Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Khamis, 12 Mei 2011

Seminar SMR TD Tahun 2011

Seminar_SMR_TD_2011

KUALA LUMPUR - Peranan Sarjan Mejar Rejimen (SMR) dalam pembentukan sahsiah anggota Tentera Darat amat penting kerana SMR adalah penghubung atau jambatan di antara pegawai atasan dan anggota bawahan. Oleh yang demikian, kredebiliti dan keterampilan semua SMR amat penting untuk menzahirkan organisasi yang utuh dan mantap.

Perkara tersebut ditekankan secara panjang lebar oleh Jen Dato’Sri Zulkifeli Mohd Zin, Panglima Tentera Darat semasa majlis penutup Seminar SMR Peringkat Tentera Darat Tahun 2011 di Auditorium Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD). Hadir sama Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Wira Hj. Zulkifli Zainal Abidin dan pegawai kanan TD.

Dalam ucapanya, PTD menjelaskan tentang cabaran dan kekangan yang dihadapi oleh TD dalam menentukan kesiapsiagaan tempur, pembangunan angkatan dan kualiti hidup dapat dibangunkan melalui trilogy Modal Insan (Man) – Mesin (Machine) – Tatacara (Method). Mengulas mengenainya beliau berkata setiap perkara sentiasa dikaji dan dikonsolidasi bagi mamastikan ketiga-tiga elemen tidak terjejas disebabkan beberapa kekangan yang dihadapi.

Seminar tahun ini dihadiri oleh 164 orang SMR dari Markas-Markas Formasi, Pusat Latihan dan Rejimen. Seminar diadakan dalam bentuk kolokium dengan menampilkan panel yang berpengalaman. Di antaranya tajuk pembentangan adalah Falsafah Kembali ke Asas (Back to Basic), Etos Kenteraan, Pengukuhan Undang-undang, Psikologi dan Kaunseling dan Hala Tuju Tentera Darat.
read more...

Reunion 1 RRD

reunion1rrd

Markas Tentera Darat telah menerima tetamu luar negara yang dianggap sebagai tetamu yang amat istimewa. Mereka merupakan sekumpulan 25 bekas pegawai tentera British dan ahli keluarga yang bertanggungjawab melatih kumpulan pertama anak watan Sarawak berbangsa Iban menyertai Rejimen Renjer DiRaja.

Kehadiran mereka ini dianjurkan oleh JK Bekas Renjer Sarawak (berpengkalan di Kuching) dan ditaja sepenuhnya oleh sebuah organisasi di mana yang pengerusinya merupakan salah seorang bekas pegawai RRD. Objektif penganjuran acara ini yang bermula mulai 28 Apr hingga 2 Mei 11 di antaranya adalah:

- Menghargai perintis-perintis yang berjaya menubuhkan Batalion Pertama Rejimen Renjer, di mana sehingga kini RRD berkembang kepada 10 batalion.

- Memberi peluang kepada semua bekas anggota 1 RRD berkhidmat di antara 1963 hingga 1967 berkumpul semula di suatu majlis yang dirancang khusus.

- Memberi peluang kepada pihak Tentera Darat untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai sejarah Rejimen Renjer DiRaja atau mendapatkan maklumat tambahan yang boleh memperkukuhkan asas sejarah.

- Menghargai pengorbanan wira Renjer yang terkorban sewaktu menjalankan tugas operasi.

- Memperlihatkan kepada perintis 1 RRD mengenai perkembangan RRD khususnya dan TD amnya. Seramai 25 bekas pegawai British yang terdiri dari 16 bekas pegawai manakala selebihnya adalah isteri atau saudara kepada bekas pegawai yang pernah berkhidmat dengan Batalion Pertama Rejimen Renjer seawal tahun 1963 sehinggalah kerajaan British menyerahkan secara rasmi Batalion Pertama Renjer sebagai sebuah batalion yang berkeupayaan beroperasi sepenuhnya serta mengambil alih tanggungjawab menjaga kedaulatan negara.

Selain itu, JK bekas pegawai dan anggota RRD Kawasan Sarawak juga turut mengkordinasikan pergerakan bekas pegawai Renjer dari Semenanjung dan kira-kira lebih kurang 600 bekas anggota yang pernah berkhidmat dengan Batalion Pertama Renjer pada tahun 1963/1964.

TD juga turut menganjurkan satu majlis jamuan makan malam WIsma Perwira 3 Bgd. Acara diserikan dengan sambutan ketibaan deligasi dengan tarian ngajat seterusnya mereka berpeluang menyaksikan pameran yang disediakan khusus untuk mereka oleh pasukan 1 RRD.

Saat yang mengujakan adalah di mana semua deligasi dari UK, Semananjung dan Sarawak dikumpulkan di Amphi Theater bagi acara bergambar.

Di antara peristiwa lain yang mengejutkan para hadirin adalah pengumuman Tan Sri Ahmad Johan yang berprihatin menubuhkan Yayasan 1 Renjer dengan menyumbangkan dana sebanyak Ringgit Malaysia Satu Juta bagi aktiviti kebajikan bekas anggota yang pernah berkhidmat mulai tahun 1963 sehingga 1971.

Acara kemuncak kepada reunion merupakan majlis makan malam yang diadakan di Sarawak Chamber, Riverside Majistic Hotel. Di antara tetamu yang hadir adalah Timbalan Panglima Tentera Darat Timbalan Panglima Tentera Darat Lt Jen Dato’ Wira Hj Zulkifli bin Hj Zainal Abidin, Brig Jen (K) Tan Sri Ahmad Johan TUDM dan Pengerusi RRD Mej Jen Datuk Mohd Zaki bin Hj Mokhtar.
read more...

