANGAN UTARA (KEDAH, PERLIS, PULAU PINANG)

PN. HAZRIZA BINTI HARUN
PENGURUS CAWANGAN
No. 35, Lorong Baiduri 1/2,
Taman Teluk Baiduri,
Teluk Wang Kecil,
08000 Sungai Petani, Kedah.
H/P : 019-593 6046

CAWANGAN JOHOR

PN. AISHA BINTI RAHMAT
PENGURUS CAWANGAN
No. 10, Felda Redong 1,
85000 Segamat, Johor.
H/P : 012-740 6045
read more...

Mencari kemabruran haji

DALAM menghuraikan berkaitan pelaksanaan ibadah haji dan permasalahannya, penulis hanya menyebut beberapa perkara utama untuk difahami bakal jemaah haji. Antaranya :

Belajar manasik haji

Hal ini amat penting kerana ilmu berkaitan haji menyebabkan ibadat menjadi sah dan diterima Allah SWT. Ramai jemaah haji yang datang mengunjungi Mekah tanpa persediaan ilmu, akhirnya mengakibatkan banyak cacat cela dan ketidaksahihan ibadat haji.

Bertaubat Kepada Allah

Oleh kerana kita menuju kepada Allah dengan sepenuh jiwa raga dan hati, di samping mulut sentiasa bertalbiah sebagai menzahirkan kehambaan kepada yang Maha Esa, maka seaulanya seseorang yang ingin menuju ke Mekah memukadimahkan dengan taubat. Ini supaya kedatangannya menghadap Ilahi dengan hati yang tulus ikhlas dan suci. Natijahnya untuk mendapat kemabruran haji adalah amat hampir.

Memahami setiap rukun, wajib dan amalan haji

Hal ini sudah pasti akan memberi kesan yang mendalam kepada jemaah haji, apa lagi seseorang itu juga mempelajari hikmah dan falsafah haji.
Terdapat banyak isu dan permasalahan haji. Dalam hal ini, hendaklah merujuk pihak berautoriti dan berwibawa daripada segi keilmuan dan diyakini kemampuan ilmiahnya.

Dalam ruangan kali ini, akan dibincangkan jenis haji serta permasalahannya.

Haji terbahagi kepada tiga iaitu :

Haji Ifrad yang diniatkan secara umum atau mengikut niat seseorang juga akan kembali kepada salah satu daripada tiga di atas.

Maksud haji Ifrad ialah hanya mengerjakan haji dan selepas itu barulah melakukan ibadah umrah. Cara Ifrad ialah berihram untuk mengerjakan haji sahaja. Dia tidak akan mengerjakan ibadah umrah sehinggalah selesai mengerjakan hajinya. Cara ini dianggap paling afdal mengikut mazhab al-Syafie kerana masyaqqah yang dihadapi ketika berada dalam ihram begitu panjang masanya.

Haji Tamattu - daripada sudut bahasa, tamattu bererti mengambil faedah. Istilah syarak pula :

Mengikut ulama Hanafi menghimpunkan antara ihram umrah dan pekerjaannya atau sebahagian besar daripada pekerjaan itu dengan ihram haji dan pekerjaannya dalam bulan haji tanpa ilmam (pengetahuan) yang sahih dengan ahlinya.

Mengikut mazhab al-Syafie, Tamattu ialah dengan berihram mengerjakan umrah dalam bulan haji. Setelah selesai mengerjakan ibadah dan bertahallul, jemaah berihram pula untuk mengerjakan ibadah haji di Mekah.

Mengikut Hanafi terdapat dua bentuk orang yang melakukannya, iaitu yang membawa binatang dam dan yang tidak membawanya.

Bagi yang membawa binatang dam, hukumnya adalah sama dengan orang yang melakukan haji secara Qiran. Apabila sampai di Mekah dia hendaklah terus tawaf dan sa’ie dan tidak bertahallul selepas mengerjakan umrah tetapi terus berada di dalam ihramnya sehingga berihram haji pada Hari Tarwiyah.

Pada Hari Nahar dia hendaklah menyembelih binatang dam itu. Ini berdasarkan sabda baginda dalam hadis riwayat Jabir r.a yang bermaksud : Jika aku tahu apa yang berlaku masa depan seperti aku tahu yang telah lepas, maka tentunya aku tidak akan membawa binatang dam ini dan aku jadikannya umrah."

