Pakej Umrah & Haji Swasta, Upah Haji dan Upah Umrah 2014/2015


Mana-mana waris yang berhajat untuk melaksanakan UPAH HAJI & UMRAH bagi arwah keluarga mereka. Sila layari http://www.raudhah2u.my/ dan http://www.badalhaji1.blogspot.com/


Badal/Upah Haji dan Umrah 2014/2015

Followers

Catatan Popular

Khamis, 2 September 2010

Malaysia tidak perlu terikut-ikut rentak pelampau Indonesia

"KENAPA muda-mudi kita tidak mengambil tindakan membuang najis dan memijak-mijak Sang Saka Merah Putih." Itulah ayat terakhir dalam berita (Utusan Malaysia 28 Ogos) mengenai reaksi Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim terhadap demonstrasi kumpulan Bendera di Jakarta.

Memanglah perbuatan kumpulan Bendera itu sangat menghina bangsa dan negara kita. Kepala kita seperti dipijak-pijak. Muka kita terasa disembah najis! Muda-mudi kita bukanlah seperti kumpulan Bendera. Kita tak perlu bertindak bodoh dan tidak waras. Kita boleh saja bila-bila masa pun melempar najis dan memijak bendera Indonesia di kedutaan mereka di Jalan Tun Razak. Akan tetapi kita tidak patut menjatuhkan maruah dan darjat kita sama seperti anggota kumpulan Bendera di Jakarta itu. Lagi pun tak ada gunanya 'menunjukkan berani' kepada Indonesia.

Tahun lalu, Bendera mengumumkan rancangan menawan negara kita pada 8 Oktober. Mereka akan menghantar pasukan 1,500 orang untuk menyerang kita melalui darat, laut dan udara. Serangan ini akan diikuti pula dengan pasukan yang kedua. Mereka akan berkerjasama dengan tenaga kerja Indonesia (TKI) dan pelajar Indonesia yang berada Malaysia.

Dengan penuh kebanggaan diberitahu pula, sepuluh orang perisik telah dihantar ke Malaysia untuk melakukan pengintipan dan menyediakan pelan pertempuran. Satu "perang terbuka" dan "pertempuran sengit" akan berlaku "seperti yang kamu tonton dalam peperangan di TV".

Dalam bulan September kita dapat menyaksikan dalam majalah dan TV di Indonesia gambar-gambar menunjukan para sukarelawan mereka, dengan semangat menyala-nyala, berlatih menggunakan panah, tombak dan pedang dan mempelajari ilmu kebal. Mereka bersiap sedia untuk menyerang negara kita.

Ini adalah angan-angan orang tidak siuman. Sebab itulah serangan khayalan itu tidak berlaku. Yang berlaku ialah 'serangan' TKI, terutama melalui pelabuhan Kelang dan Melaka. Tiap-tiap hari, ketika demonstrasi maki hamun Malaysia di Medan dan Pekan Baru, rombongan TKI yang berkumpul di Pekan Baru, Dumai dan Batam terus 'menyerang' negara kita.

Nyatalah kumpulan itu hanya mampu berdemonstrasi gila-gilaan saja. Jadi eloklah kita biarkan saja mereka berdemonstrasi sepuas hati sepanjang tahun. Mereka mungkin akan menyerang dan membakar kedutaan, stesen Petronas, bank dan kantor syarikat-syarikat kita di sana.

Kita serahkan kepada pemerintah Indonesia untuk menangani rakyatnya. Namun kalau mereka bertindak sampai ke situ, kita pun ada jawapannya. Kita bukanlah orang bacul seperti yang mereka sangka.

Kata Tun Dr. Mahathir Mohamad, "Orang ini, dia tidak ada pelajaran. Dia bodoh. Sebab itulah dia buat macam itu." Lagi pun mereka tidak ada kerja. Demonstrasi akan memberikan kepuasan, melupakan penderitaan hidup dan frustrasi dan ada upahnya.

Hubungan saya dengan Indonesia cukup lama - semenjak tahun 1950 melalui buku-buku angkatan Pujangga Baru. Saya pun belajar di sana selama tiga tahun. Ramai cerdik pandai, pejuang kemanusiaan, budayawan dan penulis terkenal adalah teman baik saya.

Saya pun tertawan oleh keindahan alam dan seni-budaya Indonesia, lalu berulang ke sana setiap tahun. Maka mengerti jugalah sedikit sebanyak masalah manusia di Indonesia. Sebab itulah saya rasa, tidak wajar ikut perangai liar kumpulan Bendera.

Menurut Duta Besar Indonesia di Malaysia, "Demonstrasi merupakan satu perkara biasa di Indonesia." Tetapi kita tidak mahu demonstrasi jalanan- apa lagi sambil memekik "Allahu Akbar" - seperti yang pernah diamalkan oleh sebuah parti pembangkang beberapa tahun lalu- jadi "satu perkara biasa" pula di negara kita."

Lagi pun generasi muda kita, ada banyak tugas lain yang lebih penting daripada berdemonstrasi di depan kedutaan Indonesia. Kita pun boleh membangkitkan kemarahan rakyat Indonesia, tetapi itu kerja bodoh dan sia-sia. Kita hidup dalam abad ke-21, zaman internet, bukan zaman jahiliah.

Ada banyak tindakan "berhemah" yang boleh dilakukan - oleh rakyat dan kerajaan kita. Kalau penghinaan ini-- terutama melalui media massa - berterusan, elok juga kita mulakan tindakan yang wajar dan selaras dengan undang-undang negara kita.

Bukan hendak melawan demonstrasi yang sudah "jadi perkara biasa" di sana, tetapi untuk menunjukkan kita juga ada maruah dan harga diri, walaupun kita negara kecil.

Kepada Datuk Rais, ingin saya sarankan agar Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan sendiri atau diserahkan kepada syarikat swasta membuat suatu siri dokomentari yang menunjukkan "serangan" dan "kesenangan hidup" pendatang Indonesia di negara kita. Dokumentari ini juga perlu menunjukan kesibukan keluar masuk warga Indonesia melalui pelabuhan dan lapangan terbang kita setiap hari.

Perlu juga satu episod yang menunjukkan perubahan hidup yang dicapai oleh keluargaTKI yang telah mencari rezeki di negara kita. Ada ribuan contoh di Pulau Jawa.

Dokumentari ini bukan suatu serang balas, tetapi suatu gambaran realiti yang positif. Dan jika TV di Indonesia benar-benar hendak bekerjasama dengan kita - seperti yang diumumkan - mintalah mereka menyiarkan dokumentari ini. Kita menghargai persahabatan, bukan permusuhan.

NOOR AZAM

Kuala Lumpur


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 ulasan: on "Malaysia tidak perlu terikut-ikut rentak pelampau Indonesia"

Catat Ulasan