Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Isnin, 27 Jun 2011

Spratly: China-Vietnam runding

BEIJING 26 Jun – China dan Vietnam hari ini berikrar untuk menyelesaikan perbalahan maritim melalui rundingan damai, memberi tanda ketegangan ekoran tuntutan bertindih ke atas kawasan perairan di Laut China Selatan antara kedua-dua negara itu semakin berkurangan.

Kementerian Luar China dalam laman webnya berkata, ahli Majlis Negara berhubung Hubungan Luar, Dai Bingguo dan Menteri Luar Vietnam, Ho Xuan Son mengadakan pertemuan di Beijing selepas Xuan Son bertemu rakan sejawatannya dari China, Zhang Zhijun.

‘‘Kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan perbalahan berhubung tuntutan itu secara aman melalui rundingan,’’ kata kementerian itu.

Ia berkata, kedua-dua pihak juga bersetuju untuk mengukuhkan kawalan tinjauan pendapat bagi membendung perkataan dan tindakan yang akan menjejaskan keyakinan dan hubungan baik antara kedua-dua negara.

Di Honolulu, Amerika Syarikat (AS) semalam meminta China membantu mengurangkan ketegangan di Laut Cina Selatan dengan membuka pintu dialog ketika negara-negara Pasifik bersiap sedia mengadakan pertemuan bagi membincangkan perkara itu.

Pegawai kanan AS, Kurt Campbell berkata, pihaknya menyambut baik jika China memainkan peranan lebih besar dalam perkara itu dan ia telah disampaikan kepada negara itu dalam pertemuan di sini.

‘‘Kami telah mengadakan perbincangan jelas berhubung isu ini.

‘‘Kami mahu ketegangan ini diselesaikan. Kami mahu mengekalkan keamanan dan kestabilan, selain ingin mengadakan satu dialog bersama semua negara yang terlibat,’’ katanya selepas pertemuan itu di sini.

Beberapa kejadian berlaku di Laut Cina Selatan sejak beberapa minggu kebelakangan ini yang telah meningkatkan ketegangan.

Vietnam mengadakan latihan tembakan peluru hidup, manakala Filipina mengarahkan kapal-kapal tentera lautnya ke sempadan perairan negara itu selepas menuduh China mengambil tindakan agresif.

Pertemuan AS-China itu buat pertama kali memberi fokus kepada isu di rantau Asia Pasifik. – AFP/Reuters


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Spratly: China-Vietnam runding"

Catat Ulasan