Kejohanan Golf Tentera Darat Tahun 2011

Golf_TD_2011

Satu pertandingan Golf TD bagi Tahun 2011 telah diadakan di Port Dickson Golf and Country Club, Port Dickson, Negeri Sembilan bersempena dengan Sambutan Hari Ulang Tahun TD yang ke-78. Pertandingan ini telah dilaksanakan selama 2 hari iaitu mulai 7 hingga 8 Mei 2011. Seramai 120 pemain telah mengambil bahagian pada kejohanan utama manakala 100 pemain pula telah menyertai pada acara jemputan. Timbalan Menteri Pertahanan telah sudi bersama-sama menyertai acara kejohanan ini. RAJD telah menjadi Johan di dalam pertandingan antara Kor pada tahun ini diikuti oleh KPD dan tempat ketiga telah menangi oleh RRD. Bagi acara individu telah dimenangi oleh PW II Shaharudin bin Md Saleh daripada KPD dan hadiah telah disampaikan oleh Panglima Tentera Darat.
read more...

Pengiktirafan Kedua Hall of Fame Kepada PTD

Lawatan_PTD_Thai_1

BANGKOK - Panglima Tentera Darat, Jeneral Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin kini dalam sesi lawatan rasmi ke Thailand selama 3 hari. Lawatan kali ini adalah bertujuan untuk mengeratkan lagi persefahaman dan perhubungan dua hala dalam isu-isu berkaitan keselamatan dan pertahanan di antara dua buah negara.

Ketibaan PTD di Lapangan Terbang Antarabangsa Bangkok disambut oleh Jeneral Wilas Aroonsri, Asisten Ketua Staf Perisikan Tentera Darat Diraja Thailand dan Penasihat Pertahanan Malaysia di Thailand, Brig Jen Dato’ Azmy bin Hj Yahya.

Semasa sesi lawatan ke Royal Thai Army Command and Staff College (RTA C & SC), PTD telah dianugerahkan sijil Distinguish Alumnus oleh Panglima Tentera Darat Diraja Thailand, Jeneral Prayut Chan-O-Cha dan nama PTD telah dipahat di Hall Of Fame kolej itu.

Pengiktirafan ini merupakan pengiktirafan kedua yang diterima oleh PTD selepas pengiktirafan Hall of Fame dari United States of America.

Terdahulu, PTD membuat kunjungan hormat ke atas Panglima Tentera Darat Diraja Thailand, Jeneral Prayut Chan-O-Cha di Markas Tentera Darat Diraja Thailand.
read more...

Kunjungan Hormat Kepada Menteri Pertahanan Thailand

Kunjungan_Hormat_MP_Thai_1_2011

Bangkok, 11 Mei 11 – Panglima Tentera Darat, Jeneral Dato’ Sri Zulkifeli bin Mohd Zin mengunjungi Menteri Pertahanan Thailand, Jen Prawit Wongsun di Kementerian Pertahanan di sini semasa dalam sesi lawatan rasmi beliau ke Thailand.

Acara kunjungan hormat ini merupakan salah satu acara bersempena Lawatan Rasmi PTD ke Thailand untuk menerima Anugerah ‘Distinguish Alumnus’ dari Royal Thai Army Command and General Staff College. Pertemuan PTD bersama Menteri Pertahanan Thailand yang berlangsung selama 30 minit adalah sebagai platform untuk meningkatkan lagi hubungan mesra antara tentera kedua-dua negara. Turut hadir ialah Penasihat Pertahanan Kedutaan Malaysia di Thailand, Brig Jen Dato’ Azmy bin Hj Yahya.
read more...

Perbarisan Bulanan Markas Tentera Darat Mei 2011


Perbarisan_MK_TD_Mei_2011
KUALA LUMPUR, 10 Mei 2011: Seramai 30 pegawai dan 400 anggota LLP menghadiri perbarisan bulanan Markas Tentera Darat (MK TD) bertempat di Padang Kawad Rejimen 515 Askar Wataniah (Rej 515 AW). Perbarisan bulanan ini hanya melibatkan pegawai dan anggota dari setiap BCJ MK TD.

Ketua Staf Markas Tentera Darat (KS MK TD), Mej Jen Dato’ Mazelan bin Kasap adalah Pegawai Tabik Hormat dan beliau seterusnya memeriksa perbarisan tersebut.

Dalam ucapannya, beliau menyeru agar setiap anggota menjaga stamina kerana sebagai anggota tentera, mereka perlu bersedia diaturgerak ke tempat latihan dan operasi.

Turut hadir dalam perbarisan ini adalah AKS Perisikan - Mej Jen Dato’ Hj Khlir bin Hj Mohd Nor, AKS CSM - Mej Jen Dato Mohd Zaki bin Hj Mokhtar, KPS - Brig Jen Ahmad Hadiatullah Maknun bin Hj Ridzuan, KP BPPTD - Brig Jen Tengku Ahmad Noor bin Tengku Chik, AKS P&P - Mej Jen Dato’ Hj Rohisha bin Yahaya, AP BPS - Brig Jen Dato’ Fazlurrahman bin Mohammad Irfan.
read more...

Rabu, 11 Mei 2011

Unit dan Organisasi TDM
Tentera Darat Malaysia disusun mengikut kumpulan-kumpulan tertentu sesuai dengan peranan yang dimainkan oleh unit-unit yang terlibat.

