Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 24 Julai 2013

Pengurusan haji di tanah air
LEMBAGA Tabung Haji (TH) adalah satu-satunya badan yang dipertanggungjawabkan terhadap segala urusan berkaitan jemaah haji Malaysia. Tanggungjawab itu bermula daripada persiapan awal hinggalah mereka selamat pergi dan balik dari Tanah Suci menunaikan fardu haji.

Pengurusan jemaah haji sentiasa dirancang dan dilaksanakan dengan teratur dan rapi. Ini bagi memastikan urusan persiapan diri, penerbangan, pengangkutan di Tanah Suci, penginapan dan yang terpenting ibadah haji berjalan dengan selamat, sempurna serta pada kos yang efektif.

Perancangan bermula daripada sesi-sesi percambahan fikiran dan penilaian operasi haji tahun sebelumnya.

Ini bagi membolehkan setiap pengalaman dan maklum balas dinilai dan digunakan sebagai asas untuk penambahbaikan perkhidmatan musim akan datang.

Pelaksanaan urusan haji secara keseluruhannya meliputi aspek bimbingan jemaah haji, penyediaan petugas haji, penyediaan prasarana dan logistik tanah air dan tanah suci serta penyelarasan dengan pihak-pihak berkuasa di Malaysia serta di Arab Saudi.

Pengurusan haji di tanah air yang melibatkan bakal haji dapat dirangkum dalam lapan aktiviti utama iaitu pendaftaran, pemilihan kelayakan, bimbingan, pemeriksaan kesihatan, pengurusan pasport, Surat Jadual Penerbangan, urusan visa, dan operasi penerbangan haji.

Setiap rakyat Malaysia yang hendak mengerjakan haji perlu mendaftar dengan TH. Untuk tujuan itu mereka perlu mempunyai deposit minimum di TH RM1,300.

Mereka boleh mendaftar sama ada dengan datang sendiri ke kaunter-kaunter TH, Bank Islam, Bank Kerjasama Rakyat Malaysia dan Maybank Islamic di seluruh negara. Mereka juga boleh mendaftar secara dalam talian di www.tabunghaji.gov.my atau melalui mesin ATM ketiga-tiga bank tersebut.

Bagi mereka yang telah mendaftar, pemilihan dibuat secara yang daftar dahulu didahulukan. Bagi yang terpilih untuk ke tanah suci pada tahun semasa, surat tawaran akan dihantar oleh TH kepada mereka berasaskan alamat yang ada pada rekod pendeposit TH. Oleh itu, amat penting untuk memastikan alamat dikemaskini.

Apabila sudah mendapat surat tawaran, bakal haji hendaklah mencukupkan wang bayaran haji dan menyatakan persetujuan secara rasmi kepada TH. Mereka juga perlu mendapatkan Buku Rekod Rawatan perubatan dari TH.

Bagi yang terpilih mereka akan dipanggil untuk mengikuti tiga peringkat kursus haji yang dianjurkan TH iaitu Kursus Asas Haji, Kursus Intensif Haji dan Kursus Perdana Haji.

Setelah mengikuti kursus-kursus mengikut jadual, bakal haji perlu menjalani pemeriksaan kesihatan di hospital atau pusat-pusat kesihatan kerajaan yang disenaraikan atau panel terpilih TH.

Mereka perlu lulus saringan fizikal dan mental serta perlu mendapatkan suntikan Meningitis Meningococcal ACYW-135.

Sebagai tambahan kepada suntikan wajib tersebut, bakal haji juga boleh memilih untuk mendapatkan suntikan influenza dan phenomecocal.

Setelah lulus saringan dan pemeriksaan kesihatan, bakal haji perlu menyediakan Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) atas tanggungan sendiri. Bagi yang belum ada, hendaklah berurusan terus dengan Jabatan Imigresen.

Bagi yang sudah mempunyai PMA, sebelum menghantarnya ke pejabat cawangan TH, pastikan dahulu tempoh sah laku pasport itu iaitu tarikh tamat tempoh sahnya hendaklah tidak kurang enam bulan dari tarikh perjalanan.

Juga kena pastikan terdapat empat muka surat kosong secara berturutan sebelah-menyebelah selain tiada larangan ke luar negara.

Untuk memastikan mereka tidak berada dalam senarai hitam golongan yang dilarang ke luar negara boleh lakukan semakan sama ada dimana-mana Pejabat Imigresen, melalui sistem aplikasi elektronik Jabatan Imigresen di http://www.imi.gov.my atau klik di Sistem Semakan Status Perjalanan.

Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan di Sistem Aplikasi Elektronik (JIM) dan tekan butang 'semak'. Keputusan semakan akan diterima secara automatik.
Setelah memenuhi syarat-syarat di atas, pasport mereka akan dikumpulkan dan kemudiannya dihantar ke ibu pejabat TH untuk proses berikutnya.

Bagi Bakal Haji yang telah melepasi semua proses-proses di atas, TH akan menetapkan tarikh berangkat dengan menghantar Surat Jadual Penerbangan (SJP) kepada mereka secara berperingkat-peringkat.

Bakal haji yang ingin mengetahui status mereka boleh menghubungi pejabat TH yang berhampiran atau TH Contact Centre di talian 03-6207 1919.

Pada masa sama, PMA mereka akan divisakan di Kedutaan Arab Saudi. Bakal Haji akan berlepas ke Tanah Suci secara berperingkat-peringkat mulai pada 1 Zulkaedah setiap tahun.

Bakal haji hendaklah melaporkan diri di lokasi pada tarikh dan masa yang dinyatakan dalam SJP yang telah dihantar kepada mereka.

Sebagai rumusan, semua pendeposit adalah dinasihatkan membuat pendaftaran haji dan merancang pemergian haji masing-masing.

Mereka yang telah terpilih hendaklah mematuhi prosedur-prosedur TH dari awal hingga akhir dan mengikuti kursus-kursus yang telah diatur.

Mereka juga hendaklah sentiasa menjaga kesihatan diri baik daripada segi mental mahupun fizikal.

Banyakkan berdoa supaya segala urusan dapat dipermudahkan oleh Allah S.W.T. Sesungguhnya ibadat haji menguji keimanan dan ketakwaan terhadap-Nya.

Oleh AHMAD RUZMAN AHMAD RAZALI
PENULIS ialah Pengurus Besar (Operasi Domestik), Jabatan Haji, Lembaga Tabung Haji.

-----------------------------------------------------------

PERKHIDMATAN BADAL HAJI DAN BADAL UMRAH

Perkhidmatan Badal Haji (Upah Haji) yang ditawarkan :


PERKARA
HARGA
KETERANGAN
UPAH HAJI
RM 1400
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI PLUS
RM 2000
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI EXTRA
RM 2450
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah, Tahlil Arwah, Wakaf & Khatam Al-Quran dan Ibadat Qorban
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Senaskah Al-Quran, Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam
UPAH HAJI UZUR
RM 1900
1.     Perlaksanaan
Haji, Umrah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Sejadah, Tasbih, Minyak Attar dan 500ml Air Zam-Zam

Perkhidmatan Badal Umrah (Upah Umrah) yang ditawarkan :

Klik disini Borang Upah Umrah Online

PERKARA
HARGA
KETERANGAN
Upah Umrah
RM 300
1.     Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam
Upah Umrah Ramadhan
RM 400
1.      Perlaksanaan
Umrah, Tahlil Arwah
2.     Sijil Bukti Perlaksanaan
3.     Hadiah Iringan
Tasbih, 500ml Air Zam-Zam

*Nota : Hadiah mungkin ditukar kepada barangan lain yang difikirkan sesuai.

Bayaran Upah Haji termasuk perkara berikut :

  • Sewa khemah wukuf di Arafah
  • Sewa khemah melontar di Mina
  • Tambang dari Mekah ke Arafah, Arafah ke Mina dan Mina ke Mekah
  • Belanja makan bagi orang yang melaksanakan haji dan umrah
  • Upah tawaf dan saie' haji
  • Upah tawaf dan saie' umrah
  • Belanja urusan di tanah air, urusan penghantaran wang dan urusan penghantaran sijil

Untuk keterangan dan maklumat lanjut, sila hubungi :

RAUDHAH UMRAHAJJ SERVICES (NS0103441-W)
Ibu Pejabat

No. 41, Jalan Siantan 3,
Taman Seri Paroi,
70400 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel / Fax : 06-762 0817
Hotline   : 013-212 7799
Website : www.raudhah2u.my
Weblog  : www.badalhaji1.blogspot.com /
                www.badalhaji2u.blogspot.com
Email     : raudhah.umrahajj@gmail.com

Mohammad Nakhaie Hj Mohamed Zain
Pengurus HQ              
H/P : 013-212 7799


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Pengurusan haji di tanah air"

Catat Ulasan