2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
3. Bolehlah makan nasi & "noodles" Nasi "Noodles"
- Nasi putih
- Mee/ Bihun - Berkuah/ Sup Nasi
- Ulam
- Kueyteow
- Nasi kerabu
4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
7. Berhenti makan sebelum kenyang.
8. Lebihkan minum air.
9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:
- Nasi putih
- Nasi kerabu
4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
7. Berhenti makan sebelum kenyang.
8. Lebihkan minum air.
9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:
- Nasi putih
- Oats / Nestum
- Roti / Ban
- Roti / Ban
- Buah-buahan / Kurma
- Lebihkan ikan
- Lebihkan ikan
- Ayam tanpa lemak
- Daging pepejal (tanpa lemak)
- Hadkan telur dan makanan laut.
0 ulasan: on "10 Tips makan di bulan ramadhan"
Catat Ulasan