Peranan perintah ditugaskan kepada Markas Tentera Darat yang bertanggungjawab ke atas perancangan, pentadbiran dan pengurusan Tentera Darat secara keseluruhan. Tentera Darat Malaysia diterajui oleh Panglima Tentera Darat yang berpangkat Jeneral. Beliau dibantu oleh pegawai-pegawai kanan seperti Pengarah Perisikan, dan juga oleh pengarah-pegarah Rejimen dan Kor. Beliau bertanggungjawab menasihat Panglima Angkatan Bersenjata mengenai perkara-perkara keselamatan dan perihal kesediaan Tentera Darat.

Batalion infantri disusunkan melaui kelengkapan dan latihannya menjadi salah satu daripada kebanyakan batalion di dalam tentera Darat Malaysia disusun menjadi Batalion Infantri Standard. Pasukan infantri standard bergerak ke medan tempur sama ada dengan berjalan kaki (infantri) ataupun dengan menggunakan lori tentera, ataupun kemudahan pengangkutan yang lain. Pasukan infantri standard dilengkapkan dengan raifel tempur peribadi, dan dikumpulan mengikut kumpulan tempur Skuad, Platun, Kompeni dan Batalion. Anggota infantri bersenjatakan raifel tempur akan dibantu oleh anggota-anggota yang bersenjatakan kelengkapan yang lebih beat seperti LMG, GPMG, Mortar dan roket penangkis kereta kebal.

Batalion Infantri Para iaitu melakukan penggerakan menggunakan payung terjun untuk masuk ke medan pertempuran. Apabila mendarat, mereka beroperasi seperti pasukan infantri biasa. Oleh ekrana mereka bergerak menggunakan pesawat uadara, dan had muatan berat amat terhad, Batalion Infantri Para mempunyai kelengkapan tempur ringan sahaja dan tidak mempunyai bantuan kelengkapan berat. Oleh kerana tugas mereka melibatkan mereka terjun memasuki medan tempur di dalam kawasan operasi yang berada di dalam kawalan pihak musuh, anggota Batalion Infantri Para perlu mempunyai kekuatan mental yang kental dan tahap kecergasan fizikal yang amat tinggi. 'Airborne" menjadi teriakan kebanggaan pasukan Infantri Para.

Batalion Infantri Mekanis menjalankan operasi menggunakan kenderaan tempur (berperisai). batalion mekanis bergerak sebagai sebahagian daripada kumpulan gabungan tempur (combined arms) dan mencari, mendekati dan memusnahkan musuh menggunakan kenderaan berperisai. Apabila bertempur, infantri mekanis akan keluar dariapda kenderaan perisai mereka and bertempur seperti infantri biasa. kenderaan perisai yang mengangkut infantri mekanis menggunakan kelengkapan senjata seperti mesingan dan meriam 20mm untuk memberikan bantuan tembakan terus.

Batalion Infantri Istiadat mempunyai peranan yang sama seperti batalion infantri standard. tetapi semasa aman diberikan tugas utamanya adalah mengadakan kawalan kehormatan yang merupakan satu kemegahan negara serta menyediakan anggota untuk kawalan di Istana Negara. Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu DiRaja adalah sebuah Batalion Infantri Istiadat.

Peranan tempur ditugaskan kepada formasi-formasi medan. Formasi tempur disusnkan mengikut saiz dan peranan. pasukan Tentera Darat Malaysian boleh dikelaskan dalam 3 kumpulan mengikut peranan :

Pasukan Tentera Darat dikumpulkan dalam formasi tertentu untuk membolehkan fungsi perintah dan kawalan dibuat dengan berkesan. Formasi ini mempunyai peranan tertentu dan mempunyai kawasan operasi yang ditetapkan supaya tidak terdapat pertindihan kawasan operasi yang boleh mengakibatkan kekeliruan dan kemalangan.

Diketuai Panglima berpangkat Leftenan Jeneral dan mempuyai elemen tempur sebanyak 3 Divisyen dan dibantu oleh elemen-elemen bantuan seperti Artilleri, Semboyan, Polis Tentera, Askar Jurutera dan sebagainya. Markas Medan merupakan formasi tempur paling besar di dalam Tentera Darat Malaysia ketika ini.

Pada masa ini Tentera Darat Malaysia mempunyai 1 Markas Medan yang bertanggungjawab untuk pertahanan darat di Semenanjung Malaysia.

Unit tempur Divisyen merupakan pasukan tempur kedua paling besar di dalam Tentera Darat Malaysia. Divisyen biasanya mempunyai anggota antara 10,000 sehingga 20,000 orang mengikut peranana dan kelengkapan yang dibekalkan. Divisyen di dalam Tentera Darat Malaysia adalah dari jenis Divisyen Infantri yang mana sebilangan besar anggotanya terdiri dariapda pasukan infantri.

Divisyen biasanya mempunyai kekuatan 3 briged tempur dan disokong oleh pasukan bantuan tempur seperti Artilleri, Semboyan, Polis Tentera, Askar Jurutera dan juga oleh pasukan bantuan seperti pasukan kesihatan, dan KAGAT.

Dalam Tentera Darat Malaysia kini terdapat 4 buah Divisyen yang dikenali dengan nombor-nombor turutan - 1 Divisyen Infantri, 2 Divisyen Infantri, 3 Divisyen Infantri dan 4 Divisyen Infantri. Biasanya, unit ini dipanggil dengan ringkasan 1 Div, 2 Div, 3 Div dan 4 Div sahaja.

3 Div telah dirancangkan untuk diubahkan menjadi pasukan 'combined arms" yang mempunyai unit infantri, mekanis, armor dan pasukan udara.