Ini memberi pengertian bahawa tahallul hanya perlu jika melakukan ihram umrah sahaja serta tidak pula mempunyai binatang dam. Sekiranya tahallul itu harus walaupun ada binatang dam ini tentunya Rasulullah SAW hanya akan mengatakan : Saya jadikannya umrah dan bertahallul. Jika seseorang melakukan haji secara Tamattu itu mahu membawa binatang dam, maka dia boleh berihram dan membawanya."

Haji Qiran - daripada sudut bahasa, Qiran bererti mengumpul dua perkara. Istilah syarak pula menggabungkan antara ihram haji dan ihram umrah dalam satu perjalanan.

Ia berlaku dengan seseorang itu berniat untuk umrah dan haji sekali gus di miqat, sama ada ia secara hakiki iaitu dengan niat yang merangkumi kedua ibadah tersebut ataupun secara hukmi seperti pendapat ulama Hanafi dengan cara berihram umrah dahulu kemudian sebelum melakukan tawaf separuh atau lebih, dia berniat pula melakukan haji. Bentuk ini tiada dalam pendapat ulama lain. Bagi ulama Hanafi, dengan cara demikian, penggabungan itu telah terlaksana.

Bagi ulama jumhur pula seorang itu sah melakukan Qiran dengan cara sebaliknya, iaitu berihram untuk ibadah haji dahulu, kemudian menggabungkan umrah dengannya. Cara ini dianggap makruh oleh ulama Hanafi.

Mengikut jumhur, jika hendak digabungkan haji kepada umrah, maka hendaklah dilakukan sebelum seseorang itu memulakan tawaf umrahnya. Sekiranya pekerjaan tawafnya telah bermula, walaupun selangkah maka tidak lagi harus digabungkan haji dengannya.

Semoga dengan sedikit pencerahan ini dapat memberi kefahaman berkenaan permasalahan haji dan beberapa isu berkaitan dengannya.

PENULIS ialah Ahli Jawatankuasa Penasihat Ibadat Haji (TH-Jakim).

-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH


Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

 • Sewa khemah wukuf di Arafah
 • Sewa khemah melontar di Mina
 • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
 • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
 • Upah tawaf dan saie' haji
 • Upah tawaf dan saie' umrah
 • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Sila hubungi 013-212 7799 atau whatsapp 012-777 7190 untuk tempahan.

Umat Islam yang berhajat untuk membuat tempahan UPAH HAJI dan UPAH UMRAH untuk arwah ahli keluarga anda, kami bersedia membantu waris-waris yang berminat untuk melaksanakan Upah Haji dan Upah Umrah untuk arwah ibubapa, saudara mara terdekat, warga emas yang sudah lanjut usia yang tidak mampu lagi mengerjakan haji dan juga orang sakit yang sudah tiada harapan untuk sembuh.

Kami bersedia untuk bertemu dengan anda sekiranya perlu atau anda masih boleh berurusan dengan kami melalui atas talian (Online). Ini akan memudahkan anda dan anda tidak perlu bersusah-payah untuk bertemu dengan kami terutama bagi mereka yang terikat dengan pelbagai aktiviti harian.

Bayaran pendaftaran Badal Haji ialah mengikut pilihan pakej Badal Haji untuk satu permohonan. Raudhah Umrahajj Services akan mengeluarkan resit rasmi syarikat bagi setiap amaun bayaran yang diterima dari pemohon.

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)

MOHAMMAD NAKHAIN BIN HJ MOHAMED ZAIN
PENGARAH
No. 41, Jalan Siantan 3
Taman Seri Paroi
70400 Seremban
Negeri Sembilan
Hotline      : +6013-212 7799
Whatsapp : +6012-777 7190
Tel/Faks    : +606-7620817
Web          : www.raudhah2u.my
Weblog     : www.badalhaji1.blogspot.com / www.badalhaji2u.blogspot.com
Email        : raudhah.umrahajj@gmail.com

CAWANGAN UTARA (KEDAH, PERLIS, PULAU PINANG)

PN. HAZRIZA BINTI HARUN
PENGURUS CAWANGAN
No. 35, Lorong Baiduri 1/2,
Taman Teluk Baiduri,
Teluk Wang Kecil,
08000 Sungai Petani, Kedah.
H/P : 019-593 6046

CAWANGAN JOHOR

PN. AISHA BINTI RAHMAT
PENGURUS CAWANGAN
No. 10, Felda Redong 1,
85000 Segamat, Johor.
H/P : 012-740 6045
read more...