Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Jumaat, 4 Julai 2014

Tentera Islam terhebat

PERANAN dan pengaruh pasukan tentera dalam pembinaan dan pembentukan sesebuah tamadun atau kerajaan adalah sesuatu yang sukar dinafikan.

Mereka menjadi tulang belakang dalam memenuhi impian atau cita-cita setiap pemerintah atau kerajaan, sama ada yang wujud pada zaman dahulu atau masa kini.

Sebab itulah, nama pasukan tentera turut menjadi sebahagian daripada sejarah sesebuah negara atau tamadun yang wujud suatu masa dahulu.

Islam sendiri turut mempunyai beberapa pasukan tentera yang amat terkenal dengan sifat keberanian dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bahagi, khususnya pada zaman kegemilangan Islam dahulu.

Antaranya adalah tentera Mameluk atau dalam bahasa Arab dipanggil Mamluk (tunggal) adalah sekumpulan anggota tentera yang memeluk Islam dan berkhidmat untuk khalifah Islam, termasuk Kesultanan Ayyubi pada abad pertengahan.

Mereka bukan hanya menjadi pasukan tentera yang paling berkuasa, malah pernah mendirikan Kesultanan Mamluk di Mesir.

Sejarah pasukan ketenteraan Mamluk bermula pada zaman Abbasiyyah pada abad ke-9 apabila Bani Abbasiyyah merekrut anggota tentera itu dari kawasan Kaukasus dan Laut Hitam yang mereka takluki.

Keistimewaan tentera Mamluk itu ialah mereka tidak mempunyai hubungan dengan golongan bangsawan atau pemerintah lain. Mereka juga cukup setia kepada syeikh, suku dan juga bangsawan yang mengupah mereka.

Tentera Mamluk selalu dikerahkan untuk menyelesaikan perselisihan antara suku setempat. Pemerintah setempat seperti Amir juga mempunyai pasukan Mamluk sendiri tetapi lebih kecil saiznya dibandingkan pasukan Mamluk milik Khalifah atau Sultan.

Daripada segi latihan, setelah memeluk Islam, seorang Mamluk akan dilatih sebagai tentera berkuda. Mereka juga perlu mematuhi furisiyyah iaitu satu peraturan perilaku seorang tentera yang menekankan nilai-nilai seperti keberanian dan kemurahan hati.

Furisiyyah itu turut mengandungi doktrin mengenai taktik perang berkuda, menunggang kuda, memanah dan juga kemahiran merawat luka dan kecederaan.

Disebabkan tentera Mamluk itu hidup di dalam komuniti mereka sendiri, maka masa lapang mereka diisi dengan latihan memanah dan juga kemahiran bertempur.

Antara sejarah kegemilangan tentera Mamluk itu adalah menjadi tulang belakang kepada kejayaan Salahuddin Al-Ayubi menakluk Jerusalem dan membebaskan Baitul Maqdis setelah kota suci ketiga Islam itu jatuh ke tangan tentera kafir dalam Perang Salib. Namun kejayaan itu mampu bertahan selama 760 tahun.

Di samping itu, kehebatan tentera Janissary turut tidak kurang hebat dan menjadi sebutan sehingga kini. Pasukan tentera ini dikenali sebagai pasukan tentera Islam yang hebat dan paling disegani. Pasukan infantri itu mula dibentuk oleh
Sultan Murad I di zaman Khalifah Bani Seljuk pada abad ke-14.

Tujuan utama pembentukan pasukan itu kerana tentera kerajaan Uthmaniah yang ada, bukan hanya tidak memadai tetapi wujud keraguan terhadap kesetiaan mereka kepada pemerintah.

Pada peringkat awalnya, anggota pasukan itu berasal dari bangsa Eropah Timur yang wilayahnya ditawan oleh kerajaan Uthmaniah di Turki. Tetapi bagi memperkasakan lagi nilai kesetiaan anggota, maka pemerintah telah merekrut dalam kalangan golongan remaja.

