Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Khamis, 14 Oktober 2010

ATM benteng pertahanan negara


Anggota wanita daripada Tentera Darat (TD) melaungkan ikrar sempena perbarisan Hari Ulang Tahun ke-77 ATM.


KOMITMEN Kami, Keyakinan Anda" merupakan tema Hari Ulang Tahun ke-77 Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang masih dikekalkan seperti tahun sebelumnya.

Pada tahun ini, sambutan hari ulang tahun ATM yang sepatutnya pada 16 September setiap tahun diadakan pada 6 Oktober lalu bertempat di Dataran Panglima Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Ia bertujuan memberi laluan kepada sambutan Hari Malaysia yang disambut pada tarikh yang sama.

Bagi warga ATM dan bekas-bekas anggota tentera termasuk yang pernah berkhidmat semasa pentadbiran British, ia pasti mempunyai pelbagai pengertian berhubung ulang tahun tersebut.

Banyak pengalaman yang ditempuhi warga tentera sebelum negara ini mencapai kemerdekaan hinggalah kini.

Bagaimanapun mungkin agak berbeza bagi kalangan orang awam yang tidak begitu menghayati ulang tahun itu kerana mereka berada di luar organisasi berkenaan.

Apabila tiba tarikh 16 September, warga ATM adalah golongan paling berbangga kerana selama ini pun merekalah yang menjadi modal insan di belakang kestabilan dan keamanan negara.

Tanpa modal insan yang bersemangat waja, belum tentu organisasi besar seperti ATM dapat mengekalkan keselamatan dan kedaulatan negara hingga mendapat pengiktirafan antarabangsa.

Sebagai pasukan beruniform sudah pasti rakyat melihat ATM sebagai sebuah organisasi yang mempunyai warga berkualiti, berdisiplin, berketerampilan, berkemahiran dan berpengetahuan tinggi.

Sehubungan itu, Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin berkata, tema "Komitmen Kami, Keyakinan Anda" masih dikekalkan pada ulang tahun kali ini bertujuan meneruskan kecemerlangan ATM dalam menjaga kedaulatan tanah air tercinta.

"Kesinambungan usaha dan petunjuk yang konsisten telah meneguhkan keyakinan pentadbir negara, rakyat jelata serta rakan global bahawa Malaysia mempunyai tahap kebolehpercayaan yang tinggi daripada segi keutuhan kekuatan dan integriti pertahanan.

"Untuk mengekalkan kecemerlangan itu, ATM hendaklah terus mampu memberi keyakinan kepada semua pihak bahawa keselamatan dan kedaulatan negara sentiasa terjamin," katanya ketika berucap pada sambutan Hari Ulang Tahun ke-77 ATM baru-baru ini.

Selaras dengan gagasan 1Malaysia

Matlamat untuk meneruskan kecemerlangan ATM adalah bertepatan dengan idealisme gagasan 1Malaysia yang merupakan resipi utama ke arah memupuk perpaduan, kestabilan dan kemakmuran negara.

Justeru, Azizan berkata, bagi mengekalkan tahap komitmen yang tinggi demi memelihara keyakinan kerajaan dan rakyat, agenda transformasi yang telah direncana menerusi Pelan ATM Dimensi ke-4 atau 4D MAF hendaklah digerakkan.

read more...

Pengambilan tentera darat ditambah

PORT DICKSON 9 Okt. - Kemasukan perajurit muda dalam Tentera Darat akan ditambah pada pengambilan akan datang bagi membolehkan lebih ramai generasi muda menyertai pasukan keselamatan itu.

Panglimanya, Jeneral Datuk Zulkifeli Mohd. Zin berkata, bagi tujuan itu, pihaknya akan mengadakan perbincangan dengan pihak Kementerian Pertahanan dan sekiranya ia dilaksanakan, 3,200 perajurit muda akan menjalani latihan asas dalam tempoh setahun.

"Apa yang dapat kita lihat pengambilan perajurit muda pada tahun ini agak kurang memandangkan kekangan kewangan. Tetapi tahun hadapan kita buat pengambilan secara maksimum.

"Kita akan berusaha memberi keutamaan kepada anak-anak muda yang ketinggalan dalam pengambilan perajurit muda pada tahun ini. Jadi kita lipat gandakan pengambilan.