Briged adalah satu formasi tempur di dalam Tentera Darat Malaysia, dan biasanya mempunyai kekuatan 3 batalion ataupun rejimen. Kadangkala bilangan battalion diubah menjadi empat battalion ataupun dua battalion mengikut keperluan taktikal.

Sesuatu Briged akan mempunyai elemen bantuan seperti 1 x bateri artileri, 1 x skuadron semboyan, 1 x kompeni polis tentera, 1 x platun risik, 1 x skuadron askar jurutera, dan 1 x Detasmen Bantuan Ringan Kor Jurutera Letrik Dan Jentera.

Batalion adalah satu pasukan tentera yang mempunyai dua hingga enam Kompeni. Biasanya batalion diperintah oleh seorang Leftenan Kolonel. Batalion mempunayi kekuatan anggota lebih kurang 720 anggota, walaupun bilangan anggota berubah mengikut peranan dan kelengkapan unit tersebut. Di dalam Tentera Darat Malaysia, battalion digunakan untuk panggilan unit-unit di dalam pasukan-pasukan infantri Rejimen Askar Melayu DiRaja dan Rejimen Renjer DiRaja, dan juag untuk Pasukan Kor Kesihatan DiRaja jdan kor Risik DiRaja juga dikumpulan mengikut battalion.lain-lain kor menggunakan panggilan Rejimen dan bukannya batalion.

Dalam Tentera Darat Malaysia, Batalion-Batalion Infantri mempunyai 3 kompeni infantri dan disokong oleh sebuah Kompeni Markas dan sebuah Kompeni Bantuan. Setiap Kompeni mempunyai 3 Platun dan disokong oleh satu elemen Kompeni Markas (Perintah). Satu Kompeni biasanya diperintah oleh Seorang Mejar ataupun Kapten. Kompeni Markas juga mempunyai Sarjan Mejar Kompeni untuk membantu Ketua Kompeni dalam urusan pentadbiran.

Kompeni Bantuan dilengkapkan dengan peralatan senjata yang lebih berat seperti mesingan, mortar dan penangkis kereta kebal. Kompeni Bantuan juga mempunyai anggota-anggota dengan kepakaran tertentu seperti peninjau, penembak tepat dan perisik medan. Rejiemn Artileri mengunakan terma Bateri dan Rejimen Semboyan, Jurutera, Armor menggunakan terma Skaudron untuk pasukan-pasukan tahap kompeni di dalam organisasi mereka.

Platun dalam Tentera Darat Malaysia biasanya dianggotai oleh 34 orang anggota, dan dibahagikan menjadi 4 Seksyen, di mana setiap seksyen mempunyai 8 orang anggota. Salah satu daripada 4 Seksyen di dalam platun akan dijadikan Seksyen Markas dan mengambil peranan memberi perintah kepada keseluruhan platun. Ketua platun biasanya seorang Leftenan ataupun Leftenan Muda dan dibantu oleh Sarjan Platun. Jika platun dipecahkan, Sarjan Platun akan mengambil perintah satu satu daripada pasukan yang dipecahkan tadi.

Seksyen Tempur Infantri adalah pasukan tempur paling kecil dalam Tentera Darat Malaysia. seksyen dianggotai 8 orang anggota diketuai oleh seorang Sarjan ataupun Korperal. Seksyen boleh dibahagikan kepada dua pasukan tempur kecil (fire team) dengan ketua Seksyen mengetuai pasukan 4 anggota dan Pembantu Ketua Seksyen (Lans Koperal) mengetuai baki 4 orang anggota lagi. Anggota Seksyen dilengkapi dengan raifel tempur dan 2 buah mesingan jenis LMG dengan dua pelancar grenad M204.

read more...

Mesingan ringan FN MINIMI PARA LMG

Pasukan elit 10 Briged Para Tentera Darat Malaysia menggunakan mesingan Minimi versi standard.

FN Minimi
M249mg.jpg
Mesingan FN Minimi
Jenis Mesingan ringan
Asal Belgium
Sejarah perkhidmatan
Digunakan oleh Australia, Amerika Syarikat, Belgium, Kanada, Itali, Indonesia, Malaysia, New Zealand, Thailand, Sweden
Sejarah pengeluaran
Pereka Ernest Vervier
Tarikh cipta 1974
Pengeluar FN Herstal
Variasi See variants
Spesifikasi
Berat 6.85 kg (model Standard)
6.56 kg (model Para)
5.32 kg (model kenderaan)
Panjang 1040 mm (model Standard)
914 mm dengan udi berlipat / 766 mm dengan udi tetap (Para model)
793 mm tanpa udi (model kenderaan)
Panjang laras 465 mm
349 mm (Para model)

Jenis Peluru

Tindakan
5.56 x 45 mm NATO

Sistem gas, bolt berputar
Kadar tembakan 700-1000 butir/min
Kederasan peluru 925 m/s
866 m/s (model Para)
Jarak berkesan 300-1000 m pejera mudah alih
Sistem suapan 200-butir M27 rangkaian peluru, 20/30/40-butir kelopak STANAG
Pejera Rear aperture, front post

FN Minimi adalah selaras mesingan ringan buatan firma persenjataan Fabrique Nationale de HERSTAL dari Belgium yang paling prolifik pada ketika ini dan digunakan dengan meluas secara global. Sistem yang diperkenalkan oleh Ernest Vervier pada tahun 1974, kini telah digunakan secara meluas oleh angkatan-angkatan bersenjata seluruh dunia. Minimi mempunyai tiga versi, terdiri daripada model Standard (bagi kegunaan platun atau skuad senjata bantuan), model Para (untuk digunakan oleh krew kereta perisai, juruterbang helikopter dan unit payung terjun) dan model Vehicle (bagi kegunaan kenderaan tempur).