Tentera Jannisary itu dibahagi kepada dua pasukan iaitu infantri dan berkuda.
Apa yang menarik, selain dikatakan Janissary adalah angkatan tentera pertama yang menggunakan senapang dalam peperangan di Eropah, tentera tersebut adalah tulang belakang dalam membantu kerajaan Uthmaniah menawan kota Constantinople semasa pemerintahan Byzantine.

Selain itu, ada yang menyatakan bahawa pasukan tentera Jannisary juga turut sama bertempur melawan sekumpulan Dracula dari Wallachia, Transevalnia yang dahagakan darah manusia. Namun, segelintir mengatakan ini sekadar sebuah cerita mitos.

Setelah beberapa abad lamanya tentera Jannisary dikenali sebagai pasukan elit pengawal sultan, akhirnya pada sekitar abad ke-19, pasukan tersebut telah dibubarkan oleh Sultan Mahmud II kerana ada dalam kalangan anggota pasukan  Jannisary telah terlibat dalam gerakan rampasan kuasa.

Dalam era peperangan moden dewasa ini pula, nama Mujahidin cukup sinonim dengan Islam. Mujahidin atau orang yang berjuang dalam jihad yang paling dikenali adalah Mujahidin Afghanistan.

Selain itu, nama itu turut dikaitkan dengan peperangan di Bosnia-Herzegovina dan Checnya. (Sumber: www.globalmuslim.web.id)

-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH


Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

  • Sewa khemah wukuf di Arafah
  • Sewa khemah melontar di Mina
  • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
  • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
  • Upah tawaf dan saie' haji
  • Upah tawaf dan saie' umrah
  • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil
Sila hubungi 013-212 7799 atau whatsapp 012-777 7190 untuk tempahan.

Umat Islam yang berhajat untuk membuat tempahan UPAH HAJI dan UPAH UMRAH untuk arwah ahli keluarga anda, kami bersedia membantu waris-waris yang berminat untuk melaksanakan Upah Haji dan Upah Umrah untuk arwah ibubapa, saudara mara terdekat, warga emas yang sudah lanjut usia yang tidak mampu lagi mengerjakan haji dan juga orang sakit yang sudah tiada harapan untuk sembuh.

Kami bersedia untuk bertemu dengan anda sekiranya perlu atau anda masih boleh berurusan dengan kami melalui atas talian (Online). Ini akan memudahkan anda dan anda tidak perlu bersusah-payah untuk bertemu dengan kami terutama bagi mereka yang terikat dengan pelbagai aktiviti harian.

Bayaran pendaftaran Badal Haji ialah mengikut pilihan pakej Badal Haji untuk satu permohonan. Raudhah Umrahajj Services akan mengeluarkan resit rasmi syarikat bagi setiap amaun bayaran yang diterima dari pemohon.

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)

MOHAMMAD NAKHAIN BIN HJ MOHAMED ZAIN
PENGARAH
No. 41, Jalan Siantan 3
Taman Seri Paroi
70400 Seremban
Negeri Sembilan
Hotline      : +6013-212 7799
Whatsapp : +6012-777 7190
Tel/Faks    : +606-7620817
Web          : www.raudhah2u.my
Weblog     : www.badalhaji1.blogspot.com / www.badalhaji2u.blogspot.com
Email        : raudhah.umrahajj@gmail.com

CAWANGAN UTARA (KEDAH, PERLIS, PULAU PINANG)

PN. HAZRIZA BINTI HARUN
PENGURUS CAWANGAN
No. 35, Lorong Baiduri 1/2,
Taman Teluk Baiduri,
Teluk Wang Kecil,
08000 Sungai Petani, Kedah.
H/P : 019-593 6046

CAWANGAN JOHOR

PN. AISHA BINTI RAHMAT
PENGURUS CAWANGAN
No. 10, Felda Redong 1,
85000 Segamat, Johor.
H/P : 012-740 6045

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Tentera Islam terhebat"

Catat Ulasan