"Bagaimanapun ia bergantung kepada faktor kewangan yang kita peroleh untuk melaksanakannya," katanya.

Zulkifeli ditemui selepas menghadiri Upacara Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Pengambilan 168/10 Lelaki dan 30/10 Wanita di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (Pusasda) di sini hari ini.

Hadir sama, Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Zulkifli Zainal Abidin; Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Ahmad Hasbullah Nawawi; Panglima Latihan Tentera Darat, Mejar Jeneral Abdul Rahim Mohd. Yusuff serta Komandan Pusasda, Kolonel Mhd. Nazri Abd. Rahman.

Seramai 824 perajurit muda lelaki dan wanita berjaya menamatkan latihan selama enam bulan di Pusasda sejak April lalu.

Pada upacara berkenaan, Zulkifeli turut menyampaikan hadiah kepada Muhamad Nazrin Sulaiman, 19 dari Setiawan, Perak yang dinobatkan sebagai Perajurit Muda Terbaik Keseluruhan.

read more...

Keajaiban pelombong Chile


KAPSUL yang diguna untuk mengangkut seorang demi seorang 33 pelombong disusun kedudukannya semasa permulaan operasi menyelamat di lombong San Jose di Copiapo, 800km ke utara Santiago, Chile, kelmarin. – REUTERS


LOMBONG SAN JOSE 13 Okt. – Setelah lebih dua bulan terperangkap, pasukan penyelamat Chile yang menggunakan sebuah kapsul hari ini akhirnya berjaya membawa keluar 14 daripada 33 pelombong yang terperangkap 700 meter di bawah tanah di sebuah lombong di sini, setakat pukul 10 pagi tadi (pukul 11 malam waktu Malaysia).

Sepuluh pelombong itu kesemuanya lelaki dibawa naik seorang demi seorang dalam tempoh lebih tujuh jam dalam operasi yang kelihatan berjalan lancar di gurun Atacama.

Drama menyelamat tersebut menarik perhatian seluruh dunia yang kagum dengan ketabahan dan semangat setiakawan pelombong-pelombong terbabit, sementara pegawai-pegawai merancang operasi menyelamat dengan rapi sejak dua bulan lalu untuk menyelamatkan mereka.

Pelombong pertama yang dibawa keluar ialah Florencio Avalos yang memakai kaca mata hitam untuk melindungi matanya daripada silau cahaya terang.

Avalos, 31, keluar sambil senyuman lebar lalu memeluk anak lelakinya, Bairon, 7, dan isterinya sebelum didakap oleh Presiden Chile, Sebastian Pinera sejurus sebelum tengah malam tadi (11 pagi ini waktu Malaysia).

Pelombong kedua, Mario Sepulveda Espina muncul kira-kira sejam kemudian dan jeritannya telah kedengaran sebelum kapsul membawanya tiba di permukaan darat.

Selepas memeluk isterinya, Elvira, Espina dengan gembira menghulurkan batu-batu dari bawah tanah itu yang dianggapnya sebagai ‘penjara’ sebagai cenderamata kepada para penyelamat.
Kemudian dia melompat-lompat seolah-olah untuk membuktikan dia masih kuat sebelum dibawa oleh pasukan perubatan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Sejam kemudian disusuli pelombong ketiga, Juan Illanes, diikuti satu-satunya warga asing di kalangan pelombong yang terperangkap itu, Carlos Mamani dari Bolivia, dan kemudian pelombong termuda, Jimmy Sanchez, 19.

Bagi lima pelombong pertama, operasi membawa naik seorang pelombong setiap satu jam, menepati jadual yang diumumkan untuk membawa keluar mereka semua dalam masa 36 jam.

Selepas operasi membawa keluar lima pelombong itu, pasukan penyelamat berhenti seketika untuk meletakkan minyak pelincir pada roda spring yang membolehkan kapsul bergerak lancar menerusi lubang keras dalam batu, sebelum membawa naik pelombong seterusnya.

Kejayaan membawa keluar pelombong terakhir di atas permukaan lombong menandakan tamatnya krisis pelombong terperangkap yang bermula apabila 700,000 tan batu runtuh pada 5 Ogos lalu, menyebabkan 33 pekerja lombong itu terperangkap di dasar lombong. – AP

read more...