Rekabentuknya banyak mempunyai persamaan dengan sistem MGKA yang terbukti keberkesanannya, iaitu mesingan FN MAG berkaliber 7.62 x 51mm. Sistem kitaran mekanikalnya menggunakan piston yang ditolak ke belakang oleh tekanan gas melalui sistem pengatur gas yang mempunyai dua kedudukan. Sistem kuncian bolt adalah secara putaran. Apabila penembakan berlaku tendangan gas ke belakang akan memasuki tiub dan menolak piston ke belakang yang juga akan cuba menolak perumah bolt bersamanya. Walaupun demikian dalam keadaan ini bolt akan tetap terkunci pada pangkal laras, sehinggalah kuncian putaran antara bolt dan perumah terbuka. Senjata ini yang mempunyai pengubah manual ke atas pengatur gas ini memiliki dua posisi, iaitu posisi normal dan posisi yang kurang baik. Posisi kurang baik ini mempertingkatkan kadar kitaran dan mampu digunakan di dalam keadaan persekitaran extreme atau di mana halangan berat yang terdedah di dalam tiub gas senjata. Penolak spring berada di dalam bolt, semasa suis penanggal yang senget ini mengawal di dalam perumah receiver. MINIMI adalah senjata penyerang dan peranan bolt senjata itu bertindak sebagai mekanisma serangan.

Senjata menggunakan dwi pengisian yang terdiri daripada rangakaian amunisi M27, sama ada penggunaan bekas khas rangkaian amunisi atau tanpa bekas khas (dengan berkapasiti 200-butir, diperbuat daripada polimer sintetik), dipasangkan pada bahagian receiver atau bahagian kelopak STANAG, boleh digunakan dengan kelopak raifal 5.56 mm NATO seperti kelopak M16 dan FNC. Rangkaian amunisi boleh dimasukkan di dalam dulang suapan, iaitu kelopak khas yang dipasangkan di bahagian bawah perumah kelopak. Tambahan pula, kelopak yang dimasukkan di dalam perumah kelopak akan mengelakkan rangkaian peluru dimasukkan serentak. Mekanisme pada jenis dulang suapan adalah sistem yang ada pada mesingan berat FN MAG.

Laras yang digunakan pada senjata ini mempunyai kapasiti kepanasan yang kuat, bersifat chrome-lined rifled bore dan direka dalam dua versi: dengan kadar putaran berukuran 178 mm (digunakan secara stabil dengan katrij Belgian 5.56 x 45 mm SS109) dan putaran 305 mm (untuk kegunaan amunisi American M193). Laras senjata ini boleh ditukar dengan pantas; dilengkapi dengan slot pengadang cahaya dan mencantumkan tangkai pemegang, digunakan didalam kenderaan dan mampu menukar keluar laras yang panas.

Versi standard mesingan ringan mempunyai laras sepanjang 465 mm dan udi kerangka aluminium dengan tali sling yang boleh disangkutkan dengan bahu, versi Para – menggunakan laras 349 mm dan udi teleskop logam, manakala model Vehicle mampunyai laras 465 mm dan tidak mempunyai udi atau pejera logam.

read more...

Laras (SBR) Pendek Rifle HK MP5SD A2

HK MP5SD A2 (SBR) dengan Urbach SDN Silencer

HK MP5SD A2 Jerman Gun disenaraikan sebagai laras (SBR) Pendek Rifle tidak machine gun sebuah, dikonversi oleh TPM Outfitters.
read more...

Raifal tempur Colt M4 Carbine ATM

Colt M4
M4A1 ACOG.jpg
M4A1 dengan sistem SOPMOD, iaitu Rail Interface System (RIS) dan Trijicon ACOG 4x.
Jenis Raifal Tempur / Karbin
Asal Amerika Syarikat
Sejarah perkhidmatan
Dalam perkhidmatan 1994 - Kini
Perang Perang Afghanistan (2001 - Kini), Perang Iraq (2003 - Kini)
Sejarah pengeluaran
Pereka Colt Firearms dan Armalite
Tarikh cipta 1994
Pengeluar Colt Firearms
Tarikh pengeluaran 1994
Variasi M4A1, (CQBR)
Spesifikasi
Berat 2.52 Kilogram (5.56 Paun (ukuran)) tanpa peluru;

3.0 kg (6.6 lb) 30 butir peluru

Panjang 757 mm (29.8 in) (Udi berlaras),
838 mm (33 in) (Udi Dibuka)
Panjang laras 368.3 mm (14.5 in)
Lebar 30 mm / 1.18 in
Krew Polis, Tentera dan Pasukan Elit

Jenis Peluru 5.56 mm x 45 mm NATO

5.56 mm (.223 Remington)
Tindakan Bolt berputar, sistem gas
Kadar tembakan 700-950 tembakan/min
Kederasan peluru 270 m/s (886 ft/s)
Jarak berkesan 150 m/s
Jarak maksimum 300 m/s
Sistem suapan Kelopak peluru 20 hingga 30 butir

Raifal tempur Colt M4 ini merupakan senjata raifal terkini buatan Amerika Syarikat. Secara asasnya, senjata versi karbin yang merupakan peningkatan daripada senjata raifal tempur Colt M16 dan CAR-15 dicipta di bawah agensi persenjataan yang sama, Colt Firearms dan Armalite.

