Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Rabu, 25 Ogos 2010

Sanggupkah DAP, PKR, Pas isytihar pertahankan Perlembagaan?

Sanggupkah DAP, PKR, Pas isytihar pertahankan Perlembagaan?

BANYAK seruan dibangkitkan supaya orang Melayu bersatu untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.

Perlembagaan adalah sesuatu yang sangat luhur dan tidak sepatutnya dibiarkan diganggu-gugat oleh orang politik yang mempunyai kepentingan peribadi.

Perlembagaan adalah panduan hidup bermasyarakat dalam negara majmuk ini. Khabarnya, perancangan untuk mengubah Perlembagaan itu sudah dimulakan selepas pembangkang berjaya mencatat kemenangan besar dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

Mereka sudah berangan-angan bahawa langkah untuk menawan Putrajaya semakin hampir dan selepas cubaan Datuk Seri Anwar Ibrahim (Ketua Pembangkang) untuk membeli wakil rakyat Barisan Nasional (BN) gagal, maka perkara ini mula dirancang.

Kebetulan, langkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan gagasan 1Malaysia untuk mencapai perpaduan kaum pula diperalatkan sebagai saluran mendesak kesamarataan.

Jadi, kita kena berhati-hati. Sejak tahun 2008, kedudukan berkaitan dengan Islam sebagai agama rasmi, kedudukan Raja-raja Melayu, bahasa Melayu, hak keistimewaan Melayu, kontrak sosial dan kepentingan institusi-institusi awam yang terlindung di bawah Perlembagaan negara selalu diperlekehkan dan dihina.

Saya sedih, keharmonian dan perpaduan Barisan Nasional ketika era Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, malah Tun Dr. Mahathir Mohamad kini semakin hilang.

Baru-baru ini, Mufti Perak, Harussani Zakaria mendedahkan tentang ada 'perlembagaan baru' dibuat oleh pihak tertentu bagi menggantikan Perlembagaan Persekutuan.

Saya bimbang, jika kerajaan tidak bertindak menggunakan kuasa yang ada padanya, kestabilan negara akan rosak dan punah.

Saya percaya usaha untuk menulis perlembagaan baru ini digerakkan oleh parti politik tertentu. Motifnya untuk membawa Malaysia menjadi sebuah negara republik.

Tetapi, walau apa pun usaha untuk menulis semula kandungan Perlembagaan, ia digerakkan dengan memburuk-burukkan institusi raja-raja kerana tanpa persetujuan Majlis Raja-Raja semua pindaan tidak akan diluluskan. Sebab itu ada cubaan supaya orang Melayu sendiri membenci dan merobohkan institusi Raja-raja supaya senang mereka merungkai asas kenegaraan, bagi mengikut acuan gagasan parti tertentu.

Saya berasa hairan sikap mereka yang mengaku warga Malaysia yang mahu mencabul Perlembagaan negara.

Banyak pemimpin kaum minoriti di luar negara amat menjunjung perlembagaan. Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama misalnya, sejak di awal penglibatan dalam politik berikrar mempertahankan perlembagaan dan tidak pernah tergelincir daripada asas tersebut. Di negara-negara lain juga senarionya begitu.

Maknanya, apa sekalipun aliran dan perbezaan ideologi di kalangan parti politik, perlembagaan sesebuah negara perlu dipertahankan oleh semua pihak tanpa mengira agama mahupun etnik.

Saya bersetuju dengan pandangan Awang Selamat di bawah tajuk Perlembagaan digugat? dalam Bisik-Bisik Mingguan, Ahad lalu yang mencabar para pemimpin pembangkang tampil menyatakan pendirian dan sekaligus berikrar untuk sama-sama mempertahankan dan menjunjung sepenuhnya Perlembagaan negara.

Sehingga kini saya belum membaca kenyataan daripada pemimpin parti pembangkang tentang usaha mempertahankan Perlembagaan.

Saya teringin mendengar kenyataan mengenai kesanggupan dan ikrar pemimpin DAP, PKR dan Pas untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.

Jika mereka enggan atau berdolak-dalih, jelaslah mereka mempunyai agenda yang sedang kita perkatakan ini.


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Sanggupkah DAP, PKR, Pas isytihar pertahankan Perlembagaan?"

Catat Ulasan