Raifal Colt M4A1 tanpa kelengkapan sokongan.

Senjata ini paling ringan dan berukuran sederhana sepertimana versi yang ada pada raifal Colt M16A2, mempunyai 80% kelengkapan dengan M16A2. Karbin M4 ini mempunyai versi mod tembakan dwi pilihan, seperti separa automatik (semi) dan tembakan 3 semburan (burst), sebaliknya M4A1 mempunyai sistem tembakan semburan sepenuhnya (auto) yang diletakkan dibawah mod yang sama; Burst. Tidak sama dengan laras M16, laras M4 mempunyai ketebalan maksima bagi mengurangkan kepanasan semasa menjalankan tembakan semburan dalam jangkamasa yang lama.

Batalion Elit ke-8 Rejimen Renjer Diraja (Para) Angkatan Tentera Malaysia dengan karbin M4A1 dengan pejera optik Aimpoint CompM4.

Karbin M4 dan M4A1 berkaliber 5.56 mm menggunakan sistem tekanan gas, penyejukkan udara, menggunakan kelopak, versi tembakan pilihan, udi senjata dengan versi teleskopik terkini. Versi pendek raifal M16A2 dengan laras 36 cm, M4 boleh digunakan oleh perajurit dalam pertempuran jarak dekat berkemampuan menjatuhkan sasaran dengan pantas dan tepat. Karbin sebenar M4 mempunyai sistem tembakan separa-automatik dan tembakan semburan tiga butir, manakala M4A1 mempunyai sistem kekunci "Semi" dan "Full Auto", tanpa sistem tembakan semburan tiga butir. Karbin M4 melebihi 80% persamaan dengan raifal M16A2 dan menjadi faktor kepada penukaran senjata submesingan M3 .45 ACP dan pistol M9 serta raifal M16 untuk semua unit infantri. Karbin M4 turut dilengkapi dengan pelancar bom tangan M203.


M4 dengan pelancar bom tangan M203.

Sebarang peralatan yang boleh digabungkan ke atas raifal berukuran penuh M16A2 terdiri daripada:

  • Bersaiz kompak
  • Laras pendek
  • Udi Teleskopik
  • Sistem kekunci tembakan semburan automatik selain tembakan semburan 3-butir (khas kepadaM4A1)

Tetapi, terdapat beberapa kelemahan pada pengubahsuaian karbin ini, antaranya ialah kederasan peluru yang rendah dan bunyi yang sungguh kuat disebabkan laras yang pendek, hentian pada alat kerja yang disebabkan tekanan akibat sistem gas yang amat pendek, dan kepanasan yang maksima pada M16A2.

Peralatan Sokongan

Karbin M4 MWS (Modular Weapon System) diceraikan dengan pelbagai alatan sokongan tempur seperti M203, pemegang hadapan RIS, pemegang/pejera mudah tanggal, pejera laser AN/PEQ-2, dan pejera optik pilihan.

Sepertimana pelbagai peralatan yang boleh dikembarkan pada raifal tempur M16, karbin M4 dan M4A1 juga boleh dikembarkan dengan peralatan sokongan tempur, seperti pejera pandang malam, pejera laser, pejera teleskopik, bipod, pelancar M203 dan senapang patah XM26 LSS, serta pelbagai lagi peralatan termasuklah dengan landasan Picatinny MIL-STD-1913.

Selain itu, terdapat juga peralatan sokongan yang lain iaitu AN/PEQ-2, Advanced Combat Optical Gunsight (ACOG), dan Aimpoint CompM2. Pejera holografik EOTech adalah sebahagian kepada peralatan SOPMOD II.

read more...

Selasa, 10 Mei 2011

MALCON UNIFIL In Lebanon

MALCON UNIFIL In Lebanonread more...

Thunderbirds Airshow SU-30 MKM

Thunderbirds Airshow @ Subang Airbase

read more...

Kempen Perang South West Pacific diketuai Gen. Douglas MacArthur

Misi utama adalah untuk menghapuskan base utama tentera jepun di Rabaul, New Britain Island di kepulauan New guinea yang mengandungi kekuatan 100 000 tentera jepun drp 8th Area Army of Southern Expeditionary Army Group.

Plannya adalah menyerang dr dua arah. Dimana MacArthur akan mengetuai pasukan yang akan menyerang dr timur laut perairan New Guinea dan Admiral William 'bull' Halsey akan mengetuai serangan dr Guadalcanal menerusi Solomon Islands dan terus ke Rabaul. Plan ini dinamakan Operation Cartwheel.

Pd 30 Jun 1943, serangan bermula dengan US 43rd infantry divisyen mendarat di kepulauan Solomon selepas 2 hari pengeboman ke atas pulau New Georgia. Objektinya ialah airfield di Munda. Untuk menawan airfield ni, US terpaksa menghadapi tentangan sengit drp pihak Jepun. Tembakan demi tembakan drp artileri hinggakan 150mm Howitzer pon tak mampu nak memaksa Jepun utk mengalah. Sebulan perang disini berlansung hingga ditamatkan dengan pengeboman airforce dr pihak berikat, barulah objektif complete.


Lieutenant Gen. Harukichi Hyakutake

Dah dapat Munda, kempen diteruskan di 2 post tentera Jepun di Kolobangara dan Bouganville. Bouganville adalah HQ 17th Army yg dipimpin oleh Lieutenant Gen. Harukichi Hyakutake. Adm. Bull Halsey bypass serangan ke atas Kolobangara (Dia kata Kolobangara takdak apa,ngabihkan boreh anak buah den yo) tapi dia memilih Bouganville. Nak masuk Bouganville, dia perlu neutralised kan pertahanan Jepun yg agak kejap jugak la di Pulau Vella Lavella. Lalu Adm. Halsey menghantar pasukannya yang terdiri drp tentera New Zealand dan US utk menyerang pertahanan Vella Lavella.


Fleet Admiral William Frederick Halsey, Jr.

2 bulan lepas tu pada awal november 1943, Adm. Halsey menghantar tenteranya menyerang Bouganville dr arah barat. Bouganville jatuh ke tangan US pada 26 November 1943, dan objektif timur utk operation Cartwheel telah pun complete di bawah arahan Adm. bull Halsey. Nanti kita tgk plak kempen pasukan Gen. MacArthur dr arah kepulauan New Guinea.

Kali ni pasukan yg diketuai sendiri oleh Gen. MacArthur dalam operasi Cartwheel dari arah kepulauan New Guinea.

Waktu yang sama operasi Cartwheel di sebelah timur yg diketuai oleh Adm. Bull Halsey, berlansung juga pergerakan pasukan Gen. MacArthur di New Guinea.


Peta New Guinea

Pd. awal 1943, tentera Australia 3rd Division yg punyai base di Wau, telah bertembung dgn tentera Jepun. Pertempuran sengit menjadikan tentera Australia hampir nak kecundang, namun diselamatkan oleh reinforcement airborne Australia yg drop pd saat2 akhir. Pertembungan dlm hutan ini memakan korban lebih kurang 200 tentera Australia. 3rd Division ni kemudiannya join dengan tentera US dlm operation Cartwheel pd April 1943.

Pd 26 April 1943, tentera australia meninggalkan base Wau dan bergerak sejauh 55km ke arah timur Wau. Objektifnya, menawan base Jepun di pantai Salamua. Dari tanah tinggi di Wau hingga ke Salamua, tentera Australia terpaksa mengambil masa 2 bulan akibat drp hutan hujan yg tebal dan juga bertembung dgn outpost Jepun di dalam hutan.

29 Jun, tentera australia sampai di pantai Salamua dr dataran tinggi,menyerang base tersebut.di masa yg sama,dr arah laut,serangan amfibia oleh tentera US yg mendarat di pantai Salamua bergabung menyerang base tersebut serta base di Lae.


Kemaraan Australia dan Amerika di Salamaua

Ini memaksa tentera Jepun berundur ke arah dataran tinggi pd 11 september 1943.
Pd 22 september, tentera Australia mara ke base Jepun di Finschhafen, namun mendapati ia telah ditinggalkan. Jepun dh hidu kemaraan tentera berikat, lalu berundur selangkah ke resource base di Sattelburg.Pd 25 november 1943, tentera australia berjaya menawan base di Sattelburg sehari awal drp kempen Adm. Halsey di timur.

Kejayaan ini menandakan objektif utk menawan Rabaul hampir pasti krn tentera berikat berjaya mengepung base Rabaul dr ke dua-dua arah.Tapi..ha..ada tapi lg....Gen. MacArthur buat keputusan utk tidak menawan base di Rabaul yg mengandungi 100 000 tentera jepun dr 8th area Army. Dia mengasingkan base Rabaul drp peperangan di Pasifik dgn occupy pulau2 kecil di sekeliling New Britain oleh tentera US dan New Zealand menjadikan base di Rabaul sudah deactivate,mati kutu tak mampu bergerak kemana-mana.keliling New Britain adalah tentera berikat yg punya.Base besar di Rabaul dah di deactivatekan, maka perarakan ke Filipina boleh la diteruskan.

Pd 22 April 1944, pendaratan amfibia oleh 80 000 tentera berikat berlaku di pantai berdekatan kubu kuat Jepun di Hollandia (kini Jayapura), New Guinea.Namun,di dapati kubu tersebut sudah ditinggalkan.Lalu pd 15 September 1944 tentera berikat telah sampai ke Pulau Morotai, kepulauan Maluku(battle of morotai:hanya mengambil masa 2 minggu sahaja oleh berikat utk menawan pulau ini), yang semakin hampir dgn kepulauan Filipina. Kini, Gen. MacArthur boleh tersenyum lebar kerana objektifnya di West Pacific Campaign sudah hampir ke penghujungnya,sehampir dirinya dgn Filipina yg beliau terpaksa tinggalkan dahulu.
read more...

Gambar Santai

Santai santai je laa....read more...

Meriam Raksasa Kerajaan Turki Uthmaniyah pada Abad ke-15


The Great Bombard, senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15

Ditakuti panglima, tentera Salib kerana mampu hancurkan kapal perang musuh


SEJAK beribu tahun dulu, manusia sering dikaitkan dengan perang, cuma ia berubah mengikut zaman, khususnya dari segi taktikal, persenjataan, jumlah korban dan puncanya. Apapun, setiap kali berlaku perang tanpa mengira sebabnya, ia sentiasa membabitkan penciptaan senjata baru.

Menyingkap sejarah perang Islam, sememangnya diakui tentera Muslimin adalah antara pasukan paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Usah dibangkitkan keberaniannya yang tiada tandingan kerana ganjaran mati syahid di medan perang sememang dinantikan tentera Islam.

Ditambah pula dengan ketaatan menunaikan solat ketika perang, itu sudah cukup membuatkan musuh sering terpukau dan timbul rasa gerun.Itulah senjata utama umat Islam ketika menegakkan agama Allah tetapi mereka juga terkenal dengan taktik dan strategi perang serta inovasi persenjataan yang dianggap canggih pada zamannya.

Satu daripada penemuan menakjubkan yang membuktikan fakta itu ialah meriam raksasa dari zaman Turki Uthmaniah lebih dikenali dengan nama ‘The Great Bombard’ yang menggunakan ubat bedil seberat 1,600 kilogram sebagai pelurunya. Peluru The Great Bombard seberat 300 hingga 1,600 kilogram.Bubuk Mesiu atau Gun Powder


Peluru-peluru raksasa Great Bombard yang beratnya mencapai 1600 Kilogram!


Posisi The Great Bombard pada Kapal Perang


Kapal-kapal angkatan laut Turki Ustmani yang sedang menggempur kapal musuh

Ilmuwan Islam menemuinya pada abad ke-12 bersama penemuan lain membuktikan perkembangan teknologi ketenteraan Islam pada zaman itu. ‘The Great Bombard’ ialah teknologi paling tersohor, hinggakan mendengar namanya saja membuatkan musuh ketakutan.The Great Bombard diakui teknologi artileri paling maju dan paling kuat ketika itu yang digunakan oleh Kerajaan Turki Uthmaniah untuk merampas semula Kota Constantinople pada 1453 daripada tangan tentera Salib.

Artileri legenda yang sangat berat itu yang juga terkenal dengan nama “The Great Turkish Bombard” dan ketika perang melawan kerajaan Britain pada 1807, ia terkenal dengan nama “Dardanella Gun” kerana perang berlaku di Selat Dardanella.


Suasana peperangan di atas kapal. Sultan Muhammad II memimpin peperangan.

Bangsa Eropah menggelarnya dengan nama “Muhammad Gun” kerana ia membuatkan jeneral perang dan tenteranya sudah boleh membayangkan bagaimana kapal perang dan kubu pertahanan mereka akan hancur berkecai jika terkena tembakan meriam raksasa itu.

Meriam The Great Turkish Bombard digunakan dalam perang oleh kerajaan Turki Uthmaniah.

Senjata raksasa itu bukan setakat gah dari segi saiznya, tetapi nama besar yang dilabel memang setaraf dengan kemampuannya, sekali gus membuktikan perancangan membinanya yang dirancang oleh jurutera, Munir Ali pada 1450 memang berhasil.

Mempunyai saiz panjang 518 sentimeter (sm) (kaliber 8,2) dan berat 18,6 tan, senjata itu mempunyai dua bahagian iaitu laras dan selongsong di belakangnya.

Bahagian laras digunakan untuk menembak peluru yang dibuat daripada bola granit raksasa dengan berat dianggarkan antara 300 hingga 1,600 kilo, manakala bahagian selongsong pula mampu menampung tujuh bola granit raksasa (ubat bedil) atau 15 bola granit ukuran kecil pada satu-satu masa.

Disebabkan saiznya yang terlalu besar, meriam itu hanya boleh melepaskan tembakan maksimum 15 kali sehari saja, namun kemampuan jarak tembakannya sangat luar biasa pada ketika itu dengan mencapai jarak 1,760 ela (satu batu atau 1.61 kilometer).

Difahamkan, setiap kali tembakan dilepaskan, ia memerlukan serbuk belerang yang cukup banyak bertujuan memberikan tenaga maksimum untuk meletup dan melepaskan tembakan.

The Great Bombard dibuat daripada bahan logam terbaik iaitu campuran tembaga dengan timah putih dan gangsa. Tukang besi yang membina dan menempanya juga dipilih di kalangan yang terbaik pernah hidup pada zaman itu.

Apa yang membuatkan meriam itu berbeza daripada meriam lain ialah ukiran seni yang mengandungi unsur kebudayaan Islam pada zaman itu.

Kekuatan dan kemampuan membolehkan ia cukup sesuai untuk diletakkan di mana-mana saja ruang pertahanan, di darat, di pantai atau di atas kapal perang ketika digunakan untuk menyerang kubu musuh atau pertempuran di laut.

Kapal perang Turki yang membawa meriam itu cuma terdiri daripada kapal jenis galleon dan monitor, setaraf dengan keupayaannya membawa meriam besar dengan tentera yang ramai.

Ketika ‘Pertempuran Dardanella’, meriam itu menenggelamkan enam kapal Sir John Ducksworth kerana keupayaan melepaskan tembakan melepasi selat kecil melalui strategi menyerang jarak jauh.

Pada 1866, Sultan Abdul Aziz memberikan satu daripada ‘The Great Bombard’ yang digunakan dalam Perang Dardanella kepada Ratu Victoria ketika kunjungan hormatnya ke Britain.

The Great Bombard yang dipamerkan di Royal Armouries, Fort Nelson, England.


The Great Bombard yang terdapat di Royal Armouries Fort Nelson


The Great Bombard yang terdapat di Royal Armouries Fort Nelson


Royal Armouries di Fort Nelson, The British Empire

Kini, The Great Bombard atau Dardanella Gun itu boleh dilihat di Fort Nelson, Portsmouth, England dan menjadi sebahagian daripada koleksi paling berharga Angkatan Tentera Diraja Britain.

Bahkan, pada zaman moden ini, namanya tetap dikenang dan cukup popular di kalangan penggemar permainan video RTS (Real Time Strategy) seperti Age of Empire dan Rise of the Nations.

Ini kerana hanya pemain yang berkemampuan tinggi boleh mencapai tahap mampu memiliki senjata artileri paling ampuh pada abad ke 15 hingga 18 itu dan dianggap kejayaan terbesar jika memilikinya, setaraf dengan sejarah agungnya yang sentiasa digeruni lawan.
read more...